גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חברות התעופה הישראליות בוחנות הפעלת טיסות לארה"ב. האם המונופול של אל על יישבר?

בחברות התעופה הישראליות בוחנים כעת את האפשרות להפעיל טיסות לארה"ב ● זאת, לאחר שבאוצר הודיעו כי בוחנים מתן כיסוי של עד 50 אחוז מההפסדים התפעוליים של החברות הישראליות במקרים שבהם יבוטלו טיסות, כדי לעודד את התחרות ● איזה חברות יכולות להיכנס לתחרות על הקו המבוקש ביותר ועם אילו מכשולים יתמודדו בדרך?

מטוס אל על / צילום: דני שדה
מטוס אל על / צילום: דני שדה

ועדת הכלכלה הצביעה היום בעד תיקון "חוק שירותי תעופה", הידוע גם כ"חוק טיבי", ועוסק בזכויות נוסעים בעת ביטול או דחיית טיסה. התיקון עשוי לסייע לחזרה של חברות התעופה הזרות, ובכך להגדיל את היצע הטיסות לארץ, אולם הוא כולל בתוכו פגיעה בזכויות הצרכניות, ובהן חובת הפיצוי של חברות התעופה בעת ביטול וזמן הודעה מוקדמת לפני ביטול טיסה.

שאלות ותשובות | תיקון החוק שעבר היום בוועדת הכלכלה וישפיע על כל ענף הטיסות
חברות התעופה מארה"ב לא יחזרו לנתב"ג כל עוד הירי מתימן נמשך
חברות התעופה הזרות ברחו מנתב"ג והותירו את רש"ת עם הפסדים

אף שמדובר בהטבה משמעותית עבור חברות התעופה הזרות, לחברות האמריקאיות שמפעילות טיסות בין ישראל לארה"ב יהיה מסובך יותר לשוב לישראל. כחברות שמפעילות טיסות ארוכות־טווח, הן מתכננות את לוח הזמנים זמן רב קדימה, ועל כן פחות גמישות מאחרות. ביקושי הטיסות לארה"ב כיום עולים על ההיצע, ואת הטיסות לצפון אמריקה מפעילה כיום חברת התעופה הישראלית אל על לבדה. בעקבות הביקושים הגבוהים, באל על מתקשים לתת מענה לטסים, וטיסות החברה מתמלאות במהרה. להערכת מומחים, חסרות לפחות 18 טיסות שבועיות נוספות כדי לענות על הצורך הנוכחי.

הבוקר, במהלך הדיון בוועדת הכלכלה, ציינה ספיר איפרגן, נציגת משרד האוצר, כי משרד האוצר מקדם מהלך שנועד להקל על החסמים הכלכליים על החברות שמעוניינות להתחרות עם אל על בקו זה, באמצעות מתן רשת ביטחון כלכלית שתצמצם את הסיכון להפסדים. במסגרת ההצעה, המדינה תשתתף בכיסוי של עד 50% מההפסדים התפעוליים של החברות, במקרה של ביטול טיסה בשל נסיבות ביטחוניות.

"המטרה היא לאפשר לחברות להפעיל את הקווים הללו למרות הסיכון הכלכלי הכרוך בכך," אמרה איפרגן בדיון. לדבריה, הוקצה תקציב מספק ליישום המהלך, ונוסח ההחלטה כולל דרישה שכל חברה שתשתתף בתוכנית תוסיף לפחות שתי טיסות שבועיות בקו. בנוסף, הושג הסכם עם הרשויות האמריקאיות, המאפשר הפעלת טיסות בתנאי שמכירת הכרטיסים תבוצע על־ידי חברות ישראליות או אמריקאיות - מהלך שנועד להגדיל את היצע הטיסות והחברות הפועלות בקווים הללו.

ישראייר או ארקיע? ואיך ההייטקיסטים נכנסו לתמונה?

לאור הכוונות שהביעו באוצר, בחברות התעופה הישראליות בוחנים כעת את האפשרות להפעיל טיסות לארה"ב. במהלך דיונים קודמים בעניין תיקון חוק טיבי, מנכ"ל ישראייר, אורי סירקיס, התבטא בעניין זה, והצהיר על כוונת החברה להפעיל טיסות ישירות לארה"ב אם יתוקן החוק. באחד הדיונים אמר, "אנחנו יכולים לטוס גם לארה"ב. אם החוק ייתן הקלות, מסוף ינואר נפעיל שש טיסות לארה"ב - נוסיף 1,800 מושבים בשבוע ונוריד מחירים".

