גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מיליון נבדקים, 83 מדינות: מחקר ישראלי חדש מסמן את הדרך לרפואת העתיד

מכון KL של היזם ניר קלקשטיין ובית החולים רמב"ם פרסמו השבוע מחקר שהקיף מיליון תיקים רפואיים של חולי קרוהן וקוליטיס ונעשה באמצעות מאגר מידע משותף ל־4,200 מדענים בעולם ● מה הם גילו, ולמה שיטת המחקר חשובה לפחות כמו התוצאות עצמן

אילוסטרציה: Shutterstock
אילוסטרציה: Shutterstock

מחקר חדש, חריג בהיקפו, שפרסמו השבוע מכון KI של יזם הבינה המלאכותית ניר קלקשטיין ובית החולים רמב"ם עשוי לסמן את אחד הכיוונים העתידיים של המחקר הרפואי.

חברות הביומד הישראליות שהפתיעו וההזדמנויות שמחכות ב־2025
השבוע בביומד | מדוע אנחנו חושבים כל־כך לאט - ומה זה אומר לגבי העתיד?

המכון ובית החולים ערכו את המחקר שלהם במיליון מטופלים בקרוהן וקוליטיס, מחלות מעי דלקתיות - מספר נבדקים אדיר, במיוחד לאור העובדה שבישראל יש פחות מ־100 אלף מאובחנים. אז איך הם הגיעו לכל כך הרבה חולים? ד"ר חן ינובר ממכון KI, שהוביל את המחקר, מגלה שהסוד טמון בקהילת OHDSI (Observational Health Data Sciences and Informatics), קבוצה של יותר מ־4,200 מדענים ממוסדות מחקר ב־83 מדינות. הקבוצה הזאת השקיעה מאמצים כדי להציג מידע רפואי הנמצא ברשות חבריה באופן אחיד, כך שניתן יהיה לעבד אותו יחד.

חוקרי אודיסי הצליחו להסכים הן על תצורה אחידה לטבלאות במאגרי המידע והן על סדרה של קודים להגדרה של מחלות ומצבים רפואיים שונים. כך, לדוגמה, ההגדרה של מחלת קרוהן על כל שלביה היא פחות או יותר זהה בכל המאגר. כיום המאגר כולל לא פחות ממיליארד רשומות רפואיות העומדות בתקן של אודיסי.

ד''ר חן ינובר, חוקר בכיר  במכון KL / צילום: תמונה פרטית

סוד נוסף של הקהילה הוא האופן שבו מפיקים מידע מהמאגר בלי להפר פרטיות. לדוגמה, חוקר כמו ינובר לא מקבל לידיו את כל המידע ממאגר של חוקר אחר, וגם לא יכול להיכנס למאגר ולנבור בו. הוא כן יכול להפנות אליו שאלה ולקבל תשובה. הגישה הזאת היא כלי פשוט שמאפשר גם למנוע הפרה של הפרטיות וגם לשאול המון שאלות רפואיות חשובות.

יתרון הגודל

המכון של קלקשטיין מתמחה בלשאול שאלות רפואיות על פני כמויות גדולות מאוד של מידע, וניתוח המידע בכלים חישוביים מתקדמים. למעשה, לדברי ינובר אחת המטרות של המחקר הנוכחי הייתה להראות את הפוטנציאל האדיר של מאגר אודיסי במחקרים רפואיים. החוקרים הפנו לקהילה שאילתות לגבי יותר מאלף פרמטרים שונים הקשורים למחלות מעי דלקתיות, ואת התוצאות מכון KI ורמב"ם מעמידים לרשות כל דכפין - מדענים, חולים או סתם סקרנים באתר הקבוצה - כרגע בגרסה מצומצמת ובקרוב בגרסה מלאה. אם תרצו, לדוגמה, לדעת אם המחלה שכיחה יותר בילדים בקוריאה לעומת ארה"ב או אם גיל האבחנה מאוחר יותר בנשים מאשר בגברים, לא תוכלו לקבל את הנתונים אבל כן תוכלו לקבל את התשובה לשאלה.

