גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ג'ימי קרטר: הוא היה זר ומוזר, חסוד ומתחסד, ואצל ישראלים תמיד עורר רגשות מעורבים

הנשיא ה-39, שמת בגיל מאה, הציע לאמריקאים פתח מילוט מפוליטיקה צינית ומושחתת. הוא הפך זכויות אדם לעיקרון מנחה במדיניות ארה״ב, אבל יריביו חשבו אותו לחלש ולנאיבי ● קרטר הנחיל לישראל את ההישג האסטרטגי הגדול ביותר שלה, השלום עם מצרים - אבל גם חקק על מצחה את התווית ההרסנית "אפרטהייד"

נשיא ארה''ב ה-39, ג'ימי קרטר, לצד מנחם בגין ואנואר סאדאת, בעת חתימת הסכמי קמפ-דיוויד, ב-1978 / צילום: Reuters, רויטרס
נשיא ארה''ב ה-39, ג'ימי קרטר, לצד מנחם בגין ואנואר סאדאת, בעת חתימת הסכמי קמפ-דיוויד, ב-1978 / צילום: Reuters, רויטרס

נשיאותו של ג'ימי קרטר הייתה תאונה פוליטית. היא התרחשה בנסיבות יוצאות דופן, כנראה בלתי חוזרות. אבל 44 השנה שלאחר נשיאותו, הקרינו יותר כוח והוסיפו יותר כבוד לנשיאות האמריקאית ממה שעשו שנות פרישתו של נשיא כלשהו. אמרו עליו שהוא 'גדול הנשיאים-לשעבר' של ארה"ב.

ג'ימי קרטר, נשיא ארה"ב לשעבר, הלך לעולמו בגיל 100
יואב קרני, פרשנות | "האיש שקרא דרור לחלומותיה של הודו" הצליח לאחד 1.4 מיליארד תושבים במותו
יואב קרני, פרשנות | בקרוב טראמפ ייכנס לבית הלבן ואנחנו נגלה עד כמה באמת הוא אוהב את ישראל

מעשה אירוניה, השנים שלאחר נשיאותו הביאו את השפעתו אל שיאה. הוא הנשיא האמריקאי היחיד, שקיבל פרס נובל לשלום על מה שעשה לאחר שיצא מן הבית הלבן.

ישראלים יזכרו אותו ברגשות מעורבים: נשיאותו הנחילה לישראל את ההישג האסטרטגי הגדול ביותר בתולדותיה, השלום עם מצרים; אחר-נשיאותו הנחילה לישראל את מפח הנפש הגדול ביותר בתולדות הדיפלומטיה שלה, זיהויה עם האפרטהייד, שאומנם קדם לקרטר, אבל הגיע אל שיאו בהשראת קרטר.

זו רק דוגמה אחת למידה שבה הנשיא ה-39 של ארה"ב ביטא ניגודים והכיל סתירות. במותו, הוא מקשה עלינו את מלאכת הסיכומים, אבל קושי כזה מתחייב מחייו של איש שהגיע לגיל מאה, וחי יותר מכל נשיא אמריקאי לפניו.

'יחסים אישיים' עם ישו

הוא היה נוצרי אוונגליסטי, מן הזן התיאולוגי הידוע כ"נולד מחדש" (born again) - זאת אומרת, מישהו שחזר והתוודע אל ישו כריסטוס, וכונן אתו 'יחסים אישיים'. עד זמנו של קרטר, הקטגוריה הזו הייתה ידועה למעט מאוד אמריקאים חילונים, או חילונים למחצה; ובמידה שהייתה ידועה, היא עוררה לעג, או לפחות מבוכה. קרטר הכניס אותה אל טרקליני אמריקה.

הייתה לא מעט אירוניה בתופעה הזו, מפני שכניסת קרטר בדלת השמאלית של הפוליטיקה התרחשה בדיוק כאשר המוני נוצרים אוונגליסטים כמותו התחילו להשתמש בפעם הראשונה בדלת הימנית. נשיאותו התנפצה לרסיסים כעבור ארבע שנים, כאשר המצביעים האוונגליסטים (לא הם בלבד) נשאו את רונלד רייגן על כתפיהם אל הבית הלבן.

קרטר הציג מודל חדש של פוליטיקה, צירוף של חסד ושל התחסדות. אמונתו הדתית הנחתה אותו להשתדל לעזור לזולת; צרכיו הפוליטיים הנחו אותו לנסות ולהטיף מוסר לאמריקאים בטון של מטיף כנסיה דרומי.

