גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הטעות של רוסיה הציפה טראומות מהעבר, וחוללה משבר דיפלומטי עם אזרבייג'ן

יירוט שגוי של מטוס נוסעים אזרי בידי רוסיה חשף מערכת יחסים מורכבת בין המדינות, וגם ההתנצלות החריגה של פוטין לא הרגיעה את הרוחות ● למרות העוינות ההיסטורית, אזרבייג'ן מצליחה לרקוד "טנגו דיפלומטי" מתוחכם עם רוסיה: היא משמשת כגשר מסחר חיוני עבורה, אך גם מרוויחה מחולשתה ומוכרת נפט וגז לאירופה ● כעת היחסים הכלכליים הללו בסכנה

צילומים:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב, AP, Kazakhstan's Emergency Ministry Press Service ו־Dmitry Lovetsky
צילומים: Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב, AP, Kazakhstan's Emergency Ministry Press Service ו־Dmitry Lovetsky

אזרבייג'ן ורוסיה הן ידידות בעלות עוינות הדדית רבת־שנים: ב־1918 הוקמה רפובליקת אזרבייג'ן לאחר מאה שנים תחת רוסיה הצארית, אבל זו שרדה שנתיים בלבד בגלל השתלטות ברה"מ. במלחמת העולם השנייה סיפקה באקו 75% מתצרוכת הנפט של הצבא האדום, וב־1990 אירע אחד האירועים הטראומטיים במאבק העצמאות של אזרבייג'ן, "ינואר השחור", שבו הצבא הסובייטי רצח ופצע מאות אזרחים. על כן, היירוט השגוי שביצע מערך ההגנה האווירית הרוסי של מטוס חברת אזרבייג'ן איירליינס ב־25 בדצמבר, נגע בעצבים חשופים.

השבוע בתעשיות הביטחוניות | רוסיה מקימה גדוד חדש, ואלו חדשות רעות למערב
תחזיות 2025 | גם 120 אלף הרוגים לא יזיזו את מנהיג המדינה הגדולה בעולם, במיוחד כשהמערב חוזר לחבק  

במוסקבה פעלו כדי להשתיק את המבוכה עם טענות מופרכות לגבי "פיצוץ בלון חמצן", אבל נשיא אזרבייג'ן אילהם אלייב סירב בתוקף. הוא מכיר היטב את שיטות הפעולה הרוסיות עוד משלהי תקופת ברה"מ, אז היה סטודנט ומרצה באוניברסיטת מוסקבה הלאומית ליחסים בינלאומיים. אלייב מיהר להגיב ולהבהיר שרוסיה עומדת מאחורי האסון שבו נהרגו כ־44 נוסעים ואנשי צוות, בצעד שהוביל באופן חריג את הנשיא ולדימיר פוטין להתנצל כעבור שלושה ימים על "האירוע הטראגי" שהתרחש בשטח האווירי הרוסי - אך מבלי לקחת עליו אחריות.

"אנחנו יכולים להגיד בבירור שהמטוס יורט בידי רוסיה", אמר אלייב בראיון ל־AZTV, הערוץ הממלכתי שהוא שולט בתכניו. "ראשית, הצד הרוסי חייב להתנצל בפני אזרבייג'ן. שנית, הם מוכרחים להודות באשמה. שלישית, אלו שאחראים מוכרחים להיענש. עד עתה, רק התנאי הראשון התמלא".

ההתנהלות של אלייב מול יירוט הטיסה האזרחית מעל שמי צ'צ'ניה, הזכירה לרבים את ההתמודדות של אביו, הנשיא הקודם היידר אלייב, עם מלחמת צ'צ'ניה השנייה, שפרצה ב־1999. באותה עת, רוסיה בשנתו הראשונה של פוטין כנשיא נלחמה במורדים הצ'צ'נים, שנמצאים על גבול רוסיה־אזרבייג'ן, ומוסקבה האשימה את אלייב האב במתן חסות לפצועים צ'צ'נים.

"נפגשתי עם הנשיא פוטין במוסקבה", סיפר היידר, שבדומה לנשיא רוסיה צמח בשורות הקג"ב. "עדכנתי אותו אישית שאזרבייג'ן דואגת לפצועים הצ'צ'נים. עבורנו, ישנה מחויבות הומניטרית לסייע לשכנינו. אנחנו לא יכולים להסתיר זאת - אמרנו את האמת, והבענו זאת ישירות לפנים".

