גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מלך המטבעות: השנה הטובה ביותר של הדולר מאז 2015

במהלך השנה האחרונה התחזק המטבע האמריקאי מול סל המטבעות ביותר מ־7% - הרמה הגבוהה ביותר זה 9 שנים ● מדובר בתופעה חריגה יחסית, שכן לרוב המשקיעים נוהרים לדולר בתקופות של משברים בשווקים ורואים בו מקלט ● השקל חריג ובולט לטובה, ומי המטבעות שנפגעו?

השנה הטובה ביותר של הדולר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)
השנה הטובה ביותר של הדולר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הדולר האמריקאי התחזק במהלך 2024 במעל 7% מול סל המטבעות - הכי הרבה מאז 2015. מדובר בתופעה חריגה יחסית, שכן הדולר לרוב מהווה מקלט עבור משקיעים בתקופות של משברים וירידות בשווקים. בשנה האחרונה המצב היה הפוך לחלוטין, עם ראלי דו־ספרתי במדדים המובילים של וול סטריט. 

סכנה או הזדמנות? הסימן שהופיע לראשונה בהיסטוריה בשוק האג"ח האמריקאי 
"האינדיקטור של וורן באפט" מאותת: אנחנו קרובים לבועה בוול סטריט 

בנוסף לכך, נרשמו בשנה האחרונה עוד אירועים שפעלו כביכול נגד הדולר, וביניהם ניסיונות מצד מדינות מסוימות לאתגר את מעמדו כמטבע רזרבה עולמי, הורדת הריבית של הפד והחוב הפותח של ארה"ב. מה עומד מאחורי המגמה והאם היא צפויה להימשך גם לתוך השנה הבאה?

סיפור של חוזק כלכלי, אינפלציה וריבית

התחזקות הדולר היא בעיקר סיפור של חוזק כלכלי, אינפלציה וריבית, אומר לגלובס, קובי לוי, ראש דסק אסטרטגיות שווקים בלאומי. "המטבע של ארה"ב מספק יציבות לשווקים בעולם ולארה"ב, בעצם היותו מטבע רזרבה עולמי, עם כלכלה הממשיכה לצמוח ושיעורי ריבית שצפויים להישאר גבוהים לאורך זמן רב יותר ביחס לעולם. לעומת זאת, במדינות אחרות, כמו ביבשת אירופה, הכלכלה מאטה, והריבית צפויה לרדת באופן מהיר יותר בהשוואה למצב בארה"ב. לכן ניתן לראות את הזינוק של הדולר מול האירו, ובאופן דומה גם מול מטבעות אחרים".

דבריו של לוי משקפים בין היתר את הלך הרוח בקרב הבנק המרכזי של ארה"ב, שאותת לאחרונה כי ב־2025 צפויות שתי הורדות ריבית בלבד. גם ב־2024 נרשם אירוע דומה, כאשר בתחילת השנה ציפו בשוק ל־5־6 הפחתות ריבית, ובפועל היו שלוש בלבד (בשיעור כולל של 1%). רונן מנחם, כלכלן שווקים ראשי בבנק מזרחי טפחות, מסביר כי "העובדה שהריבית לא ירדה עד ספטמבר, לצד הריבית הגבוהה מהצפוי ברוב השנה, העניקה לו יתרון על פני מטבעות אחרים".

גורם נוסף שמציין מנחם הוא הצמיחה בארה"ב שהפתיעה לטובה. "אם בתחילת השנה חששו ממיתון וקיוו לכל היותר ל'נחיתה רכה' של הכלכלה האמריקאית, התברר כי הצמיחה נמשכת בקצב מרשים של 3% לשנה. מטבע של כלכלה חזקה נוטה אף הוא להתחזק וכך אכן קרה. מה עוד שבגוש האירו הצמיחה הייתה אפסית כמעט וזה פגע באירו מול הדולר".

המהלכים של איראן, רוסיה וסין

התחזקות הדולר בשוק המט"ח מתרחשת כשברקע ניסיונות אדירים להוריד את הדולר מכיסאו. מדינות כמו סין, איראן ורוסיה מנסות להחליש את הדולר. האחרונה שבהן ספגה מכה קשה מארה"ב מאז פלישתה לאוקראינה ונאלצה לחפש תחליף לדולר בשל הסנקציות שהוטלה עליה. ובכלל, ארגון מדינות ה־BRICS, המכיל את מספר מדינות המשמשות כבלוק לעומת מדינות המערב, פועל על מנת להחליש את הדולר.

