גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המתנה השקטה שניתנה למגזר העסקי במסגרת הרפורמה למיסוי רווחים כלואים

נציגי לשכת עורכי הדין ויועצי המס בוועדת הכספים הצליחו להוסיף לרפורמה הטבה מיוחדת רק ל־2025: הוצאת נכסים מהחברה והעברתם לבעלים ללא תשלום מס, גם בלי צורך בפירוק מוחלט של החברה ● השאלה הפתוחה: האם ההעברה תוכר כחלוקת דיבידנד?

דיון בוועדת הכספים בנושא הרפורמה. מימין: מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ' / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת
דיון בוועדת הכספים בנושא הרפורמה. מימין: מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ' / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בזמן שמליאת הכנסת רעשה וגעשה השבוע סביב חוק הרווחים הכלואים, עם הגעה דרמטית של ראש הממשלה נתניהו ישירות ממיטת חוליו כדי להצביע, ועימות חריף מול השר בן גביר שאיים להפיל את החוק, מעטים שמו לב להטבת המס המשמעותית שהוכנסה אליו בשקט בשקט.

שאלות ותשובות | חוק הרווחים הכלואים עבר: מי ישלם יותר מס ואיך אפשר להיערך?
באוצר מכנים אותו "מס עשירים": על מי יחול מס היסף ובאילו ענפים?  

לאחר 12 דיונים מתישים בוועדת הכספים, כשמשרד האוצר כבר היה נואש להשיג הסכמות להעברת הרפורמה והחששות גברו שהכנסות המס הצפויות ב־2025 יהיו נמוכות משמעותית מהתחזית של 10 מיליארד שקל, נולדה הוראת שעה לשנה הקרובה, שכמעט לא זכתה לתשומת לב ציבורית.

כשהתברר שיעדי הגבייה מהרפורמה נמצאים בסכנה, נאלצו באוצר לשנות כיוון ולקבוע הוראת שעה שתתמרץ פירוק חברות ארנק, ולפי ההערכה תכניס למשרד 5 מיליארד שקלים מהירים במיסוי הדיבידנדים שישוחררו.

עצם הוראת השעה אינה ידיעה חדשה, אך מה שהתחיל כהטבה מוגבלת לפירוק חברות, הפך בהדרגה למשהו הרבה יותר דרמטי: נציגי לשכת עורכי הדין ויועצי המס הצליחו להשיג הטבה המאפשרת העברת נכסים מחברות לבעלות פרטית באפס אחוז מס - וזאת גם ללא צורך בפירוק החברה, שינוי שמרחיב משמעותית את מעגל הנהנים הפוטנציאליים מההטבה.

הטבה זו, שאומצה על ידי האוצר ורשות המסים לתוך החוק בעוד כל העיניים הופנו לגזירת המס החדשה של 2% על רווחים צבורים ולמסלול החלופי שקובע חלוקת דיבידנד שנתית כפויה של 5%־6% - עשויה להיות משמעותית במיוחד עבור בעלי חברות המחזיקות בנדל"ן.

 

"אינטרס שחברות יתפרקו"

מתמלילי דיוני ועדת הכספים עולה תמונה מעניינת של האופן בו התגבשה ההטבה. בתחילת הדרך, דובר רק על העברת נכסים במקרה של פירוק חברת הארנק, וגם אז, בכפוף לתשלום מס (מופחת). כפי שהסביר כארים כנעאן, יועץ בכיר ברשות המסים, נקבע תחילה מסלול מצומצם יותר: "ההוראה של הפירוק נועדה כדי לאפשר לחברות להעביר נכסים מהחברה לבעל המניות, ולהימנע מהמס של ה־2% או של ה־6%". בשלב זה דובר על הטבה בשלושה מישורים: ראשית, הפירוק לא ייצור אירוע מס לפי שווי הנכסים המועברים אלא לפי עלותם. שנית, נקבעה הטבה במס רכישה - חצי אחוז במקום 6%.

אולם במהלך הדיונים חל שינוי דרמטי. חבר ועדת הכספים שניהל את הדיון, ח"כ ינון אזולאי (ש"ס), שאל את נציגי רשות המסים: "אתם נשארים עם מס רכישה של חצי אחוז?", תשובתם של נציגי הרשות הפתיעה: "אפשר מבחינתנו לבטל אותו", השיב ישי פרלמן מהרשות.

