השנה הטובה ביותר של הדולר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)
הדולר האמריקאי התחזק במהלך 2024 במעל 7% מול סל המטבעות - הכי הרבה מאז 2015. מדובר בתופעה חריגה יחסית, שכן הדולר לרוב מהווה מקלט עבור משקיעים בתקופות של משברים וירידות בשווקים. בשנה האחרונה המצב היה הפוך לחלוטין, עם ראלי דו־ספרתי במדדים המובילים של וול סטריט.
● סכנה או הזדמנות? הסימן שהופיע לראשונה בהיסטוריה בשוק האג"ח האמריקאי
● "האינדיקטור של וורן באפט" מאותת: אנחנו קרובים לבועה בוול סטריט
בנוסף לכך, נרשמו בשנה האחרונה עוד אירועים שפעלו כביכול נגד הדולר, וביניהם ניסיונות מצד מדינות מסוימות לאתגר את מעמדו כמטבע רזרבה עולמי, הורדת הריבית של הפד והחוב הפותח של ארה"ב. מה עומד מאחורי המגמה והאם היא צפויה להימשך גם לתוך השנה הבאה?
סיפור של חוזק כלכלי, אינפלציה וריבית
התחזקות הדולר היא בעיקר סיפור של חוזק כלכלי, אינפלציה וריבית, אומר לגלובס, קובי לוי, ראש דסק אסטרטגיות שווקים בלאומי. "המטבע של ארה"ב מספק יציבות לשווקים בעולם ולארה"ב, בעצם היותו מטבע רזרבה עולמי, עם כלכלה הממשיכה לצמוח ושיעורי ריבית שצפויים להישאר גבוהים לאורך זמן רב יותר ביחס לעולם. לעומת זאת, במדינות אחרות, כמו ביבשת אירופה, הכלכלה מאטה, והריבית צפויה לרדת באופן מהיר יותר בהשוואה למצב בארה"ב. לכן ניתן לראות את הזינוק של הדולר מול האירו, ובאופן דומה גם מול מטבעות אחרים".
דבריו של לוי משקפים בין היתר את הלך הרוח בקרב הבנק המרכזי של ארה"ב, שאותת לאחרונה כי ב־2025 צפויות שתי הורדות ריבית בלבד. גם ב־2024 נרשם אירוע דומה, כאשר בתחילת השנה ציפו בשוק ל־5־6 הפחתות ריבית, ובפועל היו שלוש בלבד (בשיעור כולל של 1%). רונן מנחם, כלכלן שווקים ראשי בבנק מזרחי טפחות, מסביר כי "העובדה שהריבית לא ירדה עד ספטמבר, לצד הריבית הגבוהה מהצפוי ברוב השנה, העניקה לו יתרון על פני מטבעות אחרים".
גורם נוסף שמציין מנחם הוא הצמיחה בארה"ב שהפתיעה לטובה. "אם בתחילת השנה חששו ממיתון וקיוו לכל היותר ל'נחיתה רכה' של הכלכלה האמריקאית, התברר כי הצמיחה נמשכת בקצב מרשים של 3% לשנה. מטבע של כלכלה חזקה נוטה אף הוא להתחזק וכך אכן קרה. מה עוד שבגוש האירו הצמיחה הייתה אפסית כמעט וזה פגע באירו מול הדולר".
המהלכים של איראן, רוסיה וסין
התחזקות הדולר בשוק המט"ח מתרחשת כשברקע ניסיונות אדירים להוריד את הדולר מכיסאו. מדינות כמו סין, איראן ורוסיה מנסות להחליש את הדולר. האחרונה שבהן ספגה מכה קשה מארה"ב מאז פלישתה לאוקראינה ונאלצה לחפש תחליף לדולר בשל הסנקציות שהוטלה עליה. ובכלל, ארגון מדינות ה־BRICS, המכיל את מספר מדינות המשמשות כבלוק לעומת מדינות המערב, פועל על מנת להחליש את הדולר.
בינתיים, כל הניסיונות הללו עלו בתוהו. לוי מלאומי אומר על כך כי "המתיחות הגאו־פוליטית הזו באה לידי ביטוי בכלכלה. הנשיא המיועד דונלד טראמפ אינו מעוניין לראות את מדינות ה־BRICS מוציאות מטבע רזרבה חזק משלהן כדי למנוע פגיעה בפופולריות של הדולר והוא התבטא בעבר נגד העניין".
