גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

13% בשנה: שוק הפנסיה והגמל מציג תשואות חלומיות לחוסכים

החוסכים בגמל ובפנסיה נהנו בשנה החולפת מרווחים גבוהים במיוחד, על רקע הביצועים החיוביים של שוקי המניות בת"א ובניו יורק ● בעקבות הירידות האחרונות בוול סטריט, יש מי שמעריך בשוק כי "אפקט ינואר", של עליות בשבועות הקרובים, מוטל בספק ● אופטימיות לגבי השוק בת"א: "בהחלט ייתכן שנראה עוד שנה של תשואה דו ספרתית"

  / אילוסטרציה: Shutterstock
  / אילוסטרציה: Shutterstock

השנה הטובה ביותר של החוסכים בישראל מאז 2021 והשנייה בטיבה מתחילת העשור הקודם - כך אפשר לסכם את שנת 2024, שבה נהנו עמיתי קופות הגמל, קרנות הפנסיה וקרנות ההשתלמות מתשואות חזקות במיוחד, חרף מלחמת חרבות ברזל והשפעתה השלילית על הכלכלה הישראלית. אבי ברקוביץ, המשנה למנהל ההשקעות הראשי במיטב גמל ופנסיה, מעריך כי התשואה הממוצעת במסלול הכללי בקרנות ההשתלמות עמדה בשנה שהסתיימה על 13.2%, כמעט פי שלושה לעומת הממוצע השנתי בעשור האחרון.

במטרה לשפר רווחיות: סלקום חותכת את התשלום לספקים ומעלה מחירים בדור 5 
אדם פרטרנס בדרך לרכישת מצרפלס מידי קיבוץ מצר לפי שווי של 275 מיליון שקל 

החוסכים במסלולים המנייתיים נהנו מתשואה גבוהה אף יותר, של 21.8%, ואילו המסלולים המחקים את מדד 500 S&P הניבו השנה 24.9%, למרות הירידות בוול סטריט בחודש האחרון של השנה. בדיוק כמו בשנת השיא 2021 (אז התשואה הממוצעת במסלולים הכלליים עמדה על 14.3%), גם השנה נרשמו 11 חודשים חיוביים ורק חודש אחד (אפריל) היה שלילי לחוסכים.

גם בקרנות הפנסיה נרשמה שנה חיובית כאשר החוסכים במסלול לצעירים עד גיל 50 נהנו מתשואה חיובית של 15.2% בסיכום שנתי, המסלול לבני 50 עד 60 רשם עלייה של 13.3% וזה לבני 60 פלוס עלה ב-10.3%. לדברי ברקוביץ ממיטב, "נטילת סיכון מוגבר ב-2024 השתלמה והדבר ניכר במדרג התשואות שהושגו במסלולי הפנסיה. ככל ששיעור המניות היה גבוה יותר (לבני עד 50), כך התשואה הייתה גבוהה יותר".

עוד הוא מציין כי "נרשמו השנה עליות שערים חזקות בשוקי המניות בארץ ובחו"ל, עליות באיגרות החוב הקונצרניות ובמידה קטנה יותר באג"ח הממשלתיות בישראל, וכל אלה יצרו תשואה יפה מאוד למשקיעים". הוא מזכיר כי העליות בשווקים התרחשו למרות המשך המלחמה באוקראינה, שנה שלישית ברציפות, מלחמת חרבות ברזל שאליהן הצטרפו אירועים עולמיים כמו נפילת שלטון אסד בסוריה, קריסת ממשלת צרפת והיחלשות הקואליציה בגרמניה. הסיבות המרכזיות לעליות החזקות בשווקים השנה היו תחילת מגמת הורדת הריבית בארה"ב וכן בחירתו של טראמפ לנשיאות ארה"ב.

בחודש דצמבר עצמו הפגין שוק המניות של ת"א ביצועים חזקים במיוחד (עלייה של כמעט 6% במדד ת"א 35), מה שהוביל לתשואה חיובית בסיכומו, למרות הירידות בוול סטריט. ממוצע התשואה במסלול הכללי בגמל בחודש החולף צפוי לעמוד על 0.9%, כשהמסלול המנייתי צפוי להציג עלייה דומה של 0.8%. לעומתם המסלול שמחקה את מדד 500 S&P ירד ב-2.1% - לאחר שמדד זה איבד 2.5% בחודש שעבר (התחזקות הדולר תרמה מעט לתשואת המסלול).

