גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מאי 1977: ג'ימי קרטר הופך את זכויות האדם לציר מדיניות החוץ של ארה"ב

השבוע שבו מת הנשיא ה–39 מזכיר לנו את הרגע המחשמל ההוא, כשהמנהיג הטרי של העולם החופשי הבטיח לשלול תמיכה ממשטרי דיכוי גם אם הם אנטי–קומוניסטיים ● הרבה התנגדו לדוקטרינה שלו, אך היא מוסיפה לתת את הטון, או לפחות את מוזיקת הרקע, בדיפלומטיית ארה"ב

ג'ימי קרטר באוניברסיטת נוטרדם, 22 במאי 1977 / צילום: ap
ג'ימי קרטר באוניברסיטת נוטרדם, 22 במאי 1977 / צילום: ap

במאי 1977, בחודש הרביעי של נשיאותו, ג'ימי קרטר נשא נאום בקמפוס של אוניברסיטה קתולית קטנה, במערב התיכון של ארה"ב. הוא חישמל את שומעיו. הוא הודיע על דוקטרינה חדשה ונועזת: המאבק לטובת זכויות אדם יעמוד במרכז מדיניות החוץ של ארה"ב. לא יהיו עוד תירוצים ולא יהיו עוד הנחות.

פרשנות | ג'ימי קרטר: הוא היה זר ומוזר, חסוד ומתחסד, ואצל ישראלים תמיד עורר רגשות מעורבים 
פרשנות | "האיש שקרא דרור לחלומותיה של הודו" הצליח לאחד 1.4 מיליארד תושבים במותו 

ההכרזה התקבלה בתדהמה: בהתרגשות ניכרת מצד אחד, בבוז ובתרעומת מצד שני. ישראלים, אגב, בקושי שמו לב. ארבעה ימים לפני הנאום ההוא התרחש המהפך, שהעלה את הליכוד לשלטון. איש לא התפנה להעלות בדעתו שלנאום ההוא תהיה השפעה דרמטית על המזרח התיכון ועל מעמדה של ישראל.

לטוב ולרע, הנאום, באוניברסיטת נוטרדם ("נוטרדיים", בהגייה האמריקאית של Notre Dame) במדינת אינדיאנה, שינה את מהלך ההיסטוריה. בהרבה מובנים הוא מוסיף לתת את הטון, או לפחות להעניק מוזיקת רקע. יש מקום למדוד את העולם במידת התקרבותו אל עקרונות נוטרדם, או במידת התרחקותו מהם.

אנחנו חוזרים ונזכרים בנאום ההוא לרגל מותו של קרטר בתחילת השבוע, בגיל מאה, ולרגל התגובות יוצאות הדופן שהוא עורר בכל רחבי העולם. נשיאים אמריקאיים תמיד משפיעים השפעה עצומה על חיי המין האנושי. אבל קרטר, אולי יותר מכל קודמיו ומכל יורשיו, היה הנשיא הגלובלי ביותר של ארה"ב. אנשים שעדיין לא נולדו כאשר הוא סיים את נשיאותו זוכרים אותו בהתרגשות ובהוקרה.

"לחמנו באש בעזרת אש"

נאום נוטרדם נישא בעיצומה של המלחמה הקרה בין הדמוקרטיות המערביות לגוש הסובייטי. המערב עמד אז בנסיגה כמעט כללית, וקומוניזם צבאי ברוטלי התפשט בדרום מזרח אסיה וביבשת אפריקה. ארה"ב נחלשה מבית ונחלשה מחוץ. היא הייתה זקוקה באופן נואש לבשורה חדשה. קרטר סיפק אותה מכיוון לא צפוי. במקום לקרוא למסע צלב נגד הקומוניזם, הוא הכריז כי אמריקה לא תניח עוד למאבק בקומוניזם להעניק כסות לדיכוי.

