גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סקנדרי בחצי מחיר: בסטארט־אפים כבר לא נרתעים ממכירת מניות בהנחה

חברות הייטק פרטיות שהתקשו להשלים עם הערכות השווי הנמוכות שניתנו להן במסחר בשוק השניוני, מציגות בשנה החולפת שינוי גישה ומעודדות את עובדיהן למכור אופציות בהנחות של עשרות אחוזים ● הסיבה המרכזית: רצון לתגמל את העובדים בלי להוציא כסף מהקופה, עד הנפקה אפשרית בבורסה ● בשוק מדווחים: המשקיעים מדייקים את ההצעות שלהם

סקנדרי בחצי מחיר / איור: גיל ג'יבלי
סקנדרי בחצי מחיר / איור: גיל ג'יבלי

בענף ההייטק הישראלי מתחילה להסתמן מגמה חדשה. אחרי שנה של קיפאון כמעט מוחלט, המסחר השניוני (secondary) בחברות טכנולוגיה פרטיות מתעורר לחיים, אבל הפעם עם טוויסט מעניין: היזמים עצמם הם שמובילים את התנועה.

המניה קפצה בציפייה: מנכ"ל אנבידיה חשף הלילה שורה של מוצרים חדשים
תשכחו מ-7 המופלאות והכירו את "באטמן", הביטוי החדש של וול סטריט

"זה תקדים שלא ראינו בעבר", אומר לגלובס מורן צ'מסי, שותף מנהל בקרן הסקנדרי Amplefields. "יזמים וחברות מתחילים לפנות בעצמם לקרנות סקנדרי, במקום לחכות להצעות מבחוץ".

השינוי הזה מסמן תפנית דרמטית בגישה של חברות ההייטק הישראליות לשוק השניוני. במהלך שנת 2023 עד תחילת שנת 2024, המסחר במניות של חברות פרטיות נכנס לתרדמת. אחת הסיבות, כך מסביר צ'מסי, היא פער בלתי ניתן לגישור בין ציפיות המוכרים והקונים. לדבריו, "בתחילת 2024 ראינו חברות שהוערכו בהנחה של 60% מהערכות השווי שלהן, והצדדים פשוט לא הצליחו להיפגש". הוא מוסיף, כי "היה קשה לגשר על הפער בין השווי הריאלי לבין השווי שהחברה קיבלה ב־2021". כך, בעוד שהקונים דרשו הנחות משמעותיות לאור תנאי השוק המשתנים, המוכרים התקשו להשלים עם הירידה הדרמטית בשווי. למעשה נוצר מעין מצב שניתן לדמות למשחק שחמט - רק שבמקרה הזה אף שחקן לא היה מוכן להזיז את הכלי הראשון.

 

החברות הישראליות עוברות מהפך

המציאות החדשה של שנת 2024 הולידה אתגרים לחברות ההייטק: הן נדרשו לשמור על תקציב מאוזן ובמקביל לשמר את העובדים המוכשרים שלהן. התנאים החדשים הובילו לשינוי בתפיסה של היזמים כלפי השוק השניוני.

רבים מהעובדים בחברות אלו מחזיקים באופציות, אבל מימוש רגיל שלהן דורש מהעובד להשקיע כסף - הוא צריך לשלם את מחיר המימוש ואת המס, בלי שיש לו דרך מיידית למכור את המניות ולקבל את הכסף בחזרה. לעומת זאת, כשחברה מאפשרת לעובדים למכור בשוק השניוני, העובד יכול לקבל תמורה כספית מיידית. במקום להעלות משכורות או לחלק בונוסים - צעדים שמגדילים את ההוצאות השוטפות של החברה - העובדים יכולים להפוך חלק מהאופציות שלהם לכסף מזומן. כלומר - זהו פתרון שמאפשר לחברות לשמר עובדים ולתגמל אותם מבלי לפתוח את הקופה.

השינוי הזה בא לידי ביטוי גם במספרים. לפי נתונים של חברות המסחר הגדולות בעולם, החברות הישראליות עברו מהפך: אם בעבר הן חששו שמכירת מניות בשוק השניוני תפגע במוניטין שלהן, היום הן דווקא מעודדות זאת. יתרה מכך - הן מוכנות לאשר עסקאות גם כשמחיר המניה נמוך משמעותית מהמחיר בסבב הגיוס האחרון של החברה.