הוא עלה ממדינת ג'ורג'יה, בזה המכונה 'הדרום העמוק' (Deep South) של ארה"ב. הוא נכנס אל הפוליטיקה באמצע שנות ה-60, כאשר ג'ורג'יה נגררה בעל כורחה אל עידן של שוויון גזעים. המפלגה הדמוקרטית של מדינות הדרום הייתה עד אז נושאת הדגל של גזענות ממוסדת. הוא הצטרף אליה בדיוק כשהתחילו חילופי המשמרות, והדמוקרטים הפכו למליצי היושר של סדר ליברלי חדש, שהיה רדיקלי מדי בעיניהם של רוב הדרומיים.

נגזר על קרטר להיות דיסוננס מהלך על שתיים: הנוצרי האדוק, העומד בראש מפלגה ליברלית חילונית; הדרומי, הלוחם למען שיווי זכויות מבית ולמען זכויות אדם מחוץ. במובן הזה, הוא היה זר ומוזר. נאומיו הפומביים עוררו אי-נוחות, ולפעמים גיחוך. אפילו המבטא שלו היה זר לאוזניהם של רוב האמריקאים.

נשיא ארה''ב ה-39, ג'ימי קרטר, בבית הלבן, 1977 / צילום: Reuters, רויטרס

ג'ימי מי?

הוא היה אלמוני כמעט לחלוטין, כאשר הציג את מועמדותו לנשיאות, ב-1974, בזמן שמערכות בחירות עדיין היו קצרות יחסית. מערכת הבחירות הארוכה שלו שברה הרבה מוסכמות. הוא נחל הצלחה מדהימה לרגל הנסיבות: זה היה בדיוק בזמן שבו נפשם של אמריקאים נקעה מן הפוליטיקאים שלהם: ימי פרשת ווטרגייט והתפטרותו המבישה של הנשיא ריצ'רד ניקסון. בקרטר דבק הכינוי 'ג'ימי מי?' (?Jimmy Who), אבל הוא הפך את אלמוניותו לקרדום לחפור בו. הוא היכה את כל ענקי מפלגתו בבחירות המקדימות. 

את ישיבת הקבינט הראשונה של נשיאותו הוא הרשה לרשתות הטלוויזיה להקליט במלואה, בחזקת ביטוי לזמנים החדשים, שבהם האמריקאים ישמעו רק את האמת מפי מנהיגיהם.

ביום השני של נשיאותו, בינואר 1977, במהלך חורף קשה, בעיצומו של משבר אנרגיה גלובלי, קרטר הורה להפחית את הטמפרטורה בבית הלבן ל-18 מעלות, וקרא לאמריקאים ללכת בעקבותיו. הוא אפילו יעץ להם לשקול ללבוש תחתוני צמר.

הוא העמיד חקיקת אנרגיה רדיקלית במרכז מדיניות הפנים שלו, והזהיר אמריקאים, כי אם לא ישנו את הרגלי הצריכה שלהם, בתוך עשר שנים כל אחד מהם ישלם 2,500 דולר תמורת דלק מיובא. הוא צדק. משבר האנרגיה החמיר והניב מיתון חריף, לצד האינפלציה הגבוהה ביותר בתולדות אמריקה.

אף כי מפלגתו שלטה בשני בתי הקונגרס, יוזמת החקיקה שלו כשלה. זה היה רמז לבאות. הנשיא הדמוקרטי לא היה נשיא של הדמוקרטים. הוא לא דיבר אל לבם, ולא דיבר מתוך לבם.

הנשיא ג'ימי קרטר בשיחה עם בכירים במגזר העסקי בארה''ב, לפני העברת חקיקה בנושא גז טבעי, ב-1978 / צילום: ap, Jeff Taylor

זכויות האדם שעיצבנו דיקטטורים

כשלונות פנימיים תמיד מעודדים נשיאים אמריקאים לנסות את כוחם במדיניות חוץ. הימים היו ימי המלחמה הקרה נגד ברית-המועצות. קרטר לא היה חשוד באהדה לקומוניזם, אבל הוא גמר אומר לשנות את סדרי העדיפויות.