"ה'סנטה' מפתיע גם בקיץ"

בשנת 2024 הניבה הבורסה המקומית ביצועים חזקים יותר מאשר בורסות העולם, לאחר שפיגרה אחריהן בשנה שקדמה לה (אז עלה מדד הדגל המקומי בפחות מ-4%). מאז מתקפת הביפרים על חיזבאללה בחודש ספטמבר וחיסולם של ראשי ארגוני הטרור חסן נסראללה ויחיא סינוואר, החלה הבורסה המקומית לזנק בחדות, והשנה הסתיימה עם זינוק של 28.4% במדד ת"א 35, תשואה דומה במדד ת"א 125 ותשואה של 30.9% במדד ת"א 90. מדד יתר 60 אף קפץ ביותר מ-42%. גם שוק האג"ח הקונצרניות עלה משמעותית, בשיעור של 6.7% ואפיק הממשלתיות הוסיף 2.7%.

גם בארה"ב נרשמו עליות שערים חדות בסיכום השנה, כשמדדי 500 S&P ונאסד"ק עלו ב-23.3% ו-28.6% בהתאמה. שוק המניות האמריקאי נוטה לעלות בסוף השנה במה שמכונה "ראלי סנטה קלאוס", אלא שהשנה הוא לא הגיע. כאמור ה-S&P 500 ירד ב-2.5% ומדד דאו ג'ונס ירד בעוצמה כפולה.

יש מי שרואים בכך סימן מבשר רעות להמשך. לדברי שמואל בן אריה, דירקטור ומנהל השקעות ראשי-שוק מקומי בפיוניר ניהול הון, "עם כל הכבוד למניות ולרווחי החברות, שנותנים את הטון בטווח הארוך, מה שקובע את הכיוון בטווח הקצר זה המומנטום, זרימת הכסף בשוק. כל עוד יש כסף, השוק עולה. השנה אנשים ומנהלי השקעות לא קנו מניות לקראת סוף השנה ולא התאימו פוזיציות, מה שאומר שיש בשוק חשש מסוים".

אמיר כהנוביץ', הכלכלן הראשי ומשנה למנכ"ל סוכנות הביטוח פרופיט, טוען כי "כל תופעה או דפוס בשווקים שהתגלו או יתגלו בעתיד, כמו 'אפקט ינואר', 'ראלי סאנטה קלאוס' או 'Sell in May and Go away', יהרגו את עצמם, כיוון שככל שמשקיעים יסחרו לפיהם, כך הם יתפוגגו.

"לכן, אין טעם לנסות לנהל השקעות בעקבות הסיסמאות הללו, ובטח שחלקם הגדול היו בכלל מקריים". כהנוביץ' אף עוקץ את הרעיונות הללו ומציין כי במקרה של ישראל, והשנה שזה עתה הסתיימה, "סנטה מפתיע לפעמים דווקא בקיץ, גם בשנה של מלחמה".

ובכל זאת, בן אריה מפיוניר מעריך שלא נראה גם את "אפקט ינואר" של עליות חדות, המיוחסת בעיקר למניות הקטנות, ואף סבור שהשוק האמריקאי "יגמגם בשבועות הקרובים, עד לדוחות הכספיים שיקבעו את הכיוון להמשך. הכלכלה האמריקאית נמצאת כעת בשיא חוזקה, האבטלה בשפל, השכר עולה, הצמיחה הולכת וגדלה ורווחיות החברות עולה, ולכן אני מעריך שהדוחות הכספיים יהיו טובים. כל עוד זה המצב - שוק המניות אמור לעלות והתשואות על האג"ח יירדו".

לדעת בן אריה, הסיכון לשווקים כעת - והוא לא גדול לדעתו - טמון בהתפרצות אינפלציונית: "הפד רמז על כך, ואיום האינפלציה טרם חלף מן העולם. הבעיה היא שאם לא תגיע אינפלציה זה אומר שהכלכלה האמריקאית נחלשת, ונראה את זה בירידה במכירות של החברות. אבל כל עוד לא נראה ירידה במכירות, המשמעות היא שהכלכלה האמריקאית חזקה".

