גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בים ועל פסי הרכבת: כך מתכננת טורקיה לנצל את ההזדמנויות הכלכליות בסוריה

ממשל ארדואן פועל בימים האחרונים כדי להגביר את השפעתו בסוריה, ומקיים מגעים מתקדמים עם ממשלת המורדים ● על הפרק: חתימה על הסכם גבול ימי שיתמוך בתפיסה הטורקית לגבי חלוקת המים הכלכליים באזור ושיקום הרכבת שקישרה בעבר בין דמשק לערב הסעודית

תומכי המורדים הסורים באיסטנבול / צילום: ap, Emrah Gurel
תומכי המורדים הסורים באיסטנבול / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה פועלת בימים האחרונים כדי להגביר את השפעתה בסוריה ולממש את ההזדמנויות שנוצרו בעקבות נפילת משטר בשאר אסד, דרך התחום הימי והתשתיות. ממשל ארדואן נמצא במגעים מתקדמים עם ממשלת המורדים הסורית לחתימה על הסכם גבול ימי ושיקום הרכבת החיג'אזית, שקישרה בתחילת המאה הקודמת בין דמשק למדינה. 

הוא הפך לאחד השונאים הגדולים של ישראל. ההימור שעשה מקרב אותו לגבול שלנו
"דיאנה של המזרח התיכון" התגלתה כגברת הראשונה של הגיהינום בסוריה

עוד בטרם הפיכת הבזק נגד אסד, נקודת המוצא האזורית הייתה פערים מהותיים בכל הנוגע לתפיסת המים הכלכליים במזרח הים התיכון, בין טורקיה ובין יתר מדינות האזור. ראשית, ליוון ולטורקיה יש תפיסה שונה בתכלית בכל הנוגע למעמד האיים היווניים. בניגוד לאתונה, אנקרה אינה חתומה על אמנת המדף היבשתי ועל אמנת חוק הים של האו"ם (UNCLOS).

התזה הרווחת בקהילה הבינלאומית היא שאיים הם חלקי יבשה עצמאיים שאינם קשורים ליבשת הגדולה. כלומר, לכל אי - יווני במקרה הזה - יש מדף יבשת עצמאי, שבעקבותיו הוא זכאי למים טריטוריאליים של 12 מייל ימי.

מנגד, התזה הטורקית רואה בכל האיים היווניים המשך של אנטוליה. לשיטתם, רעידות אדמה גרמו לכניסת מים בין היבשת לבין האיים, כולל קפריסין. היעדר ההסכמות בנושא זה הוביל ל"פשרה" טורקית-יוונית, וכיום כל אי זכאי ל-6 מיילים ימיים.

הסוגיה השנייה היא מעמדה של קפריסין. בעקבות הפיכה צבאית יוונית-לאומנית באי ב-1974, טורקיה החליטה לפלוש אליו. אותה פעולה, שנועדה לכאורה לשרת את המיעוט הטורקי בקפריסין, הובילה להקמת הרפובליקה הטורקית של צפון קפריסין ב-1983, מדינה דה-פקטו שמוכרת רק על-ידי טורקיה. בגין אותה הכרה, אנקרה מצהירה שוב ושוב על זכות הרפובליקה הטורקית של צפון קפריסין למים כלכליים, שבהם מתאפשר לה, בין השאר, לחפש גז טבעי.

לא מפיקה מספיק גז

טורקיה אומנם מפיקה גז טבעי בים השחור, אבל בכמות שרחוקה מלהספיק לה. לפי נתוני אנקרה, בחודש ספטמבר ייבאה טורקיה 3.37 BCM (מיליארד מטרים מעוקבים) גז טבעי, עלייה של 2.6% ביחס לתקופה המקבילה אשתקד. השאיפה הטורקית היא לאתר גז באזור צפון קפריסין. לפי הערכת מקורבו של ארדואן, אדמירל (בדימוס) ג'יהאט יאיג'י, הסכם גבול ימי עם סוריה יוסיף לטורקיה 4,000 קמ"ר מים כלכליים, באופן שכמובן בלתי מתקבל על הדעת באתונה ובניקוסיה.

