גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אומת הסטארט־אפ? אם הממשלה לא תפעל, התואר לא יחזיק מעמד

הדמוגרפיה מציבה בסימן שאלה את העתיד הטכנולוגי של ישראל ● הממשלה מגבשת עוד ועוד תוכניות, אבל ההצלחה שלהן מוגבלת ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי התוכנית לפיתוח הון אנושי להייטק

בנין הנאסד''ק
בנין הנאסד''ק

 

 

מדינת ישראל תלויה מאוד בהייטק. זה לא סוד. תרומתו של ענף ההייטק לתמ"ג עלתה מכ־14% ב־2012 לכ־18% ב־2022, מה שהופך אותו לענף עם התוצר הגדול ביותר במשק. יצוא הענף הוכפל בעשור האחרון ומהווה כמחצית מסך הייצוא הישראלי. אחוז המועסקים ביחס לאוכלוסייה (10%) וההשקעה במחקר ופיתוח ביחס לתמ"ג (5%) בענף ההייטק בישראל היו הגבוהים בעולם ב־2022. אחוז גידול העובדים בתעשיית ההייטק גדול פי שלושה מהממוצע בשאר המשק הישראלי - ועומד כיום על 14% מסך כוח העבודה.

זה בהחלט לא רצוי לשים את כל הביצים בסל אחד, אבל ההסתמכות על ההייטק בישראל מציבה בעיה נוספת: השתתפות מעטה של קבוצות משמעותיות בחברה הישראלית. בהיבט ההון האנושי, 64% מעובדי ההייטק הם גברים יהודים לא חרדים ו־31% נשים יהודיות לא חרדיות. פחות מ־2% מאנשי ההייטק הם נשים חרדיות וגברים חרדים וערבים מהווים, כל אחד, כ־1%. נשים ערביות הן רק 0.5% מהענף.

 

למה זה חשוב? על פי התחזיות הדמוגרפיות של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, בשנת 2065 שתי הקבוצות שכרגע לא לוקחות חלק בתעשיית ההייטק - חרדים וערבים - צפויות להיות רוב האוכלוסייה במדינת ישראל. לא קשה לדמיין את פוטנציאל הפגיעה של המגמה הנוכחית עבור ה"סטארט־אפ ניישן".

אם כן, צו השעה הוא הגדלת שיעור העובדים בתעשיית ההייטק מאוכלוסיות שנמצאות כיום בתת ייצוג. איך עושים את זה?

 

עשור של ניסיונות

למעשה, זה כבר יותר מעשור שהממשלה מנסה לשלב אוכלוסיות מגוונות בהייטק. ב־2012 התקבלה החלטת ממשלה ראשונה בנושא שעניינה "הגדלת היצע כוח האדם המיומן הנדרש לתעשייה עתירת הידע". אותה החלטה התבססה על המלצות של צוות בין־משרדי בראשות ראש המועצה הלאומית לכלכלה דאז, פרופ' יוג'ין קנדל.

זה לא היה סוף פסוק. הממשלה שוב ושוב קיבלה החלטות ממשלה שעסקו בעניין - ב־2015, 2017 ו־2020. ב־2021 התקבלו שתי החלטות בנושא, אחת מהן נתנה מנדט להקמת "הוועדה להגדלת ההון האנושי להייטק". בראש הוועדה עמד דדי פרלמוטר, שהיה בעברו סגן נשיא אינטל העולמית. עוד נחזור לוועדת פרלמוטר.

בנוסף לפעילות הממשלה, גם הכנסת פעלה לחיזוק תעסוקת ההייטק, אם כי באופן יותר עקיף. ב־2023 היא חוקקה את "החוק לעידוד תעשיית ההייטק בישראל" הידוע בתור "חוק האנג'לים". חוק זה, בנוסף לתיקון מספר 73 ל"חוק לעידוד השקעות זרות", נועד, כפי ששמו מרמז, לעודד השקעות בתעשיית ההייטק הישראלי. אף שחוק זה לא קשור להגדלת ההון האנושי בצורה ישירה, הוא כן קשור לסוגיה, שכן הוא שואף לבצר את כוחה של תעשיית ההייטק - ולשמור על הביקוש הגבוה לעובדים.

