גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תחזיות בנק ישראל ל-2025: הצמיחה תעלה, האינפלציה תרד, ומה יקרה למתווה הריבית?

בנק ישראל הותיר את הריבית על כנה ברמה של 4.5%, בהתאם לתחזיות המוקדמות ●  הרקע להחלטה, לדברי הנגיד: ההתפתחויות הגיאו-פוליטיות בחודשים האחרונים, במקביל לאישור התקציב בממשלה ● חטיבת המחקר של בנק ישראל מעריכה כי הריבית תרד השנה לרמה של 4.25%-4%

בנק ישראל / צילום: אורית דיל
בנק ישראל / צילום: אורית דיל

בהתאם לצפי, בנק ישראל הותיר את הריבית על כנה ברמה של 4.5%. זאת הפעם השמינית ברציפות שהבנק המרכזי מודיע על אי-שינוי ברמת הריבית במשק. גם הכלכלנים הבכירים ציפו כי לא יהיה שינוי בגובה הריבית, וזאת לאור שיעור האינפלציה בישראל שעומד מעל הגבול העליון של יעד יציבות המחירים של בנק ישראל.

איך נקבעת ריבית בנק ישראל, ומה ההשפעה שלה על האזרחים? 
5 תובנות על המניות בתל אביב שזינקו ביותר מ-100% בשנה שחלפה 

בדומה לתחזיות קודמות מאז פרצה המלחמה, גם הנוכחית מאופיינת ברמה גבוהה של אי ודאות. אולם, לפי הבנק המרכזי, ההתפתחויות הגיאו-פוליטיות בחודשים האחרונים (הסכם הפסקת האש בלבנון, הבחירות בארה"ב והמגעים לעסקת חטופים בעזה) הפחיתו את הסיכון למצב בו הצמיחה תהיה נמוכה באופן ניכר מהתחזית. כמו כן, אישור התקציב בממשלה וחבילת צעדי המיסוי, מיתנו את הסיכונים לעליית פרמיית הסיכון.

בבנק מעריכים: שיעור האינפלציה יישאר נמוך

לצד החלטת הריבית, בנק ישראל פרסם תחזית מאקרו-כלכלית עדכנית, כולל מתווה הריבית העתידי: על פי התחזית, התוצר צפוי לצמוח ב-0.6% וב-4.0% בשנים 2024 ו-2025 בהתאמה, לעומת 3.8% ו-2.8% בתחזית אוקטובר. חטיבת המחקר צופה כי בעוד שנתיים התוצר יצמח בשיעור של 4.5%. התחזית מבוססת על כך שההשפעה הכלכלית של המלחמה תימשך עד סוף הרבעון הראשון של השנה הנוכחית.

בנוסף, האינפלציה ב-2024 צפויה להסתכם ב-3.4%, וב-2025 ו-2026 תעמוד על 2.6% ו-2.3% בהתאמה (לעומת 3.8% ו-2.8% בתחזית הקודמת). בבנק צופים כי הריבית תרד השנה לרמה של 4.25%-4%. לעומת זאת, בפן השלילי, חטיבת המחקר מעריכה כי הגירעון ב-2025 יסתכם ב-4.7%, לעומת 4.4% בהצעת התקציב. ב-2026 הגירעון צפוי לעמוד על 3.2%. החוב הציבורי צפוי לעלות לרמה של כ-67% תוצר ב-2024 ולכ-69% תוצר בשנה הנוכחית, ולרדת שוב ל-67% בשנה שלאחר מכן. באשר לשיעור האבטלה, בבנק המרכזי ציינו כי שוק העבודה מוסיף להיות הדוק, ולכן מעריכים כי שיעור האבטלה יישאר נמוך ויעמוד על 3.1% השנה ובשנה הבאה (בממוצע).