מה בעצם היתרון של מחקר על מיליון אנשים בהשוואה למאגר מידע קטן יותר?
"היתרון הכי גדול הוא בגיוון. אנחנו יכולים לראות איך מתנהגת המחלה בקבוצות אתניות שונות, בחברות עם תזונה שונה, במערכות בריאות עם פרוטוקולי טיפול שונים, באנשים שאובחנו בתקופות שונות שבהן היו מקובלים טיפולים שונים. אם נכנסת לשוק תרופה חדשה, או שיש פרוצדורה רפואית שמשתמשים בה רק לעתים נדירות, אפשר להגיע במהירות רבה יותר למאסה של מידע על ההתערבות הזאת, ולזהות אילו תתי־קבוצות מגיעות חלילה מהר יותר לאשפוזים או למוות".

עם כל כך הרבה שאילתות, האם לא יאותרו גם אפקטים שלא בהכרח קיימים?
"זה יכול לקרות, אבל החוכמה היא לשים לב לא רק לעוצמת האפקט אלא גם לגודלו. אם יש לנו בשתי קבוצות של אלפי נבדקים כל אחת אפקט שמופיע בעשרה נבדקים בקבוצה אחת וב־20 נבדקים בקבוצה השנייה - מדובר באפקט מאוד מובהק סטטיסטית, אבל אולי לא כל כך משמעותי קלינית. צריך לבדוק זאת בכלים אחרים ולהפעיל שיקול דעת רפואי. לכן המחקר נערך בשיתוף גורמים קליניים ולא רק בהובלת מומחים חישוביים".

הקשר בין דיכאון לקרוהן

במאמר שפורסם בכתב העת Digestive Diseases and Sciences הציגו החוקרים כמה מהממצאים המובילים שלהם. הם מצאו, לדוגמה, שבמחלת קרוהן גיל האבחנה הולך ויורד בחדות יותר מאשר בקוליטיס, ובארה"ב ובאירופה יותר מאשר באסיה. שיעור האבחון של נשים אסיאתיות נמוך מאשר במדינות מערביות, וגם נמוך מאשר באוכלוסיות אסיאתיות שמתגוררות במדינות מערביות. עם זאת, הנתונים אינם מסבירים מה גורם להבדלים הללו.

החוקרים בחנו גם מה קורה לנבדקים שנה לפני האבחון ומצאו שבשנים האחרונות במקרים רבים יותר נרשמים בתיקי המטופלים, לצד תסמינים במערכת העיכול, תסמינים של דיכאון וחרדה. לא ברור אם מדובר בעלייה במודעות לדיכאון ולחרדה המלווים תקופה של כאב ואי־ודאות לפני אבחון, או נטייה של מערכת הבריאות לתייג תחילה חלק מהכאבים כדיכאון וחרדה. דיכאון וחרדה בשנה שלפני האבחנה הופיעו יותר בתיקים של נשים מאשר של גברים.

עוד בחנו החוקרים את שיעורי ההתערבות הניתוחית המופעלות במקרים החמורים יותר. לדברי ינובר, השאלה הזאת נועדה לבחון אם האבחון המוקדם והתרופות החדשות שנרשמו בשנים האחרונות מצליחים לחסוך ניתוחים. והתשובה? "לא ראינו את זה", הוא אומר.

ד״ר רוני ויסהוף, רופא בכיר במכון לגסטרואנטרולוגיה במרכז רפואי רמב״ם, מסביר את המסקנות הקליניות של המחקר: "זו הפעם הראשונה שבה אנחנו מקבלים מבט גלובלי על התפתחות המחלות הדלקתיות של המעי. כך אפשר לראות אילו מאפיינים של המחלה תלויים בתזונה של אזור מסויים, בגנטיקה, בסגנון חיים, במאפיינים של מערכת הבריאות המקומית, ואילו הם מאפיינים קבועיל של המחלה".

מחקר הזה, הוא אומר, בלטו דווקא המאפיינים הדומים. "גם אבחוני הדיכאון והחרדה שמתלווים למחלה, והם כנראה חלק ממנה ממש כמו התסמינים העיכוליים, גם בכמות הסיבוכים, גם עלייה בשכיחות. אנחנו מעריכים כעת שהעלייה בשכיחות נובעת ממשהו שקורה כעת לכל בני האדם, אולי שינוי בתזונה או שינוי סביבתי, אולי שימוש באנטיביוטיקה, ולא משינוי מקומי שקורה בחברה מסויימת.

"גם את הממצא של היעדר ירידה בכמות הניתוחים למרות אבחנה מוקדמת יותר ושיפור במשטר התקופתי, מצאנו בכל העולם למרות הבדלים בולטים במערכות הבריאות. אנחנו לא מבינים מזה בהכרח שהתרופות החדשות לא עוזרות, אלא שהרופאים בכל העולם רואים בניתוחים חלק משמעותי ממשטר הטיפול במחלה".