עד כמה המאמצים עלו יפה עד כה? המעקב של המוניטור אחר החלטת הממשלה מ־2017 (החלטה 2292), מעלה שאכן נרשמו הישגים מסוימים במימוש יעדי ההחלטות, בעיקר בנושא של גידול כללי של הסטודנטים במקצועות ההייטק. ואולם, המספרים מראים שהפערים בין האוכלוסיות לא מצטמצמים בקצב שמספיק לשמר את עוצמתה של תעשיית ההייטק.

לטפל בחסם המרכזי

היות שהממצאים בשטח לא היו משביעי רצון, בספטמבר 2022, בשלהי כהונתה, קיבלה ממשלת בנט־לפיד את החלטה מספר 1852: "תוכנית לאומית להגדלה ופיתוח הון אנושי מיומן לתעשיית ההייטק בדגש על שילוב קבוצות בתת ייצוג". ההחלטה התבססה על דו"ח הביניים של ועדת פרלמוטר שפורסם כחודשיים קודם לכן. ועדת פרלמוטר זיהתה את בתי הספר כחסם מרכזי לשילוב ערבים וחרדים, כמו גם את הצבא. לכן, בהחלטה 1852 הושם דגש נוסף לחסם זה, אם כי סוגיית השירות הצבאי והאזרחי לא קיבלה בה מקום.

החלטת הממשלה כוללת מספר רבדים ומנסה להתמודד עם הסוגייה מרמת הקניית מיומנויות בבתי הספר, דרך ההכשרה באוניברסיטאות ועד לשילוב בתעשייה, זאת בהתאם להמלצות ועדת פרלמוטר. ההחלטה כוללת, בין היתר, עידוד לימודי אנגלית בבתי הספר; פתיחה של תוכניות "טק" פורמליות ובלתי פורמליות בבתי הספר, באקדמיה ומחוצה לה; הסרת חסמים להגדלת מספר הסטודנטים במקצועות טק; תמיכה בשילוב "ג'וניורים" בהייטק וקידום שוויון מגדרי על ידי הכשרות ייעודיות, סובסידיות והתאמת מדיניות; עידוד הגירה של יהודים ולא יהודים לתעשיית ההייטק ולאקדמיה הישראלית; תוכניות לשילוב בעלי תואר אקדמאי במקצועות ההייטק שאינם עובדים בתחום; הצבת יעדים מספריים לשילוב האוכלוסיות בתת ייצוג; הקמת מנגנון מעקב ובקרה על ביצוע התוכנית ויעדיה.

למרות הנושאים הרבים שההחלטה נוגעת בהם - מה שבולט הוא דווקא מה שנעדר ממנה: הכשרת מורים במקצועות הרלוונטיים, במיוחד מורים לאנגלית. לפי דו"ח מבקר המדינה מיולי 2024, נמצאו פערים גדולים ברמת האנגלית בין אשכולות סוציו אקונומיים, גורם מרכזי בקבלת ההחלטה מלכתחילה. על אף שהושגו יעדים קודמים בנוגע למספר מסיימי בגרות 4 ו־5 יחידות באנגלית, רמת האנגלית נותרה נמוכה ואף ירדה משמעותית משנת 2015.

המשמעות היא שנקודת הכשל המרכזית - איכות המורים ומספרם - כלל לא קיבלה התייחסות בהחלטת הממשלה. לא זו אף זו, משרד החינוך צמצם במידה רבה את המשימות שהתקבלו בתוכנית האב לשיפור לימודי האנגלית שנהגתה ב־2017, ללא כל החלטה פורמלית ותחקור.

