מערכת ההגנה האווירית הרוסית S-500 / צילום: מתוך יוטיוב
רוסיה מרחיבה את יכולות ההגנה האווירית שלה, ומשתמשת בשלל המלחמה בכדי לגוון את יכולותיה על בסיס הנדסה הפוכה. בה בעת, התוצרת הביטחונית הטורקית ממשיכה לגרוף ביקושים, כשהמתעניינת האחרונה היא ערב הסעודית במטוסי קרב. ובאירופה, צרפת פועלת להגברת יכולותיה ההתקפיות הגרעיניות. על כל זאת ועוד בפינת התעשיות הביטחוניות השבועית של גלובס.
● הסינים לומדים ממלחמות של אחרים ויוצאים לאחת ההזמנות הנרחבות אי פעם
● הוא הפך לאחד השונאים הגדולים של ישראל, ההימור שעשה מקרב אותו לגבול שלנו
רוסיה מקימה גדוד S-500 ראשון
הרמטכ"ל הרוסי, גנרל ולרי גראסימוב, הכריז על הקמת גדוד ה־S-500 "פרומת'אוס", שיצויד במערכת ההגנה האווירית המתקדמת ביותר של מדינתו. למערכת שני ייעודים: הגנה אווירית ארוכת־טווח והגנה מפני טילים, והיא בעלת טווח משופר משמעותית על קודמתה, S-400 : 600 ק"מ, לעומת 400 ק"מ. מעבר לכך, המערכת מסוגלת להתמודד עם טילים מהירים יותר.
יתרונות בולטים נוספים הם יכולות יירוט טילים בין־יבשתיים ולוויינים שחגים סביב כדור הארץ בגובה נמוך. בדרך זו, עלולים הרוסים להשתמש במערכת שבבסיסה הגנתית למטרות התקפיות, שמסוכנות לעולם המערבי. פגיעה בלוויין עלולה להוות פגיעה קשה על מערכות אזרחיות כמו ניטור מזג אוויר ותקשורת, ועל סוגיות צבאיות כשבעיקרן ביון.
במקביל, על הקרקע, רוסיה פועלת לממש את שלל המלחמה מאוקראינה. לפי דיווח ב"מיליטרי אובסרוור", הרוסים לקחו טנק אברמס M1A1 מתוצרת אמריקאית באוקראינה והעבירו אותו למפעל שריון רוסי. המטרה שעומדת מאחורי המהלך הוא שמהנדסים רוסיים יבחנו את הטנק, ויבצעו הנדסה הפוכה: תהליך שבו מצליחים לשים ידיים על אמצעי, מומחים מנתחים לעומק את מרכיביו - ואז מייצרים אחד מחודש בהליך סדרתי.
אוקראינה משיקה כטב"ם חדש מתוצרת מקומית
מן העבר השני של זירת הלחימה, אוקראינה ממשיכה להרחיב את יכולותיה הבלתי מאוישים. עתה, הם השיקה את הכטב"ם "שצ'דריק", שנועד לניטור תנועות אויב. תכונה בולטת של הכטב"ם היא יכולות ההנעה השקטות שלו, שמקשות על האויב לזהות אותו - תוך כדי שהוא נושא יכולות לוחמה אלקטרונית משופרות שמאפיינות את שדה הקרב באוקראינה.
שצ'דריק יכול להגיע למהירות של 150 קמ"ש, לפעול בטווח של 40 ק"מ ובגובה עד 4 ק"מ. זהו דגם כטב"ם אחד מבין רבים שמשקף את היעד שהציג הנשיא וולודימיר זלנסקי לייצור עד 4 מיליון כטב"מים באוקראינה עד תום השנה הבאה. בד־בבד, לפני חודשיים הודיעו בקייב כי ביצעו כבר בעצמם הזמנות בהיקף כולל של 1.8 מיליון כטב"מים לשנת 2025.
