על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין, בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.
● רגע לפני הפיצוץ הגדול, חיזבאללה שלח ביפרים לבדיקה באיראן
● פרשנות | ג'ימי קרטר: הוא היה זר ומוזר, חסוד ומתחסד, ואצל ישראלים תמיד עורר רגשות מעורבים
1איראן וחמאס מכחישים את סיבת מותו של הנייה
בתחילת השבוע התפרסמו פרטים חדשים החושפים כיצד חוסל איסמעיל הנייה על ידי ישראל בסוף יולי האחרון. ב-N12 נכתב אתמול (א') כי מטען חבלה הוטמן לצד מיטתו של הנייה ששהה במתקן מאובטח של משמרות המהפכה האיראניים בשם נשאט. "בסביבות השעה 1:30 בלילה הרעיד פיצוץ אדיר את המתחם השקט", לאחר דקה הצוות הרפואי קבע את מותו של ראש הלשכה המדינית של חמאס.
עם זאת, באיראן ובחמאס לא מקבלים את גרסת ישראל לחיסול הנייה. חמאס הכחיש את דברי ישראל וטען שהוא נהרג על ידי טיל. באיראן טוענים כי ישראל משקרת לגבי סיבת מותו של הנייה ואומרים כי היא מפיצה שקרים בשביל לסכסכך בין איראן לחמאס.
"חמאס דחה את ההמצאות הישראליות והבהיר כי חקירה משותפת עם הרשויות באיראן חשפה כי נעשה שימוש בטיל מונחה המכיל 7.5 ק"ג חומר נפץ שפגע בטלפון הנייד של הנייה ולא ממטען חבלה שהוטמן בחדר כפי שישראל טוענת", נכתב בטהרן טיימס בכתבה שכותרתה "מה המטרה של ישראל בהפצת נרטיבים שקריים על התנקשות הנייה בטהרן?".
"הטענות שהשמיע משטר הכיבוש הציוני הן ניסיון נואש להסיט את דעת הקהל מפשע רב-שכבתי זה, שבוצע תוך הפרה ברורה של ריבונות הרפובליקה האסלאמית של איראן ומכוון נגד אחד המוסדות הרשמיים של המדינה", נאמר השבוע בהצהרה של חמאס.
בטהרן טיימס התייחסו לדיווח של חדשות 12, לפיו הנייה היה תחת מעקב במקום ההתנקשות. "סוכני המוסד, כך נטען, הטמינו פצצה בחדרו לפני טקס ההשבעה של הנשיא האיראני החדש. הפעולה כמעט נכשלה בגלל תקלה במערכת האוורור בחדר, אך היא תוקנה על ידי האיראנים, מה שאפשר את ביצוע הפיגוע", נכתב. נציג חמאס בטהרן, חאלד גדומי, אמר לטהרן טיימס בתגובה לדיווחים הישראלים כי "השקרים החדשים של ישראל סביב ההתנקשות של הנייה נועדו לשרת שלוש מטרות: להימנע מלקיחת אחריות על הפשע, לעורר חששות לגבי פגיעויות מודיעיניות, וליצור קרעים בין איראן לחמאס".
בעיתון א-שרק אל-אווסט של משפחת המלוכה הסעודית שיוצא לאור בלונדון, כתבו שהשאלה שמטרידה את איראן וחמאס היא מי סייע למוסד לחסל את הנייה, בכתבה שכותרתה "כיצד חדרה ישראל למעוז האיראני?". "הדיוק וההצלחה של המבצע עוררו בהלה בהנהגה האיראנית, ועד היום נותרת השאלה מי סייע למוסד במבצע. לא ייתכן שבוצע ללא סיוע משמעותי מתוך איראן או חמאס", נכתב.
מתוך N12, מאת דני הכט. לקריאת הכתבה המלאה.
מאת ומתוך טהרן טיימס. לקריאת הכתבה המלאה.
מתוך א-שרק אל-אווסט מאת כפאח זבון. לקריאת הכתבה המלאה.
2אויב קטן ורחוק: איך הפכו החות'ים לאתגר של ישראל?