"היה נכון לשלב יותר רכיבי צמיחה בתקציב"

לאחר פרסום התחזית, נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון, נשא דברים במסיבת עיתונאים. "תמונת המצב המאקרו-כלכלית של המשק הישראלי משתפרת, אך חוסר הוודאות עדיין אתנו. האינפלציה נמצאת מעל ליעד וצפויה להישאר כך. אולם, היא צפויה להתמתן בהמשך השנה", אמר פרופ' ירון בפתח דבריו. "פרמיית הסיכון במשק ירדה, בין היתר על רקע ההתפתחויות הגיאופוליטיות, העצימות הפוחתת בלחימה ואישור התקציב בממשלה". צעדים אלו, לדברי הנגיד, הובילו "לשיפור אמון השווקים בישראל. לפיכך, הוועדה נוקטת במדיניות מוניטרית זהירה".

בהמשך דבריו, התייחס ירון לשיעור האינפלציה: "האינפלציה התייצבה וצפוייה לעלות ברבעון הראשון של השנה ל-4% בשל העלות המסים, ולהתמתן אל תוך היעד במחצית השנייה של השנה. מניתוח הפעילות הריאלית עולה כי נמשכה ההתאוששות בפעילות: התוצר נותר נמוך, בחודשים האחרונים נרשמה עליות בכרטיסי אשראי ושיפור במאזן הנטו של עסקים וגיוסי ההון בשוק ההייטק דומים כעת לרמתם ב-2019".

הנגיד גם מתח ביקורת על תקציב המדינה ל-2025. "היה נכון לשלב יותר רכיבים תומכי צמיחה לטווח הקצר ולטווח הארוך, בדגש על הסרת חסמים, ובפרט לצמצם הוצאות המייצרות תמריצים שליליים ליציאה לשוק העבודה ולהעלאת הפריון", אמר ירון. "בנוסף, בעת שהציבור נאלץ לשאת בנטל צעדים כואבים, היה ראוי שהממשלה תפעל להקטנת מספר המשרדים ולצמצום מהותי של כספים קואליציוניים שאינם תומכי צמיחה. בנוסף, על רקע המלחמה, מסתמן כי בשנים הקרובות יהיה צורך בהגדלת כוח האדם בצה"ל. להתפתחות זו, השלכות על האיתנות הכלכלית של המשק. כדי להתמודד עם הנטל שגדל, אני שב ומדגיש את חשיבות הרחבת מעגל המשרתים בצבא".

במהלך מסיבת העיתונאים, נשאל הנגיד מה מתכנן בנק ישראל לעשות למען משקי הבית, נוכח הגזירות הקשות - בזמן שהבנקים רושמים רווחים כה גדולים. "אנחנו מבינים את הנטל", השיב הנגיד. "עם זאת, האינפלציה מעל היעד וצפויה להגיע ל-4%. יש גם הרבה אי ודאות. כלי הריבית הוא הכלי הנכון להתמודדות עם האינפלציה שפוגעת בשכבות החלשות. להוריד את הריבית כרגע זה כמו לכבות שריפה עם דלק. אנחנו נגדיל ביקושים שיתקלו במגבלות היצע, יעלו את המחירים אבל לא יעלו את המחירים.

"אנחנו לאורך כך הדרך מובילים מהלכים לשיפור התחרות במערכת הבנקאית. זה טבעי שבסייקל של העלאות ריבית הרווחים גדלים, כך זה גם בעולם, אך בישראל זה אכן גבוה. יש עוד כל מיני כלים שהם בקנה, אבל אמרתי בעבר, דרך המלך היא הגדלת התחרות דרך הכנסת שחקנים נוספים. אם נמשיך לראות שהבנקים לא משתפרים בנושא התחרותי, נמצא את הדרכים לפעול בנושא".