הפער השלישי בין טורקיה ובין יתר המדינות נובע מהסכם הגבול הימי שעליו חתמה אנקרה עם ממשלת ההסכמה הלאומית של לוב בנובמבר 2019. אותו ההסכם עם לוב המציא - יש מאין ברמה הבינלאומית - גבול ימי בין טורקיה ללוב, על חשבון יוון ומצרים. ועתה, מדינות האזור מביטות על ההתפתחויות הטורקיות-סוריות בחשש כי דמשק תסכים לכל התפיסות החריגות של טורקיה לגבי גבולות המים הכלכליים באזור.

"זו ממשלת מעבר בסוריה, שנטולת לגיטימציה לחתום על הסכמים כאלו", אמר דיפלומט יווני לעיתון "קת'ימריני" המקומי. במסגרת המגעים היווניים עם מדינות האזור, שר האנרגיה והתשתיות אלי כהן ביקר בשבוע שעבר ביוון ונפגש עם בכירי חברות האנרגיה המובילות במדינה - בניסיון להדק את שיתוף-הפעולה בין הצדדים.

ראש ממשלת יוון, קיריאקוס מיצוטאקיס, סיפר לעיתונאים בבריסל, כי מדינתו העבירה עדכון בנושא המגעים של אנקרה ודמשק בצוותא עם קפריסין לאיחוד האירופי. "בראש ובראשונה, אני מזכיר שההסכם הטורקי-לובי הוא בלתי חוקי ונטול תוקף לא רק בעיני יוון, אלא גם בעיני האיחוד האירופי", ציין מיצוטאקיס.

הרחבת התלות הסורית

בד-בבד, באנקרה מזהים במצבה החמור של סוריה בעקבות מלחמת האזרחים הממושכת הזדמנות, והקבינט של ארדואן רואה בחיבור רכבות בין המדינות כלי להרחבת התלות הסורית. שר התחבורה הטורקי עבדולקאדיר אורלאולו סיפר כי מדינתו שואפת לשקם את המסילה החיג'אזית ולחבר את דמשק לטורקיה, תוך שאנקרה תיטול על עצמה את כל הבדיקות והתיקונים הנדרשים.

המסילה החיג'אזית יועדה כאמור, בשלהי ימי האימפריה העות'מאנית, לפני כ-120 שנים, לחבר בין דמשק למדינה. לאותה מסילה היו שלוחות, כמו רכבת העמק בין חיפה לדרעא שבסוריה. כיום, על בסיסה פועל קו הרכבת בין חיפה ובין בית שאן. במקרה של ארדואן, לא החיבור לישראל עומד בבסיס קבלת ההחלטות, ואף לא בהכרח חיבור לאתרים הקדושים לאסלאם בערב הסעודית.

נשיא טורקיה יודע כי חיבור במסילות ברזל יגביר את הצורך הסורי בטורקיה - עבור יבוא ויצוא כאחד. מעבר לכך, פעולה שכזו תעגן את נוכחותה של טורקיה בתוכניות השיקום של סוריה, נקודה שחשובה לארדואן, שמקורב לבעלים של חברות הבנייה הטורקיות הגדולות שמניותיהן מציגות מאז ההפיכה נגד אסד עליות נאות.

באמצעות הרכבת החיג'אזית, ארדואן יבצע צעד משמעותי שיקרב למצב שבו יוכלו להעמיס סחורות בנמל במפרץ הפרסי, כמו ג'בל עלי באיחוד האמירויות, ולשלוח אותו עד אירופה ברכבות. באנקרה מודעים היטב כי הן במפרץ, הן באירופה והן במזרח הרחוק, יתלהבו מאוד מהרעיון שלא תלויים בהובלה ימית בלבד לטובת יצוא. 

