ג'ורג'יה מלוני ודונלד טראמפ / צילום: Reuters
הביקור נשמר בסוד עד הרגע האחרון. "משימה חשאית", הגדיר זאת ה"קוריירה דלה סרה". שום גורם ממשלתי איטלקי לא הודיע עליו לתקשורת, והרמזים הראשונים התפרסמו רק כשראש הממשלה, ג'ורג'ה מלוני, תועדה לפתע ביום ראשון בערב במאר-א-לאגו שבפלורידה, אתר הנופש בבעלות הנשיא האמריקאי הנבחר דונלד טראמפ. כמו ראש ממשלת הונגריה ויקטור אורבן לפניה, מלוני עלתה לרגל ל"בית הלבן הדרומי" כדי לפגוש את טראמפ עוד לפני השבעתו לנשיאות בעוד כשבועיים.
● הימין הקיצוני באירופה מתחזק: זו המפלגה שתרכיב את ממשלת אוסטריה
● איראן מצאה נתיב הברחת נשק חדש לחיזבאללה
במפגש עצמו טראמפ הרעיף שבחים על מלוני והגדיר אותה כ"אישה פנטסטית". "היא כבשה את אירופה בסערה", אמר. הוא נפגש עימה גם בפריז לפני כחודש, על רקע הפתיחה המחודשת של כנסיית נוטרדאם המשוחזרת. שם הצטלמו השניים יחד עם המיליארדר אילון מאסק, המקורב מאוד לממשל החדש, שאף מונה לאחראי על מאבק בבירוקרטיה ממשלתית. מאסק לא הסתיר את הערכתו למלוני בשנה האחרונה בסדרת הודעות ברשת החברתית X שבבעלותו, ואף העניק לה פרס מטעם הרשת ומכון מחקר שמרני בקיץ האחרון. גם הפעם, מי שנחשב לנציגו באיטליה רמז ברשת כי המיליארדר בחש מאחורי הקלעים בביקור המפתיע.
הציוצים וההודעות הם רק השלבים האחרונים בשרשרת ארוכה של שבחים הדדיים, הצהרות פומביות וצילומים מחויכים שמסמלים מטרה אחת - הצהרה על קיומו של ציר עצמאי בין איטליה לארה"ב.
לא כחלק מהאיחוד
ייתכן כי איטליה מדגימה בימים אלו כיצד לנהל מדיניות חוץ עם ארה"ב תחת טראמפ. לעבוד עם הכלכלה הגדולה ביותר בעולם, ששמה לה למטרה להרוויח כמה שיותר על חשבון "היריב האירופי". המסע של מלוני מדגים כי היא עושה זאת לא כחלק מהאיחוד האירופי, אלא באופן עצמאי. מדיניות ה"הפרד-ומשול" של טראמפ מול האיחוד מתבטאת היטב בצעדים של הכלכלה השלישית בגודלה בו. לכאורה, ידיה של רומא כבולות. הסחר הוא נושא לאיחוד האירופי בלבד. אבל הביקור המוקדם, היחסים הלבביים וגם הודעה מפתיעה על עסקה ישירה עם חברה בבעלות מאסק, שהתפרסמה במקביל אליו, עשויים לסמל מתכון חדש ליחסים בילטרליים בין מדינות באירופה לארה"ב.
באיטליה, אחרי הכול, מודאגים מאוד מההשלכות של מכסי המגן והתעריפים שטראמפ איים להטיל על היבוא מהאיחוד האירופי כולו. אם יטיל 10% מכס באופן גורף, כפי שאיים לעשות במהלך הקמפיין (ואף יותר מכך), הרי שהדבר עלול לגרוע 7 מיליארד אירו בהכנסות מהכלכלה האיטלקית, לפי חישוב של מכון המחקר האיטלקי Promethea. ארה"ב היא שוק היצוא השני בגודלו עבור איטליה, אחרי גרמניה, והיצוא הזה כולל אופנה, מזון, מכוניות ותעשייה וגם מוצרי רפואה.
איטליה גם נמצאת כעת בדשדוש כלכלי, עם צמיחה מינימלית של 0.5% בשנה החולפת ו-0.8% בשנה הקרובה. זאת, אפילו אחרי מענק בשווי יותר מ-200 מיליארד אירו (על פני עשור) שאיטליה מקבלת מהאיחוד האירופי, ושגרם למלוני "להתיישר" עם בריסל ולפעול בתיאום עם האיחוד, ואחרי תקופה קצרה של צמיחה חריגה.
