גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מיליון נבדקים, 83 מדינות: מחקר ישראלי חדש מסמן את הדרך לרפואת העתיד

מכון KL של היזם ניר קלקשטיין ובית החולים רמב"ם פרסמו השבוע מחקר שהקיף מיליון תיקים רפואיים של חולי קרוהן וקוליטיס ונעשה באמצעות מאגר מידע משותף ל־4,200 מדענים בעולם ● מה הם גילו, ולמה שיטת המחקר חשובה לפחות כמו התוצאות עצמן

אילוסטרציה: Shutterstock
אילוסטרציה: Shutterstock

מחקר חדש, חריג בהיקפו, שפרסמו השבוע מכון KI של יזם הבינה המלאכותית ניר קלקשטיין ובית החולים רמב"ם עשוי לסמן את אחד הכיוונים העתידיים של המחקר הרפואי.

חברות הביומד הישראליות שהפתיעו וההזדמנויות שמחכות ב־2025
השבוע בביומד | מדוע אנחנו חושבים כל־כך לאט - ומה זה אומר לגבי העתיד?  

המכון ובית החולים ערכו את המחקר שלהם במיליון מטופלים בקרוהן וקוליטיס, מחלות מעי דלקתיות - מספר נבדקים אדיר, במיוחד לאור העובדה שבישראל יש פחות מ־100 אלף מאובחנים. אז איך הם הגיעו לכל כך הרבה חולים? ד"ר חן ינובר ממכון KI, שהוביל את המחקר, מגלה שהסוד טמון בקהילת OHDSI (Observational Health Data Sciences and Informatics), קבוצה של יותר מ־4,200 מדענים ממוסדות מחקר ב־83 מדינות. הקבוצה הזאת השקיעה מאמצים כדי להציג מידע רפואי הנמצא ברשות חבריה באופן אחיד, כך שניתן יהיה לעבד אותו יחד.

חוקרי אודיסי הצליחו להסכים הן על תצורה אחידה לטבלאות במאגרי המידע והן על סדרה של קודים להגדרה של מחלות ומצבים רפואיים שונים. כך, לדוגמה, ההגדרה של מחלת קרוהן על כל שלביה היא פחות או יותר זהה בכל המאגר. כיום המאגר כולל לא פחות ממיליארד רשומות רפואיות העומדות בתקן של אודיסי.

ד''ר חן ינובר, חוקר בכיר  במכון KL / צילום: תמונה פרטית

סוד נוסף של הקהילה הוא האופן שבו מפיקים מידע מהמאגר בלי להפר פרטיות. לדוגמה, חוקר כמו ינובר לא מקבל לידיו את כל המידע ממאגר של חוקר אחר, וגם לא יכול להיכנס למאגר ולנבור בו. הוא כן יכול להפנות אליו שאלה ולקבל תשובה. הגישה הזאת היא כלי פשוט שמאפשר גם למנוע הפרה של הפרטיות וגם לשאול המון שאלות רפואיות חשובות.

יתרון הגודל

המכון של קלקשטיין מתמחה בלשאול שאלות רפואיות על פני כמויות גדולות מאוד של מידע, וניתוח המידע בכלים חישוביים מתקדמים. למעשה, לדברי ינובר אחת המטרות של המחקר הנוכחי הייתה להראות את הפוטנציאל האדיר של מאגר אודיסי במחקרים רפואיים. החוקרים הפנו לקהילה שאילתות לגבי יותר מאלף פרמטרים שונים הקשורים למחלות מעי דלקתיות, ואת התוצאות מכון KI ורמב"ם מעמידים לרשות כל דכפין - מדענים, חולים או סתם סקרנים באתר הקבוצה - כרגע בגרסה מצומצמת ובקרוב בגרסה מלאה. אם תרצו, לדוגמה, לדעת אם המחלה שכיחה יותר בילדים בקוריאה לעומת ארה"ב או אם גיל האבחנה מאוחר יותר בנשים מאשר בגברים, לא תוכלו לקבל את הנתונים אבל כן תוכלו לקבל את התשובה לשאלה.

מה בעצם היתרון של מחקר על מיליון אנשים בהשוואה למאגר מידע קטן יותר?
"היתרון הכי גדול הוא בגיוון. אנחנו יכולים לראות איך מתנהגת המחלה בקבוצות אתניות שונות, בחברות עם תזונה שונה, במערכות בריאות עם פרוטוקולי טיפול שונים, באנשים שאובחנו בתקופות שונות שבהן היו מקובלים טיפולים שונים. אם נכנסת לשוק תרופה חדשה, או שיש פרוצדורה רפואית שמשתמשים בה רק לעתים נדירות, אפשר להגיע במהירות רבה יותר למאסה של מידע על ההתערבות הזאת, ולזהות אילו תתי־קבוצות מגיעות חלילה מהר יותר לאשפוזים או למוות".

