גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חוק הרווחים הכלואים והסערה: "רוב אנשי העסקים לא מבינים מה הולך לנחות עליהם"

הכנסת צפויה לאשר סופית את רפורמת הדגל של האוצר שתחייב חברות לשלם מס על רווחים שנותרו בקופה ● במגזר העסקי מודאגים בין היתר מהסעיף שמעניק לחברות פטור ממס עד 750 אלף שקל: "סכום לא ריאלי" ● בכירים בפירמת PwC: "לא נתנו זמן התארגנות למשק"

דיון בוועדת הכספים בנושא המס על הרווחים הכלואים, שבוע שעבר / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת
דיון בוועדת הכספים בנושא המס על הרווחים הכלואים, שבוע שעבר / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

ערב חקיקתה של רפורמת הרווחים הכלואים, המשק לא מצליח להירגע ממה שנתפס בעיני רבים במגזר העסקי כ"מכה שהנחית האוצר על העסקים הקטנים בישראל".

חבילת צעדי המס של האוצר בסכנה: בן גביר ואגודת ישראל מאיימים להתנגד 
שאלות ותשובות | רפורמת הרווחים הכלואים מובילה לגל חריג של תכנוני מס 

רבים מקווים שחברי הכנסת מאגודת ישראל, שהודיעו כי יצביעו נגד חוק הרווחים הכלואים אם לא יקודם חוק הפטור מגיוס - יממשו את האיום, הגם שרובם מבינים שהתקוות הללו אינן מבוססות, ורוב הסיכויים שהחקיקה תעבור.

"האוצר בנה מפלצת רגולטורית שמגדילה את החיכוך בין רשות המסים למגזר העסקי. אני לא בטוח שפקידי האוצר שכתבו את החוק מבינים אותו. הבעיה היא שנגלה את גודל התהום תוך כדי תנועה במהלך 2025", אומר שחר תורג'מן, נשיא איגוד לשכות המסחר.

במסגרת הרפורמה נקבע כי על בעלי שליטה בחברות ארנק פעילות יוטל מס שולי בגין רווחים לא מחולקים של החברה העולים על 25% מהמחזור. מס זה יוטל על חברות שמחזור העסקים שלהן הוא עד 30 מיליון שקל בשנה ולא יוטל על חברות תעשייה, בנייה או חברות שממוסות במסגרת חוק עידוד השקעות הון. כמו כן, המס יוטל רק על חברות שהרווחים הלא מחולקים שלהן עולים על 750 אלף שקל - כרית ביטחון שהשאירו לחברות.

חברות החזקה יוכלו לבחור מדי שנה בין תשלום מס של 2% על הרווחים הלא מחולקים המושקעים במניות או בנדל"ן, לבין חלוקה של לפחות 6% (5% בשנת 2025) מכלל הרווחים הצבורים שלהן ותשלום מס דיבידנדים בגינם. המס לא יוטל על חברות שצברו רווחים לא מחולקים של פחות מ־750 אלף שקל, או כאשר סכום הרווחים הלא מחולקים נמוך מממוצע ההוצאות של החברה בשלוש השנים האחרונות.

"האוצר אומר שיש 700 מיליארד רווחים כלואים והיא ניסה לטרגט 140 מיליארד שנמצאים בידי שכירים כמו רופאים, עורכי דין, רואי חשבון, אדריכלים וכדומה שהתחפשו לחברות, אבל כמו הרבה דברים בחיים הוא עשה אובר קיל. הענישו את כל בעלי החברות שקמו והקימו עסקים ריאליים במדינה, על ידי הרס שיטת המיסוי הדו־שלבי שמהווה מנוע צמיחה מהותי של המשק. למשל, משרד ייעוץ משכנתאות שמעסיק 6־7 עובדים הוא שכיר שהתחפש לחברה? לא. משרד ייעוץ אסטרטגי שמעסיק 8 עובדים הוא שכיר שהתחפש? לא. אותו דבר חברת תיירות קטנה שמעסיקה 10 עובדים".​

 

"עסקים לא יצמחו"