עוד כתבות

תדלוק בתחנת דלק / צילום: טלי בוגדנובסקי

הגרף שמראה: ישראל מתחילה לוותר על ההכנסות מבנזין

נתוני האוצר מראים שלירידה בהכנסות מבנזין אחראים כמה גורמים, ובעיקר האטה בגידול בצריכת הדלקים לאור הכניסה המסיבית של רכבים חשמליים ● החדשות הרעות: ישראל מתרחקת מהמגמה העולמית של מעבר לתחבורה ציבורית

מטוס אל על / צילום: דני שדה

חברות התעופה הישראליות בוחנות הפעלת טיסות לארה"ב. האם המונופול של אל על יישבר?

בחברות התעופה הישראליות בוחנים כעת את האפשרות להפעיל טיסות לארה"ב ● זאת, לאחר שבאוצר הודיעו כי בוחנים מתן כיסוי של עד 50 אחוז מההפסדים התפעוליים של החברות הישראליות במקרים שבהם יבוטלו טיסות, כדי לעודד את התחרות ● איזה חברות יכולות להיכנס לתחרות על הקו המבוקש ביותר ועם אילו מכשולים יתמודדו בדרך?

רונן גלפרין, מנכ''ל מועדון הנוסע המתמיד של אל על / צילום: איל יצהר

הנוסעים המתמידים יקבלו יותר, ומה לגבי היתר? המועדון של אל על מתעדכן

מועדון הנוסע המתמיד של אל על הודיע ללקוחותיו כי באפריל 2025 צפוי להתבצע שינוי בשיטת צבירת "היהלומים" שלו ● העדכונים בתנאי המועדון צפויים לתגמל באופן משמעותי את הנוסעים המתמידים ביותר ● מי עלולים להפסיד מהשינויים?

בית המשפט העליון / צילום: Shutterstock, Seth Aronstam

בהרכב של 7 שופטים: בג"ץ מבטל הגבלה על הגשת עתירות ציבוריות דומות

בג"ץ ביטל הלכה משפטית, "הלכת כספי" המגבילה הגשת יותר מעתירה אחת באותו נושא והותיר את ההחלטה לשיקול דעת השופט בכל עתירה, בשל הפגיעה בזכות הגישה לערכאות, ובפגיעה באיכות העתירות ● ההלכה המקורית נועדה למנוע עומס וסרבול בהליך המשפטי

סמי מצלאוי / צילום: מגדלור מדיה

סמי מצלאוי: "דירה בבת ים כבר עולה 3 מיליון שקל. מי היה מאמין?"

היזם סמי מצלאוי, מחלוצי ההתחדשות העירונית, פועל כיום בענף שבו כל החברות מקדמות פרויקטים של פינוי בינוי והתחרות עזה ● למה הוא מכניס שותפים לפרויקטים, איך הוא מתמודד על משך הזמן הארוך לאישור פרויקט ומה היתרונות בהעסקת בני משפחה

  / אילוסטרציה: Shutterstock

13% בשנה: שוק הפנסיה והגמל מציג תשואות חלומיות לחוסכים

החוסכים בגמל ובפנסיה נהנו בשנה החולפת מרווחים גבוהים במיוחד, על רקע הביצועים החיוביים של שוקי המניות בת"א ובניו יורק ● בעקבות הירידות האחרונות בוול סטריט, יש מי שמעריך בשוק כי "אפקט ינואר", של עליות בשבועות הקרובים, מוטל בספק ● אופטימיות לגבי השוק בת"א: "בהחלט ייתכן שנראה עוד שנה של תשואה דו ספרתית"

טסלה Y לונג־ריינג' / צילום: יח''צ

גל העלאות מחירי הרכב יצא לדרך: טסלה ראשונה, ומה יעשו המתחרות?

