גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דמי הניהול בקרנות הכספיות זינקו עד פי שלושה. האם להוציא את הכסף?

העלאת דמי הניהול בקרנות הכספיות נשמעת דרמטית אך בפועל מדובר על תוספת של עשרות שקלים בודדים בשנה והן עדיין מספקות תשואה גבוהה משמעותית מהפיקדונות הבנקאיים ● ליאור כגן, מיטב: "קרן כספית זו דרך להתמודד עם יוקר המחיה" ● אייל גורן מאי.בי.אי: "בפיקדון בבנק אתה מקבל הרבה פחות, פשוט לא קוראים לזה דמי ניהול"

קרנות כספיות. שימו לב לדמי הניהול / עיבוד: טלי בוגדנובסקי
קרנות כספיות. שימו לב לדמי הניהול / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

דמי הניהול בקרנות הכספיות זינקו השבוע בחדות (עד פי שלושה) וגרמו לתסיסה הן ברשתות החברתיות והן בחדשות. 

ישראכרט בדרך לתשובה: מנורה בחרה לא לשפר את הצעת הרכישה  
13% בשנה: שוק הפנסיה והגמל מציג תשואות חלומיות לחוסכים 

בכמה עלו דמי הניהול, האם הקרנות הכספיות עדיין מומלצות לשנת 2025, גם לאחר העלאת דמי הניהול, ובהשוואה לפיקדונות בבנקים, מי לא העלה את דמי הניהול והאם זו סיבה לעבור מנהל?

כמדי שנה, מעלות קרנות הנאמנות את דמי הניהול שלהן בעשרות קרנות כל אחת (לאורך כל השנה מותר להן להוריד ופעם בשנה להעלות). השנה עלו דמי הניהול ביותר מ-250 קרנות נאמנות (מתוך כ-2,300 קרנות שונות).

מה שתפס את הכותרות היא העלאת דמי הניהול בקרנות הכספיות, המוצר שהפך פופולארי עם עליית הריבית במשק ובו מנוהלים כיום כ-150 מיליארד שקל, כרבע מכל תעשיית קרנות הנאמנות כולה. מדובר במוצר טוב לחיסכון לטווחים קצרים שמעוניינים לשמור על כסף בזמינות גבוהה, שכן הוא נותן למשקיע מעט פחות מריבית בנק ישראל (כיום 4.5%) כשהמוצר גם משמש כמגן אינפלציוני שכן המס הוא רק על הרווח הריאלי (בניכוי אינפלציה), וזאת בניגוד לאלטרנטיבה - פיקדון בבנק לטווח של מספר חודשים - שבו המס הוא 15% נומינלי, כלומר מהרווח על השקל הראשון. בנוסף, הקרנות הכספיות נזילות ברמה יומית, כלומר ניתן לקנות ולמכור אותן בכל יום, וזאת בניגוד לפיקדון ש'נעול' לתקופה.

אלא שהעלאת דמי הניהול השנתית הובילה לכותרות ודיונים בחדשות וברשתות החברתיות כאשר חוסכים רבים שאלו האם בעקבות העלאת דמי הניהול צריך למכור את הקרנות הכספיות. בפורום באתר הבלוג הפיננסי "הסולידית" למשל המליץ משתמש ותיק בשם "ביולוג ירושלמי" "למכור את קרן הכספית הנוכחית ברגע שהם מעלים דמי ניהול... ביחד כולנו נחנך את המנפיקים ואת החברות שלא להעלות דמי ניהול".

בהודעה אחרת הוא הוסיף כי "לדעתי הן (קרנות הנאמנות. נ"א) עושות את זה בשביל להרוויח על אותם הלקוחות שרכשו את הקרן הכספית שלהם כשהיא הייתה זולה לניהול, והם לא ישימו לב שדמי הניהול עלו ועדיין יישארו בדמי הניהול הגבוהים יותר שעלו בינתיים".

בכמה עלו דמי הניהול בקרנות הכספיות?

ואכן, הגופים השונים הקפיצו ברובם את דמי הניהול. כך, בית ההשקעות מור מ-0.19% ל-0.22%, מגדל מ-0.18% ל-0.22%, ילין לפידות וקסם מ-0.12% ל-0.19% כל אחת, אנליסט מ-0.15% ל-0.185%. שני הגופים שהקפיצו הכי הרבה את דמי הניהול הם אלטשולר שחם שהעלות אצלו זינקה מ-0.06% ל-0.175% ואי.בי.אי עם הקפצה מ-0.09% לכמעט 0.17%.