יתרה מזאת, ניכר שחלקים נכבדים מההחלטה, כולל סעיפים ביצועיים לכאורה, שיקפו תוכניות שכבר עמדו בשלבי יישום ואף יושמו, עוד טרם קבלת החלטת הממשלה. ככלל, אין הדבר פסול, כיוון שהחלטת הממשלה נותנת רוח גבית העוזרת לממש משימות הדורשות עוד תמיכה בכדי לצאת לפועל. אבל, הסתמכות על משימות קודמות ללא תכנון ארוך טווח מצד המשרדים, עלול לגרור ביצוע של משימות שאינן מותאמות למדדי התוצאה שההחלטה מבקשת להשיג.

אז כבר הבנו ששאיפות ההחלטה היו מלכתחילה לא מספיקות. אבל האם ההחלטה הצליחה לעמוד גם ביעדים המצומצמים הללו?

ניצני מגמה חיובית?

בהיבט של שילוב אוכלוסיות בתת ייצוג בתעשיית ההייטק, ההחלטה הורתה לבחון שיתוף פעולה בין משרד העבודה לרשות לחדשנות לשם תמיכה בהכשרות חוץ אקדמיות לתפקידי הייטק באוכלוסיות ייעודיות. בהתאם להחלטה, עולה כי הושקו מספר תוכניות המממשות את המשימה: תוכניות שמתוקצבת ב־18 מיליון שקלים לטובת נשים והחברה הערבית; הכשרות והסבות לחברה הבדואית ויוצאי אתיופיה; 42 מיליון שקלים לטובת החברה החרדית; 10 מיליון שקלים לטובת תכנית הכשרה והשמה ליוצאי אתיופיה; תכנית "PRETECH" שהושקה ב־2024 שמטרתה לסגור פערי ידע ומיומנויות החיוניים ללימודים בתחום ההייטק; תוכנית "מקודדות עתיד" שהחלה ב־2023, שמטרתה חשיפה ועידוד של צעירות לבחור בלימודים טכנולוגיים במערכת ההשכלה הגבוהה, בדגש על אוכלוסיות בתת ייצוג.

ומה המצב בתוך האקדמיה? ההחלטה קבעה כי יש להגדיל מספר הסטודנטים במקצועות ההייטק ב־20% באוניברסיטאות, ו־30% במכללות, בשנים תשפ"ג (2022־2023) עד תשפ"ח (2027־2028), תוך דגש על אוכלוסיות בייצוג חסר. בנוסף, על המל"ג לעקוב אחרי נתוני נשירה של סטודנטים ולגבש פתרונות אם מדובר בנתונים חריגים.

והתוצאה? לפי נתוני משרד העבודה, אחוז הלומדים מקצועות הייטק באוניברסיטאות מקרב אשכול כלכלי־חברתי 1־5 עלה בכ־10% בין 2022 ל־2023 ואשכול 6־10 עלה בכ־7%. במכללות גם כן התמונה חיובית, עם עליות של בין 5־10% בשני האשכולות הכלכליים. האוכלוסיות בייצוג חסר רשמו את מגמת העלייה המשמעותית ביותר הן חרדים (גברים) וערבים (שני המינים), ומנגד מספר הנשים החרדיות בירידה. כלומר, ישנה עלייה משמעותית בקרב חלק מהאוכלוסיות בתת ייצוג, לצד מגמה מדאיגה בקרב נשים חרדיות.

בנוגע לאנגלית, ההחלטה הורתה לגבש בתוך 90 יום תוכנית עבודה לקידום לימודי האנגלית כשפה דבורה, בדגש על חטיבות הביניים והגנים. אלא שעל פי דו"ח מבקר המדינה, לא גובשה תוכנית עבודה חדשה למטרה זו מאז 2017. ממעקב המוניטור עולה שלא בוצעו צעדים להרחיב את לימודי האנגלית לגנים. ולגבי חטיבות הביניים, במקום לגבש תוכנית עבודה, המשרד הקים מספר תוכניות קטנות עם הצלחה מוגבלת.