הגזירות שהוטלו על הענף מורגשות בשטח ● הסנונית הראשונה הייתה טסלה, שהקפיצה מחירים ● יתר היבואניות צפויות לעדן את המכה, באמצעות מלאי ששוחרר מהמכס בתנאי המיסוי הקודמים

מערכת ההגנה האווירית הרוסית S-500 / צילום: מתוך יוטיוב

רוסיה מקימה גדוד חדש, ואלו חדשות רעות למערב

רמטכ"ל רוסיה הכריז על הקמת גדוד שיצויד במערכת ההגנה האווירית המתקדמת ביותר של מדינתו ● באוקראינה השיקו כטב"ם שנועד לנטר את תנועות אויב ● ערב הסעודית מנהלת מגעים עם טורקיה לרכישת 100 מטוסים הצפויים להיכנס לשירות מבצעי בעשור הבא ● והטיל הגרעיני החדש של צרפת ייכנס לשירות בעוד עשור ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

רובוט AI מעניק סיור בתערוכת CES הקודמת / צילום: Shutterstock

לקראת ה-CES: החידושים הצפויים בתערוכת הטכנולוגיה הגדולה בעולם

תערוכת ה–CES תיפתח בשבוע הבא בלאס וגאס, וצפויה לכלול הכרזות של אנבידיה ו–AMD על מעבדים גרפיים חדשים, לצד חידושי רכבים חשמליים, מחשבים ניידים וטלוויזיות ● מישראל תגיע משלחת מכון הייצוא עם 14 חברות, עלייה קטנה לעומת השנה שעברה

איתמר בן גביר / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בג"ץ ביטל את סמכות השר בן גביר להתערב בחקירות במשטרה

דעת הרוב בבג"ץ קבעה כי הסעיף פוגע בזכויות ההחוקתיות של חשודים ● עוד נקבע כי אין לבטל סעיפים אחרים שתוקנו כחלק מהתיקון, שהיה חלק מההסכמים הקואליציוניים עם הקמת הממשלה בינואר 2023 ● מ"מ הנשיא בדימוס פוגלמן: "הוראות התיקון עשויות להוליך לפגיעה קשה בעצמאות המשטרה וכפועל יוצא בזכויות אדם"

התובעת הראשית במשפט נתניהו, ליאת בן ארי / צילום: אורן בן חקון

ליאת בן ארי, התובעת במשפטו של רה"מ נתניהו, פורשת מתפקידה: "אין כל קשר לתיקי האלפים"

עו"ד ליאת בן ארי, המשנה לפרקליט המדינה לאכיפה כלכלית, הודיעה על החלטתה לפרוש מתפקידה לאחר יותר מ-27 שנים ● בן ארי היא התובעת הראשית במשפט נתניהו ● "לתזמון החלטתי זו אין כל קשר לתיקי האלפים המתנהלים בימים אלה בבית המשפט המחוזי בירושלים", הודיעה

ברייק הפרסומות הפך לבזאר סופרלטיבים רעשני / צילום: Shutterstock, צילומי מסך מתוך פרסומות

סמנכ"ל השיווק לשעבר של חברות הביטוח נתקל בפרסומת לביטוח רכב, וכעס

ברייק הפרסומות הפך לבזאר סופרלטיבים רעשני, שבו כולם הכי זולים, מהירים וטובים, יעלימו לך את הקמטים ואת המינוס בבנק. הגיע הזמן לחזור לשקיפות

יצחק תשובה / צילום: תמר מצפי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ישראכרט בדרך לתשובה: מנורה בחרה לא לשפר את הצעת הרכישה

ישראכרט הודיעה כי מנורה בחרה שלא לשפר את הצעתה ● הדבר מוביל לכך שחברת האשראי בדרך להכרעה לטובתה של הצעת קבוצת דלק