בחודש הרביעי של נשיאותו הוא נשא נאום היסטורי, שבו הכריז כי ארה"ב לא תתמוך עוד אוטומטית בכל ממשלה או שליט, רק מפני שהם מתארים את עצמם כאנטי-קומוניסטים. משימתה החדשה של אמריקה תהיה לקדם זכויות אדם. זו הייתה מהפכה דיפלומטית של ממש, שעוררה התפעלות ורוגז.

הרוגז בא מצד משטרים שהתרעמו על הרשות שארה"ב נוטלת לעצמה להתערב ב'עניינים פנימיים'. וושינגטון התחילה לתבוע מבעלי בריתה בעולם השלישי (אסיה, אפריקה, המזרח התיכון, אמריקה הלטינית) להוכיח את רצינותם בקידום זכויות אדם.

אחד מהם היה השאה של איראן, שהרקורד שלו עד אותו הזמן היה מפוקפק ומוכתם. לימים, קרטר יואשם שהלחץ שלו החליש את השאה, ואיפשר את המהפכה האיסלאמית. ההאשמה הייתה שגויה. למען האמת, אפשר לטעון שנפילת השאה הייתה קשורה דווקא בהימנעות קרטר מללחוץ עליו.

כך או כך, המהפכה האיראנית חרצה בסופו של דבר את גורלו של קרטר עצמו: חטיפת הדיפלומטים האמריקאים בטהראן בסתיו 1979, חשפה את חולשת אמריקה ואת קוצר ידה. היסטוריונים סמוכים ובטוחים שהיא מילאה תפקיד מרכזי בתבוסת קרטר בבחירות של 1980. יריביו מימין תיארו אותו כחלש ונאיבי.

הוא גם טעה בהבנת התנהגותה של ברית-המועצות. הוא ניסה להפשיר את היחסים איתה, בין השאר, בנשיקה פומבית מפורסמת על לחיו של המנהיג הסובייטי ברז'נייב, ב-1979.

ג'ימי קרטר מנשק את מנהיג ברית המועצות, לאוניד ברז'נייב', במעמד החתימה על הסכם סאל''ט-2, ב-1979 / צילום: ap

שישה חודשים אחר כך, הסובייטים פלשו לאפגניסטן. קרטר המושפל הורה על הקפאת היחסים, על סנקציות, על החרמת האולימפיאדה במוסקבה ועל סיוע מסיבי למורדים המוסלמים באפגניסטן. לימים, הסיוע ההוא הניב את אל קאעידה ואת הטליבאן.

הנשיא הדיפלומט

כנגד כשלונותיו המצמררים, עמדה הצלחתו ההיסטורית לכונן שלום בין ישראל למצרים. הוא הקדיש יותר זמן ויותר מאמץ לפיוס שתי האויבות המרות האלה ממה שאיזשהו נשיא אמריקאי הקדיש לסכסוך בינלאומי כלשהו.

קרטר, שלא היטיב להאציל סמכויות באיזשהו עניין (הוא היה קובע בעצמו את לוח הזמנים של השימוש במגרש הטניס בבית הלבן), ניהל מסע דילוגים בין קהיר לירושלים כאשר התהליך התקרב להתמוטט, בתחילת 1979. הוא היה הנשיא הדיפלומט הראשון מאז ומעולם.

אפשר לקבוע ללא כל היסוס שבלעדיו לא היו נחתמים הסכמי השלום. הם היו המבוא ל-40 השנה הבאות. בלעדיהם, לא היו נחתמים לימים הסכמי אברהם. בלעדיהם, המתונים בעולם הערבי היו נעלמים, או נדחקים אל שוליים מרוחקים. בלעדיהם, האפשרות של מלחמה כוללת נוספת בין ישראל לערבים הייתה כמעט בלתי נמנעת.

ג'ימי קרטר מקבל את פרס הנובל לשלום, ב-2002 / צילום: Reuters, רויטרס

אבל קרטר הקדיש תשומת לב גוברת לגורלם של הפלסטינים. אפשר לטעון שהוא העלה אותם על מפת המדיניות האמריקאית. שער של השבועון 'טיים', חודשיים לפני מסעו של אנוואר א-סאדאת לירושלים, ב-1977, ציטט את קרטר באומרו כי "יש להכיר בזכויות הלגיטימיות של העם הפלסטיני".

