גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עם עשרות מיליונים שגייס ו-8 מיליארד צפיות: הישראלי שהצליח לכבוש את הקהל הסיני

עם 150 מיליון עוקבים, 8 מיליארד צפיות, גיוס של 20 מיליון דולר ושיתופי פעולה עם החברות הגדולות בעולם - הישראלי רז גל אור הצליח לכבוש את הקהל הסיני ● את כל זה הוא עושה במסגרת האימפריה שהקים, שמסייעת לטאלנטים זרים לפרוץ במדיה החברתית במדינה האסייתית ● "הרעיון הוא לייצר גשר תרבותי אותנטי ולעשות מזה כסף" ● ראיון מיוחד

רז גל אור / צילום: y-platform
רז גל אור / צילום: y-platform

 

בפארק ג'ונגשאן בבייג'ין מתקיים בכל יום שוק נישואים, אליו מגיעים הורים עם שלטים ועליהם פרטים על הבן או הבת שלהם, שמחפשים שידוך. בדרך כלל מופיעים שם מקומיים, אלא שיום אחד הופיעה בו תמונתו של בחור ישראלי - רז גל אור (30), הבעלים של חברת המשפיענים Y-Platform שפועלת בסין. "אבא שלי עשה לי טריק מאחורי הגב. הוא החזיק שלט עם תמונה יפה שלי, שהיה כתוב בו שאני בן 23, למדתי באוניברסיטה הכי טובה בסין וכמה אני מרוויח. קיבלתי כמויות מטורפות של הודעות מנשים - כולל מדליסטית אולימפית. הכול צולם, וזה הפך לסרטון הכי מצליח שלי עם כ־200 מיליון צפיות".

ביום מורה, בלילה שליח: זה טרנד התעסוקה שצובר תאוצה בישראל
WSJ | בעקבות מדעני הביון שטענו שהקורונה דלפה ממעבדה בסין 

הסרטון הזה אמנם נעשה ללא ידיעתו, אבל הוא משתלב היטב ברשימת הסרטונים הארוכה של גל אור ברשתות החברתיות הסיניות, שכולם מבוססים על אותו קונספט: לגרום לזרים להגיב על החיים בסין, בשפה המקומית. סרטון ממוצע שלו משיג 10 מיליון צפיות, אבל יש גם כאלה שמצליחים יותר: בזמן הקורונה ארגן משלוח של 100 אלף מסכות מישראל לסין, שהפך גם הוא לסרטון עם יותר מ־100 מיליון צפיות. סך הכול צבר גל אור עד היום 25 מיליון עוקבים בכל המדיות שהוא פעיל בהן.

הסרטונים שלו בפלטפורמה גרפו יותר מ־8 מיליארד צפיות ו־150 מיליון עוקבים. ההצלחה הזאת והיכולת שלו להבין מה עובד ברשת בצורה כל כך פנומנלית הביאו אותו לפתוח בשנת 2016 סוכנות שמסייעת לטאלנטים זרים לפרוץ במדיה החברתית בסין. במסגרת זו הוא גם משתף פעולה עם החברות הגדולות בעולם, בהן אמזון, אפל, גוגל, אדידס, לואי ויטון, מקדונלד'ס וסוני, ועם ספורטאי־על כמו דיוויד בקהאם וסטף קרי. גל אור מנצל את ההיכרות שלו עם הקהל הסיני ועוזר לחברות הזרות לחדור לשוק המקומי, בין היתר באמצעות סרטונים ברשתות החברתיות.

גל אור עם דיוויד בקהאם. ''בא לפרסם את קבוצת הכדורגל שלו ועשינו שיתוף פעולה'' / צילום: y-platform

"רגיל להיות השונה בחדר"

כדי להבין מעט יותר את הקסם מאחורי גל אור צריך לחזור לילדות ולדרך שעבר. עד גיל 13 הוא גדל ברעננה. אביו, אמיר גל אור, הוא יו"ר קרנות אינפיניטי (23 קרנות הון סיכון בהיקף של כ־2 מיליארד דולר) ונשיא לשכת המסחר ישראל-סין. "לא כל כך ידעתי מה אבא עושה חוץ מעסקים והעובדה שהוא טייס F16".

