גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שלושה פסקי הדין שעשויים לשנות הכול בעולם הירושות

באופן חריג, בתוך כמה חודשים, ניתנו שלושה פסקי דין של בית המשפט העליון בתחום הצוואה ההדדית - שאותה עורכים בני זוג כדי להוריש זה לזה, ולאחר מותם לילדיהם ● מה אפשר ללמוד מהפסיקות האחרונות על תוקף הכלי המשפטי הזה, והאם הוא עדיף בכלל על צוואות אישיות?

איור: Shutterstock
איור: Shutterstock

בחודשים האחרונים נתן בית המשפט העליון, באופן חריג, שלושה פסקי דין חשובים בתחום הצוואות ההדדיות. בשלושת המקרים מדובר במצבים שבהם בני זוג ערכו צוואה הדדית, אחד הצדדים נפטר או הפך דמנטי, ואז הצד השני שינה את הצוואה. לאחר שגם הצד השני הלך לעולמו, הילדים יצאו למאבק משפטי זה בזה על הירושה, ובית המשפט נדרש להכריע איזו צוואה תקוים.

מה קובע החוק, מה קבעו שופטי העליון, והאם בני זוג שערכו צוואה צריכים לבדוק את הצוואות בעקבות הפסיקות החדשות? מומחים לדיני משפחה ממליצים איך לנהוג. 

לא לטמון את הראש בחול: כך תעבירו את ההון לדור הבא
צוואות בינלאומיות: כך תבטיחו את חלוקת הירושה בנכסים מחוץ לישראל

צוואה הדדית היא צוואה שבני זוג עורכים כדי להוריש את עיזבונם זה לזה, ולאחר מותם לילדיהם או לצדדים שלישיים (צעד המכונה "יורש אחר יורש"). ב-2005 תוקן חוק הירושה, כך שנוסף סעיף 8א, המונע מבן הזוג שנותר בחיים לשנות את הצוואה לאחר מות בן הזוג הראשון, אלא בתנאים מוגדרים מאוד. לפי התיקון, ניתן לבטל צוואה הדדית במקרה שבן הזוג שנותר בחיים מסתלק מהצוואה שממנה הוא אמור לקבל את חלקו בירושה, או לחלופין, משיב את חלקו אם כבר קיבל אותו.

לצד זאת, החוק מציין כי ניתן לקבוע הוראה אחרת, אך אסור לשלול את הזכות לבטל את הצוואה כששני בני הזוג בחיים. שלוש הפסיקות החדשות מלמדות על החשיבות בעריכת צוואה כך שתבטיח את רצון הצדדים, ולא תבוטל בשלב מאוחר. 

 

תקפה רק לגבי האב

בפסק דין שניתן בתחילת דצמבר (1857/24) נפסלו חלקים בצוואה שסתרו את צוואת בת הזוג המנוחה. בני זוג ערכו צוואות הדדיות בשנת 1996, לפני התיקון לחוק, שלפיהן בן הזוג השני יירש את כל הרכוש, ולאחר פטירתו יחולק הרכוש באופן שווה בין ארבעת הילדים. לאחר מות האישה, בעלה שינה את ההורשה לילדיהם, כך שהרכוש כולו יועבר לשתיים מהבנות, למעט 700 אלף שקל לבן אחד ו-600 אלף שקל לבת אחרת. לאחר מות האב, הילדים נחלקו בשאלה איזו צוואה לקיים.

השופטים דוד מינץ וחאלד כבוב קבעו בדעת רוב כי יש לתקן את הצוואה של הבעל, מאחר שהוא לא יכול להוריש רכוש שירש מהמנוחה בניגוד לרצונה כפי שמשתקף בצוואה. נקבע כי הצוואה תקפה רק לגבי הרכוש של האב, בעוד שרכוש האם יחולק שווה בין הילדים.

השופט אלכס שטיין סבר בדעת מיעוט כי יש לבטל את הצוואה המאוחרת ולחלק את כל העיזבון באופן שווה.

הצוואה בוטלה כליל

כמה ימים קודם, בסוף נובמבר (130/24), ניתן פסק דין שביטל לחלוטין את הצוואה ההדדית. בני הזוג, הורים לשלושה, ערכו ב-2007 צוואה הדדית (לאחר התיקון בחוק), שבה ציוו את כל רכושם זה לזה, ולאחר מותם יירשו ילדיהם את הרכוש, באופן לא שווה: 80% לבן ו-10% לכל אחת משתי הבנות.

