וול סטריט / צילום: Shutterstock
סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים
23:06
בתום מסחר תנודתי ביומה הראשון של השנה החדשה, וול סטריט ננעלה הלילה בירידות בהמשך לירידות שסיימו את 2024. מדד הדאו ג'ונס ירד בכ-0.4%. מדד S&P 500 נפל ב-0.2%, ליום החמישי ברציפות של ירידות. מדד נאסד"ק ירד ב-0.2%, יום חמישי רצוף של ירידות.
אפל השפיעה לשלילה על השוק, עם ירידה של 2.6%. טסלה נפלה ב-6% לאחר שדיווחה על ירידה במסירות השנתיות ב-2024. לעומת זאת, יצרנית השבבים אנבידיה עלתה ב-3%, וסייעה לאזן במידה מסוימת את הירידות של מניות טכנולוגיה אחרות.
תנודות המסחר ביום חמישי מגיעות לאחר שנה חזקה יחסית ב-2024, שבה מניות רשמו עליות ניכרות אך סיימו בטון צורם. מדד S&P 500 זינק ב-23%, אך סיים את השנה עם ארבעה ימי ירידות רצופים - לראשונה מאז 1966.
22:06
יום המסחר הראשון של 2025 נפתח באופטימיות ובעליות שערים נאות - אך לאחר כשעה השוק עבר לירידות. מדד דאו ג'ונס יורד ב-0.5%, מדד S&P 500 יורד ב-0.4% לאחר שירד בארבעת ימי המסחר האחרונים של השנה, ארוע שקרה לאחרונה ב-1966, נאסד"ק ב-0.4%.
מדד הדולר, שמודד את ביצועי הדולר האמריקאי מול שש מטבעות אחרים, עולה ב-0.7% והגיע לרמות שלא נראו מאז נובמבר 2022. המדד עמד לאחרונה על 109.29.
מניית אפל , הגדולה ביותר בוול סטריט מעיבה על השוק ויורדת ב-3%.
טסלה דיווחה על ירידה שנתית ראשונה במכירות מזה למעלה מעשור. הירידה נרשמה על אף מבצעים שהקפיצו לשיא את המכירות ברבעון הרביעי מניית טסלה, שזינקה בשנה שעברה ב-63%, יורדת ב-4%. טסלה מסרה כי ברבעון הרביעי מסרה כ-496,000 רכבים, מה שהביא את סך המסירות לשנת 2024 לכמעט 1.79 מיליון רכבים - ירידה קלה לעומת כמעט 1.81 מיליון רכבים בשנה הקודמת.
לעומת זאת ניאו , יצרנית המכוניות החשמלית הסינית, מזנקת לאחר שהחברה דיווחה על זינוק של 73% במכירות שלה ברבעון האחרון. NIO מכרה 221,970 מכוניות ב-2024, עליה של 39% לעומת השנה הקודמת.
מניית מיקרו-סטרטג'י , חברת התוכנה, הידועה ברכישות הביטקוין שלה, עולה לאחר ירידות במהלך ארבעת ימי המסחר האחרונים של 2024. העליות הגיעו בעקבות טיפוס הביטקוין מעל ל-97,000 דולר. מניית קוינבייס גלובל עולה אף גם היא.
קונסטליישן אנרג'י מזנקת לאחר שהשיגה חוזים בשווי שיא של מיליארד דולר לאספקת אנרגיה גרעינית לממשלת ארצות הברית.
חברת התוכנה יוניטי סופטוור מזנקת ב-7% בעקבות ההערכות ש"החתלתול השואג" - הסוחר קית גיל אשר הוביל את טרנד מניות המם, עומד שוב מאחורי הזינוק. גיל פרסם אתמול בחשבון הטוויטר שלו פוסט עם GIF של הקומיקאי דייב שאפל מחקה את הזמר המנוח ריק ג'יימס. "יוניטי" הוא שם הרצועה האחרונה באחד מאלבומיו ג'יימס.
מאקרו - בשבוע שעבר מספר הבקשות החדשות לדמי אבטלה בארה"ב ירד ל-211 אלף, הנתון הנמוך ביותק מאז חודש מרץ האחרון; שוק התעסוקה האמריקאי ממשיך להפגין עוצמה.
בנוסף, פעילות הייצור בארה"ב המשיכה לרדת בדצמבר, לפי דו"ח שפרסמה היום חברת S&P גלובל. מדד מנהלי הרכש למגזר הייצור ירד בדצמבר ל-49.4 נקודות, לעומת 49.8 בנובמבר.
בשוק האג"ח נרשמת יציבות, לאחר שמוקדם יותר ירדו התשואות. התשואה על איגרות חוב לעשר שנים של ממשלת ארה"ב ללא שינוי, ברמה של 4.576%. התשואה על אג"ח אמריקאיות לשנתיים, הרגישה יותר לשינויים בריבית, עולה בנקודת בסיס אחת לרמה של 4.260%.
