גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המכה שנחתה על משכירי הדירות, ומי חמקו לפחות בינתיים מהגזירות?

סכומים הקשורים למכירה או לרכישה של דירה יוקפאו ולא יוצמדו למדד - למשך שלוש שנים ● אחוז המע"מ הנוסף ייקר עסקאות ותשלומים נלווים, ובראשם מס הרכישה למשקיעים שישאר על רמתו הגבוהה - 8%

השינויים בתחום הנדל''ן / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי
השינויים בתחום הנדל''ן / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

משקיעי הדיור: האם משקיעים יחוייבו בתשלום מס יסף?

מס יסף הוא מס שאוזכר באחרונה לא אחת, בהקשר למיסוי מקרקעין. ככלל , מדובר במס שנועד לעשירים, והוא הומצא בעקבות המחאה החברתית של 2011. הוא מגדיר הכנסות גבוהות בכ־722 אלף שקל בשנה לפחות, שעליהם יש לשלם מס של 3%.

הקשר שלו עם נדל"ן מגיע באמצעות המשקיעים. בעוד בעלי דירות יחידות פטורים מהמס, מספר בעלי דירות שמוכרים דירה ביותר מ־5.4 מיליון שקל - מחוייבים במס הזה, שמתווסף למס השבח. וכך, אם מס שבח, שמוטל על הרווח הריאלי שהפיק מוכר הדירה, מגיע ל־25%, בתוספת מס יסף הוא אמור להגיע ל־28%.

 

"נכון לעכשיו המס הזה מוטל על משקיעים בודדים, משום שרוב המשקיעים רוכשים דירות זולות בהרבה מהרף המינימלי", אומר עו"ד ורו"ח שי עינת, אבל זה בדיוק מה שבאוצר רוצים לשנות: שם מתכננים לנקוט בשני צעדים בעניין מס היסף. הראשון - להגדיל אותו ל־5% והשני - להטיל אותו על כלל המשקיעים שירצו למכור דירה, לא משנה מה מחירה.

הכוונה היתה לכלול את השינויי במסגרת חוק ההסדרים, אולם ועדת הכספים עצרה את הצעד הזה, שיופרד מחוק ההסדרים ויקודם בהליך נפרד, בחודש הקרוב.

האם זה יאושר? זו שאלת מיליארדי השקלים. מצד אחד ועדת הכספים היא מקור מסורתי להתנגדות להטלת מסים על משקיעי נדל"ן, אך מצד שני, שיקולי חברי הוועדה משתנים, דילים פוליטיים מקודמים ללא הרף, ויתכן מאוד שהצעד הזה יאושר לבסוף.

"כרגע המס הזה לא עבר עדיין, אך אם יעבור - זו תהיה התייקרות דרמטית", אומר עינת. "משקיעים צריכים להיות בדילמה, האם למכור דירות או לקוות שהחוק לא יעבור. אבל באופן כללי אני רוצה להעיר, שכיוון החקיקה כיום נוטה לתת פחות הטבות והקלות למשקיעים ולהפנות אותן לבעלי דירות יחידות".

"מס היסף אולי לא אושר על מכירת דירות מגורים, אבל יש לשים לב לנגזרת שלו, והיא למשל הכנסות משכר דירה. אם שכר הדירה גבוה ממוסה ב־10% והמשכיר הוא בעל הכנסה גבוהה, הוא משלם 13% מס, כולל מס יסף. מעכשיו ישלם 15% מס, בגלל העלאת המס", מציין מ"מ נשיא לשכת רו"ח, עו"ד ג'ק בלנגה.

צעד פחות משמעותי הוא קיבוע שיעור מס הרכישה למשקיעים על 8% גם בשנתיים הקרובות - שיעורו הקבוע מאז תקופת משה כחלון כשר אוצר (למעט הפוגה קלה בתקופת ישראל כ"ץ כשר אוצר). אולם, כשבוחנים את כלל הצעדים שמוטלים ומתוכננים לחול על משקיעים - ההשפעה המצטברת נראית כבדה ביותר, ולמעשה ניתן להעלות את השאלה - עד כמה ענף ההשקעות יתפקד בשנים הקרובות.