עם כל כך הרבה שאילתות, האם לא יאותרו גם אפקטים שלא בהכרח קיימים?
"זה יכול לקרות, אבל החוכמה היא לשים לב לא רק לעוצמת האפקט אלא גם לגודלו. אם יש לנו בשתי קבוצות של אלפי נבדקים כל אחת אפקט שמופיע בעשרה נבדקים בקבוצה אחת וב־20 נבדקים בקבוצה השנייה - מדובר באפקט מאוד מובהק סטטיסטית, אבל אולי לא כל כך משמעותי קלינית. צריך לבדוק זאת בכלים אחרים ולהפעיל שיקול דעת רפואי. לכן המחקר נערך בשיתוף גורמים קליניים ולא רק בהובלת מומחים חישוביים".

 

הקשר בין דיכאון לקרוהן

במאמר שפורסם בכתב העת Digestive Diseases and Sciences הציגו החוקרים כמה מהממצאים המובילים שלהם. הם מצאו, לדוגמה, שבמחלת קרוהן גיל האבחנה הולך ויורד בחדות יותר מאשר בקוליטיס, ובארה"ב ובאירופה יותר מאשר באסיה. שיעור האבחון של נשים אסיאתיות נמוך מאשר במדינות מערביות, וגם נמוך מאשר באוכלוסיות אסיאתיות שמתגוררות במדינות מערביות. עם זאת, הנתונים אינם מסבירים מה גורם להבדלים הללו.

החוקרים בחנו גם מה קורה לנבדקים שנה לפני האבחון ומצאו שבשנים האחרונות במקרים רבים יותר נרשמים בתיקי המטופלים, לצד תסמינים במערכת העיכול, תסמינים של דיכאון וחרדה. לא ברור אם מדובר בעלייה במודעות לדיכאון ולחרדה המלווים תקופה של כאב ואי־ודאות לפני אבחון, או נטייה של מערכת הבריאות לתייג תחילה חלק מהכאבים כדיכאון וחרדה. דיכאון וחרדה בשנה שלפני האבחנה הופיעו יותר בתיקים של נשים מאשר של גברים.

עוד בחנו החוקרים את שיעורי ההתערבות הניתוחית המופעלות במקרים החמורים יותר. לדברי ינובר, השאלה הזאת נועדה לבחון אם האבחון המוקדם והתרופות החדשות שנרשמו בשנים האחרונות מצליחים לחסוך ניתוחים. והתשובה? "לא ראינו את זה", הוא אומר.

ד״ר רוני ויסהוף, רופא בכיר במכון לגסטרואנטרולוגיה במרכז רפואי רמב״ם, מסביר את המסקנות הקליניות של המחקר: "זו הפעם הראשונה שבה אנחנו מקבלים מבט גלובלי על התפתחות המחלות הדלקתיות של המעי. כך אפשר לראות אילו מאפיינים של המחלה תלויים בתזונה של אזור מסויים, בגנטיקה, בסגנון חיים, במאפיינים של מערכת הבריאות המקומית, ואילו הם מאפיינים קבועיל של המחלה".

מחקר הזה, הוא אומר, בלטו דווקא המאפיינים הדומים. "גם אבחוני הדיכאון והחרדה שמתלווים למחלה, והם כנראה חלק ממנה ממש כמו התסמינים העיכוליים, גם בכמות הסיבוכים, גם עלייה בשכיחות. אנחנו מעריכים כעת שהעלייה בשכיחות נובעת ממשהו שקורה כעת לכל בני האדם, אולי שינוי בתזונה או שינוי סביבתי, אולי שימוש באנטיביוטיקה, ולא משינוי מקומי שקורה בחברה מסויימת.

"גם את הממצא של היעדר ירידה בכמות הניתוחים למרות אבחנה מוקדמת יותר ושיפור במשטר התקופתי, מצאנו בכל העולם למרות הבדלים בולטים במערכות הבריאות. אנחנו לא מבינים מזה בהכרח שהתרופות החדשות לא עוזרות, אלא שהרופאים בכל העולם רואים בניתוחים חלק משמעותי ממשטר הטיפול במחלה".

