גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יריית הפרידה של ביידן: תעשיית פלדה לא תימכר ליפן בשל "איום לביטחון הלאומי"

נשיא ארה"ב היוצא מאמץ את שיטות טראמפ, טיפה מאוחר מדי ● הוא אוסר על ענקית פלדה יפנית להציל את U.S. Steel השוקעת תמורת 14 מיליארד דולר​ ● הפלדה האמריקאית התחילה לשקוע עוד לפני 50 שנה, אבל ימי הזוהר שלה מעוררים נוסטלגיה ומסנוורים פוליטיקאים

ג'ו ביידן, נשיא ארה''ב במטה USW - איגוד עובדי פלדה / צילום: Reuters, Kyle Mazza
ג'ו ביידן, נשיא ארה''ב במטה USW - איגוד עובדי פלדה / צילום: Reuters, Kyle Mazza

את שאריות נשיאותו של ג'ו ביידן אפשר כבר להתחיל לחשב בשעות, כמעט בדקות. אבל כוחו החוקתי אינו פוחת אף כמלוא הנימה. אין לו עתיד, אבל יש לו הווה, עד הרגע האחרון ממש. הוא עדיין חותם על צווים ומחלק הוראות.

פגזים וחימושים ב-8 מיליארד דולר: מתנת הפרידה של ביידן לישראל 
שוויץ הזמינה מאלביט מל"טים, והיא לא מרוצה מהם 

בסוף השבוע שעבר הוא קיבל החלטה רבת משמעות בשביל הסחר הבין לאומי, בשביל יחסי ארה"ב עם אחת מבעלות בריתה החשובות ביותר, ובשביל עתיד הפוליטיקה האמריקאית. מקץ שנה של התחבטויות, הנשיא ביידן אסר את מימושה של עיסקת־ענק למכירת U.S. Steel, תשלובת הפלדה השנייה בגודלה באמריקה, לענקית הפלדה היפנית ניפון. הוא עשה כן בשם צורכי הביטחון הלאומי של ארה"ב.

צילה של העסקה התארך מעל וושינגטון, ומעל מרכזי תעשייה במערב התיכון של ארה"ב, זה שנתיים. לרוע מזלם של המוכרים ושל הקונים, היא נכרכה במערכת הבחירות לנשיאות, והפכה בזה לכדור משחק פוליטי. לא הועילה ליפנים הבטחתם להשקיע 2.7 מיליארד דולר בהרחבת קווי הייצור בארה"ב. ההיגיון המנחה עיסקאות רב־לאומיות לא פעל כאן. והוא לא פעל קודם כול מפני שעצם המילה הזו, 'פלדה', מרעידה נימים ופוגעת בעצבים חשופים. מצבה של תעשיית הפלדה, בייחוד במדינות המערב התיכון (פנסילבניה, אוהיו, אינדיאנה), משקף את שקיעת התעשייה הכבדה בארה"ב בחצי המאה האחרונה. הפלדה היתה לפנים היהלום שבכתר.

מפעלי ייצור של U.S. Steel בפנסיבלניה / צילום: Reuters, Gene J. Puskar

התעשייה העלתה חלודה

את U.S. Steel הקים ב־1901 הבנקאי רב הכוח ג'יי.פי. מורגן, ונשיאה הראשון היה צ'ארלס שוואב, כאשר מורגן ושוואב היו עדיין שמותיהם של אנשים חיים ופעילים, לא רק של המוסדות שהקימו.

אמריקה עמדה אז בעיצומה של מהפכה, שהעתיקה את כובד המשקל של כלכלתה מחקלאות לתעשייה, והפכה אותה למעצמת־על. התעשייה הכבדה התחילה לשקוע ברבע האחרון של המאה ה־20, במידה כזאת שמרכזי הייצור שלה התחילו להיקרא 'רצועת החלודה'. U.S. Steel עדיין היתה יצרנית הפלדה השמינית בגודלה בעולם ב־2008, אבל ירדה למקום ה־27 ב־2023. היא הוצאה ממדד ה־500 S&P עוד ב־2014. עדיין, נכסיה מוערכים בכמעט 20 מיליארד דולר.

בדצמבר 2023, U.S. Steel קיבלה את הצעת המחיר של ניפון - 14.1 מיליארד דולר, או 55 דולר למניה. ההצעה הגבוהה ביותר ממשקיע אמריקאי, ג'יימס בושארד, עמדה על 7.8 מיליארד דולר, או 35 דולר למניה.