בן אריה מסביר כי "גם ירידה של 8% בשוק לא תלחיץ אותי כי יש הרבה מאוד כסף שמחכה להיכנס לשוק האמריקאי. גם בישראל ובוודאי בעולם. לכן גם ירידה כזו תיסגר במהירות, וזו תהיה הזדמנות להיכנס".

"להנמיך ציפיות מהשוק בארה"ב"

כהנוביץ' מפרופיט מוסיף כי מה שמשפיע כעת על השווקים הוא "התחלת העידן השני של טראמפ, שיכלול הקלות מס וברגולציה, מחוזק במסע התייעלות וקיצוצים שיוביל אילון מאסק. בפן הטכנולוגי המשקיעים צופים קפיצות מדרגה אקספוננציאליות והשקעות הון אדירות נוספות בבינה מלאכותית ומחשוב קוונטי. אלא שגם בהתממשות התחזיות הללו במלואן, לא ניתן לגזור את התנהגות השווקים, ובמיוחד כשהמחירים כבר לוקחים אותן בחשבון.

"לכן, הדרך היעילה לבניית הון היא באמצעות פיזור, כזה שיידע להתמודד עם כל התפתחות שתגיע, יחד עם התמדה בהשקעה לטווח ארוך ככל הניתן. האסטרטגיה הזאת מעלה דרמטית את הסיכוי לקבל את תשואת השוק הממוצעת לאורך זמן, שהיא גבוהה ומעולה לבניית הון".

מי שקצת פחות אופטימי ביחס לעולם הוא דניאל אלון, מנהל פעילות קרנות הגידור של בית השקעות אי.בי.אי, שמבקש "להנמיך ציפיות מהשוק האמריקאי בשנה הקרובה". זאת מאחר ש"הוא הכי יקר שהיה אי פעם ולא מתמחר כמעט שום תרחיש פחות טוב. כדי שהשוק ימשיך לעלות צריך שהכול יהיה בסדר, בכל הדברים שאפשר לחשוב עליהם בהקשר לכלכלה. אין מקום לטעויות בשום דבר - לא באינפלציה, לא בכניסה של טראמפ לתפקיד ובמהלכים שיבצע, וגם לא בגזרות הגיאו-פוליטיות כמו מלחמת הסחר עם סין. הכול צריך להיות טוב כדי שהשוק ימשיך לעלות".

אז האם המשמעות היא למכור מניות? אלון מאי.בי.אי טוען שלא. "אני לא רואה סיבה שבגללה השוק ייפול, לכן לא חושב שצריך לצאת. כן צריך להנמיך ציפיות מהשוק אך לא לצאת ממנו. יש את התנאים להמשך עליות ושוק המניות יעלה גם השנה, אבל צריך לזכור שהשוק עולה בממוצע ב-8% בשנה ולא ב-20%-25% כמו שאנשים התרגלו בשנים האחרונות. הפער בציפיות עלול לגרום לאכזבות וזה יכול להביא למימושים בשווקים. בהחלט ייתכן שכל התשואה של השנה תגיע רק במחצית השנייה שלה. הסבירות לתרחיש הנוח שכולם התרגלו אליו, של עליות חדות, נמוכה".

במצב הזה אלון ממליץ להגדיל החזקה באג"ח: "התנאים כן מתאימים להסיט כסף לאיגרות חוב. תיק של חצי-חצי הוא לא רע בכלל ביחס לתיק שהוא רק מניות, כי אפשר לקבל 5% באג"ח בסיכון של רבע משוק המניות".

"המשקיעים יקנו מניות בנקים וביטוח"

ומה באשר לשוק המניות בת"א? לדעתו של בן אריה מפיוניר "לישראל יש רוח גבית מאוד מאוד חזקה לקראת 2025. הזרים שיצאו בגלל המלחמה תופסים שוב ביטחון וראינו בחודשים האחרונים שהם חוזרים לפה, וזו לא מגמה שהולכת להשתנות. גם המוסדיים יחזרו להאמין יותר בשוק המקומי. הבנקים למשל מייצגים את הכלכלה של ישראל, וזו אמורה להמשיך להשתפר. המשקיעים יקנו את מניות הבנקים, הביטוח והאנרגיה, ולכן אולי נמשיך לראות תשואה עודפת בת"א 125 על פני ארה"ב גם בחודש ינואר".

