רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew
אחרי שהמניות בארה"ב זינקו לשיא נוסף ב-2024, מעטים מצפים לשחזור גם בשנה הקרובה.
מדד S&P 500 טיפס ב-23% לאורך השנה תוך שהוא שובר 57 שיאים, וברקע הכלכלה האמריקאית עדיין בריאה, האינפלציה התרסנה והעלייה של מניות הטכנולוגיה הגדולות, המתודלקת על ידי טרנד הבינה המלאכותית, נמשכת. אפילו אחרי מעידה בימי המסחר האחרונים, מדד המניות הרחב בוול סטריט סיים את השנתיים הרצופות הטובות ביותר שלו מאז 1997 ו-1998, בתקופה שקדמה להתפוצצות בועת הדוט.קום, על פי נתוני השוק של דאו ג'ונס.
● מודרנה תתאושש, וזו ענקית הטק היחידה שתככב השנה: 10 המומלצות של בארונ'ס
● אחת מחברות ההשקעה הגדולות בעולם מציגה: "חמש הפתעות פוטנציאליות ל־2025"
הנסיקה הזו יצרה מיליונרים והפכה את המשקיעים המקצועיים לשוריים יותר ויותר: בדצמבר, מצא סקר של מנהלי הקרן העולמית של בנק אוף אמריקה שיא של התלהבות ממניות אמריקאיות, כפי ששיקף חלקם נטו של המשיבים שהעדיפו את קבוצת המניות הזו. והתשואות לא הוגבלו לשוק המניות: לזהב הייתה השנה הטובה ביותר מאז 2010, והביטקוין יותר מהכפיל את עצמו תוך שעבר רף של 100 אלף דולר בפעם הראשונה, בטרם ירד חזרה מתחת אליו.
משקיעים רבים צופים כי כלכלת ארה"ב, אם תישאר עמידה, בשילוב עם הורדת הריבית בידי הבנק המרכזי (פדרל ריזרב, או פד) - גם אם לא בשיעור שחלקם קיוו - יאפשרו למניות להמשיך לעלות. אך מרגיעים את האמונה שקצב העליות המהיר של השנתיים האחרונות יחזור על עצמו ב-2025.
סיבה אחת לכך היא שהריביות עשויות להישאר גבוהות ממה שצפו, ובכך להשפיע על עלויות ההלוואות ומאידך לפתוח עבור המשקיעים חלופות בסיכון נמוך יותר משוק המניות. הפד כבר נשמע ספקני לאחרונה לגבי כמה עוד ימשיך להוריד את הריבית, וכבר לפני כן התשואות על אג"ח ממשלתיות (המהוות מדד ייחוס) עלו.
סיבה נוספת היא שהעליות הבלתי פוסקות הביאו את המניות לרמות מחיר שנתפסות יקרות יותר ויותר.
מדד S&P 500 נסחר בסוף השבוע שעבר במכפיל של 21.9 על הרווחים החזויים ב-12 החודשים הבאים, לפי FactSet, מעל למכפיל הממוצע של 10 שנים ברמה 18.5. חלק מהמשקיעים סבורים שהנוכחות האדירה של מניות טכנולוגיה שצומחות במהירות בשוק של היום מצדיקה מכפיל עשיר יותר משהיה בעבר, אך מנגד רבים חוששים שהשוק עדיין נראה יקר.
סביר להניח שתג מחיר גבוה לבדו לא יעצור את הראלי. אך הוא יכביד על התשואות שהמשקיעים יכולים לצפות להן בטווח הארוך, ויעצים את החשיבות של צמיחת רווחי החברות במדד לביצועי המניות שלהן.
"השוק די נגע בקצה מבחינת המכפיל, כך שבאמת סיכוייו לצמוח הם בעיקר באמצעות רווחים", אמר בראד קונגר, מנהל השקעות ראשי ב-Hirtle Callaghan & Co. "זה מעמיס על החברות נטל כבד לספק רווחים".
המשקיעים מענישים חברות שמספקות סיבה לדאגה
זה עשוי להתגלות כרף גבוה: אנליסטים בוול סטריט צופים שהרווחים בחברות S&P 500 יצמחו ב-15% ב-2025, לעומת צפי ל-9.5% בשנת 2024, לפי FactSet. נראה שהסוחרים מוכנים להעניש חברות שמראות סיבה לדאגה - כך מניית יצרנית התוכנה אדובי צנחה לאחרונה ב-14% ביום אחד, לאחר שהציגה תחזית מכירות חלשה.
במהלך השנה האחרונה גברה ספקנות המשקיעים בשאלה מתי ההוצאות של חברות על AI יהפכו לרווחים. מניותיהן של אלפבית (גוגל) ואמזון דשדשו על רקע חשדנות של משקיעים בשל השילוב של הוצאות גבוהות עם סימנים לצמיחה מאכזבת במכירות.