האב הלך לעולמו, ואשתו ביקשה להסתלק מהצוואה ולהוריש את עיזבונה באופן שווה לכל הילדים. בית המשפט העליון קבע כי צוואת האם תקוים והילדים יקבלו באופן שווה את העיזבון - כלומר ביטל לחלוטין את הצוואה ההדדית.

השופטים יעל וילנר, חאלד כבוב ויחיאל כשר נימקו זאת בכך שלפי חוק הירושה, אם יורש (האישה) הסתלק מהמגיע לו לפי הצוואה, ולא נקבע אדם אחר שיזכה במקומו (המכונה יורש במקום יורש), הוראת הצוואה ההדדית מתבטלת. מאחר שהאב לא קבע יורש חלופי לאם - ההוראה לגבי אופן ההורשה לילדיו מתבטלת, ובמקומה יחולו כללי הירושה על-פי דין. כלומר חלוקה שוויונית.

השופט בדימוס דניאל ארנסט, היום עורך דין בתחום הירושה, שייצג בהליך את עמדת הבן (שביקש להעדיף את הצוואה ההדדית), אומר כי "פסק הדין חיסל את מוסד הצוואה ההדדית. מתברר כי ההוראות בצוואה היו על הקרח. יוצא שבגלל שהאם התחרטה - אין יותר צוואה הדדית. היא התחרטה בשביל האב".

השופט בדימוס עו''ד דניאל ארנסט / צילום: איציק בירן

לדברי עו"ד בעז קראוס שייצג את הבנות בהליך שזכו: "צוואות הדדיות חייבות להיערך האופן רחב הצופה סיטואציות שונות בעתיד. דווקא משום מורכבותן המשפטית חובה להכליל בהן מנגנונים הצופים אפשרויות עתידיות שונות. במקרה זה בית המשפט העליון עשה צדק בכך שמנע הפליה בין בן לבנות ופירש את המציאות באופן שאפשר לאשה לשנות את צוואתה ולהשוות בין בנותיה לבנה".

בחזרה לערכאה הראשונה

בפסק דין שניתן בספטמבר (7884/23), בני זוג שערכו צוואה, לפני התיקון לחוק, קבעו כי לאחר מותם שלושה מתוך ארבעת ילדיהם יירשו אותם, לאחר שהבת הרביעית כבר קיבלה בחייהם נכס ששוויו עולה על שווי חלקה של אחת משלוש הבנות הנותרות. האישה לקתה בדמנציה, ולאחר מכן שינה הבעל את הצוואה כך שבנה של אחת הבנות יירש את כל הצוואה, בתנאי שישלם לשישה משאר הנכדים סכום של 100 אלף שקל כל אחד.

כשבני הזוג הלכו לעולמם - בני המשפחה היו חלוקים איזו צוואה יש לקיים, ובית המשפט נדרש להכריע האם הבעל יכל לשנות את הצוואה.

בתחילה נקבע כי הבעל לא יכול היה לשנות את הצוואה, אך בעליון קבעו השופטים נעם סולברג, יעל וילנר ואלכס שטיין כי לא ניתן להגביל את זכות ההורשה והיכולת של אדם לשנות את צוואתו. הדיון הוחזר לערכאה הראשונה, לבחון האם הצוואה החדשה נעשתה באופן הוגן.

"שהצוואה תהיה מורכבת"

בעקבות ההליך שבו ייצג, עו"ד ארנסט אומר כי "אני ממליץ לא לעשות צוואות הדדיות. שכל אחד יוריש ישירות למי שהוא רוצה. ואם כן עושים, יש לעשות צוואה מורכבת. להכניס הוראות של 'יורש אחר יורש' ו'יורש במקום יורש', שהיורש לא יוכל למכור, אלא להוריש למי שרצה בן הזוג".

ארנסט ממליץ לכל זוג שחתם עד היום על צוואה כזו "לבדוק עם מומחה לדיני ירושה את התיקונים הנדרשים בצוואה, כדי להבטיח חלוקת העיזבון לפי ההסכמות ההדדיות, גם במקרה של הסתלקות בן הזוג האחר מהעיזבון".