כשהיה באמצע כיתה ח' עברה המשפחה להונג קונג. "זה היה שוק תרבותי", הוא מספר. "למדתי בבית הספר הבינלאומי מספר אחת שם, והייתי הישראלי היחיד שם אי פעם. אז מגיל צעיר אני רגיל להיות האדם השונה בחדר, אאוטסיידר שמסתכלים עליו כמו על חייזר.

 

"אבל הפכתי את זה ליתרון. כל הקריירה שלי מבוססת על זה. כך גם הרגשתי בגיל 18, כשעברתי ללמוד באוניברסיטה הכי טובה בבייג'ינג, והייתי צריך ללמוד סינית בשביל זה. זה לא קונבנציונלי, שום ישראלי לא עשה את זה אף פעם. זה היה מאמץ מטורף".

ואיך הגיבו במשפחה?
"כבר בשנה הראשונה של הלימודים אבא שלי אמר: יופי שהתקבלת, אבל מה האתגר הבא? זו המנטליות: ישר קופצים, לא מחכים. עולם הסטארט־אפים חווה קפיצה מטורפת בסין ב־2014, והוא חשב שבגיל 20 אני יכול לעשות את זה".

באותה התקופה פרחה בעולם כלכלת השיתוף, עם הצלחות כמו airbnb ואובר, וגל אור החליט להמציא את ה־airbnb של שיתוף חוויות. "לפני הקורונה סינים טיילו המון בעולם ורצו להיחשף אליו, אז חשבנו להציע להם חוויה תיירותית אותנטית יותר - מקומי יארח אותם ויעשה מזה כסף. החלטנו למקד את זה בספורט (האדם המארח היה לוקח את האורח שלו למשחקים ולאטרקציות רלוונטיות - ג"ח).

"עבדנו מחדר קטן במשרדים של אבא שלי, שהיו ממוקמים ממש ליד האוניברסיטה. האפליקציה הסינית וויצ'אט רק התחילה אז, ופתחנו שם ערוץ תחת המותג fan2fan, אוהדים עוזרים לאוהדים. אבל זה לא כל כך הצליח, והפסדנו כסף. היו לנו 40 פגישות עם משקיעים סינים, וכל הזמן שמענו רק לא, לא, לא".

"לא רציתי לאכזב"

ואז קרתה התפנית. ב־2016 עלתה ביליבילי (יוטיוב הסיני) לאוויר, והייתה עבור גל אור הזדמנות ליצירת סרטונים שמשווקים את החוויה. הוא שינה את המיתוג ל־FanTV, מה שסייע לחשיפה, אבל לא הוביל לשינוי במכירות. עד שהגיע היורו בצרפת.

"הסתובבתי כזר דובר סינית ברחובות פריז והצגתי לצרפתים, לגרמנים ולאנגלים ניואנסים בתרבות המקומית. המטרה הייתה לעסוק בנושאים שמעבר לכדורגל ולייצר טראפיק. המוניטיזציה הייתה לייצר כמה שיותר צפיות כדי שמפרסמים יעבדו דרכנו. זו הייתה נקודה קריטית: אמרנו שאם זה לא עובד - אז זהו.

"בסופו של דבר הצלחנו לייצר הזדמנות עסקית, כי הסינים מאוד התעניינו ביורו. רשמנו מאות מיליוני צפיות והגיעו אלינו כמה מפרסמים קטנים. באחד הסרטונים נתנו לאנשים ברחוב לנסות את הממתק הסיני, שהוא חריף. זה הגיע ל־80 מיליון צפיות בכל הפלטפורמות, בעיקר בוויבו, טוויטר הסיני".

ואם לא היית מצליח?
"אז הייתי חוזר ללימודים. החשש הכי גדול שלי היה שמדובר בהשקעה כספית משפחתית. לא רציתי לאכזב. הצוות שלי השתנה כל הזמן, היו דרמות, הרבה כסף שלא יודעים לאן הלך ולחץ להביא מודל עסקי. ואז, כחלק מההצלחה, פתאום שמו לב אליי והוזמנתי לאחת מתוכניות הטלוויזיה הכי גדולות בסין כנציג הישראלי. זו תוכנית עם 50 מיליון צופים לפרק, שיש בה 11 זרים, שכל אחד מהם משתף את התרבות שלו. פתאום אני כרז הפכתי לאישיות, וזה אפשר לנו להגדיל את הפרסום".