חוץ מזה, יצאה לדרך תוכנית "הייטקלס" ללימודי הייטק במערכת החינוך, שנועדה לחשוף את התלמידים לעולמות ההייטק ולאפשר להם להיות משתתפים פעילים בסביבה עתירת דיגיטל ומידע. על פי ההחלטה, תוכנית זו הייתה אמורה לפעול בכל גני החובה וכיתות א'־ט' בארץ בתוך חמש שנים. התוכנית אכן נפתחה בהתאם ליעד ההתחלתי של כ־600 כיתות, אך שם הסתיימה העמידה ביעדים.

התקציבים שהוקצו היו נמוכים יותר ממה שנקבע בהחלטה, היוזמה להקמת התוכנית בגנים "הועברה" ממשרד החינוך לרשויות המקומיות, ובשנתה השנייה של התוכנית נפתחו רק עוד כ־50 כיתות חדשות. משרד החינוך כלל לא סיפק מידע על היקף התוכנית ומספר הגנים המשתתפים, אך ממידע גלוי באינטרנט ניתן לראות שהתוכנית נפתחה לפחות ברשויות מסוימות כפיילוט של משרד החינוך. אלא שבניגוד לאמור בהחלטה, משרד החינוך אינו מקים את התוכנית מיוזמתו, אלא מאפשר לרשויות המקומיות המעוניינת בכך להגיש בקשת הצטרפות, כך שאין מחויבות לעמידה ביעד הכמותי שמציבה ההחלטה.

פערים ללא מענה

רוב משימות ההחלטה הביצועיות יושמו, לפחות חלקית. אף על פי כן, תמונות המצב נותרה מדאיגה. כפי שדו"ח ההתקדמות של ועדת פרלמוטר מציין, מגמות ההעסקה העדכניות בהייטק מצביעות על "על אי וודאות בדבר יכולת עמידתנו ביעדי התוכנית". מסקנותיהם העדכניות, בעיקר בנוגע לחוסר הרלוונטיות של הכשרות שטחיות אל מול השינוי של שוק ההייטק ל־"DEEPTECH", שמות בסימן שאלה חלק מהנתונים החיוביים בנוגע לעלייה באחוז הלומדים מקצועות טק ומעידות על הצורך להסתגל במהירות לאתגרים חדשים. אף שיש צורך בכוח אדם מיומן ותשתיות איכותיות כדי שאפשר יהיה להסתגל במהירות, הדו"ח מלמד שהדגש מושם לעיתים קרובות מדי על תוכניות נקודתיות והישגים מהירים ולאו על תכנון ארוך טווח.

הדבר בולט במיוחד בכך שהפער ה משמעותי שנוצר בתקופת השירות הצבאי נותר ללא מענה. במבחן התוצאה, שיעור המועסקים בקרב גברים חרדים וערבים נמצא בסטגנציה מדאיגה, בעוד שנשים חרדיות וערביות חוו שיפור משמעותי בשנתיים האחרונות לאחר 4 שנים של האטה. שני מגזרים קטנים יותר, קהילת יוצאי אתיופיה והאוכלוסייה הדרוזית, ממשיכים במגמה של עלייה מתונה באחוז הסטודנטים במקצועות הייטק.

בחתך סוציו אקונומי, נראה שלאחר שנים של גידול משמעותי יותר של סטודנטים להייטק מתוך כלל הסטודנטים באשכולות 6 ומעלה, ב־2020 חל היפוך מגמה, כאשר שיעורי הגידול הגבוהים יותר נרשמו דווקא באשכולות 1־5. ואולם, עדיין נותר פער משמעותי לצמצם. חוץ מזה, יש גם מדדי תוצאה רצויים שאינם משתקפים בנתונים שהוצגו ובמשימות ההחלטה. למשל היררכיה בתוך ענף ההייטק, שמשתקפת בנתונים כמו אחוז הנשים בתפקידים בכירים וחלוקה מגזרית לתפקידים בתוך הענף לפי רמת איכות.

