גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סל הקניות מתייקר בהתמדה, והמסקנה של רשות התחרות לא מעודדת

ממצאים ראשוניים מתוך מחקר רחב של רשות התחרות מתמקדים בקשר שבין ספקים לקמעונאים, במטרה להבין איפה נמצא הכשל מאחורי גל עליות המחירים ● המסקנה: השוק בישראל אומנם ריכוזי, אך בשנים האחרונות שיעור הרווח הגולמי המשותף הלך ונשחק ● הבשורה הרעה: המצב כנראה לא ישתנה בקרוב לטובת הצרכן

סופרמרקט / צילום: תמר מצפי
סופרמרקט / צילום: תמר מצפי

רשות התחרות מציגה ממצאים ראשונים מתוך מחקר מקיף שהיא עורכת על-מנת לבחון את סוגיית עליית המחירים בישראל בתחום המזון בשנים האחרונות. הממצאים הנוכחיים מתמקדים במוצרים מיובאים על-ידי ספקים, במטרה להבין מה קורה מאחורי המגמה המדאיגה בסופר. 

רפורמות העבר חתכו את מחירי הסלולר והביגוד. למה זה לא קורה גם עם המזון?
איך מעלים מע"מ על אלפי מוצרים בבת-אחת? ההיערכות של רשתות השיווק
חובת סימון המחירים עוד לא בוטלה, אך חלק מרשתות השיווק כבר ויתרו על המדבקות
חישוב מיוחד: בכמה עלו הוצאות המזון של משפחה ממוצעת?
האם מחירי החשמל, המים, הדלק והארנונה עלו השנה בשיעור דו-ספרתי?

המחקר, שמבוסס על כמות נתונים אדירה שאינה חשופה לציבור, לא כולל את השנה וחצי האחרונות, שהיו קריטיות לכלכלה הישראלית, אלא מתמקד בתקופה שבין 2019 למחצית הראשונה של 2023, לפני שפרצה המלחמה.

למרות שברשות מדגישים כי מדובר בממצאים ראשוניים בלבד מתוך מחקר מקיף הבוחן את סוגיית עליית המחירים בישראל בתחום המזון בשנים האחרונות, עדיין קשה שלא להרגיש שמשהו חסר. בהצגתו מציינים ברשות כי הפרק עוסק במוצרי יבואנים וכולל ממצאים ותובנות ראשוניות אודות הגורמים האפשריים לעליות המחירים מהשנים האחרונות בתחום המזון ומוצרי הצריכה, אבל בשורה התחתונה נראה כי דווקא ידי היבואנים כבולות מול היצרנים הבינלאומיים, בצל בירוקרטיות ממשלתיות כגון חסמי יבוא וכללי כשרות.

איך בוצעה הבדיקה? המחקר מתבסס על מסד נתונים ייחודי בארץ ואף בעולם, המשלב נתונים אודות מכירות ועלויות לאורך ארבע וחצי שנים של ארבעה יבואנים גדולים ושני קמעונאים גדולים, שזהותם וכל פרט מזהה עליהם נותרו בידי הרשות, כך שלא ניתן לבדוק כיצד הנתונים מתכתבים עם אירועים שארעו ועלולים היו להשפיע אולי על המכירות, כמו חרמות צרכניים או סכסוכים עם קמעונאים. ברשות מציינים כי שילוב הנתונים של הספקים והקמעונאים מאפשר לבחון סוגיות שונות ביחסי הגומלין ביניהם, המלמדות על הגורמים לעליות המחירים, אולם כאמור לפחות בחלק הזה של המחקר עדיין אין מסקנות פורצות דרך.

הממצאים: ירידה בשיעור הרווח הגולמי

הממצאים של המחקר בשלב זה מצביעים על מספר נקודות. ראשית, כמחצית מהמחיר שמשלם הצרכן הישראלי על מוצרי היבואנים שנכללו בניתוח, מקורו בעלות רכישת המוצרים מהיצרנים בחו"ל.