בינתיים, כל הניסיונות הללו עלו בתוהו. לוי מלאומי אומר על כך כי "המתיחות הגאו־פוליטית הזו באה לידי ביטוי בכלכלה. הנשיא המיועד דונלד טראמפ אינו מעוניין לראות את מדינות ה־BRICS מוציאות מטבע רזרבה חזק משלהן כדי למנוע פגיעה בפופולריות של הדולר והוא התבטא בעבר נגד העניין".

רונן מנחם אומר כי לא רק שהניסיונות הללו נכשלו, אלא אירועים שקשורים לאיראן, רוסיה וסין אף הביאו להתחזקותו של המטבע האמריקאי. "בשנה של מלחמות ואירועים גאו־פוליטיים שליליים יש ריצה לדולר. בשנה אחרונה היו מלחמות במזרח התיכון ובאירופה וכמובן מאבקי סחר בין סין לארה"ב. במקרים כאלו יש ריצה לדולר כמטבע מקלט מקובל. זה קרה הרבה פעמים השנה, ולא מן הנמנע כי יקרה גם בשנים הבאות".

היבט נוסף שצמח השנה והיה אמור להביא לחולשת הדולר הוא הזינוק בשווי מטבעות הקריפטו, ובעיקר הביטקוין. המטבע המבוזר זינק השנה ביותר מ־110% ואף הגיע לשווי של 100 אלף דולר ליחידה. הביטקוין, כמו הזהב, יכול לשמש כמפלט למערכת הפיננסית העולמית. הפעם, למרות הקפיצה הגדולה בקריפטו, המטבע האמריקאי המשיך להציג תוצאות מרשימות בשוק המט"ח.

דבר זה מתרחש בשל חשיבות הדולר ויציבותו בכלכלה הגלובלית. הריבית הגבוהה בארה"ב לאורך השנה האחרונה הניעו את ייסוף הדולר לעומת הגורמים המחלישים אותו. בהתאם לכך, הביטקוין התחזק בשוויו עם הדולר ולא כנגדו.

ההפתעה של השקל

הדולר אמנם רשם שנה מצוינת מול רוב המטבעות, אך היו כאלו שהפתיעו לטובה. דוגמה אחת היא השקל הישראלי, שחרף המלחמה רשם ביצועים מרשימים. אמנם בתחילת המלחמה פחת השקל לרמות של 4.08 שקלים לדולר אחד, אך המגמה השתנתה, וביתר שאת לאחר "מבצע הביפרים" בחזית הצפונית.

כיום שער הדולר נע סביב 3.6 שקלים. דומה למדי לשערו בתחילת המלחמה.

כמו כן, המטבעות של רוב הכלכלות המפותחות נחלשו משמעותית. כך למשל, הדולר התחזק בכ־10% מול הין היפני ומול הקרונה הנורבגית, בכ־6% מול הפרנק השוויצרי ובכ־5% מול האירו.

האם מגמת ההתחזקות תימשך?

קובי לוי מלאומי מציין כי מאחר וחילופי השלטון בארה"ב נמצאים בפתח, צריך לחכות ולראות איזו מדיניות כלכלית ינהיג ממשל טראמפ.

"עד כה, המדיניות הכלכלית הצפויה של טראמפ הובילה להערכה שהאינפלציה בארה"ב תואץ, וארה"ב תמשיך להפגין ביצועים כלכליים חזקים, מה שיביא לריבית גבוהה יותר לאורך זמן". מצב זה, הוא מסביר, גורר שהדולר יהיה אטרקטיבי יותר לעומת מטבעות אחרים בעולם. עם זאת, הוא מסייג ואומר כי "תרחיש שבו האינפלציה תאיץ ללא עליה בפריון, עלולה להוביל לכך שהדולר יפסיק להתחזק ואף יחלש".

כמו כן, יש להניח שהמתיחות הגאו־פוליטית הגלובלית תימשך. הרצון של מדינות ה־BRICS להחליש את הדולר ולהכתיר מטבע רזרבה אחר לא תיפסק גם ב־2025. מה שיביא למתיחות רבה מחד ומאידך לחוסר ודאות ותנודתיות רבה בשוק המט"ח.