כעת, גם אלייב הבן מצא דרך לנקוט פעולה חד־צדדית מהירה, שלא מתיישרת עם גישה של פעולות "נוחות" מול מוסקבה. נשיא אזרבייג'ן החליט להגביל את משך השהייה של אזרחים רוסים במדינתו ל־90 יום לאורך שנה שלמה, במקום 90 יום במהלך חצי שנה. זהו צעד שמהווה איתות למוסקבה, כי באקו מצפה לבחינה רוסית מהירה בהרבה של התקלה החמורה. ובכל זאת, מה שנכון בתקופת היידר אלייב נכון גם בכהונת אילהם, יחסי אזרבייג'ן־רוסיה מזכירים ריקוד טנגו שבו יש לשתי המדינות רצון לשמור על קשרים יציבים, במיוחד משיקולים כלכליים.

סיפקה מענה לאירופים

מלחמת רוסיה־אוקראינה טלטלה את אירופה, במיוחד בתחום האנרגיה שבו החליטו להתנתק מהתלות במוסקבה. מדינות האיחוד האירופי חיפשו מענה חליפי ומצאו אותו אצל אזרבייג'ן משופעת משאבי הטבע, שממנה צומח כל העת היקף יצוא הדלקים הפוסיליים. מתוך כלל יצוא הגז הטבעי של באקו בשבעת החודשים הראשונים של 2024 (14.7 BCM) שצמח ב־5.7%, 7.8 BCM יוצאו לאירופה. במסגרת הסכמים בין הצדדים, יצוא הגז האזרי מיועד להגיע ל־20 BCM בשנה ב־2027.

ענף האנרגיה גם יצר סיטואציה אירונית בכל הנוגע לגז הטבעי הרוסי והאזרי כאחד. בעת שבה האיחוד האירופי התנתק מרוסיה ופנה לאזרבייג'ן, באקו פנתה בתורה למוסקבה. האירופים רצו כבר ב־2022 לרכוש כמה שיותר גז טבעי, אזרבייג'ן רצתה למכור כמה שיותר כדי להגדיל את ההכנסות, ועבור זאת חתמה בנובמבר אותה שנה על הסכם עם ענקית האנרגיה הרוסית גזפרום לאספקת 1 BCM עד מרץ 2023. בשיטה זו, נוצר Win־Win רוסי־אזרבייג'ני: האזרים גורפים יותר הכנסות מאירופה שהתנתקה מרוסיה, אך זו גורפת הכנסות מהשוק המקומי האזרי שצורך את הגז שלה.

זירה נוספת שבה באקו מרוויחה מהיחלשותה של רוסיה היא סוריה. אזרבייג'ן היא אמנם ספקית נפט קריטית של ישראל ולקוחה משמעותית של התעשיות הביטחוניות, אבל היא בעלת מערכת יחסים קרובה לטורקיה. הקשרים ביניהן מתבססים על רעיון "אומה אחת, שתי מדינות" מעצם היות האזרים עם טורקי. בעקבות זאת, אזרבייג'ן שלחה השבוע לסוריה עשר משאיות שנשאו 200 טונות של סיוע הומניטרי. זהו צעד שעשוי להיות ראשון מבין רבים.

הצעדים האזריים מתבצעים במעין שיטה של הליכה בין הטיפות, כי לבאקו אין את האפשרות לנתק קשרים עם רוסיה ברגע אחד. קשרי הסחר בין המדינות צמחו בעשרת החודשים הראשונים של 2024 ב־14.5% ל־3.44 מיליארד דולר. זה הציב את מוסקבה במקום השלישי בטבלת שותפות הסחר של אזרבייג'ן, לאחר איטליה וטורקיה, עם כ־10% מכלל הסחר.

עוד קודם לכן, הסחר השנתי בין המדינות זינק בין השנים 2023-2021 כמעט פי 1.5 ל־4.36 מיליארד דולר. הנקודה הרגישה היא שמתוך אותם 3.44 מיליארד דולר בעשרת החודשים הראשונים של 2024, 972.5 מיליון דולר היו יצוא אזרי - והיתר יבוא. בכל הנוגע למגמות הצמיחה, היצוא האזרי עלה ב־1.2%, אבל היבוא זינק ב־19.7%. חלק משמעותי מהיבוא האזרי מרוסיה תופס תחום המזון, כשבשנה שעברה רוסיה ייצאה 1.2 מיליון טונות חיטה לאזרבייג'ן. בינואר־פברואר 2024, חל זינוק של 40% ביצוא הפירות והירקות ביחס לתקופה המקבילה ב־2023, וזה מציב את אלייב בסיטואציה רגישה בכל הנוגע לביטחון המזון.

