גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקרנות שעצרו השקעות חדשות והריכוזיות: המספרים הפחות מחמיאים של ההייטק

2024 ביטאה התאוששות בגיוסי ההון של חברות ההייטק הפרטיות, עם כמעט 10 מיליארד דולר ● ואולם, נתח המשקיעים הפרטיים והמוסדיים בעוגה בשפל, וקרנות הון סיכון בולטות נמנעו מהרחבת הפורטפוליו בישראל ● וגם: לפי מכון RISE, תחום הסייבר מושך חלק ניכר מההשקעות

ירידה דרמטית בגיוסי הקרנות ובפעילות המשקיעים
ירידה דרמטית בגיוסי הקרנות ובפעילות המשקיעים

השנה החולפת מסתמנת לפי המספרים היבשים שפורסמו בימים האחרונים בתור אחת השנים הטובות להייטק הישראלי, אולי למעט שנות בועת הקורונה והריבית הנמוכה של תחילת העשור. עם סך השקעות של כמעט 10 מיליארד דולר בסטארט־אפים, בחברות צמיחה ובחברות בוגרות. עם זאת, מתחת לפני השטח התמונה מורכבת יותר - מפת המשקיעים הולכת ומשתנה, וההצלחות מרוכזות בידי פחות משקיעים פרטיים ומוסדיים.

מיליון נבדקים, 83 מדינות: מחקר ישראלי חדש מסמן את הדרך לרפואת העתיד
חדשות ההייטק | המוסדיים הישראלים שמאחורי רכישת הסטארט-אפ של אהוד ברק

2024 מסמנת את השנה בה נכנס המספר הקטן ביותר של משקיעים חדשים להייטק הישראלי בעשור האחרון - כ־730, כך לפי דוח הסיכום של חברת המחקר IVC ולאומיטק. במקביל, אותו דוח מצביע על שפל של כל הזמנים בנתח היחסי של הקרנות והמוסדיים בעוגת המשקיעים הישראלים.

בנוסף לכך, נרשמה ירידה כוללת במספר המשקיעים: מכון רייז ישראל (RISE) בניהולו של יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, פרופ' יוג'ין קנדל, מזהה ירידה של 16% במספר המשקיעים בתעשייה המקומית (לעומת 2023), וחברת IVC מראה גם היא ירידה. שמוליק שלח, מנהל מחקר כמותי ואסטרטגיה ב־IVC מסביר כי יש להבדיל בין המשקיעים הפרטיים, שהפחיתו משמעותית את השקעותיהם בישראל, לבין קרנות ההון סיכון המקומיות ש"מגלות עליה ברמת השקעות חדשות, השקעות המשך ובאופן כללי הזמינות שלהן לחברות השתפרה במעט ביחס ל־2023", הוא אומר.

עוד מגמה בולטת היא הריכוזיות בענף: לפי מכון רייז, עשר חברות בלבד גרפו כשליש מכלל ההשקעות השנה, ותחום הסייבר לבדו משך 42% מההון המושקע. פירמת IVC מצאה נתון דומה: קרוב למחצית מההשקעות מיוחסות לסבבי ענק של יותר מ־100 מיליון דולר, שמספרם מוגבל, ושיעורן של חברות הסייבר הגיע לשיא - 38%.

דובקות בפורטפוליו

למרות העלייה בהשקעות בישראל, כמה מהקרנות המקומיות הבולטות לא ביצעו השקעות חדשות ב־2024, ורבות מהן החליטו לתמוך בעיקר בפורטפוליו הקיים. השקעה בחברה חדשה מהווה התחייבות למשך תקופה ארוכה שיכולה להימשך אפילו עשור או שניים, לכן מדובר בהחלטה כבדת משקל: היא מתקבלת בעיקר כאשר הקרן יודעת כי יש לה מספיק מימון.

עם זאת, לאי־השקעה בחברות חדשות סיבות רבות, כמו למשל מחסור בהיצע חברות אטרקטיבי, שנובע בין השאר מכך שהן מבקשות שווי גבוה מדי. לעיתים, קרנות מסיימות את תקופת ההשקעה שלהן ומסתפקות בתמיכה בחברות הקיימות, אך עצירה של שנה בהשקעות החדשות היא נדירה, מפני שאותן קרנות אמורות להיערך עם גיוס קרן חדשה שתאפשר להן לחזור ולהשקיע מחדש.

