חן והראל שפירא / איור: גיל ג'יבלי
על רקע הגאות בבורסה בתל אביב, מנצלים חלק מבעלי השליטה את רמות המחירים הגבוהות כדי לממש מקצת ממניותיהם. כך קרה בימים האחרונים בשתיים מחברות התשתיות המובילות בישראל - שפיר הנדסה ואלקטרה. הרוכשים מצידם נערכים ככל הנראה לרגיעה עתידית בזירת הלחימה, שעשויה להוביל לגל של פרויקטי תשתיות לשיקום הנזקים שגרמה מעל שנה ורבע של מלחמה רב־זירתית.
● בזכות הסכם עם אנבידיה: הישראלית שמזנקת בחדות בוול סטריט
● בקיבוץ רמת יוחנן יכולים להיות מרוצים: החברה שלהם הפכה לכוכבת של הבורסה
כך, רגע לפני שהסתיימה שנת 2024 ניצלו ארבעת האחים שפירא, המחזיקים בשליטה בשפיר הנדסה , נסיקה חדה של 50% במניה בשלושה חודשים ומכרו מניות ב־153 מיליון שקל (סך-הכול 1.7% מהון החברה), בארבעה חלקים שווים. נכון להיום נסחרת שפיר הנדסה בשווי של כ־9.8 מיליארד שקל. בד־בבד, מימשה חברת ההחזקות אלקו של האחים זלקינד מניות של החברה־הבת אלקטרה תמורת 85 מיליון שקל. זאת לאחר שמניית חברת הבנייה והתשתיות עלתה בכמעט 70% בשלושה חודשים, והיא נסחרת בשווי של 8.1 מיליארד שקל.
מהלך המכירה של מניות האחים שפירא בשפיר הנדסה מגיע כמעט חמש שנים לאחר המימוש האחרון שביצעו הארבעה, בפברואר 2020, ערב פרוץ מגפת הקורונה. בסך־הכול, עולה מבדיקת גלובס, מימשו ארבעת האחים - הראל (מנכ"ל שפיר), ישראל, גיל וחן שפירא - מניות בהיקף של כמיליארד שקל מאז הנפקת החברה בתל אביב לפני כעשור, בדצמבר 2014. לאחר המימוש האחרון נותרו האחים להחזיק, בחלקים שווים ביניהם, ב־58.6% ממניות שפיר בשווי נוכחי של 5.7 מיליארד שקל.
מלבד העלייה החדה במניה, ייתכן כי האחים שפירא קבעו את מועד מכירת המניות ליום האחרון של השנה החולפת, לנוכח העלאת מס היסף שנכנסה לתוקפה בתחילת 2025. המניה עצמה התאוששה מרמת שפל של 18 שקל ביוני האחרון ל־27 שקל כיום. בעסקה מהשבוע שעבר מכרו האחים את המניות במחיר של 26 שקל.
שחיקה בפעילות בזמן המלחמה
בפעם הקודמת שבה ביצעו האחים עסקת מימוש משמעותית, כאמור לפני כחמש שנים, הם מכרו מניות ב־200 מיליון שקל לפי מחיר מניה דומה. יתרת המימושים בוצעו בשנים 2018 (225 מיליון שקל), 2017 (215 מיליון שקל) ו־2016 (150 מיליון שקל). מחיר המניה בשלושת המימושים בעשור הקודם היה נמוך משמעותית ממחירה כיום, ונע בין 8 ל־11.5 שקלים.
שפיר הנדסה מחלקת את פעילותה לחמישה תחומים: תעשייה, שבו היא מייצרת ומספקת חומרי גלם שונים לענפי הבנייה והתשתיות; תשתיות, שם היא מבצעת פרויקטים להקמת תשתיות ומבנים בארץ; זכיינות, עם הפעלה והקמה של פרויקטים; ייזום נדל"ן למגורים, מסחר ומשרדים; ולוגיסטיקה, שבו החברה פועלת במתן שירותי שילוח בינלאומי ומציעה שירותי אחסון.
בנוסף יש לשפיר גם פעילות בתחום האנרגיה והיא אף ביצעה השקעה הונית בשנת 2022 במניות בית הזיקוק באשדוד (בז"א), כחלק מפיצולו מחברת פז. כיום מחזיקה שפיר ב־10% ממניות בז"א (שווי השוק שלהן הוא 67 מיליון שקל). את תשעת החודשים הראשונים של 2024 סיימה שפיר עם הכנסות של 3.68 מיליארד שקל, ירידה של 10% ביחס לשנה הקודמת, עקב שחיקה בפעילות מגזרי התעשייה והתשתיות.
בשפיר הסבירו זאת כחלק מהשלכות המלחמה, שהתבטאו בירידה בכמות הנמכרת והמחסור בעובדים. בשורה התחתונה צנח הרווח הנקי בתשעת החודשים הראשונים של 2024 ב־71% והסתכם ב־59 מיליון שקל.
תשתתף במכרזי תשתיות גדולים
במחלקת המחקר של מגדל שוקי הון מסבירים כי "הפעילות בענף התשתיות בישראל עדיין לא התאוששה באופן מלא מאירועי המלחמה, כפי שמעידות תוצאות חברות הענף. שפיר הנדסה עדיין לא חזרה להיקפי הכנסות ולשולי רווח שהציגה טרום המלחמה, אך ברמת התמחור ראינו חזרה לשווי המגלם התאוששות מלאה.
"להערכתנו, העליות החדות במניה משקפות הן את הצפי להמשך שיפור בפעילות החברה והן את סביבת המאקרו התומכת, הכוללת את הפסקת האש בלבנון. חלק מההתאוששות בענף התשתיות מיוחס למכרזים של המדינה הצפויים לצאת, ובמרכזם שלושת מכרזי המטרו בגוש דן שבהם צפויה להתמודד שפיר".