היתרון שלו הוא שהיצוא הרוסי ליעדים אסטרטגיים אף יותר ממנו תלוי גם בבאקו. שיתוף פעולה מעניין בין רוסיה לבין אזרבייג'ן מתרחש בשנים האחרונות באמצעות "מסדרון התחבורה הצפוני־דרומי הבינלאומי" (INSTC), שנועד לאפשר לרוסיה נתיב יצוא יבשתי להודו. הוא יצא לדרך עוד בטרם החות'ים השפיעו על תנועת השיט בבאב אל־מנדב, שער הכניסה הדרומי לים האדום. לפי ההצהרות, השימוש בו לצורך הובלת סחורות מרוסיה, דרך אזרבייג'ן, איראן ומשם להודו מאפשר קיצור משך ההובלה ב־40% ביחס לשימוש בים האדום, אבל הרעיון המרכזי מאחוריו היה יצירת נתיב יצוא להודו ללא תלות רוסית במערב.

מאז פרוץ המלחמה באוקראינה, הפתרון הזה הועיל לפוטין בגדול. ההובלה היבשתית, שכוללת רכבות ומשאיות בין רוסיה, אזרבייג'ן ואיראן, זינקה ב־2022 ב־60%, ואילו בין החודשים ינואר-אוגוסט 2023 חלה עלייה של 16% ביחס לתקופה המקבילה בשנה קודמת. התוצאות הבולטות נחלקו לשניים: היצוא הרוסי להודו בשנת הכספים 2023-2022 זינק פי 4.7, וב־2023 הפכה מוסקבה למשקיעה הגדולה ביותר באיראן, בסך כולל של 2.76 מיליארד דולר בתחומי התחבורה, התעשייה והכרייה. לצורך ההשוואה, ההשקעות הסיניות ברפובליקה האסלאמית עמדו על 131 מיליון דולר "בלבד". זו תוצאה של תהליך שבהיעדר הקשר דרך אזרבייג'ן, מוסקבה הייתה מתקשה לממש בקצב שכזה.

משחקת בכל המגרשים

רוסיה היא אמנם המעצמה שעמה אזרבייג'ן, מעצם היותה מדינה פוסט־סובייטית, הקשרים הממושכים ביותר, אולם בשנים האחרונות משחקת באקו בזירה הדיפלומטית בכל המגרשים. תחום האנרגיה הגביר את תלות אירופה בבאקו, אבל תקרית יירוט המטוס מתרחשת בסיום עשור ראשון של הידוק יחסיו של אלייב עם סין. במסגרת הפעילות לגיוון הכלכלה המקומית, אזרבייג'ן החלה להדק את הקשרים הכלכליים עם בייג'ינג החל מ־2015 - וכך תוך ארבע שנים בלבד זינק היקף הסחר בין המדינות מ־561 מיליון דולר ל־2.1 מיליארד דולר ב־2019.

שנה אחת לאחר מכן, תועלת משמעותית לסין מיחסיה עם אזרבייג'ן באה לידי ביטוי בכלל באיסטנבול: מהעיר המאוכלסת ביותר בטורקיה יצאה, לראשונה, רכבת משא שעשתה את דרכה במשך 12 ימים לאורך 8,693 ק"מ מטורקיה, דרך גיאורגיה, אזרבייג'ן, הים הכספי וקזחסטן עד לעיר שיאן בסין. זה היה שיא בתהליך פיתוח הובלת סחורות דרך "המסדרון המרכזי" שנועד לעקוף את רוסיה.

סין עקפה את טורקיה בטבלת היבוא האזרי. אלייב עם הנשיא הסיני ג'ינפינג / צילום: Reuters, Wang Zhao

על אף שאזרבייג'ן היא מדינה עשירה במשאבי טבע וסין היא יבואנית הנפט הגדולה בעולם, מרבית הסחר בין המדינות מתבטא ביבוא אזרי. היקף הסחר בין המדינות צמח ב־2023 ב־40% ל־3.1 מיליארד דולר, כאשר יותר מ־95% היו יבוא מבייג'ינג. זה הציב את סין שמספקת לבאקו רכבים וסמארטפונים בהיקפים גדולים במקום השני בטבלת היבוא האזרי, על חשבון טורקיה.