גל אור בעוד סרטון ויראלי. ''יצרנו דוקו על החיים בסין'' / צילום: y-platform

בשלב הזה שוב השתנה המיתוג של הפלטפורמה, ל-Foreigner Research Institute. "בסינית זה סוג של משחק מילים שמוביל לכינוי חמוד שיש לזרים בסין, מעין סלנג דיגיטלי, עם תוספת של מכובדות. הרעיון הוא שאנחנו עוזרים לסינים לחקור את הזרים. במקביל עשינו מיתוג חדש שלי, כבר לא איש כדורגל, אלא הזר דובר הסינית שאוהב לראיין אנשים ברחוב.

"הבנו שיש חומת אש מאוד ברורה בין העולם לסין. לסינים יש חוסר הבנה של העולם מבחוץ, ואנחנו לא מבינים את הסינים. זו בוקיות מטורפת. אז רכבנו על גל הסקרנות כלפי המערב".

"הרגשתי מלך"

ככל שהתקדם עם הסרטונים, הבין גל אור שהצופים שלו מעוניינים לעקוב גם אחרי הזרים שהוא מראיין ברחוב. כך נולדה סוכנות הטאלנטים הזרים Y-Platform, שבמסגרתה לכל אחד מהם נפתח ערוץ ברשתות החברתיות, לצד סיוע בתכנון, בעריכה ובשיתופי פעולה עם מותגים. בניגוד לנהוג ביוטיוב, המשפיענים בסין לא מקבלים כסף על מספר צפיות, אלא רק על פרסום מותגים.

"הרעיון היה לייצר גשר תרבותי אותנטי, ולעשות כסף מפרסומות של מותגים ומכירת קורסים ומוצרים באינטרנט", הוא מסביר. מדובר בכ־100 טאלנטים, והמודל הכלכלי מבוסס על עמלה של 50%-30% מכלל ההכנסות.

על איזה סכומים מדובר?
"יוצר תוכן מצליח מאוד יכול לגבות מדווין (טיקטוק הסינית), שהיא הפלטפורמה מספר אחת מבחינת צפיות ומעורבות, 250 אלף שקל על סרטון. אם מכפילים את זה בחמישה סרטים בחודש, זה יפה, ובשנה אתה מגיע ל־10 מיליון שקל ויותר. יוצר תוכן מצליח 'רגיל' יגיע ל־5 מיליון שקל בשנה, ויוצר ממוצע - מיליון שקל".

לא חלפה שנה מאז שקמה סוכנות הטאלנטים, והמשקיעים הגיעו אליו. "פתאום קפצו עלינו, ועמדו בתור כדי להשקיע בנו. בחרנו את המשקיע שהכי טוב לנו, זה שמביא רק כסף עם אפס תנאים. החתמנו אנשים וגדלנו לעשרות מיליוני עוקבים, ואז גייסנו עוד כסף, ובנינו מודלים בינלאומיים חדשים".

סך הכול ערכה החברה ארבעה גיוסים, בהיקף של כ־20 מיליון דולר, בין היתר מהרשתות החברתיות הגדולות ביותר בסין. לפי גל אור, מדובר בסכומים לא טריוויאליים בענף שבו הוא פועל, אבל בדיעבד היה מוותר עליהם. "אולי לא הייתי צריך לגייס בכמויות שגייסנו, כי היינו יכולים לעשות את הכסף בעצמנו. אולי זה היה סוג של שואו אוף כי הייתי צעיר ורציתי ללכת עם ראש זקוף ותחושת וואו. הרגשתי מלך.

"אבל לאט לאט הפכנו להרבה יותר ממשפיענים שעושים סרטים מצחיקים. אסטרטגיית התוכן שלנו הפכה ליותר מעניינת ועמוקה, עברנו לדוקו על החיים בסין. הגיוס השלישי הגיע די בהפתעה, ב־2020, כשחברות גדולות כמו וויבו וביליבילי הביעו עניין בנו, כי הצגנו את סין החדשה. לחברות ענק השתלם להשקיע בנו כספית ופוליטית, כי בסין יש שילוב לא ברור בין הממשלה לחברות הפרטיות, שפעם בכמה זמן צריכות להראות שיש להן קשר לאומה הסינית. במובן מסוים הן השתמשו בנו".