במרוצת 40 השנה שלאחר נשיאותו, קרטר גילה עניין גובר בפלסטינים. ב-2006, חמתה של ישראל בערה בה להשחית, כאשר קרטר פרסם ספר על הסכסוך הישראלי-פלסטיני תחת השם "שלום, לא אפרטהייד". לשימוש הלשון הזה מצד נשיא אמריקאי לשעבר היה משקל יוצא מגדר הרגיל. אנחנו רואים את תוצאותיו עד עצם היום הזה. אפשר לטעון כי הוא פתח את השער להשוואה הסיטונית של ישראל עם משטר האפליה הגזעית של הלבנים בדרום אפריקה. ב-2008, הוא פגש את מנהיג חמאס בימים ההם, חאלד משעל, בדמשק. בבואו לארץ, ראש הממשלה דאז, אהוד אולמרט, סירב לפגוש אותו.

קרטר ניסה אחר כך להקהות את העוקץ. הוא אמר, "זה לא ישראל. לספר אין כל קשר עם מה שקורה בתוך ישראל, שהיא דמוקרטיה נפלאה, שבה מובטח שוויון זכויות לכול… אני מעולם לא האשמתי שהמסגרת של אפרטהייד קיימת בתוך ישראל, ומה שקיים בגדה המערבית מבוסס על ניסיון לקחת את אדמות הפלסטינים, ולא על גזענות".

אבל כריכת הספר נראתה אז בכל חנות בארה"ב. הוא מוסיף לתפוס אחד מארבעת המקומות הראשונים ברשימת המכירות של ספרים על המזרח התיכון באתר אמזון. אף כי אפשר בהחלט להאמין להסבר של קרטר, הספר ההוא גרם נזק עצום לעניינה של ישראל ולשמה הטוב.

ספק אם יהיו נשיאים כקרטר באיזשהו זמן נראה לעין. חלק מיורשיו ניסו מפעם לפעם לחקות אותו, והדגש שלו על זכויות אדם אומנם שינה את כיווני מדיניות החוץ האמריקאית - אבל איש מהם לא עשה כן באותה דבקות משיחית ובאותה כנות.

אולי חסד עשתה ההשגחה העליונה עם קרטר, שסיימה את חייו שלושה שבועות לפני כניסת דונלד טראמפ לבית הלבן. אין ולא ייתכן ניגוד יותר משווע בין שני הנשיאים האלה.

רשימות קודמות בבלוג וביואב קרני . ציוצים (באנגלית) בטוויטר

עוד כתבות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

להעביר נכסים ללא מס: הסוכריה שמתחבאת בחוק הרווחים הכלואים

סעיף שמסתתר בחוק מאפשר להוציא נכסים מחברות ללא תשלום מס רכישה ומע"מ במהלך השנה הקרובה, בכפוף לתשלום מס על הרווחים הלא מחולקים בלבד ● עם זאת, ההטבה הנדיבה מועדת לכמה פרשנויות, ולא ניתן להבין ממנה מסקנות חד־משמעיות

תל אביב / צילום: נוי מאיה

הארנונה מזנקת בכל הארץ ב-5.29% - אבל בתל אביב זה יותר מכפול

על פי נתוני עיריית תל אביב, שיעור העלייה הכולל הממוצע של הארנונה בין 2024 ל-2025 הוא 12.39% ● העלייה החדה מקורה בכמה היבטים: העלאת תעריפי בניינים לצורך מימון חלקי של דמי ההשתתפות במטרו, חיובים רטרואקטיביים על שנת 2024 וגם העלאת תעריפי הבניינים למגורים

איתמר בן גביר / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בג"ץ ביטל את סמכות השר בן גביר להתערב בחקירות במשטרה

דעת הרוב בבג"ץ קבעה כי הסעיף פוגע בזכויות ההחוקתיות של חשודים ● עוד נקבע כי אין לבטל סעיפים אחרים שתוקנו כחלק מהתיקון, שהיה חלק מההסכמים הקואליציוניים עם הקמת הממשלה בינואר 2023 ● מ"מ הנשיא בדימוס פוגלמן: "הוראות התיקון עשויות להוליך לפגיעה קשה בעצמאות המשטרה וכפועל יוצא בזכויות אדם"

אילוסטרציה: Shutterstock

איך גיירנו משחק הימורים וגם הפכנו אותו לציוני?

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס • אחת לשבוע, המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: הסביבון קדם לחגיגות החנוכה, אז כיצד הוא עשה את דרכו לתוך המסורת היהודית והציונית?