בין החברות הישראליות שמהוות דוגמה לשינוי הזה אפשר למשל למנות את חברת הפינטק "טיפלתי". החברה, שפיתחה מערכת אוטומטית לתשלומים לספקים ומעסיקה מאות עובדים בישראל, גייסה הון בדצמבר 2021 לפי שווי של 8.3 מיליארד דולר. המחיר למניה עמד אז על 17.12 דולר. היום, אותה מניה מוצעת בשוק השניוני ב־5.50 דולר - כלומר הנחה של 68%.

עוד ישראלית שמציגה תמונה דומה היא סניק, חברת אבטחת קוד שהפכה לאחת המובילות בתחומה. מניותיה נסחרות כיום בהנחה של 52% לעומת הסבב האחרון, כלומר במחיר של 5.50 דולר למניה. בעברה, החברה הוערכה בכ־8.5 מיליארד דולר - עם זאת היום השוק השניוני מתמחר אותה בכ־3.5 מיליארד דולר.

גם חברת הפינטק האני בוק (HoneyBook), פלטפורמה ישראלית לניהול עסקים קטנים שצמחה משמעותית בשנים האחרונות, מוצעת כיום בשוק השניוני במחיר של 5.16 דולר למניה - מה שמהווה הנחה של 47% מהסבב האחרון שלה, שנסגר ב־9.67 דולר למניה בנובמבר 2021.

ישראלית נוספת היא Sisense, חברת אנליטיקה שמאפשרת לארגונים לנתח נתונים בצורה חכמה, שחווה ירידות משמעותיות. המניות שלה נסחרות היום בשוק השניוני בהנחה של 71% - כאשר המחיר צנח מ־5.20 דולר למניה ל־1.50 דולר. גם חברת BigID, שפיתחה טכנולוגיה לאבטחת מידע ופרטיות, רואה כעת את מניותיה נסחרות בשוק השניוני בהנחה של 46%.

מחירונים שמזכירים את אתר יד 2

גורם הפועל בשוק השניוני משווה את המחירונים הללו לאתר יד 2. לדבריו, "הם מציגים את המחירים שאנשים רוצים לקנות או למכור בהם. חשוב להבין שלא כל המחירים האלה מבשילים לעסקאות בפועל, אבל כשעסקאות כן נסגרות, המחיר הסופי בדרך כלל נע בטווח של עד 15% מעל או מתחת למחיר המבוקש. אלו המחירים שכרגע 'רצים' בשוק והמידע הזה, שמגיע מבנקאי השקעות, משקף את הלך הרוח בשוק גם אם העסקה הספציפית לא נסגרת במחיר המדויק הזה. במילים אחרות - המחירונים נותנים אינדיקציה טובה למגמות".

"מה שמעניין", מדגיש צ'מסי, "זה שההנחות הללו לא מונעות מהחברות לאשר את העסקאות. להפך - אנחנו רואים יותר ויותר חברות ישראליות שמבינות שהשוק השניוני הוא כלי חשוב בארגז הכלים שלהן". הוא מסביר כאמור שבמקום להעלות משכורות או לחלק בונוסים שמכבידים על תזרים המזומנים, החברות יכולות לאפשר לעובדים למכור חלק מהמניות שלהם. "זה win־win", הוא אומר. "העובדים מקבלים נזילות, והחברה מצדה משמרת את המזומנים שלה לפעילות השוטפת".

"ההנחות הללו כבר לא נתפסות כסימן שלילי. להפך, הן מייצגות הכרה במציאות השוק והבנה שנזילות היא נכס אסטרטגי", מסביר צ'מסי. זו כאמור תפנית חדה מהגישה ששלטה ב־2021 ו־2022, כשחברות התייחסו לכל הנחה כאל פגיעה במוניטין.

"הטרמינולוגיה עצמה השתנתה, אנחנו לא מדברים רק במונחים של הנחה", אומר צ'מסי. לדבריו, "יש מדדים נוספים כמו מכפילים שאנחנו לוקחים בחשבון כדי לתמחר עכשיו את החברה מחדש, או למשל השוואה לחברות אחרות בעלות קצב גדילה דומה או השוואה לחברות בעלות פעילות דומה שנסחרות כיום בשוק הציבורי".

השינוי שמדייק את הערכות השווי

תופעה נוספת שעולה מנתוני השוק השניוני הינה העובדה כי המשקיעים מתמחרים חברות באופנים שונים בהתאם לתחום הפעילות שלהן. לדבריו של צ'מסי, "אנחנו מוצאים הבדלים דרמטיים בין הסקטורים השונים". דוגמה לכך אפשר למצוא במתרחש בחברות הבינה המלאכותית. לראייה - חברת CoreWeave, שמתמחה בתשתיות AI, ונסחרת היום בפרמיה של 35% מעל הסבב האחרון שלה - כלומר, המשקיעים מוכנים לשלם יותר ממה ששילמו משקיעים בסבב הגיוס האחרון. זה מצב נדיר שמשקף בין היתר את האמון הרב שרוכש השוק לחברות בתחום ה"חם" של הבינה המלאכותית.