הדיונים חשפו גם את החששות של חברי הכנסת מהמהלך. ח"כ ולדימיר בליאק (יש עתיד) טען: "נדמה לי שאתם במצוקה לגבי 2025 ולכן אתם שואפים לתת פה הטבות מוגזמות בפירוק כדי איכשהו להגיע לסכום היעד". מיכאל אסולין מרשות המסים השיב: "אין פה הטבות מוגזמות, יש פה העתקה של מה שהיה ב־2017. יש לנו אינטרס שהחברות האלו יתפרקו, כי כשחברה כזאת מתפרקת היא אוטומטית במס שולי בשנים הבאות על כל הפעילות שלה".

אולם, השינוי המשמעותי ביותר היה ביטול הדרישה לפירוק החברה לצורך הוצאת הנכסים - מהלך שהפך את ההטבה לרלוונטית עבור מספר גדול בהרבה של חברות. כפי שהסביר כנעאן: "ההטבה השלישית באירוע הזה של הפירוק זה שאנחנו לא מבקשים שהחברה תתפרק לפי חוק החברות, אלא שניתן יהיה לחלץ נכסים בתוך החברה לבעל המניות ונראה את זה כמו פירוק".

להטבה הזו דחף בין השאר נציג לשכת עורכי הדין לוועדה, יוסי אלישע, שטען בדיונים כי המסלול המקורי אינו ישים. "פירוק מרצון לא רלוונטי כשיש הלוואה בחברה", הסביר, והצביע על כך שבמצב השוק הנוכחי, עם ירידות של 10%־20% בשווי נכסי מקרקעין, אין היגיון כלכלי בפירוק. "אתה לא יכול לבוא לבן אדם שקנה בסכום מסוים של כסף ולהגיד שהכסף שלו התפוגג", טען אלישע. "יש לי חברה עם נכס שעלותו שקל במאזן, ושילמתי עליה 100 מיליון שקל. מה קורה עם העלות של 100 מיליון השקל?", שאל את נציגי האוצר.

המרוויחים העיקריים מההטבה הם בעלי חברות שמחזיקות בנדל"ן. למשל, רואה חשבון או עורך דין שרכש דירת נופש בתל אביב באמצעות חברה לפני שנים רבות, יוכל כעת להעביר את הנכס לבעלותו הפרטית תוך תשלום מס רק על הרווחים הכלואים המקוריים שמתוכם נרכש הנכס בשעתו, ולא על עליית הערך המשמעותית. זוהי הטבה משמעותית במיוחד לאור העובדה שמאז 2017 השימוש בנכסים שהוחזקו בחברות היה כרוך במיסוי גבוה.

תידרש בחינה פרטנית

בעוד האוצר מתגאה ברפורמת הרווחים הכלואים כמהלך שיכניס 9.2 מיליארדי שקלים לקופת המדינה בשנה הקרובה ועוד 5 מיליארדי שקלים בכל שנה לאחר מכן, ההטבה המשמעותית הזמנית שנולדה בדיוני ועדת הכספים מעלה שאלות רבות לגבי אופן יישומה והיקף השפעתה. גם כיום, כשהחוק כבר נכנס לתוקף, אין הסכמה בקרב מומחי המס לגבי פרשנות סעיפים מהותיים בהטבה - מהשאלה האם העברת נכס תיחשב כחלק מדרישת חלוקת הדיבידנדים של 5%, דרך אופן הטיפול במע"מ השוטף, ועד לשאלות הנוגעות למיסוי עתידי של הנכסים.

מורכבות מיוחדת מתעוררת בנושא התפעול השוטף של הנכסים. בעוד שהחוק קובע כי בעת מכירת הנכס יש לשלם מע"מ, אין התייחסות ברורה לסוגיות תפעוליות יומיומיות. למשל, האם בעל הנכס הפרטי יידרש להוציא חשבוניות? האם מדובר בחשבונית עצמית?

גם בנושא המיסוי קיימת אי־בהירות מיוחדת. החוק קובע במפורש שלא יינתן פטור ממס שבח על דירה שהוצאה מהחברה, אך נשאלת השאלה האם תהיה זכאות למס לינארי (0% עד 2014 ו־25% מאז).