הילה הרמולין-רונן, סמנכ"לית שיווק ומכירות בישראייר, ציינה במהלך הכנס השנתי של לשכת מארגני התיירות הנכנסת לישראל כי "אם 'חוק טיבי' יסודר, נוכל להתחיל בוודאות לטוס לארה"ב ולענות על הביקוש הגובר, בדומה לטיסות ללונדון. כבר היום, יש גופים רבים שפונים אלינו. בכוונתנו להוסיף 15 אלף מושבים חדשים בכל חודש לטיסות לארה"ב. הרצון אמיתי, והיכולות קיימות באמצעות מטוסים חכורים, אך ההסדרה של החוק היא הכרחית".

ברשות התעופה האזרחית פעלו במהלך החודשים האחרונים במטרה להסיר חסמים רגולטורים להפעלת טיסות לארה"ב מול רשויות התעופה האמריקאיות, ואף השיגו אישור FAA (רשות התעופה הפדרלית) בנושא. אולם בדיון שהתקיים הבוקר, כאשר נשאל אם תיקון החוק יביא להפעלה מיידית של טיסות לארה"ב, סירקיס נשמע מסויג יותר ואמר כי החברה "בוחנת את הנושא".

גוף נוסף שהחל לפעול לטובת הגדלת היצע הטיסות לארה"ב הוא מטה ההייטק (ארגון המבוסס על מובילי מחאת ההייטק והחמ"ל האזרחי), שהכריז לאחרונה על השקת טיסות ישירות מתל אביב לניו יורק, כחלק מיוזמה המכונה טק אייר. מה שעדיין לא ברור, זה איך הם מתכוונים להפעיל את השירות הזה.

לטענת מטה ההייטק, הם הגיעו להסכם להחכרת מטוס בואינג 777 (מדגמי 200 או 300) מחברה אירופית, שיופעלו בקוד של חברה ישראלית. ממטה ההייטק עדיין לא נמסר באיזו חברת תעופה מדובר - לא מאיזו חברה יוחכרו המטוסים ולא איזה חברה ישראלית תפעיל אותם. הסיבה לכך היא שעדיין אין סיכום מלא או חוזה סופי עם חברה ישראלית שהטיסות יופעלו בקוד שלה.

גלובס פנה לשלוש חברות תעופה ישראליות בנושא - שתיים מהן שללו קשר ליוזמה, השלישית נמנעה מלהגיב.

במטה ההייטק הסבירו כי הסיבה לכך היא שחברת התעופה הישראלית עמה מתקיימים המגעים להפעלת הטיסות עדיין לא מאשרת לפרסם את שמה, ועדיין לא קיבלה אישור סופי להפעיל את הטיסות.

הטיסות במסגרת היוזמה צפויות להתחיל לפעול בין ה-21 בינואר לסוף מרץ 2025, כאשר לפני כשבועיים, נפתחה מכירת כרטיסים מוקדמת למשך 72 שעות לאנשי ההייטק ולציבור הרחב. האם הטיסות יצאו לדרך, כפי שהצהירו בקול גדול? לא בטוח כלל.

האתגרים שיפגשו חברות התעופה הישראליות בדרך לארה"ב

החברות הישראליות שפועלות כדי להפעיל טיסות לארה"ב ניצבות בפני אתגרים תפעוליים מהותיים. כדי להפעיל טיסות לצפון אמריקה, יש להקים מערך תפעולי הכולל שירותי קרקע בארה"ב, ארגון לינה בבתי מלון לנוסעים במקרה של תקלות, וכן חכירת מטוסים המתאימים לטיסות ארוכות־טווח.

חכירת מטוס רחב גוף היא אפשרית, אך מורכבת הרבה יותר מחכירת מטוס צר-גוף. מודל החכירה הרטובה, בו חברת תעופה שוכרת מטוס עם צוות מלא, נפוץ מאוד בעולם, במיוחד בעונות שיא, וישנן חברות שמתמחות בכך. עם זאת, מודל זה מתאים בעיקר למטוסים צרי־גוף, שטסים למרחקים קצרים.

במטוסים רחבי־גוף, הסיפור שונה לחלוטין - יש מחסור בהיצע, והמטוסים פחות זמינים ויקרים לתפעול. בנוסף, חברות החכירה בדרך כלל דורשות התחייבות לתקופות ארוכות, לרוב שנה לפחות. זו מגבלה משמעותית עבור חברות המעוניינות להפעיל טיסות בקו לניו יורק, מכיוון שלא ברור מתי החברות האמריקאיות יחזרו לפעול. התחייבות כזו היא מסוכנת מבחינה כלכלית, במיוחד כשאין ודאות לגבי המצב הביטחוני והביקוש לטווח הארוך.