מדובר בזינוק בדמי ניהול של כמעט 100% במקרה של אי.בי.אי ושל 200% במקרה של אלטשולר שחם. אגב, מיטב והראל לא שינו השנה את דמי הניהול (אחרי שמיטב הקפיצו אותו בשנה שעברה ב-31% ובקרן נוספת שלהם בשם 'ניהול נזילות' הם הקפיצו את דמי הניהול ב-340% ל-0.22%).

אלא שאחרי הזינוק המרשים באחוזים צריך להסתכל גם על המספרים המוחלטים. על פי בדיקת גלובס, גם אחרי הקפצת המחירים, המשמעות היא שעל כל סכום של 100 אלף שקל שיש לכם בקרן כספית תשלמו דמי ניהול שנתיים של 169-250 שקל לקרן המנהלת, כלומר, תוספת תשלום של כמה עשרות שקלים בשנה בסך הכל.

בבנקים כמובן לא מזילים דמעה כשהם רואים את הכותרות עוסקות בדמי הניהול של קרנות הנאמנות. הבנקים, שמפיצים את הפיקדונות הבנקאיים ומעדיפים לשווק אותם על פני פיקדונות, גם נהנים מעמלת הפצה של 0.1%, כלומר בחלק מהמקרים יותר מחצי מדמי הניהול של הקרנות הכספיות הולך בכלל לבנקים.

צריך לזכור שגם אחרי הזינוק בהיקף הכספי בקרנות הכספיות (מכ-16 מיליארד שקלים בסוף שנת 2021 לסכום של 150 מיליארד שקל בסוף 2024), עדיין מדובר בטיפה בים ביחס לפיקדונות בבנקים. לשם השוואה, הציבור הזרים באותו הזמן לפיקדונות בבנקים פי עשרה, כמעט 1.5 טריליון שקל. בחשבונות העו"ש והמזומן של הציבור, שאינם נושאים ריבית, 'שוכבים' כעת כחצי טריליון שקלים נוספים.

לדברי ליאור כגן, מנכ"ל מיטב קרנות נאמנות, "מי שמנתב את הכספים אלה הבנקים. אסור ליועץ בבנק להמליץ על קרן כספית אלא רק ללקוח מיועץ. פקיד בבנק לא יכול להמליץ עליה, לכן גם רשות ניירות ערך מקדמת אפשרות של קרנות כספיות שתוכל להתחייב פחות או יותר על ריבית".

חולשה נוספת של הקרנות הכספיות היא שמדובר במוצר מסורבל יחסית ופחות נגיש לציבור הרחב מאשר פיקדונות. "אנשים חוששים מקרן כספית, זה כמו לקנות נייר ערך וזה מפחיד אנשים. פיקדון זה קל ומובן, שתי לחיצות באפליקציה ונגמר" אומר גורם בשוק.

אייל חיים, סמנכ"ל שיווק של איילון קרנות נאמנות מוסיף כי "שוק קרנות הנאמנות הוא הכי תחרותי שיש. כולם מדברים על העלאת דמי הניהול פעם בשנה אבל אף אחד לא מדבר על זה שבמהלך השנה קרנות גם מורידות דמי ניהול. העליות כעת הן לא דרמטיות ועדיין המחירים בקרנות הכספיות הוגנים מאוד. פשוט עד היום הקרנות סבסדו את המוצר לציבור, כי הם מעבירים עמלת הפצה של 0.1% לבנקים, וכעת החברות רוצות גם מעט להרוויח".

מדוע קרן כספית עדיפה עדיין על הפיקדונות?

מבחינת הציבור לא משנה האם הבנקים או קרנות הנאמנות גוזרים את דמי הניהול בדרך אלא האם מדובר בפגיעה מספיק משמעותית שצריכה לגרום לחוסך לוותר על הקרנות הכספיות ולבחור באלטרנטיבה אחרת, כלומר בפיקדונות הבנקאיים. לדברי כגן, "לא צריך להסתכל רק על העלייה בדמי הניהול אלא על השאלה כמה כסף אני מקבל בפיקדון בבנק. למרות עליית המחירים, קרן כספית היא לא חלק מיוקר המחיה אלא עוזרת לך להתמודד איתו. מי שחוסך בקרן כספית ומקבלים כמה אלפי שקלים בשנה זה עוזר להתמודד עם ההתייקרות של המחירים בסופרמרקט, כי קיבלת תשואה על הכסף שלא קיבלת בעבר".