תוצאות מעוררות דאגה

המעקב אחרי יישום ההחלטה שנועדה לפתח את ההון האנושי לתעשיית ההייטק לא בא בחלל ריק. רק לאחרונה התפרסמו תוצאות מדאיגות של כישורי הבוגרים והנוער בישראל.

כך, למשל, תוצאות מחקר PIAAC (תוכנית להערכה בינלאומית של כישורי מבוגרים), מעמידות באור בעייתי את איכות ההון האנושי בישראל, הנדרש כתנאי בסיס להמשך הצמיחה הכלכלית הנובעת מענף ההייטק ובכלל. מדובר במחקר השוואתי בין 31 מדינות ה־OECD הבוחן את היכולות של מבוגרים במדינה באשר למיומנויות קריאה, מתמטיקה ופתרון בעיות. ישראל דורגה במקומות 25־27 בכל שלוש הקטגוריות, כאשר 34% מהבוגרים בישראל נמצאים ברמה הנמוכה ביותר של מיומנות מתמטית ו־36% נמצאים ברמה הנמוכה ביותר של אוריינות קריאה. באופן תואם למדי, גם מבחני TIMMS הבינ"ל מציגים הידרדרות משמעותית של רמת תלמידי ישראל במתמטיקה ומדעים בארבע השנים האחרונות.

בתגובה, רק השבוע הכריז שר החינוך יואב קיש על תוכנית החומש "ישראל ריאלית", בתקווה להאיץ את ההישגים של תלמידי ישראל במקצועות הריאליים. צעד מפתיע לאור זאת שרק ביוני 2023, אותו שר חינוך בחר לבצע קיצוץ משמעותי באחת מתוכניות הדגל של משרד החינוך - "לתת חמש" שיזם ב־2015 שר החינוך דאז נפתלי בנט - על אף שנחשבה להצלחה ועמדה ביעדים שהציבה.

לפני שבועות ספורים, פרסמה ועדת פרלמוטר דו"ח שבחן את יישום מדיניות הממשלה בנושא, על רקע מצב המלחמה. בדו"ח פירטו את המצב הכלכלי הלא פשוט של ישראל: הגדלת הגירעון התקציבי, עלייה ביחס חוב־תוצר, ‏הורדת דירוג האשראי וסדר העדיפויות הבעייתי שבא לידי ביטוי בתקציב המדינה לשנת 2025. לפי ועדת פרלמוטר, כל אלה מעמידים בספק את היכולת או הרצון של המדינה לבצע את ‏שנדרש ממנה להגדלת מספר העובדים במשרות הייטק בישראל.‏

הוועדה טוענת כעת כי אף שהמלצותיה אומצו על ידי ‏הממשלה באופן רשמי, קצב מימושן איטי. לכן, הוועדה רואה לנכון להניף "דגל אדום" לגבי הצורך ‏בהאצה שלהן. זאת, במיוחד לאור העלייה ברמת אי הוודאות הלאומית, הכלכלית והטכנולוגית ‏ובשל האצת התהליכים הטכנולוגיים בעולם.‏

עכשיו, יותר מתמיד, ההייטק הישראלי נמצא במיקוד השיח של הכלכלה הישראלית - ונראה שזה לא ישתנה בעתיד הקרוב. לכן, אם מדינת ישראל רוצה להמשיך להתהדר בתואר "סטארט־אפ ניישן" גם בעתיד - קריטי יותר מאי פעם להשיג מדיניות יציבה והירתמות משמעותית של כלל גורמי הממשל הנדרשים לתכנון לטווח ארוך.