"מה שמשפיע היום על שיקולי משקיעים, צריך להיות בעיקר עלויות המימון, ופחות מס הרכישה", אומר בלנגה. "לכן, אני מציע למשקיע שרוצה לבצע רכישת דירה שלא באמצעות הון עצמי - שלא להכנס לשוק, ובטח שלא למבצעי ה־20־80 של היזמים (לפיהם משלמים ליזמים 20% ממחיר הדירה בעת הרכישה, ואת היתרה - בעת האכלוס, א"מ). לעומת זאת, אם לאדם יש כסף - הסיפור אחר ומומלץ לו לשקול לקנות דירה במחיר הזה.

"עניין אחר הוא מטרת הרכישה. אם אדם רוכש דירה נוספת עבור הילדים, ולא למטרות השכרה, ניתן לשקול את הרכישה יותר בחיוב".

בלנגה ועינת מספרים, כי כבר עכשיו הם מתוודעים אל רוכשי דירות בשיטה הזו, שלא ידוע להם מהיכן יביאו את יתרת הכסף לרכישתה בעת האכלוס.

משכירי הדירות: תקרת הפטור להכנסה משכר דירה תישחק

כיום תקרת הפטור למשכירי דירות עומדת על סכום של 5,654 שקל לחודש, ועד לרמה זו הם פטורים מתשלום מס על השכרת הנכס וכן מדיווח. מי שמשכיר מעל לתקרה זו, צריך לשלם מס בגובה 10% מההכנסות שמעל לתקרה.

תקרת הפטור היתה מתעדכנת מדי שנה, בהצמדה למדד, מה שהיה מאפשר לבעלי הדירות להעלות את שכר הדירה, ועדיין להנות מפטור ממס. מדד שירותי דיור בבעלות, שמתבסס על השתנות שכר הדירה, עלה בשנה האחרונה בכ־4%, שזה קרוב לשיעור עליית המדד.

תוצאת ההקפאה תגרום למי שהקפיד בשנה האחרונה לגבות שכר דירה שמעט נמוך מרף הפטור, לדוגמה 5,600 בחודש, לעבור את הרף הזה, באם הוא רוצה להעלות את שכר הדירה בשיעור עליית המדד, והוא יתחיל לשלם מס, אמנם בשיעורים פעוטים, אך עצם כניסתו למעגל משלמי המסים - היא הדבר החשוב.

משכירים שכבר משלמים מס - ישלמו כמובן יותר עקב ההקפאה. "כל הקפאה שהיא בתקרת פטור, היא שחיקה ריאלית של הפטור, ומשמעה המיידי הוא העלאת מס", אומר עינת.

לפי בלנגה, "ההקפאה היא סיפור, אבל מה שחשוב יותר זה הפרצות שמאפשרות לבעלי דירות להשכיר בשכ"ד גבוה בהרבה מתקרת הפטור - ולא לשלם מס, כי אין חובת דיווח. המדינה מנסה הרבה זמן לבטל את הפטור - אך ללא הצלחה, עקב התנגדות הח"כים בוועדת הכספים.

"המדינה לא יודעת היום מה כמות הדירות שמושכרות בפטור, יש רבים שמשכירים מעל לתקרת הפטור, ויש גם בעלי דירות שמפצלים את תשלומי השוכר בין שכר הדירה לדברים אחרים - וכך הם לא מגיעים לתקרה. לכן ההקפאה תפגע רק בבעלי הדירות שמדווחים לרשות המסים, בעוד שמי שלא מדווח, שאין להם תיקים, והסכמי השכירות שלהם נחתמו על מפיות - ימשיכו שלא לשלם מס. לכן, אני רואה בזה בעיקר מס, שמעגן אי שוויון בין בעלי הדירות שמדווחים לאלה שלא מדווחים". וכנהוג במקרים של העלאות מס, סביר גם שמי שמדווחים, ידאגו להעביר חלק מחובת המס שלהם לכיס השוכרים.

רוכשי הדירות: מעגל הפטור ממס רכישה יצטמצם

כיום, רוכשי דירות במחיר של עד 1.98 מיליון שקל פטורים מתשלום מס רכישה. במהלך כל השנים נהוג היה לעדכן את המס הזה לפי השתנות מדד שירותי דיור בבעלות הדיירים, שעלה, כאמור, בכ־4% בשנה האחרונה.