אייל גורן, משנה למנכ"ל אי.בי.אי קרנות נאמנות מוסיף כי "הקרנות הכספיות התחילו לגייס סכומים גדולים מאוד כאש ריבית בנק ישראל הייתה 2% וכעת היא 4.5% כבר תקופה ארוכה. המשקיעים מקבלים על אותו מוצר עוד 2.5% ריבית, ודמי הניהול כמעט ולא עלו. במבחן עלות תועלת, עדיין הקרנות הכספיות עדיפות וצריך לזכור שזה בלי להתווכח עם הבנק".

ואכן, על פי נתוני בנק ישראל, הפיקדון הממוצע של משק בית הוא לתקופה של קצת יותר מחצי שנה והציבור קיבל עליו ריבית ממוצעת של 3.14% בלבד, זאת כאשר מנגד הריבית הממוצעת בקרן כספית הגיעה בשנה האחרונה ל-4.3% בממוצע (אחרי הורדת דמי ניהול). כלומר פער תשואה של יותר מ-1% לטובת הקרנות הכספיות.

במספרים, על כל 100 אלף שקל שהייתם מפקידים בפיקדון הייתם מקבלים כ-3,140 שקלים (לפני מס) ואילו על אותם 100 אלף שקלים בקרן כספית הייתם מקבלים כ-4,280 שקלים (לפני מס). פער של 1,140 שקלים לטובת הקרן הכספית. יתרון המס עובד גם הוא לטובת הקרנות הכספיות שכן המס במקרה שלהן הוא כאמור ריאלי, האינפלציה השנה בישראל (עד נובמבר) עמדה על 3.4% כך שאחרי מס הייתם נשארים בקרן הכספית עם כ-3,400 שקל. במקרה של פיקדון הייתם נשארים בסוף הדרך עם כ-2,670 שקלים. פער של 730 שקלים לטובת הכספיות. גם אחרי תוספת דמי הניהול כעת מדובר על פער של יותר מ-600 שקלים לטובת הקרן הכספית.

אלא שהפער האמיתי אפילו גדול יותר. אף כלכלן לא מעריך שהריבית תיפול בשנה הקרובה לאזור ה-2% ועדיין בפיקדונות הבנקאיים הציבור מקבל בחודשים האחרונים ריבית חציונית (כלומר חצי קיבלו פחות מהריבית הזו) לתקופה של חודש שמקבילה לריבית שנתית של 1.87% לכל היותר בבנק עם הריבית הגבוהה ביותר, מזרחי טפחות, ורק חצי אחוז בבנק הכי פחות מפרגן, מרכנתיל. בבנקים הפועלים ולאומי הריבית החציונית עומדת כעת על 1.2%-1.3% בלבד. במקרה הזה, הפער מול הריבית שניתן לקבל בקרן כספית מסתכם באלפי שקלים.

אם נחזור לתחילת שנת 2024, גם אז הריבית לתקופה של חודש עמדה על פחות מ-2% ברוב הבנקים, ובחודש אפריל היא עמדה על 1.5%-1.75% בלבד. גורן מאי.בי.אי מסביר זאת בצורה חריפה יותר: "בבנק כביכול אין דמי ניהול. אבל פער הריביות מול הקרנות הכספיות זה כסף שנשאר בבנק ולא מגיע לחוסך. הפיקדון הוא כאילו שאתה מקבל קרן כספית עם דמי ניהול של 1.5%. בפיקדון בבנק אתה מקבל הרבה פחות, פשוט לא קוראים לזה דמי ניהול. אם הבנק מקבל 4.5% ונותן לך 3% זה לא דמי ניהול? הוא תוהה".

הציבור חוסך בפיקדונות בעיקר לטווח קצר מאוד

חשוב לציין שמי שמגיע עם סכום כסף גבוה ומתמקח עם הבנק יכול לקבל ריביות טובות יותר, אבל נתוני הריבית החציונית של בנק ישראל מראים עד כמה גדול הפער לעומת הריביות שמקבל הציבור בבנקים.

