גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האמן שמלמד רופאים לצייר את האנטומיה האנושית

האמן וחוקר האנטומיה זיו לנצנר מלמד סטודנטים לרפואה לפרק את הגוף ולהרכיב אותו מחדש באמצעות רישום ● בראיון לגלובס הוא מספר על המחקר המסקרן שהוא שותף בו ויבדוק כיצד משפיע לימוד כזה על המוח, ומסביר איך האיור יכול להצית שאלה מדעית חדשה ● וגם: מה גרם ללאונרדו דה וינצ'י לעשות טעויות אנטומיות בציוריו?

האמן זיו לנצנר / צילום: שירי ועילאי לנצנר
האמן זיו לנצנר / צילום: שירי ועילאי לנצנר

התמזל מזלו של האנטומאי הבריטי ד"ר הנרי גריי, בן המאה ה־19, שבתקופת חייו הוסרו בבריטניה המגבלות על ניתוח גופות. דורות רופאים שקדמו לו נאלצו לגנוב חלקי גוף או לרכוש אותם בחשאי מגורמים מפוקפקים כדי ללמוד כיצד איברים נראים ומתפקדים, אבל גריי כבר יכול היה להקדיש את זמנו בלימוד מדוקדק של הגוף האנושי. הספר "האנטומיה של גריי", שנחשב עד היום אורים ותומים בלימודי אנטומיה, היה התוצאה של מאמציו.

מיליון נבדקים, 83 מדינות: מחקר ישראלי חדש מסמן את הדרך לרפואת העתיד 
השבוע בביומד | מדוע אנחנו חושבים כל־כך לאט - ומה זה אומר לגבי העתיד?

לגריי היה שותף בהישג: ד"ר הנרי ואנדייק קרטר, שהיה אחראי לרישומים האנטומיים המפורטים והמדויקים שליוו את הטקסטים והפכו לעיקר כוחו הספר. קרטר השתתף בכל הנתיחות שלאחר המוות, אך שמו הופיע רק על גב הספר ולא בכותרות. ובעוד גריי קיבל תמלוגים מכל עותק, קרטר קיבל תשלום חד־פעמי בלבד.

"לאורך כל ההיסטוריה של האנטומיה, רופאים ומאיירים עבדו בצוותים, יד ביד, גם אם המאיירים לא תמיד קיבלו את כל הקרדיט שהגיע להם", אומר זיו לנצנר, אמן וחוקר אנטומיה. "לי יש חלום להשיב לגדולה את מערכת היחסים הזאת".

 

"מי שמאייר מבין לעומק מה נמצא איפה"

לנצנר פועל באופן אקטיבי כדי לקדם את החלום שלו. הוא עורך כנסים יחד עם אוניברסיטת תל אביב לאמנים שעוסקים באנטומיה ולרופאים, מתוך אמונה שכל אחד מהם יכול להעמיק את המומחיות שלו בתחומו מתוך חשיפה לעבודתו של האחר. בימים אלה הוא גם עורך מחקר כדי להוכיח את הטענה הזאת.

"יחד עם פרופ' עידו תבור, חוקר בכיר בתחום הנוירו־אנטומיה, אנחנו מלמדים סטודנטים לרפואה לצייר את האנטומיה האנושית, ולאחר מכן נערוך להם סריקות MRI, כדי לראות כיצד הלמידה הזאת השפיעה על המוח שלהם. אני מלמד אותם שיטה ייחודית של פירוק מבנה הגוף לצורות גיאומטריות והרכבתו מחדש".

למען הסר ספק, לא מדובר בחוג העשרה אלא חלק מתוכנית לימודים שמטרתה לשפר את יכולותיהם של הסטודנטים כרופאים. "אנחנו מאמינים שלצייר ציור ולהביט בתמונת הדמיה - אלה פעולות של המוח שמלמדות אותנו דברים שונים על המבנה של גוף האדם. אחרי שסטודנט למד לצייר איבר, אנחנו מאמינים שהוא יביט בו במציאות ויגיד, 'אה, ברור שזה זה', וגם יבין היטב את הקשר שלו לאיברים אחרים. מי שמאייר מבין בצורה אחרת ואולי עמוקה יותר מה נמצא איפה".