במבט צופן פני עתיד, יש תלות אזרית בסין שעשויה להועיל למוסקבה בהרגעת הרוחות עם באקו. אזרבייג'ן הגישה באוגוסט האחרון את בקשתה להצטרף לברית בריקס (BRICS). מיקומה האסטרטגי של אזרבייג'ן מועיל לה בהובלת הסחורות במסדרון המרכזי ממזרח למערב, ובמסדרון הצפוני־דרומי. באקו זקוקה למסדרונות הללו עבור גיוון הכלכלה. הצטרפות לבריקס צפויה להאיץ את הליך הפחתת התלות בהכנסות מנפט וגז, ולכן לא בטוח כלל כי אלייב יפנה בטווח הארוך לכיוון של פגיעה קשה ביחסים עם פוטין.

עוד כתבות

יצחק תשובה / צילום: תמר מצפי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ישראכרט החליטה: קבוצת דלק של יצחק תשובה תרכוש את השליטה

נחתם הסכם השקעה בין ישראכרט ובין קבוצת דלק שבשליטת יצחק תשובה, ובניהול עידן ולס ● השלב הבא יהיה כינוס אסיפה מיוחדת של בעלי מניות ישראכרט לאישור הסכם ההשקעה עם דלק, שצפויה להגיע להחזקה של 40% בישראכרט, הודות לרכישת מניות שביצעה ערב העסקה בשוק

ראש ממשלת קנדה, ג'סטין טרודו / צילום: ap, Efrem Lukatsky

אחרי 9 שנים: ג'סטין טרודו הודיע על כוונתו להתפטר מתפקידו כראש ממשלת קנדה

"אני מתכוון להתפטר מתפקידי כמנהיג המפלגה וכראש ממשלה לאחר שהמפלגה תבחר מנהיג חדש", אמר טרודו בן ה-53 במסיבת עיתונאים ● טרודו, שהיה מנהיג מפלגת הליברלים במשך 11 שנים וראש ממשלה במשך תשע שנים, עמד בפני שורה של משברים הולכים ומחריפים, ביניהם האיומים של דונלד טראמפ על הטלת מכסים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בת"א; מדד הבנקים קפץ ב-1.5%, מניות השבבים זינקו

מדד ת"א 35 עלה ב-1.1% ● המשקיעים מגבירים את ההשקעות שלהם בשוק המקומי על חשבון השווקים הזרים ● בנק ישראל הותיר את הריבית על כנה, וחטיבת המחקר של עדכנה לחיוב את תחזיות המאקרו ● לאחר שנתיים רצופות של זינוק מעל 20% ב-S&P 500, אנליסטים צופים לתשואה מתונה יותר השנה

שר המשפטים יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

ממשיך לדחות את ההצבעה: אלו המשפטנים שלוין זימן לוועדה לבחירת שופטים מחר

מחר בשעה 19:00 תתכנס הוועדה לבחירת שופטים במשרדו של שר המשפטים בירושלים. גם במועד זה לא צפויה הצבעה על בחירת נשיא לעליון ● לוין הזמין, באופן חריג ותקדימי, משפטנים שהגישו הסתייגויות נגד מינויו של מ"מ הנשיא יצחק עמית להופיע בפני הוועדה

קובי מרנקו, מנכ''ל ארבה רובוטיקס / צילום: דיוויד גראב

בזכות הסכם עם אנבידיה: הישראלית שמזנקת בחדות בוול סטריט

מניית חברת האוטוטק ארבה רובוטיקס מזנקת עם פתיחת שבוע המסחר בוול סטריט בכ-60% בעקבות דיווח על שיתוף-פעולה עם אנבידיה ● במסגרת המהלך, טכנולוגיית הרדאר של ארבה משתלבת בפלטפורמת אנבידיה כדי לאפשר מיפוי נתיב פנוי מדויק המבוסס על עיבוד בינה מלאכותית

ניו יורק / צילום: Shutterstock

זירת ההתגוששות החדשה של הדמוקרטים והרפובליקאים בניו יורק

מושלת ניו יורק, קאת'י הוקול, מיהרה ליישם את התוכנית השנויה במחלוקת להטלת אגרת גודש על נסיעה במנהטן, לפני שטראמפ יושבע לנשיאות ● מנגד, מחוקקים רפובליקאים מבקשים מטראמפ לבטל את האישור הפדרלי שניתן לתוכנית

טקס הסמכה של עורכי דין חדשים בירושלים / צילום: אוריה תדמור

רק שליש עברו: נתון חריג בבחינות לשכת עורכי הדין, ומי המוסד המוביל?