גורם בשוק מציין כי ככל שאדם מוכן להאריך את משך זמן החיסכון שלו בבנק, הפיקדונות הבנקאיים עשויים להפוך לאטרקטיביים יותר, אך על פי סקירת המערכת הבנקאית לשנת 2023 של בנק ישראל, רוב הציבור, מעדיף לשמור על נזילות.

כך, כמחצית מהפיקדונות של הציבור היו לתקופות קצרות של עד שלושה חודשים (36% מכל הפיקדונות הם לתקופה של עד חודש). בבנק ישראל ציינו כי גם בתחילת שנת 2024 המגמה נשמרה כאשר הפיקדונות לטווחים של יותר משנה היוו פחות מ-10% מכלל הפיקדונות. במילים אחרות, מבחינת הציבור בישראל האלטרנטיבה לקרנות כספיות הם פיקדונות לטווחים קצרים ולא לטווחים של שנה ומעלה.

כגן, ממיטב מוסיף כי "קרן כספית היא מוצר שוויוני. אם תבוא עם 5,000 שקל או עם מאות אלפי שקלים או אפילו כמה מיליוני שקלים תקבל את אותה ריבית. בניגוד לכך בפיקדונות בנקאיים, אם תבוא עם 5,000 שקל תקבל כמעט כלום. גם הנזילות חשובה מאוד לציבור. עובדה שיש מאות מיליארדי שקלים שנמצאים בעו"ש ובכלל לא צוברים ריבית".

גורן מאי.בי.אי מעריך שגם אם ריבית בנק ישראל תרד ב-2%, עדיין הקרנות הכספיות תהיינה עדיפות על הפיקדונות "כי במקרה כזה גם הבנקים ייתנו גם הם ריביות הרבה יותר נמוכות. כל עוד הריבית במשק גדולה מאפס קרן כספית עדיפה על פיקדון. וצריך לזכור גם שלנעול הכסף לשנה זה לא אותו מוצר כמו האפשרות לצאת אחרי חודש". מצד שני גורן מסכים שפיקדון עשוי להיות עדיף לחוסכים שמוכנים לוותר על הנזילות (כסף זמין באופן מיידי) ולנעול את הכסף לשלוש שנים ויותר. "אלא שבמקרה כזה כבר עדיף לשלב נכסי סיכון כמו אג"ח ומניות".

חיים מאיילון מעריך גם הוא שהקרנות הכספיות ימשיכו להיות אטרקטיביות לפחות בשנה הקרובה: "גם אם תהיה הורדת ריבית ראשונה באפריל-מאי עדיין התשואה השנתית של הקרנות הכספיות יהיו כ-4% בשנה הקרובה, זה משמעותית טוב מהפיקדונות. הציבור מתחיל להמבין שקרנות כספיות עדיפות על הפיקדונות ולכן אני מעריך שהשוק יגדל אף מעבר ל-150 מיליארד שקל שיש בו כעת".

האם לעבור לקרן כספית שלא העלתה השנה את דמי הניהול?

גורן מסביר כי מה שחשוב הוא לא בכמה חברת ניהול הקרנות העלתה את דמי הניהול אלא מהם דמי הניהול בפועל: "זה לא משנה באיזה שיעור דמי הניהול עלו, בסוף כל משקיע צריך לשאול את עצמו איפה יש דמי ניהול אטרקטיביים. אם נניח יש קרן כספית בדמי ניהול של 0.19% והיא לא העלתה אותם ומנגד קרן אחרת העלתה אותם ל-0.16%. השנייה עדיין זולה יותר אז למה להעביר?"

עם זאת גורן מסכים שלקראת סוף השנה זה שוב יהיה רלוונטי: "המשקיעים יודעים שאי אפשר להעלות את דמי הניהול עד סוף השנה. כרגע יש ודאות, אבל זה נכון שכאשר שקונים קרן כספית באוקטובר, נובמבר או דצמבר, זה יותר רלוונטי, צריך חשוב מה יקרה אם דמי הניהול יעלו. אבל כרגע יש ודאות".