ואולם למשך שלוש השנים הקרובות המדרגות יוקפאו. "בוא נניח שבכל אחת מהשנים הקרובות האינפלציה תגיע לשיעור של 4%, כלומר בשנתיים הקרובות האינפלציה תגיע ל־8%, ונניח גם שמחירי הדירות יעלו בשיעור דומה. בשנים רגילות שני הנתונים הללו היו מקזזים האחד את השני, והמס היה מתאפס. עכשיו המשמעות היא שהרוכשים יצטרכו לשלם מס רכישה גבוה יותר", אומר עינת.

"הקפאה ל־3 שנים זה המון זמן, והיא תפגע בעיקר בשכבות החלשות, אלה שרוכשים דירות 'זולות' שעד עכשיו היו נכללות בפטור, אבל עקב ההקפאה - הן יחוייבו במס", אומר בלנגה.

בוא ניקח לדוגמה דירה שעולה 1.9 מיליון שקל. בהנחה שתעלה בגובה דומה למדד בשנים הקרובות, מחירה יגיע ל־2.1 מיליון שקל בערך, והיא כבר לא תהיה פטורה, ותשלם מס של אלפי שקלים (כ־4,200 שקל, א"מ).

בלגה מדגיש, כי "רוכשי דירות יקרות יותר ימצאו העלאות מס שיכולות להגיע גם לעשרות אלפי שקלים, ואני רוצה להזכיר לכולם גם את העלאת המע"מ באחוז, שתעלה את מחירי הדירות אך גם את מס הרכישה".

ואולם המדינה יכולה למצוא את עצמה מופתעת, בהתגשם תרחיש אחד, שאינו מופרך כלל ועיקר. "אם מחירי הדירות ירדו, ההקפאה הזו לא תניב העלאת מס לרוכשים, והצעד לא יביא כסף לקופת המדינה", מציין עינת.

הזיכרון הלאומי הקצר שלנו משכיח, שב־2023, עד לפרוץ המלחמה, מדד מחירי הדירות רשם שמונה חודשים רצופים של ירידות, ולא מן הנמנע שהדבר יחזור על עצמו גם ב־2025, שצפויה להיות שנה קשה ביותר מבחינה כלכלית.

"יתכן מאוד שהלמ"ס תמצא, שבהכללת מבצעי המימון של היזמים במדד, מחירי הדירות בכלל ירדו בתקופה האחרונה, כך שתרחיש הירידה נראה אפשרי בהחלט", מסכם עינת.

זאת ועוד, כפי שציין בלנגה, עליית המע"מ באחוז עלולה לא רק לייקר עסקאות, אלא גם שורה של תשלומים נלווים, ובראשם מס הרכישה. בלנגה אף משער, שהיא תלחץ לכיוון עלייה מחירי הדירות יד שנייה. כך, למשל מחיר דירה חדשה שעולה 3 מיליון שקל, היה מורכב עד עכשיו ממחיר של 2.56 מיליון שקל ומע"מ (17%) בגובה של 440 אלף שקל. העלאת המע"מ באחוז, תייקר את הדירה ב־25 אלף שקל.

"תאר לך מישהו שרכש דירה ב־31 בדצמבר ב־3 מיליון שקל, וב־1 בינואר מחירה קפץ ל־3.025 מיליון שקל. ברור שהמחיר עלה, והרוכש יוכל לגלגל את העלאת המע"מ לכיס הפרטי שלו", מדגים בלנגה.

לא בטוח שיזמי נדל"ן יוכלו להעלות את המחירים בהתאם לעליית המע"מ, ויותר סביר אפילו שבאווירה הקודרת של שוק הנדל"ן, הם ייאלצו לספוג לפחות חלק מההתייקרויות. ואולם הדברים נמצאים על השולחן והתחושה, במיוחד בקרב המשקיעים, ש"מחפשים אותם", תהיה חזקה השנה, לפחות כפי שהיה בתקופת מס הדירה השנייה של כחלון.