רונן מנחם אומר כי לא רק שהניסיונות הללו נכשלו, אלא אירועים שקשורים לאיראן, רוסיה וסין אף הביאו להתחזקותו של המטבע האמריקאי. "בשנה של מלחמות ואירועים גאו־פוליטיים שליליים יש ריצה לדולר. בשנה אחרונה היו מלחמות במזרח התיכון ובאירופה וכמובן מאבקי סחר בין סין לארה"ב. במקרים כאלו יש ריצה לדולר כמטבע מקלט מקובל. זה קרה הרבה פעמים השנה, ולא מן הנמנע כי יקרה גם בשנים הבאות".
היבט נוסף שצמח השנה והיה אמור להביא לחולשת הדולר הוא הזינוק בשווי מטבעות הקריפטו, ובעיקר הביטקוין. המטבע המבוזר זינק השנה ביותר מ־110% ואף הגיע לשווי של 100 אלף דולר ליחידה. הביטקוין, כמו הזהב, יכול לשמש כמפלט למערכת הפיננסית העולמית. הפעם, למרות הקפיצה הגדולה בקריפטו, המטבע האמריקאי המשיך להציג תוצאות מרשימות בשוק המט"ח.
דבר זה מתרחש בשל חשיבות הדולר ויציבותו בכלכלה הגלובלית. הריבית הגבוהה בארה"ב לאורך השנה האחרונה הניעו את ייסוף הדולר לעומת הגורמים המחלישים אותו. בהתאם לכך, הביטקוין התחזק בשוויו עם הדולר ולא כנגדו.
ההפתעה של השקל
הדולר אמנם רשם שנה מצוינת מול רוב המטבעות, אך היו כאלו שהפתיעו לטובה. דוגמה אחת היא השקל הישראלי, שחרף המלחמה רשם ביצועים מרשימים. אמנם בתחילת המלחמה פחת השקל לרמות של 4.08 שקלים לדולר אחד, אך המגמה השתנתה, וביתר שאת לאחר "מבצע הביפרים" בחזית הצפונית.
כיום שער הדולר נע סביב 3.6 שקלים. דומה למדי לשערו בתחילת המלחמה.
כמו כן, המטבעות של רוב הכלכלות המפותחות נחלשו משמעותית. כך למשל, הדולר התחזק בכ־10% מול הין היפני ומול הקרונה הנורבגית, בכ־6% מול הפרנק השוויצרי ובכ־5% מול האירו.
האם מגמת ההתחזקות תימשך?
קובי לוי מלאומי מציין כי מאחר וחילופי השלטון בארה"ב נמצאים בפתח, צריך לחכות ולראות איזו מדיניות כלכלית ינהיג ממשל טראמפ.
"עד כה, המדיניות הכלכלית הצפויה של טראמפ הובילה להערכה שהאינפלציה בארה"ב תואץ, וארה"ב תמשיך להפגין ביצועים כלכליים חזקים, מה שיביא לריבית גבוהה יותר לאורך זמן". מצב זה, הוא מסביר, גורר שהדולר יהיה אטרקטיבי יותר לעומת מטבעות אחרים בעולם. עם זאת, הוא מסייג ואומר כי "תרחיש שבו האינפלציה תאיץ ללא עליה בפריון, עלולה להוביל לכך שהדולר יפסיק להתחזק ואף יחלש".
כמו כן, יש להניח שהמתיחות הגאו־פוליטית הגלובלית תימשך. הרצון של מדינות ה־BRICS להחליש את הדולר ולהכתיר מטבע רזרבה אחר לא תיפסק גם ב־2025. מה שיביא למתיחות רבה מחד ומאידך לחוסר ודאות ותנודתיות רבה בשוק המט"ח.
מנחם ממזרחי טפחות סבור כי הבדלי הצמיחה והריביות לטובת ארה"ב על פני רוב המדינות המפותחות ומדינות אירופה ובריטניה בראשן, ימשיכו לתמוך בדולר גם בשנה הבאה.
הסביבה הגאו־פוליטית תישאר מאתגרת נוכח כניסת טראמפ לבית הלבן ותתמוך בדולר. "לדעתי גם שוק העבודה יישאר חזק, יחסית. לכן, נראה שנה חזקה נוספת, אך כנראה פחות עוצמתית מזו של 2024".