הוא אמר: "במשך שנים רבות מדי היינו מוכנים לחקות את העקרונות השגויים ואת הטקטיקות הפגומות של אויבינו, ולא פעם נטשנו את ערכינו שלנו לטובת ערכיהם. לחמנו באש באמצעות אש, ומעולם לא חשבנו שעדיף לכבות אש באמצעות מים".

הוא הכריז: "איננו יכולים עוד להפריד את הסוגיות המסורתיות של מלחמה ושלום מן השאלות הגלובליות החדשות של צדק, של שוויון ושל זכויות אדם… עולם חדש לפנינו, אבל אמריקה אינה צריכה לחשוש מפניו. זה עולם חדש, ועלינו לעזור לעצב אותו. זה עולם חדש, הקורא למדיניות חוץ אמריקאית חדשה - מדיניות המיוסדת על ערכים של הגינות מתמדת ועל אופטימיות בחזון ההיסטורי שלנו".

קרטר הודיע, כי ארה"ב מתנערת ממצב שבו החזקים כופים את רצונם על החלשים. מכאן, הדיפלומטיה שלה תתנהל באמצעות "מאמצים לעורר השראה, לשכנע ולהוביל".

אלה לא היו קלישאות. לקרטר הייתה תוכנית פעולה, והוא החיל אותה מייד. העברות נשק התבטלו, סנקציות הוטלו, דלתות נטרקו. התחילו להתנדנד כיסאותיהם של דיקטטורים צבאיים, בייחוד באמריקה הלטינית, ושל משטר האפרטהייד בדרום אפריקה. השינויים לא התרחשו בן-לילה. אבל קרטר זרע את הזרעים ויצר את הציפיות.

הימין האמריקאי התייחס בביטול, בלגלוג ובטינה אל הדוקטרינה של קרטר. רונלד רייגן העמיד את ההתנגדות לה במרכז מסע הבחירות שלו לנשיאות, ב-1980. הוא שכר את שירותיה של פרופסורית מכובדת למדע המדינה, ג'ין קרקפטריק, שכתבה כי משימתה של ארה"ב היא לעודד הפיכות צבאיות כדי להעלות אנטי-קומוניסטים לשלטון. קרקפטריק נעשתה השגרירה באו"ם לאחר ניצחון רייגן, והשפיעה לימים עד מאוד על מהלך מחשבתו של עמית ישראלי צעיר ומבטיח, בנימין נתניהו.

זמן רייגן ציין נסיגה חלקית מדוקטרינת נוטרדם, אבל גם הוא לא מחה את עקבותיה. עמידה תקיפה על זכויותיהם של יהודי ברית המועצות התחילה בזמן קרטר, כחלק מן המאבק הגלובלי, ורייגן המשיך אותה.

"עניינים פנימיים"

קרטר היה הנשיא הראשון שבימיו הוקם אגף מיוחד לזכויות אדם במחלקת המדינה. מאז 1977, אחת לשנה, ארה"ב מפרסמת דוח מקיף על מצב זכויות האדם בעולם. הדוח עולה על עצביהן של ממשלות באשר הן. בעיניהן הוא משקף התערבות ב"עניינים פנימיים".

שום ארץ אינה פטורה מעיניו החודרניות של הדוח, גם לא בעלות ברית דמוקרטיות של ארה"ב. הדוח כשלעצמו אינו מעניק לארה"ב פטור מליקוייה שלה, אבל לה יש די מנגנונים לפיקוח, לביקורת ולתיקון מתוצרת בית; או לפחות יהיו לה עד 20 בינואר.

הדגש על זכויות אדם שינה את כיוון הרוח. לרוע המזל, הרוח לא הפכה להוריקן. לא פעם היא רק בריזה קלה. משטרי דיכוי לרוב מוסיפים לכסות את כדור הארץ. אבל מאז 1977, משטרי הדיכוי האלה אינם יכולים עוד להתרפק על הדמוקרטיות המערביות.