לדברי עו"ד ליאת שקלרז-תירוש, בעלת משרד שקלרז-תירוש, "תחום המשפחה אינו זוכה לעתים קרובות להכרעות עקרוניות של העליון. העובדה שניתנו פסקי דין בזמן כה קצר מעידה על ניסיון לשלוח מסר ברור: אם ערכתם צוואה הדדית לפני 2005, ייתכן שהיא לא מגינה על הרצון שלכם כפי שחשבתם. אנחנו למדים שגם אחרי התיקון, צוואה הדדית לא מוגנת תמיד, כי החוק עדיין לא קובע מה קורה אם בן הזוג מבקש לשנותה כשהצד השני כבר לא כשיר לשנות את שלו".

עו''ד ליאת שקלרז

עו"ד שקלרז-תירוש ממליצה לבני זוג שערכו צוואה הדדית לבדוק אם היא נכתבה לפני 2005. ואם כן, לבדוק באמצעות עורך דין האם היא כוללת הוראות המגינות על הכוונה ההדדית. "הוסיפו הגבלות ברורות: חשוב שהצוואה תקבע באופן מפורש את התנאים לשינוי או לביטול שלה, כך שתבטיחו שבן הזוג שנותר בחיים לא יוכל לשנות אותה ללא מגבלות".

"פסקי הדין החדשים בתחום הצוואות ההדדיות מדגישים את המורכבות של הנושא", אומר עו"ד ארתור שני, העומד בראש חברת עו"ד לירושה. "הם מהווים תמרור אזהרה חמור נגד עריכת צוואות הדדיות כלאחר יד, ובעיקר נגד עריכתן במסמך אחד".

עו"ד שני ממליץ, גם לפני הפסיקה, לערוך צוואות נפרדות. עוד הוא ממליץ לכתוב בצוואה פירוט של המנגנון ותנאים שיגנו על הרכוש וישקפו את הרצון המשותף האחרון של שני המצווים, ביחס למה שיקרה לנכסים לאחר מות בן הזוג הראשון. מסקנה נוספת: "חשוב להסביר את הרציונלים מאחורי החלוקה, ולא להסתפק ב'רשימת מכולת' של רכוש". 

עו''ד ארתור שני / צילום: מקס קובלסקי-מורון

עו"ד דניאל פרידנברג ממשרד הופמן & פרידנברג, המתמחה בענייני ירושה, ממליץ שלא להסתמך על הוראות הצוואה ההדדית בלבד, אלא שכל אחד מבני הזוג יורה את חלקו ברכוש לפי רצונו, וללא תלות או הסתמכות על בן הזוג השני.

לדבריו, "חשוב מאוד לקבוע בצוואה מנגנון חלופי למקרה שבן הזוג הראשון יבחר להסתלק או לשנות את הצוואה, שאם לא כן, ההסתלקות עלולה לסכל את רצונו של בן הזוג שהלך לו לעולמו ראשון".

עוד כתבות

התובעת הראשית במשפט נתניהו, ליאת בן ארי / צילום: אורן בן חקון

ליאת בן ארי, התובעת במשפטו של רה"מ נתניהו, פורשת מתפקידה: "אין כל קשר לתיקי האלפים"

עו"ד ליאת בן ארי, המשנה לפרקליט המדינה לאכיפה כלכלית, הודיעה על החלטתה לפרוש מתפקידה לאחר יותר מ-27 שנים ● בן ארי היא התובעת הראשית במשפט נתניהו ● "לתזמון החלטתי זו אין כל קשר לתיקי האלפים המתנהלים בימים אלה בבית המשפט המחוזי בירושלים", הודיעה

רובוט AI מעניק סיור בתערוכת CES הקודמת / צילום: Shutterstock

לקראת ה-CES: החידושים הצפויים בתערוכת הטכנולוגיה הגדולה בעולם

תערוכת ה–CES תיפתח בשבוע הבא בלאס וגאס, וצפויה לכלול הכרזות של אנבידיה ו–AMD על מעבדים גרפיים חדשים, לצד חידושי רכבים חשמליים, מחשבים ניידים וטלוויזיות ● מישראל תגיע משלחת מכון הייצוא עם 14 חברות, עלייה קטנה לעומת השנה שעברה

יואב גלנט / צילום: ap, Jacquelyn Martin, Pool

גלנט מתפטר מהכנסת: "יש רגעים שצריך לעצור"

עוזב את החיים הפוליטיים, בינתיים, אבל נשאר בליכוד: "מאמין בדרך המפלגה"