המוסד לביטוח לאומי / צילום: Shutterstock, KiyechkaSo

חובות שתופחים לאלפי שקלים: כך תפעלו אם אתם חייבים כסף לביטוח לאומי

תלונות רבות הציפו את הרשתות החברתיות בשבועות האחרונים, כאשר צעירים גילו על חובות של אלפי שקלים לביטוח לאומי ● איך אפשר לצמצם את החוב, מתי הוא יכול להתיישן ועם אילו הליכים תאלצו להתמודד אם לא תשלמו כנדרש?

יירוט / צילום: לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

דקות אחרי שצה"ל הודיע על חיסול: צבע אדום בעוטף עזה

גורם מערבי מסביר: חמאס רוצה עסקה מצומצמת, אבל מתנגד לדרישות ישראל ● מסתערבי מג"ב איו"ש עצרו הלילה מבוקש בכיר בקסבה בשכם ● העזתים מדווחים על הרוגים בתקיפה של חיל האוויר בדרום הרצועה ● שר הביטחון כ"ץ קרא לתושבי עזה להתקומם נגד חמאס: "חמאס יספוג מכות בעוצמה שלא נראתה בעזה מזה זמן רב" ● עדכונים בולטים

השינויים בענף הרכב / צילומים: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בעלי רכב צמוד ישלמו יותר, ומה יקרה למחירים של דגמי הבנזין?

מס הקנייה על המכוניות החשמליות יעלה והאגרה השנתית תתייקר ● על דגמי הבנזין וההיברידיות יוטלו גזירות חדשות ● וגם מקבלי הרכב הצמוד מהעבודה ישלמו הרבה יותר

נוי הדס / צילום: סנדרה

רשת נוי השדה פותחת סניף אאוטלט בכפר סבא

הסניף מציע מחירים סיטונאיים הודות לרכישת סחורה לא ממויינת מחקלאים ● רשת הנעליים גלי עולה בקמפיין חדש עם שרוטונים, ובשישי הקרוב ייערך מרתון טבריה ● אירועים ומינויים

הבורסה בפרנקפורט / צילום: Reuters

מגמה מעורבת באירופה; ההנג סנג ירד ב-2%

הדאקס עולה ב-0.2% ● הבורסה ביפן סגורה לרגל חופשה במשק ● החוזים העתידיים בארה"ב נסחרים הבוקר בעליות קלות ● ב-UBS ממליצים על שתי מניות מתחום האנרגיה המתחדשת למרות הצהרותיו השליליות של טראמפ על התעשייה ● בבנק השוויצרי לומברד אודייר צופים: "רקע כלכלי חיובי גם ב־2025, עם המשך הדיפלציה הגלובלית"

מדפי סופר / צילום: טלי בוגדנובסקי

המחירים בסל הצריכה שיתייקרו בשיעור דו-ספרתי

במקביל לגל העלאות המסים, לא מעט חברות מזון הודיעו בחודשים האחרונים על העלאות מחירים ב־2025 ● מקפה עלית, דרך במבה אסם ועד רטבים: אלו המוצרים הפופולריים שיתייקרו

  / אילוסטרציה: Shutterstock

13% בשנה: שוק הפנסיה והגמל מציג תשואות חלומיות לחוסכים

החוסכים בגמל ובפנסיה נהנו בשנה החולפת מרווחים גבוהים במיוחד, על רקע הביצועים החיוביים של שוקי המניות בת"א ובניו יורק ● בעקבות הירידות האחרונות בוול סטריט, יש מי שמעריך בשוק כי "אפקט ינואר", של עליות בשבועות הקרובים, מוטל בספק ● אופטימיות לגבי השוק בת"א: "בהחלט ייתכן שנראה עוד שנה של תשואה דו ספרתית"

ירידה דרמטית בגיוסי הקרנות ובפעילות המשקיעים

הקרנות שעצרו השקעות חדשות והריכוזיות: המספרים הפחות מחמיאים של ההייטק

2024 ביטאה התאוששות בגיוסי ההון של חברות ההייטק הפרטיות, עם כמעט 10 מיליארד דולר ● ואולם, נתח המשקיעים הפרטיים והמוסדיים בעוגה בשפל, וקרנות הון סיכון בולטות נמנעו מהרחבת הפורטפוליו בישראל ● וגם: לפי מכון RISE, תחום הסייבר מושך חלק ניכר מההשקעות