עתה זה נפרדנו מ-2024, שהניבה מספר מוגבל של הצלחות לשוחרי דמוקרטיה. חלק מן ההצלחות התרחשו הרחק מעבר לשדה הראייה שלנו, באפריקה. תנועת דמוקרטיה עשתה חיל בלתי רגיל בסנגל, מרד סטודנטים החזיר את קניה אל מסלול דמוקרטי, חילופי שלטון דמוקרטיים התרחשו בפעם הראשונה בבוצואנה.

סוריה היא נעלם גדול במשוואה, במיוחד לנוכח הודעת המשטר החדש, שלא יערוך בחירות אלא בעוד ארבע שנים. חוסר יציבות וקיטוב מאפיינים שורה של דמוקרטיות, ממערב אירופה עד צפון מזרח אסיה. נראה בעליל שהדמוקרטיה מתסכלת ומשעממת המוני מצביעים בכל היבשות.

קרטר הבטיח ב-1977 שארה"ב לא תנסה לכפות כללי התנהגות, אלא רק לשכנע. אבל מאז, השימוש הלא-תמיד-מבוקר בשריריה הצבאיים, הכלכליים והדיפלומטיים, הבאיש לא פעם את ריחה של מדיניות החוץ האמריקאית והעמיד בספק את כנותה. ב-20 השנה האחרונות ארה"ב ניסתה מפעם לפעם להתקלף מתווית נוטרדם.

במרוצת השנים, נאום נוטרדם איבד את תנופת החידוש וההעזה. דיקטטורים למדו איך להתנגד לו, או להערים עליו. ארה"ב לא תמיד היטיבה להשתמש בכללים שניסח.

"אנחנו האמריקאים הננו אומה מגוונת במידה שמעולם לא נראתה", הכריז קרטר בנוטרדם. "אותנו אין מאחדים מיתוסים רווחים של דם או של אדמה. מאחדת אותנו, אולי יותר מכל דבר אחר, האמונה בחירות האדם.

"שום ארץ אינה ראויה יותר מאיתנו להיות מופת. יש לנו חסרונות ופגמים משלנו, ועלינו לוודא באומץ ובנחישות, כי אומנם תהיה לנו הזכות להתגאות בנכסינו".

9 בינואר יהיה יום האבל הרשמי בארה"ב על קרטר. 11 ימים אחר כך ייכנס טראמפ לבית הלבן. בעוד ארבע שנים נראה מה נשאר מנוטרדם.

רשימות קודמות בבלוג וביואב קרני . ציוצים (באנגלית) בטוויטר

עוד כתבות

הפגנת משפחות החטופים / צילום: יעל גדות

משלחת ישראלית תצא לקטאר במסגרת המו"מ להשבת החטופים

צה"ל תקף משגרי רקטות של חיזבאללה בדרום לבנון ● גורם מערבי מסביר: חמאס רוצה עסקה מצומצמת, אבל מתנגד לדרישות ישראל ● מסתערבי מג"ב איו"ש עצרו הלילה מבוקש בכיר בקסבה בשכם ● העזתים מדווחים על הרוגים בתקיפה של חיל האוויר בדרום הרצועה ● שר הביטחון כ"ץ קרא לתושבי עזה להתקומם נגד חמאס: "חמאס יספוג מכות בעוצמה שלא נראתה בעזה מזה זמן רב" ● עדכונים בולטים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בת"א; מניית החברה הקטנה שזינקה בכ-40%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.6% ● השקל נסחר במגמה מעורבת מול המטבעות הזרים ● פוריה פיננסים: "מדדי האג"ח להמרה הציגו שנה פנטסטית בהשפעת עליות המניות" ● ב-UBS ממליצים על שתי מניות מתחום האנרגיה המתחדשת למרות הצהרותיו השליליות של טראמפ על התעשייה ● בבנק השוויצרי לומברד אודייר צופים: "רקע כלכלי חיובי גם ב־2025, עם המשך הדיפלציה הגלובלית"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט: נאסד"ק קפץ ב-1.7%