ישראליות בוול סטריט: צים וסולארדג’י מזנקות בכ-8%.
הבורסות באירופה נסגרו בעליות שערים ביום המסחר הראשון של 2025, על אף האטה בפעילות מגזר הייצור בגוש היורו. פוטסי עלה ב-1.1%, דאקס ב-0.6% וקאק בב-0.2%.
15:01
מגמה מעורבת באירופה. הדאקס עולה ב-0.6%, פוטסי עולה ב-0.3% והקאק יורד ב-0.5%. על רקע הירידות בבורסה בצרפת, הנשיא עמנואל מקרון הודה שלשום כי החלטתו לקיים בחירות פרלמנטריות מהירות בשנה שעברה גרמה לבעיות במדינה. "אנחנו גם מתמודדים עם חוסר יציבות פוליטית, זה לא ספציפי לצרפת, אנחנו רואים את זה גם בקרב חברינו הגרמנים שזה עתה פיזרו את הפרלמנט שלהם. אבל זה בהחלט מדאיג אותנו", אמר מקרון בנאום השנה החדשה שלו. "אני חייב להודות הערב שהפירוק של הפרלמנט הביא, לעת עתה, יותר פילוגים מאשר פתרונות לצרפתים".
מאקרו אירופה: מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בגרמניה עמד על 42.5 נקודות בחודש דצמבר, בהתאם לצפי המוקדם. מדד מנהלי הרכש במזגר הייצור בגוש האירו עמד על 45.1 נקודות, מעט מתחת לצפי המוקדם.
13:00
המגמה המעורבת באירופה נמשכת. הדאקס יורד ב-0.3%, פוטסי עולה ב-0.1% והקאק יורד ב-1.3%.
בארה"ב, החוזים העתידיים נסחרים במגמה חיובית.
אפל מרכזת עניין לאחר שדווח לפני זמן קצר כי יצרנית האייפונים מציעה הנחות על מכשיריה בסין, לקראת ראש השנה הסיני הקרוב. ענקית הטכנולוגיה הכריזה על הנחה של 500 יואן סיני (68.50 דולר) על מכשיר האייפון 16 פרו או האייפון 16 פרו מקס, ו-400 יואן על האייפון 16 או האייפון 16 פלוס. המבצעים כוללים גם הנחות לאייפון 14 ואייפון 15.
במשך זמן רב אפל התנגדה להציע הנחות דרך ערוצי הקמעונאות שלה וכעת נראה כי ככל התחרות הגוברת איתה מתמודדת יצרנית האייפונים, אפל החליטה להכריז על הנחות.
11:00
יום המסחר באירופה מתנהל לפי שעה במגמה מעורבת. דאקס עולה ב-0.2%, הפוטסי נסחר סביב רמות הבסיס והקאק יורד ב-0.5%.
החוזים העתידיים בארה"ב נסחרים במגמה חיובית.
באסיה, המדדים המרכזיים ננעלו בירידות שערים חדות על רקע נתוני מאקרו מאכזבים בסין: מדד מנהלי הרכש של Caixin במגזר הייצור אכזב את הצפי המוקדם ועמד על 50.5 נקודות בדצמבר. מדד ההנג סנג ירד ב-2% ובורסת שנגחאי השילה מערכה 2.7%.
08:47
הבוקר (ה'), באסיה, המדדים המרכזיים נסחרים בירידות שערים. הבורסה ביפן סגורה לרגל חופשה במשק. ההנג סנג יורד בכ-2.5%, בורסת שנגחאי צוללת בכ-3% והקוספי נסחר סביב רמות הבסיס.
בארה"ב לא התקיים מסחר אמש (ד') לרגל השנה האזרחית החדשה, והבוקר (ה') החוזים העתידיים נסחרים בעליות קלות.
● מהן שלוש המניות הכי מסקרנות בשנה החדשה?
בבנק UBS פרסמו תחזית אופטימית לחברות האנרגית המתחדשת וזאת למרות הצהרתו של נשיא ארה"ב הנבחר, דונלד טראמפ, כי יצמצם את הסובסידיות לחברות בתעשייה. אנליסטים בבנק ההשקעות ציינו כי "החששות מפגיעה בתחום מוגזמים" וכי הצמיחה במגזר ככל הנראה תימשך. במבט אל 2025 הם מציינים כי ההקלות בשרשראות האספקה לצד פרויקטים חדשים וירידה בתשואות האג"ח יתמכו בחברות האנרגיה המתחדשות.