לעומת זאת, חברות תוכנה כשירות (SaaS) כמו למשל Grammarly, שבעבר היו הכוכבות של השוק, נסחרות היום בהנחה של 50% מהסבב האחרון. בתחום הפינטק המצב מאתגר אף יותר, עם חברות כמו טיפלתי שהוזכרה - שנסחרות בהנחה של קרוב ל־70%.

לדבריו של צ'מסי, "אנחנו נמצאים בתקופת מעבר מרתקת. משקיעים היום לא רק מסתכלים על המספרים, אלא באמת מעמיקים כדי להבין את התחום, את הטכנולוגיה ואת פוטנציאל הצמיחה". לדבריו, השינוי הזה בגישת המשקיעים מביא להערכות שווי מדויקות יותר המשקפות את המציאות העסקית של כל חברה.

תגובות

השוק השניוני הופך בין השאר למעין "גשר" המאפשר נזילות למשקיעים ועובדים בתקופת הביניים עד לפתיחה המחודשת של חלון ההנפקות. "מדברים על צוואר בקבוק של שנתיים עד שלוש שנים לחברות שרוצות להנפיק", מסביר צ'מסי, "הנאסד"ק והבורסות האחרות לא יכולות לקלוט עשרות אלפי הנפקות בבת אחת". כתוצאה, ה"תור" בשילוב עם הלחץ הגובר על החברות להציג רווחיות ותזרים מזומנים חיובי - מייצר לחץ משמעותי לנזילות בטווח הקצר והבינוני.

גורמים בסביבת האניבוק אמרו לגלובס כי נכון להיום, בחלק מהחברות הפרטיות האופציה המרכזית להשקעה היא דרך השוק השניוני, זאת בהתחשב בכך שהחברות אינן יוצאות לסבבי גיוס חדשים. אבל זה מייצר אתגר משמעותי: לרוב, המשקיעים שמתעניינים בחברות בשלבים המתקדמים יותר רוצים להשקיע סכומים גדולים - בסביבות 100 או 200 מיליון דולר. הבעיה היא שלעובדים בחברות אין מספיק מניות למכור בסכומים כאלה גדולים, מה שהופך את העסקאות למאתגרות. עוד הוא מוסיף כי כאמור אפשר לקנות מניות בשוק השניוני או מעובדים או ממשקיעים קיימים, אך פעמים רבות משקיעים קיימים לא מעוניינים למכור את האחזקות שלהם.

מחברת BigID נמסר: "שווקי ההנפקה לחברות טכנולוגיה היו סגורים במידה רבה בשנים האחרונות. אנו מאמינים שככל שהשווקים יחזרו לקצב הנפקה נורמלי, יעלה גם הביקוש למניות של חברות צומחות ומחירי ניירות הערך הפרטיים יעלו בהתאם".

מחברת טיפלתי נמסר כי "אין עסקאות סקנדרי בטיפלתי. בחברות ישראליות נדרש אישור דירקטוריון לכל עסקת מניות". מ־Sisense ומסניק לא התקבלה תגובה. 

עוד כתבות

הבניין ברחוב טוסקניני 6. התוכנית הפקיעה 90 מ''ר / צילום: ניצן שפיר

האם תחנה של הרכבת הקלה שתוקם מתחת לבית תוריד את שווי הדירות או תעלה אותו?

ליד הבית ברחוב טוסקניני 6 תיבנה תחנת דיזנגוף של הקו הירוק ● הדיירים טוענים כי התחנה תהווה מטרד, וכי מגיע להם פיצוי גם על ירידה בזכויות הבנייה

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Reuters, Kyodo

הצהרה אחת של מנכ"ל אנבידיה הביאה למפולת בטרנד החם של וול סטריט

כאשר מנכ"ל אנבידיה ג'נסן הואנג נשאל אמש בתערוכת CES מתי נוכל להשתמש במחשב קוונטי מהיר בעל ביצועים מספקים, הוא השיב כי "תוך 15 שנה זו הערכה אופטימית, 30 שנה זו ההערכה הפסימית, והממוצעת סובבת כנראה סביב 20 שנה" ● אמירה זו של הואנג שילחה למטה את מניות חברות הקוונטום