כך, מכל 10 שקלים שמשלם הצרכן, ניתן לייחס כ-4.9 שקלים לעלויות הספק ברכישת המוצרים, כ-1.7 שקלים לרווח הגולמי של הספק ובסך-הכול כ-6.6 שקל לחלקו של הספק. מבחינת הקמעונאי, ניתן לייחס כשקל אחד לעלויות נוספות של הקמעונאי מעבר לעלות רכישת המוצר מהספק (סדרנות, עלויות מחסן וכו') ועוד כ-2.4 שקל לרווח הגולמי של הקמעונאי.

פילוח זה נותר יציב באופן יחסי על פני כל התקופה שנבדקה, על אף תמורות שעברו על המשק, ביניהם משבר הקורונה וחלק מהמהפכה המשפטית, אולם נזכיר כי התקופה שנבדקה אינה כוללת את המלחמה.

עוד מציינים במחקר כי ניתן לראות שניכרת מגמת ירידה מתונה אך עקבית בשיעורי הרווח הגולמי במקטע הספקים באופן כללי, ובפרט בתחום המזון. ממצא זה נובע במידה רבה מכך שקצב הגידול הממוצע בעלויות הספקים גבוה מקצב הגידול במכר.

לעומת זאת, שיעורי הרווח במקטע הקמעונאים יציבים, בפרט במזון, ובמחקר צוין כי זאת בשים לב לשולי רווח תפעולי צרים יחסית בהשוואה לספקים, אך אופייניים לתחום קמעונאות מזון בעולם. ברשות נתמכים בדוח של רשות התחרות הבריטית שהתמקד בקמעונאיות הגדולות בבריטניה ובחן, בין השאר, את הרווחיות.

בסך-הכול, במחקר טוענים כי שיעור הרווח הגולמי של הספקים והקמעונאים יחד ירד באופן מתון בתקופה שנבדקה, בכלל תחומי הפעילות ובפרט בתחום המזון. בהתאם, חלקם באחוזים של הספקים מעוגת הרווח נשחק באופן מתון על פני התקופה שנבדקה, מה שמלמד על שחיקה בכוח השוק הממוצע של הספקים הנכללים בניתוח. עם זאת, ברשות לא שוללים אפשרות לעלייה בכוח השוק של מי הספקים בשווקי מוצר ספציפיים.

בצורה דיפלומטית למדי, ממצאי המחקר של הרשות גורסים כי עליית עלויות רכישת המוצרים מהיצרנים בחו"ל תרמו לעליות המחירים במוצרי היבואנים שנכללו בניתוח בשנים הרלוונטיות. לא מן הנמנע כי האשמה אכן מוטלת על היצרנים הבינלאומיים, כשגם הם נאלצים להתמודד עם עלייה עולמית במחירי התשומות, אך ייתכן כי מדובר בעיקר בעלייה בכוח השוק של יצרניות גלובליות וכן מיעוט יבואנים המשווקים בארץ מוצרי יצרנים זרים נוספים בשל חסמי יבוא ושיווק. 

פתרון? אין באופק 

לדברי הרשות, ממצאי המחקר מבססים את החשיבות של הורדת חסמים, שמעלים את העלויות ליבוא מוצרי מזון וטואלטיקה לישראל. אין על כך חולק - לראיה רפורמת "מה שטוב לאירופה טוב לישראל". עם זאת, כשהרשות תפרסם את שאר חלקי המחקר הנוגעים גם למקטע הקמעונאי, שיכללו גם את שנת המלחמה ותקופות חופפות יותר למועד הפרסום, נוכל להבין קצת יותר טוב מי אשם ביוקר המחיה.

בשורה התחתונה, ברשות מתקשים להצביע על נקודת כשל בקשר בין הספקים לקמעונאים שמביאה לעלייה במחירים. הנתונים המוצגים מראים שהעלייה במחירים לצרכן הישראלי נובעת בעיקר מהתייקרות עלויות היבוא, ולא מהגדלת רווחי היבואנים או הקמעונאים. למעשה, הרווחיות של היבואנים דווקא נשחקה.