חיים מאיילון סבור כי גם אם קרן העלתה את דמי הניהול זו לא סיבה לעבור: "צריך לזכור שמעבר בין קרנות כספיות זה אירוע מס. האם עלייה של 0.1% בדמי ניהול שווה מעבר כזה? לדעתי לא. בנוסף, אי אפשר לדעת איזו קרן תשיג יותר תשואה, האם דווקא זו שלא העלתה את דמי הניהול אבל הייתה יקרה יותר גם קודם".

גם בפיקוח על הבנקים בבנק ישראל ערים לכך שלציבור קשה להשוות בין פיקדונות וקרנות כספיות ולכן הפיקוח מקדם בימים אלה טיוטת הוראה, בשיתוף רשות ניירות ערך, שתחייב את הבנקים לפרסם באתר הבנק מידע ללקוחות, יחד עם הפיקדונות ובצורה אחידה, גם על קרנות כספיות ומק"מ (מלווה קצר מועד של בנק ישראל), זאת כדי "להגביר את יכולת ההשוואה של הלקוחות ואת התחרות במערכת הפיננסית".

בפיקוח על הבנקים מבהירים גם כי "על המידע להיות זמין ונגיש ללקוחות, ועליו להופיע במקום מובלט, ברור ומרכזי, ושעל התאגיד הבנקאי לוודא כי ניתן לאתר את הפרסום המרוכז בקלות" וכי "יש לאפשר ללקוח לבצע סינון ראשוני לפי תקופת השקעה רצויה ומטבע".

עוד כתבות

נתוני שוק הרכב החדש והמשומש / צילום: Shutterstock, alexfan32

הנתונים שמראים: גניבות הרכב זינקו, והחדשות הרעות באמת עוד לא הגיעו

רשות המסים מפרסמת נתונים על שוק הרכב ב-2023: מחירי המשומשות הפגינו ירידה, שוק הליסינג שמר על יציבות ● הנסועה הפרטית הממוצעת נעה סביב 14.7 אלף ק"מ בשנה ● כמו כן צוין כי קיימת תופעה מדאיגה של גידול בגניבות כלי רכב

בנק ישראל / צילום: אורית דיל

תחזיות בנק ישראל ל-2025: הצמיחה תעלה, האינפלציה תרד, ומה יקרה למתווה הריבית?

בנק ישראל הותיר את הריבית על כנה ברמה של 4.5%, בהתאם לתחזיות המוקדמות ●  הרקע להחלטה, לדברי הנגיד: ההתפתחויות הגיאו-פוליטיות בחודשים האחרונים, במקביל לאישור התקציב בממשלה ● חטיבת המחקר של בנק ישראל מעריכה כי הריבית תרד השנה לרמה של 4.25%-4%

מנכ''ל בנק ירושלים, יאיר קפלן / צילום: רמי זרנגר

בנק ירושלים מנסה שוב: מגיש הצעה חדשה לישראכרט

בנק ירושלים שיגר אמש מכתב עם הצעה משופרת להשתלטות על חברת ישראכרט - וזאת על אף שישראכרט העדיפה את הצעתה של דלק ואתמול חתמה עימה על הסכם השקעה חדש

עו''ד רואי כחלון / צילום: שלי פדן

בג"ץ קבע דיון בעתירה לביטול מינוי רואי כחלון לנציב שירות המדינה

בעתירה שהוגשה ע"י התנועה לאיכות השלטון, נטען כי המינוי לוקה בחוסר סבירות קיצוני נוכח הפגיעה בנציבות שירות המדינה ובמעמדה, ובפרט ברציפות התפקודית שלה ● מהתנועה נמסר: "מינויו של אדם חסר ניסיון ניהולי בכיר לתפקיד הרגיש והחשוב של נציב שירות המדינה מהווה פגיעה אנושה במערך השירות הציבורי ובאופיו הממלכתי" ● הדיון בעתירה יתקיים ב-13 בינואר

המלאי הגדול צפוי לאזול / עיבוד: טלי בוגדנובסקי צילום: יוסי כהן

הדגמים שהתייקרו והמלאים החריגים: היום שאחרי הגזירות בשוק הרכב כבר כאן

השנה החדשה נפתחה עם עליות לא דרמטיות יחסית במחיריהם של רוב דגמי הרכב - שלעיתים כללו רק את עליית המע"מ - וזאת בזכות המלאים הענקיים שצברו היבואנים ● אולם בהמשך השנה ניתן לצפות להתייקרויות משמעויות יותר, שירחיבו את חדירת הסיניות לישראל