עוד כתבות

נתוני שוק הרכב החדש והמשומש / צילום: Shutterstock, alexfan32

הנתונים שמראים: גניבות הרכב זינקו, והחדשות הרעות באמת עוד לא הגיעו

רשות המסים מפרסמת נתונים על שוק הרכב ב-2023: מחירי המשומשות הפגינו ירידה, שוק הליסינג שמר על יציבות ● הנסועה הפרטית הממוצעת נעה סביב 14.7 אלף ק"מ בשנה ● כמו כן צוין כי קיימת תופעה מדאיגה של גידול בגניבות כלי רכב

ג'ורג'יה מלוני ודונלד טראמפ / צילום: Reuters

איטליה בוחרת צד: הפגישה שנשמרה בסוד עם טראמפ וחוזה הענק עם מאסק

ג'ורג'ה מלוני, ראשת ממשלת איטליה, תועדה כשהיא עולה לרגל ונפגשת בסוף השבוע עם נשיא ארה"ב המיועד טראמפ, באתר הנופש בפלורידה שבבעלותו ● כיצד אילון מאסק קשור לאירוע ומדוע כל הסימנים מראים על הקמת ציר עצמאי בין איטליה לאמריקאים

אורדן טרבלסי, קובי מרנקו, מאט כהן / צילום: יח''צ, ארבה רובוטיקס

שווי של 16.7 מיליארד דולר: הישראלית בוול סטריט בשיא כל הזמנים

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש • סופרקום עלתה ביותר מ-100% בשבוע לאחר שדיווחה על זכייה בשני חוזים עם רשויות ממשל בקנטאקי ● ארבה רובוטיקס זינקה בכ-30% לאחר שקיבלה המלצה חיובית באתר Seeking Alpha ● וסייברארק נסחרת בשיא של כל הזמנים לאור מספר גורמים חיוביים

יצחק תשובה / צילום: תמר מצפי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ישראכרט החליטה: קבוצת דלק של יצחק תשובה תרכוש את השליטה

נחתם הסכם השקעה בין ישראכרט ובין קבוצת דלק שבשליטת יצחק תשובה, ובניהול עידן ולס ● השלב הבא יהיה כינוס אסיפה מיוחדת של בעלי מניות ישראכרט לאישור הסכם ההשקעה עם דלק, שצפויה להגיע להחזקה של 40% בישראכרט, הודות לרכישת מניות שביצעה ערב העסקה בשוק

בנק ישראל / צילום: אורית דיל

תחזיות בנק ישראל ל-2025: הצמיחה תעלה, האינפלציה תרד, ומה יקרה למתווה הריבית?

בנק ישראל הותיר את הריבית על כנה ברמה של 4.5%, בהתאם לתחזיות המוקדמות ●  הרקע להחלטה, לדברי הנגיד: ההתפתחויות הגיאו-פוליטיות בחודשים האחרונים, במקביל לאישור התקציב בממשלה ● חטיבת המחקר של בנק ישראל מעריכה כי הריבית תרד השנה לרמה של 4.25%-4%

מנכ''ל בנק ירושלים, יאיר קפלן / צילום: רמי זרנגר

בנק ירושלים מנסה שוב: מגיש הצעה חדשה לישראכרט

בנק ירושלים שיגר אמש מכתב עם הצעה משופרת להשתלטות על חברת ישראכרט - וזאת על אף שישראכרט העדיפה את הצעתה של דלק ואתמול חתמה עימה על הסכם השקעה חדש

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

נגיד בנק ישראל על השקל: "לפי המודלים שלנו, היינו יכולים להיות במצב אחר לגמרי"

לאחר החלטת הריבית הראשונה ל-2025, פרופ' אמיר ירון התייחס לירידה בפרמיית הסיכון של ישראל ולשאלה מתי צפויה להגיע הורדת הריבית ● "בתרחיש המרכזי שלנו עדיין קיימת אי ודאות גבוהה, כבר ראינו שדברים יכולים להשתנות במהירות"

פנינת האיילון / הדמיה: יסקי מור סיון אדריכלים

עיריית ת"א נגד ישראל קנדה: "המגדל ביגאל אלון לא מתואם איתנו"

