על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין, בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.
● הוחזרו 94% מהחובות: הסתיימה חלוקת הכספים לנפגעי מיידוף
● ברזיל במשבר: הצרות הכלכליות נערמות, והמטבע המקומי בשפל של כל הזמנים
● בבנק אוף אמריקה בטוחים: אנחנו בדרך לאחת השנים הרווחיות. וזו הסיבה
1 בת הברית הוותיקה של ישראל העבירה לה נשק בשווי מעל 22 מיליארד דולר
מאז ה-7 באוקטובר 2023, ארה"ב, בת הברית הוותיקה של ישראל סיפקה לה סיוע צבאי בשווי של מעל 22 מיליארד דולר. "ארה"ב תמכה בישראל צבאית לאורך כל מלחמתה בעזה, וסיפקה סוגים שונים של נשק קטלני", נכתב ב-New Arab. "הסיוע הצבאי של וושינגטון כולל פצצות למטוסים, מסוקי אפאצ'י, טילים, רכבים משוריינים ותחמושת חודרת בונקרים, ביניהם מטוסי קרב F-35I Adir, טילים מסוג MK-82 ו-MK-84, רכבים משוריינים SadCat וספינות קרב מסדרת Sa’ar 6".
כחודש לאחר מתקפת חמאס על ישראל, משרד החוץ האמריקאי אישר מכירה בשווי 320 מיליון דולר של פצצות חופשיות מסוג Spice. "בדצמבר, הנשיא ג'ו ביידן אישר מכירה בשווי 106 מיליון דולר של 14,000 פגזי טנקים מסוג M830A1 וחלקים לפגזי ארטילריה בקוטר 155 מ"מ בשווי 147 מיליון דולר לישראל, באמצעות מכירת חירום שלא דרשה אישור מהקונגרס".
בשנה החולפת וושינגטון חתמה על סיוע ביטחוני לישראל על סך 17 מיליארד דולר. "לפחות 50 אלף טונות של נשק נשלחו לישראל לניהול המלחמה בעזה", נכתב.
למרות הקריאות לאמברגו נשק על ישראל מפרוגרסיביים אמריקאיים, הן ביידן והן סגניתו קמלה האריס, תמכו בישראל ואמרו שיש לה זכות להגנה עצמית.
מתוך כתבת מערכת של ה-New Arab. לקריאת הכתבה המלאה.
2מה ישראל מתכננת לחות'ים?
החות'ים ממשיכים להתחמש ולתקוף את ישראל. אתמול בערב השנה החדשה פרסם ברשת X המנהיג החות'י עבד אל־מלכ אל־חות'י "הפתעות בדרך".
בתגובה למתקפות החות'ים ישראל מכינה תקיפה עצימה מול האויב מתימן. מקור ביטחוני ישראלי אמר לעיתון The Times שלישראל יש תוכניות גדולות לחות'ים. "יש כוונה מוחלטת בצד הישראלי ובקרב שותפיו הבינלאומיים להתמודד באופן מלא עם החות'ים. סט שלם של פעולות ויכולות נבנות כעת ויוצאו לפועל בזמן הנכון. אנחנו נכנסים בכל הכוח", נכתב ב- The Times. למרות שהחות'ים מעידים על עצמם כארגון עצמאי, בישראל מאמינים שהם נתמכים על ידי איראן. "החות'ים הם הנציג האיראני האחרון שנותר להמשיך את מלחמת המשטר האיראני נגד ישראל".
בצה"ל תוהים כיצד יש לתקוף את ארגון הטרור התימני שנמצא במרחק 2,000 ק"מ. "צה"ל ושירותי המודיעין שוקלים האם לתקוף אותם לבד, לחפש שיתוף פעולה בינלאומי, או לפעול ישירות נגד איראן עצמה - המדינה שסיפקה לחות'ים את הכוח לתקוף את ישראל עם טילים היפרסוניים".
למרות שישראל הגיבה לתקיפות החות'ים מספר פעמים - נראה שאינם נרתעים. ראש הממשלה בנימין נתניהו הצהיר שישראל רק התחילה בתגובה שלה.
ממשל ביידן היוצא, מסייע לישראל לתקוף את החות'ים בים האדום והוסיף את החות'ים לרשימת ארגוני הטרור של ארה"ב והרחיב את הסנקציות עליהם.