 

עוד כתבות

קרנות כספיות. שימו לב לדמי הניהול / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

דמי הניהול בקרנות הכספיות זינקו עד פי שלושה. האם להוציא את הכסף?

העלאת דמי הניהול בקרנות הכספיות נשמעת דרמטית אך בפועל מדובר על תוספת של עשרות שקלים בודדים בשנה והן עדיין מספקות תשואה גבוהה משמעותית מהפיקדונות הבנקאיים ● ליאור כגן, מיטב: "קרן כספית זו דרך להתמודד עם יוקר המחיה" ● אייל גורן מאי.בי.אי: "בפיקדון בבנק אתה מקבל הרבה פחות, פשוט לא קוראים לזה דמי ניהול"

רז גל אור / צילום: y-platform

עם עשרות מיליונים שגייס ו-8 מיליארד צפיות: הישראלי שהצליח לכבוש את הקהל הסיני

עם 150 מיליון עוקבים, 8 מיליארד צפיות, גיוס של 20 מיליון דולר ושיתופי פעולה עם החברות הגדולות בעולם - הישראלי רז גל אור הצליח לכבוש את הקהל הסיני ● את כל זה הוא עושה במסגרת האימפריה שהקים, שמסייעת לטאלנטים זרים לפרוץ במדיה החברתית במדינה האסייתית ● "הרעיון הוא לייצר גשר תרבותי אותנטי ולעשות מזה כסף" ● ראיון מיוחד

הפגנת משפחות החטופים / צילום: יעל גדות

משלחת ישראלית תצא לקטאר במסגרת המו"מ להשבת החטופים

צה"ל תקף משגרי רקטות של חיזבאללה בדרום לבנון ● גורם מערבי מסביר: חמאס רוצה עסקה מצומצמת, אבל מתנגד לדרישות ישראל ● מסתערבי מג"ב איו"ש עצרו הלילה מבוקש בכיר בקסבה בשכם ● העזתים מדווחים על הרוגים בתקיפה של חיל האוויר בדרום הרצועה ● שר הביטחון כ"ץ קרא לתושבי עזה להתקומם נגד חמאס: "חמאס יספוג מכות בעוצמה שלא נראתה בעזה מזה זמן רב" ● עדכונים בולטים

ראש הממשלה הספרדי, פדרו סנצ'ז / צילום: ap, Rafiq Maqbool

השאירה מאחור את גרמניה ואת צרפת: המדינה שהפכה לכוכבת הכלכלית באירופה

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● "לפני 12 שנים היא הייתה מילה חלופית לכישלון כלכלי", כותב "האקונומיסט", שהגדיר את ספרד ה"כלכלה המערבית הגדולה עם הביצועים הטובים ביותר ב-2024" ● לשגשוג הזה תורמים גורמים שונים, כמו האנרגיה הזולה ושוק העבודה, אבל יש מי שטוענים שזו תהיה פריחה קצרה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; טסלה נפלה ב-6%, אנבידיה עלתה ב-3%

נאסד"ק ירד ב-0.2% ● S&P 500 ירד ב-0.2%, ורשם את היום החמישי ברציפות של ירידות ● בורסות אירופה ננעלו הערב בעליות ● ב-UBS ממליצים על שתי מניות מתחום האנרגיה המתחדשת למרות הצהרותיו השליליות של טראמפ על התעשייה ● בבנק השוויצרי לומברד אודייר צופים: "רקע כלכלי חיובי גם ב־2025, עם המשך הדיפלציה הגלובלית"

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם עצי דובדבנים והדר: בכמה נמכר בית פרטי עם 6 חדרים בכפר ורדים?