ירידה דרמטית בגיוסי הקרנות ובפעילות המשקיעים

הקרנות שעצרו השקעות חדשות והריכוזיות: המספרים הפחות מחמיאים של ההייטק

2024 ביטאה התאוששות בגיוסי ההון של חברות ההייטק הפרטיות, עם כמעט 10 מיליארד דולר ● ואולם, נתח המשקיעים הפרטיים והמוסדיים בעוגה בשפל, וקרנות הון סיכון בולטות נמנעו מהרחבת הפורטפוליו בישראל ● וגם: לפי מכון RISE, תחום הסייבר מושך חלק ניכר מההשקעות

ברייק הפרסומות הפך לבזאר סופרלטיבים רעשני / צילום: Shutterstock, צילומי מסך מתוך פרסומות

סמנכ"ל השיווק לשעבר של חברות הביטוח נתקל בפרסומת לביטוח רכב, וכעס

ברייק הפרסומות הפך לבזאר סופרלטיבים רעשני, שבו כולם הכי זולים, מהירים וטובים, יעלימו לך את הקמטים ואת המינוס בבנק. הגיע הזמן לחזור לשקיפות

השינויים בתחום הנדל''ן / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

המכה שנחתה על משכירי הדירות, ומי חמקו לפחות בינתיים מהגזירות?

סכומים הקשורים למכירה או לרכישה של דירה יוקפאו ולא יוצמדו למדד - למשך שלוש שנים ● אחוז המע"מ הנוסף ייקר עסקאות ותשלומים נלווים, ובראשם מס הרכישה למשקיעים שישאר על רמתו הגבוהה - 8%

  / אילוסטרציה: Shutterstock

13% בשנה: שוק הפנסיה והגמל מציג תשואות חלומיות לחוסכים

החוסכים בגמל ובפנסיה נהנו בשנה החולפת מרווחים גבוהים במיוחד, על רקע הביצועים החיוביים של שוקי המניות בת"א ובניו יורק ● בעקבות הירידות האחרונות בוול סטריט, יש מי שמעריך בשוק כי "אפקט ינואר", של עליות בשבועות הקרובים, מוטל בספק ● אופטימיות לגבי השוק בת"א: "בהחלט ייתכן שנראה עוד שנה של תשואה דו ספרתית"

אדם שהולך לעולמו מבלי שהותיר אחריו צוואה, דן את בן או בת זוגו לתלות מוחלטת בילדיו / צילום: Shutterstock

ללא צוואה, ילד יכול לפנות הורה מדירת מגוריו

אב הלך לעולמו מבלי להותיר אחריו צוואה. צו ירושה הוצא על פי דין, במסגרתו האם ירשה מחצית מעזבון האב, ושני ילדיהם, רבע כל אחד ● האם נותרה להתגורר בדירתה, אולם לאחר עשור נקלע הבן למצוקה כלכלית, וביקש למכור את הדירה ● מדוע דחה בית המשפט את הטענה שהאם זכאית למעמד של דייר מוגן בבית?

טסלה Y לונג־ריינג' / צילום: יח''צ

גל העלאות מחירי הרכב יצא לדרך: טסלה ראשונה, ומה יעשו המתחרות?

הגזירות שהוטלו על הענף מורגשות בשטח ● הסנונית הראשונה הייתה טסלה, שהקפיצה מחירים ● יתר היבואניות צפויות לעדן את המכה, באמצעות מלאי ששוחרר מהמכס בתנאי המיסוי הקודמים

דיויד פרידמן / צילום: ענת קזולה

תוכנית החממה החדשה לסטארט-אפים בתחום המוזיקה

החודש יושק MusicTech Innovation Lab - אקסלרטור מיוזיק-טק למיזמים המחברים בין מוזיקה לטכנולוגיה ולחדשנות, שיתקיים בת"א ● אלביט מערכות ואינפיניטי לאבס יפעילו הכשרה ייעודית לפיתוח תוכנה עבור נפגעי המלחמה ● וגם: ארגון נפגעי פעולות האיבה משתף פעולה עם אפליקציית BIT ● אירועים ומינויים

תדלוק בתחנת דלק / צילום: טלי בוגדנובסקי

הגרף שמראה: ישראל מתחילה לוותר על ההכנסות מבנזין

נתוני האוצר מראים שלירידה בהכנסות מבנזין אחראים כמה גורמים, ובעיקר האטה בגידול בצריכת הדלקים לאור הכניסה המסיבית של רכבים חשמליים ● החדשות הרעות: ישראל מתרחקת מהמגמה העולמית של מעבר לתחבורה ציבורית

איתמר בן גביר / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בג"ץ ביטל את סמכות השר בן גביר להתערב בחקירות במשטרה

דעת הרוב בבג"ץ קבעה כי הסעיף פוגע בזכויות ההחוקתיות של חשודים ● עוד נקבע כי אין לבטל סעיפים אחרים שתוקנו כחלק מהתיקון, שהיה חלק מההסכמים הקואליציוניים עם הקמת הממשלה בינואר 2023 ● מ"מ הנשיא בדימוס פוגלמן: "הוראות התיקון עשויות להוליך לפגיעה קשה בעצמאות המשטרה וכפועל יוצא בזכויות אדם"

השינויים בענף הרכב / צילומים: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בעלי רכב צמוד ישלמו יותר, ומה יקרה למחירים של דגמי הבנזין?