ערב הסעודית מתעניינת במטוסי קרב טורקיים
ערב הסעודית מנהלת מגעים עם טורקיה לרכישת 100 מטוסי דור חמישי מדגם "קאאן", שצפוי להיכנס לשירות מבצעי בעשור הבא. כך מדווח בתקשורת הטורקית, שמציינת כי המגעים כוללים לצד הרכישה, גם העברת חלק מהייצור והידע הטכנולוגי לממלכה. המגעים בין הצדדים הואצו בחודשים האחרונים, לאחר שבאוקטובר ביקר מפקד חיל האוויר הסעודי, טורקי אל־סעוד, בשורת חברות טורקיות.
עצם ההתעניינות הסעודית בעסקה כה אסטרטגית אינו מפתיע בשל שתי סוגיות מרכזיות. הראשונה, הממלכה אינה הראשונה שמתעניינת במטוסי קאאן. השגריר האוקראיני באנקרה, ואסיל בודנר, הכריז על התעניינות מדינתו במטוסים כבר בחודש פברואר השנה. ושנית, עוד בטרם הכרזת בודנר, הסעודים והטורקים חתמו ב־2023 על עסקה משמעותית מאוד לרכישת 60 מל"טים תוקפים מדגם בייראטקר אקינג'י תמורת 3.1 מיליארד דולר.
ואם במל"טים תוקפים עסקינן, חיל האוויר הטורקי צפוי למבצע בתקופה הקרובה את הדגם המתקדם "אנקה 3". המל"ט החדש צפוי לכלול יכולות התקפיות מדוייקות, לצד אמצעי איסוף וביון. מהירותו של אנקה 3 עומדת על 0.7 מאך והוא מסוגל לפעול בגובה של עד 40 אלף רגל. משקל ההמראה המקסימלי שלו עומד על 6,500 ק"ג, וכושר הנשיאה שלו 1,200 ק"ג.
הטיל הגרעיני החדש של צרפת ייכנס לשירות בעוד עשור
הטיל ההיפרסוני אוויר־קרקע הצרפתי החדש ASN4G צפוי להיכנס לשירות מבצעי ב־2035, ולתפוס מקום מרכזי בתוכנית הגרעינית הצבאית המקומית. את המערכת מפתחת חברת MBDA צרפת בשיתוף "אונרה", והיא צפויה להגיע למהירויות של 7-6 מאך (8,645-7,410 קמ"ש). הטיל יהיה בעל יכולות תמרון וחמקנות, שצפויות להקשות על מכ"מים לזהות אותו ועל מערכות הגנה אווירית ליירט אותו.
הצרפתים מתכננים את המערכת לטובת שיגורים ממטוסים, כולל מטוסי עתיד מהדור השישי, וכן מנושאות מטוסים. התעשייה הצבאית הצרפתית היא מהמובילות בתבל, וזהו צעד שמביע את יכולותיה המתקדמות גם בכל הנוגע לטכנולוגיות חדשניות. לפי התקשורת הצרפתית, המערכת תשתמש, למשל, ביישומי מחשוב קוונטי לצורך ייעול מערכת ההנעה של הטיל.
משרד הביטחון חנך את מינהלת ה־AI
מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (מיל') אייל זמיר, חנך השבוע את המינהלת חדשה ל-AI ואוטונומיה, בטקס בהשתתפות ראש מפא"ת, תא"ל (מיל') ד"ר דני גולד; ראש אג"ת בצה"ל, אלוף אייל הראל; ובכירים נוספים.
המינהלת קמה במטרה לרכז את מהפכת ה-AI והכלים האוטונומיים בצה"ל ובמשרד הביטחון. מינהלת AI ואוטונומיה תאגד מומחים רבים ותפעל עם היחידות הטכנולוגיות בצה"ל, חוקרים באקדמיה, תעשיות ביטחוניות וחברות סטארט־אפ, כדי לבצע קפיצת מדרגה ביכולות המבצעיות והטכנולוגיות של צה"ל.
מינהלת AI ואוטונומיה תפעל תחת מפא"ת ותצטרף למינהלות הפיתוח המובילות במשרד הביטחון, בהן מינהלת המרכבה והרק"מ (מנת"ק), מינהלת ההגנה מטילים "חומה", מינהלת החלל ומינהלת מל"טים.