אחד הטאלנטים הבולטים שעימם הוא עובד הוא בחור צרפתי "שעשה סרטון שבו הוא משחק במשחק מחשב תוך כדי צניחה חופשית. הוא קפץ עשר פעמים עד שהצליח לנצח, דפוק לגמרי. או שהוא נסע לאוסטרליה וארגן לעצמו 100 ימי הישרדות עם כרישים ותנינים, כמעט מת".

"ההומור צריך להיות זהיר"

אחת ההתמחויות של גל אור היא יצירת סרטים לחברות בינלאומיות שרוצות להיכנס לסין. "אם סוני מציגה את ספיידרמן החדש ורוצה לפרסם את הסרט בסין, אני מקבל שבוע עם שחקנים כמו טום הולנד, כדי למקסם חשיפה. הוא לא דובר סינית, אז מחפשים אנשים שיש להם יכולת תרבותית לדבר עם כוכב בינלאומי וגם לדבר לסינים, ואני יושב על המשבצת הזאת.

"דיוויד בקהאם בא לפרסם את קבוצת הכדורגל שלו מיאמי, ועשינו שיתוף פעולה שבו אני יצרתי תוכן בשביל הערוץ שלו בסין בדווין. בשבילי זה היה חלום, וכך גם המפגש עם סטף קרי. הוא שילם לי המון כדי שאעשה לו סרטון, אפילו שהייתי מוכן לעשות את זה בחינם או לשלם לו".

בשנתיים האחרונות גל אור אינו מחזיק יותר דירה בסין, ומגדיר את עצמו נווד דיגיטלי. מאז פרוץ המלחמה קיבל לדבריו יותר מ-500 אלף הודעות אנטי־ישראליות ואנטישמיות. "זה לא כי אני מנסה להילחם במשהו, אלא פשוט כי אני ישראלי ואף פעם לא התביישתי בזה. אני לא רוצה להיאבק באנשים שקשה לשנות את דעתם, הדרך שלי היא לגשר בין תרבויות גם בתקופה קשה. אני חושב שבעתיד אנשים יעריכו את העובדה שאני עדיין סימפטי לסינים אחרי כל מה שקיבלתי".

לגל אור באמת יש את השילוב המנצח שמאפשר לו להצליח להגיע לקהל הסיני, אבל נדמה שהיום לפחות ידיעת השפה היא כבר לא מחסום, בעקבות מהפכת ה־AI. הוא מצדו מסייג. "אתה כן צריך שותף מקומי מאוד טוב שאתה סומך עליו שלא יעקוץ אותך, וצריך להבין שזו מערכת יחסים לטווח ארוך".

בין כללי העשה ואל תעשה הוא מזכיר עד כמה חשוב לא להתערב בפוליטיקה הסינית. נוסף על כך, "אסור לך להתנסות על הסינים וללמד אותם משהו עם אף גבוה. ההומור צריך להיות זהיר. אסור להגיד שהם אוכלי כלבים ולצחוק על המאכלים המוזרים. יש אצלם קולקטיביות, וזה קצת מפחיד, כי אם אתה לא פוגע טוב אתה אפס. אם אתה לא אוהב את ההתנהגות שלהם, תמצא סיבה שתסביר את זה בצורה נעימה".

אז מה המסר שלך לאנשי עסקים ישראלים?
"כדי להיכנס עכשיו לשוק הסיני, ולא משנה מה אתה עושה - אם זה מסחר, תוכן או עסקים - אתה חייב להתחבר לשיווק דיגיטלי. זה מה שיקבע את מידת ההצלחה שלך. הם הולכים לשם בצורה הרבה יותר מהירה מהישראלים, כולל בגילאים מבוגרים, ומשקיעים המון בזה שכל האופרציות יתנהלו מתוך הטלפון.

"בסין יש שוק צרכנים עצום, ורובם עושים החלטות קנייה וצריכה באינטרנט. אז להרבה ישראלים יש עכשיו הזדמנות זולה, מהירה ונגישה, ומבאס אותי שזה לא קורה מספיק. הגרמנים, האמריקנים, היפנים והקוריאנים עושים בסין בוכטות של כסף. למה לא ישראלים? יש לנו את הידע ואת היכולת התרבותית, ויש לנו מה להציע".