עוד נשאל הנגיד מתי צופה הבנק המרכזי שהריבית תתחיל לרדת. "בתרחיש המרכזי שלנו יש אי ודאות מאוד גדולה. אנחנו רואים את האינפלציה מתמתנת לתוך החצי השני ולכן אנחנו חושבים יותר בכיוון הזה. אם נראה שיפור נוסף בפרמיית הסיכון ושהאינפלציה תפתיע לטובה, נוכל לתכלל את זה. מאידך, אם נראה שהאינפלציה תהיה דביקה נחשוב בכיוונים אחרים. אנחנו חייבים להיות 'דאטה דיפנדנד' (לפעול ולהגיב ביחס לנתונים, א"כ, מ"ל). אנחנו מנסים בתוך המציאות הזו לשדר מהו התרחיש המרכזי שלפיו אנחנו פועלים, אבל כבר ראינו שדברים יכולים להשתנות די מהר".

הפניקס: "בבנק ישראל יעדיפו להמתין לרבעון השני של 2025"

מתן שטרית, הכלכלן הראשי של קבוצת הפניקס, מתייחס להחלטת הבנק המרכזי: "בנק ישראל הותיר את הריבית ללא שינוי ברמה של 4.50%, בהתאם לציפיות. ההחלטה משקפת גישה זהירה אך עם גוון יוני, כפי שעולה מהנקודות המרכזיות ומהתחזיות הכלכליות המעודכנות של חטיבת המחקר. חל שיפור ניכר בסביבת המאקרו, כולל ירידה בפרמיית הסיכון והתחזקות השקל, שיפור שהוביל את בנק ישראל לאותת על הפחתות ריבית במהלך השנה הקרובה.

"בכל הנוגע לאינפלציה, בנק ישראל מציין כי במהלך המחצית הראשונה האינפלציה צפויה לעלות על רקע שינויי מיסוי (העלאת המע"מ), לצד המשך מגבלות ההיצע בשילוב עודפי הביקוש, אך במהלך המחצית השנייה האינפלציה צפויה להתמתן. בחטיבת המחקר מעריכים כי האינפלציה ב-2025 תסתכם ב-2.6% (לעומת 2.8% בתחזית הקודמת), וב-2026 תסתכם ב-2.3%.

"בנוגע לפרמיית הסיכון, בהודעה מציינים לטובה את הירידה החדה יחסית, כפי שמשתקף מהמדדים השונים - מחיר ה-CDS ל-5 שנים, מרווח האג"ח הממשלתיות הדולריות ותשואות האג"ח המקומית. עם זאת, מציינים כי הרמה עדיין גבוהה בהשוואה לערב המלחמה.

"האומדן לגירעון התקציבי ב-2024 עומד על כ-7% (הפתעה חיובית בהכנסות ממסים בשל הקדמת רכישות כלי רכב). בחטיבת המחקר מעריכים כי הגירעון בשנה הבאה יסתכם ב-4.7% מהתמ"ג, וב-2026 יעמוד על 3.2%. יחס חוב תוצר צפוי לעלות ב-2024 לרמה של 67%, בשנה הבאה ל-69%, ולאחר מכן ב-2026 לרדת בחזרה ל-67%.

"מבחינת מאזן הסיכונים לתחזית, אי הוודאות עדיין גבוהה עם נטייה לשני הכיוונים - מצד אחד, מגבלות היצע, תנודתיות בשקל והתפתחויות גיאופוליטיות מהוות סיכון להאצה באינפלציה. מצד שני, ירידה בפרמיית הסיכון, אישור התקציב והפחתת אי-הוודאות הפיסקלית מקטינים את הסיכונים".

"שורה תחתונה, הריבית צפויה לרדת במהלך השנה הקרובה על רקע צמצום הדרגתי שצפוי בעודף הביקוש יחד עם דעיכה הדרגתית במגבלות ההיצע, אך התזמון המדויק עדיין אינו ברור. להערכתנו, בבנק ישראל יעדיפו להמתין לרבעון השני של 2025, כאשר האינפלציה תראה סימנים ברורים של התמתנות והתכנסות לגבול העליון של יעד יציבות המחירים. נכון לכתיבת שורות אלה, בשווקים הפיננסים (IRS) מעריכים הסתברות של 77% להפחתת ריבית כבר בחודש מאי, כשבמבט לסוף 2025 מעריכים רמת ריבית של 3.95% (כלומר 2 הפחתות ריבית)".