אז מה הפתרון? ככל הנראה שאין כזה באופק. המחקר מצביע על הצורך בהורדת חסמי יבוא בישראל והגברת התחרות מול היצרנים בחו"ל. אלה צעדים שאינם בסל הכלים של רשות התחרות, ולשם כך נדרש שילוב זרועות מערכתי. מה הרשות כן יכולה לעשות כדי להקל אפילו במעט על הלקוחות בסופר? לפחות בממצאים הנוכחיים אין לשאלה זו תשובה.

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דני שדה, Shutterstock

גם ישראייר משיקה מבצע: סימני השאלה בהטבות של חברות התעופה

לאחר שנה של ביקורת על עליות מחירים: בחברות התעופה הישראליות מכריזים על הטבות לקראת השנה החדשה, והיום נכנס לתוקף מבצע בישראייר ● באל על בחרו להתמקד במשרתי המילואים, בישראייר וארקיע בהנחות משמעותיות לכל הטסים ● אל על וארקיע לא הצליחו להתמודד עם העומס באתר, בקרוב נגלה אם ישראייר תצליח להשתלט על הביקושים ● חדשות התעופה

רובוט AI מעניק סיור בתערוכת CES הקודמת / צילום: Shutterstock

לקראת ה-CES: החידושים הצפויים בתערוכת הטכנולוגיה הגדולה בעולם

תערוכת ה–CES תיפתח בשבוע הבא בלאס וגאס, וצפויה לכלול הכרזות של אנבידיה ו–AMD על מעבדים גרפיים חדשים, לצד חידושי רכבים חשמליים, מחשבים ניידים וטלוויזיות ● מישראל תגיע משלחת מכון הייצוא עם 14 חברות, עלייה קטנה לעומת השנה שעברה

המוסד לביטוח לאומי / צילום: Shutterstock, KiyechkaSo

חובות שתופחים לאלפי שקלים: כך תפעלו אם אתם חייבים כסף לביטוח לאומי

תלונות רבות הציפו את הרשתות החברתיות בשבועות האחרונים, כאשר צעירים גילו על חובות של אלפי שקלים לביטוח לאומי ● איך אפשר לצמצם את החוב, מתי הוא יכול להתיישן ועם אילו הליכים תאלצו להתמודד אם לא תשלמו כנדרש?

אילוסטרציה: Shutterstock

איך גיירנו משחק הימורים וגם הפכנו אותו לציוני?

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס • אחת לשבוע, המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: הסביבון קדם לחגיגות החנוכה, אז כיצד הוא עשה את דרכו לתוך המסורת היהודית והציונית?

איתמר בן גביר / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בג"ץ ביטל את סמכות השר בן גביר להתערב בחקירות במשטרה

דעת הרוב בבג"ץ קבעה כי הסעיף פוגע בזכויות ההחוקתיות של חשודים ● עוד נקבע כי אין לבטל סעיפים אחרים שתוקנו כחלק מהתיקון, שהיה חלק מההסכמים הקואליציוניים עם הקמת הממשלה בינואר 2023 ● מ"מ הנשיא בדימוס פוגלמן: "הוראות התיקון עשויות להוליך לפגיעה קשה בעצמאות המשטרה וכפועל יוצא בזכויות אדם"

יו''ר ועדת החוקה, ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

רוטמן מקדם קיצוץ מיידי של 20% בתקציב לשכת עורכי הדין

לקראת הדיון בשבוע הבא בהצעת החוק להגבלת תקציב הלשכה, הגיש יו"ר ועדת החוקה, שמחה רוטמן, הצעה לקצץ דרמטית בתקציבה ל-2025, אחרי שזה כבר אושר במוסדות הלשכה ● רוטמן מבקש גם להעניק זכות וטו לראשי מחוזות בלשכה, המזוהים עם הקואליציה, על מימון הפעילות הציבורית של הלשכה ● בייעוץ המשפטי לוועדה מזהירים: "קשיים משמעותיים בשינוי כה מרחיק לכת"