נשיא ארה"ב ג'ו ביידן הודיע כי הוא חוסם רשמית את רכישת U.S. Steel על ידי ניפון סטיל היפנית מטעמי ביטחון לאומי ● בורסות אסיה ננעלו במגמה מעורבת ● הבנק של סין מתכנן להפחית את הריבית במהלך השנה ● האינפלציה בטורקיה ירדה ל-44% בקצב שנתי בדצמבר, מעל לצפי

חמאס פרסם אות חיים מהתצפיתנית החטופה לירי אלבג / צילום: N12

חמאס פרסם סרטון של התצפיתנית החטופה לירי אלבג

חמאס פרסם סרטון של התצפיתנית לירי אלבג, וטוען שהסרטון צולם השבוע ● ממשפחתה נמסר: "הסרטון קורע לנו את הלב לגזרים, זאת לא לירי שאנחנו מכירים. היא מתחננת על חייה" • זו הפעם השנייה שמפורסם תיעוד של אלבג מעזה, קרוביה סיפרו שבעבר קיבלו מסרים שהעבירה אליהם ● צה"ל מעדכן: ההתרעה שהופעלה בנתיב העשרה - זיהוי שווא ● שר החוץ הסורי, הודיע כי הוא צפוי לבקר השבוע בקטר, באיחוד האמירויות ובירדן ● 100 חטופים - 456 ימים למלחמה ● עדכונים שוטפים

קנאביס רפואי / צילום: חברת ד''ר סמואלוב יבוא ושיווק

רשות התחרות נגד משרד הכלכלה: מתנגדת למכס בשיעור של 175% על קנאביס מקנדה

לטענת הממונה על התחרות מיכל כהן, הניתוח והנחות הבסיס של משרד הכלכלה שהובילו אותו ליזום היטל סחר על קנאביס רפואי מקנדה, רצופים שגויות ● עמדתה מצטרפת לעמדת משרד הבריאות בנושא

עופר מילבסקי. מנכ''ל חברת התוכנה SAP בישראל / צילום: מתן תמרקין

אחרי 20 שנה בחברה הוא עזב לסטארט-אפ, ואז הציעו לו לחזור כמנכ"ל

אחרי כ-20 שנים בחברת SAP החליט עופר מילבסקי לצאת מאזור הנוחות ולעבור לסטארט-אפ ● לדבריו אלו היו שנתיים מלאות באקשן, אלא שאז הגיעה ההצעה לחזור ל-SAP, הפעם כמנכ"ל ● שיחה קצרה עם מנכ"ל חברת התוכנה SAP בישראל

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם עצי דובדבנים והדר: בכמה נמכר בית פרטי עם 6 חדרים בכפר ורדים?

ברחוב חירם ביישוב כפר ורדים נמכר בית פרטי עם שישה חדרים המשתרע על פני 300 מ''ר בנוי בכ-3.95 מיליון שקל ● לבית חצר היקפית גדולה עם מרחבים ירוקים ועשרה עצי פרי ● הבית שווק תחילה, עוד בזמן המלחמה, ב־4.1 מיליון שקל ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

ביידן בבית הלבן. פחת והלך / צילום: ap

האם הגיע הזמן להגביל את גיל המנהיגים?