"זה מראה את כמות תכנוני המס שאפשר עוד לעשות פה", אומר אחד ממומחי המס שעקב אחר הדיונים. לדבריו, במקרים רבים תידרש בחינה פרטנית של כל מקרה לגופו, כדי להחליט מה המסלול המיטבי מבחינת המיסוי - האם להעביר את הנכס במסגרת הוראת השעה, או שמא לפרק את החברה ולהעביר את הנכס דרך פירוק.

התמונה המורכבת שנוצרה היא תוצאה ישירה של האופן שבו נרקמה ההטבה - בדיונים מרתוניים, תחת לחץ זמן, כשהאוצר נואש להשיג הסכמות ובעלי האינטרסים השונים מנסים למקסם את ההטבות. כעת נותר לראות האם בעלי החברות אכן ינצלו את חלון ההזדמנויות שנפתח בפניהם, או שמא הבלבול והעמימות יובילו רבים מהם להמתין להבהרות נוספות מרשות המסים.

עוד כתבות

ניו יורק / צילום: Shutterstock

זירת ההתגוששות החדשה של הדמוקרטים והרפובליקאים בניו יורק

מושלת ניו יורק, קאת'י הוקול, מיהרה ליישם את התוכנית השנויה במחלוקת להטלת אגרת גודש על נסיעה במנהטן, לפני שטראמפ יושבע לנשיאות ● מנגד, מחוקקים רפובליקאים מבקשים מטראמפ לבטל את האישור הפדרלי שניתן לתוכנית

הואנג (אנבידיה), סו (AMD) רפי עמית (קמטק) / צילום: Shutterstock, רענן טל

הישראלית בוול סטריט שהציגה תשואה של אלפי אחוזים בעשור

דירוג 10 המניות עם התשואה השנתית הממוצעת הגבוהה ביותר בעשור האחרון מגלה רוב מובהק למניות השבבים, ואחת מהן תוצרת כחול לבן - קמטק ● אבל בדרך לתשואות החלומיות הללו, היו גם לא מעט ירידות חדות במיוחד ● כמו שצ'ארלי מאנגר אמר: הכסף הגדול נמצא בהמתנה

שר התקשורת שלמה קרעי / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

בג"ץ נותן צו על תנאי לשר קרעי ומאריך בפועל את כהונת שניים מחברי מועצת התאגיד

בג"ץ הוציא צו על תנאי המורה לשר התקשורת קרעי להסביר מדוע לא פעל לחידוש כהונת שני חברי מועצת התאגיד, מיכל רפאלי כדורי ומנחם בן ששון ● קרעי בתגובה: "הצו משולל תוקף, אינו מחייב וחסר משמעות" ● כזכור, מפלגת הליכוד מקדמת כיום מספר הצעות חקיקה לפגיעה בתאגיד השידור הציבורי

יצחק תשובה / צילום: תמר מצפי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ישראכרט החליטה: קבוצת דלק של יצחק תשובה תרכוש את השליטה

נחתם הסכם השקעה בין ישראכרט ובין קבוצת דלק שבשליטת יצחק תשובה, ובניהול עידן ולס ● השלב הבא יהיה כינוס אסיפה מיוחדת של בעלי מניות ישראכרט לאישור הסכם ההשקעה עם דלק, שצפויה להגיע להחזקה של 40% בישראכרט, הודות לרכישת מניות שביצעה ערב העסקה בשוק

בזמן ששיעור ההחזרות ממכירות בחנות עמד על 8.7%, שיעור ההחזרות באונליין עמד על 24.5% / צילום: Shutterstock

ההונאות שמטרידות את ענף האופנה

בשנת 2024 הסתכם היקף ההחזרות ב-685 מיליארד דולר, מתוך מכירות של כ-5.2 טריליון דולר ● כמעט מחצית מהקמעונאים נתקלו במקרים של החזרי סחורה באמצעות כרטיסי אשראי גנובים, שטרות מזויפים וגיפטקארדס שנרכשו שלא כדין ● הפתרון למצב עשוי להגיע מהבינה המלאכותית

שדה התעופה רמון / צילום: איל יצהר

האם ישראייר תחזיר את הפעילות הבינלאומית לנמל התעופה רמון המנומנם

חברת התעופה תשיק בקרוב קו חדש של טיסות שימריא פעמיים בשבוע משדה התעופה שליד אילת לאתונה ● שיתוף-פעולה מעניין בין האו"ם למכון הישראלי לחדשנות, והשכר של יו"ר המשביר החדשה ● אירועים ומינויים