ישנם גם אתגרים טכניים, כמו בעיות המנועים של מטוסי ה-787 של בואינג, שגורמות לקרקוע של מטוסים רבים בעולם. מטוסים זמינים שמשרתים חברות תעופה אחרות נמצאים בתפוסה גבוהה, ולכן קשה למצוא מטוס רחב־גוף שמתאים להפעלה בקו, כמו זה של ניו יורק.

בכיר בענף התעופה הישראלי ציין בפני גלובס כי "לישראייר ולארקיע יש ניסיון בחכירת מטוסים, ואף בעבר הפעילו טיסות ארוכות־טווח. ישראייר הפעילה בעבר טיסות לניו יורק, וארקיע הפעילה ב-2018 מטוס בואינג 767 לתאילנד. עם זאת, מדובר במודל מסוכן. הפעלה של קו כזה היא אופרציה מורכבת מאוד, וכוללת סיכונים גבוהים - הן מבחינה ביטחונית והן מבחינה כלכלית". עוד הוא מוסיף כי "חברות גדולות כמו אל על, יונייטד ודלתא, למשל, מסוגלות להתמודד עם תקלות תפעוליות, בזכות צי מטוסים גדול. במקרה של תקלה או עיכוב, הן מסוגלות לשכן נוסעים בבתי מלון ולהפעיל חלופות במהירות. חברות קטנות, לעומת זאת, עלולות להיתקע ללא פתרון זמין".

עוד כתבות

קבוצת פרסונל הפעילה כ-70 חברות במבנה פירמידה / צילום: Shutterstock, chainarong06

קריסת פרסונל: בית המשפט אישר לחקור את דיסקונט ומזרחי טפחות

החקירות שערך הנאמן של קבוצת הנדל"ן, החייבת כ-525 מיליון שקל, העלו שאלות לגבי התנהלות הבנקים סביב חשבונות הנאמנות שאליהם גויסו כספי המשקיעים בפרויקטי התחדשות עירונית – ומשם נותבו ליעדים אחרים ● אחרי שהנאמן פנה לבנקים כדי לקבל מידע על 11 חשבונות, ביהמ"ש אישר לו כעת לחקור אותם ● לחקירה יצטרף עו"ד שאול קוטלר, ששימש כמפרק בטר פלייס והפועל ת"א

רה''מ בנימין נתניהו מעיד בבית המשפט, לפני כשבועיים / צילום: ap, Stoyan Nenov/Pool Photo

בהמלצת רופאיו: נתניהו מבקש לדחות את עדותו בשבועיים

הפרקליטות נענתה לבקשה "ובלבד שהמלצת הרופאים תקוים במלואה" ● לפני שלושה ימים יצא נתניהו לכנסת על מנת להשתתף בהצבעה

דיויד פרידמן / צילום: ענת קזולה

תוכנית החממה החדשה לסטארט-אפים בתחום המוזיקה

החודש יושק MusicTech Innovation Lab - אקסלרטור מיוזיק-טק למיזמים המחברים בין מוזיקה לטכנולוגיה ולחדשנות, שיתקיים בת"א ● אלביט מערכות ואינפיניטי לאבס יפעילו הכשרה ייעודית לפיתוח תוכנה עבור נפגעי המלחמה ● וגם: ארגון נפגעי פעולות האיבה משתף פעולה עם אפליקציית BIT ● אירועים ומינויים

הפגנת משפחות החטופים / צילום: יעל גדות

משלחת ישראלית תצא לקטאר במסגרת המו"מ להשבת החטופים

צה"ל תקף משגרי רקטות של חיזבאללה בדרום לבנון ● גורם מערבי מסביר: חמאס רוצה עסקה מצומצמת, אבל מתנגד לדרישות ישראל ● מסתערבי מג"ב איו"ש עצרו הלילה מבוקש בכיר בקסבה בשכם ● העזתים מדווחים על הרוגים בתקיפה של חיל האוויר בדרום הרצועה ● שר הביטחון כ"ץ קרא לתושבי עזה להתקומם נגד חמאס: "חמאס יספוג מכות בעוצמה שלא נראתה בעזה מזה זמן רב" ● עדכונים בולטים