יו''ר מפלגת החירות האוסטרית, הרברט קיקל / צילום: ap, Andreea Alexandru

הימין הקיצוני באירופה מתחזק: זו המפלגה שתרכיב את ממשלת אוסטריה

נשיא אוסטריה, אלכסנדר ואן-דר-באלן, הטיל את מלאכת הרכבת הקואליציה על הרברט קיקל, העומד בראש מפלגת החירות האוסטרית, ששורשיה נאצים ● המפלגה מובילה קו ביקורתי כלפי סיוע צבאי לישראל, חבריה היו מעורבים בתקריות אנטישמיות וניאו-נאציות, ולפי סקרים, תומכיה הם הכי פחות פרו-ישראלים

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

האיש החזק בנדל"ן: למה ריכוז הסמכויות בידיים של יהודה מורגנשטרן מדאיג רבים בענף

חבילה חדשה שתתגמל בכירים שיפרשו מהמגזר הציבורי מגבירה את ההערכות שיהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון ו"האיש של גולדקנופף", ימונה לתפקיד מנהל רמ"י במקום ינקי קוינט ● החשש בענף: הגוף הנדל"ני המשפיע יהיה ריכוזי, בשוק ששווה מיליונים

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

שני לוחמים נפצעו קשה בבית חאנון שבצפון רצועת עזה

בכיר בחמאס לערוץ א-שרק הסעודי: "הסכמנו לשחרר 34 חטופים ברשימה שהעבירה ישראל, בהתאם לקריטריונים שסוכמו בסבב האחרון של המו"מ" ● שי אלבג, אחותה של החטופה לירי אלבג, על אות החיים: "לירי שאני מכירה היא חזקה, יפה, צוחקת. לא מגיע לך הסבל הזה אפילו עוד רגע אחד"

שר המשפטים יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

ממשיך לדחות את ההצבעה: אלו המשפטנים שלוין זימן לוועדה לבחירת שופטים מחר

מחר בשעה 19:00 תתכנס הוועדה לבחירת שופטים במשרדו של שר המשפטים בירושלים. גם במועד זה לא צפויה הצבעה על בחירת נשיא לעליון ● לוין הזמין, באופן חריג ותקדימי, משפטנים שהגישו הסתייגויות נגד מינויו של מ"מ הנשיא יצחק עמית להופיע בפני הוועדה

אירוע חשיפת החברות המשתתפות בכנס, לאס וגאס / צילום: נבו טרבלסי

זיהוי דיפ פייק וסיוע רגשי: תערוכת CES נפתחת, עם דגש על צרכי הדור הצעיר

תערוכת הטכנולוגיה המשפיעה בעולם יוצאת לדרך: מאות חברות יציגו את הפיתוחים שיעצבו את חיינו בשנים הקרובות ● מוצרים חדשניים מנסים לשפר את איכות השינה ואת הרגלי התזונה של הצרכנים, ואף לספק להם כתף תומכת ● ויש גם פתרונות להתמודדות עם סכנות ה־AI

ג'ו ביידן, נשיא ארה''ב במטה USW - איגוד עובדי פלדה / צילום: Reuters, Kyle Mazza

יריית הפרידה של ביידן: תעשיית פלדה לא תימכר ליפן בשל "איום לביטחון הלאומי"

נשיא ארה"ב היוצא מאמץ את שיטות טראמפ, טיפה מאוחר מדי ● הוא אוסר על ענקית פלדה יפנית להציל את U.S. Steel השוקעת תמורת 14 מיליארד דולר​ ● הפלדה האמריקאית התחילה לשקוע עוד לפני 50 שנה, אבל ימי הזוהר שלה מעוררים נוסטלגיה ומסנוורים פוליטיקאים

באר שבע. עיר מסוכנת למשקיעים / צילום: Shutterstock

העיר שהייתה כוכבת והפכה למלכודת למשקיעי הנדל"ן

נתוני האוצר העלו כי באר שבע במקום ראשון בשיעור הדירות הנמכרות בהפסד ריאלי, לעתים של עשרות אלפי שקלים ● מדובר בעיקר בדירות ישנות, בזמן שהשוק מוצף בחדשות עם ממ"ד