ברחוב חירם ביישוב כפר ורדים נמכר בית פרטי עם שישה חדרים המשתרע על פני 300 מ''ר בנוי בכ-3.95 מיליון שקל ● לבית חצר היקפית גדולה עם מרחבים ירוקים ועשרה עצי פרי ● הבית שווק תחילה, עוד בזמן המלחמה, ב־4.1 מיליון שקל ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

תל אביב / צילום: נוי מאיה

הארנונה מזנקת בכל הארץ ב-5.29% - אבל בתל אביב זה יותר מכפול

על פי נתוני עיריית תל אביב, שיעור העלייה הכולל הממוצע של הארנונה בין 2024 ל-2025 הוא 12.39% ● העלייה החדה מקורה בכמה היבטים: העלאת תעריפי בניינים לצורך מימון חלקי של דמי ההשתתפות במטרו, חיובים רטרואקטיביים על שנת 2024 וגם העלאת תעריפי הבניינים למגורים

בנימין נתניהו ראש הממשלה, ובצלאל סמוטריץ' שר האוצר בהצבעה על חוק הרווחים הכלואים, שלשום / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

הרווחים הכלואים וחבילת הגזירות אושרו, עכשיו מגיע שלב הכאוס

בקצב מהיר ובלוח זמנים קצר במיוחד אישרה הכנסת את חבילת הגזירות המקיפה של הממשלה הכוללת שינויים דרמטיים במערכת המס, ובעיקרם רפורמת הרווחים הכלואים ● שאלות מהותיות נותרו ללא מענה, ברשויות ובאוצר מתקשים לעתים לספק תשובות ואפילו מומחי המס אובדי עצות

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם פרופ' גיא הוכמן וד''ר מורן אופיר מאוניברסיטת רייכמן / צילום: עוז שכטר, גלעד קוולרצ'יק

המומחים שמסבירים: למה הישראלים לא מתרעמים על הגזירות הכלכליות שבפתח?

שיחה עם פרופ' גיא הוכמן וד"ר מורן אופיר מאוניברסיטת רייכמן ● על הסיבות שלא הפסקנו לבזבז גם בשנת מלחמה, ההחלטות שאסור לנו לקבל בסביבת הריבית הנוכחית וטיפים להתמודדת עם ההתייקרויות ● כלכלה התנהגותית, כתבה ראשונה בסדרה ● האזינו

קנאביס רפואי / צילום: חברת ד''ר סמואלוב יבוא ושיווק

רשות התחרות נגד משרד הכלכלה: מתנגדת למכס בשיעור של 175% על קנאביס מקנדה

לטענת הממונה על התחרות מיכל כהן, הניתוח והנחות הבסיס של משרד הכלכלה שהובילו אותו ליזום היטל סחר על קנאביס רפואי מקנדה, רצופים שגויות ● עמדתה מצטרפת לעמדת משרד הבריאות בנושא

נשק אמריקאי נוחת בישראל אחרי המתקפה ב־7 באוקטובר / צילום: ap, Lolita Baldor

פגזים וחימושים ב-8 מיליארד דולר: מתנת הפרידה של ביידן לישראל

לפי דיווח שפורסם, חבילת הסיוע שממשל ביידן מתכוון להעביר כעת לישראל, תכלול חימושי אוויר-קרקע ופגזי ארטילריה ● ארה"ב השקיעה בשנה הראשונה של מלחמת "חרבות ברזל", סכום של 17.9 מיליארד דולר בסיוע צבאי לישראל, כך לפי דוח של מכון ווטסון, באוניברסיטת בראון

איש זק''א בבארי, הצילום הזוכה של חן ג' שימל

פצע פעור מבעד לעדשה: תערוכת עדות מקומית מסכמת שנה קשה

תערוכת "עדות מקומית", שנפתחה בשבוע שעבר במוז"א, שמה במרכז העדשה את המלחמה והשלכותיה על החברה הישראלית ● בפרס תמונת השנה על שם רועי עידן, צלם ידיעות אחרונות שנרצח ב-7 באוקטובר, זכתה חן ג' שימל - ועוררה סערה בביצת האומנות המקומית

הפקולטה לניהול. על טכנולוגיה פורצת דרך ומשקיעים שנותרים מאחור / צילום: Shutterstock

הטכנולוגיה פורצת דרך, המשקיעים נותרים מאחור: איך ניתן לגרום לעולם הפיננסי להסתמך על המערכות המתקדמות?