אלון מאי.בי.אי מסכים: "בארץ יש סביבה מאוד טובה להשקעות כרגע. חלק גדול מהציבור עדיין על הגדר ולא נכנס להשקעות והתמחור יחסית נוח. אם חלק מהציבור יחזור להשקיע בישראל והכלכלה פה אפילו רק תמשיך להיות כמו שהיא - והרי יש גם סיכוי להפתעה לטובה, ייתכן בהחלט שתהיה בישראל די בקלות עוד שנה של תשואה דו ספרתית".

עוד כתבות

נשיא הרוקנ'רול: ג'ימי קרטר היה פטרון של מוזיקה ומינף אותה לטובת שינוי אמיתי

בוב דילן, ווילי נלסון ואפילו אגדת המערבונים ג'ון ווין - כולם היו שבויים בקסמו של הנשיא האמריקאי לשעבר שנפטר השבוע ● קרטר הוכיח נאמנות לאומנות ולמוזיקה לא רק במילים, אלא גם במעשים

הפגנת משפחות החטופים / צילום: יעל גדות

משלחת ישראלית תצא לקטאר במסגרת המו"מ להשבת החטופים

צה"ל תקף משגרי רקטות של חיזבאללה בדרום לבנון ● גורם מערבי מסביר: חמאס רוצה עסקה מצומצמת, אבל מתנגד לדרישות ישראל ● מסתערבי מג"ב איו"ש עצרו הלילה מבוקש בכיר בקסבה בשכם ● העזתים מדווחים על הרוגים בתקיפה של חיל האוויר בדרום הרצועה ● שר הביטחון כ"ץ קרא לתושבי עזה להתקומם נגד חמאס: "חמאס יספוג מכות בעוצמה שלא נראתה בעזה מזה זמן רב" ● עדכונים בולטים

סניף של ג'יי.פי מורגן צ'ייס. ''מועמד שהוא כישרון AI מסתכל על ההנהלה'' / צילום: Reuters

לעבוד בגוגל? המשרה הנחשקת הבאה יכולה להיות בכלל בבנק

עבור כישרונות בתחומי הטכנולוגיה והבינה המלאכותית, המשרות בחברות שירותים פיננסיים נחשקות היום יותר מאי פעם ● ענקיות בנקאות כמו ג'יי. פי מורגן ובנק אוף אמריקה עבדו קשה מאוד כדי שזה יקרה

צילומים: תמר מצפי, סיון פרג', עמוס בן גרשום, Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

רכבת הרים של 20 שנה: כך עידן עופר הפך את "שיטת השקשוקה" לאקזיט עצום

עידן עופר התנתק בשבוע שעבר רשמית מצים והשאיר את חברת הספנות מאחוריו ● עם היסטוריה של הפרטה שנויה במחלוקת, שני הסדרי חוב ענקיים, והזרמות הון של כמיליארד דולר, אבל גם שיאים פנומנליים ורווחי עתק: גלובס חוזר לאנשים שעמדו בצמתים הדרמטיים בחברה ● האם עידן עופר הציל את צים, או בדיוק ההפך?

מימין: בני ברק, ופלורנטין / צילומים: Shutterstock, טלי בוגדנובסקי

מי צפופה יותר: פלורנטין או בני ברק? התשובה לא כל כך פשוטה

נתוני מדלן מלמדים כי השכונות הצפופות ביותר מבחינת כמות אוכלוסייה לדונם הן השכונות החרדיות, אבל אם מודדים צפיפות לפי יחידות דיור - מתקבלת תמונה שונה לחלוטין. איזו צפיפות כדאי לקדם ולמה כמעט לא רואים יותר שכונות כאלה