הקפיצו את יצוא הפרמזן
הדאגה האיטלקית כה גדולה, עד כי בחודשים האחרונים יצואני פרמזן, לפי דיווחים בתקשורת האיטלקית, הקפיצו את יצוא גלגלי הגבינה הקשה ב-30% לארה"ב, כדי לנצל את הסחר החופשי עוד לפני שטראמפ נכנס לבית הלבן. הם מנוסים: גם במהלך הכהונה הראשונה הטיל טראמפ מכסי מגן על גבינות איטלקיות, אז בשל האיום של אירופה למסות את ענקיות הטכנולוגיה כמו פייסבוק ואחרות בשטחן. ב-2019 זה עלה ליצרניות האיטלקיות 100 מיליון דולר. כעת הן הזדרזו "לספק סחורה שתספיק לפחות עד אפריל", במטרה להרוויח כמה חודשים ללא מכסים חדשים.
סוגיה נוספת המטרידה מאוד את איטליה היא היקף ההוצאות הביטחוניות שלהן תידרש המדינה. למרות שיש לה תעשייה צבאית ענפה שמנסה ליהנות מהבום הנוכחי בהזמנות, איטליה היא בין המדינות המוציאות הכי מעט על ביטחון באירופה, נושא לעימות אפשרי מול הממשל החדש. טראמפ אולי "סימן" במיוחד את גרמניה, אבל שיעור ההוצאה האיטלקי על ביטחון לא עובר את רף ה-1.5% מהתמ"ג, בעוד שבנאט"ו כבר מדברים - לפי דרישת טראמפ - על יעדים של 3% או 3.5% מהתמ"ג. לאיטליה פשוט אין הכסף להוצאות ביטחוניות נוספות, אין לה המרווח הפיסקאלי: יחס החוב שלה כבר עומד על 138% מהתמ"ג.
כל אלו הוזכרו כסיבות לפגישה אפשרית בין מלוני לטראמפ, לצד נושא קונקרטי מאוד של הימים האחרונים. איראן עצרה לפני כשבועיים את העיתונאית האיטלקית ססיליה סלה כ"קלף מיקוח" על רקע מעצר באיטליה של מדען איראני, לאחר דרישה אמריקאית להסגיר אותו מייד. באיראן מאיימים על איטליה להימנע מכך. האיראני, מוחמד עבדיני, חשוד כי סייע לרכש ולפיתוח רכיבי מל"טים איראניים שהיו מעורבים בהתקפה שהרגה חיילים אמריקאים בגבול ירדן-סוריה. לפי ה"ניו יורק טיימס", הסוגיה "מילאה תפקיד מרכזי בפגישה" בין הצדדים במאר-א-לאגו.
החוזה עם SpaceX
אבל למעשה, הודעה שיצאה במקביל לביקור ממחישה את הערבוב שיוצר הממשל האמריקאי החדש בין יחסים עסקיים ליחסים בילטרליים. מתברר שממשלת איטליה, בתזמון לא מקרי, הכריעה כי היא מתכוונת להעניק חוזה של 1.5 מיליארד אירו לחברת SpaceX של אילון מאסק. התשלום ייעשה עבור תקשורת מאובטחת לממשלה האיטלקית ולשירותי החירום במדינה במקרי אסון, באמצעות רשת הלוויינים שפורסת החברה. החוזה והמכרז מקודמים זה חודשים. שעה אחרי הפגישה בפלורידה, ההכרזה על ההכרעה התפרסמה ב"בלומברג".
אחרי הפגישה כל הצדדים הציגו שביעות רצון. אנדראה סטרופה, שנחשב ליד-ימינו של מאסק באיטליה, פרסם הודעה שלפיה מאסק ככל הנראה השתתף בפגישה במאר-א-לאגו, ועיבוד AI שמציג את השלושה כבכירים רומאיים. מלוני פרסמה ב-X תמונה שלה עם טראמפ, וכתבה כי היא "מוכנה לעבוד יחד". בעוד שמאסק משתלח במנהיגים אירופיים ומשבח את מפלגות הימין הקיצוני ביבשת, ובעוד ממשלות באירופה נסוגות מהשימוש ב-X, במקרה של מלוני עצם השימוש במדיה שבבעלותו הוא המסר. למלוני יש קו פתוח למי שינווטו בקרוב את המעצמה הגדולה ביותר בעולם. המסר בנוגע לנחיצות של הקו הזה מהדהד כעת בכל בירות אירופה.