היכן תרצה להיות עוד שנתיים?
"כשאתה מקבל כל כך הרבה שנאה ואי הבנה כלפיך וכלפי התרבות שלך, אתה מפחד קצת להגיד מאיפה אתה לפעמים. אני רוצה עוד שנתיים להגיד ברחוב בראש זקוף שאני ישראלי, ולא לפחד שמישהו יתקוף אותי. מבחינת קריירה, אני רוצה להיות במצב שעזרתי לעוד יותר אנשים לחבר בין תרבויות, ובין סין לעולם. אני רוצה להוביל, להשפיע ולקדם את היחסים בין סין לעולם, וספציפית לישראל. זו היכולת הכי חזקה שלי, ואני לא רוצה לוותר עליה".

עוד כתבות

שר התקשורת שלמה קרעי / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

בג"ץ נותן צו על תנאי לשר קרעי ומאריך בפועל את כהונת שניים מחברי מועצת התאגיד

בג"ץ הוציא צו על תנאי המורה לשר התקשורת קרעי להסביר מדוע לא פעל לחידוש כהונת שני חברי מועצת התאגיד, מיכל רפאלי כדורי ומנחם בן ששון ● קרעי בתגובה: "הצו משולל תוקף, אינו מחייב וחסר משמעות" ● כזכור, מפלגת הליכוד מקדמת כיום מספר הצעות חקיקה לפגיעה בתאגיד השידור הציבורי

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בת"א; מדד הבנקים קפץ ב-1.5%, מניות השבבים זינקו

מדד ת"א 35 עלה ב-1.1% ● המשקיעים מגבירים את ההשקעות שלהם בשוק המקומי על חשבון השווקים הזרים ● בנק ישראל הותיר את הריבית על כנה, וחטיבת המחקר של עדכנה לחיוב את תחזיות המאקרו ● לאחר שנתיים רצופות של זינוק מעל 20% ב-S&P 500, אנליסטים צופים לתשואה מתונה יותר השנה

ח''כ טלי גוטליב / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

הפרקליטות לח"כ גוטליב: אין לך חסינות מחקירה פלילית

אחרי שחברת הכנסת מהליכוד הודיעה כי אין בכוונתה להתייצב לחקירת המשטרה שאליה זומנה בעקבות חשיפת זהותו של איש שב"כ, המשנה לפרקליט המדינה מבהיר לגוטליב כי אין לה חסינות מפני חקירה פלילית וכי היא נדרשת להתייצב במשטרה בהקדם האפשרי ● בתגובה למכתב הודיעה גוטליב כי אין בכוונתה להתייצב לחקירה: "אני גוזרת על עצמי איפוק ולא אומרת לכם 'תקפצו לי', אלא ממליצה לכם בחום לטפס על עץ אחר"

יו''ר מפלגת החירות האוסטרית, הרברט קיקל / צילום: ap, Andreea Alexandru

הימין הקיצוני באירופה מתחזק: זו המפלגה שתרכיב את ממשלת אוסטריה

נשיא אוסטריה, אלכסנדר ואן-דר-באלן, הטיל את מלאכת הרכבת הקואליציה על הרברט קיקל, העומד בראש מפלגת החירות האוסטרית, ששורשיה נאצים ● המפלגה מובילה קו ביקורתי כלפי סיוע צבאי לישראל, חבריה היו מעורבים בתקריות אנטישמיות וניאו-נאציות, ולפי סקרים, תומכיה הם הכי פחות פרו-ישראלים

עיריית בני ברק / צילום: Shutterstock

סקר הרשות לאכיפה במקרקעין: עבירות בנייה בכ-35% משטחי הציבור בבני ברק

"תופעה חסרת תקדים ברמה הארצית": עבירות בנייה משמעותיות וחמורות בלמעלה מ-60 מקרקעי ציבור בשכונות בבני ברק - כך עולה מסקר של הרשות לאכיפה במקרקעין

נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

האיום שבלם את שביתת הפתע של עובדי נמל אשדוד

ההסתדרות הודיעה על עיצומים בנמל אשדוד בעקבות מתן עדיפות לעובדים זמניים במשמרות ● משרדי התחבורה והאוצר הודיעו כי יעניקו רציפים נוספים למתחריו הישירים – דבר שהוביל להפסקת השביתה