אותו דבר, רק בכיוון הפוך, לנצנר עושה עם סטודנטים לאמנות, ולאו דווקא כאלה שמגדירים את עצמם כמאיירי אנטומיה. "כשאני עובד עם סטודנטים לאנימציה, אנחנו מתחילים בלפרק את הגוף לגורמים ברישום בלבד. רק אחרי שהם יודעים איך מפרק עובד ואיפה הוא יושב, אנחנו עוברים לאייר מודל חי. צריך להבין איך הגוף עובד כדי להבין איך הוא נראה כשהוא נע במרחב.

"עם כל הצניעות, זה באמת משפר את העבודות שלהם מאוד. אבל אחרי שנים של עבודה עם אמנים, אני עוד יותר סקרן להבין איך השיטות האלה עובדות על לא אמנים". לכן הוא יצא למחקר המשותף עם תבור.

 

הטעויות של לאונרדו דה וינצ'י

איור אנטומיה התפתח כחלק בלתי נפרד מהרפואה, אומר לנצנר. נתיחות לאחר המוות חשפו את המבנה של גוף האדם מבפנים ומבחוץ. רופאים למדו אנטומיה כדי להבין איך פועל הגוף וכיצד לרפא אותו, ציירים ופסלים למדו אותה כדי להיטיב לתאר את גוף האדם ביצירותיהם, ולעתים קרובות הייתה חפיפה ביניהם. רופאים וחוקרים פנו לאמנים כדי שיעזרו להם לתעד את ממצאיהם.

השושלת המפוארת של אנטומיסטים הולכת אחורה עד יוון העתיקה (ראו מסגרת), אבל כיום לנצנר עסוק במיוחד ברישומים של לאונרדו דה־וינצ'י, מגדולי אמני הרנסנס. הרישומים האלה נעשו בחשאי ורק לאחר מותו של דה־וינצ'י התגלה העניין שלו בתחום.

"האנטומיה הייתה המדע, התחביב והתשוקה שלו, וציורי השמן היו הפרנסה", אומר לנצנר. "אבל אם דה־וינ'צי הבין אנטומיה טוב כל כך, מדוע יש לו טעויות אנטומיות בציורי השמן שלו?"

זאת השאלה שעומדת במרכז מאמר שהוא עובד עליו בימים אלה עם פרופ' ברוך וולך מאוניברסיטת תל אביב. "עבדנו על המחקר הזה אולי שלוש־ארבע שנים", הוא מספר.

ציור של לאונרדו דה וינצ'י. טעויות במנח הכתף ובפרופורציות / צילום: מתוך מאמר שבחן את הטעויות האנטומיות שלו ופורסם בכתב העת Art and Medicine

מה יכול להסביר את הטעויות?
"אני חושב שהוא השתמש בכלים אופטיים, כמו קמרה אובסקורה (מכשיר עם עדשה ומראה פנימית שיוצר תמונה דו־ממדית מעצם תלת־ממדי ושימש כלי עזר לציירים - ג"ו). לא ידוע כיום שדה־וינצ'י השתמש בכלים הללו, אבל אנחנו חושבים שכן, ושאולי הוא אפילו היה מהחלוצים או מהממציאים של הכלי - הרי ידוע שהוא ידע ללטש עדשות אופטיות. אנחנו חושבים שאולי הטעויות נבעו משימוש בכלים האופטיים הללו".

הרעיון שאמנים בתקופתו של דה־וינצ'י השתמשו בכלים אופטיים, כמו קמרה אובסקורה ומראות קמורות, אינו חדש. האמנים דיוויד הוקני וצ'ארלס מ. פאלקו טענו בספר שיצא לאור בשנת 2001 כי לא ניתן היה להתקדם לרמת הדיוק שאפיינה את האמנות אז ללא הכלים האלה.

המאמר של וולך ולנצנר מבקש להדגים זאת באמצעות יצירותיו של דה־וינצ'י. "לא היה איסור להשתמש בכלים הללו, אבל כנראה שהאמנים שמרו על כך בסוד בתוך הגילדה שלהם, כדי לשמר את הקסם. אותם עיוותים אנטומיים חוזרים אצל ציירים בגילדות מסוימות, אף שהם ידעו לצייר אנטומיה, אולי כי לכל גילדה הייתה עדשה משלה".

