יו''ר מפלגת החירות האוסטרית, הרברט קיקל / צילום: ap, Andreea Alexandru
לראשונה בהיסטוריה המודרנית של אוסטריה, מפלגה מהימין הקיצוני קיבלה את המנדט להרכיב ממשלה ולמנות קנצלר. נשיא אוסטריה, אלכסנדר ואן-דר-באלן, הטיל היום (ב') את מלאכת הרכבת הקואליציה על הרברט קיקל, העומד בראש מפלגת החירות האוסטרית, ששורשיה נאצים; תומכיה מזוהים עם הימין הקיצוני, והיא מובילה מדיניות המתנגדת להגירה למדינה. המפלגה מובילה קו ביקורתי כלפי סיוע צבאי לישראל, ותומכיה הם הכי פחות פרו-ישראלים, לפי סקרים שנעשו במערכת הפוליטית אחרי ה-7 באוקטובר 2023.
● עם מטוס פרטי ופתיל קצר, הפוליטיקאי שעשוי להיות אחד הקולות החשובים באירופה
● גם 120 אלף הרוגים לא יזיזו את מנהיג המדינה הגדולה בעולם, במיוחד כשהמערב חוזר לחבק
● השאירה מאחור את גרמניה ואת צרפת: המדינה שהפכה לכוכבת הכלכלית באירופה
קיקל קיבל את המנדט היום (ב'), בעקבות העובדה שהמשא ומתן בין שתי המפלגות הגדולות לשעבר של הפוליטיקה האוסטרית - מפלגת העם (ÖVP) מהמרכז-ימין והמפלגת הסוציאל-דמוקרטית (SPO) מהמרכז-שמאל - לא הגיעו להסכמה על ממשלת אחדות רחבה שנועדה למנוע את השלטון ממפלגת החירות (FPÖ). המשא ומתן נפתח אחרי הבחירות בספטמבר האחרון. מפלגת החירות, שידעה שערוריות רבות, התפטרויות וסקנדלים בשנים האחרונות, גרפה את מירב הקולות בבחירות הללו וקיבלה כ-29% מקולות הבוחרים. כעת, קיקל יצטרך להקים קואליציה עם מפלגת העם, שקיבלה כ-26% מקולות הבוחרים. קואליציה דומה שלטה בעבר באוסטריה, אך זו הפעם הראשונה שה-FPO תהיה בתפקיד המפלגה הבכירה בה, ותמנה קנצלר.
ההתפתחות, אם תבשיל לכדי הקמת קואליציה, מסמלת התחזקות נוספת של הימין המתנגד להגירה באירופה. באיטליה, מפלגות "אחיי איטליה" ו"הלגה" נמצאות כבר בשלטון, וכך גם בשבדיה ובפינלנד. בהולנד, מפלגת החופש של חירט וילדרס היא הגדולה ביותר במערכת הפוליטית; ובגרמניה, ניצבת "אלטרנטיבה לגרמניה", מהימין הקיצוני, במקום השני בסקרים לקראת הבחירות הכלליות ב-23 בפברואר. קיקל הצליח לשקם את המפלגה, אחרי שהיינץ כריסטיאן שטראכה, המנהיג הפופולרי שלה בעבר, התפטר, לאחר שתועד כשהוא מקבל הצעת שוחד לפני בחירות קודמות, בווילה באיביזה.
המפלגה הפגינה עמדות מרכזיות יותר בשנים האחרונות, ואינה מתנגדת לאיחוד האירופי, למשל, אבל היא רדופה בתקריות אנטישמיות וניאו-נאציות. למעשה, היא הוקמה כבר בשנות ה-50' על־ידי נאצים, והייתה בבחינת טאבו עד להגעתו של יירג היידר, שהפך אותה לכוח פוליטי משמעותי. היידר הפגין עמדות אנטי-ישראליות ואנטי-יהודיות, והיה מקורב למנהיגים אנטי-ישראליים, כמו קדאפי. לאחר שמת בתאונת דרכים, לקח אותה שטראכה לכיוון אנטי-איסלאמי, והציע "חיבוק דוב" לקהילה היהודית ולישראל. שטראכה הוזמן לישראל כמה פעמים, כולל לביקור ב"יד ושם", על־ידי תנועת הליכוד. בכירים במפלגה, כולל שרים, נפגשו אתו.
הקהילה היהודית באוסטריה מתנגדת בחריפות למפלגה
המפלגה אכן הפגינה עמדות פרו-ישראליות בשנים האחרונות, אולם אחרי המלחמה הנוכחית בעזה, המדיניות השתנתה ועמה השתנה גם הטון הכללי. העובדה כי המפלגה היא פרו-רוסית, מתנגדת נחרצות למלחמה באוקראינה ומהדהדת מסרים הנשמעים ממוסקבה, השתקפה בשורת אמירות נגד הסיוע הצבאי האירופי לישראל והתערבות בכלל במצב במזרח התיכון. מועמד המפלגה לבחירות לפרלמנט האירופי ביוני האחרון, הרלד וילימסקי, אמר כי התמיכה של אוסטריה בישראל היא "שגויה".
סקר שהתקיים אחרי מתקפת הטרור של חמאס ב-7 באוקטובר באוסטריה מצא כי רק 43% ממצביעי המפלגה הביעו סולידריות עם ישראל, לעומת 57% בציבור הכללי. זהו השיעור הנמוך ביותר מבין המפלגות באוסטריה.
לפני הבחירות האחרונות בספטמבר, הביע קיקל עמדות מתונות יותר בנוגע לתמיכה בישראל, בהשוואה לקנצלר קארל נהאמר ממפלגת העם. "אוסטריה צריכה לשאוף ליחסים בילטרליים טובים עם מדינות אחרות באופן כללי, וכמובן שגם עם ישראל", אמר. נהאמר, לעומת זאת, הבטיח "סולידריות איתנה עם ישראל", כחלק ממצע הבחירות של ה-OVP. המצע של המפלגה גם מתנגד לשחיטה כשרה באוסטריה.
קיקל, שעשוי להיות קנצלר בקרוב, סירב לגנות באופן חד-משמעי את האס-אס, בהתבטאות שנויה במחלוקת ב-2010, שפורסמה לאחרונה. בדיון עם יושב ראש הקהילה היהודית באוסטריה, אמר קיקל כי אלו הן "שטויות" להגדיר את האס-אס כ"ארגון האשם באופן קולקטיבי", כפי שנעשה במשפטי נירנברג. "איני מסכים להצהרה שהוואפן-אס-אס ייחשב לאשם באופן קולקטיבי", אמר, וטען כי יש "לשפוט כל מקרה לגופו". שורה של תקריות עבר בקרב חברי המפלגה הציגו חברות בתנועות נוער ניאו-נאציות, הצדעות במועל יד, שימוש במוטיבים נאציים ועוד. בהלוויה של בכיר במפלגה שהתקיימה השנה שרו הנוכחים הימנון של האס-אס. הקהילה היהודית באוסטריה דוחה בחריפות שיתוף פעולה עם המפלגה.