מתוך The Times מאת גבריאל ויניגר. לקריאת הכתבה המלאה.
3 בטהרן מאיימים: התנגדות חדשה תופיע בסוריה
עם נפילת שלטון אסד בסוריה, נוצר וואקום פוליטי ששכנותיה של סוריה משתדלות לנצל. איראן מנסה להתאושש מהפגיעה האנושה בכוחות הפרוקסי שלה במזרח התיכון ומבטיחה להשיק קבוצת התנגדות חדשה בסוריה. במקביל, עקב אמירותיו של שר האוצר סמוטריץ' באוקטובר האחרון, כי ברצונו להקים מדינה יהודית המשתרעת על שטח סוריה, המשטר החדש בסוריה עשוי לחשוב כיצד להתמודד עם הכיבוש של החרמון הסורי.
עקב היחלשות חיזבאללה וחמאס, ונפילת משטר אסד, במזרח התיכון החלו להספיד את זרועות הפרוקסי של איראן. אולם, עלי אכבר אחמדיאן מזכיר המועצה העליונה לביטחון לאומי בטהרן, אמר בשני האחרון בפגישה עם שר החוץ של עומאן יוסף בן עלאווי, כי התנגדות חדשה תיוולד בסוריה. "עם כיבוש שטחים סוריים על ידי המשטר הציוני, התנגדות חדשה נולדה שתבוא לידי ביטוי בשנים הקרובות," צוטט אחמדיאן בכתבה בעיתון אל-ערביה. אחמדאן הדגיש כי "ציר ההתנגדות של איראן לא נחלש לאחר נפילת אסד".
במהלך הפגישה הצהיר אחמדיאן כי "איראן לא שינתה את הדוקטרינה הגרעינית שלה נגד פיתוח נשק גרעיני".
לא רק האיראנים מתכננים לפתוח חזית בסוריה נגד ישראל, אלא גם הסורים יצטרכו לחשוב אין להתנהל מול ישראל. קבוצת המורדים הייאת תחריר-אשם והעומד בראשה מוחמד אל-ג'ולאני מנסה ליצור קשרים דיפלומטיים עם מדינות מערביות, להסיר את כל הסנקציות ולהחיות את הכלכלה הסורית. המשטר החדש, מנסה להמנע מסכסוכים עם ישראל שכבשה חזרה את החרמון הסורי. במידל איסט מוניטור, מודאגים שמא בעקבות הגידה הדיפלומטית של המשטר החדש, "המדינה הציונית תתרחב עד דמשק" ומאשימים את הסורים בשיתוף פעולה עם "הכובש הציוני" ובתגובה רפה לכיבוש השטח הסורי.
עוד נכתב במידל איסט מוניטור כי לדעתם סוריה צריכה להתנגד לישראל ולחבור לטורקיה.
"מעורבותה של טורקיה במתקפה של האופוזיציה לשעבר והדחת אסד אינה סוד, והיא כבר הביעה תמיכה בהנהגה החדשה של סוריה בהיבטים צבאיים, תשתיתיים וכלכליים. דמשק עשויה לנצל את השותפות הזו כדי לגרום לאנקרה לא רק לחזק את הממשל החדש, אלא גם לשמש כמשקל נגד לישראל".
בכירים בישראל כבר מביעים דאגה מהאפשרות שטוריקה תתפוס את מקומן של רוסיה ואיראן בסוריה. מה שעלול "להגביל את חופש הפעולה של ישראל", נכתב במידל איסט מוניטור.
מתוך המידל איסט מוניטור מאת מוחמד חוסיין. לקריאת הכתבה המלאה.
מתוך אל-ערביה ומאת אל-ערביה. לקריאת הכתבה המלאה.
4 2024 הייתה שנת המל"ט
המלחמה האזורית במזרח התיכון וכן מלחמת אוקראינה-רוסיה, הביאה איתה עלייה בשימוש של כוכב חדש ומזמזם בשדה הקרב המודרני - המל"ט. "ב-2024 מטוסים ללא טייס יוצרו ושוגרו במספרים שוברי שיא. יכולות בינה מלאכותית (AI) חדשות, סיבים אופטיים המתעלמים ממכשירים משבשים, ואפילו מל"טים בצורת כלבים, נכנסו לשדה הקרב", נכתב ב-ABC. "מל"טים משמשים למגוון מטרות, כולל סיור, איסוף מודיעין, ותקיפות ישירות".
