אילן בן ישי, יו”ר ועידן כץ, מנכ”ל ובעלים בנטו פיננסים / איור: גיל ג'יבלי
סוכנות הפיננסים השנייה בגודלה בישראל, נטו פיננסים, אשר צברה חובות בהיקף של כ-110 מיליון שקל, מתקרבת למכירתה.
● נטו פיננסים: נדחתה בקשת ח"כ מירב כהן להצטרף להליך הסדר החוב
● רשות ניירות ערך מעלה הילוך באכיפה של השקעות אלטרנטיביות
לגלובס נודע כי בהצבעות שנערכו בעקבות אסיפות הנושים שכינסה נטו הושג רוב מכריע מקרב הנושים לתמיכה בהסדר החוב, הכולל את מכירת נטו לסוכנות הביטוח ארבע עונות. דיון בהסדר צפוי להתקיים בהמשך החודש בפני השופטת בטינה טאובר מבית המשפט המחוזי בחיפה. מנהלי ההסדר של נטו, עורכי הדין ישראל בכר וליזה חדש, צפויים להגיש את תוצאות ההצבעות לבית המשפט עוד לפני קיום הדיון.
לפי הסדר החוב, נטו תימכר, כאמור, לסוכנות הביטוח ארבע עונות, אשר בשליטתו של בית ההשקעות IBI ומנוהלת על־ידי מורן סיטון, תמורת כ-51 מיליון שקל. התמורה תממן את החוב של נטו לבנק מזרחי טפחות בגובה 27 מיליון שקל, ולאחר מכן תכסה ארבע עונות את חובה של נטו ל-IBI בהיקף של 5 מיליון שקל. בנוסף, 11.5 מיליון שקל יופנו לכיסוי חובותיה של נטו לסוכנים שפעלו מטעמה, כאשר 6.5 מיליון שקל מתוכם יועברו לסוכנים שיתחייבו לעבוד עם ארבע עונות למשך שלוש שנים.
תביעות חוב בהיקף כולל של מעל 500 מיליון שקל
החובות שצברה נטו מוערכים על־ידי מנהלי ההסדר בכ-110 מיליון שקל מתוך תביעות חוב בהיקף כולל של כ-568 מיליון שקל. לפי מידע שהגישו לבית המשפט, לנטו כ-50 אלף לקוחות פעילים, 200 סוכנים בעלי רישיון לביטוח פנסיוני, ו-40 עובדי מטה. תיק הלקוחות של החברה עומד על 28 מיליארד שקל. מנהלי ההסדר הודיעו כי בכוונתם למכור זכויות בחברות־בנות של נטו, הפועלות במתכונת של פמילי אופיס, בהיקף של כ-4.5 מיליון שקל, ולגבות חובות בגובה של כ-3.5 מיליון שקל מסוכנים.
לצד התמיכה בהסדר החוב מצד רוב הנושים, ההסדר נתקל בהתנגדות שעלתה בבית המשפט מצד 164 חוסכים שהשקיעו בקרן ההשקעות האלטרנטיביות וולת'סטון. אלה טוענים כי בידיהם תביעות חוב כלפי נטו בהיקף כולל של יותר מ-305 מיליון שקל. זאת, לנוכח התפקיד המרכזי שמילאו, לטענתם, סוכני נטו בגיוסם להשקעה בוולת'סטון.
בית המשפט דחה את בקשת החוסכים הללו, המיוצגים על־ידי עורכי הדין ליאור להב, עומר נירהוד ועידו קוסובר, להשתתף בהצבעה על הסדר החוב, וקבע כי יוכלו להביע את עמדתם בדיון שיתקיים בבית המשפט לאישור ההסדר. בכך, קיבל בית המשפט את עמדתם של מנהלי ההסדר, אשר הפנו את המשקיעים לגבות את החוב כלפיהם מהגורמים שגייסו מהם כספים, ולא מנטו. רק משקיעים אשר קיבלו התחייבות מפורשת מנטו כי היא תסייע בהשבת כספם, נחשבים לנושי החברה.
בקרב יתר משקיעי וולת'סטון, שלא מחזיקים בהתחייבות מנטו, כועסים גם על כך שהסדר החוב מעניק פטור מתביעות לנטו ולבעלי השליטה בה. בעמדה שהגיש באחרונה לבית המשפט, צידד הממונה על חדלות פירעון ושיקום כלכלי במשרד המשפטים בעמדת המשקיעים הללו, וקבע כי סעיף הפטור לא צריך לחול עליהם, מכיוון שאינם צד להסדר החוב.
הקשר שבין נטו לבין וולת'סטון נובע אף מכך שבעלי נטו, עידן כץ ואילן בן-ישי, הם בעלי השליטה בוולת'סטון, לצד איש שוק ההון, ירון פיטארו. רשות ניירות ערך פתחה בינואר 2024 בחקירה נגד קרן וולת'סטון ובעלי השליטה בה. הפסדי הקרן, שהתמחתה בהשקעות אלטרנטיביות, כולל אשראי לנדל"ן, מוערכים בכ-350 מיליון שקל, עקב כישלון של חלק מהפרויקטים בהם השקיעה.
כאמור, נטו לקחה על עצמה לרכוש חלק מההשקעות הכושלות של משקיעי הקרן כדי לחלץ אותם ולמנוע אובדן כספים. מהסדר החוב שגיבשו מנהל ההסדר עולה כי החובות של נטו כלפי משקיעים אלה מגיעים לכ-59 מיליון שקל. שווי הזכויות שרכשה נטו מאותם משקיעים בפרויקטים של וולת'סטון מגיע לכ-100 מיליון שקל, אך צפי ההחזרים לפי הסדר החוב מסתכם כעת בכ-50 מיליון שקל.