מטה גוגל בקליפורניה / צילום: Reuters, Paresh Dave
אמזון וגוגל לא נבחרו להפעיל את מחשב-העל הישראלי. רשות החדשנות, שניהלה עם השתיים מגעים להקמת המחשב, יצאה היום (א') אחר-הצהריים בקול קורא לחברות נוספות לגשת למכרז שהיקפו יעמוד על עד 290 מיליון שקל, ולזוכה יינתן מענק בסך 160 מיליון שקל.
● מאחורי העלייה המרשימה בגיוסים להייטק מסתתר נתון בעייתי
● השכר בהייטק יורד לראשונה מזה 4 שנים. אלה העובדים שנפגעו הכי הרבה
ברשות החדשנות ניסו לשכנע אחת מהשתיים לגשת למכרז מתוקף היותן זכייניות מכרז הענן הממשלתי "נימבוס". לגלובס נודע כי בגוגל הגיעו למסקנה כי המכרז איננו כדאי בשלב זה ולא התקדמו לשלב מאוחר במכרז. אמזון, ככל הנראה, התמודדה אך לא נבחרה מסיבות שונות.
על-פי הדרישות של רשות החדשנות, הזכיינית תבנה מחשב-על - אשכול של שרתי מחשוב המחוברים זה לזה המבצעים יחד חישובים שמחשבים פשוטים מתקשים בהם - ובו לפחות אלף מאיצים גרפיים מתקדמים של אנבידיה, אינטל או AMD.
על-מנת שלא להיקשר עם אנבידיה בהכרח, ברשות החדשנות מאפשרים לזכייניות לרכוש לא רק מעבדי H100 t, המאיץ הפופולרי של אנבידיה, אלא גם את גאודי 3 של אינטל או את MI300X של AMD.
מחשבי-על מסוגלים לבצע חישובים שמחשבים או שרתים פשוטים מתקשים בהם - כמו למשל חישוב נוסחאות לפיתוח תרופות, סימולצייה של ניסוי גרעיני או הדמיה תלת-ממדית של סביבה עירונית לאימון מכוניות אוטונומיות. מחשב-העל ישרת את האקדמיה הישראלית ותעשיית ההייטק המקומית.
בישראל פעיל מחשב-על נוסף, "ישראל 1" של חברת אנבידיה, אך זה עדיין סגור לפעילות פנימית בלבד, אם כי הוא עשוי להיפתח לתעשייה במהלך השנה הקרובה.
כעת מקווים ברשות החדשנות כי גופים נוספים כמו ספקיות ענן או בעלי חוות שרתים ייענו לאתגר. ייתכן כי במצב זה, חברות כמו אורקל ומיקרוסופט - שהפסידו במכרז הענן "נימבוס" - עשויות לראות את עצמן מתמודדות במכרז ממשלתי קטן הרבה יותר ממנו. גם מפעילות חוות שרתים כגון מד1, סרבר פארם או שינפלד הנדסה עשויות להיענות לאתגר.