היפנים יצאו מגדרם לשכך חששות. הם הבטיחו להשאיר את משרדי החברה בפיטסבורג, לפנים עיר התעשייה המפורסמת בפנסילבניה. הם הבטיחו לכבד את כל ההבנות עם האיגודים המקצועיים, והם הבטיחו להשקיע במפעלי .U.S Steel בחלקים אחרים של ארה"ב, בעיקר בגארי, אינדיאנה, בה היפנים תכננו לפתוח מפעל חדש בהשקעה של 300 מיליון דולר.

גארי, על הגדה הדרומית של ימת מישיגן, 40 ק"מ משיקגו, שייכת לקטגוריה הקלאסית של 'עיר של חברה אחת' (company town). היא נבנתה ב־1906, כדי לשכן את עובדיה של U.S. Steel. היא קרויה על שם היו"ר הראשון של החברה, אלברט הנרי גארי. שקיעת הפלדה, משנות ה־70 ואילך, גבתה מחיר כבד מגארי.

אוכלוסייתה כיום קטנה בשני שלישים ממה שהיתה ב־1960. עירייתה נאלצה למכור בניינים בדולר אחד, מפני שלא היו לה המשאבים להרוס אותם בעצמה. הטרגדיה גדולה במיוחד מפני שרוב תושבי העיר הם שחורים (80%), והיא הראשונה באמריקה שבה נבחר ראש עיר שחור, ב־1967.

"כמעט לא תיוותר ארץ"

הנשיא ביידן, בעיצומה של שנת בחירות, והרבה לפני שפרש מן המרוץ, הודיע עוד במארס שעבר, כי בדעתו להתנגד לעסקה בטענה שהיא תפגע בבטחונה הלאומי של ארה"ב.

כאן שררה הסכמה בינו לדונלד טראמפ. זה האחרון חב במידה רבה את נצחונו בבחירות של 2016 להבטחה שהוא יציל את תעשיית הפלדה האמריקאית, ויחזיר את מקומות העבודה שאבדו למתחרות מעבר לגבול ומעבר לים, ממקסיקו עד הודו ועד סין, מטורקיה עד ברזיל. ההבטחה עוררה מלכתחילה ספקות ניכרים, אבל נראה שהיא הניבה די קולות כדי להעניק לטראמפ ניצחון דחוק בפנסילבניה, מרכיב חיוני במשוואת בחירתו.

בשנה השנייה של נשיאותו טראמפ הטיל מכסי עונשין של 25% על יבוא פלדה לארה"ב ו־10% על יבוא אלומיניום. בפגישה עם מנכ"לי התעשיות הוא הכריז, "כשנגיע אל היום שבו ארצנו לא תוכל עוד לייצר אלומיניום ופלדה, כמעט לא תיוותר לנו עוד ארץ". אפילו תומכיו בוול סטריט הנידו בראשיהם.

גם טראמפ וגם ביידן השתמשו בחוק מ־1962, המעניק לנשיא את הסמכות להגביל יבוא, אם משרד המסחר פוסק שנובעת ממנו סכנה לביטחון הלאומי.

התארכות זמן ההחלטה עוררה תקוות בקהילת העסקים, שביידן יאשר את המכירה, ויחסוך את הצורך להיתקל בחומה בצורה של סירוב אצל טראמפ. אבל נראה שהנשיא הדמוקרטי הזקן החליט כי מוטב שיריית הפרידה של נשיאותו תתיישב עם המוניטין שלו כידיד האיגודים המקצועיים, שהתנגדו לעסקה. הנשיא נולד בעיר תעשייה קטנה בפנסילבניה ששמה סקרנטון, בלב איזור של מכרות פחם. בימי שגשוגה, סקרנטון היתה בשר מבשרה של כלכלת הפלדה, התלויה בפחם.

איבדו את העובדים

המפלגה הדמוקרטית מתחרטת על הזיהוי ה'גלובליסטי' המזיק שלה, משנות ה־90 ואילך. מפלגת האיגודים והעובדים נעשתה תומכת מרכזית בסחר חופשי, ששינה מעיקרה את משוואת התעסוקה באמריקה. נשיאים דמוקרטיים (קלינטון, אובמה) לא עשו חיל בהסבת כוח העבודה מתעשיות מסורתיות אל כלכלת המידע והטכנולוגיה העלית. התוצאה היתה אובדן הדרגתי והרה־אסון של תמיכת העובדים, בייחוד במערב התיכון.