ההבדל הבולט שבכל זאת נמצא הוא כאמור במועד האבחנה באסיה לעומת אירופה וארה"ב, "וגם את זה מעניין לבדוק יותר לעומק. אנחנו מאוד מתלהבים לגבי האפשרות להפנות למאגר שאלות נוספות".

התוצאות לא כוללות כרגע מידע כמו מהו הטיפול הכי אפקטיבי בכל תת־סוג של קרוהן.
ינובר: "המחקר שלנו הוא מעין מחקר מקדים לשאלות מסוג זה. רצינו קודם כול לאפיין את קהילת החולים במחלות מעי דלקתיות. עשינו מאמץ מיוחד בנושא הדמוגרפיה וגם רצינו להראות איך אפשר יהיה לבצע מחקרים נוספים על המאגרים של הקהילה: להראות שההגדרות במאגרים השונים אכן אחידות, שהאוכלוסיות שאנחנו משווים באמת ניתנות להשוואה, ושאנחנו מצליחים להפיק תוצאות מעניינות".

מחקר מפתיע על לחץ דם

אילו מחקרים מעניינים נוספים יצאו מהמאגר?
"בקורונה נערכו מחקרים רבים על הנתונים הללו. כמו כן התפרסם בכתב העת Lancet מחקר מקיף על הטיפול בלחץ דם, שהשווה תוצאות ותופעות לוואי של פרוטוקולי טיפול שונים, והופק ממנו דוח עב כרס על המלצות טיפול. כותרת המחקר הייתה שהתרופה הפופולרית ביותר ליתר לחץ דם אינה באמת זו שנותנת את התוצאות הטובות ביותר".

האם העולם הרפואי אימץ את המסקנות?
ינובר: "אני לא בטוח. אגודות הרופאים מעדיפות ניסויים קליניים על פני מחקרים תצפיתיים, אפילו אם הם מבוצעים על פני כמויות עצומות של מידע. אני מאמין שעם הזמן, ועם שיפור הכלים לשליטה במשתנים מתערבים במחקרים כמו שלנו, גם זה ישתנה".

עוד כתבות

אילוסטרציה: כפיר סיון

החנות נפגעה מטיל, הבעלים שרק סיים מילואים ראה מרחוק איך בוזזים אותה

בעלי רשת חנויות iBags ראה דרך מצלמות האבטחה שחלונות הראווה של הסניף התל אביבי שלו נופצו מההדף של אחד הטילים האיראנים - ולהפתעתו גילה כי לאחר מכן שלושה אנשים נכנסו לחנות הפרוצה ובזזו אותה

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ אסר שימוש בקלוד, אך הוא כיכב במתקפה על איראן

שעות לאחר שהנשיא הורה להפסיק את ההתקשרויות עם החברה ולהגדירה כסיכון בשרשרת האספקה, נעשה שימוש במודל קלוד בתקיפה באיראן ● במקביל חתמה OpenAI על הסכם חדש עם הפנטגון, בצל ביטול החוזים עם אנתרופיק

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר / צילום: ap, Kin Cheung

הבריטים מחוץ למלחמה: רה"מ קיבל ייעוץ שהיא מנוגדת לחוק הבינ"ל

הלייבור "גאים לא להיות מעורבים בתקיפה לא-חוקית", דווח בבריטניה, בעוד שר ההגנה אמר בראיון כי טילים שוגרו מאיראן לעבר קפריסין, אך לא בטוח שכוונו לאי ● ביקורת ב"טלגרף" השמרני: "המשטר האכזרי ביותר בעולם נמצא לפני קריסה - ולבריטניה אין שום חלק בכך"

מערכת ynet (ארכיון) / צילום: דור מלכה

יואב זיתון הוא איש התקשורת שנעצר בחשד שביצע מעשה סדום בקטין בן 15

זיתון, הכתב הצבאי של ynet, נעצר בשבוע שעבר ● מחקירת המשטרה התברר כי הוא הכיר את הקורבן באפליקציית היכרויות, וזה סיפר לו על גילו הצעיר ● הקטין סיפר למשטרה כי זיתון הפיל אותו על הקרקע ואנס אותו באלימות קשה