32.42% בלבד מהנבחנים שניגשו למבחן ההסמכה במועד דצמבר עברו את הבחינה, ואחוז המעבר בקרב הנבחנים לראשונה עמד על 49% ● מקרב בוגרי האוניברסיטאות עברו 72.3% ומקרב בוגרי המכללות – 21.92% ● יו"ר הלשכה, עמית בכר: "סיטואציה ייחודית, יש בסיס לטענות אודות קושי הבחינה" ● הלשכה צפויה לקדם הקלות למתמחים

גלי בהרב מיארה, רואי כחלון, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת, שלי פדן, Shutterstock

"בג"ץ יפסול": למרות הודעת נתניהו, ספק אם כחלון ימונה למ"מ נציב שירות המדינה

היועמ"שית קבעה לגבי מועמד ראש הממשלה עו"ד רואי כחלון כי "יש פערים בין האופן שבו הוצג ניסיונו המקצועי לתשתית העובדתית" ● למרות זאת הודיע נתניהו כי הוא ימונה לתפקיד מ"מ נציב שירות המדינה ● מומחים מעריכים: סיכוי גבוה שבג"ץ יתערב וימנע את המינוי

עיבוד: טלי בוגדנובסקי

5 תובנות על המניות בתל אביב שזינקו ביותר מ־100% בשנה שחלפה

מספר החברות ששוויין מעל 200 מיליון שקל ושזינקו ב-2024 ב-100% או יותר, הוא כמעט פי 3 לעומת 2023 ● בראש הרשימה נמצאת דווקא חברת אנרגיה מתחדשת ● שש חברות ברשימה הן חברות תעשייתיות וטכנולוגיות אשר מספקות מוצרים לשוק הביטחוני; גם הסקטור הפיננסי בלט

הואנג (אנבידיה), סו (AMD) רפי עמית (קמטק) / צילום: Shutterstock, רענן טל

בשורה אחת עם אנבידיה: המניה הישראלית שנכנסה למועדון יוקרתי בוול סטריט

דירוג 10 המניות עם התשואה השנתית הממוצעת הגבוהה ביותר בעשור האחרון מגלה רוב מובהק למניות השבבים, ואחת מהן תוצרת כחול לבן - קמטק ● אבל בדרך לתשואות החלומיות הללו, היו גם לא מעט ירידות חדות במיוחד ● כמו שצ'ארלי מאנגר אמר: הכסף הגדול נמצא בהמתנה

שדה התעופה רמון / צילום: Shutterstock

בקרוב ניתן יהיה לטוס לאתונה משדה התעופה ברמון

החל מחודש פברואר חברת ישראייר תפעיל קו חדש של טיסות ליוון משדה התעופה רמון, כך הודיעה חברת התעופה ● מאז מגפת הקורונה טיסות חוץ משדה התעופה הושבתו, והוא משמש לטיסות פנימיות בלבד

מנכ''ל סולאראדג' הנכנס, שוקי ניר / צילום: באדיבות סולאראדג'

בפעם השלישית בשנה: סולאראדג' מפטרת עוד 400 עובדים

מטרת המהלך היא להפחית הוצאות ולשפר את היעילות, אך הוא יוביל לעלויות חד-פעמיות של כ-4 מיליון דולר בדוחות הרבעון הראשון ● המנכ"ל שוקי ניר: "אנחנו מאמינים מאוד בהזדמנויות הגדולות שיש לסולאראדג' בטווח הארוך. עם זאת, עלינו להתמודד עם האתגרים של 2025"

עמיקם אורן (CPM) ואלון שטאובר (מסד עוז) / צילום: יונתן שאול, אפרת קופר

עם "נדוניה" בדמות פיתוח רובע שדה דב: מסד עוז רוכשת את חברת ההנדסה של עמיקם אורן

החברה הנרכשת, CPM ניהול בנייה, זכתה ב־2020 בפרויקט לפיתוח הרובע בצפון ת"א, שעלותו 1.5 מיליארד שקל ● בהתאם להיקפי הפעילות של החברות, הרכישה מוערכת בסכום של 20 עד 50 מיליון שקל