חברת ICR, מקבוצת ישראל קנדה וראם מגורים, מקדמת הקמת מגדל בן 81 קומות ברחוב יגאל אלון בת"א ● החברה הגישה את התוכנית לוועדה המחוזית לתכנון ובנייה ת"א, ללא תיאום מול העירייה ● עפ"י חוות־דעת גורמי המקצוע, משום שהתוכנית לא תואמה עם העירייה, ראוי שהוועדה לא תמליץ לקדמה

שדה התעופה רמון / צילום: Shutterstock

בקרוב ניתן יהיה לטוס לאתונה משדה התעופה ברמון

החל מחודש פברואר חברת ישראייר תפעיל קו חדש של טיסות ליוון משדה התעופה רמון, כך הודיעה חברת התעופה ● מאז מגפת הקורונה טיסות חוץ משדה התעופה הושבתו, והוא משמש לטיסות פנימיות בלבד

אירוע חשיפת החברות המשתתפות בכנס, לאס וגאס / צילום: נבו טרבלסי

זיהוי דיפ פייק וסיוע רגשי: תערוכת CES נפתחת, עם דגש על צרכי הדור הצעיר

תערוכת הטכנולוגיה המשפיעה בעולם יוצאת לדרך: מאות חברות יציגו את הפיתוחים שיעצבו את חיינו בשנים הקרובות ● מוצרים חדשניים מנסים לשפר את איכות השינה ואת הרגלי התזונה של הצרכנים, ואף לספק להם כתף תומכת ● ויש גם פתרונות להתמודדות עם סכנות ה־AI

ראש ממשלת קנדה, ג'סטין טרודו / צילום: ap, Efrem Lukatsky

אחרי 9 שנים: ג'סטין טרודו הודיע על כוונתו להתפטר מתפקידו כראש ממשלת קנדה

"אני מתכוון להתפטר מתפקידי כמנהיג המפלגה וכראש ממשלה לאחר שהמפלגה תבחר מנהיג חדש", אמר טרודו בן ה-53 במסיבת עיתונאים ● טרודו, שהיה מנהיג מפלגת הליברלים במשך 11 שנים וראש ממשלה במשך תשע שנים, עמד בפני שורה של משברים הולכים ומחריפים, ביניהם האיומים של דונלד טראמפ על הטלת מכסים

גל רכישות במשק / אילוסטרציה: Shutterstock

נתונים חדשים חושפים גל רכישות במשק, רגע לפני שהגזירות נכנסו לתוקף

הישראלים נערכו לגזירות של האוצר והקדימו עסקאות גדולות לפני עליית המסים, בהן של כלי רכב, ריהוט ואפילו דירות ● עפ"י הערכות בענף, היקף נטילת המשכנתאות בדצמבר מהווה שיא של שלוש שנים ● בבנק הפועלים משערים: "הדבר יביא לצמצום הצריכה בפתיחת השנה"

גלי בהרב מיארה, רואי כחלון, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת, שלי פדן, Shutterstock

"בג"ץ יפסול": למרות הודעת נתניהו, ספק אם כחלון ימונה למ"מ נציב שירות המדינה

היועמ"שית קבעה לגבי מועמד ראש הממשלה עו"ד רואי כחלון כי "יש פערים בין האופן שבו הוצג ניסיונו המקצועי לתשתית העובדתית" ● למרות זאת הודיע נתניהו כי הוא ימונה לתפקיד מ"מ נציב שירות המדינה ● מומחים מעריכים: סיכוי גבוה שבג"ץ יתערב וימנע את המינוי

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בת"א; מדד הבנקים קפץ ב-1.5%, מניות השבבים זינקו

מדד ת"א 35 עלה ב-1.1% ● המשקיעים מגבירים את ההשקעות שלהם בשוק המקומי על חשבון השווקים הזרים ● בנק ישראל הותיר את הריבית על כנה, וחטיבת המחקר של עדכנה לחיוב את תחזיות המאקרו ● לאחר שנתיים רצופות של זינוק מעל 20% ב-S&P 500, אנליסטים צופים לתשואה מתונה יותר השנה