ההבדל הבולט שבכל זאת נמצא הוא כאמור במועד האבחנה באסיה לעומת אירופה וארה"ב, "וגם את זה מעניין לבדוק יותר לעומק. אנחנו מאוד מתלהבים לגבי האפשרות להפנות למאגר שאלות נוספות".

התוצאות לא כוללות כרגע מידע כמו מהו הטיפול הכי אפקטיבי בכל תת־סוג של קרוהן.
ינובר: "המחקר שלנו הוא מעין מחקר מקדים לשאלות מסוג זה. רצינו קודם כול לאפיין את קהילת החולים במחלות מעי דלקתיות. עשינו מאמץ מיוחד בנושא הדמוגרפיה וגם רצינו להראות איך אפשר יהיה לבצע מחקרים נוספים על המאגרים של הקהילה: להראות שההגדרות במאגרים השונים אכן אחידות, שהאוכלוסיות שאנחנו משווים באמת ניתנות להשוואה, ושאנחנו מצליחים להפיק תוצאות מעניינות".

מחקר מפתיע על לחץ דם

אילו מחקרים מעניינים נוספים יצאו מהמאגר?
"בקורונה נערכו מחקרים רבים על הנתונים הללו. כמו כן התפרסם בכתב העת Lancet מחקר מקיף על הטיפול בלחץ דם, שהשווה תוצאות ותופעות לוואי של פרוטוקולי טיפול שונים, והופק ממנו דוח עב כרס על המלצות טיפול. כותרת המחקר הייתה שהתרופה הפופולרית ביותר ליתר לחץ דם אינה באמת זו שנותנת את התוצאות הטובות ביותר".

האם העולם הרפואי אימץ את המסקנות?
ינובר: "אני לא בטוח. אגודות הרופאים מעדיפות ניסויים קליניים על פני מחקרים תצפיתיים, אפילו אם הם מבוצעים על פני כמויות עצומות של מידע. אני מאמין שעם הזמן, ועם שיפור הכלים לשליטה במשתנים מתערבים במחקרים כמו שלנו, גם זה ישתנה".

עוד כתבות

הפקולטה לניהול. על טכנולוגיה פורצת דרך ומשקיעים שנותרים מאחור / צילום: Shutterstock

הטכנולוגיה פורצת דרך, המשקיעים נותרים מאחור: איך ניתן לגרום לעולם הפיננסי להסתמך על המערכות המתקדמות?

היקף ההשקעות המנוהל כיום ע"י מנהלים דיגיטליים עומד על 1.8 טריליון דולר, אך עדיין, בכל הקשור להמלצות והתאמת הסיכונים - עולם ההשקעות נמצא מאחור ● המפתח לשינוי טמון בהסברה ובהאנשת המערכות

מתקן המחקר ווהאן בסין. דוח מיוני 2023 ציין כי חלק ממדעני המכון ''הנדסו גנטית נגיף קורונה'' / צילום: ap, Ng Han Guan

התחקיר שחוזר לאירוע ששיבש את העולם ולניסיונות ההשתקה

הרעיון שקוביד–19 נולד במתקן מחקר בסין סומן בעבר כתיאוריית קונספירציה ● זאת לאחר שההנחה שהמקור לנגיף הוא בעל חיים נגוע היא שנותרה על השולחן כמעט לבדה ● כעת, חמש שנים מפרוץ המגפה, מדען לשעבר של ה–FBI חושף כי חילוקי הדעות בין גופי המודיעין היו עמוקים ממה שידוע בציבור ● תחקיר של הוול סטריט ג'ורנל יצא להתחקות אחרי הסיבה האמיתית לקורונה

תל אביב / צילום: נוי מאיה

הארנונה מזנקת בכל הארץ ב-5.29% - אבל בתל אביב זה יותר מכפול

על פי נתוני עיריית תל אביב, שיעור העלייה הכולל הממוצע של הארנונה בין 2024 ל-2025 הוא 12.39% ● העלייה החדה מקורה בכמה היבטים: העלאת תעריפי בניינים לצורך מימון חלקי של דמי ההשתתפות במטרו, חיובים רטרואקטיביים על שנת 2024 וגם העלאת תעריפי הבניינים למגורים

מתוך הקמפיין של מזרחי טפחות

עברה בהצלחה: הפרסומת של בנק מזרחי טפחות היא הזכורה ביותר השבוע

הפרסומת למעבר בנק בקלות בכיכובם של דביר בנדק וחן אמסלם התברגה במקום הרביעי באהדה, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת האהובה ביותר שייכת לאל–על, והפרסומת של הרכב הסיני דונגפנג בולטת מול המתחרות