בישראל, מל"טים של חיזבאללה הצליחו לעקוף בהצלחה את כיפת ברזל, ומהצד השני שימשו לחיסול בכירי חיזבאללה וחמאס. במלחמת רוסיה-אוקראינה הם שימשו לתקיפה ומעקב של אזרחים. לקראת 2025, אנליסטים אומרים כי איום המטוסים הזעירים לא עומד להיעלם ומדינות רבות מגבירות את הייצור.
לפי ה-ABC, "לפני הפלישה הרוסית בפברואר 2022, הייצור של מל"טים באוקראינה כמעט ולא היה קיים. כיום, המדינה מסוגלת להגביר את הייצור לכ-4 מיליון מל"טים בשנה, אמר נשיא אוקראינה, ולדימיר זלנסקי". רוסיה בתגובה הגבירה את ייצור המל"טים ל1.4 מיליון מל"טים לאורך 2024. פוטין אמר כי בקרמלין מתכננים להגדיל את הייצור כמעט פי 10.
"הגידול במספרים הוביל לשיאים חדשים בתקיפות מל"טים רוסים על אוקראינה השנה, בעיקר באמצעות מל"טים קמיקזה מסוג שאהד", רוסיה מייצרת את מטוסי התקיפה הזעירים בזול ובאופן מקומי. "לפי נתוני חיל האוויר האוקראיני, מוסקבה שיגרה סך הכל 2,576 מל"טים במהלך נובמבר. בחלק מהתקיפות נעשה שימוש בכ-200 מל"טים בו זמנית".
מל"טי מצלמה (FPV) הפכו לפופולריים ולקטלניים במיוחד בשדה הקרב האוקראיני. "הם תוכננו במקור למרוצים אזרחיים - מופעלים באמצעות בקר שלט רחוק ואוזניות שמספקות שידור וידאו מגוף ראשון. הם נושאים ראש קרב שיכול להיות מושלך עם דיוק רב יותר מרוב סוגי התותחים, מכיוון שהם מונחים לעבר מטרתם". גם הרוסים הגבירו את הייצור של מל"טי (FPV) ואלה הפכו לאיום הגדול ביותר של חיילים אוקראינים שתקיפתם מתועדת בוידאו ולעתים משודרת ברשתות החברתיות.
במזרח התיכון, איראן שיגרה לישראל 186 מל"טים, ב"מה שנחשב לאחת מהתקיפות הגדולות בהיסטוריה". אך ישראל, הודות למערכת ההגנה האווירית, הצליחה ליירט בהצלחה 99% מהמל"טים. עם זאת, מצפון, חלק מהמל"טים 'המתאבדים' של חיזבאללה, הצליחו לעקוף את מערכות ההגנה האוויריות של ישראל.
סמואל בנדט, עמית בכיר במרכז לביטחון אמריקאי חדש אמר ל-ABC שהמל"ט החדש שעיצב את 2024 היה המל"ט הבלתי מאויש (UAV) המבוסס על סיבים אופטיים, המאפשר העברת אותות מהמל"ט אל המפעיל ומקשה לשיבוש מרחוק.
מל"ט נוסף שהיה כוכב עולה בשנה האחרונה הוא מל"ט הקמיקזה שהיה בשימוש נרחב גם באוקראינה וגם ברוסיה. "שני הצדדים (באוקראינה) השתמשו במל"טי קמיקזה חד-כיווניים ארוכי טווח כדי לתקוף את תשתיות האנרגיה, הצבא והתעשייה אחד של השני". מל"טי הקמיקזה כיכבו גם בתימן. החות'ים, תקפו השנה ספינות בבעלות אמריקאית בים האדום באמצעות מל"טי קמיקזה אוויריים.
הדרך להתמודדות עם האיום המודרני והזעיר הן מערכות לוחמה אלקטרונית (EW) שמשבשות את התדר של המל"ט. "כאשר האות של מל"ט מופרע, הטייס מאבד את היכולת לשלוט בו, או שהמפעיל כבר לא יכול לראות את אות הוידאו, בהתאם לתדר שהופרע".
מתוך ABC מאת אניקה בורגס. לקריאת הכתבה המלאה.