מס הקנייה על המכוניות החשמליות יעלה והאגרה השנתית תתייקר ● על דגמי הבנזין וההיברידיות יוטלו גזירות חדשות ● וגם מקבלי הרכב הצמוד מהעבודה ישלמו הרבה יותר

בניה בישראל. חשש ממחסור בפלדה / צילום: הדר רות בשן

סחורה ב־150 מיליון שקל תקועה: חשש ממחסור בפלדה בענף הבנייה

ההסדרה, שעליה סוכם כבר באפריל אשתקד, מתעכבת בגלל התנגדויות ● בינתיים התורים חוזרים, עשרות ספינות ממתינות והיבואנים מזהירים ממחסור בברזל בבנייה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; טסלה נפלה ב-6%, אנבידיה עלתה ב-3%

נאסד"ק ירד ב-0.2% ● S&P 500 ירד ב-0.2%, ורשם את היום החמישי ברציפות של ירידות ● בורסות אירופה ננעלו הערב בעליות ● ב-UBS ממליצים על שתי מניות מתחום האנרגיה המתחדשת למרות הצהרותיו השליליות של טראמפ על התעשייה ● בבנק השוויצרי לומברד אודייר צופים: "רקע כלכלי חיובי גם ב־2025, עם המשך הדיפלציה הגלובלית"

מתוך הקמפיין של מזרחי טפחות

עברה בהצלחה: הפרסומת של בנק מזרחי טפחות היא הזכורה ביותר השבוע

הפרסומת למעבר בנק בקלות בכיכובם של דביר בנדק וחן אמסלם התברגה במקום הרביעי באהדה, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת האהובה ביותר שייכת לאל–על, והפרסומת של הרכב הסיני דונגפנג בולטת מול המתחרות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

להעביר נכסים ללא מס: הסוכריה שמתחבאת בחוק הרווחים הכלואים

סעיף שמסתתר בחוק מאפשר להוציא נכסים מחברות ללא תשלום מס רכישה ומע"מ במהלך השנה הקרובה, בכפוף לתשלום מס על הרווחים הלא מחולקים בלבד ● עם זאת, ההטבה הנדיבה מועדת לכמה פרשנויות, ולא ניתן להבין ממנה מסקנות חד־משמעיות

סמי מצלאוי / צילום: מגדלור מדיה

סמי מצלאוי: "דירה בבת ים כבר עולה 3 מיליון שקל. מי היה מאמין?"

היזם סמי מצלאוי, מחלוצי ההתחדשות העירונית, פועל כיום בענף שבו כל החברות מקדמות פרויקטים של פינוי בינוי והתחרות עזה ● למה הוא מכניס שותפים לפרויקטים, איך הוא מתמודד על משך הזמן הארוך לאישור פרויקט ומה היתרונות בהעסקת בני משפחה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בת"א; מניית החברה הקטנה שזינקה בכ-40%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.6% ● השקל נסחר במגמה מעורבת מול המטבעות הזרים ● פוריה פיננסים: "מדדי האג"ח להמרה הציגו שנה פנטסטית בהשפעת עליות המניות" ● ב-UBS ממליצים על שתי מניות מתחום האנרגיה המתחדשת למרות הצהרותיו השליליות של טראמפ על התעשייה ● בבנק השוויצרי לומברד אודייר צופים: "רקע כלכלי חיובי גם ב־2025, עם המשך הדיפלציה הגלובלית"

קרוב לחצי מיליון טורקים קראו "לסיים את הכיבוש הישראלי"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: שיחות הגרעין של איראן עם מעצמות אירופה מתחדשות, נשיא סרביה מעדיף את התוצרת הביטחונית הישראלית על פני האמריקאית, והחות'ים חוגגים 27 מתקפות נגד ישראל במהלך חודש דצמבר • כותרות העיתונים בעולם