"במשך שנים החות'ים היו האויב שרוב הישראלים לא ידעו שיש להם", נכתב בניו יורק טיימס בכתבה שכותרתה "ישראל מתקשה לבלום התקפות מצד אויב מרוחק שהיה בעבר מחוץ לרדאר". זהר פלטי, ראש המודיעין לשעבר במוסד, אמר לניו יורק טיימס כי ישראל נמצאת בבעיה. "אין לנו פטנט לפתרון הבעיה", אמר.
מחד, ישראל ניצבת מול אתגר של מחסור במודיעין מדויק על מיקומם של מנהיגי החות'ים ומחסני הנשק. מאידך, החות'ים מראים עמידות לתקיפות הישראלית. ארגון הטרור לא נראה מודאג במיוחד לאחר שמטוסי קרב ישראליים תקפו בחמישי האחרון את שדה התעופה הבינלאומי בבירה צנעא ופגעו גם בתחנות הכוח ובתשתיות של תימן. אנליסטים אמרו לניו יורק טיימס כי "פגיעה בתשתית הלאומית של תימן אינה צפויה לעצור את החות'ים מלהמשיך לתקוף את ישראל".
מומחים אמרו לניו יורק טיימס כי במשך שנים המודיעין בישראל לא נתן עדיפות לאויב מתימן ולא השקיע מאמצים באיסוף מודיעין על החות'ים. "בהתחלה, האיום על ישראל נראה מרוחק בהשוואה לזה שהציב חמאס בגבולה הדרומי וחיזבאללה בגבולה הצפוני. לרחפני תקיפה של החות'ים לקח כ-10 שעות להגיע לנמל הדרומי של ישראל באילת. הם והטילים הבליסטיים ששוגרו מדי פעם מתימן יורטו לעיתים קרובות רחוק משטח ישראל או המרחב האווירי שלה בעזרת כוחות בינלאומיים באזור המפרץ הפרסי, והיו נחשבים בעיני ישראלים רבים כמעין מטרד מוזר", נכתב.
אבל ביולי האחרון, רחפן אחד הצליח להדאיג את ישראל במיוחד, כאשר חמק ממערכות ההגנה האווירית, פגע בבניין מגורים בתל אביב והרג אזרח. למחרת ישראל הגיבה בתקיפה אווירית כשהפציצה את נמל חודיידה שבשליטת החות'ים. למרות התקיפות הישראלית, החות'ים ממשיכים להסלים את התקפותיהם על ישראל: "הם נשבעים להמשיך עד שישראל תסיים את המלחמה בעזה".
מאז, בישראל מגבירים את הטון ומבטיחים לרדוף ולחסל את מנהיגי החות'ים. עם זאת, אנליסטים אמרו לניו יורק טיימס, שאם ישראל הייתה יודעת היכן מנהיגי החות'ים נמצאים, היא ככל הנראה הייתה מחסלת אותם כבר.
אסף אוריון, עמית במכון וושינגטון למדיניות המזרח התיכון, אמר לניו יורק טיימס כי המערכה נגד החות'ים בתימן אינה אחת ממטרות המלחמה שאושרו על ידי הקבינט הישראלי. "אין פתרונות פשוטים לבעיות מורכבות," אמר. "בסופו של דבר, זה לא רק עימות בין ישראל לחות'ים אלא חלק ממאבק אזורי ובינלאומי".
מתוך הניו יורק טיימס מאת איזבל קרשנר. לקריאת הכתבה המלאה.
3"פי שלושה יותר שכר": 16 אלף פועלים הודים כבר הגיעו לאתרי הבנייה בישראל
אחרי ה-7 באוקטובר, ישראל אסרה את כניסתם של פועלי בניין פלסטינים לישראל, וכעת, פועלים זרים מהודו הפכו לכוח העבודה המרכזי. "השכר הגבוה בישראל, שם עובדים מסוימים יכולים להרוויח פי שלושה מאשר במדינתם, הוא הסיבה העיקרית לכך שאנשים כמו נישאד מגיעים לכאן, אלפי קילומטרים מהבית", נכתב בסוכנות הידיעות הצרפתית AFP, ובפורסם בין היתר באתר הפיליפני ABS-CBN.
