גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנהל ההשקעות שבטוח: הסקטור שייתן תשואה עודפת בבורסה בשנה הבאה, בתנאי אחד

שי בנישו, מנהל השקעות הנוסטרו של מגדל, מאמין שהבורסה המקומית תזנק גם ב-2025, אבל פחות אופטימי לגבי וול סטריט וממליץ להגדיל את ההחזקה באג"ח: "מדדי הנאסד"ק וה-S&P 500 נעים באי-נוחות" ● וגם: מדוע הוא משוכנע ש"משקיע פרטי צריך להתמקד בקרנות סל"

שי בנישו, מנהל הנוסטרו במגדל ביטוח ופיננסים / צילום: גל חרמוני
שי בנישו, מנהל הנוסטרו במגדל ביטוח ופיננסים / צילום: גל חרמוני

המסע של שי בנישו (44) בשוק ההון התחיל כמעט במקרה. "אחרי הצבא הייתי כמו כולם - טסתי לחו"ל, לא לגמרי סגור על עצמי. ידעתי שאני רוצה ללמוד חשבונאות או כלכלה ומינהל עסקים. בשנה הראשונה שלי בתואר בכלכלה נחשפתי לתחום שוק ההון", הוא מספר. "ברגע שהמרצה התחיל לדבר, הבנתי שזה מה שאני רוצה לעשות בחיים".

שר האוצר אישר: הבורסה תעבור למסחר בימים שני-שישי החל מ-2026 
איך תיראה הבורסה בתל אביב ב-2025? הפער בין כל מה שראינו עד עכשיו לתחזית של המומחים 

את דרכו הוא החל ב-2006 בבית ההשקעות סולומון (לימים פריזמה), וחווה את משבר 2008 שנותן לו עד היום פרופורציות לכל משבר עתידי. "צילמתי את הכותרות כשהשוק נפל ב-11% ביום אחד ומניות התרסקו בעשרות אחוזים". משם עבר לאיילון ולחברת מגדל ביטוח הוא הגיע בשנת 2012, חודשים ספורים לפני שזו נרכשה ע"י הבעלים הנוכחי, שלמה אליהו.

היום הוא מנהל הנוסטרו (תיק ההשקעות העצמי) של מגדל. לדבריו, "כמנהלי השקעות אנחנו מדברים הרבה על מכפילי רווח, ריביות ואינפלציה, אבל המרכיב הפסיכולוגי מהותי בהבנה לאן השווקים הולכים. זו האהבה שלי, להבין איך אנשים חושבים ולעשות צעד אחד לפני או אפילו ללכת נגד הזרם כשצריך. אני מנסה להבין האם אנחנו בנקודת קיצון בשוק או באמצע הדרך למעלה".

אגרסיבי או סולידי: יש לכולם מקום לאג"ח בתיק

שוק המניות האמריקאי משלים כעת שנתיים רצופות של זינוק ביותר מ-26% בכל שנה, אבל בנישו נזהר מלקבוע שהוא יקר: "בסוף 2023, אחרי העליות החדות, כולנו, גם אני, אמרנו שהשוק יקר והנה הוא זינק גם השנה ב-26%. בסוף זה עניין של ציפיות, והכלכלה התאוששה מעבר לתחזיות. השווקים יודעים לעלות גם כשהבטן מתהפכת וגם כשזה בניגוד לאינטואיציה, לכן צריך להישאר בשוק כל הזמן ולא לנסות לתזמן אותו. יש על כך גם לא מעט מחקרים שאם פספסת כמה ימים של עליות - פספסת את התשואה של כל השנה".

נכון לעכשיו בנישו מגדיר את עצמו כ"זהיר" בקשר לשוק האמריקאי ומעדיף להקטין אליו חשיפה ולהסיט כספים לשוק האג"ח. "אני לא יודע אם אנחנו בנקודת קיצון, אבל רואים שהריבית ירדה ב-1% והתשואות על האג"ח במקום לרדת בכלל עלו ב-1.2%. כמובן הסיבה היא הבחירה של טראמפ לנשיא ארה"ב שטרפה את הקלפים. זה מזכיר את התנהגות התשואות בקדנציה הראשונה שלו, שהייתה עליית תשואות מאוד חדה, עד שבשלב מסוים הבינו שהדברים יותר מסובכים מציוצים בטוויטר, והתשואות ירדו בחוזקה. האג"ח של ממשלת ארה"ב ל-10 שנים נסחרת כעת בתשואה של 4.6% וזו הזדמנות. מה שבטוח בעיני הוא שתנודתיות היא שם המשחק ב-2025".