בבנק מציינים שתי מניות אירופאיות "זולות באופן לא מציאותי", שנסחרות בנאסד"ק מתחום האנרגיה המתחדשת ובעלות פוטנציאל אפסייד של כ-60%: מניית חברת אורסטד , אחת מהחברות הגדולות בעולם בתחום האנרגיה המתחדשת והמקימה ומפעילה תחנות רוח, אותה מדרגים ב-UBS בדירוג קניה ומחיר יעד של 72.4 דולר, המצביע על פוטנציאל אפסייד של כ-60.4% ממחיר הסגירה ב-31.12.2024. בבנק השוויצרי ציינו גם את מניית חברת ענקית האנרגיה המתחדשת, RWE , בעלת דירוג קנייה ומחיר יעד של 47 דולר, המהווה פוטנציאל אפסייד של כ-56.1% ממחיר הסגירה האחרון של המניה.
תשואת האג"ח הממשלתית האמריקאית ל-10 שנים נסחרת ביציבות הבוקר הבוקר ל-4.57%. התשואה שהחלה את השנה מתחת ל-4% סיימה את השנה עם הזינוק השנתי הגדול ביותר מזה שלוש שנים. התשואה לשנתיים יורדת קלות ל-4.24%.
מחיר הביטקוין מתאושש הבוקר ונסחר סביב 95 אלף דולר, זאת לאחר שנסוג ל-91 אלף דולר בשבוע החולף. למרות הירידה שרשם מהשיא של 106 אלף דולר למטבע, משקיעי קריפטו ובכירים בתעשייה צופים כי בשנה הקרובה, המטבע ימשיך את המומנטום החיובי שלו - ואף יכפיל את ערכו ל-200 אלף דולר.
כך למשל, ג'יימס באטרפיל, ראש מחלקת המחקר של חברת הנכסים האלטרנטיביים CoinShares, צופה כי הביטקוין יקבל רוח גבית מסביבה רגולטורית שתבוא לטובתו, ואמר כי "לא מופרך" לצפות מהמטבע להיות שווה כ-25% משווי השוק של הזהב בארה"ב - כאשר שוויו עומד כעת על כ-10% ממנו.
לדברי באטרפיל, הביטקוין עשוי לעמוד על הרף הנמוך של ההערכה שלו, 80 אלף דולר, במקרה שמדיניות הפרו־קריפטו של דונלד טראמפ לא תבוא לכדי מימוש, או תהיה מאכזבת - מה שיביא לתיקון משמעותי בשוק. ב-2023, החברה חזתה שמחיר הביטקוין יעמוד על 80 אלף דולר ב-2024.
לצד זאת, בנק סטנדרד צ'רטרד (Standard Chartered) הבריטי חוזה כי הביטקוין יכפיל את ערכו ב-2025. ראש מחלקת הנכסים הדיגטיליים כתב בחודש שעבר כי הוא צופה שהביטקוין יעמוד על 200 אלף דולר עד סוף 2025.
הבנק ציין כי סך ההחזקות הכולל של מוסדות פיננסיים בביטקוין, דרך קרנות סל מחקות שנקנו בעיקר על־ידי חברת הקריפטו מיקרו-סטרטג'י , הגיע ל-683 אלף מטבעות ביטקוין מאז תחילת השנה; הוא צופה כי ב-2025 החברה צפויה לרכוש כמות דומה או גדולה יותר מהשנה החולפת.
עוד הוסיפו בבנק כי קרנות פנסיה צפויות להתחיל לכלול יותר ביטקוין בפורטפוליו שלהן, באמצעות קרנות סל מחקות ביטקוין ב-2025, הודות לרפורמות אותן צפוי להוביל ממשל טראמפ הנכנס - מה שצפוי לתת תנופה משמעותית למחירי המטבע. "נהיה אף יותר שוריים אם נראה אימוץ של ביטקוין על־ידי קרנות פרישה אמריקאיות, קרנות עושר ממשלתיות גלובליות, ורזרבה לאומית פוטנציאלית", מסר הבנק.
הבוקר (ה') פורסם בסין מדד מנהלי הרכש של Caixin במגזר הייצור שאכזב את הצפי המוקדם ועמד על 50.5 נקודות.
בהמשך היום צפויים להתפרסם מדד מנהלי הרכש בגוש האירו, בגרמניה ובארה"ב.
בבנק השוויצרי לומברד אודייר פרסמו עקרונות השקעה לשנה החדשה: "אנו צופים רקע כלכלי חיובי גם ב-2025, עם המשך הדיפלציה הגלובלית ושיעורי ריבית נמוכים יותר של הבנקים המרכזיים. עם זאת, תחזיות הצמיחה ושיעורי הריבית צפויות להיות שונים בין הכלכלות, דבר שמחייב ניהול פעיל של תיקי ההשקעות". עוד הם צופים כי "הבחירות בארה"ב ובגרמניה יהוו זרז להשקעות בתשתיות במדינות מפותחות. בשווקים מתעוררים, מגמות ההשקעה נותרות חזקות, עם דגש על הרחבת תשתיות במסגרת שיתוף הפעולה של מדינות ה-BRICS (ברזיל, רוסיה, הודו, סין ודרום אפריקה) אנו מתמקדים במניות של חברות המשתייכות לשרשרת הערך של תשתיות, החל מחומרים ועד למפעילי תשתיות".