הפקולטה לניהול. על טכנולוגיה פורצת דרך ומשקיעים שנותרים מאחור / צילום: Shutterstock
תחום ייעוץ וניהול ההשקעות הדיגיטלי, בו מערכת טכנולוגית מבצעת חלק גדול מהפעולות למול המשקיע, מתפתח וצומח בעולם כבר יותר מעשור וחצי. כיום, היקף ההשקעות המנוהל בעולם על ידי מנהלים דיגיטליים, Robo Advisors, מוערך בכ־1.8 טריליון דולר. אולם, עד כה מרבית מערכות אלו לא תרמו להגברה משמעותית של פרסונליזציית ההמלצות והתאמת הסיכון למשקיע. כמו כן, אתגרים בקשר בין אדם ומכונה (Human-machine interaction), כגון סלידה מאלגוריתמים, מקשים על הטמעת טכנולוגיות אלו בקרב חלק מהמשקיעים הפוטנציאליים.
● הפקולטה | היזמים הערבים נלחמים על מקומם בתעשיית ההייטק הישראלית
● הפקולטה | גיבוש צוות, משוב קבוע ורשת חברתית ארגונית: המדריך המעשי למנהלים בעידן של משברים מתמשכים
● הפקולטה | מלחמה, מגפה או משבר כלכלי: אלה חמשת העקרונות שמסייעים למנהלים להפוך זמנים קשים להזדמנות לצמיחה
מחקרים שונים בחנו, הן מנתוני אמת ממערכות דיגיטליות והן מניסויי מעבדה, אילו מאפיינים של מערכות דיגיטליות משפיעים על החלטת אימוצן בתהליך ההשקעות. הם התמקדו בשלושה מאפיינים: הסברתיות, אוטונומיית המשקיע, והאנשה של מערכות ייעוץ ההשקעות הדיגיטליות.
שליטה שמורידה תשואה
מאפיין ראשון נוגע לקושי של המשקיעים להבין את התהליכים והלוגיקה אשר הובילו להמלצות שהם קיבלו, המלצות שלעיתים נחשבות כ"קופסה שחורה". הפתרון שנבדק הוא הגברת ההסברתיות (explainability) למשקיעים. מחקר עיקרי שבחן את הנושא (הונג ושות', 2023) בדק בסקר ל־307 משתמשי ניהול השקעות דיגיטלי כיצד משפיעה עליהם הפרשנות האלגוריתמית, הכוללת הסברים מדויקים בשפה ברורה ומובנת. נמצא כי פרשנות להמלצות מורידה את הסיכון הנתפס, מעלה את הערך הנתפס למשקיעים, וגורמת לשימוש נכון יותר על ידי המשתמשים. על ידי כך היא גם מעלה את שיעור אימוצן.
מאפיין שני שנבדק הוא האם למתן אוטונומיה למשקיע לבצע התאמות ושינויים להמלצות הדיגיטליות של המערכת, תופעה המוכרת כאדם בתהליך (Human in the loop), יש השפעה על היקף השימוש בהמלצות אלו. מחקר מרכזי (ג'ונג ושות', 2018) אפיין מערכת דיגיטלית שפותחה במיוחד לניסוי, ובדק את המאפיינים השונים בתנאי מעבדה על מספר משקיעים פוטנציאליים. המחקר מצא כי משקיעים אלו הגיבו בצורה חיובית ליכולת שלהם לשלוט בתוצאת ההמלצות. קרי, אם למשקיעים הייתה אוטונומיה מסוימת זה הגביר את רמת האמון והשימוש שלהם במערכת.
אולם, ל"השתלטות ידנית" זו עשויה להיות גם השלכות שליליות. במחקר נוסף (ג'ה ושות', 2021) נבדק האם האוטונומיה של המשקיע לשנות את ההחלטות הדיגיטליות פוגעת בתוצאות ההשקעה, בהקשר של החלטות בחירת השקעה בהלוואות עמית לעמית (P2P). במדגם של כ־4,400 משקיעים למשך תקופה של 18 חודשים נמצא כי המשתמשים שבחרו לבצע את ההשקעות באופן ידני, בניגוד להמלצת המערכת הדיגיטלית, הניבו דווקא תשואה נמוכה יותר מאשר המשקיעים שבחרו בהמלצה האוטומטית.
האנשה מקטינה חשש
חלק שלישי להשפעות מאפייני המערכת, הנגזרת מהסלידה מהאלגוריתמים, היא עיצוב המערכת על ידי האנשה (anthropomorphism) הן ביצירת פרסונה ויזואלית, והן ברמת השיח אשר מחקה בן אנוש אחר. מחקר שבחן נושא זה (באק וקים, 2023) בדק את התגובות של כ־700 משתתפים בארה"ב ב־3 ניסויים שונים, ובחן כמה הם היו מוכנים להשקיע באמצעות מערכת דיגיטלית עם או בלי מאפיינים אנושיים. נמצא כי משתתפים אשר העידו על עצמם כמונעים מהקטנת הסיכון הסכימו להשקיע 19% יותר באמצעות המערכת כאשר היו לה מאפיינים חיצוניים אנושיים. אולם אצל משקיעים אשר הונעו על ידי הגדלת תשואה, להאנשה לא הייתה השפעה על היקף ההשקעה (ואף נצפתה ירידה קלה). החוקרים גרסו שהאנשה יכולה בעיקר להקטין את החשש והסיכון ולהגביר את האמון למשקיעים.
מאפייני האנשה רבים מוטמעים במערכות רבות המשרתות אותנו ביום יום, כגון "סירי" של מערכות אפל או "אלקסה" של אמזון. אולם האם לקריאה בשם אנושי למערכת השקעה דיגיטלית ישנה השפעה חיובית על המשקיעים? מחקר מרכזי שבדק זאת (הודג' ושות' 2020) בשני ניסויי מעבדה על כ־108 משתתפים, רצה למצוא האם שם אנושי למערכת דיגיטלית מעלה או מוריד את רמת האימוץ, והאם זה תלוי בתפיסת מורכבות המשימה שלה. נמצא כי משקיעים נטו לסמוך פחות על מערכות עם שם אנושי, בעיקר כאשר המשימה הנתפסת שלהן הייתה מורכבת.
לסיכום, מערכות דיגיטליות הולכות ותופסות חלק משמעותי יותר בחיינו, כאשר הן הופכות למתוחכמות וטכנולוגיות בקצב מהיר, כפי שהתוודענו בשנתיים האחרונות עם הבינה המלאכותית היוצרת. אולם, כפי שעולה ממחקרים שפורטו לעיל, ההתפתחות האנושית לעיתים מפגרת אחר ההתפתחות הטכנולוגית. דבר זה מועצם עוד יותר כאשר מדובר בתחום מורכב ואמוציונלי כמו ניהול כספי החיסכון שלנו. על כן, גופים אשר מתכננים מערכות לייעוץ וניהול השקעות נדרשים להבין כיצד להתאים אותן להתנהגות ולהטיות האנושיות, עד אשר הדור ירגיש יותר בנוח עם אותן המלצות אלגוריתמיות.