יו''ר מפלגת החירות האוסטרית, הרברט קיקל / צילום: ap, Andreea Alexandru

הימין הקיצוני באירופה מתחזק: זו המפלגה שתרכיב את ממשלת אוסטריה

נשיא אוסטריה, אלכסנדר ואן-דר-באלן, הטיל את מלאכת הרכבת הקואליציה על הרברט קיקל, העומד בראש מפלגת החירות האוסטרית, ששורשיה נאצים ● המפלגה מובילה קו ביקורתי כלפי סיוע צבאי לישראל, חבריה היו מעורבים בתקריות אנטישמיות וניאו-נאציות, ולפי סקרים, תומכיה הם הכי פחות פרו-ישראלים

קובי מרנקו, מנכ''ל ארבה רובוטיקס / צילום: דיוויד גראב

בזכות הסכם עם אנבידיה: הישראלית שמזנקת בחדות בוול סטריט

מניית חברת האוטוטק ארבה רובוטיקס מזנקת עם פתיחת שבוע המסחר בוול סטריט בכ-60% בעקבות דיווח על שיתוף-פעולה עם אנבידיה ● במסגרת המהלך, טכנולוגיית הרדאר של ארבה משתלבת בפלטפורמת אנבידיה כדי לאפשר מיפוי נתיב פנוי מדויק המבוסס על עיבוד בינה מלאכותית

מימין: יונתן אלטמן, אייל ברסלר, רחלי גוז-לביא ויואב עציון / צילום: איל מרילוס

מיזוג ראשון לשנת 2025: עמית פולק מטלון ממזג אליו את משרד אייל ברסלר

12 עורכי דין ועורכי פטנטים ממשרד אייל ברסלר, המתמחה בקניין רוחני, יצטרפו למשרד עמית פולק מטלון ● בעקבות המיזוג תורחב מעטפת שירותי הקניין הרוחני שמציע המשרד ותכלול גם רישום פטנטים בישראל ובעולם

יעקב נגל, לשעבר ראש המל''ל / צילום: לע''מ

המלצות ועדת נגל הוגשו לראש הממשלה: תקציב הביטחון יגדל, שאלת המימון נותרה פתוחה

תוספת ההתעצמות עליה המליצה ועדת נגל, 133 מיליארד שקל על פני עשור, נמוכה מהמינימום שביקשה מערכת הביטחון ● מנגד, אף שניתן לוועדה מנדט לכך, היא נמנעה מלהצביע על מקורות למימון העלויות - וגלגלה את האחריות חזרה למשרד האוצר ולבנק ישראל ● באוצר מאוכזבים: לא ניתן מספיק דגש על התייעלות פנימית

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה עולה בכ-4%, מיקרון ב-11%

נאסד"ק עולה ב-1.2% ● נעילה חיובית בבורסות אירופה ● פולקסווגן הרחיבה את השותפות עם Xpeng ברשת טעינה לכלי רכב חשמליים בסין ● בלומברג: הבנק המרכזי של סין התחייב להגביר את התמיכה הפיננסית לחברות טכנולוגיה ולעידוד הצריכה, במטרה להחיות את הצמיחה הכלכלית ● לאחר שנתיים רצופות של זינוק מעל 20% ב-S&P 500, אנליסטים צופים לתשואה מתונה יותר השנה

מנכ''ל סולאראדג' הנכנס, שוקי ניר / צילום: באדיבות סולאראדג'

בפעם השלישית בשנה: סולאראדג' מפטרת עוד 400 עובדים

מטרת המהלך היא להפחית הוצאות ולשפר את היעילות, אך הוא יוביל לעלויות חד-פעמיות של כ-4 מיליון דולר בדוחות הרבעון הראשון ● המנכ"ל שוקי ניר: "אנחנו מאמינים מאוד בהזדמנויות הגדולות שיש לסולאראדג' בטווח הארוך. עם זאת, עלינו להתמודד עם האתגרים של 2025"