מנכ''ל סולאראדג' הנכנס, שוקי ניר / צילום: באדיבות סולאראדג'

בפעם השלישית בשנה: סולאראדג' מפטרת עוד 400 עובדים

מטרת המהלך היא להפחית הוצאות ולשפר את היעילות, אך הוא יוביל לעלויות חד-פעמיות של כ-4 מיליון דולר בדוחות הרבעון הראשון ● המנכ"ל שוקי ניר: "אנחנו מאמינים מאוד בהזדמנויות הגדולות שיש לסולאראדג' בטווח הארוך. עם זאת, עלינו להתמודד עם האתגרים של 2025"

המלאי הגדול צפוי לאזול / עיבוד: טלי בוגדנובסקי צילום: יוסי כהן

הדגמים שהתייקרו והמלאים החריגים: היום שאחרי הגזירות בשוק הרכב כבר כאן

השנה החדשה נפתחה עם עליות לא דרמטיות יחסית במחיריהם של רוב דגמי הרכב - שלעיתים כללו רק את עליית המע"מ - וזאת בזכות המלאים הענקיים שצברו היבואנים ● אולם בהמשך השנה ניתן לצפות להתייקרויות משמעויות יותר, שירחיבו את חדירת הסיניות לישראל

קובי מרנקו, מנכ''ל ארבה רובוטיקס / צילום: דיוויד גראב

בזכות הסכם עם אנבידיה: הישראלית שזינקה בחדות בוול סטריט

מניית חברת האוטוטק ארבה רובוטיקס זינקה עם פתיחת שבוע המסחר בוול סטריט בכ-50% בעקבות דיווח על שיתוף-פעולה עם אנבידיה ● במסגרת המהלך, טכנולוגיית הרדאר של ארבה משתלבת בפלטפורמת אנבידיה כדי לאפשר מיפוי נתיב פנוי מדויק המבוסס על עיבוד בינה מלאכותית

עיריית בני ברק / צילום: Shutterstock

סקר הרשות לאכיפה במקרקעין: עבירות בנייה בכ-35% משטחי הציבור בבני ברק

"תופעה חסרת תקדים ברמה הארצית": עבירות בנייה משמעותיות וחמורות בלמעלה מ-60 מקרקעי ציבור בשכונות בבני ברק - כך עולה מסקר של הרשות לאכיפה במקרקעין

ג'ו ביידן, נשיא ארה''ב במטה USW - איגוד עובדי פלדה / צילום: Reuters, Kyle Mazza

יריית הפרידה של ביידן: תעשיית פלדה לא תימכר ליפן בשל "איום לביטחון הלאומי"

נשיא ארה"ב היוצא מאמץ את שיטות טראמפ, טיפה מאוחר מדי ● הוא אוסר על ענקית פלדה יפנית להציל את U.S. Steel השוקעת תמורת 14 מיליארד דולר​ ● הפלדה האמריקאית התחילה לשקוע עוד לפני 50 שנה, אבל ימי הזוהר שלה מעוררים נוסטלגיה ומסנוורים פוליטיקאים

ג'ורג'יה מלוני ודונלד טראמפ / צילום: Reuters

איטליה בוחרת צד: הפגישה שנשמרה בסוד עם טראמפ וחוזה הענק עם מאסק

ג'ורג'ה מלוני, ראשת ממשלת איטליה, תועדה כשהיא עולה לרגל ונפגשת בסוף השבוע עם נשיא ארה"ב המיועד טראמפ, באתר הנופש בפלורידה שבבעלותו ● כיצד אילון מאסק קשור לאירוע ומדוע כל הסימנים מראים על הקמת ציר עצמאי בין איטליה לאמריקאים

גל רכישות במשק / אילוסטרציה: Shutterstock

נתונים חדשים חושפים גל רכישות במשק, רגע לפני שהגזירות נכנסו לתוקף

הישראלים נערכו לגזירות של האוצר והקדימו עסקאות גדולות לפני עליית המסים, בהן של כלי רכב, ריהוט ואפילו דירות ● עפ"י הערכות בענף, היקף נטילת המשכנתאות בדצמבר מהווה שיא של שלוש שנים ● בבנק הפועלים משערים: "הדבר יביא לצמצום הצריכה בפתיחת השנה"