הקושי לגייס הון חדש להשקעות הייטק בשנתיים האחרונות השפיע. "חלק מהקושי של הקרנות הישראליות לגייס כספים נובע מהעובדה שגם הכסף הזה הוא זר בסופו של דבר", אומר דני בירן, עמית מדיניות בכיר במכון רייז ישראל. "ואם קיימת ירידה כוללת בהשקעות בישראל, זה מקרין גם על היכולת של המשקיעים המקומיים".

על פי בדיקת גלובס במאגרי מידע העוקבים אחרי עסקאות בהייטק הישראלי - כמו IVC ופיינדר של "סטארטאפ ניישן סנטרל", עולה כי כמה משקיעי דגל לא ביצעו השנה השקעות חדשות, בהם JVP של אראל מרגלית, מחלוצת קרנות ההון סיכון הישראליות, שמנהלת 1.75 מיליארד דולר. לפי IVC, הקרן ביצעה שתי השקעות משמעותיות דרך קרן הפודטק שלה ב־2022, השקעה חדשה אחת ב־2023, ולא צירפה חברות חדשות לפורטפוליו שלה במהלך השנה.

גם קרן 83North, של כמה מבכירי התעשייה הישראלית, שמושקעת בין היתר בויה ועשתה אקזיט גדול בוולט, לא השקיעה בחברות חדשות בישראל ב־2023 וב־2024 למרות שביצעה השקעות חדשות באירופה. גם קרן גרופ 11 של דובי פרנסס, שבעבר הייתה מהמשקיעות הפעילות ביותר בפינטק הישראלי, התמקדה השנה בעיקר בתמיכה בחברות הפורטפוליו הקיימות שלה. עם זאת, בקרן מצפים להנפקות של חברות כמו נבן או טיפלתי פתרונות, בטווח הנראה לעין.

חשש מירידת שווי

יובש בהשקעות החדשות נרשם גם בתחום חברות הצמיחה. ויולה גרות' ופיטנגו גרות', שתי קרנות שהוקמו על מנת לתמוך בסטארט־אפים בשלבים בוגרים יותר, לא ביצעו השקעות חדשות השנה, בין השאר בגלל חשש של חברות לגייס בירידת שווי ביחס לסיבוב הקודם, וכן בשל העובדה שגייסו די והותר בשנות הבועה.

ויולה גרות' שמנהלת כ־800 מיליון דולר, עברה מביצוע ארבע השקעות חדשות משמעותיות בחברות ישראליות ב־2022, לשנה וחצי ללא אף השקעה מקומית חדשה. במקום זאת, הקרן צמצמה את פעילותה להשקעת המשך בחברות הפורטפוליו ולעסקה חדשה בודדת בחברה אמריקאית. בחודש שעבר נחשף בגלובס כי ויולה גרות' עצמה גייסה לאחרונה קרן חדשה בהיקף של 250 מיליון דולר ובחרה צוות חדש של שותפים, כך שהיא צפויה לחזור ולהשקיע בחברות חדשות בשנה הקרובה.

על פי מאגר פיינדר, קרנות נוספות לא ביצעו השקעות חדשות, בהן BRM של האחים ברקת ויובל הרכבי, וכן מספר משקיעים מוסדיים כגון מור־טק. בשורת המשקיעים הזרים עולה כי BGV, קרן ההון סיכון של אריק בנחמו, יהודי צרפתי שכיהן בעבר כמנכ"ל 3Com והשקיע רבות בסטארטאפים מקומיים, לא ביצעה השקעות חדשות בישראל, למרות היותה אקטיבית מאוד בארה"ב.

גם קרן טארגט גלובל, קרן גרמנית שהוקמה בין השאר בידי משקיעים ישראלים, לא ביצעה השקעות חדשות בישראל ב־2024. היא נחשבת למשקיעה בולטת בחברות כמו ראפיד, ארמטיק, גט ובג'ונקו (שנסגרה בעקבות מקרה הונאה). כדי לנטרל הטייה מצד קרנות שצמצמו את פעילויותיהן בעולם, בחרו במכון רייז להתמקד ב־20 הפעילות ביותר בהייטק העולמי ולבחון כמה מהן השקיעו בישראל: מתוך 15 הקרנות שהשקיעו בעבר בישראל, שמונה הקפיאו את השקעותיהן בשנתיים האחרונות.