נשק אמריקאי נוחת בישראל אחרי המתקפה ב־7 באוקטובר / צילום: ap, Lolita Baldor

פגזים וחימושים ב-8 מיליארד דולר: מתנת הפרידה של ביידן לישראל

לפי דיווח שפורסם, חבילת הסיוע שממשל ביידן מתכוון להעביר כעת לישראל, תכלול חימושי אוויר-קרקע ופגזי ארטילריה ● ארה"ב השקיעה בשנה הראשונה של מלחמת "חרבות ברזל", סכום של 17.9 מיליארד דולר בסיוע צבאי לישראל, כך לפי דוח של מכון ווטסון, באוניברסיטת בראון

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בת"א; מניית החברה הקטנה שזינקה בכ-40%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.6% ● השקל נסחר במגמה מעורבת מול המטבעות הזרים ● פוריה פיננסים: "מדדי האג"ח להמרה הציגו שנה פנטסטית בהשפעת עליות המניות" ● ב-UBS ממליצים על שתי מניות מתחום האנרגיה המתחדשת למרות הצהרותיו השליליות של טראמפ על התעשייה ● בבנק השוויצרי לומברד אודייר צופים: "רקע כלכלי חיובי גם ב־2025, עם המשך הדיפלציה הגלובלית"

הריסה ובנייה בירושלים / צילום: עמית אוזנה

ירידה בהתחלות הבנייה בהתחדשות עירונית: צניחה של 27.5% ברבעון השלישי

ניתוח נתוני הלמ"ס לתקופה שבין אוקטובר 2023 לספטמבר 2024 מראה ירידה של 8.4% בהתחלות הבנייה, המשתקפת גם בכל אחד מהמחוזות ● במחוזות הדרום והצפון התחלות הבנייה בהתחדשות עירונית נחתכו בחצי

כשהמטבח האיטלקי פוגש את התבלינים של הבית: המסעדה בפרדס חנה שמדברת לכולם

למסעדה המשפחתית יש DNA מובהק שמחבר בתבונה בין איטליה למזרח התיכון, עם פיצה נפוליטנית, פסטות איכותיות ופרשנות מקומית נהדרת

מערכת ההגנה האווירית הרוסית S-500 / צילום: מתוך יוטיוב

רוסיה מקימה גדוד חדש, ואלו חדשות רעות למערב

רמטכ"ל רוסיה הכריז על הקמת גדוד שיצויד במערכת ההגנה האווירית המתקדמת ביותר של מדינתו ● באוקראינה השיקו כטב"ם שנועד לנטר את תנועות אויב ● ערב הסעודית מנהלת מגעים עם טורקיה לרכישת 100 מטוסים הצפויים להיכנס לשירות מבצעי בעשור הבא ● והטיל הגרעיני החדש של צרפת ייכנס לשירות בעוד עשור ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מימין: בני ברק, ופלורנטין / צילומים: Shutterstock, טלי בוגדנובסקי

מי צפופה יותר: פלורנטין או בני ברק? התשובה לא כל כך פשוטה

נתוני מדלן מלמדים כי השכונות הצפופות ביותר מבחינת כמות אוכלוסייה לדונם הן השכונות החרדיות, אבל אם מודדים צפיפות לפי יחידות דיור - מתקבלת תמונה שונה לחלוטין. איזו צפיפות כדאי לקדם ולמה כמעט לא רואים יותר שכונות כאלה

רעות. אין אפליה בין רעות א' לרעות ב' / צילום: יוסי כהן

מאות מתושבי רעות יצטרכו לשלם למדינה דמי היתר: עד מיליון שקל לבית

בית המשפט המחוזי דחה את טענת התושבים כי הם פטורים מתשלומים אלה לרשות מקרקעי ישראל בשלב השני של היישוב, שנבנה לפני כ־30 שנה, בעיקר לאנשי קבע

מתקן המחקר ווהאן בסין. דוח מיוני 2023 ציין כי חלק ממדעני המכון ''הנדסו גנטית נגיף קורונה'' / צילום: ap, Ng Han Guan

התחקיר שחוזר לאירוע ששיבש את העולם ולניסיונות ההשתקה

הרעיון שקוביד–19 נולד במתקן מחקר בסין סומן בעבר כתיאוריית קונספירציה ● זאת לאחר שההנחה שהמקור לנגיף הוא בעל חיים נגוע היא שנותרה על השולחן כמעט לבדה ● כעת, חמש שנים מפרוץ המגפה, מדען לשעבר של ה–FBI חושף כי חילוקי הדעות בין גופי המודיעין היו עמוקים ממה שידוע בציבור ● תחקיר של הוול סטריט ג'ורנל יצא להתחקות אחרי הסיבה האמיתית לקורונה

בנימין נתניהו ראש הממשלה, ובצלאל סמוטריץ' שר האוצר בהצבעה על חוק הרווחים הכלואים, שלשום / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