מנחם ממזרחי טפחות סבור כי הבדלי הצמיחה והריביות לטובת ארה"ב על פני רוב המדינות המפותחות ומדינות אירופה ובריטניה בראשן, ימשיכו לתמוך בדולר גם בשנה הבאה.

הסביבה הגאו־פוליטית תישאר מאתגרת נוכח כניסת טראמפ לבית הלבן ותתמוך בדולר. "לדעתי גם שוק העבודה יישאר חזק, יחסית. לכן, נראה שנה חזקה נוספת, אך כנראה פחות עוצמתית מזו של 2024".

עוד כתבות

הפגנת משפחות החטופים / צילום: יעל גדות

משלחת ישראלית תצא לקטאר במסגרת המו"מ להשבת החטופים

צה"ל תקף משגרי רקטות של חיזבאללה בדרום לבנון ● גורם מערבי מסביר: חמאס רוצה עסקה מצומצמת, אבל מתנגד לדרישות ישראל ● מסתערבי מג"ב איו"ש עצרו הלילה מבוקש בכיר בקסבה בשכם ● העזתים מדווחים על הרוגים בתקיפה של חיל האוויר בדרום הרצועה ● שר הביטחון כ"ץ קרא לתושבי עזה להתקומם נגד חמאס: "חמאס יספוג מכות בעוצמה שלא נראתה בעזה מזה זמן רב" ● עדכונים בולטים

צוף חיים בבית המשפט המחוזי בת''א / צילום: רוני שיצר

בוטלה תביעת הנגזרת נגד חיים צוף על מיזוג אקויטל-יואל

לפני כשנתיים אישר בית המשפט הכלכלי לנהל תביעת נגזרת נגד בעל השליטה והדירקטורים בחברה הציבורית אקויטל, השולטת בישראמקו ובאיירפורט סיטי, בעקבות מיזוג עם חברת הבת יואל ● כעת, בית המשפט ביטל את ההחלטה ● נקבע כי לצוף לא היה עניין אישי במיזוג וכי הדירקטורים לא הכפיפו את שיקול דעתם לרצונו

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; טסלה נפלה ב-6%, אנבידיה עלתה ב-3%

נאסד"ק ירד ב-0.2% ● S&P 500 ירד ב-0.2%, ורשם את היום החמישי ברציפות של ירידות ● בורסות אירופה ננעלו הערב בעליות ● ב-UBS ממליצים על שתי מניות מתחום האנרגיה המתחדשת למרות הצהרותיו השליליות של טראמפ על התעשייה ● בבנק השוויצרי לומברד אודייר צופים: "רקע כלכלי חיובי גם ב־2025, עם המשך הדיפלציה הגלובלית"

תל אביב / צילום: נוי מאיה

הארנונה מזנקת בכל הארץ ב-5.29% - אבל בתל אביב זה יותר מכפול

על פי נתוני עיריית תל אביב, שיעור העלייה הכולל הממוצע של הארנונה בין 2024 ל-2025 הוא 12.39% ● העלייה החדה מקורה בכמה היבטים: העלאת תעריפי בניינים לצורך מימון חלקי של דמי ההשתתפות במטרו, חיובים רטרואקטיביים על שנת 2024 וגם העלאת תעריפי הבניינים למגורים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בת"א; מניית החברה הקטנה שזינקה בכ-40%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.6% ● השקל נסחר במגמה מעורבת מול המטבעות הזרים ● פוריה פיננסים: "מדדי האג"ח להמרה הציגו שנה פנטסטית בהשפעת עליות המניות" ● ב-UBS ממליצים על שתי מניות מתחום האנרגיה המתחדשת למרות הצהרותיו השליליות של טראמפ על התעשייה ● בבנק השוויצרי לומברד אודייר צופים: "רקע כלכלי חיובי גם ב־2025, עם המשך הדיפלציה הגלובלית"