למרות זאת, מניות הטכנולוגיה הגדולות ביותר המשיכו להחזיק במושכות של דחיפת ה- S&P 500 מעלה. עד ה-24 בדצמבר, שבע המופלאות - אלפבית, אמזון, אפל, מטא, מיקרוסופט, אנבידיה וטסלה - היוו יותר מ-53% מהתשואה הכוללת של המדד, כולל דיבידנדים, לפי מדדי דאו ג'ונס. אנבידיה לבדה היוותה 21% מהתשואה, מאחר ששווי השוק של יצרנית השבבים זינק מעבר ל-3 טריליון דולר.
לצדן תרמו ענפים נוספים לעלייה. המגזר הפיננסי טיפס ב-28% השנה, ומגזרי השירותים והתעשייה עלו ב-20% ו-16%, בהתאמה. משקיעים רבים צופים שהשוק ימשיך להתרחב בשנה הקרובה לסקטורים מחוץ לטכנולוגיה. "כשהכלכלה מתפקדת היטב, ועם הפחתת הריבית של הפד, לצד המשך השקעה בתשתיות ובכלכלה, אנחנו רואים מקום למגזרים אחרים להתחרות בטק", אמרה הולי מקדונלד, מנהלת השקעות ראשית ב-Bessemer Trust,
וציינה כי גם מניות שאינן ביג-טק מתנאות בהערכות שווי אטרקטיביות יותר. ב-Bessemer מעדיפים מניות ממגזרי התעשייה, השירותים, הבריאות ואף צמצמו את ההחזקות בטכנולוגיה במהלך 2024, לדברי מקדונלד.
משקיעים רבים מזכירים כיום את אחת הפינות החבוטות של השוק - מניות הסמול-קאפ (שווי נמוך מ-2 מיליארד דולר). מדד ראסל 2000 של המניות ה"קטנות" רחוק ב-8.7% משיאו בנובמבר 2021, בעוד שה-S&P 500 עלה ב-25% בתקופה זו. זה מעודד מנהלי כספים לבחון את המניות הקטנות יותר בשוק.
"הן הפגינו ביצועים נמוכים עד כדי כך שאנחנו חושבים שזו עשויה להיות הכנה לאיזה מהפך מרושע, שבו החברות הקטנות יצמצמו את הפער מהגדולות", אמר מארק פינטו, ראש מניות אמריקה בחברת Janus Henderson Investors.
אנליסטים צופים שחברות קטנות ירוויחו מהורדת ריבית, שכן קבוצה זו נוטה יותר להנפיק חוב בריבית משתנה מאשר חברות גדולות יותר, והקלת המדיניות המוניטרית תפחית את עלויות המימון שלהן.
ההתלהבות מטראמפ אולי מתחילה להתפוגג
ובכל זאת, יש סיבות לדאגה. הפד זעזע את השווקים בדצמבר כשהוריד את הריבית אך אותת על שני קיצוצים נוספים בלבד בשנה הקרובה, מה שמרמז על כך שעלויות נטילת האשראי עשויות להתייצב ברמה גבוהה יותר מכפי שציפו המשקיעים.
הראסל 2000 ירד ב-4.4% ביום זה, שהיה הגרוע ביותר שלו זה שנתיים וחצי, בעוד שמדד דאו ג'ונס נחלש ביותר מ-1,100 נקודות, ביום העשירי ברציפות של ירידות. גם בקרב מניות הבלו צ'יפ רצף ההפסדים (בממוצע) היה הארוך ביותר מאז 1974.
גם כשהפד החל להפחית את הריבית, התשואה על אג"ח ממשלתיות ל-10 שנים טיפסה וביום שלישי עמדה על 4.58%, לעומת שיעור של 3.860% בסוף 2023 ורמה של 3.68% ביום שבו הכריז הפד על הורדת הריבית הראשונה שלו בספטמבר האחרון.
בחזית הפוליטית גוברת האי ודאות. המניות עלו כשהרפובליקנים כבשו את הבחירות בנובמבר, ועוררו תקווה שהעסקים ייהנו מקיצוצי מסים ומרגולציה רופפת יותר. אך הנשיא הנבחר דונלד טראמפ הבטיח גם מכסים נרחבים וגירושים המוניים, מדיניות שעלולה לחזק את האינפלציה אם תמומש.
"מה קורה לכל ההתרגשות הזו כשאנחנו מתחילים לקבל את כל הפרטים?", אמרה אנה רתבון, מנהלת השקעות ראשית ב-CBIZ שירותי ייעוץ השקעות. "אנחנו לא יודעים כיצד ייראו המכסים ואיך תיראה הדה-רגולציה".
לכל הפחות, כפי שמצפים משקיעים רבים, השווקים עשויים להיות בפתחה של נסיעה רבת מהמורות ב-2025.