יו''ר ועדת החוקה, ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת
עליית מדרגה במאמצי הקואליציה להחליש את לשכת עורכי הדין על ידי פגיעה בתקציב הפעילות שלה. יו"ר ועדת החוקה, חוק ומשפט, ח"כ שמחה רוטמן (הציונות הדתית), מקדם תיקון להצעת החוק שנדונה בשבועות האחרונים בוועדה להגבלת התקציב של הלשכה, ולפיה דמי החבר שהיא רשאית לגבות מעורכי הדין יופחתו מיידית ב-20%. הקיצוץ מתוכנן לחול על התקציב שאישרה הלשכה זה מכבר לגבי 2025.
● בג"ץ ביטל את סמכות בן גביר לקבוע מדיניות בתחום החקירות
● ללא צוואה, ילד יכול לפנות הורה מדירת מגוריו
הצעת החוק להגבלת תקציב הלשכה הוגשה על ידי ח"כ חנוך מילביצקי (ליכוד), בתמיכת הממשלה ובעידודו של שר המשפטים, יריב לוין. ההצעה מבקשת לאסור על לשכת עורכי הדין להשתמש בסכומים שהיא גובה כדמי חבר לצורך מימון פעילותה הציבורית, כולל השתתפות בהליכי חקיקה בכנסת, השתלמויות מקצועיות וביצוע מחקרים. עוד מבקשת ההצעה להגדיל משמעותית את התקציב שיעמוד לרשות מחוזות הלשכה, אשר חלק מהעומדים בראשם מזוהים עם הקואליציה הממשלתית, ואת מעורבותם באישור התקציב.
ביום שני הבא, צפויה ועדת החוקה לשוב ולדון בהצעת החוק, ולקראת הדיון הפיץ רוטמן נוסח מטעמו. מהנוסח עולה, כי רוטמן מקדם, כאמור, קיצוץ בגובה 20% שיחול לאלתר בדמי החבר של הלשכה. בייעוץ המשפטי של ועדת החוקה מתנגדים נחרצות ליוזמה וקובעים כי היא "עלולה לעורר קשיים משפטיים משמעותיים".
בייעוץ המשפטי מציעים שלא לקדם שינוי מיידי
לפי הייעוץ המשפטי, ניסיון לקצץ כעת בתקציב שאושר בשבועות האחרונים על ידי מוסדות הלשכה הוא בעייתי "הן מצד הלשכה שהסתמכה על מקורות המימון שהותרו לה עד עכשיו לפי חוק, ועל בסיס זה שינתה את מצבה ופעלה - התקשרה בחוזים, נטלה על עצמה התחייבויות והעסיקה עובדים; הן מצד חוסר השוויון שעלול להיווצר בין עורכי הדין שכבר שילמו לעורכי הדין שטרם שילמו; והן מצד צדדים שלישיים כמו ספקים שהתקשרו עם הלשכה ועלולים להינזק כתוצאה מכך שהלשכה תידרש להפר את החוזה איתם, עובדים שיפוטרו באופן מיידי וללא כל התראה, ועוד".
בייעוץ המשפטי אף עומדים על כך, ש"לא הוצגו בוועדה טעמים המצדיקים החלה מיידית של שינוי כה מרחיק לכת בפעילות הלשכה". בהתאם לכך, מציעים בייעוץ המשפטי שלא לקדם שינוי מיידי כפי שמציע רוטמן, אלא לאפשר ללשכה להיערך אליו "כדי לצמצם את הפגיעה בזכויות ובצדדים שלישיים עד כמה שניתן".
התקציב השנתי של לשכת עורכי הדין עומד על כ-90 מיליון שקל לשנה, ודמי החבר השנתיים עומדים על 966 שקלים.
רוטמן מציע שינוי דרמטי נוסף, ולפיו הקצאת מימון לפעילות הציבורית של הלשכה (הנחשבת ל"פעילות רשות") מתוך תשלומי רשות ועודפים תקציביים תחייב את הסכמתם של כל ראשי המחוזות. בפועל, מדובר במתן זכות וטו לראשי המחוזות על מימון הפעילות הציבורית של הלשכה, וזאת בשעה שחלקם מזוהים עם הקואליציה הממשלתית ונחשבים לכאלה המתנגדים להנהגה הנוכחית של הלשכה בראשות עו"ד עמית בכר.
התיקון עלול להוביל לשיתוק של פעילות הלשכה
בייעוץ המשפטי של ועדת החוקה מתנגדים גם לשינוי זה. שם מסבירים, כי התיקון עלול "להוביל לשיתוק של פעילות הלשכה ובכך לפגוע הן בציבור עורכי הדין והן בציבור בכללותו". לדבריהם, המהלך של רוטמן "מבקש להגביל בצורה משמעותית את יכולתה של הלשכה הארצית לגבות תשלומי רשות ולבחור על אילו פעילויות להוציא את כספי הרשות שגבתה, ובכך הוא סוטה מההיגיון הבסיסי שהצעת החוק הציגה עד כה".
עוד טוענים בייעוץ המשפטי לגבי זכות הווטו לראשי המחוזות, כי "המודל המוצע הופך את הפירמידה הרגילה של כללי אישור תקציב והוצאות - של גופים בשוק הפרטי וברשויות המינהל כאחד - ודומה הדבר להצעה כי כל ראשי הרשויות המקומיות יקבלו זכות וטו על כל סעיף וסעיף בתקציב המדינה ברמה הארצית".
רוטמן מבקש גם לאסור על הלשכה לגבות דמי חבר לצורך מימון הוועדות המקצועיות שלה. הנימוק של רוטמן הוא כי פעילות הוועדות "נתונה במיוחד למניפולציה". בייעוץ המשפטי חולקים גם על כך. לשיטתם, "פעילות הוועדות המקצועיות היא לא מסוג השירותים או ההטבות שעורכי הדין מקבלים באופן ישיר מהלשכה (כמו השתלמויות או פעילויות תרבות), אלא היא חלק מהתפקיד הכולל והרחב יותר של הלשכה - באמצעותן היא יכולה לגבש עמדות מקצועיות עצמאיות ולהביא אותן בפני מקבלי ההחלטות".
על רקע זה קובעים בייעוץ המשפטי, כי קיים חשש משמעותי לפגיעה בפעילותן של הוועדות המקצועיות, אם החוק יאסור על הלשכה לגבות בעבורן תשלום מתוך דמי החבר הכלליים. בייעוץ מציעים לתת מענה לחשש מפני מניפולציה על ידי קביעת פיקוח על הפעילות מטעם רואה החשבון המבקר של הלשכה.
היוזמות להחליש את לשכת עורכי הדין מגיעות לנוכח התנגדותה למהפכה המשפטית שמקדם שר המשפטים לוין, ובמיוחד למהלכים שהוא מוביל בוועדה לבחירת שופטים. הלשכה מתנגדת לניסיונותיו של לוין למנות שופטים לעליון המזוהים עם הממשלה ולבטל את שיטת הסניוריטי כדי לסכל את בחירתו של השופט יצחק עמית לנשיא בית המשפט העליון.
ועדת החוקה צפויה לדון ביוזמות של רוטמן לגבי תקציב הלשכה ובהתנגדות שהעלה להן הייעוץ המשפטי של הוועדה ביום שני הקרוב.