מטוס הקרב הטורקי KAAN / צילום: Reuters, Anadolu

מטוס העתיד של ארדואן, הרוכשת המפתיעה וההתנגדות האמריקאית

התעשיות הביטחוניות הישראליות מגבירות מאמצים באמריקה הלטינית, רפאל מקימה מפעל מנועים רקטיים בארה"ב, מפרולייט משיקה סמן לייזר חדש, וטראמפ מפעיל לחץ נגד עסקת מטוסים טורקית לסעודיה ● כל מה שקרה השבוע בתעשיות הביטחוניות עוד לפני שפרצה מלחמה

יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ בפגישתם בבית הלבן בנובמבר / צילום: ap, Mark Schiefelbein

המדינה המפתיעה שתמכה בתקיפה באיראן והסכסוך שיכול להגיע לקיצו

"סעודיה שוקלת צעדיה מחדש לאחר המתקפה האיראנית", אומר לגלובס מומחה למפרץ הערבי ● מה מנחה את ריאד, איך משפיע המשבר מול איחוד האמירויות ולמה יורש העצר הסעודי מעדיף שהמשטר יפול?

מיכלית בריטית במיצרי הורמוז / צילום: ap, Morteza Akhoondi

100 דולר לחבית? כך עלולה סגירת הורמוז לשנות את שוק הנפט העולמי

התקיפה הובילה לצניחה של 70% בתנועת המיכליות בעורק התחבורה הראשי, ולעלייה של 50% בפרמיות הביטוח ● המומחים מעריכים כי השוק כבר תמחר את רוב הסיכונים, בעוד אופ"ק מגדילה התפוקה כדי למתן את המחיר ● כעת - כל העיניים נשואות לפתיחת המסחר

שדרות / צילום: Shutterstock

העיר בה לא נשמעה אפילו אזעקה אחת במערכה הנוכחית מול איראן

לפי נתוני אזעקות שנאספו מאז פתיחת המערכה, שדרות לא חוותה ולו התרעה אחת, בעוד שבגוש דן ובצפון נרשמו עשרות אזעקות בתוך יום וחצי בלבד ● כך נראית מפת ההתראות במערכה מול איראן

בצלאל מכליס ואלי גליקמן / צילום: אסף שילה ישראל סאן, איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

המניה שמחקה 60% משוויה ואלו שירוויחו מהמלחמה

מחר יגיבו השווקים לראשונה לפעולה הצבאית הישראלית-אמריקאית נגד איראן ● על רקע המבצע, גלובס מסמן את הישראליות בוול סטריט שצפויות לבלוט בשבוע המסחר, וגם את אלו שעשו תנועות משמעותיות במהלך סוף השבוע החולף

פגיעה של טיל איראני בבניין בתל אביב / צילום: כב''ה

הבית שלכם נפגע במלחמה? זה הדבר הראשון שאתם צריכים לעשות

אנשים שביתם נפגע בעם כלביא נותנים טיפים לנפגעים החדשים ● מה כדאי לדעת לפני שמטפלים בבית שנפגע מטיל איראני ומה אומרים המומחים? ● גלובס עושה סדר

מעבר הגבול בטאבה / צילום: יוד צילומים

השמיים עדיין סגורים, כך תוכלו בכל זאת להיכנס ולצאת מישראל

עקב המצב, ארקיע תחל היום להפעיל טיסות לציבור הרחב חכורות בין טאבה לאתונה על מנת לאפשר כניסה ויציאה מישראל ● ישראייר נערכת להפעלת טיסות חילוץ המיועדות ללקוחותיה בלבד

עלי חמניאי, מנהיג איראן / צילום: ap

40 שנות דיכוי וטרור: חמינאי חוסל

באיראן הודיעו רשמית כי המנהיג העליון של איראן, עלי חמינאי, חוסל הבוקר במכת הפתיחה של מבצע "שאגת הארי" ● מדובר במהלך דרמטי שעלול לטלטל את מוקדי הכוח בטהרן ולשנות את מאזן ההרתעה האזורי לאחר יותר משלושה עשורים בהם חלש על השלטון