רובוט AI מעניק סיור בתערוכת CES הקודמת / צילום: Shutterstock

לקראת ה-CES: החידושים הצפויים בתערוכת הטכנולוגיה הגדולה בעולם

תערוכת ה–CES תיפתח בשבוע הבא בלאס וגאס, וצפויה לכלול הכרזות של אנבידיה ו–AMD על מעבדים גרפיים חדשים, לצד חידושי רכבים חשמליים, מחשבים ניידים וטלוויזיות ● מישראל תגיע משלחת מכון הייצוא עם 14 חברות, עלייה קטנה לעומת השנה שעברה

המוסד לביטוח לאומי / צילום: Shutterstock, KiyechkaSo

חובות שתופחים לאלפי שקלים: כך תפעלו אם אתם חייבים כסף לביטוח לאומי

תלונות רבות הציפו את הרשתות החברתיות בשבועות האחרונים, כאשר צעירים גילו על חובות של אלפי שקלים לביטוח לאומי ● איך אפשר לצמצם את החוב, מתי הוא יכול להתיישן ועם אילו הליכים תאלצו להתמודד אם לא תשלמו כנדרש?

ברייק הפרסומות הפך לבזאר סופרלטיבים רעשני / צילום: Shutterstock, צילומי מסך מתוך פרסומות

סמנכ"ל השיווק לשעבר של חברות הביטוח נתקל בפרסומת לביטוח רכב, וכעס

ברייק הפרסומות הפך לבזאר סופרלטיבים רעשני, שבו כולם הכי זולים, מהירים וטובים, יעלימו לך את הקמטים ואת המינוס בבנק. הגיע הזמן לחזור לשקיפות

  / אילוסטרציה: Shutterstock

13% בשנה: שוק הפנסיה והגמל מציג תשואות חלומיות לחוסכים

החוסכים בגמל ובפנסיה נהנו בשנה החולפת מרווחים גבוהים במיוחד, על רקע הביצועים החיוביים של שוקי המניות בת"א ובניו יורק ● בעקבות הירידות האחרונות בוול סטריט, יש מי שמעריך בשוק כי "אפקט ינואר", של עליות בשבועות הקרובים, מוטל בספק ● אופטימיות לגבי השוק בת"א: "בהחלט ייתכן שנראה עוד שנה של תשואה דו ספרתית"

סמי מצלאוי / צילום: מגדלור מדיה

סמי מצלאוי: "דירה בבת ים כבר עולה 3 מיליון שקל. מי היה מאמין?"

היזם סמי מצלאוי, מחלוצי ההתחדשות העירונית, פועל כיום בענף שבו כל החברות מקדמות פרויקטים של פינוי בינוי והתחרות עזה ● למה הוא מכניס שותפים לפרויקטים, איך הוא מתמודד על משך הזמן הארוך לאישור פרויקט ומה היתרונות בהעסקת בני משפחה

אלי אדדי, מנכ''ל סלקום / צילום: ענבל מרמרי

במטרה לשפר רווחיות: הצעדים החדשים של סלקום

סלקום הודיעה למאות בעלי נכסים שמהם היא משכירה אתרים סלולריים על הפחתה מיידית של עד 20% בתשלום - כך נודע לגלובס ● המהלך מצטרף לצעדים נוספים שמקדם המנכ"ל החדש אלי אדדי כדי לשפר את רווחיות החברה, וביניהם העלאת תעריפים בחבילות הדור החמישי

השינויים בענף הרכב / צילומים: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בעלי רכב צמוד ישלמו יותר, ומה יקרה למחירים של דגמי הבנזין?

מס הקנייה על המכוניות החשמליות יעלה והאגרה השנתית תתייקר ● על דגמי הבנזין וההיברידיות יוטלו גזירות חדשות ● וגם מקבלי הרכב הצמוד מהעבודה ישלמו הרבה יותר

יו''ר ועדת החוקה, ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

רוטמן מקדם קיצוץ מיידי של 20% בתקציב לשכת עורכי הדין

לקראת הדיון בשבוע הבא בהצעת החוק להגבלת תקציב הלשכה, הגיש יו"ר ועדת החוקה, שמחה רוטמן, הצעה לקצץ דרמטית בתקציבה ל-2025, אחרי שזה כבר אושר במוסדות הלשכה ● רוטמן מבקש גם להעניק זכות וטו לראשי מחוזות בלשכה, המזוהים עם הקואליציה, על מימון הפעילות הציבורית של הלשכה ● בייעוץ המשפטי לוועדה מזהירים: "קשיים משמעותיים בשינוי כה מרחיק לכת"