גילויים על השתקת נסיגתו המנטלית של ביידן הביאו לתהיות אם הגיע הזמן להגבלת גיל לנשיאים ● ונתניהו עומד לשבור את שיא הזקנה של גולדה ובן גוריון

נשיא הרוקנ'רול: ג'ימי קרטר היה פטרון של מוזיקה ומינף אותה לטובת שינוי אמיתי

בוב דילן, ווילי נלסון ואפילו אגדת המערבונים ג'ון ווין - כולם היו שבויים בקסמו של הנשיא האמריקאי לשעבר שנפטר השבוע ● קרטר הוכיח נאמנות לאומנות ולמוזיקה לא רק במילים, אלא גם במעשים

תל אביב / צילום: נוי מאיה

הארנונה מזנקת בכל הארץ ב-5.29% - אבל בתל אביב זה יותר מכפול

על פי נתוני עיריית תל אביב, שיעור העלייה הכולל הממוצע של הארנונה בין 2024 ל-2025 הוא 12.39% ● העלייה החדה מקורה בכמה היבטים: העלאת תעריפי בניינים לצורך מימון חלקי של דמי ההשתתפות במטרו, חיובים רטרואקטיביים על שנת 2024 וגם העלאת תעריפי הבניינים למגורים

כלי רכב חדשים בנמל אשדוד / צילום: Shutterstock

45 אלף רכבים בחודש אחד: המרוץ לפני העלאת המס הביא לשיא בהכנסות האוצר

הערכות: 2024 תשבור שיאים בגביית מסי רכב. ההכנסה בדצמבר: כ-2.3 מיליארד שקל● למעלה מ-275 אלף כלי רכב נפרקו בנמלי הים התיכון מתחילת השנה למרות המצב הביטחוני  ● איזה מקום תופסת ישראל בין היעדים ליצוא מסין ● ועוד חדשות מענף הרכב

קבוצת פרסונל הפעילה כ-70 חברות במבנה פירמידה / צילום: Shutterstock, chainarong06

קריסת פרסונל: בית המשפט אישר לחקור את דיסקונט ומזרחי טפחות

החקירות שערך הנאמן של קבוצת הנדל"ן, החייבת כ-525 מיליון שקל, העלו שאלות לגבי התנהלות הבנקים סביב חשבונות הנאמנות שאליהם גויסו כספי המשקיעים בפרויקטי התחדשות עירונית – ומשם נותבו ליעדים אחרים ● אחרי שהנאמן פנה לבנקים כדי לקבל מידע על 11 חשבונות, ביהמ"ש אישר לו כעת לחקור אותם ● לחקירה יצטרף עו"ד שאול קוטלר, ששימש כמפרק בטר פלייס והפועל ת"א

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם פרופ' גיא הוכמן וד''ר מורן אופיר מאוניברסיטת רייכמן / צילום: עוז שכטר, גלעד קוולרצ'יק

המומחים שמסבירים: למה הישראלים לא מתרעמים על הגזירות הכלכליות שבפתח?

שיחה עם פרופ' גיא הוכמן וד"ר מורן אופיר מאוניברסיטת רייכמן ● על הסיבות שלא הפסקנו לבזבז גם בשנת מלחמה, ההחלטות שאסור לנו לקבל בסביבת הריבית הנוכחית וטיפים להתמודדת עם ההתייקרויות ● כלכלה התנהגותית, כתבה ראשונה בסדרה ● האזינו

השבוע בעולם / צילומים: AP (Ebrahim Noroozi), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

איך להגן על חברה מפוחדת ולמה הטליבאן מוציאים חלונות אל מחוץ לחוק

מעמיק המשבר המערכתי, הכלכלי והמדיני בצרפת ● נשיא בית המשפט העליון בארה"ב נוזף בפוליטיקאים ● ההורים נתנו נשק, הילדים ירו, אבא ואמא הולכים לכלא ● הטליבאן מוציאים חלונות אל מחוץ לחוק ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

מימין: בני ברק, ופלורנטין / צילומים: Shutterstock, טלי בוגדנובסקי

מי צפופה יותר: פלורנטין או בני ברק? התשובה לא כל כך פשוטה

נתוני מדלן מלמדים כי השכונות הצפופות ביותר מבחינת כמות אוכלוסייה לדונם הן השכונות החרדיות, אבל אם מודדים צפיפות לפי יחידות דיור - מתקבלת תמונה שונה לחלוטין. איזו צפיפות כדאי לקדם ולמה כמעט לא רואים יותר שכונות כאלה