בחברת המחקר סירבו למסור את שמותיהן, אך בבדיקה במאגר הסטארט־אפים PitchBook ניתן לראות כי מדובר בקרנות: Keiretsu, Kima, Climate ו־ Bossa. קרן SOSV לא השקיעה כלל בישראל ב־2024. עם זאת, קרנות גדולות אחרות כמו סקויה, אנדריסן הורוביץ ואלומני, השקיעו בישראל.

ויש קרנות ש־2024 הייתה עמוסה במיוחד עבורן: NFX השקיעה ב־9 חברות ישראליות חדשות; הקרנות ורטקס, אנטרי ואייבקס השקיעו ב־8 חברות ישראליות חדשות; ג'יי ונצ'רס של עודד חרמוני ב־7 חברות; ויולה ונצ'רס השקיעה ב־6 ואילו סטייג'וואן וגרוב השקיעו ב־5 חברות חדשות כל אחת.

עוד כתבות

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם עצי דובדבנים והדר: בכמה נמכר בית פרטי עם 6 חדרים בכפר ורדים?

ברחוב חירם ביישוב כפר ורדים נמכר בית פרטי עם שישה חדרים המשתרע על פני 300 מ''ר בנוי בכ-3.95 מיליון שקל ● לבית חצר היקפית גדולה עם מרחבים ירוקים ועשרה עצי פרי ● הבית שווק תחילה, עוד בזמן המלחמה, ב־4.1 מיליון שקל ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

צילומים:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב, AP, Kazakhstan's Emergency Ministry Press Service ו־Dmitry Lovetsky

הטעות של רוסיה הציפה טראומות מהעבר, וחוללה משבר דיפלומטי עם אזרבייג'ן

יירוט שגוי של מטוס נוסעים אזרי בידי רוסיה חשף מערכת יחסים מורכבת בין המדינות, וגם ההתנצלות החריגה של פוטין לא הרגיעה את הרוחות ● למרות העוינות ההיסטורית, אזרבייג'ן מצליחה לרקוד "טנגו דיפלומטי" מתוחכם עם רוסיה: היא משמשת כגשר מסחר חיוני עבורה, אך גם מרוויחה מחולשתה ומוכרת נפט וגז לאירופה ● כעת היחסים הכלכליים הללו בסכנה

עם קאסט שכולנו גדלנו עליו: הקומדיה השחורה "מתבייתים" לא מאכזבת

הסדרה החדשה של היוצרת ליז פלדמן עלתה לאחרונה לנטפליקס ומצדיקה את הצפייה גם בלי צוות השחקנים המוכר ● ליסה קודרו וריי רומנו מגלמים זוג נשוי שמנסה למכור את ביתם, כשברקע סוד משפחתי אפל מעיב על המכירה

מצב השווקים / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

איפה כדאי להשקיע ב-2025 - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בכמה צפויות לעלות הבורסות בתל אביב ובניו יורק ב-2025 ולאן תגיע הריבית? ● כמה הרוויחו החוסכים בגמל ובקרנות ההשתלמות ב-2024? ● כל מה שצריך לדעת על הפגיעה בקרנות ההשתלמות של השכירים ● וגם מה צפוי לביטקוין ב-2025 ומי צדק ומי פספס את התחזיות ל-2024?

השבוע בעולם / צילומים: AP (Ebrahim Noroozi), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

איך להגן על חברה מפוחדת ולמה הטליבאן מוציאים חלונות אל מחוץ לחוק

מעמיק המשבר המערכתי, הכלכלי והמדיני בצרפת ● נשיא בית המשפט העליון בארה"ב נוזף בפוליטיקאים ● ההורים נתנו נשק, הילדים ירו, אבא ואמא הולכים לכלא ● הטליבאן מוציאים חלונות אל מחוץ לחוק ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

איש זק''א בבארי, הצילום הזוכה של חן ג' שימל

פצע פעור מבעד לעדשה: תערוכת עדות מקומית מסכמת שנה קשה

תערוכת "עדות מקומית", שנפתחה בשבוע שעבר במוז"א, שמה במרכז העדשה את המלחמה והשלכותיה על החברה הישראלית ● בפרס תמונת השנה על שם רועי עידן, צלם ידיעות אחרונות שנרצח ב-7 באוקטובר, זכתה חן ג' שימל - ועוררה סערה בביצת האומנות המקומית

קרנות כספיות. שימו לב לדמי הניהול / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

דמי הניהול בקרנות הכספיות זינקו עד פי שלושה. האם להוציא את הכסף?

