עיצוב: טלי בוגדנובסקי, צילומים: רויטרס, Piroschka van de Wouw, Bill Sikes ,AP, Mark Schiefelbein, AP, PETER DEJONG
שנת 2024 שמסתיימת השבוע הייתה שנה חזקה בשוק המניות האמריקאי, עם תשואה של מעל 25% במדד S&P 500, אחרי שב-2023 הוא עלה בכ-24%. כמדי שנה, המגזין הכלכלי האמריקאי Barron’s (בארונ'ס) מסמן את 10 המניות המועדפות עליו להשקעה לקראת 2025.
● אחת מחברות ההשקעה הגדולות בעולם מציגה: "חמש הפתעות פוטנציאליות ל־2025"
● סוף הראלי? מחיר הביטקוין נפל מתחת ל-94 אלף דולר
לפי אנשי המגזין, השוק יקר והרשימה המומלצת שלהם כוללת מניות שנסחרות במכפיל רווח דומה או נמוך מזה של השוק. הם מציינים את מניות "שבע המופלאות" (ענקיות הטכנולוגיה האמריקאיות) שב-2024 המשיכו להיות "בלתי ניתנות לעצירה", אך בעוד שיש מי שמעריכים שהתופעה תימשך, בבארונ'ס נוקטים גישה שונה. "רשימת 10 המניות המועדפות שלנו ל-2025 משקפות ציפייה שההזדמנויות קיימות מחוץ ל-7 המופלאות, ושתשואות שוק המניות הכללי יכולות להיות חלשות אחרי השנתיים החזקות ב-S&P 500", כתבו. עם זאת, הם עדיין כוללים את אחת מהשבע ברשימת המומלצות שלהם - אלפבית (גוגל) .
אגב, מי שעקב אחר המלצות ההשקעה של בארונ'ס ב-2024 לא יכול להיות מרוצה במיוחד; אחרי שב-2023 הרשימה של המגזין עקפה את תשואת S&P 500, זו של 2024 הניבה תשואה ממוצעת של 11.4% בלבד, תשואת חסר משמעותית של יותר מחצי לעומת מדד הדגל. ב-2022 הרשימה הניבה תשואה שלילית של 1.7%, לעומת תשואה שלילית של 12.1% במדד. בין המניות שעליהן המגזין המליץ בשנה שעברה ניתן להזכיר מצד אחד את ברקשייר הת'וואיי , חברת ההשקעות של וורן באפט, שהציגה תשואה של 28%, ומצד שני את חברת השכרת הרכב הרץ שמנייתה צנחה השנה ב-65%. חלק מהמניות ברשימה הקודמת ממשיכות להיות מומלצות על-ידי בארונ'ס גם השנה.
זו הרשימה הנוכחית:
עליבבא
ענקית המסחר המקוון שמוצאה מסין הונפקה לראשונה ב-2014 ונסחרת כיום בבורסת ניו יורק לפי שווי שוק של כ-203 מיליארד דולר, אחרי עלייה של 12.1% במחיר המניה מתחילת 2024 (שהגיעה אחרי תשואה שלילית ב-2023, שהחזירה את שווי החברה לשוויה בהנפקה). לפי נתוני Yahoo Finance, רוב גדול של האנליסטים שמסקרים את המניה חיוביים כלפיה, חלק קטן מהם נייטרליים ואין אנליסטים שמחזיקים בהמלצות שליליות. מחיר היעד הממוצע למניה משקף פרמיה של 42% על המחיר הנוכחי בניו יורק.
בבארונ'ס כותבים שזו כנראה המניה הזולה ביותר בתחומי המסחר המקוון והענן, ונסחרת במכפיל 10 בלבד על ההכנסות הצפויות השנה, לעומת מכפיל 45 באמזון. לעליבבא יש גם יתרות מזומנים שמהוות כרבע משווי החברה.
אלפבית (גוגל)
כמו עליבבא , גם חברת הטכנולוגיה אלפבית נשארת ברשימת המומלצות, והיא גם הנציגה היחידה של שבע המופלאות (ענקיות הטכנולוגיה ש"סחבו" את השוק למעלה בשנתיים האחרונות, שכוללות מלבד אלפבית את אמזון , אפל , מטא , מיקרוסופט , אנבידיה וטסלה ). בבארונ'ס משאירים אותה ברשימת המומלצות אף שהמניה קרובה לשיא כל הזמנים, אחרי עלייה של 38.2% השנה.
גם במקרה של אלפבית, אין אנליסטים שממליצים למכור את המניה ורובם חיוביים כלפיה. מחיר היעד הממוצע שהם נוקבים בו גבוה ב-8.4% מהמחיר הנוכחי בנאסד"ק. בבארונ'ס מזכירים את מעמדה הדומיננטי של אלפבית (גוגל) בתחום מנועי החיפוש, אך גם את האי-ודאויות הקיימות - התחרות מצד AI ומאמצים של ממשלות לפצל את החברה. להערכתם, היא תוכל להתמודד עם שתי העננות הללו. הם מוסיפים שהמשקיע ביל אקמן (שמחזיק במניה) הגדיר לאחרונה את החברה כ"אחד העסקים הטובים ביותר בעולם".