התובעת הראשית במשפט נתניהו, ליאת בן ארי / צילום: אורן בן חקון

ליאת בן ארי, התובעת במשפטו של רה"מ נתניהו, פורשת מתפקידה: "אין כל קשר לתיקי האלפים"

עו"ד ליאת בן ארי, המשנה לפרקליט המדינה לאכיפה כלכלית, הודיעה על החלטתה לפרוש מתפקידה לאחר יותר מ-27 שנים ● בן ארי היא התובעת הראשית במשפט נתניהו ● "לתזמון החלטתי זו אין כל קשר לתיקי האלפים המתנהלים בימים אלה בבית המשפט המחוזי בירושלים", הודיעה

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

מה יכול לעצור את חגיגת העליות בוול סטריט ב-2025?

לאחר השנתיים הרצופות הכי טובות ברבע המאה האחרונה, גם שורי השוק מעריכים שקצב העליות הפנטסטי לא יכול להימשך בשנה הקרובה ● בין החסמים: התמחורים כבר יקרים, רווחי החברות יצטרכו לעמוד ברף מאתגר, וגם הריבית עתידה להישאר גבוהה ולאורך זמן רב מהצפוי

מערכת ההגנה האווירית הרוסית S-500 / צילום: מתוך יוטיוב

רוסיה מקימה גדוד חדש, ואלו חדשות רעות למערב

רמטכ"ל רוסיה הכריז על הקמת גדוד שיצויד במערכת ההגנה האווירית המתקדמת ביותר של מדינתו ● באוקראינה השיקו כטב"ם שנועד לנטר את תנועות אויב ● ערב הסעודית מנהלת מגעים עם טורקיה לרכישת 100 מטוסים הצפויים להיכנס לשירות מבצעי בעשור הבא ● והטיל הגרעיני החדש של צרפת ייכנס לשירות בעוד עשור ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ישראל שוקלת איך לתקוף את "הנציג האיראני האחרון"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: במהלך השנה החולפת ארה"ב העבירה לישראל נשק בשווי מעל 22 מיליארד דולר, בטהרן מזהירים כי התנגדות חדשה תופיע בסוריה, איום המל"טים לא עומד להיעלם, ומה ישראל מתכננת לחות'ים? • כותרות העיתונים בעולם 

סמי מצלאוי / צילום: מגדלור מדיה

סמי מצלאוי: "דירה בבת ים כבר עולה 3 מיליון שקל. מי היה מאמין?"

היזם סמי מצלאוי, מחלוצי ההתחדשות העירונית, פועל כיום בענף שבו כל החברות מקדמות פרויקטים של פינוי בינוי והתחרות עזה ● למה הוא מכניס שותפים לפרויקטים, איך הוא מתמודד על משך הזמן הארוך לאישור פרויקט ומה היתרונות בהעסקת בני משפחה

מתוך הקמפיין של מזרחי טפחות

עברה בהצלחה: הפרסומת של בנק מזרחי טפחות היא הזכורה ביותר השבוע

הפרסומת למעבר בנק בקלות בכיכובם של דביר בנדק וחן אמסלם התברגה במקום הרביעי באהדה, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת האהובה ביותר שייכת לאל–על, והפרסומת של הרכב הסיני דונגפנג בולטת מול המתחרות

ראש הממשלה הספרדי, פדרו סנצ'ז / צילום: ap, Rafiq Maqbool

השאירה מאחור את גרמניה ואת צרפת: המדינה שהפכה לכוכבת הכלכלית באירופה

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● "לפני 12 שנים היא הייתה מילה חלופית לכישלון כלכלי", כותב "האקונומיסט", שהגדיר את ספרד ה"כלכלה המערבית הגדולה עם הביצועים הטובים ביותר ב-2024" ● לשגשוג הזה תורמים גורמים שונים, כמו האנרגיה הזולה ושוק העבודה, אבל יש מי שטוענים שזו תהיה פריחה קצרה

טסלה Y לונג־ריינג' / צילום: יח''צ

גל העלאות מחירי הרכב יצא לדרך: טסלה ראשונה, ומה יעשו המתחרות?