לוח הטיסות בנתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה הזרות קיבלו את ההטבה שדרשו, אך אינן ממהרות לחזור לישראל

ועדת הכלכלה הצביעה בעד תיקון ב"חוק טיבי", שמקל על חברות התעופה, אך רוב החברות הזרות אינן מחדשות פעילות בישראל ● אם לא די בכך, בענקית הלואו קוסט ריינאייר מאותתים שלא יחזרו לפני פתיחת טרמינל 1 באפריל ● מהם המכשולים שנותרו בדרך לפתיחת השמיים?

יפעת שאשא ביטון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

20% משרה ב-24 אלף שקל לחודש: התפקיד החדש של יפעת שאשא-ביטון

שרת החינוך לשעבר יפעת שאשא-ביטון תהיה יו"ר דירקטוריון רשת המשביר 365 ● היא תכהן בתפקיד בהיקף משרה של 20% משרה, כששכרה יעמוד על 24 אלף שקל לחודש, לא כולל מע"מ ● לפני פרישתה מהפוליטיקה כיהנה שאשא-ביטון כשרה בקבינט הביטחוני-מדיני, כשרת החינוך, כיו"ר ועדת הקורונה וכיו"ר הוועדה לזכויות הילד בכנסת

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

שני לוחמים נפצעו קשה בבית חאנון שבצפון רצועת עזה

בכיר בחמאס לערוץ א-שרק הסעודי: "הסכמנו לשחרר 34 חטופים ברשימה שהעבירה ישראל, בהתאם לקריטריונים שסוכמו בסבב האחרון של המו"מ" ● שי אלבג, אחותה של החטופה לירי אלבג, על אות החיים: "לירי שאני מכירה היא חזקה, יפה, צוחקת. לא מגיע לך הסבל הזה אפילו עוד רגע אחד"

ג'ו ביידן, נשיא ארה''ב במטה USW - איגוד עובדי פלדה / צילום: Reuters, Kyle Mazza

יריית הפרידה של ביידן: תעשיית פלדה לא תימכר ליפן בשל "איום לביטחון הלאומי"

נשיא ארה"ב היוצא מאמץ את שיטות טראמפ, טיפה מאוחר מדי ● הוא אוסר על ענקית פלדה יפנית להציל את U.S. Steel השוקעת תמורת 14 מיליארד דולר​ ● הפלדה האמריקאית התחילה לשקוע עוד לפני 50 שנה, אבל ימי הזוהר שלה מעוררים נוסטלגיה ומסנוורים פוליטיקאים

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה עולה בכ-4%, מיקרון ב-11%

נאסד"ק עולה ב-1.2% ● נעילה חיובית בבורסות אירופה ● פולקסווגן הרחיבה את השותפות עם Xpeng ברשת טעינה לכלי רכב חשמליים בסין ● בלומברג: הבנק המרכזי של סין התחייב להגביר את התמיכה הפיננסית לחברות טכנולוגיה ולעידוד הצריכה, במטרה להחיות את הצמיחה הכלכלית ● לאחר שנתיים רצופות של זינוק מעל 20% ב-S&P 500, אנליסטים צופים לתשואה מתונה יותר השנה

נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

האיום שבלם את שביתת הפתע של עובדי נמל אשדוד

ההסתדרות הודיעה על עיצומים בנמל אשדוד בעקבות מתן עדיפות לעובדים זמניים במשמרות ● משרדי התחבורה והאוצר הודיעו כי יעניקו רציפים נוספים למתחריו הישירים – דבר שהוביל להפסקת השביתה

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

נגיד בנק ישראל על השקל: "לפי המודלים שלנו, היינו יכולים להיות במצב אחר לגמרי"

לאחר החלטת הריבית הראשונה ל-2025, פרופ' אמיר ירון התייחס לירידה בפרמיית הסיכון של ישראל ולשאלה מתי צפויה להגיע הורדת הריבית ● "בתרחיש המרכזי שלנו עדיין קיימת אי ודאות גבוהה, כבר ראינו שדברים יכולים להשתנות במהירות"