מדוע אג"ח עדיף על שוק המניות האמריקאי?

"אג"ח ארה"ב נותן 4.6% וברמות המכפילים הנוכחיות התשואה הגלומה בשוק המניות היא 4%. ברמות כאלה מדדי הנאסד"ק וה-S&P 500 נעים באי-נוחות. ניהול השקעות זה עניין יחסי של אלטרנטיבות ולכן גם למשקיע סולידי וגם לאגרסיבי יש יותר מקום כעת לחוב בתיק".

"החוזק של ישראל הוא סוג של פלא"

באשר לישראל, בנישו מאמין שתהיה עוד שנה חיובית לבורסה המקומית: "הייתי אופטימי ואני אופטימי גם היום. החוזקה של הכלכלה הישראלית ושל השקל הם סוג של פלא. אם היו אומרים לנו באמצע 2023 שנותקף ויהיו מאות אלפי מפונים ומגוייסים ולחימה ב-7-8 חזיתות, כולם היו מעריכים קריסה של הבורסה, שהכלכלה תיכנס למיתון. ולמרות כל זה, הורדות דירוג ועלייה חדה בפרמיית הסיכון - על אף הצמיחה היחסית נמוכה השנה (0.5%. נ"א), הכלכלה עמדה איתנה, ולא חושב שאפשר להתווכח עם זה. הצרכן הפתיע, החברות במשק המשיכו לצמוח. גם אחרי העליות השנה הבורסה מתומחרת בצורה סבירה, אבל באופן יחסי לעולם - וזה מה שחשוב - היא אפילו זולה.

"בנק ישראל צופה צמיחה של 3.8% בשנת 2025, ואני חושב שהכלכלה הישראלית תפתיע לטובה, בוודאי תחזיות כמו של ה-OECD שמדברים על 2.4% בלבד. גם האינפלציה צפויה להתמתן, בעיקר בזכות ייסוף של השקל. השקל יתחזק כי הכלכלה תשתפר והמשקיעים הזרים יחזרו לארץ. האמת שכבר כעת מרגישים אותם גם בבורסה, במניות, באג"ח ובשוק הנגזרים. זה לא בעוצמות של השנים הקודמות אבל זה בהחלט מורגש".

כשאנחנו מבקשים מבנישו לבנות תיק השקעות, הוא מציע להקצות בתיק סולידי 15% למניות בישראל ועוד 5% למניות בארה"ב. 40% מהתיק מוקצה לאג"ח קונצרני באמצעות מדד תל-בונד 60 (המקבילה של מדד ת"א 125 בשוק האג"ח) כיוון ש"מרווחי האשראי (מול האג"ח הממשלתי, נ"א) נמוכים ולכן לא כדאי להתפזר לאג"ח מסוכנים יותר". עוד 35% הוא מציע להשקיע באג"ח ממשלתי במח"מ בינוני (משך חיים ממוצע של 4-5 שנים) עם חלוקה של חצי-חצי בין האפיק השקלי וצמוד המדד. את 5% הנותרים בתיק הוא מקצה לאג"ח ממשלתי אמריקאי במח"מ 5. בנישו מעריך שהתיק צפוי לייצר תשואה של 5%-6% בשנה ללא סיכון משמעותי.

עבור משקיע אגרסיבי הוא ממליץ על תיק שמורכב מ-30% מניות בישראל ו-10% מניות בארה"ב "חשיפה כוללת של 40% למניות היא יחסית נמוכה", הוא אומר. עוד 45% הוא מקצה לאג"ח קונצרני בישראל, כשהוא משלב את מדד תל בונד 60 עם ניירות ספציפיים בדירוג גבוה במח"מ ארוך. עוד 10% הוא מקצה לאג"ח ממשלת ישראל ארוך ל-10 שנים ו-5% באג"ח ממשלת ארה"ב ל-10 שנים. להערכתו, תיק כזה עשוי לייצר תשואה של 7%-8% בשנה.