כך הוכשרה הקרקע לכניסתו של פופוליזם אנטי־גלובליסטי. דונלד טראמפ הוא התוצאה הלא־הכרחית. הוא אינו מהסס כלל בייחוס של 'איום על הביטחון הלאומי' לבעלות ברית היסטוריות של ארה"ב. מה שלא כן ביידן. הוא התאמץ מאוד לבצר בריתות ולייצב אותן.

יפן היא חולייה חיונית לחלוטין במערך ההגנה האמריקאי נגד סין במזרח האוקיינוס השקט. 50 אלף חיילים אמריקאיים חונים על אדמתה. וושינגטון עתה זה אישרה מכירה של טילי אוויר־אוויר ליפן ב־3.64 מיליארד דולר. יפן היא המשקיעה הזרה הגדולה ביותר בארה"ב, והיא מאפשרת מיליון מקומות עבודה.

הקביעה שתאגיד יפני מאיים על ביטחונה של אמריקה היא עלבון לכבודה של יפן וגם לשכל הישר. לפי הדיווחים, יועצו של ביידן לביטחון לאומי, ג'ייק סליבן, התנגד להחלטה. פוליטית, היא באה הרבה יותר מדי מאוחר. בסוף השבוע, טראמפ פלט הערכה מחמיאה על ביידן בחשבון המדיה החברתית שלו: "הנשיא הגרוע ביותר בתולדות ארצנו". נחמד.

רשימות קודמות בבלוג וביואב קרני . ציוצים (באנגלית) בטוויטר

עוד כתבות

ניסים ואטורי, הליכוד / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

האם מעולם לא עמד אדם לדין בגלל סיקור חיובי?

האם המציאו עבירה במיוחד בשביל ראש הממשלה נתניהו? דווקא יש תקדימים ● המשרוקית של גלובס

הכירו את מניות ''באטמן'' / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

תשכחו מ-7 המופלאות והכירו את "באטמן", הביטוי החדש של וול סטריט

זו הייתה שנה מעולה לענקית השבבים ברודקום שזינקה בכ־110% ונכנסה למועדון טריליון הדולר ● כעת, בשוק תוהים האם הגיע הזמן לצרף אותה לרשימת המופלאות

מנכ''ל אנבידיה ג'נסן הואנג  בתערוכת CES / צילום: ap, Anadolu

מנכ"ל אנבידיה ג'נסן הואנג לגלובס: אנחנו תמיד פתוחים מחשבתית לעסקאות חדשות מישראל

מנכ"ל אנבידיה ג'נסן הואנג מתייצב שוב על הבמה בתערוכת הטכנולוגיה הגדול בעולם בלאס וגאס כדי להשיב לשאלות עיתונאים מהקהל ● הואנג ענה בין היתר על שאלת גלובס על הגדלת ההשקעה בישראל בצל שלבי עצימות נמוכים

הואנג (אנבידיה), סו (AMD) רפי עמית (קמטק) / צילום: Shutterstock, רענן טל

הישראלית בוול סטריט שהציגה תשואה של אלפי אחוזים בעשור

דירוג 10 המניות עם התשואה השנתית הממוצעת הגבוהה ביותר בעשור האחרון מגלה רוב מובהק למניות השבבים, ואחת מהן תוצרת כחול לבן - קמטק ● אבל בדרך לתשואות החלומיות הללו, היו גם לא מעט ירידות חדות במיוחד ● כמו שצ'ארלי מאנגר אמר: הכסף הגדול נמצא בהמתנה

יצחק תשובה / צילום: הצלמניה של שרונה

ישראכרט בכיס של תשובה? לא כל כך מהר

קבוצת דלק וחברת כרטיסי האשראי חתמו כבר על הסכם לרכישת השליטה ● עם זאת, בכוחם של המוסדיים שמחזיקים במניות החברה וכן בכוחם של הרגולטורים לבלום את תשובה ● ניסיונות השכנוע של בנק ישראל ורשות התחרות כבר החלו חודשים לפני הגשת ההצעה. אבל האם זה מספיק?