היקף ההשקעות המנוהל כיום ע"י מנהלים דיגיטליים עומד על 1.8 טריליון דולר, אך עדיין, בכל הקשור להמלצות והתאמת הסיכונים - עולם ההשקעות נמצא מאחור ● המפתח לשינוי טמון בהסברה ובהאנשת המערכות

צילומים:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב, AP, Kazakhstan's Emergency Ministry Press Service ו־Dmitry Lovetsky

הטעות של רוסיה הציפה טראומות מהעבר, וחוללה משבר דיפלומטי עם אזרבייג'ן

יירוט שגוי של מטוס נוסעים אזרי בידי רוסיה חשף מערכת יחסים מורכבת בין המדינות, וגם ההתנצלות החריגה של פוטין לא הרגיעה את הרוחות ● למרות העוינות ההיסטורית, אזרבייג'ן מצליחה לרקוד "טנגו דיפלומטי" מתוחכם עם רוסיה: היא משמשת כגשר מסחר חיוני עבורה, אך גם מרוויחה מחולשתה ומוכרת נפט וגז לאירופה ● כעת היחסים הכלכליים הללו בסכנה

ביידן בבית הלבן. פחת והלך / צילום: ap

האם הגיע הזמן להגביל את גיל המנהיגים?

גילויים על השתקת נסיגתו המנטלית של ביידן הביאו לתהיות אם הגיע הזמן להגבלת גיל לנשיאים ● ונתניהו עומד לשבור את שיא הזקנה של גולדה ובן גוריון

רעות. אין אפליה בין רעות א' לרעות ב' / צילום: יוסי כהן

מאות מתושבי רעות יצטרכו לשלם למדינה דמי היתר: עד מיליון שקל לבית

בית המשפט המחוזי דחה את טענת התושבים כי הם פטורים מתשלומים אלה לרשות מקרקעי ישראל בשלב השני של היישוב, שנבנה לפני כ־30 שנה, בעיקר לאנשי קבע

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בת"א; מניית החברה הקטנה שזינקה בכ-40%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.6% ● השקל נסחר במגמה מעורבת מול המטבעות הזרים ● פוריה פיננסים: "מדדי האג"ח להמרה הציגו שנה פנטסטית בהשפעת עליות המניות" ● ב-UBS ממליצים על שתי מניות מתחום האנרגיה המתחדשת למרות הצהרותיו השליליות של טראמפ על התעשייה ● בבנק השוויצרי לומברד אודייר צופים: "רקע כלכלי חיובי גם ב־2025, עם המשך הדיפלציה הגלובלית"

מתוך הקמפיין של מזרחי טפחות

עברה בהצלחה: הפרסומת של בנק מזרחי טפחות היא הזכורה ביותר השבוע

הפרסומת למעבר בנק בקלות בכיכובם של דביר בנדק וחן אמסלם התברגה במקום הרביעי באהדה, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת האהובה ביותר שייכת לאל–על, והפרסומת של הרכב הסיני דונגפנג בולטת מול המתחרות

קבוצת פרסונל הפעילה כ-70 חברות במבנה פירמידה / צילום: Shutterstock, chainarong06

קריסת פרסונל: בית המשפט אישר לחקור את דיסקונט ומזרחי טפחות

החקירות שערך הנאמן של קבוצת הנדל"ן, החייבת כ-525 מיליון שקל, העלו שאלות לגבי התנהלות הבנקים סביב חשבונות הנאמנות שאליהם גויסו כספי המשקיעים בפרויקטי התחדשות עירונית – ומשם נותבו ליעדים אחרים ● אחרי שהנאמן פנה לבנקים כדי לקבל מידע על 11 חשבונות, ביהמ"ש אישר לו כעת לחקור אותם ● לחקירה יצטרף עו"ד שאול קוטלר, ששימש כמפרק בטר פלייס והפועל ת"א

כלי רכב חדשים בנמל אשדוד / צילום: Shutterstock

45 אלף רכבים בחודש אחד: המרוץ לפני העלאת המס הביא לשיא בהכנסות האוצר

הערכות: 2024 תשבור שיאים בגביית מסי רכב. ההכנסה בדצמבר: כ-2.3 מיליארד שקל● למעלה מ-275 אלף כלי רכב נפרקו בנמלי הים התיכון מתחילת השנה למרות המצב הביטחוני  ● איזה מקום תופסת ישראל בין היעדים ליצוא מסין ● ועוד חדשות מענף הרכב