"צריך להשקיע בעיקר דרך קרנות סל"

כשאנחנו שואלים על סקטורים שעשויים לספק תשואה עודפת בשנה הקרובה, בנישו מעדיף להיצמד למדדים הגדולים. "משקיע פרטי צריך להשקיע בעיקר דרך קרנות סל. בארה"ב אפשר לקנות קרן סל מחקה, סוף פסוק. גם בישראל לא נשארו הרבה סקטורים מעניינים". ובכל זאת הוא ממליץ על סקטור הנדל"ן למגורים והנדל"ן המניב ש"יקבלו עוד רוח גבית משינוי הכיוון של הריבית. גם סקטור האנרגיה המתחדשת, שלא עבד טוב בגלל הבחירה בטראמפ יכול להיות מעניין - כי המחירים נוחים".

אפשרות מעניינת נוספת לדעתו היא חשיפה לסקטור הביטוח בישראל אבל "רק למי שמאוד אופטימי על הכלכלה הישראלית וחושב שהבורסה פה תעלה בשנה הקרובה ב-20% ויותר. במקרה כזה מניות הביטוח יתנו תשואה עודפת, למרות שהן היו מאוד חזקות השנה".

עוד כתבות

סמי מצלאוי / צילום: מגדלור מדיה

סמי מצלאוי: "דירה בבת ים כבר עולה 3 מיליון שקל. מי היה מאמין?"

היזם סמי מצלאוי, מחלוצי ההתחדשות העירונית, פועל כיום בענף שבו כל החברות מקדמות פרויקטים של פינוי בינוי והתחרות עזה ● למה הוא מכניס שותפים לפרויקטים, איך הוא מתמודד על משך הזמן הארוך לאישור פרויקט ומה היתרונות בהעסקת בני משפחה

ברנרד מיידוף, 2009 / צילום: ap, Stuart Ramson

הוחזרו 94% מהחובות: הסתיימה חלוקת הכספים לנפגעי מיידוף

משרד המשפטים בארה"ב חילק השבוע יותר מ-131 מיליון דולר למעל 23 אלף מנפגעי הנוכל ברני מיידוף ברחבי העולם ● הסכום הכולל שיחולק ע"י הקרן הממשלתית מוערך ב-4.3 מיליארד דולר וישולם ליותר מ-40 אלף נפגעים בכ-130 מדינות ● מיידוף מת בכלא ב-2021 כשהוא בן 82, שנה לאחר שנדחתה בקשתו לשחרור 

איתמר בן גביר / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בג"ץ ביטל את סמכות השר בן גביר להתערב בחקירות במשטרה

דעת הרוב בבג"ץ קבעה כי הסעיף פוגע בזכויות ההחוקתיות של חשודים ● עוד נקבע כי אין לבטל סעיפים אחרים שתוקנו כחלק מהתיקון, שהיה חלק מההסכמים הקואליציוניים עם הקמת הממשלה בינואר 2023 ● מ"מ הנשיא בדימוס פוגלמן: "הוראות התיקון עשויות להוליך לפגיעה קשה בעצמאות המשטרה וכפועל יוצא בזכויות אדם"

רובוט AI מעניק סיור בתערוכת CES הקודמת / צילום: Shutterstock

לקראת ה-CES: החידושים הצפויים בתערוכת הטכנולוגיה הגדולה בעולם

תערוכת ה–CES תיפתח בשבוע הבא בלאס וגאס, וצפויה לכלול הכרזות של אנבידיה ו–AMD על מעבדים גרפיים חדשים, לצד חידושי רכבים חשמליים, מחשבים ניידים וטלוויזיות ● מישראל תגיע משלחת מכון הייצוא עם 14 חברות, עלייה קטנה לעומת השנה שעברה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

להעביר נכסים ללא מס: הסוכריה שמתחבאת בחוק הרווחים הכלואים

סעיף שמסתתר בחוק מאפשר להוציא נכסים מחברות ללא תשלום מס רכישה ומע"מ במהלך השנה הקרובה, בכפוף לתשלום מס על הרווחים הלא מחולקים בלבד ● עם זאת, ההטבה הנדיבה מועדת לכמה פרשנויות, ולא ניתן להבין ממנה מסקנות חד־משמעיות