האיראנים נסוגים מהשטח האסטרטגי החשוב ביותר שלהם

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: האיראנים שולחים את הכוחות שלהם בסוריה חזרה לטהרן, ובמקביל הצבא האיראני מגביר את האימונים לקראת כניסתו של טראמפ לתפקיד, הקור הקיצוני בעזה מוביל למות של תינוקות, והאמנים בפלורידה חייבים לחתום על סעיף תמיכה בישראל • כותרות העיתונים בעולם 

מימין: אורן בוסקילה, עומר כילף ואורן רוזנצוויג, שותפים מייסדים של אינוויז / צילום: דיויד גארב, דוברות אינוויז

הסכם שת"פ עם אנבידיה מקפיץ ישראלית נוספת ב-20%

חברת האוטוטק אינוויז דיווחה כי במסגרת תערוכת CES שנערכת בימים אלה בלאס וגאס, היא תציג כיצד הטכנולוגיה שלה פועלת באופן חלק עם הפלטפורמה DRIVE AGX Orin של אנבידיה ומציעה פיצ'רים מבוססי תוכנה שנועדו להאיץ את יישומי הנהיגה האוטונומית

אנת'רופיק. סך ההשקעה של אמזון בחברה מגיע לשמונה מיליארד דולר / צילום: Shutterstock

המתחרה של chat GPT רוצה לגייס לפי שווי של 60 מיליארד דולר

המתחרה של OpenAI הנתמכת על ידי אמזון הוערכה ב-18 מיליארד דולר בשנה שעברה ● כעת היא נמצאת בשיחות מתקדמות לגיוס 2 מיליארד דולר

סקנדרי בחצי מחיר / איור: גיל ג'יבלי

סקנדרי בחצי מחיר: בסטארט־אפים כבר לא נרתעים ממכירת מניות בהנחה

חברות הייטק פרטיות שהתקשו להשלים עם הערכות השווי הנמוכות שניתנו להן במסחר בשוק השניוני, מציגות בשנה החולפת שינוי גישה ומעודדות את עובדיהן למכור אופציות בהנחות של עשרות אחוזים ● הסיבה המרכזית: רצון לתגמל את העובדים בלי להוציא כסף מהקופה, עד הנפקה אפשרית בבורסה ● בשוק מדווחים: המשקיעים מדייקים את ההצעות שלהם

דיון בוועדת החוקה (ארכיון) / צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת

אושר בוועדת החוקה: לקוחות יוכלו לפטר את רואה החשבון שלהם בקלות

שינוי בתקנות רואי החשבון שעבר היום עתיד לשנות דרמטית את הפרקטיקה הנהוגה בעת החלפת רואי חשבון במהלך תקופת הביקורת ● בלב השינוי עומדת הוראה המבטלת את הדרישה הקיימת כיום לקבל את הסכמת רואה החשבון המוחלף למעבר הלקוח לרואה חשבון חדש; וכן ביטול היכולת של המוחלף לעכב את החלפתו במקרה של סכסוך כספי בינו לבין הלקוח

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Reuters, Kyodo

מניית אנבידיה קופצת בחדות - ואיך זה קשור לתערוכת CES?

העלייה הנוכחית במניית ענקית השבבים נובעת מהציפייה הגדולה של וול סטריט למסיבת העיתונאים של החברה, בה המנכ"ל ג'נסן הואנג צפוי להכריז על פיתוחים חדשים ומרכזיים בפעילות של יצרנית השבבים

ח''כ טלי גוטליב / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

גוטליב זומנה שוב לחקירה במשטרה והודיעה שלא תתייצב: "אמליץ לחדול לפניות אליי"

ח"כ טלי גוטליב זומנה ע"י להב 433 לחקירה, אך הודיעה כי לא תתייצב בשל טענה לחסינות מהותית ● המשנה לפרקליט המדינה לתפקידים מיוחדים הבהיר בתחילת השבוע  כי עליה להתייצב לחקירה במשטרה

אמיר ירון ובצלאל סמוטריץ' / צילומים: דוברות הכנסת, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הגירעון ב־2024 יהיה נמוך מהתחזיות, ולא בהכרח מהסיבות הנכונות

באוצר יציגו בימים הקרובים את הגירעון ל–2024, שעל פי ההערכות יהיה נמוך מ–7% ● אחת הסיבות לכך היא צעדים שביצעו ישראלים כדי להקדים את הגזירות: רכישות ומשיכת דיבידנדים

בנק ישראל / צילום: אורית דיל

תחזיות בנק ישראל ל-2025: הצמיחה תעלה, האינפלציה תרד, ומה יקרה למתווה הריבית?