העלאת דמי הניהול בקרנות הכספיות נשמעת דרמטית אך בפועל מדובר על תוספת של עשרות שקלים בודדים בשנה והן עדיין מספקות תשואה גבוהה משמעותית מהפיקדונות הבנקאיים ● ליאור כגן, מיטב: "קרן כספית זו דרך להתמודד עם יוקר המחיה" ● אייל גורן מאי.בי.אי: "בפיקדון בבנק אתה מקבל הרבה פחות, פשוט לא קוראים לזה דמי ניהול"

דיויד פרידמן / צילום: ענת קזולה

תוכנית החממה החדשה לסטארט-אפים בתחום המוזיקה

החודש יושק MusicTech Innovation Lab - אקסלרטור מיוזיק-טק למיזמים המחברים בין מוזיקה לטכנולוגיה ולחדשנות, שיתקיים בת"א ● אלביט מערכות ואינפיניטי לאבס יפעילו הכשרה ייעודית לפיתוח תוכנה עבור נפגעי המלחמה ● וגם: ארגון נפגעי פעולות האיבה משתף פעולה עם אפליקציית BIT ● אירועים ומינויים

מימין: אליאור חן, מרטה מנגיסטו וסרגיי סטולבוב. מגמה שהתחילה בקורונה / צילום: שלומי יוסף, יוסי כהן

להרוויח עוד 5,000 שקל בחודש מהצד, האנשים שפיצחו את השיטה

מרטה היא משלבת בחינוך מיוחד במשרה מלאה, סרגיי הוא מורה לפסנתר, לאליאור יש עסק לקעקועים, שי אל הוא מחנך בתיכון - וכל אחד מהם הוא גם שליח ● הם עושים זאת לפני העבודה העיקרית שלהם, אחריה ולפעמים גם במקביל, והם חלק ממגמה הולכת וגוברת של אנשים שבחרו בשליחויות כהשלמת הכנסה - שיכולה להגיע לדבריהם גם לאלפי שקלים בחודש ● מה כל כך עובד להם במודל הזה ומהן בכל זאת הבעיות

הפקולטה לניהול. על טכנולוגיה פורצת דרך ומשקיעים שנותרים מאחור / צילום: Shutterstock

הטכנולוגיה פורצת דרך, המשקיעים נותרים מאחור: איך ניתן לגרום לעולם הפיננסי להסתמך על המערכות המתקדמות?

היקף ההשקעות המנוהל כיום ע"י מנהלים דיגיטליים עומד על 1.8 טריליון דולר, אך עדיין, בכל הקשור להמלצות והתאמת הסיכונים - עולם ההשקעות נמצא מאחור ● המפתח לשינוי טמון בהסברה ובהאנשת המערכות

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם פרופ' גיא הוכמן וד''ר מורן אופיר מאוניברסיטת רייכמן / צילום: עוז שכטר, גלעד קוולרצ'יק

המומחים שמסבירים: למה הישראלים לא מתרעמים על הגזירות הכלכליות שבפתח?

שיחה עם פרופ' גיא הוכמן וד"ר מורן אופיר מאוניברסיטת רייכמן ● על הסיבות שלא הפסקנו לבזבז גם בשנת מלחמה, ההחלטות שאסור לנו לקבל בסביבת הריבית הנוכחית וטיפים להתמודדת עם ההתייקרויות ● כלכלה התנהגותית, כתבה ראשונה בסדרה ● האזינו

בנין הנאסד''ק

אומת הסטארט־אפ? אם הממשלה לא תפעל, התואר לא יחזיק מעמד

הדמוגרפיה מציבה בסימן שאלה את העתיד הטכנולוגי של ישראל ● הממשלה מגבשת עוד ועוד תוכניות, אבל ההצלחה שלהן מוגבלת ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי התוכנית לפיתוח הון אנושי להייטק

עופר מילבסקי. מנכ''ל חברת התוכנה SAP בישראל / צילום: מתן תמרקין

אחרי 20 שנה בחברה הוא עזב לסטארט-אפ, ואז הציעו לו לחזור כמנכ"ל

אחרי כ-20 שנים בחברת SAP החליט עופר מילבסקי לצאת מאזור הנוחות ולעבור לסטארט-אפ ● לדבריו אלו היו שנתיים מלאות באקשן, אלא שאז הגיעה ההצעה לחזור ל-SAP, הפעם כמנכ"ל ● שיחה קצרה עם מנכ"ל חברת התוכנה SAP בישראל