"אני מתנגד למונח רווחים כלואים. המונח הנכון זה מונחים שמורים", אומר תורג'מן. "כל הרציונל של שיטת המיסוי הדו־שלבי שהוא שמוטל על החברה מס חברות, והמס על הרווחים יוטל רק אם אתה מושך אותם. עודדו את בעלי החברות לא לממש רווחים, להשאיר את הרווחים בחברה לטובת פיתוח עסקי והשקעות. הרווחים נמצאים בחברה גם בשביל שנים שחונות, והיו לנו הרבה כאלה לאחרונה, כדי שתוכל לבוא לבנק לא כלקוח בסיכון אלא כלקוח שיש לו כסף בצד וכך תקבל הלוואה בריבית נורמלית ולא בריבית של עסק בסיכון. רווחים שמורים גם עבור מהלך עסקי. למשל, כשאתה רוצה לקנות את המתחרה שלך או רוצה להתרחב ולקנות עוד משרדים או מכונות, לגייס עוד עובדים, אז לא יספיקו לך לא שנה ולא שנתיים של רווחים שמורים. עבור כל הדברים האלה צריך לשמור רווח של כמה שנים".

לדברי תורג'מן "כרית הביטחון" שנקבעה בחוק - בסך 750 אלף שקל - היא בדיחה. "כשעושים תוכנית עסקית זה לפחות ל־5 שנים קדימה. מה האוצר עשה? האוצר שהציג תקציב בלי גרם אחד של צמיחה, כשהכול גזירות, קנסות ומסים, כיבה במו ידיו את מנוע הצמיחה שיש בשיטת המיסוי הדו־שלבית. ולמי הוא עשה את זה? לחברות הכי קטנות במשק.

"מה זה 750 אלף שקל כרית ביטחון? בעל חברה קטנה שרוצה להתרחב ולקנות 100 מטר משרדים ישלם בין 15 אלף שקל למטר ל־20 אלף שקל למטר. זה אומר שהוא צריך מיליון וחצי שקל לפני שיפוץ ואבזור. העסקה הכוללת זה 2־2.5 מיליון שקל, אז נדרשת הלוואה. מה יקרה יום לאחר הרפורמה? בעל החברה יקבל הלוואה בריבית של לקוח בסיכון ולא של לקוח מבוסס, כי אין לו רווחים שמורים. הוא היה חייב לחלק אותם".

רו"ח ומשפטן בני יונה, שותף במשרד עוה"ד ברכה ושות', ולשעבר בכיר ברשות המסים, מוסיף לגבי כרית הביטחון כי "החוק פוגע באפשרויות הצמיחה של חברות קטנות ובינוניות המהוות את מרבית העסקים במשק. צבירת עודפים בחברה נועד לצמיחת החברה ולהרחבת הפעילות העסקית. העודפים מהווים קרש זינוק לחברות הקטנות והבינוניות, הוא מראה מבחינתם על יציבות וביטחון של הלקוחות והמשקיעים בחברה".

ההשלכות של המהלך, אומר תורג'מן, הן ש"עסקים שרוצים להתרחב לא יוכלו. הם לא יגייסו יותר עובדים, לא יקנו מכונות ומשרדים. כל השיטה היא קלגס שבא חשבון עם חברות עם מחזור מתחת ל־30 מיליון שקל ומרוקן אותן מהרווחים שהן יכולות לשמור. איך עסק קטן יוכל לעבור להיות עסק בינוני ואחר כך גדול?".

השלכה נוספת לדברי תורג'מן היא שהחוק יבריח השקעות. "למה שאיש עסקים מחו"ל ישקיע את הכסף שלו בעסקים ריאליים בישראל, יפתח עסק בישראל? כשהוא רק יתעניין מיד יגיד לו יועץ המס שלו שישראל מכריחה את אנשי העסקים למשוך דיבידנד. זה לא מה שאתה מכיר מאירופה. אל תכנס לכאן".

תורג'מן קובע: "תוך חצי שנה נראה את האסון שהחוק הזה הביא עלינו. רוב אנשי העסקים בישראל לא מבינים מה הולך לנחות עליהם. זה ינחת עליהם כרעם ביום בהיר. מנגד, המתעשרים החדשים אלה כל יועצי המס שהרגולציה הזאת נותנת להם המון עבודה בניסיון ללמד את הנישומים אתך כללי המיסוי החדשים".