סניף של ג'יי.פי מורגן צ'ייס. ''מועמד שהוא כישרון AI מסתכל על ההנהלה'' / צילום: Reuters

לעבוד בגוגל? המשרה הנחשקת הבאה יכולה להיות בכלל בבנק

עבור כישרונות בתחומי הטכנולוגיה והבינה המלאכותית, המשרות בחברות שירותים פיננסיים נחשקות היום יותר מאי פעם ● ענקיות בנקאות כמו ג'יי. פי מורגן ובנק אוף אמריקה עבדו קשה מאוד כדי שזה יקרה

ג'נסיס GV80 קופה

הקרוס-אובר הקוריאני מציב רף חדש למתחרות היוקרתיות

גרסת הקופה של ה־GV80 ניצבת בראש מאמצי תעשיית הרכב הקוריאנית לפרוץ לשוק היוקרה ● יש לה מראה בעל נוכחות, תא נוסעים מפואר וביצועים מעודנים ● היא לא חסכונית, אבל זולה משמעותית מהמתחרות ● מבחן דרכים

מה צפוי בכלכלה הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

הסקטור שירוויח וכמה פעמים תרד הריבית? התחזיות של הבנקים

מתרחיש של סיום המלחמה ועד אי-שקט פוליטי, מהעלאות המסים וההתייקרויות ועד האינפלציה, הגירעון והצמיחה ● כיצד יגיב שוק העבודה, מה צפוי לבורסה בתל אביב והאם התחזקות השקל תימשך? ● 2025 במשק המקומי בעיני הבנקים הישראליים

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

מה יכול לעצור את חגיגת העליות בוול סטריט ב-2025?

לאחר השנתיים הרצופות הכי טובות ברבע המאה האחרונה, גם שורי השוק מעריכים שקצב העליות הפנטסטי לא יכול להימשך בשנה הקרובה ● בין החסמים: התמחורים כבר יקרים, רווחי החברות יצטרכו לעמוד ברף מאתגר, וגם הריבית עתידה להישאר גבוהה ולאורך זמן רב מהצפוי

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט: נאסד"ק קפץ ב-1.7%

נשיא ארה"ב ג'ו ביידן הודיע כי הוא חוסם רשמית את רכישת U.S. Steel על ידי ניפון סטיל היפנית מטעמי ביטחון לאומי ● בורסות אסיה ננעלו במגמה מעורבת ● הבנק של סין מתכנן להפחית את הריבית במהלך השנה ● האינפלציה בטורקיה ירדה ל-44% בקצב שנתי בדצמבר, מעל לצפי

חמאס פרסם אות חיים מהתצפיתנית החטופה לירי אלבג / צילום: N12

חמאס פרסם סרטון של התצפיתנית החטופה לירי אלבג

חמאס פרסם סרטון של התצפיתנית לירי אלבג, וטוען שהסרטון צולם השבוע ● ממשפחתה נמסר: "הסרטון קורע לנו את הלב לגזרים, זאת לא לירי שאנחנו מכירים. היא מתחננת על חייה" • זו הפעם השנייה שמפורסם תיעוד של אלבג מעזה, קרוביה סיפרו שבעבר קיבלו מסרים שהעבירה אליהם ● צה"ל מעדכן: ההתרעה שהופעלה בנתיב העשרה - זיהוי שווא ● שר החוץ הסורי, הודיע כי הוא צפוי לבקר השבוע בקטר, באיחוד האמירויות ובירדן ● 100 חטופים - 456 ימים למלחמה ● עדכונים שוטפים

מימין: בני ברק, ופלורנטין / צילומים: Shutterstock, טלי בוגדנובסקי

מי צפופה יותר: פלורנטין או בני ברק? התשובה לא כל כך פשוטה

נתוני מדלן מלמדים כי השכונות הצפופות ביותר מבחינת כמות אוכלוסייה לדונם הן השכונות החרדיות, אבל אם מודדים צפיפות לפי יחידות דיור - מתקבלת תמונה שונה לחלוטין. איזו צפיפות כדאי לקדם ולמה כמעט לא רואים יותר שכונות כאלה