האמן זיו לנצנר / צילום: שירי ועילאי לנצנר

האמן שמלמד רופאים לצייר את האנטומיה האנושית

האמן וחוקר האנטומיה זיו לנצנר מלמד סטודנטים לרפואה לפרק את הגוף ולהרכיב אותו מחדש באמצעות רישום ● בראיון לגלובס הוא מספר על המחקר המסקרן שהוא שותף בו ויבדוק כיצד משפיע לימוד כזה על המוח, ומסביר איך האיור יכול להצית שאלה מדעית חדשה ● וגם: מה גרם ללאונרדו דה וינצ'י לעשות טעויות אנטומיות בציוריו?

מימין: אליאור חן, מרטה מנגיסטו וסרגיי סטולבוב. מגמה שהתחילה בקורונה / צילום: שלומי יוסף, יוסי כהן

להרוויח עוד 5,000 שקל בחודש מהצד, האנשים שפיצחו את השיטה

מרטה היא משלבת בחינוך מיוחד במשרה מלאה, סרגיי הוא מורה לפסנתר, לאליאור יש עסק לקעקועים, שי אל הוא מחנך בתיכון - וכל אחד מהם הוא גם שליח ● הם עושים זאת לפני העבודה העיקרית שלהם, אחריה ולפעמים גם במקביל, והם חלק ממגמה הולכת וגוברת של אנשים שבחרו בשליחויות כהשלמת הכנסה - שיכולה להגיע לדבריהם גם לאלפי שקלים בחודש ● מה כל כך עובד להם במודל הזה ומהן בכל זאת הבעיות

ראש הממשלה הספרדי, פדרו סנצ'ז / צילום: ap, Rafiq Maqbool

השאירה מאחור את גרמניה ואת צרפת: המדינה שהפכה לכוכבת הכלכלית באירופה

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● "לפני 12 שנים היא הייתה מילה חלופית לכישלון כלכלי", כותב "האקונומיסט", שהגדיר את ספרד ה"כלכלה המערבית הגדולה עם הביצועים הטובים ביותר ב-2024" ● לשגשוג הזה תורמים גורמים שונים, כמו האנרגיה הזולה ושוק העבודה, אבל יש מי שטוענים שזו תהיה פריחה קצרה

קרנות כספיות. שימו לב לדמי הניהול / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

דמי הניהול בקרנות הכספיות זינקו עד פי שלושה. האם להוציא את הכסף?

העלאת דמי הניהול בקרנות הכספיות נשמעת דרמטית אך בפועל מדובר על תוספת של עשרות שקלים בודדים בשנה והן עדיין מספקות תשואה גבוהה משמעותית מהפיקדונות הבנקאיים ● ליאור כגן, מיטב: "קרן כספית זו דרך להתמודד עם יוקר המחיה" ● אייל גורן מאי.בי.אי: "בפיקדון בבנק אתה מקבל הרבה פחות, פשוט לא קוראים לזה דמי ניהול"

מתיו ביילסקי, מייסד ויו''ר חברת ההשקעות Defiance / צילום: Defiance

לפני 20 שנה הוא היה חייל בודד בצנחנים. היום הוא מנהל חברת קרנות נחשבת בוול סטריט

מתיו ביילסקי, מייסד Defiance ETFs, שההיסטוריה שלו עוברת בסיירת צנחנים ובגבורת הפרטיזנים, מספר בראיון לגלובס מאיפה קיבל את הרעיון לחברה שמתמחה בין היתר בקרנות סל ממונפות ואת ההשראה לשם החברה ● מה הקשר שלו לטראמפ ומהן ציפיותיו מכהונתו ● וגם: על החיבור לישראל ודעתו המפתיעה על טרנדים חמים בעולם ההשקעות