ג'נסיס GV80 קופה

הקרוס-אובר הקוריאני מציב רף חדש למתחרות היוקרתיות

גרסת הקופה של ה־GV80 ניצבת בראש מאמצי תעשיית הרכב הקוריאנית לפרוץ לשוק היוקרה ● יש לה מראה בעל נוכחות, תא נוסעים מפואר וביצועים מעודנים ● היא לא חסכונית, אבל זולה משמעותית מהמתחרות ● מבחן דרכים

רעות. אין אפליה בין רעות א' לרעות ב' / צילום: יוסי כהן

מאות מתושבי רעות יצטרכו לשלם למדינה דמי היתר: עד מיליון שקל לבית

בית המשפט המחוזי דחה את טענת התושבים כי הם פטורים מתשלומים אלה לרשות מקרקעי ישראל בשלב השני של היישוב, שנבנה לפני כ־30 שנה, בעיקר לאנשי קבע

מתיו ביילסקי, מייסד ויו''ר חברת ההשקעות Defiance / צילום: Defiance

לפני 20 שנה הוא היה חייל בודד בצנחנים. היום הוא מנהל חברת קרנות נחשבת בוול סטריט

מתיו ביילסקי, מייסד Defiance ETFs, שההיסטוריה שלו עוברת בסיירת צנחנים ובגבורת הפרטיזנים, מספר בראיון לגלובס מאיפה קיבל את הרעיון לחברה שמתמחה בין היתר בקרנות סל ממונפות ואת ההשראה לשם החברה ● מה הקשר שלו לטראמפ ומהן ציפיותיו מכהונתו ● וגם: על החיבור לישראל ודעתו המפתיעה על טרנדים חמים בעולם ההשקעות

ביידן בבית הלבן. פחת והלך / צילום: ap

האם הגיע הזמן להגביל את גיל המנהיגים?

גילויים על השתקת נסיגתו המנטלית של ביידן הביאו לתהיות אם הגיע הזמן להגבלת גיל לנשיאים ● ונתניהו עומד לשבור את שיא הזקנה של גולדה ובן גוריון

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

איזה שיר היה הכי מואזן בספוטיפיי ב-2024?

איפה נהוג לאכול פוטין, את מי ניצח ג'ימי קרטר במערכת הבחירות ואיזה סרט החזיק בשיא ההכנסות עד לא מזמן? ● הטריוויה השבועית

עופר מילבסקי. מנכ''ל חברת התוכנה SAP בישראל / צילום: מתן תמרקין

אחרי 20 שנה בחברה הוא עזב לסטארט-אפ, ואז הציעו לו לחזור כמנכ"ל

אחרי כ-20 שנים בחברת SAP החליט עופר מילבסקי לצאת מאזור הנוחות ולעבור לסטארט-אפ ● לדבריו אלו היו שנתיים מלאות באקשן, אלא שאז הגיעה ההצעה לחזור ל-SAP, הפעם כמנכ"ל ● שיחה קצרה עם מנכ"ל חברת התוכנה SAP בישראל

מערכת ההגנה האווירית הרוסית S-500 / צילום: מתוך יוטיוב

רוסיה מקימה גדוד חדש, ואלו חדשות רעות למערב

רמטכ"ל רוסיה הכריז על הקמת גדוד שיצויד במערכת ההגנה האווירית המתקדמת ביותר של מדינתו ● באוקראינה השיקו כטב"ם שנועד לנטר את תנועות אויב ● ערב הסעודית מנהלת מגעים עם טורקיה לרכישת 100 מטוסים הצפויים להיכנס לשירות מבצעי בעשור הבא ● והטיל הגרעיני החדש של צרפת ייכנס לשירות בעוד עשור ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

בית המשפט העליון / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

אחרי פסיקת הבג"ץ: הצעת החוק החדשה למינוי נשיא ביהמ"ש העליון ע"י הכנסת

ועדת השרים לחקיקה תדון ביום ראשון הקרוב בהצעת חוק לפיה הנשיא ימונה על פי בחירה של מליאת הכנסת ויבחר לתקופה של חמש שנים ● ברקע: פסיקת בג"ץ המחייבת את שר המשפטים לקיים הצבעה על בחירת נשיא חדש לעליון עד ל-16 בינואר