יצחק תשובה / צילום: תמר מצפי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ישראכרט בדרך לתשובה: מנורה בחרה לא לשפר את הצעת הרכישה

ישראכרט הודיעה כי מנורה בחרה שלא לשפר את הצעתה ● הדבר מוביל לכך שחברת האשראי בדרך להכרעה לטובתה של הצעת קבוצת דלק

קרוב לחצי מיליון טורקים קראו "לסיים את הכיבוש הישראלי"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: שיחות הגרעין של איראן עם מעצמות אירופה מתחדשות, נשיא סרביה מעדיף את התוצרת הביטחונית הישראלית על פני האמריקאית, והחות'ים חוגגים 27 מתקפות נגד ישראל במהלך חודש דצמבר • כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דני שדה, Shutterstock

גם ישראייר משיקה מבצע: סימני השאלה בהטבות של חברות התעופה

לאחר שנה של ביקורת על עליות מחירים: בחברות התעופה הישראליות מכריזים על הטבות לקראת השנה החדשה, והיום נכנס לתוקף מבצע בישראייר ● באל על בחרו להתמקד במשרתי המילואים, בישראייר וארקיע בהנחות משמעותיות לכל הטסים ● אל על וארקיע לא הצליחו להתמודד עם העומס באתר, בקרוב נגלה אם ישראייר תצליח להשתלט על הביקושים ● חדשות התעופה

בית המשפט העליון / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

אחרי פסיקת הבג"ץ: הצעת החוק החדשה למינוי נשיא ביהמ"ש העליון ע"י הכנסת

ועדת השרים לחקיקה תדון ביום ראשון הקרוב בהצעת חוק לפיה הנשיא ימונה על פי בחירה של מליאת הכנסת ויבחר לתקופה של חמש שנים ● ברקע: פסיקת בג"ץ המחייבת את שר המשפטים לקיים הצבעה על בחירת נשיא חדש לעליון עד ל-16 בינואר

  / אילוסטרציה: Shutterstock

13% בשנה: שוק הפנסיה והגמל מציג תשואות חלומיות לחוסכים

החוסכים בגמל ובפנסיה נהנו בשנה החולפת מרווחים גבוהים במיוחד, על רקע הביצועים החיוביים של שוקי המניות בת"א ובניו יורק ● בעקבות הירידות האחרונות בוול סטריט, יש מי שמעריך בשוק כי "אפקט ינואר", של עליות בשבועות הקרובים, מוטל בספק ● אופטימיות לגבי השוק בת"א: "בהחלט ייתכן שנראה עוד שנה של תשואה דו ספרתית"

אלי אדדי, מנכ''ל סלקום / צילום: ענבל מרמרי

במטרה לשפר רווחיות: הצעדים החדשים של סלקום

סלקום הודיעה למאות בעלי נכסים שמהם היא משכירה אתרים סלולריים על הפחתה מיידית של עד 20% בתשלום - כך נודע לגלובס ● המהלך מצטרף לצעדים נוספים שמקדם המנכ"ל החדש אלי אדדי כדי לשפר את רווחיות החברה, וביניהם העלאת תעריפים בחבילות הדור החמישי

המוסד לביטוח לאומי / צילום: Shutterstock, KiyechkaSo

חובות שתופחים לאלפי שקלים: כך תפעלו אם אתם חייבים כסף לביטוח לאומי

תלונות רבות הציפו את הרשתות החברתיות בשבועות האחרונים, כאשר צעירים גילו על חובות של אלפי שקלים לביטוח לאומי ● איך אפשר לצמצם את החוב, מתי הוא יכול להתיישן ועם אילו הליכים תאלצו להתמודד אם לא תשלמו כנדרש?