יעקב נגל, לשעבר ראש המל''ל / צילום: לע''מ

המלצות ועדת נגל הוגשו לראש הממשלה: תקציב הביטחון יגדל, שאלת המימון נותרה פתוחה

תוספת ההתעצמות עליה המליצה ועדת נגל, 133 מיליארד שקל על פני עשור, נמוכה מהמינימום שביקשה מערכת הביטחון ● מנגד, אף שניתן לוועדה מנדט לכך, היא נמנעה מלהצביע על מקורות למימון העלויות - וגלגלה את האחריות חזרה למשרד האוצר ולבנק ישראל ● באוצר מאוכזבים: לא ניתן מספיק דגש על התייעלות פנימית

פנינת האיילון / הדמיה: יסקי מור סיון אדריכלים

עיריית ת"א נגד ישראל קנדה: "המגדל ביגאל אלון לא מתואם איתנו"

חברת ICR, מקבוצת ישראל קנדה וראם מגורים, מקדמת הקמת מגדל בן 81 קומות ברחוב יגאל אלון בת"א ● החברה הגישה את התוכנית לוועדה המחוזית לתכנון ובנייה ת"א, ללא תיאום מול העירייה ● עפ"י חוות־דעת גורמי המקצוע, משום שהתוכנית לא תואמה עם העירייה, ראוי שהוועדה לא תמליץ לקדמה

יצחק תשובה / צילום: תמר מצפי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ישראכרט החליטה: קבוצת דלק של יצחק תשובה תרכוש את השליטה

נחתם הסכם השקעה בין ישראכרט ובין קבוצת דלק שבשליטת יצחק תשובה, ובניהול עידן ולס ● השלב הבא יהיה כינוס אסיפה מיוחדת של בעלי מניות ישראכרט לאישור הסכם ההשקעה עם דלק, שצפויה להגיע להחזקה של 40% בישראכרט, הודות לרכישת מניות שביצעה ערב העסקה בשוק

באר שבע. עיר מסוכנת למשקיעים / צילום: Shutterstock

העיר שהייתה כוכבת והפכה למלכודת למשקיעי הנדל"ן

נתוני האוצר העלו כי באר שבע במקום ראשון בשיעור הדירות הנמכרות בהפסד ריאלי, לעתים של עשרות אלפי שקלים ● מדובר בעיקר בדירות ישנות, בזמן שהשוק מוצף בחדשות עם ממ"ד

גלי בהרב מיארה, רואי כחלון, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת, שלי פדן, Shutterstock

"בג"ץ יפסול": למרות הודעת נתניהו, ספק אם כחלון ימונה למ"מ נציב שירות המדינה

היועמ"שית קבעה לגבי מועמד ראש הממשלה עו"ד רואי כחלון כי "יש פערים בין האופן שבו הוצג ניסיונו המקצועי לתשתית העובדתית" ● למרות זאת הודיע נתניהו כי הוא ימונה לתפקיד מ"מ נציב שירות המדינה ● מומחים מעריכים: סיכוי גבוה שבג"ץ יתערב וימנע את המינוי

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

שני לוחמים נפצעו קשה בבית חאנון שבצפון רצועת עזה

בכיר בחמאס לערוץ א-שרק הסעודי: "הסכמנו לשחרר 34 חטופים ברשימה שהעבירה ישראל, בהתאם לקריטריונים שסוכמו בסבב האחרון של המו"מ" ● שי אלבג, אחותה של החטופה לירי אלבג, על אות החיים: "לירי שאני מכירה היא חזקה, יפה, צוחקת. לא מגיע לך הסבל הזה אפילו עוד רגע אחד"

המלאי הגדול צפוי לאזול / עיבוד: טלי בוגדנובסקי צילום: יוסי כהן

הדגמים שהתייקרו והמלאים החריגים: היום שאחרי הגזירות בשוק הרכב כבר כאן

השנה החדשה נפתחה עם עליות לא דרמטיות יחסית במחיריהם של רוב דגמי הרכב - שלעיתים כללו רק את עליית המע"מ - וזאת בזכות המלאים הענקיים שצברו היבואנים ● אולם בהמשך השנה ניתן לצפות להתייקרויות משמעויות יותר, שירחיבו את חדירת הסיניות לישראל