ספר אנטומיה מהרנסנס שנמכר ב־2.2 מיליון דולר / צילום: Reuters, Lev Radin

לצד מחקר על ציור, אתה גם מצייר למחקר. איזה יתרון יש לאיור אנטומי היום בעולם שבו קיימים כלי הדמיה רבים ושונים?
"תמונות הדמיה כבשו את זירת המאמרים ברפואה, אבל הן נראות כולן דומות, וזה נורא משעמם. כאשר מאמר כולל איור של אנטומיסט, זה נראה יוקרתי יותר, מעניין יותר ויפה יותר, כמו ההבדל בין איור אמיתי לבין איור שבוצע בבינה מלאכותית, אבל בנוסף ליופי, האיור מאפשר להדגיש אלמנטים מסוימים ואת הקשרים ביניהם, באופן שלא תמיד ניתן להגיע אליו בתמונת הדמיה. כך, באופן פרדוקסלי, אף שההדמיה היא 'הדבר עצמו', לפעמים האיור מייצג טוב יותר את הרעיון שרוצים להעביר במחקר".

כדי להמחיש זאת, לנצנר מספר על מאמר של פרופ' חגי פיק מאוניברסיטת תל אביב, שפורסם ב־Journal of Anatony ועסק בהבדל בין שרירים צוואריים אצל נשים וגברים. "המאמר הוגש לשיפוט עם תמונות הדמיה בלבד, והתשובה לחוקרים הייתה 'אנחנו בטוחים שהתוצאות שלכם מדהימות, אבל אנחנו לא באמת מבינים עד הסוף מה מתרחש כאן. איך זה נראה במציאות?'", מספר לנצנר.

"בתמונות ההדמיה קשה לראות את הפרטים משום שההבדל היה בשכבות מאוד עמוקות. אז פרופ' פיק התקשר אליי, והצטרפתי אליו לנתיחות - אני תמיד מגיע לדיסקציות ורואה הדמיות, כי זה מדע ולא ציור אמנותי בלבד.

"פרופ' פיק הסביר לי את מה שגילה ורשמתי הכול עם עיפרון, חוליה אחרי חוליה, ואז המאמר עבר שיפוט. גם היום אומרים לי חוקרים: 'לפעמים אני יושב מול הדמיה ודברים לא מסתדרים לי, אז אני שולף את 'האנטומיה של גריי' ונופל לי האסימון".

שאלות מדעיות שנולדות מעיפרון

לפעמים עבודה משותפת יכולה להוביל לשאלות מדעיות חדשות. לנצנר מספר שבמחקר שהשתתף בו לאחרונה, בנושא קיפוזיס (עקשת גבית), הוא התבקש לצייר כמה עמודי שדרה כדי להראות את העווית של הקיפוזיס וכיצד היא משפיעה על כלוב הצלעות. "כדי לאייר נכון שאלתי את הרופאים אם העצם יכולה לעמוד עוד מילימטר לשם ועוד שלושה מילימטר לפה, והתשובה הייתה 'זו שאלה טובה'. אלה שאלות שיכולות להיות מחקריות והן עולות כשמניחים את העיפרון על הנייר ולא בשום מצב אחר".

איורים של שרירי הגב שיצר לנצנר / צילום: מתוך מאמר שבחן את הטעויות האנטומיות שלו ופורסם בכתב העת Art and Medicine

האם הבינה המלאכותית משפיעה על תחום האיור האנטומי?
"עוד לא. ניסיונות קטנים שעשיתי בנושא העלו תוצאות מביכות. אני לא יודע אם זה תמיד יהיה ככה. כרגע אני לא רואה איך ילמדו את הבינה המלאכותית ביטוי רגשי בעזרת קו.