נישאד פועל בניין בן 35, אמר לסוכנות שלא חשש להגיע לישראל והגיע על מנת לחסוך כסף עבור משפחתו. "אין ממה לפחד כאן. ברגע שהאזעקה מפסיקה, אנחנו פשוט ממשיכים לעבוד", סיפר ל-AFP. גם סורש קומאר ורמה, פועל בניין בן 39, אמר כי "בזמן קצר אפשר להרוויח בישראל יותר כסף".
"נישאד הוא רק אחד מכ-16 אלף עובדים שהגיעו מהודו בשנה האחרונה - ולישראל יש תוכניות להביא עוד אלפים", נכתב. צוין כי בישראל פתחו בקמפיין גיוס להביא הודים נוספים לענף הבנייה.
סמיר קוסלה, יו"ר חברת Dynamic Staffing Services שבסיסה בדלהי, שלח לישראל עד כה למעלה מ-3,500 עובדים. קוסלה סיפר לסוכנות הצרפתית כי ישראל היא שוק חדש עבורו והוסיף: "הודו הייתה בחירה טבעית עבור ישראל בהתחשב ביחסים המצוינים בין המדינות".
למרות הגיוס של ההודים, בישראל עדיין מודאגים ממשבר בענף הבנייה. "חוקרים ישראלים מאמינים שמספר ההודים העובדים בבנייה עדיין אינו משתווה למספר הפלסטינים שעשו זאת לפני המלחמה, והדבר מעכב את הצמיחה הכוללת של הענף".
"לפני התקיפה של חמאס, כ-80 אלף פלסטינים הועסקו בבנייה, לצד כ-26 אלף זרים", אמר לסוכנות אייל ארגוב, מבנק ישראל. כעת מועסקים כ-30 אלף זרים בלבד, מספר נמוך בהרבה מהנתונים הכלליים הקודמים.
מתוך AFP, מאת רות אגלש. לקריאת הכתבה המלאה.
4אתרים היסטוריים נחרבו בלבנון
בעקבות התקיפות הישראליות בלבנון במלחמה נגד חיזבאללה, נפגעו אתרים רומיים, צלבניים ועות'מאניים. "אתרים היסטוריים ספגו נזקים בלתי הפיכים במהלך התקיפות האוויריות של ישראל", נכתב בפייננשל טיימס.
בלאדי, ארגון השימור התרבותי של לבנון, דיווח כי לפחות תשעה אתרים היסטוריים נהרסו לחלוטין ו-15 נפגעו קשה או חלקית. האתרים שהארגון העריך כפגועים לחלוטין כוללים שלושה מסגדים, מקדש, שלושה מבנים היסטוריים, וחומה רומית.
למרות שהנזק בחלק מהמבנים לא נראה לעין, ההפצצות הקרובות לאתרי מורשת יכולות לפגוע במבנים לטווח הארוך. "מומחים לארכיאולוגיה מזהירים כי פיצוצים בסמוך לאתרים חשובים, כולל חורבות רומיות בעיר בעלבכ ומתחם רומי נרחב בצור, עשויים לגרום לנזקים 'בלתי נראים' המאיצים את התפוררות האבן ואת היחלשות המבנים", נכתב.
גרהם פיליפ, המוביל את פרויקט הארכיאולוגיה בסכנה במזרח התיכון וצפון אפריקה מאוניברסיטת דרהאם באנגליה, אמר לפיינשל טיימס כי הוא לא מאמין שחיזבאללה או צה"ל מכוונים "להשמיד בכוונה אתרי מורשת כפי שעשה בעבר דאעש".
צה"ל אמר בתגובה כי הוא אינו שואף לגרום נזקים הן לתשתיות אזרחיות והן למבנים רגישים אלא רק מתוך "צורך צבאי".
מתוך הפייננשל טיימס מאת קלואי קורניש ומלאיקה כנענה טאפר. לקריאת הכתבה המלאה.