"חקיקה חפוזה"

לדברי אריק בן ישי, שותף וראש תחום המיסוי ב־PwC Israel ורו"ח אבי נוימן, שותף מסים וראש מגזר ניהול נכסים בחברה, את ההשלכות הקשות של החקיקה כבר רואים עוד לפני שהיא עברה. "מאז שסיימנו את הדיונים בוועדת הכספים התחלנו לעשות וובינרים והרצאות והבלבול וחוסר ההבנה מטורפים. החוק מאוד גרוע מהתחלה עד הסוף, ולא נתנו זמן התארגנות למשק. החוק קיבל אקסלרציה בימים האחרונים ויש כאן שוק שלם שלא מבין את מה שקורה, הם מקבלם החלטות לא נכונות בדקה ה־90 בין אם זה על חלוקת דיבידנד או מהלכים משמעותיים יותר. לא עושים חקיקה כזאת מורכבת שמשנה שיטות מס באמצעות חוק ההסדרים בחקיקה חפוזה. זה דבר שערורייתי".

לדברי בן ישי ונוימן, גם אם תהיה כאן גביית מס, התוצאות לטווח הרחוק יהיו קשות. "החקיקה תגרום לשינוי דפוס התנהגות של אנשים. אנשים היו מוכנים לקחת סיכונים מסוימים ברמת החברה שהם שונים מהסיכון שהם מוכנים לקחת ברמה האישית. הם מוכנים לקחת השקעות קצת יותר מסוכנות שיש בהן סיכוי לרווח משמעותי ובאפיקים שמעודדים צמיחה. לאחר חקיקת הרפורמה הם לא יעשו זאת יותר. במובן הזה, החוק חוסם צמיחה. הוא יקטין את גורמי הייצור של כסף זמין ויפחית את ההזדמנויות שיש. אנשים יאלצו לחלק את הכסף הביתה ולא ישקיעו בחברה או בפיתוח הבא".

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בת"א; מניית החברה הקטנה שזינקה בכ-40%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.6% ● השקל נסחר במגמה מעורבת מול המטבעות הזרים ● פוריה פיננסים: "מדדי האג"ח להמרה הציגו שנה פנטסטית בהשפעת עליות המניות" ● ב-UBS ממליצים על שתי מניות מתחום האנרגיה המתחדשת למרות הצהרותיו השליליות של טראמפ על התעשייה ● בבנק השוויצרי לומברד אודייר צופים: "רקע כלכלי חיובי גם ב־2025, עם המשך הדיפלציה הגלובלית"

בנין טכנולוגית להבים, נהריה / צילום: בר - אל

ימשיך לייצר: נדחתה סגירתו של מפעל טכנולוגיית להבים ופיטורי 900 עובדיו

שנתיים לאחר שפורסם כי המפעל בנהריה ייסגר ועובדיו יפוטרו, מתברר כי הוא צפוי להמשיך לפעול שנה נוספת לפחות ● זאת בשל שיקולים של בעליו, יצרנית מנועי המטוסים פראט אנד וויטני ● ההסתדרות: "מפעל להבים יוסיף לפעול גם ב–2025"

אדם שהולך לעולמו מבלי שהותיר אחריו צוואה, דן את בן או בת זוגו לתלות מוחלטת בילדיו / צילום: Shutterstock

ללא צוואה, ילד יכול לפנות הורה מדירת מגוריו

אב הלך לעולמו מבלי להותיר אחריו צוואה. צו ירושה הוצא על פי דין, במסגרתו האם ירשה מחצית מעזבון האב, ושני ילדיהם, רבע כל אחד ● האם נותרה להתגורר בדירתה, אולם לאחר עשור נקלע הבן למצוקה כלכלית, וביקש למכור את הדירה ● מדוע דחה בית המשפט את הטענה שהאם זכאית למעמד של דייר מוגן בבית?

אילוסטרציה: Shutterstock

מיליון נבדקים, 83 מדינות: מחקר ישראלי חדש מסמן את הדרך לרפואת העתיד

מכון KL של היזם ניר קלקשטיין ובית החולים רמב"ם פרסמו השבוע מחקר שהקיף מיליון תיקים רפואיים של חולי קרוהן וקוליטיס ונעשה באמצעות מאגר מידע משותף ל־4,200 מדענים בעולם ● מה הם גילו, ולמה שיטת המחקר חשובה לפחות כמו התוצאות עצמן

איור: Shutterstock

באוצר מכנים אותו "מס עשירים": על מי יחול מס היסף ובאילו ענפים?