לוחמי שלדג / צילום: דובר צה''ל

חיסול השומרים והשמדת המפעל בשעתיים: פרטים חדשים מהמבצע של שלדג בעומק סוריה

פיגוע דריסה בשומרון, חיילת נפצעה באורח קל ● דיווח: החות'ים הודיעו על הפלת מל"ט אמריקאי נוסף ● איראן: סבב השיחות הבא בין טהראן ומעצמות אירופה בעניין תוכנית הגרעין האיראנית ייערך בג'נבה ● הלילה בוצעו שיגורים לעבר נתיבות ממרכז רצועת עזה ● אחרי הירי לנתיבות: דובר צה"ל בערבית פרסם התרעת פינוי לאזור אל-בוריג' ● טראמפ מאיים: "עדיף לחמאס לשחרר את החטופים בהקדם" ● 100 חטופים - 453 ימים למלחמה ● עדכונים שוטפים

טסלה Y לונג־ריינג' / צילום: יח''צ

גל העלאות מחירי הרכב יצא לדרך: טסלה ראשונה, ומה יעשו המתחרות?

הגזירות שהוטלו על הענף מורגשות בשטח ● הסנונית הראשונה הייתה טסלה, שהקפיצה מחירים ● יתר היבואניות צפויות לעדן את המכה, באמצעות מלאי ששוחרר מהמכס בתנאי המיסוי הקודמים

בניה בישראל. חשש ממחסור בפלדה / צילום: הדר רות בשן

סחורה ב־150 מיליון שקל תקועה: חשש ממחסור בפלדה בענף הבנייה

ההסדרה, שעליה סוכם כבר באפריל אשתקד, מתעכבת בגלל התנגדויות ● בינתיים התורים חוזרים, עשרות ספינות ממתינות והיבואנים מזהירים ממחסור בברזל בבנייה

השינויים בענף הרכב / צילומים: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בעלי רכב צמוד ישלמו יותר, ומה יקרה למחירים של דגמי הבנזין?

מס הקנייה על המכוניות החשמליות יעלה והאגרה השנתית תתייקר ● על דגמי הבנזין וההיברידיות יוטלו גזירות חדשות ● וגם מקבלי הרכב הצמוד מהעבודה ישלמו הרבה יותר

מדפי סופר / צילום: טלי בוגדנובסקי

המחירים בסל הצריכה שיתייקרו בשיעור דו-ספרתי

במקביל לגל העלאות המסים, לא מעט חברות מזון הודיעו בחודשים האחרונים על העלאות מחירים ב־2025 ● מקפה עלית, דרך במבה אסם ועד רטבים: אלו המוצרים הפופולריים שיתייקרו

יו''ר ועדת החוקה, ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

רוטמן מקדם קיצוץ מיידי של 20% בתקציב לשכת עורכי הדין

לקראת הדיון בשבוע הבא בהצעת החוק להגבלת תקציב הלשכה, הגיש יו"ר ועדת החוקה, שמחה רוטמן, הצעה לקצץ דרמטית בתקציבה ל-2025, אחרי שזה כבר אושר במוסדות הלשכה ● רוטמן מבקש גם להעניק זכות וטו לראשי מחוזות בלשכה, המזוהים עם הקואליציה, על מימון הפעילות הציבורית של הלשכה ● בייעוץ המשפטי לוועדה מזהירים: "קשיים משמעותיים בשינוי כה מרחיק לכת"

השבוע בעולם / צילומים: AP (Ebrahim Noroozi), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

איך להגן על חברה מפוחדת ולמה הטליבאן מוציאים חלונות אל מחוץ לחוק

מעמיק המשבר המערכתי, הכלכלי והמדיני בצרפת ● נשיא בית המשפט העליון בארה"ב נוזף בפוליטיקאים ● ההורים נתנו נשק, הילדים ירו, אבא ואמא הולכים לכלא ● הטליבאן מוציאים חלונות אל מחוץ לחוק ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

אילוסטרציה: Shutterstock

מיליון נבדקים, 83 מדינות: מחקר ישראלי חדש מסמן את הדרך לרפואת העתיד

מכון KL של היזם ניר קלקשטיין ובית החולים רמב"ם פרסמו השבוע מחקר שהקיף מיליון תיקים רפואיים של חולי קרוהן וקוליטיס ונעשה באמצעות מאגר מידע משותף ל־4,200 מדענים בעולם ● מה הם גילו, ולמה שיטת המחקר חשובה לפחות כמו התוצאות עצמן