הרווחים הכלואים וחבילת הגזירות אושרו, עכשיו מגיע שלב הכאוס

בקצב מהיר ובלוח זמנים קצר במיוחד אישרה הכנסת את חבילת הגזירות המקיפה של הממשלה הכוללת שינויים דרמטיים במערכת המס, ובעיקרם רפורמת הרווחים הכלואים ● שאלות מהותיות נותרו ללא מענה, ברשויות ובאוצר מתקשים לעתים לספק תשובות ואפילו מומחי המס אובדי עצות

השבוע בעולם / צילומים: AP (Ebrahim Noroozi), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

איך להגן על חברה מפוחדת ולמה הטליבאן מוציאים חלונות אל מחוץ לחוק

מעמיק המשבר המערכתי, הכלכלי והמדיני בצרפת ● נשיא בית המשפט העליון בארה"ב נוזף בפוליטיקאים ● ההורים נתנו נשק, הילדים ירו, אבא ואמא הולכים לכלא ● הטליבאן מוציאים חלונות אל מחוץ לחוק ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

סניף של ג'יי.פי מורגן צ'ייס. ''מועמד שהוא כישרון AI מסתכל על ההנהלה'' / צילום: Reuters

לעבוד בגוגל? המשרה הנחשקת הבאה יכולה להיות בכלל בבנק

עבור כישרונות בתחומי הטכנולוגיה והבינה המלאכותית, המשרות בחברות שירותים פיננסיים נחשקות היום יותר מאי פעם ● ענקיות בנקאות כמו ג'יי. פי מורגן ובנק אוף אמריקה עבדו קשה מאוד כדי שזה יקרה

פרופ' גד סעד / צילום: ויקיפדיה, Gage Skidmore

החוקר היהודי־קנדי שמזהיר: כך "טפילים אידיאולוגיים" משתלטים על המערב

פרופ' גד סעד, חוקר פסיכולוגיה התנהגותית, טוען שרעיונות פרוגרסיביים קיצוניים שמקורם באקדמיה - כמו תנועת ה־Woke והפוסט־מודרניזם - מובילים לאובדן ההיגיון הבריא ולתופעות מסוכנות: מהדחת מדענים ועד הצדקת טרור ● מדוע ישראלים פחות מושפעים מהתופעה, ולמה ניצחון טראמפ לא יפתור את הבעיה

תושבי עזה במתחם אוהלים מחוץ לדיר אל באלח, עזה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

חמאס: המשא ומתן העקיף יתחדש היום בדוחא

רה"מ דן היום על המנדט של המשלחת הישראלית שתצא לקטאר כדי לקדם את עסקת שחרור החטופים ● צה"ל יירט טיל ששוגר מתימן, בהמשך יורט כטב"ם מחוץ ישראל ● דיווח: תוכנית לתקיפה של מתקני הגרעין האיראניים הוצגה לביידן בדיון ● לבנון עיכבה מטוס איראני שחשוד בהעברת כסף לחיזבאללה ● עדכונים בולטים

צילומים: תמר מצפי, סיון פרג', עמוס בן גרשום, Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

רכבת הרים של 20 שנה: כך עידן עופר הפך את "שיטת השקשוקה" לאקזיט עצום

עידן עופר התנתק בשבוע שעבר רשמית מצים והשאיר את חברת הספנות מאחוריו ● עם היסטוריה של הפרטה שנויה במחלוקת, שני הסדרי חוב ענקיים, והזרמות הון של כמיליארד דולר, אבל גם שיאים פנומנליים ורווחי עתק: גלובס חוזר לאנשים שעמדו בצמתים הדרמטיים בחברה ● האם עידן עופר הציל את צים, או בדיוק ההפך?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

מה יכול לעצור את חגיגת העליות בוול סטריט ב-2025?

לאחר השנתיים הרצופות הכי טובות ברבע המאה האחרונה, גם שורי השוק מעריכים שקצב העליות הפנטסטי לא יכול להימשך בשנה הקרובה ● בין החסמים: התמחורים כבר יקרים, רווחי החברות יצטרכו לעמוד ברף מאתגר, וגם הריבית עתידה להישאר גבוהה ולאורך זמן רב מהצפוי

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

איזה שיר היה הכי מואזן בספוטיפיי ב-2024?

איפה נהוג לאכול פוטין, את מי ניצח ג'ימי קרטר במערכת הבחירות ואיזה סרט החזיק בשיא ההכנסות עד לא מזמן? ● הטריוויה השבועית