איש זק''א בבארי, הצילום הזוכה של חן ג' שימל

פצע פעור מבעד לעדשה: תערוכת עדות מקומית מסכמת שנה קשה

תערוכת "עדות מקומית", שנפתחה בשבוע שעבר במוז"א, שמה במרכז העדשה את המלחמה והשלכותיה על החברה הישראלית ● בפרס תמונת השנה על שם רועי עידן, צלם ידיעות אחרונות שנרצח ב-7 באוקטובר, זכתה חן ג' שימל - ועוררה סערה בביצת האומנות המקומית

בנימין נתניהו ראש הממשלה, ובצלאל סמוטריץ' שר האוצר בהצבעה על חוק הרווחים הכלואים, שלשום / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

הרווחים הכלואים וחבילת הגזירות אושרו, עכשיו מגיע שלב הכאוס

בקצב מהיר ובלוח זמנים קצר במיוחד אישרה הכנסת את חבילת הגזירות המקיפה של הממשלה הכוללת שינויים דרמטיים במערכת המס, ובעיקרם רפורמת הרווחים הכלואים ● שאלות מהותיות נותרו ללא מענה, ברשויות ובאוצר מתקשים לעתים לספק תשובות ואפילו מומחי המס אובדי עצות

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם עצי דובדבנים והדר: בכמה נמכר בית פרטי עם 6 חדרים בכפר ורדים?

ברחוב חירם ביישוב כפר ורדים נמכר בית פרטי עם שישה חדרים המשתרע על פני 300 מ''ר בנוי בכ-3.95 מיליון שקל ● לבית חצר היקפית גדולה עם מרחבים ירוקים ועשרה עצי פרי ● הבית שווק תחילה, עוד בזמן המלחמה, ב־4.1 מיליון שקל ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

תל אביב / צילום: נוי מאיה

הארנונה מזנקת בכל הארץ ב-5.29% - אבל בתל אביב זה יותר מכפול

על פי נתוני עיריית תל אביב, שיעור העלייה הכולל הממוצע של הארנונה בין 2024 ל-2025 הוא 12.39% ● העלייה החדה מקורה בכמה היבטים: העלאת תעריפי בניינים לצורך מימון חלקי של דמי ההשתתפות במטרו, חיובים רטרואקטיביים על שנת 2024 וגם העלאת תעריפי הבניינים למגורים

ירידה דרמטית בגיוסי הקרנות ובפעילות המשקיעים

הקרנות שעצרו השקעות חדשות והריכוזיות: המספרים הפחות מחמיאים של ההייטק

2024 ביטאה התאוששות בגיוסי ההון של חברות ההייטק הפרטיות, עם כמעט 10 מיליארד דולר ● ואולם, נתח המשקיעים הפרטיים והמוסדיים בעוגה בשפל, וקרנות הון סיכון בולטות נמנעו מהרחבת הפורטפוליו בישראל ● וגם: לפי מכון RISE, תחום הסייבר מושך חלק ניכר מההשקעות

הפקולטה לניהול. על טכנולוגיה פורצת דרך ומשקיעים שנותרים מאחור / צילום: Shutterstock

הטכנולוגיה פורצת דרך, המשקיעים נותרים מאחור: איך ניתן לגרום לעולם הפיננסי להסתמך על המערכות המתקדמות?

היקף ההשקעות המנוהל כיום ע"י מנהלים דיגיטליים עומד על 1.8 טריליון דולר, אך עדיין, בכל הקשור להמלצות והתאמת הסיכונים - עולם ההשקעות נמצא מאחור ● המפתח לשינוי טמון בהסברה ובהאנשת המערכות

נשק אמריקאי נוחת בישראל אחרי המתקפה ב־7 באוקטובר / צילום: ap, Lolita Baldor

פגזים וחימושים ב-8 מיליארד דולר: מתנת הפרידה של ביידן לישראל

לפי דיווח שפורסם, חבילת הסיוע שממשל ביידן מתכוון להעביר כעת לישראל, תכלול חימושי אוויר-קרקע ופגזי ארטילריה ● ארה"ב השקיעה בשנה הראשונה של מלחמת "חרבות ברזל", סכום של 17.9 מיליארד דולר בסיוע צבאי לישראל, כך לפי דוח של מכון ווטסון, באוניברסיטת בראון