בנק ישראל הותיר את הריבית על כנה ברמה של 4.5%, בהתאם לתחזיות המוקדמות ●  הרקע להחלטה, לדברי הנגיד: ההתפתחויות הגיאו-פוליטיות בחודשים האחרונים, במקביל לאישור התקציב בממשלה ● חטיבת המחקר של בנק ישראל מעריכה כי הריבית תרד השנה לרמה של 4.25%-4%

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט; מיקרו-סטרטג'י קפצה בכ-12%, מיקרון ב-10%

נאסד"ק עלה ב-1.3% ● נעילה חיובית בבורסות אירופה ● פולקסווגן הרחיבה את השותפות עם Xpeng ברשת טעינה לכלי רכב חשמליים בסין ● בלומברג: הבנק המרכזי של סין התחייב להגביר את התמיכה הפיננסית לחברות טכנולוגיה ולעידוד הצריכה, במטרה להחיות את הצמיחה הכלכלית ● לאחר שנתיים רצופות של זינוק מעל 20% ב-S&P 500, אנליסטים צופים לתשואה מתונה יותר השנה

פייר פואלייבר / צילום: Reuters, Patrick Doyle

פרו־ישראלי ותומך בקריפטו: "הטראמפ הקנדי" שעשוי לרשת את טרודו

ג'סטין טרודו הודיע על התפטרותו מראשות ממשלת קנדה לאחר 9 שנים בתפקיד ● מי שעשוי להחליף אותו, על פי הסקרים האחרונים במדינה, הוא פייר פואלייבר, מנהיג מפלגת השמרנים וראש האופוזיציה - שסגנונו, כמו גם עמדותיו, מזכיר לרבים את זה של הנשיא האמריקאי הנבחר

אלי אדדי, מנכ''ל סלקום / צילום: ענבל מרמרי

העלאת מחירי סלולר וסוכריה מהמדינה: מניות התקשורת שוברות שיאים

מניית סלקום זינקה לאחרונה לשיא של קרוב לשש שנים, והמתחרות פרטנר ובזק נסחרות ברמות שלא נראו מעל שנתיים ● הסיבות: התחרות שהתייצבה, עליית מחירים והטבה בשווי עשרות מיליוני שקלים שקיבלו לאחרונה מהמדינה

ארז דהבני, מנכ''ל ויו''ר בלדי, ועובדי המפעל / צילום: דן פרץ

מי שלא רצה אותה בזול יקנה ביוקר? בלדי מכוונת לשווי של 800 מיליון שקל בהנפקה

חברת שיווק הבשר של ארז דהבני נהנית מרוח גבית שסיפקו לה תוצאות חזקות ברבעון השלישי, ופועלת לגייס הון לפי שווי גבוה משמעותית מזה שבו נכשל הניסיון הקודם להכניס אותה לבורסה, באמצעות מיזוג לספאק

ח''כ יצחק פינדרוס / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

רשות שוק ההון על סלייס: "כשהלהבה תרד, נבדוק פנימית את הנהלים שלנו"

ועדת המשנה של ועדת הכספים דנה בפרשה שבה נעלמו כ-850 מיליון שקל מכספי החוסכים ● נציגי הרגולטור הבהירו, כי עד כה אותרו בין 50% ל-60% מהכספים ונשלל רישיון מסוכן ביטוח אחד ● לדבריהם, בקרוב יובא לכנסת תיקון לתקנות בנושא קופות גמל בניהול אישי

כוחות צה''ל בדרום לבנון / צילום: דובר צה''ל

צבא לבנון פורס כוחות בגזרה המזרחית והמערבית לאחר נסיגת ישראל

סמ"ר עידו שמיח נפל בקרב בצפון רצועת עזה ● מוקדם יותר היום הותר לפרסום גם כי רס"ן דביר ציון רווח, בן 28 מירושלים, מפקד פלוגה בגדוד 932 של חטיבת הנח"ל, נפל אתמול בקרב בצפון רצועת עזה. באותו קרב נהרג גם סרן איתן ישראל שכנזי ● צה"ל: כלי טיס של חיל האוויר תקף חוליית מחבלים חמושים ביהודה ושומרון ● 100 חטופים - 459 ימים למלחמה עדכונים שוטפים