טילים הערב בירושלים / צילום: Mahmoud Illean

שיגורים לרחבי הארץ; מצב החירום בעורף הוארך עד 12 במרץ

חיל האוויר השלים יותר מ-30 תקיפות נגד מערך הטילים הבליסטיים של המשטר האיראני ● שרי הממשלה מאשרים במשאל טלפוני את הארכת מצב החירום המיוחד בעורף לעוד 12 יום ● תשעה הרוגים ועשרות פצועים בפגיעה ישירה באזור בית שמש ● צה"ל בגל הפצצות בטהרן; נתניהו: "התקיפות רק יתגברו" ● כ-100 אלף משרתי מילואים גויסו ● "טראמפ: הטבענו 9 ספינות איראניות" ● עדכונים שוטפים

אזור הפגיעה בגוש דן / צילום: מד''א

הרוגה ו-20 פצועים בפגיעה ישירה בת"א

אחד נפצע קשה, היתר בינוני וקל ● גופת המנהיג העליון אותרה בין ההריסות. התיעוד הוצג לנתניהו ● טראמפ אישר שחמינאי חוסל ● אזעקות רבות לשטח ישראל משעות הבוקר • משמרות המהפכה תקפו עם כטב"מים וטילים בסיסים אמריקאיים במזרח התיכון; בדובאי, כוויית ובחריין נרשמו פגיעות ישירות • חיל האוויר ביצע את מטס התקיפה הגדול ביותר אי-פעם • עדכונים שוטפים

חניה בתל אביב / צילום: Shutterstock, Adi Shpigel

בשיא המלחמה: הצעד של העיריות שיסייע לתושבים ולמבקרים

החל מהיום (א') תושבים ומבקרים בתל אביב יזכו לחניה חינם בכחול לבן - באמצעות האפליקציות פנגו וסלו ● גם בירושלים, בחיפה ובקריית אתא פתחו במהלך דומה: "מחויבותנו העליונה היא להקל על הנטל ולהעניק לתושבים שקט נפשי ככל הניתן", אמר ראש העיר

נושאת המטוסים האמריקאית אברהם לינקולן במיצרי הורמוז / צילום: ap, Zachary Pearson

בזו אחר זו: חברות הספנות הגדולות עוצרות את הפעילות במיצרי הורמוז

חברות כמו מארסק והפג-לויד, כמו גם MSC ו-CMA CGM, הורו לספינותיהם להישאר במים בטוחים ולא להתקרב לאזור המלחמה הפעיל של המפרץ הפרסי ● עפ"י דיווחים, ישנן כרגע 170 ספינות שתקועות במפרץ ● כיצד יושפעו מחירי הנפט?

דפנה לוצקי / צילום: איל יצהר

העיתונאית דפנה לוצקי הלכה לעולמה

לוצקי כיהנה בשורה של תפקידים משמעותיים בעיתונות הכלכלית ● היא שימשה בין היתר כסגנית עורכת גלובס וכעורכת בכירה ב"דה מרקר" ובתאגיד השידור "כאן" ● היא נפטרה ממחלה קשה בגיל 51

ביג פאשן גלילות / צילום: טלי בוגדנובסקי

קנס מלחמה: קונים ליד הבית ומשלמים עוד 30%. וגם: המוצר שהביקוש אליו זינק

כמו במערכה האיראנית הקודמת, גם הפעם ביג היו הראשונים להודיע על הקלות, מליסרון והכשרת היישוב הצטרפו, אך בעזריאלי טרם התקבלה החלטה ● ברשת הסטוק מדווחים על עלייה ברכישת מוצרים לבית, ובעולם הקולנוע והחשמל על ביקושים למסכי טלוויזיה קטנים

אזור הפגיעה הישירה בבית שמש / צילום: דוברות מד''א

הפגיעה הישירה במקלט בבית שמש: "תרחיש נדיר אבל אפשרי"

המהנדס הראשי של פיקוד העורף לשעבר: "בשימוש בטילים מהסוג שראינו לאחרונה, פגיעה ישירה הופכת לשאלה של 'מי ישב איפה ובאיזו תנוחה'"

אזור נפילת טיל איראני במרכז הארץ / צילום: ap, Oded Balilty

רשות המסים פתחה מחדש את "המסלול המהיר" להגשת תביעות לנזק ישיר עד 30 אלף שקל

במסגרת מסלול זה ניתן לקבל אישור על תביעה ללא המתנה לשמאי, עד 7 ימים מהשלמת התביעה על כל פרטיה ● המסלול מיועד להגשת תביעות בגין נזק למבנה ותכולה בלבד בסכום שאינו עולה על 30 אלף שקל לניזוקים פרטיים או עסקיים