המס המכונה באוצר "מס עשירים" עולה ומורחב לתחומים חדשים ● במוקד: הכנסות פסיביות מהון ומנדל"ן ● מס היסף החדש צפוי לחול על כ-27 אלף משקי בית, ו-75% ממנו ישולם ע"י האלפיון העליון ● בשטח תכנוני המס כבר יצאו לדרך, ומי הוחרג ברגע האחרון?

אלי אדדי, מנכ''ל סלקום / צילום: ענבל מרמרי

במטרה לשפר רווחיות: הצעדים החדשים של סלקום

סלקום הודיעה למאות בעלי נכסים שמהם היא משכירה אתרים סלולריים על הפחתה מיידית של עד 20% בתשלום - כך נודע לגלובס ● המהלך מצטרף לצעדים נוספים שמקדם המנכ"ל החדש אלי אדדי כדי לשפר את רווחיות החברה, וביניהם העלאת תעריפים בחבילות הדור החמישי

השינויים בתחום הנדל''ן / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

המכה שנחתה על משכירי הדירות, ומי חמקו לפחות בינתיים מהגזירות?

סכומים הקשורים למכירה או לרכישה של דירה יוקפאו ולא יוצמדו למדד - למשך שלוש שנים ● אחוז המע"מ הנוסף ייקר עסקאות ותשלומים נלווים, ובראשם מס הרכישה למשקיעים שישאר על רמתו הגבוהה - 8%

רובוט AI מעניק סיור בתערוכת CES הקודמת / צילום: Shutterstock

לקראת ה-CES: החידושים הצפויים בתערוכת הטכנולוגיה הגדולה בעולם

תערוכת ה–CES תיפתח בשבוע הבא בלאס וגאס, וצפויה לכלול הכרזות של אנבידיה ו–AMD על מעבדים גרפיים חדשים, לצד חידושי רכבים חשמליים, מחשבים ניידים וטלוויזיות ● מישראל תגיע משלחת מכון הייצוא עם 14 חברות, עלייה קטנה לעומת השנה שעברה

בית המשפט העליון / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

אחרי פסיקת הבג"ץ: הצעת החוק החדשה למינוי נשיא ביהמ"ש העליון ע"י הכנסת

ועדת השרים לחקיקה תדון ביום ראשון הקרוב בהצעת חוק לפיה הנשיא ימונה על פי בחירה של מליאת הכנסת ויבחר לתקופה של חמש שנים ● ברקע: פסיקת בג"ץ המחייבת את שר המשפטים לקיים הצבעה על בחירת נשיא חדש לעליון עד ל-16 בינואר

סניף קרפור סיטי בדיזנגוף, תל אביב / צילום: בר לביא

קרפור: נספוג את עליית המע"מ במוצרי המותג הפרטי

ברשת אומרים כי מטרתם היא להמשיך ולספוג את העלויות ככל הניתן, אף שצפויה שחיקה ברווחיות - גם לחודשים קדימה, אך מסייגים כי הדבר תלוי גם בגורמים כמו עליית שער האירו ומחיר חומרי הגלם ● אתמול עלה המע"מ ל-18%

דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

בקרוב טראמפ ייכנס לבית הלבן ואנחנו נגלה עד כמה באמת הוא אוהב את ישראל

הוא יסגור את הגבולות, ירחיב את קידוח הדלק, יוריד את האינפלציה, יפחית את המסים, יטיל מכסים ויסיים את המלחמות ● דונלד טראמפ ייכנס בקרוב ללשכת הנשיאות החדשה–ישנה שלו, ולפחות לפי התוכניות הוא לא מתכוון לפספס רגע אחד

איתמר בן גביר / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בג"ץ ביטל את סמכות השר בן גביר להתערב בחקירות במשטרה

דעת הרוב בבג"ץ קבעה כי הסעיף פוגע בזכויות ההחוקתיות של חשודים ● עוד נקבע כי אין לבטל סעיפים אחרים שתוקנו כחלק מהתיקון, שהיה חלק מההסכמים הקואליציוניים עם הקמת הממשלה בינואר 2023 ● מ"מ הנשיא בדימוס פוגלמן: "הוראות התיקון עשויות להוליך לפגיעה קשה בעצמאות המשטרה וכפועל יוצא בזכויות אדם"