יעקב נגל, לשעבר ראש המל''ל / צילום: לע''מ

המלצות ועדת נגל הוגשו לראש הממשלה: תקציב הביטחון יגדל, שאלת המימון נותרה פתוחה

תוספת ההתעצמות עליה המליצה ועדת נגל, 133 מיליארד שקל על פני עשור, נמוכה מהמינימום שביקשה מערכת הביטחון ● מנגד, אף שניתן לוועדה מנדט לכך, היא נמנעה מלהצביע על מקורות למימון העלויות - וגלגלה את האחריות חזרה למשרד האוצר ולבנק ישראל ● באוצר מאוכזבים: לא ניתן מספיק דגש על התייעלות פנימית

ג'ורג'יה מלוני ודונלד טראמפ / צילום: Reuters

איטליה בוחרת צד: הפגישה שנשמרה בסוד עם טראמפ וחוזה הענק עם מאסק

ג'ורג'ה מלוני, ראשת ממשלת איטליה, תועדה כשהיא עולה לרגל ונפגשת בסוף השבוע עם נשיא ארה"ב המיועד טראמפ, באתר הנופש בפלורידה שבבעלותו ● כיצד אילון מאסק קשור לאירוע ומדוע כל הסימנים מראים על הקמת ציר עצמאי בין איטליה לאמריקאים

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Reuters, Kyodo

מניית אנבידיה קופצת בחדות - ואיך זה קשור לתערוכת CES?

העלייה הנוכחית במניית ענקית השבבים נובעת מהציפייה הגדולה של וול סטריט למסיבת העיתונאים של החברה, בה המנכ"ל ג'נסן הואנג צפוי להכריז על פיתוחים חדשים ומרכזיים בפעילות של יצרנית השבבים

נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

האיום שבלם את שביתת הפתע של עובדי נמל אשדוד

ההסתדרות הודיעה על עיצומים בנמל אשדוד בעקבות מתן עדיפות לעובדים זמניים במשמרות ● משרדי התחבורה והאוצר הודיעו כי יעניקו רציפים נוספים למתחריו הישירים – דבר שהוביל להפסקת השביתה

שדה התעופה רמון / צילום: איל יצהר

האם ישראייר תחזיר את הפעילות הבינלאומית לנמל התעופה רמון המנומנם

חברת התעופה תשיק בקרוב קו חדש של טיסות שימריא פעמיים בשבוע משדה התעופה שליד אילת לאתונה ● שיתוף-פעולה מעניין בין האו"ם למכון הישראלי לחדשנות, והשכר של יו"ר המשביר החדשה ● אירועים ומינויים

קובי מרנקו, מנכ''ל ארבה רובוטיקס / צילום: דיוויד גראב

בזכות הסכם עם אנבידיה: הישראלית שמזנקת בחדות בוול סטריט

מניית חברת האוטוטק ארבה רובוטיקס מזנקת עם פתיחת שבוע המסחר בוול סטריט בכ-60% בעקבות דיווח על שיתוף-פעולה עם אנבידיה ● במסגרת המהלך, טכנולוגיית הרדאר של ארבה משתלבת בפלטפורמת אנבידיה כדי לאפשר מיפוי נתיב פנוי מדויק המבוסס על עיבוד בינה מלאכותית

בנק ישראל / צילום: אורית דיל

איך נקבעת ריבית בנק ישראל, ומה ההשפעה שלה על האזרחים?

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: המוניטור מבאר מושגים ● אחת לשבוע נבאר מושגים מקצועיים מעולמות הממשל והמדיניות, במטרה להעמיק את הידע ואת ההיכרות של הקוראים עם המערכת הציבורית ● והפעם: איך נקבעת ריבית בנק ישראל, ומה המשמעות לאזרחים?

טקס הסמכה של עורכי דין חדשים בירושלים / צילום: אוריה תדמור

רק שליש עברו: נתון חריג בבחינות לשכת עורכי הדין, ומי המוסד המוביל?

32.42% בלבד מהנבחנים שניגשו למבחן ההסמכה במועד דצמבר עברו את הבחינה, ואחוז המעבר בקרב הנבחנים לראשונה עמד על 49% ● מקרב בוגרי האוניברסיטאות עברו 72.3% ומקרב בוגרי המכללות – 21.92% ● יו"ר הלשכה, עמית בכר: "סיטואציה ייחודית, יש בסיס לטענות אודות קושי הבחינה" ● הלשכה צפויה לקדם הקלות למתמחים