עוד כתבות

פייר פואלייבר / צילום: Reuters, Patrick Doyle

פרו־ישראלי ותומך בקריפטו: "הטראמפ הקנדי" שעשוי לרשת את טרודו

ג'סטין טרודו הודיע על התפטרותו מראשות ממשלת קנדה לאחר 9 שנים בתפקיד ● מי שעשוי להחליף אותו, על פי הסקרים האחרונים במדינה, הוא פייר פואלייבר, מנהיג מפלגת השמרנים וראש האופוזיציה - שסגנונו, כמו גם עמדותיו, מזכיר לרבים את זה של הנשיא האמריקאי הנבחר

מנכ''ל אנבידיה ג'נסן הואנג  בתערוכת CES / צילום: ap, Anadolu

מנכ"ל אנבידיה ג'נסן הואנג לגלובס: אנחנו תמיד פתוחים מחשבתית לעסקאות חדשות מישראל

מנכ"ל אנבידיה ג'נסן הואנג מתייצב שוב על הבמה בתערוכת הטכנולוגיה הגדול בעולם בלאס וגאס כדי להשיב לשאלות עיתונאים מהקהל ● הואנג ענה בין היתר על שאלת גלובס על הגדלת ההשקעה בישראל בצל שלבי עצימות נמוכים

רק 32% עברו את מבחני הלשכת עורכי הדין / איור: גיל ג'יבלי. עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה בחינה קשה במיוחד. למי היה הסיכוי הגבוה ביותר להפוך לעורך דין?

32% בלבד מהניגשים עברו את בחינת ההסמכה לעריכת דין של דצמבר האחרון, והתלונות על רמת הקושי החלו עוד לפני שפורסמו הציונים ● אילו מוסדות בלטו בשיעור העוברים, איזו מכללה הציגה ביצועים גרועים במיוחד, ולאן יוביל המאבק הפוליטי המתחולל סביב הבחינה?

חיים צוף / צילום: אוריאל כהן

לא בכל יום הופכים שלושה שופטים פסק דין וגם קובעים תקדים כלכלי חשוב

ביהמ"ש הכלכלי ביטל את התביעה הנגזרת שהוגשה נגד חיים צוף, בעל השליטה באקויטל, המחזיקה בישראמקו ובאיירפורט סיטי ● השופטים קבעו: בעל שליטה רשאי להשפיע על מבנה ההון של החברה, והדירקטורים רשאים להתחשב בעמדתו ● פסק הדין מעורר מחלוקת בקרב מומחים לדיני חברות

מנכ''ל אנבידה ג'נסן הואנג בתערוכת CES בלאז ואגס, הלילה / צילום: Associated Press, stf

המניה קפצה בציפייה: מנכ"ל אנבידיה חשף הלילה שורה של מוצרים חדשים

בתערוכה השנתית שמתקיימת בלאס וגאס, הציג ג'נסן הואנג, מנכ"ל אנבידיה, מחשב-על אישי שולחני וגם פלטפורמת להאצת הפיתוח של רובוטים ומכוניות אוטונומיות ● הואנג אף התייחס להכרזות הנוגעות לדור הבא של ה-AI ולמה שמכונה "סוכני הבינה המלאכותית" המותאמים אישית

דיון בוועדת החוקה (ארכיון) / צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת

אושר בוועדת החוקה: לקוחות יוכלו לפטר את רואה החשבון שלהם בקלות

שינוי בתקנות רואי החשבון שעבר היום עתיד לשנות דרמטית את הפרקטיקה הנהוגה בעת החלפת רואי חשבון במהלך תקופת הביקורת ● בלב השינוי עומדת הוראה המבטלת את הדרישה הקיימת כיום לקבל את הסכמת רואה החשבון המוחלף למעבר הלקוח לרואה חשבון חדש; וכן ביטול היכולת של המוחלף לעכב את החלפתו במקרה של סכסוך כספי בינו לבין הלקוח

קמפיין של טיקטוק בטיימס סקוור בניו יורק, בחודש שעבר / צילום: Shutterstock

לקראת הדיון על טיקטוק בביהמ"ש העליון בארה"ב: עד כמה חזקה האחיזה הסינית?