עמיקם אורן (CPM) ואלון שטאובר (מסד עוז) / צילום: יונתן שאול, אפרת קופר

עם "נדוניה" בדמות פיתוח רובע שדה דב: מסד עוז רוכשת את חברת ההנדסה של עמיקם אורן

החברה הנרכשת, CPM ניהול בנייה, זכתה ב־2020 בפרויקט לפיתוח הרובע בצפון ת"א, שעלותו 1.5 מיליארד שקל ● בהתאם להיקפי הפעילות של החברות, הרכישה מוערכת בסכום של 20 עד 50 מיליון שקל

צילום: Shutterstock

השיג ציון 100 במרמה: סטודנט חשוד בפריצה למחשבים של מרצים

הסטודנט, בן 32, נכנס במהלך לימודי הווטרינריה בפקולטה לחקלאות ברחובות לחשבונות ה"מודל" של מרצים שלו, שאיתם עבד גם בבית החולים הווטרינרי בבית דגן, כדי להשיג שאלוני מבחנים – וכך שיפר את ציוניו ו"נקם" בסטודנט שאיתו היה מסוכסך ● הפרקליטות מייחסת לו זיוף, קבלת דבר במרמה, פגיעה בפרטיות וחדירה לחומר מחשב

איראן מצאה נתיב הברחת נשק חדש לחיזבאללה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מטוסים איראנים מעבירים נשק לחיזבאללה דרך טורקיה, ישראל צריכה להחליט אם לפגוע קודם באיראן או בחות'ים, ופרטים חדשים על החיסול של נסראללה • כותרות העיתונים בעולם 

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט; מיקרו-סטרטג'י קפצה בכ-12%, מיקרון ב-10%

נאסד"ק עלה ב-1.3% ● נעילה חיובית בבורסות אירופה ● פולקסווגן הרחיבה את השותפות עם Xpeng ברשת טעינה לכלי רכב חשמליים בסין ● בלומברג: הבנק המרכזי של סין התחייב להגביר את התמיכה הפיננסית לחברות טכנולוגיה ולעידוד הצריכה, במטרה להחיות את הצמיחה הכלכלית ● לאחר שנתיים רצופות של זינוק מעל 20% ב-S&P 500, אנליסטים צופים לתשואה מתונה יותר השנה

אורדן טרבלסי, קובי מרנקו, מאט כהן / צילום: יח''צ, ארבה רובוטיקס

שווי של 16.7 מיליארד דולר: הישראלית בוול סטריט בשיא כל הזמנים

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש • סופרקום עלתה ביותר מ-100% בשבוע לאחר שדיווחה על זכייה בשני חוזים עם רשויות ממשל בקנטאקי ● ארבה רובוטיקס זינקה בכ-30% לאחר שקיבלה המלצה חיובית באתר Seeking Alpha ● וסייברארק נסחרת בשיא של כל הזמנים לאור מספר גורמים חיוביים

אירוע חשיפת החברות המשתתפות בכנס, לאס וגאס / צילום: נבו טרבלסי

זיהוי דיפ פייק וסיוע רגשי: תערוכת CES נפתחת, עם דגש על צרכי הדור הצעיר

תערוכת הטכנולוגיה המשפיעה בעולם יוצאת לדרך: מאות חברות יציגו את הפיתוחים שיעצבו את חיינו בשנים הקרובות ● מוצרים חדשניים מנסים לשפר את איכות השינה ואת הרגלי התזונה של הצרכנים, ואף לספק להם כתף תומכת ● ויש גם פתרונות להתמודדות עם סכנות ה־AI

עיבוד: טלי בוגדנובסקי

5 תובנות על המניות בתל אביב שזינקו ביותר מ־100% בשנה שחלפה

מספר החברות ששוויין מעל 200 מיליון שקל ושזינקו ב-2024 ב-100% או יותר, הוא כמעט פי 3 לעומת 2023 ● בראש הרשימה נמצאת דווקא חברת אנרגיה מתחדשת ● שש חברות ברשימה הן חברות תעשייתיות וטכנולוגיות אשר מספקות מוצרים לשוק הביטחוני; גם הסקטור הפיננסי בלט