קנאביס רפואי / צילום: חברת ד''ר סמואלוב יבוא ושיווק

רשות התחרות נגד משרד הכלכלה: מתנגדת למכס בשיעור של 175% על קנאביס מקנדה

לטענת הממונה על התחרות מיכל כהן, הניתוח והנחות הבסיס של משרד הכלכלה שהובילו אותו ליזום היטל סחר על קנאביס רפואי מקנדה, רצופים שגויות ● עמדתה מצטרפת לעמדת משרד הבריאות בנושא

ג'ימי קרטר באוניברסיטת נוטרדם, 22 במאי 1977 / צילום: ap

מאי 1977: ג'ימי קרטר הופך את זכויות האדם לציר מדיניות החוץ של ארה"ב

השבוע שבו מת הנשיא ה–39 מזכיר לנו את הרגע המחשמל ההוא, כשהמנהיג הטרי של העולם החופשי הבטיח לשלול תמיכה ממשטרי דיכוי גם אם הם אנטי–קומוניסטיים ● הרבה התנגדו לדוקטרינה שלו, אך היא מוסיפה לתת את הטון, או לפחות את מוזיקת הרקע, בדיפלומטיית ארה"ב

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

מה יכול לעצור את חגיגת העליות בוול סטריט ב-2025?

לאחר השנתיים הרצופות הכי טובות ברבע המאה האחרונה, גם שורי השוק מעריכים שקצב העליות הפנטסטי לא יכול להימשך בשנה הקרובה ● בין החסמים: התמחורים כבר יקרים, רווחי החברות יצטרכו לעמוד ברף מאתגר, וגם הריבית עתידה להישאר גבוהה ולאורך זמן רב מהצפוי

קרוב לחצי מיליון טורקים קראו "לסיים את הכיבוש הישראלי"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: שיחות הגרעין של איראן עם מעצמות אירופה מתחדשות, נשיא סרביה מעדיף את התוצרת הביטחונית הישראלית על פני האמריקאית, והחות'ים חוגגים 27 מתקפות נגד ישראל במהלך חודש דצמבר • כותרות העיתונים בעולם 

מתוך הקמפיין של מזרחי טפחות

עברה בהצלחה: הפרסומת של בנק מזרחי טפחות היא הזכורה ביותר השבוע

הפרסומת למעבר בנק בקלות בכיכובם של דביר בנדק וחן אמסלם התברגה במקום הרביעי באהדה, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת האהובה ביותר שייכת לאל–על, והפרסומת של הרכב הסיני דונגפנג בולטת מול המתחרות

עיצוב: טלי בוגדנובסקי, צילומים: רויטרס, Piroschka van de Wouw, Bill Sikes ,AP, Mark Schiefelbein, AP, PETER DEJONG

מודרנה תתאושש, וזו ענקית הטק היחידה שתככב השנה: 10 המומלצות של בארונ'ס

המגזין הכלכלי ממליץ על 10 מניות להשקעה בשנה הקרובה - לאחר שב–2024 הציגו המלצותיו תשואת חסר ניכרת ביחס למדד S&P 500 ● ברשימה רק מניה אחת מ"שבע המופלאות", והיא כוללת את עליבבא, ברקשייר הת'אוויי, לואי ויטון, סיטיגרופ וגם חברת התרופות החבוטה

השבוע בעולם / צילומים: AP (Ebrahim Noroozi), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

איך להגן על חברה מפוחדת ולמה הטליבאן מוציאים חלונות אל מחוץ לחוק

מעמיק המשבר המערכתי, הכלכלי והמדיני בצרפת ● נשיא בית המשפט העליון בארה"ב נוזף בפוליטיקאים ● ההורים נתנו נשק, הילדים ירו, אבא ואמא הולכים לכלא ● הטליבאן מוציאים חלונות אל מחוץ לחוק ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

להעביר נכסים ללא מס: הסוכריה שמתחבאת בחוק הרווחים הכלואים

סעיף שמסתתר בחוק מאפשר להוציא נכסים מחברות ללא תשלום מס רכישה ומע"מ במהלך השנה הקרובה, בכפוף לתשלום מס על הרווחים הלא מחולקים בלבד ● עם זאת, ההטבה הנדיבה מועדת לכמה פרשנויות, ולא ניתן להבין ממנה מסקנות חד־משמעיות