בניה בישראל. חשש ממחסור בפלדה / צילום: הדר רות בשן

סחורה ב־150 מיליון שקל תקועה: חשש ממחסור בפלדה בענף הבנייה

ההסדרה, שעליה סוכם כבר באפריל אשתקד, מתעכבת בגלל התנגדויות ● בינתיים התורים חוזרים, עשרות ספינות ממתינות והיבואנים מזהירים ממחסור בברזל בבנייה

דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

בקרוב טראמפ ייכנס לבית הלבן ואנחנו נגלה עד כמה באמת הוא אוהב את ישראל

הוא יסגור את הגבולות, ירחיב את קידוח הדלק, יוריד את האינפלציה, יפחית את המסים, יטיל מכסים ויסיים את המלחמות ● דונלד טראמפ ייכנס בקרוב ללשכת הנשיאות החדשה–ישנה שלו, ולפחות לפי התוכניות הוא לא מתכוון לפספס רגע אחד

ג'ימי קרטר באוניברסיטת נוטרדם, 22 במאי 1977 / צילום: ap

מאי 1977: ג'ימי קרטר הופך את זכויות האדם לציר מדיניות החוץ של ארה"ב

השבוע שבו מת הנשיא ה–39 מזכיר לנו את הרגע המחשמל ההוא, כשהמנהיג הטרי של העולם החופשי הבטיח לשלול תמיכה ממשטרי דיכוי גם אם הם אנטי–קומוניסטיים ● הרבה התנגדו לדוקטרינה שלו, אך היא מוסיפה לתת את הטון, או לפחות את מוזיקת הרקע, בדיפלומטיית ארה"ב

מטבעות דיגיטליים / אילוסטרציה: Shutterstock

מה צפוי לביטקוין ב-2025? בתעשייה מעריכים שיגיע ל-200 אלף דולר

לאחר שהביטקוין זינק בחודשים האחרונים, חברות קריפטו ובכירים בתעשייה שוחחו עם CNBC והעריכו לאן יגיע מחיר המטבע הדיגיטלי ב-2025 ● מספר גורמים העריכו כי הביטקוין יכפיל את שוויו ויגיע ל-200 אלף דולר - ויש החושבים שהוא יכול להמריא אף יותר גבוה

טסלה Y לונג־ריינג' / צילום: יח''צ

גל העלאות מחירי הרכב יצא לדרך: טסלה ראשונה, ומה יעשו המתחרות?

הגזירות שהוטלו על הענף מורגשות בשטח ● הסנונית הראשונה הייתה טסלה, שהקפיצה מחירים ● יתר היבואניות צפויות לעדן את המכה, באמצעות מלאי ששוחרר מהמכס בתנאי המיסוי הקודמים

איור: גיל ג'יבלי

בנק לאומי מסמן 3 מניות מסקרנות לשנה החדשה

אחרי שנתיים של עליות פנומנליות בוול סטריט, שנת 2025 עשוי להיות מאתגרת יותר בחיפוש אחר הזדמנויות השקעה בשוק המניות ● ניר אורגד מבנק לאומי מסמן 3 מניות שכדאי לשים לב אליהן. אחת מהן כבר עלתה ב־92% בשנה שעברה ● שאלת השבוע

ברייק הפרסומות הפך לבזאר סופרלטיבים רעשני / צילום: Shutterstock, צילומי מסך מתוך פרסומות

סמנכ"ל השיווק לשעבר של חברות הביטוח נתקל בפרסומת לביטוח רכב, וכעס

ברייק הפרסומות הפך לבזאר סופרלטיבים רעשני, שבו כולם הכי זולים, מהירים וטובים, יעלימו לך את הקמטים ואת המינוס בבנק. הגיע הזמן לחזור לשקיפות

איור: Shutterstock

באוצר מכנים אותו "מס עשירים": על מי יחול מס היסף ובאילו ענפים?

המס המכונה באוצר "מס עשירים" עולה ומורחב לתחומים חדשים ● במוקד: הכנסות פסיביות מהון ומנדל"ן ● מס היסף החדש צפוי לחול על כ-27 אלף משקי בית, ו-75% ממנו ישולם ע"י האלפיון העליון ● בשטח תכנוני המס כבר יצאו לדרך, ומי הוחרג ברגע האחרון?