ג'ימי קרטר באוניברסיטת נוטרדם, 22 במאי 1977 / צילום: ap

מאי 1977: ג'ימי קרטר הופך את זכויות האדם לציר מדיניות החוץ של ארה"ב

השבוע שבו מת הנשיא ה–39 מזכיר לנו את הרגע המחשמל ההוא, כשהמנהיג הטרי של העולם החופשי הבטיח לשלול תמיכה ממשטרי דיכוי גם אם הם אנטי–קומוניסטיים ● הרבה התנגדו לדוקטרינה שלו, אך היא מוסיפה לתת את הטון, או לפחות את מוזיקת הרקע, בדיפלומטיית ארה"ב

מערכת ההגנה האווירית הרוסית S-500 / צילום: מתוך יוטיוב

רוסיה מקימה גדוד חדש, ואלו חדשות רעות למערב

רמטכ"ל רוסיה הכריז על הקמת גדוד שיצויד במערכת ההגנה האווירית המתקדמת ביותר של מדינתו ● באוקראינה השיקו כטב"ם שנועד לנטר את תנועות אויב ● ערב הסעודית מנהלת מגעים עם טורקיה לרכישת 100 מטוסים הצפויים להיכנס לשירות מבצעי בעשור הבא ● והטיל הגרעיני החדש של צרפת ייכנס לשירות בעוד עשור ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

טסלה Y לונג־ריינג' / צילום: יח''צ

גל העלאות מחירי הרכב יצא לדרך: טסלה ראשונה, ומה יעשו המתחרות?

הגזירות שהוטלו על הענף מורגשות בשטח ● הסנונית הראשונה הייתה טסלה, שהקפיצה מחירים ● יתר היבואניות צפויות לעדן את המכה, באמצעות מלאי ששוחרר מהמכס בתנאי המיסוי הקודמים

סניף קרפור סיטי בדיזנגוף, תל אביב / צילום: בר לביא

קרפור: נספוג את עליית המע"מ במוצרי המותג הפרטי

ברשת אומרים כי מטרתם היא להמשיך ולספוג את העלויות ככל הניתן, אף שצפויה שחיקה ברווחיות - גם לחודשים קדימה, אך מסייגים כי הדבר תלוי גם בגורמים כמו עליית שער האירו ומחיר חומרי הגלם ● אתמול עלה המע"מ ל-18%

מתוך הקמפיין של מזרחי טפחות

עברה בהצלחה: הפרסומת של בנק מזרחי טפחות היא הזכורה ביותר השבוע

הפרסומת למעבר בנק בקלות בכיכובם של דביר בנדק וחן אמסלם התברגה במקום הרביעי באהדה, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת האהובה ביותר שייכת לאל–על, והפרסומת של הרכב הסיני דונגפנג בולטת מול המתחרות

ברנרד מיידוף, 2009 / צילום: ap, Stuart Ramson

הוחזרו 94% מהחובות: הסתיימה חלוקת הכספים לנפגעי מיידוף

משרד המשפטים בארה"ב חילק השבוע יותר מ-131 מיליון דולר למעל 23 אלף מנפגעי הנוכל ברני מיידוף ברחבי העולם ● הסכום הכולל שיחולק ע"י הקרן הממשלתית מוערך ב-4.3 מיליארד דולר וישולם ליותר מ-40 אלף נפגעים בכ-130 מדינות ● מיידוף מת בכלא ב-2021 כשהוא בן 82, שנה לאחר שנדחתה בקשתו לשחרור 

אדם שהולך לעולמו מבלי שהותיר אחריו צוואה, דן את בן או בת זוגו לתלות מוחלטת בילדיו / צילום: Shutterstock

ללא צוואה, ילד יכול לפנות הורה מדירת מגוריו

אב הלך לעולמו מבלי להותיר אחריו צוואה. צו ירושה הוצא על פי דין, במסגרתו האם ירשה מחצית מעזבון האב, ושני ילדיהם, רבע כל אחד ● האם נותרה להתגורר בדירתה, אולם לאחר עשור נקלע הבן למצוקה כלכלית, וביקש למכור את הדירה ● מדוע דחה בית המשפט את הטענה שהאם זכאית למעמד של דייר מוגן בבית?