השבוע יישמעו בבית המשפט האמריקאי הטיעונים נגד איסור פעילות טיקטוק בארה"ב, בזמן ששליש מהאזרחים הבוגרים במדינה מחזיקים בחשבון בפלטפורמה, ו־77% מהם מעידים כי זהו מקור המידע החדשותי הראשי שלהם ● בשנתיים האחרונות מדובר גם בזירת מסחר פעילה

שער הכניסה החדש לנתב''ג / הדמיה: רן צרפתי

המחלף החדש שיקצר לכם את הדרך לנתב"ג

פרויקט מחלף נתב"ג מערב, שישמש כשער הכניסה הראשי, יכלול שלושה גשרים ותשעה נתיבים לבידוק רכבים בעלות כוללת של מיליארד שקל ● קבוצת ברק פיננסים מקימה פמילי אופיס חדש, וגוגל מסייעת בהטמעת בינה מלאכותית במשרד החינוך ● 
אירועים ומינויים 

דגן הלוי. מנכ''ל אלעד מערכות / צילום: יח''צ

הנפקה ראשונה ל-2025: החברה שרוצה לגייס לפי שווי של 470 מיליון ש'

אלעד מערכות שנקלעה השנה פעמיים לסערה בעקבות תקלה במערכותיה שגרמו לטעויות במידע קליני של מטופלים, מגיעה לבורסה עם חולשה ביחס לחברות הגדולות בענף ●  ובכל זאת היא עובדת מול הגופים הגדולים בישראל ורושמת צמיחה ממוצעת של 14% בהכנסותיה

ניסים ואטורי, הליכוד / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

האם מעולם לא עמד אדם לדין בגלל סיקור חיובי?

האם המציאו עבירה במיוחד בשביל ראש הממשלה נתניהו? דווקא יש תקדימים ● המשרוקית של גלובס

כוחות צה''ל בדרום לבנון / צילום: דובר צה''ל

צבא לבנון פורס כוחות בגזרה המזרחית והמערבית לאחר נסיגת ישראל

סמ"ר עידו שמיח נפל בקרב בצפון רצועת עזה ● מוקדם יותר היום הותר לפרסום גם כי רס"ן דביר ציון רווח, בן 28 מירושלים, מפקד פלוגה בגדוד 932 של חטיבת הנח"ל, נפל אתמול בקרב בצפון רצועת עזה. באותו קרב נהרג גם סרן איתן ישראל שכנזי ● צה"ל: כלי טיס של חיל האוויר תקף חוליית מחבלים חמושים ביהודה ושומרון ● 100 חטופים - 459 ימים למלחמה עדכונים שוטפים

ארז דהבני, מנכ''ל ויו''ר בלדי, ועובדי המפעל / צילום: דן פרץ

מי שלא רצה אותה בזול יקנה ביוקר? בלדי מכוונת לשווי של 800 מיליון שקל בהנפקה

חברת שיווק הבשר של ארז דהבני נהנית מרוח גבית שסיפקו לה תוצאות חזקות ברבעון השלישי, ופועלת לגייס הון לפי שווי גבוה משמעותית מזה שבו נכשל הניסיון הקודם להכניס אותה לבורסה, באמצעות מיזוג לספאק

הכירו את מניות ''באטמן'' / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

תשכחו מ-7 המופלאות והכירו את "באטמן", הביטוי החדש של וול סטריט

זו הייתה שנה מעולה לענקית השבבים ברודקום שזינקה בכ־110% ונכנסה למועדון טריליון הדולר ● כעת, בשוק תוהים האם הגיע הזמן לצרף אותה לרשימת המופלאות