ASML
חברת השבבים ASML היא לדברי בארונ'ס אחת החברות הקריטיות ביותר לתעשיית השבבים. החברה מהולנד מתמחה במכונות ליתוגרפיות שמאפשרות לייצר שבבים בעלי ביצועים גבוהים ויקרים יותר. ASML נסחרת בנאסד"ק בשווי 282 מיליארד דולר. המניה דווקא ירדה בשנה החולפת בכ-5%, בניגוד למגמה החיובית בסקטור - לפי נתוני פידליטי המבוססים על המדדים הסקטוריאליים של S&P, מניות השבבים וציוד השבבים עלו השנה בכמעט 80%.
לפי בארונ'ס, ל-ASML למעשה אין תחרות בנישה שלה, והיא החברה האירופית השנייה בגודלה אחרי SAP הגרמנית. מניית ASML נחתכה בכ-20% בחודשיים האחרונים לאחר שפרסמה דוחות מאכזבים, מה שהוביל אותה להיסחר במכפיל 28 על רווחי 2025 - מכפיל מושך מבחינת אנשי בארונ'ס. במקביל, מחיר היעד של האנליסטים משקף פרמיה של 27% על המחיר הנוכחי.
LVMH - לואי ויטון
מניה אירופית נוספת ברשימת המומלצות היא חברת מוצרי היוקרה LVMH (לואי ויטון) שנסחרת גם מעבר לדלפק בארה"ב בשווי 330 מיליארד דולר. בעלי החברה, ברנאר ארנו, הפך בשנה שעברה לזמן מסוים לאיש העשיר ביותר בעולם. מניית החברה ירדה מתחילת השנה ב-12%, אך בבארונ'ס מאמינים בה ומסבירים: "עשירי העולם מעולם לא היו עשירים יותר, אך החברה התקשתה ליהנות מכך והמכירות שלה נותרו ללא שינוי מתחילת השנה, בשל החולשה בסין. זה עשוי להשתנות ב-2025, מה שיוביל לעלייה במניה, שאינה יקרה היום".
אוורסט גרופ
חברת אוורסט גרופ מספקת ביטוחי משנה, ונסחרת בניו יורק בשווי 15.5 מיליארד דולר לאחר שרשמה תשואה צנועה של 3.3% מתחילת השנה. בבארונ'ס סבורים שבמכפיל 6 על רווחי 2025, זו אחת המניות הזולות ביותר ב-S&P 500, ומציינים ששווי כזה מיוחס לרוב לחברות בצרות, אך אוורסט מציגה צמיחה מרשימה. רוב האנליסטים נייטרליים בנוגע למניה, אך אף אחד לא ממליץ למכור אותה, ומחיר היעד הממוצע גבוה ב-18.3% מהנוכחי.
סיטיגרופ
מניית ענקית הפיננסים סיטיגרופ נסחרת בניו יורק בשווי 134 מיליארד דולר, אחרי שהניבה תשואה של 43.2% מתחילת השנה. בבארונ'ס מציינים פעולות רה-ארגון בהן נקטה המנכ"לית ג'יין פרייזר ושהובילו למיקוד של הבנק. התשואה מתחילת השנה, אומרים במגזין, דומה לשל קבוצת ההשוואה. הם מציינים שהבנק תמיד הציג ביצועי חסר, אך להערכתם זה עשוי להשתנות. נראה שהאנליסטים מסכימים, ורובם חיוביים בנוגע למניית סיטיגרופ ונוקבים במחיר יעד ממוצע שגבוה ב-13% מהנוכחי.
מודרנה
חברת הביוטק מודרנה עלתה לגדולה בתקופת הקורונה, מגפה לה היא סיפקה חיסון. בשיא, בספטמבר 2021, שווי החברה נסק ליותר מ-200 מיליארד דולר לעומת 15.4 מיליארד דולר "בלבד" כעת. ההתגברות על המגפה הובילה לירידה חדה במניה ורק בשנה האחרונה מודרנה נפלה כמעט 60%, הירידה השנייה בגובהה ב-S&P 500. לפי בארונ'ס, בניגוד לחברות ביוטק אחרות למודרנה יש הכנסות משמעותיות, צנרת מוצרים מגוונת ויתרות מזומנים גדולות. בעיה אחת שהם מזהים היא ההוצאות הגדולות שלה (4 מיליארד דולר בשנה) על מחקר ופיתוח. להערכתם, ייתכן שיצוץ משקיע אקטיביסטי שידחוף להפחתת ההוצאות, או שהחברה תהפוך יעד לרכישה.
ברקשייר הת'וואיי
כאמור, בין מומלצות בארונ'ס חברת ההחזקות של וורן באפט ובניהולו. הם סבורים שבאפט עשה השנה מספר טעויות - בהן הקטנת ההחזקה באפל שהשאירה 30 מיליארד דולר על השולחן ויצרה לברקשייר חבות מס. עם זאת הם מעריכים שעם 310 מיליארד דולר בקופה (הסכום הגבוה ביותר בידי חברה אמריקאית כלשהי), ברקשייר היא חברת הענק הכי דפנסיבית היום.
שתי מניות נוספות סוגרות את הרשימה: אפליקציית שירותי ההסעה Uber (תשואה אפסית בשנה החולפת) וחברת הנפט והגז SLB (ירידה של 25%).