"בינתיים, אני נהנה להשתמש בבינה מלאכותית ככלי עזר במחקרים. למשל, אני עורך עכשיו מחקר על הפסל אלברטו ג'קומטי. לכאורה, הפסלים שלו רחוקים ביותר מאנטומיה מדויקת, אבל אני מנתח ציורים שלו מהילדות ומראה שהוא כנראה הבין היטב אנטומיה, אבל מנסה ליצור בפסלים שלו אנטומיה ניסיונית, כלומר טעויות מכוונות שמגזימות מאפיינים שונים בגוף האנושי באופן קוהרנטי, שמביא בחשבון את האנטומיה הנכונה. במחקר הזה אני משתמש בבינה מלאכותית כדי למדוד כל מיני דברים בתמונה ולהדגים את הטענות שלי.

"השאלה שאני תמיד נשאר איתה: לאיזה מגזין שולחים את זה? לזה שקוראים רק הרופאים אבל לא האמנים, או הפוך? לפעמים אני כותב את המאמר בשתי גרסאות, ומנסה גם וגם".

כל העיסוק הזה ברישום של הגוף גורם לך להתייחס אחרת גם לגוף הפרטי שלך?
"מאוד! זה מכוון את כל האופן שבו אני מתאמן. כשאני מביט על זרוע ויודע שיש בה שריר, אני רוצה לראות את השריר, ולכן העבודה המדויקת חשובה לי יותר מאשר להעלות מאסת שריר.

"אי אפשר לדבר כל כך הרבה על אנטומיה ולא להיות האנטומיה. בסוף הגוף שיש איתי בחדר כשאני רושם הוא הגוף שלי".

עוד כתבות

יצחק תשובה / צילום: תמר מצפי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ישראכרט החליטה: קבוצת דלק של יצחק תשובה תרכוש את השליטה

נחתם הסכם השקעה בין ישראכרט ובין קבוצת דלק שבשליטת יצחק תשובה, ובניהול עידן ולס ● השלב הבא יהיה כינוס אסיפה מיוחדת של בעלי מניות ישראכרט לאישור הסכם ההשקעה עם דלק, שצפויה להגיע להחזקה של 40% בישראכרט, הודות לרכישת מניות שביצעה ערב העסקה בשוק

אורדן טרבלסי, קובי מרנקו, מאט כהן / צילום: יח''צ, ארבה רובוטיקס

שווי של 16.7 מיליארד דולר: הישראלית בוול סטריט בשיא כל הזמנים

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש • סופרקום עלתה ביותר מ-100% בשבוע לאחר שדיווחה על זכייה בשני חוזים עם רשויות ממשל בקנטאקי ● ארבה רובוטיקס זינקה בכ-30% לאחר שקיבלה המלצה חיובית באתר Seeking Alpha ● וסייברארק נסחרת בשיא של כל הזמנים לאור מספר גורמים חיוביים

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

האיש החזק בנדל"ן: למה ריכוז הסמכויות בידיים של יהודה מורגנשטרן מדאיג רבים בענף

חבילה חדשה שתתגמל בכירים שיפרשו מהמגזר הציבורי מגבירה את ההערכות שיהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון ו"האיש של גולדקנופף", ימונה לתפקיד מנהל רמ"י במקום ינקי קוינט ● החשש בענף: הגוף הנדל"ני המשפיע יהיה ריכוזי, בשוק ששווה מיליונים

שדה התעופה רמון / צילום: איל יצהר

האם ישראייר תחזיר את הפעילות הבינלאומית לנמל התעופה רמון המנומנם

חברת התעופה תשיק בקרוב קו חדש של טיסות שימריא פעמיים בשבוע משדה התעופה שליד אילת לאתונה ● שיתוף-פעולה מעניין בין האו"ם למכון הישראלי לחדשנות, והשכר של יו"ר המשביר החדשה ● אירועים ומינויים

ג'ו ביידן, נשיא ארה''ב במטה USW - איגוד עובדי פלדה / צילום: Reuters, Kyle Mazza

יריית הפרידה של ביידן: תעשיית פלדה לא תימכר ליפן בשל "איום לביטחון הלאומי"

נשיא ארה"ב היוצא מאמץ את שיטות טראמפ, טיפה מאוחר מדי ● הוא אוסר על ענקית פלדה יפנית להציל את U.S. Steel השוקעת תמורת 14 מיליארד דולר​ ● הפלדה האמריקאית התחילה לשקוע עוד לפני 50 שנה, אבל ימי הזוהר שלה מעוררים נוסטלגיה ומסנוורים פוליטיקאים