מתיו ביילסקי, מייסד ויו''ר חברת ההשקעות Defiance / צילום: Defiance

לפני 20 שנה הוא היה חייל בודד בצנחנים. היום הוא מנהל חברת קרנות נחשבת בוול סטריט

מתיו ביילסקי, מייסד Defiance ETFs, שההיסטוריה שלו עוברת בסיירת צנחנים ובגבורת הפרטיזנים, מספר בראיון לגלובס מאיפה קיבל את הרעיון לחברה שמתמחה בין היתר בקרנות סל ממונפות ואת ההשראה לשם החברה ● מה הקשר שלו לטראמפ ומהן ציפיותיו מכהונתו ● וגם: על החיבור לישראל ודעתו המפתיעה על טרנדים חמים בעולם ההשקעות

רעות. אין אפליה בין רעות א' לרעות ב' / צילום: יוסי כהן

מאות מתושבי רעות יצטרכו לשלם למדינה דמי היתר: עד מיליון שקל לבית

בית המשפט המחוזי דחה את טענת התושבים כי הם פטורים מתשלומים אלה לרשות מקרקעי ישראל בשלב השני של היישוב, שנבנה לפני כ־30 שנה, בעיקר לאנשי קבע

כשהמטבח האיטלקי פוגש את התבלינים של הבית: המסעדה בפרדס חנה שמדברת לכולם

למסעדה המשפחתית יש DNA מובהק שמחבר בתבונה בין איטליה למזרח התיכון, עם פיצה נפוליטנית, פסטות איכותיות ופרשנות מקומית נהדרת

מערכת ההגנה האווירית הרוסית S-500 / צילום: מתוך יוטיוב

רוסיה מקימה גדוד חדש, ואלו חדשות רעות למערב

רמטכ"ל רוסיה הכריז על הקמת גדוד שיצויד במערכת ההגנה האווירית המתקדמת ביותר של מדינתו ● באוקראינה השיקו כטב"ם שנועד לנטר את תנועות אויב ● ערב הסעודית מנהלת מגעים עם טורקיה לרכישת 100 מטוסים הצפויים להיכנס לשירות מבצעי בעשור הבא ● והטיל הגרעיני החדש של צרפת ייכנס לשירות בעוד עשור ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

כלי רכב חדשים בנמל אשדוד / צילום: Shutterstock

45 אלף רכבים בחודש אחד: המרוץ לפני העלאת המס הביא לשיא בהכנסות האוצר

הערכות: 2024 תשבור שיאים בגביית מסי רכב. ההכנסה בדצמבר: כ-2.3 מיליארד שקל● למעלה מ-275 אלף כלי רכב נפרקו בנמלי הים התיכון מתחילת השנה למרות המצב הביטחוני  ● איזה מקום תופסת ישראל בין היעדים ליצוא מסין ● ועוד חדשות מענף הרכב

רה''מ בנימין נתניהו מעיד בבית המשפט, לפני כשבועיים / צילום: ap, Stoyan Nenov/Pool Photo

בהמלצת רופאיו: נתניהו מבקש לדחות את עדותו בשבועיים

הפרקליטות נענתה לבקשה "ובלבד שהמלצת הרופאים תקוים במלואה" ● לפני שלושה ימים יצא נתניהו לכנסת על מנת להשתתף בהצבעה

תושבי עזה במתחם אוהלים מחוץ לדיר אל באלח, עזה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

חמאס: המשא ומתן העקיף יתחדש היום בדוחא

רה"מ דן היום על המנדט של המשלחת הישראלית שתצא לקטאר כדי לקדם את עסקת שחרור החטופים ● צה"ל יירט טיל ששוגר מתימן, בהמשך יורט כטב"ם מחוץ ישראל ● דיווח: תוכנית לתקיפה של מתקני הגרעין האיראניים הוצגה לביידן בדיון ● לבנון עיכבה מטוס איראני שחשוד בהעברת כסף לחיזבאללה ● עדכונים בולטים

ביידן בבית הלבן. פחת והלך / צילום: ap

האם הגיע הזמן להגביל את גיל המנהיגים?

גילויים על השתקת נסיגתו המנטלית של ביידן הביאו לתהיות אם הגיע הזמן להגבלת גיל לנשיאים ● ונתניהו עומד לשבור את שיא הזקנה של גולדה ובן גוריון

בית המשפט העליון / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

אחרי פסיקת הבג"ץ: הצעת החוק החדשה למינוי נשיא ביהמ"ש העליון ע"י הכנסת

ועדת השרים לחקיקה תדון ביום ראשון הקרוב בהצעת חוק לפיה הנשיא ימונה על פי בחירה של מליאת הכנסת ויבחר לתקופה של חמש שנים ● ברקע: פסיקת בג"ץ המחייבת את שר המשפטים לקיים הצבעה על בחירת נשיא חדש לעליון עד ל-16 בינואר