נדב ארגמן / צילום: עמוס בן גרשום/לע''מ

נדב ארגמן מונה ליועץ בכיר בחברת הטכנולוגיה הביטחונית קוגנייט

בקוגנייט בטוחים שראש השב"כ לשעבר "ימנף את המומחיות הנרחבת, התובנות התפעוליות ומערכות היחסים העמוקות שלו, על מנת לתמוך בקוגנייט" ● החברה, שפוצלה לפני כמה שנים מחברת ורינט, נסחרת כיום בשווי של 640 מיליון דולר אחרי שמנייתה עלתה ב-136% מהשפל של 2023

אמיר ירון ובצלאל סמוטריץ' / צילומים: דוברות הכנסת, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הגירעון ב־2024 יהיה נמוך מהתחזיות, ולא בהכרח מהסיבות הנכונות

באוצר יציגו בימים הקרובים את הגירעון ל–2024, שעל פי ההערכות יהיה נמוך מ–7% ● אחת הסיבות לכך היא צעדים שביצעו ישראלים כדי להקדים את הגזירות: רכישות ומשיכת דיבידנדים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בבורסה בתל אביב; נקסט ויז'ן זינקה בכ-7%, אשטרום נפלה בכ-7%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.1% ● נקסט ויז'ן דיווחה על עסקה חדשה בגובה כ-12 מיליון דולר ● השקל התחזק מעט מול המטבעות הזרים ● בנק ישראל הותיר אתמול את הריבית על כנה וחטיבת המחקר עדכנה לחיוב את תחזיות המאקרו ● ובאופנהיימר מציינים את האפיקים שצפויים ליהנות מ"אפקט ינואר"

הואנג (אנבידיה), סו (AMD) רפי עמית (קמטק) / צילום: Shutterstock, רענן טל

הישראלית בוול סטריט שהציגה תשואה של אלפי אחוזים בעשור

דירוג 10 המניות עם התשואה השנתית הממוצעת הגבוהה ביותר בעשור האחרון מגלה רוב מובהק למניות השבבים, ואחת מהן תוצרת כחול לבן - קמטק ● אבל בדרך לתשואות החלומיות הללו, היו גם לא מעט ירידות חדות במיוחד ● כמו שצ'ארלי מאנגר אמר: הכסף הגדול נמצא בהמתנה

יעקב נגל, לשעבר ראש המל''ל / צילום: לע''מ

המלצות ועדת נגל הוגשו לראש הממשלה: תקציב הביטחון יגדל, שאלת המימון נותרה פתוחה

תוספת ההתעצמות עליה המליצה ועדת נגל, 133 מיליארד שקל על פני עשור, נמוכה מהמינימום שביקשה מערכת הביטחון ● מנגד, אף שניתן לוועדה מנדט לכך, היא נמנעה מלהצביע על מקורות למימון העלויות - וגלגלה את האחריות חזרה למשרד האוצר ולבנק ישראל ● באוצר מאוכזבים: לא ניתן מספיק דגש על התייעלות פנימית

חן והראל שפירא / איור: גיל ג'יבלי

לקחו מיליארד שקל הביתה: האקזיט של האחים שפירא בענקית התשתיות

זינוק של 50% במניית שפיר הנדסה נוצל בידי בעלי השליטה, ארבעת האחים שפירא, למימוש בהיקף של 153 מיליון שקל - החמישי שלהם מאז הנפקת החברה ● מה עומד מאחורי המהלך?

חיים בוטנרו, מנהל מרכזי ההשקעות בבנק הבינלאומי / צילום: חן גלילי

מנהל ההשקעות שבטוח: יש לכם שלושה חודשים להסיט את הכסף לאפיק הזה

חיים בוטנרו מהבנק הבינלאומי מאמין שההזדמנות כעת בשוק האג"ח, אך לא להרבה זמן: "בישראל אנחנו מתקרבים לנקודה היסטורית שבה יהיה כדאי לקנות אג"ח לטווח ארוך" ● וגם: מדוע הוא מעריך שגם ב־2025 בורסת תל אביב תביס את וול סטריט, ואיזה מדד יפתיע לטובה?