עמיקם אורן (CPM) ואלון שטאובר (מסד עוז) / צילום: יונתן שאול, אפרת קופר

עם "נדוניה" בדמות פיתוח רובע שדה דב: מסד עוז רוכשת את חברת ההנדסה של עמיקם אורן

החברה הנרכשת, CPM ניהול בנייה, זכתה ב־2020 בפרויקט לפיתוח הרובע בצפון ת"א, שעלותו 1.5 מיליארד שקל ● בהתאם להיקפי הפעילות של החברות, הרכישה מוערכת בסכום של 20 עד 50 מיליון שקל

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Reuters, Kyodo

מניית אנבידיה קופצת בחדות - ואיך זה קשור לתערוכת CES?

העלייה הנוכחית במניית ענקית השבבים נובעת מהציפייה הגדולה של וול סטריט למסיבת העיתונאים של החברה, בה המנכ"ל ג'נסן הואנג צפוי להכריז על פיתוחים חדשים ומרכזיים בפעילות של יצרנית השבבים

בנק ישראל / צילום: אורית דיל

תחזיות בנק ישראל ל-2025: הצמיחה תעלה, האינפלציה תרד, ומה יקרה למתווה הריבית?

בנק ישראל הותיר את הריבית על כנה ברמה של 4.5%, בהתאם לתחזיות המוקדמות ●  הרקע להחלטה, לדברי הנגיד: ההתפתחויות הגיאו-פוליטיות בחודשים האחרונים, במקביל לאישור התקציב בממשלה ● חטיבת המחקר של בנק ישראל מעריכה כי הריבית תרד השנה לרמה של 4.25%-4%

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

נגיד בנק ישראל על השקל: "לפי המודלים שלנו, היינו יכולים להיות במצב אחר לגמרי"

לאחר החלטת הריבית הראשונה ל-2025, פרופ' אמיר ירון התייחס לירידה בפרמיית הסיכון של ישראל ולשאלה מתי צפויה להגיע הורדת הריבית ● "בתרחיש המרכזי שלנו עדיין קיימת אי ודאות גבוהה, כבר ראינו שדברים יכולים להשתנות במהירות"

צילום: Shutterstock

השיג ציון 100 במרמה: סטודנט חשוד בפריצה למחשבים של מרצים

הסטודנט, בן 32, נכנס במהלך לימודי הווטרינריה בפקולטה לחקלאות ברחובות לחשבונות ה"מודל" של מרצים שלו, שאיתם עבד גם בבית החולים הווטרינרי בבית דגן, כדי להשיג שאלוני מבחנים – וכך שיפר את ציוניו ו"נקם" בסטודנט שאיתו היה מסוכסך ● הפרקליטות מייחסת לו זיוף, קבלת דבר במרמה, פגיעה בפרטיות וחדירה לחומר מחשב

קובי מרנקו, מנכ''ל ארבה רובוטיקס / צילום: דיוויד גראב

בזכות הסכם עם אנבידיה: הישראלית שמזנקת בחדות בוול סטריט

מניית חברת האוטוטק ארבה רובוטיקס מזנקת עם פתיחת שבוע המסחר בוול סטריט בכ-60% בעקבות דיווח על שיתוף-פעולה עם אנבידיה ● במסגרת המהלך, טכנולוגיית הרדאר של ארבה משתלבת בפלטפורמת אנבידיה כדי לאפשר מיפוי נתיב פנוי מדויק המבוסס על עיבוד בינה מלאכותית

בנק ישראל / צילום: אורית דיל

איך נקבעת ריבית בנק ישראל, ומה ההשפעה שלה על האזרחים?

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: המוניטור מבאר מושגים ● אחת לשבוע נבאר מושגים מקצועיים מעולמות הממשל והמדיניות, במטרה להעמיק את הידע ואת ההיכרות של הקוראים עם המערכת הציבורית ● והפעם: איך נקבעת ריבית בנק ישראל, ומה המשמעות לאזרחים?