ג'ורג'יה מלוני ודונלד טראמפ / צילום: Reuters

איטליה בוחרת צד: הפגישה שנשמרה בסוד עם טראמפ וחוזה הענק עם מאסק

ג'ורג'ה מלוני, ראשת ממשלת איטליה, תועדה כשהיא עולה לרגל ונפגשת בסוף השבוע עם נשיא ארה"ב המיועד טראמפ, באתר הנופש בפלורידה שבבעלותו ● כיצד אילון מאסק קשור לאירוע ומדוע כל הסימנים מראים על הקמת ציר עצמאי בין איטליה לאמריקאים

מנכ''ל סולאראדג' הנכנס, שוקי ניר / צילום: באדיבות סולאראדג'

בפעם השלישית בשנה: סולאראדג' מפטרת עוד 400 עובדים

מטרת המהלך היא להפחית הוצאות ולשפר את היעילות, אך הוא יוביל לעלויות חד-פעמיות של כ-4 מיליון דולר בדוחות הרבעון הראשון ● המנכ"ל שוקי ניר: "אנחנו מאמינים מאוד בהזדמנויות הגדולות שיש לסולאראדג' בטווח הארוך. עם זאת, עלינו להתמודד עם האתגרים של 2025"

יפעת שאשא ביטון ורמי שביט / צילום: מארק ישראל סלם/ג'רוזלם פוסט, יונתן לוי

בעלי המשביר על מינוי שאשא-ביטון ליו"ר ב-20% משרה: "העובדים מתים עליה"

רמי שביט על השרה לשעבר יפעת שאשא-ביטון שתשמש בתפקיד יו"ר המשביר יום בשבוע: "הסתובבתי איתה בסניפים, והעובדים שלנו מתים עליה, מנשקים ומעריצים אותה. תפקיד של יו"ר לא מצריך יותר מזה בחברה בסדר הגודל שלנו"

צילום: Shutterstock

השיג ציון 100 במרמה: סטודנט חשוד בפריצה למחשבים של מרצים

הסטודנט, בן 32, נכנס במהלך לימודי הווטרינריה בפקולטה לחקלאות ברחובות לחשבונות ה"מודל" של מרצים שלו, שאיתם עבד גם בבית החולים הווטרינרי בבית דגן, כדי להשיג שאלוני מבחנים – וכך שיפר את ציוניו ו"נקם" בסטודנט שאיתו היה מסוכסך ● הפרקליטות מייחסת לו זיוף, קבלת דבר במרמה, פגיעה בפרטיות וחדירה לחומר מחשב

טקס הסמכה של עורכי דין חדשים בירושלים / צילום: אוריה תדמור

רק שליש עברו: נתון חריג בבחינות לשכת עורכי הדין, ומי המוסד המוביל?

32.42% בלבד מהנבחנים שניגשו למבחן ההסמכה במועד דצמבר עברו את הבחינה, ואחוז המעבר בקרב הנבחנים לראשונה עמד על 49% ● מקרב בוגרי האוניברסיטאות עברו 72.3% ומקרב בוגרי המכללות – 21.92% ● יו"ר הלשכה, עמית בכר: "סיטואציה ייחודית, יש בסיס לטענות אודות קושי הבחינה" ● הלשכה צפויה לקדם הקלות למתמחים

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

נגיד בנק ישראל על השקל: "לפי המודלים שלנו, היינו יכולים להיות במצב אחר לגמרי"

לאחר החלטת הריבית הראשונה ל-2025, פרופ' אמיר ירון התייחס לירידה בפרמיית הסיכון של ישראל ולשאלה מתי צפויה להגיע הורדת הריבית ● "בתרחיש המרכזי שלנו עדיין קיימת אי ודאות גבוהה, כבר ראינו שדברים יכולים להשתנות במהירות"

ראש ממשלת קנדה, ג'סטין טרודו / צילום: ap, Efrem Lukatsky

אחרי 9 שנים: ג'סטין טרודו הודיע על כוונתו להתפטר מתפקידו כראש ממשלת קנדה

"אני מתכוון להתפטר מתפקידי כמנהיג המפלגה וכראש ממשלה לאחר שהמפלגה תבחר מנהיג חדש", אמר טרודו בן ה-53 במסיבת עיתונאים ● טרודו, שהיה מנהיג מפלגת הליברלים במשך 11 שנים וראש ממשלה במשך תשע שנים, עמד בפני שורה של משברים הולכים ומחריפים, ביניהם האיומים של דונלד טראמפ על הטלת מכסים