מימין מייסדי Run AI עמרי גלר, רונן דר והמשקיעה הגדולה בחברה איה פטרבורג שותפה בקרן S Capital / צילום: שרון לוין
בחודש אפריל האחרון הודיעה אנבידיה רשמית על רכישת הסטארט-אפ הישראלי ראן איי. איי. (Run:AI). אלא שאז החלה חקירת הגבלים עסקיים בארה"ב, והעסקה התעכבה מעל לשמונה חודשים. היום (ב') נסגרה העסקה לאחר שאושרה על ידי הרגולטור באירופה ובארה"ב, ועובדי החברה הישראלית יתייצבו במשרדי חברת השבבים הצומחת בעולם. החברה גייסה מהקמתה 118 מיליון דולר, ממשקיעים כגון אס קפיטל (S Capital), המשקיעה הגדולה בחברה, קרן TLV Partners, אינסייט פרטנרס וטייגר גלובל.
● אמזון וגוגל לא יפעילו את מחשב-העל של ישראל: המדינה מחפשת אלטרנטיבה
● חברות הביומד הישראליות שהפתיעו וההזדמנויות שמחכות ב־2025
היקף העסקה המשוער עומד על כ-800 מיליון דולר, מתוכם 200 מיליון לשימור יזמים ועובדים. בין ההכרזה העקרונית על העסקה לבין סגירתה בימים האחרונים עלתה מניית אנבידיה במעל ל-70%. ספק אם התגמול של המשקיעים עלה באותה המידה - וייתכן כי כמקובל בעסקאות שכאלה, נעשתה הסדרה הקובעת מתחם של שווי מניה, כך ששווי העסקה לא יקפוץ גם הוא באותה המידה. יחד עם זאת, שווי תכנית השימור של היזמים והעובדים, שניתנה ככל הנראה במניות אנבידיה, עלתה בינתיים מכ-100 מיליון לכ-200 בתוך שמונה חודשים, כך שהם ירוויחו מהעיכוב.
כ-150 עובדים יצטרפו למשרדי אנבידיה בתל אביב ויוקנעם. אישור הרכישה יאפשר לאנבידיה לפתח את מרכז הפיתוח הישראלי כמרכז פיתוח התוכנה המרכזי שלה מחוץ לארה"ב. לפני מספר חודשים רכשה אנבידיה גם את דסי הישראלית, שגם היא נוטלת חלק במרכז התוכנה החדש של החברה.
מענק שימור ניתן לעובדים וליזמים בדרך כלל כדי להביא אותם לעבוד בחברה מספר מסוים של שנים ולא לעזוב קודם לכן. תגמול שכזה ניתן באמצעות חבילת מניות חסומות (RSU), כלומר מנייה שניתן לממש אותה רק לאחר מספר שנים, או שניתן לממש חלק מתוכה בכל תקופת זמן ידועה מראש.
"היום אנחנו מסכמים פרק יוצא דופן במסע של ראן איי. איי., ושמחים להתחיל פרק חדש ומרגש עם הצטרפותנו רשמית לאנבידיה", פרסמו יזמי החברה, רונן דר ועומרי גלר בפוסט שהעלו אחר הצהריים לבלוג החברה. גם אנבידיה בירכה על המוגמר, אך איש מהגורמים לא התייחס לבדיקה הממושכת של הרשויות בארה"ב שעכבה את סגירת העסקה המיוחלת ושכמעט וסיכנה את הרחבת פעילות אנבידיה בישראל.
אתר פוליטיקו חשף כי בחודשים האחרונים ניהל משרד המשפטים האמריקאי חקירת הגבלים עסקיים נגד אנבידיה בדבר רכישת הסטארט-אפ הישראלי. ראן איי. איי. הישראלית פיתחה מערכת המאפשרת לבצע יותר פעולות על גבי המעבדים הגרפיים של אנבידיה ולחסוך את הצורך לרכוש מעבדים רבים יותר שלה. על פי מקורות ששוחחו עם פוליטיקו, החשש של הרגולטור היה כי אנבידיה רכשה את החברה הישראלית על מנת "לדכא טכנולוגיה שהיתה יכולה לרסן את מנוע הרווח העיקרי שלה".
אנבידיה, מצידה, ניסתה להוכיח כי הרכישה לא תפגע בשוק ולא תסגור את השימוש במערכת של ראן הישראלית רק ללקוחות אנבידיה. להפך, על פי הבלוג של ראן איי. איי. נראה כי אנבידיה משתדלת לפתוח את המוצר לשימושם של כמה שיותר משתמשים מחוץ לאקוסיסטם שלה. המערכת שלה תשמש גם מאיצי בינה מלאכותית מתחרים, כמו אלה של אינטל ושל AMD, והיא תשמש לא רק את לקוחות שירות הענן של אנבידיה DGX, אלא גם לקוחות המעוניינים בשירות מקומי ("On-Prem") או דרך ספקיות ענן חיצוניות כמו אלה של אמזון, גוגל או מיקרוסופט.