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

מסחר תנודתי בת"א; תדיראן קופצת בכ-6%, מדד הבנקים יורד ב-1%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.2% ● השקל נסחר במגמה מעורבת מול המטבעות הזרים ● פוריה פיננסים: "מדדי האג"ח להמרה הציגו שנה פנטסטית בהשפעת עליות המניות" ● ב-UBS ממליצים על שתי מניות מתחום האנרגיה המתחדשת למרות הצהרותיו השליליות של טראמפ על התעשייה ● בבנק השוויצרי לומברד אודייר צופים: "רקע כלכלי חיובי גם ב־2025, עם המשך הדיפלציה הגלובלית"

סניף קרפור סיטי בדיזנגוף, תל אביב / צילום: בר לביא

קרפור: נספוג את עליית המע"מ במוצרי המותג הפרטי

ברשת אומרים כי מטרתם היא להמשיך ולספוג את העלויות ככל הניתן, אף שצפויה שחיקה ברווחיות - גם לחודשים קדימה, אך מסייגים כי הדבר תלוי גם בגורמים כמו עליית שער האירו ומחיר חומרי הגלם ● אתמול עלה המע"מ ל-18%

בניה בישראל. חשש ממחסור בפלדה / צילום: הדר רות בשן

סחורה ב־150 מיליון שקל תקועה: חשש ממחסור בפלדה בענף הבנייה

ההסדרה, שעליה סוכם כבר באפריל אשתקד, מתעכבת בגלל התנגדויות ● בינתיים התורים חוזרים, עשרות ספינות ממתינות והיבואנים מזהירים ממחסור בברזל בבנייה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בת"א; סלקום ופרטנר זינקו במעל 10%, איידנטי בכ-30%

מדד ת"א 90 עלה בכ-1.3% ● שנת 2024: בורסת ת"א זינקה בכ-28%, וול סטריט סגרה את השנתיים הטובות ביותר מזה 26 שנה ● דיסקונט: השקל ימשיך להפגין עוצמה בזכות הירידה בחששות הגאו-פוליטיים ● מיטב: השקעה במניות הטכנולוגיה הגדולות בוול סטריט עדיפה כעת על השקעה במניות הקטנות ● וגם, הפרופסורית שחזתה את הזינוק בביטקוין: "המטבע יעלה ל-200,000 דולר השנה"

אילן בן ישי, יו”ר ועידן כץ, מנכ”ל ובעלים בנטו פיננסים / איור: גיל ג'יבלי

בדרך למכירה: הנושים של נטו פיננסים אישרו את הסדר החוב

רוב הנושים הצביעו בעד ההסדר לפיו תימכר סוכנות הפיננסים, אשר חובותיה נאמדים בכ-110 מיליון שקל, לסוכנות הביטוח ארבע עונות, שבבעלות IBI, תמורת כ-51 מיליון שקל ● החובות למשקיעים בקרן וולת'סטון, שנטו התחייבה לחלץ, מסתכמים בכ-59 מיליון שקל

מדפי סופר / צילום: טלי בוגדנובסקי

המחירים בסל הצריכה שיתייקרו בשיעור דו-ספרתי

במקביל לגל העלאות המסים, לא מעט חברות מזון הודיעו בחודשים האחרונים על העלאות מחירים ב־2025 ● מקפה עלית, דרך במבה אסם ועד רטבים: אלו המוצרים הפופולריים שיתייקרו

המוסד לביטוח לאומי / צילום: Shutterstock, KiyechkaSo

חובות שתופחים לאלפי שקלים: כך תפעלו אם אתם חייבים כסף לביטוח לאומי

תלונות רבות הציפו את הרשתות החברתיות בשבועות האחרונים, כאשר צעירים גילו על חובות של אלפי שקלים לביטוח לאומי ● איך אפשר לצמצם את החוב, מתי הוא יכול להתיישן ועם אילו הליכים תאלצו להתמודד אם לא תשלמו כנדרש?