הגזירות שהוטלו על הענף מורגשות בשטח ● הסנונית הראשונה הייתה טסלה, שהקפיצה מחירים ● יתר היבואניות צפויות לעדן את המכה, באמצעות מלאי ששוחרר מהמכס בתנאי המיסוי הקודמים

בניה בישראל. חשש ממחסור בפלדה / צילום: הדר רות בשן

סחורה ב־150 מיליון שקל תקועה: חשש ממחסור בפלדה בענף הבנייה

ההסדרה, שעליה סוכם כבר באפריל אשתקד, מתעכבת בגלל התנגדויות ● בינתיים התורים חוזרים, עשרות ספינות ממתינות והיבואנים מזהירים ממחסור בברזל בבנייה

בית המשפט העליון / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

אחרי פסיקת הבג"ץ: הצעת החוק החדשה למינוי נשיא ביהמ"ש העליון ע"י הכנסת

ועדת השרים לחקיקה תדון ביום ראשון הקרוב בהצעת חוק לפיה הנשיא ימונה על פי בחירה של מליאת הכנסת ויבחר לתקופה של חמש שנים ● ברקע: פסיקת בג"ץ המחייבת את שר המשפטים לקיים הצבעה על בחירת נשיא חדש לעליון עד ל-16 בינואר

לוחמי שלדג / צילום: דובר צה''ל

חיסול השומרים והשמדת המפעל בשעתיים: פרטים חדשים מהמבצע של שלדג בעומק סוריה

פיגוע דריסה בשומרון, חיילת נפצעה באורח קל ● דיווח: החות'ים הודיעו על הפלת מל"ט אמריקאי נוסף ● איראן: סבב השיחות הבא בין טהראן ומעצמות אירופה בעניין תוכנית הגרעין האיראנית ייערך בג'נבה ● הלילה בוצעו שיגורים לעבר נתיבות ממרכז רצועת עזה ● אחרי הירי לנתיבות: דובר צה"ל בערבית פרסם התרעת פינוי לאזור אל-בוריג' ● טראמפ מאיים: "עדיף לחמאס לשחרר את החטופים בהקדם" ● 100 חטופים - 453 ימים למלחמה ● עדכונים שוטפים

זירת הירי בקווינס | / צילום: לפי סעיף 27 א'

דיווחים בניו יורק על אירוע ירי: נפגעים אותרו בתוך מועדון לילה

הירי בוצע בשכונת קווינס • כוחות הצלה מדווחים על יותר מעשרה נפגעים, בהם גם הרוגים

בנימין נתניהו ראש הממשלה, ובצלאל סמוטריץ' שר האוצר בהצבעה על חוק הרווחים הכלואים, שלשום / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

הרווחים הכלואים וחבילת הגזירות אושרו, עכשיו מגיע שלב הכאוס

בקצב מהיר ובלוח זמנים קצר במיוחד אישרה הכנסת את חבילת הגזירות המקיפה של הממשלה הכוללת שינויים דרמטיים במערכת המס, ובעיקרם רפורמת הרווחים הכלואים ● שאלות מהותיות נותרו ללא מענה, ברשויות ובאוצר מתקשים לעתים לספק תשובות ואפילו מומחי המס אובדי עצות

עיצוב: טלי בוגדנובסקי, צילומים: רויטרס, Piroschka van de Wouw, Bill Sikes ,AP, Mark Schiefelbein, AP, PETER DEJONG

מודרנה תתאושש, וזו ענקית הטק היחידה שתככב השנה: 10 המומלצות של בארונ'ס

המגזין הכלכלי ממליץ על 10 מניות להשקעה בשנה הקרובה - לאחר שב–2024 הציגו המלצותיו תשואת חסר ניכרת ביחס למדד S&P 500 ● ברשימה רק מניה אחת מ"שבע המופלאות", והיא כוללת את עליבבא, ברקשייר הת'אוויי, לואי ויטון, סיטיגרופ וגם חברת התרופות החבוטה