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

המועמדת של מירי רגב ליו"ר חברת נתיבי איילון נפסלה

הוועדה לבדיקת מינויים בראשות החברות הממשלתיות פסלה את מינוי נורית דאבוש, חברה בנבחרת הדירקטורים, ליו"ר חברת נתיבי איילון ● בין הסיבות: "אי התאמתה לצרכיה המיוחדים של החברה"

גלי בהרב מיארה, רואי כחלון, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת, שלי פדן, Shutterstock

"בג"ץ יפסול": למרות הודעת נתניהו, ספק אם כחלון ימונה למ"מ נציב שירות המדינה

היועמ"שית קבעה לגבי מועמד ראש הממשלה עו"ד רואי כחלון כי "יש פערים בין האופן שבו הוצג ניסיונו המקצועי לתשתית העובדתית" ● למרות זאת הודיע נתניהו כי הוא ימונה לתפקיד מ"מ נציב שירות המדינה ● מומחים מעריכים: סיכוי גבוה שבג"ץ יתערב וימנע את המינוי

גל רכישות במשק / אילוסטרציה: Shutterstock

נתונים חדשים חושפים גל רכישות במשק, רגע לפני שהגזירות נכנסו לתוקף

הישראלים נערכו לגזירות של האוצר והקדימו עסקאות גדולות לפני עליית המסים, בהן של כלי רכב, ריהוט ואפילו דירות ● עפ"י הערכות בענף, היקף נטילת המשכנתאות בדצמבר מהווה שיא של שלוש שנים ● בבנק הפועלים משערים: "הדבר יביא לצמצום הצריכה בפתיחת השנה"

מנכ''ל בנק ירושלים, יאיר קפלן / צילום: רמי זרנגר

בנק ירושלים מנסה שוב: מגיש הצעה חדשה לישראכרט

בנק ירושלים שיגר אמש מכתב עם הצעה משופרת להשתלטות על חברת ישראכרט - וזאת על אף שישראכרט העדיפה את הצעתה של דלק ואתמול חתמה עימה על הסכם השקעה חדש

שר המשפטים, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

לוין מבקש מיו"ר הוועדה הבוחנת לתת פקטור בבחינות לשכת עורכי הדין

שר המשפטים יריב לוין פנה ליו"ר הוועדה הבוחנת העורכת את בחינות לשכת עוה"ד, השופט בדימוס עודד מודריק, וביקש ממנו לתת תוספת ניקוד לציוני הנבחנים בבחינה שנערכה בדצמבר ● בפנייתו כתב: "התוצאות מעידות על כך שהבחינה הייתה קשה באופן מיוחד, שעה שבנסיבות הקיימות היה דווקא ראוי להתחשב ולהקל"

יפעת שאשא ביטון ורמי שביט / צילום: מארק ישראל סלם/ג'רוזלם פוסט, יונתן לוי

בעלי המשביר על מינוי שאשא-ביטון ליו"ר ב-20% משרה: "העובדים מתים עליה"

רמי שביט על השרה לשעבר יפעת שאשא-ביטון שתשמש בתפקיד יו"ר המשביר יום בשבוע: "הסתובבתי איתה בסניפים, והעובדים שלנו מתים עליה, מנשקים ומעריצים אותה. תפקיד של יו"ר לא מצריך יותר מזה בחברה בסדר הגודל שלנו"

שדה התעופה רמון / צילום: Shutterstock

בקרוב ניתן יהיה לטוס לאתונה משדה התעופה ברמון

החל מחודש פברואר חברת ישראייר תפעיל קו חדש של טיסות ליוון משדה התעופה רמון, כך הודיעה חברת התעופה ● מאז מגפת הקורונה טיסות חוץ משדה התעופה הושבתו, והוא משמש לטיסות פנימיות בלבד

ג'ורג'יה מלוני ודונלד טראמפ / צילום: Reuters

איטליה בוחרת צד: הפגישה שנשמרה בסוד עם טראמפ וחוזה הענק עם מאסק

ג'ורג'ה מלוני, ראשת ממשלת איטליה, תועדה כשהיא עולה לרגל ונפגשת בסוף השבוע עם נשיא ארה"ב המיועד טראמפ, באתר הנופש בפלורידה שבבעלותו ● כיצד אילון מאסק קשור לאירוע ומדוע כל הסימנים מראים על הקמת ציר עצמאי בין איטליה לאמריקאים