קבוצת פרסונל הפעילה כ-70 חברות במבנה פירמידה / צילום: Shutterstock, chainarong06

קריסת פרסונל: בית המשפט אישר לחקור את דיסקונט ומזרחי טפחות

החקירות שערך הנאמן של קבוצת הנדל"ן, החייבת כ-525 מיליון שקל, העלו שאלות לגבי התנהלות הבנקים סביב חשבונות הנאמנות שאליהם גויסו כספי המשקיעים בפרויקטי התחדשות עירונית – ומשם נותבו ליעדים אחרים ● אחרי שהנאמן פנה לבנקים כדי לקבל מידע על 11 חשבונות, ביהמ"ש אישר לו כעת לחקור אותם ● לחקירה יצטרף עו"ד שאול קוטלר, ששימש כמפרק בטר פלייס והפועל ת"א

אילוסטרציה: Shutterstock

מיליון נבדקים, 83 מדינות: מחקר ישראלי חדש מסמן את הדרך לרפואת העתיד

מכון KL של היזם ניר קלקשטיין ובית החולים רמב"ם פרסמו השבוע מחקר שהקיף מיליון תיקים רפואיים של חולי קרוהן וקוליטיס ונעשה באמצעות מאגר מידע משותף ל־4,200 מדענים בעולם ● מה הם גילו, ולמה שיטת המחקר חשובה לפחות כמו התוצאות עצמן

נשק אמריקאי נוחת בישראל אחרי המתקפה ב־7 באוקטובר / צילום: ap, Lolita Baldor

פגזים וחימושים ב-8 מיליארד דולר: מתנת הפרידה של ביידן לישראל

לפי דיווח שפורסם, חבילת הסיוע שממשל ביידן מתכוון להעביר כעת לישראל, תכלול חימושי אוויר-קרקע ופגזי ארטילריה ● ארה"ב השקיעה בשנה הראשונה של מלחמת "חרבות ברזל", סכום של 17.9 מיליארד דולר בסיוע צבאי לישראל, כך לפי דוח של מכון ווטסון, באוניברסיטת בראון

פצ'יני צ'ושקי פלפלים קלויים במסעדת ראי / צילום: גלעד הר שלג

העיר הצפונית שלא חשבתם להעביר בה יום כיף, אבל הצליחה להפתיע גם אותנו

מבשלה שכל בירה בה מייצגת גיבור מלחמה, תערוכה שמאגדת 53 אמנים ישראלים, סדנת סבונים משמן זית וסומאק ומסעדה מסורתית ● ביקור בכרמיאל וכפר ראמה ● חגית אברון תופרת יום 

מה צפוי בכלכלה הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

הסקטור שירוויח וכמה פעמים תרד הריבית? התחזיות של הבנקים

מתרחיש של סיום המלחמה ועד אי-שקט פוליטי, מהעלאות המסים וההתייקרויות ועד האינפלציה, הגירעון והצמיחה ● כיצד יגיב שוק העבודה, מה צפוי לבורסה בתל אביב והאם התחזקות השקל תימשך? ● 2025 במשק המקומי בעיני הבנקים הישראליים

ביידן בבית הלבן. פחת והלך / צילום: ap

האם הגיע הזמן להגביל את גיל המנהיגים?

גילויים על השתקת נסיגתו המנטלית של ביידן הביאו לתהיות אם הגיע הזמן להגבלת גיל לנשיאים ● ונתניהו עומד לשבור את שיא הזקנה של גולדה ובן גוריון

בית המשפט העליון / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

אחרי פסיקת הבג"ץ: הצעת החוק החדשה למינוי נשיא ביהמ"ש העליון ע"י הכנסת

ועדת השרים לחקיקה תדון ביום ראשון הקרוב בהצעת חוק לפיה הנשיא ימונה על פי בחירה של מליאת הכנסת ויבחר לתקופה של חמש שנים ● ברקע: פסיקת בג"ץ המחייבת את שר המשפטים לקיים הצבעה על בחירת נשיא חדש לעליון עד ל-16 בינואר