דונלד טראמפ ואילון מאסק. מהות השותפות טרם התבהרה / צילום: Reuters, Brandon Bell

תורת התוהו ובוהו של טראמפ: להדהים, לבלבל ולהביך יריבות ובעלות ברית

נשיא ארה"ב הנכנס ושותפו הפוליטי אילון מאסק מערערים את יציבותן של ארבע דמוקרטיות חברות נאט"ו ● הם גרמו למשבר בקנדה והם מקווים למשברים בגרמניה, בבריטניה ובדנמרק ● טראמפ יודע לאן הוא רוצה להגיע, אבל הוא מניח שסיכוייו תלויים בהצלחתו לבלבל את היריב

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה אדומה בת"א; מדדי מניות הנדל"ן ירדו בחדות

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ● בנק ישראל חתך את תחזית הצמיחה של הסחר העולמי ב־2025, על רקע צעדים מתוכננים של ממשל טראמפ ● בלמ"ס מעודדים מסנטימנט החברות במשק שטיפס בדצמבר, "עם עלייה בולטת במחוז חיפה" ● דיסקונט: "שוק האג"ח הממשלתי האמריקאי צפוי להיות תנודתי בשבועות הקרובים" ● בנק EFG: הריבית באירופה עשויה לרדת מהר יותר מצפי השווקים

השופט נעם סולברג / צילום: רפי קוץ

השופט סולברג: הזדעזענו שיש 80 אלף חרדים בני גיוס שלא גויסו

בג"ץ דן היום בעתירות הדורשות לגייס את כל החרדים חייבי הגיוס ● במהלך הלילה הוגשה לבג"ץ עמדת היועמ"שית, לפיה החל מיולי 2026 לא תהיה לצה"ל מגבלה על גיוס החרדים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה באדום; אנבידיה צללה ב-6%, איבדה 219 מיליארד דולר משוויה ביום אחד

S&P 500 ירד ב-1.1% ● אפקט אנבידיה: השותפות זינקו, אבל היא עצמה נפלה ● הורדות המלצה לטסלה ולאפל: "המניה בלתי אטרקטיבית בעליל" ● ישראליות: אינוויז, ארבה רובוטיקס וסולאראדג' זינקו ● תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב בשיא של מעל חצי שנה ● מגזר השירותים בארה"ב צמח חודש שישי ברציפות, עלייה נרשמה גם במספר המשרות הפתוחות

ריצ'רד פרנסיס (טבע), אבישי אברהמי (וויקס) / צילום: אלעד מלכה, אלן צצקין

בנקי ההשקעות פרסמו את המניות המומלצות ל-2025, ויש גם ישראליות ברשימות

בקנטור פיצג'רלד פרסמו סקירה על מניות סקטור האינטרנט ובחרו ב-Wix כאחת מהמועדפות שלהם בסקטור, לצד שמות גדולים כמו מטא ואמזון ● כלכלני בנק אוף אמריקה ציינו את חברת התרופות טבע אשר נסחרת לפי שווי של 24.6 מיליארד דולר: "שנת 2025 תהיה שנת מפתח בייצוב הפרופיל הפיננסי של החברה"

פרס החדשנות שניתן לדוכן הישראלי בתערוכה / צילום: נבו טרבלסי

המתחרה של אנבידיה והחשיפה של מובילאיי: הישראליות כובשות את תערוכת CES

הדוכן הישראלי בתערוכת הטכנולוגיה הגדולה בעולם זכה לתשומת לב רבה, ואף קיבל את פרס החדשנות היוקרתי ● החברות המקומיות הציגו פיתוחים יוצאי דופן, בהם קוטל יתושים מבוסס בינה מלאכותית, שף־רובוט ושבב שאפתני שיתחרה בזה של הענקית האמריקאית אנבידיה

שליח וולט

תקלה גלובלית בוולט השביתה את המשלוחים לכחצי שעה

מי שניסה להזמין בחצי השעה האחרונה משלוח באפליקציית המשלוחים וולט, נתקל בהודעה המבהירה כי יש תקלה באפליקציית המשלוחים ● התקלה תוקנה לאחר כחצי שעה, ובשעה זו היא פועלת כרגיל

בצלאל סמוטריץ', הציונות הדתית / צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת

שר האוצר טוען שמס הרווחים הכלואים משפיע רק על העשירים ביותר. בדקנו

האם חוק הרווחים הכלואים יחול רק על המאיון העליון, כפי שטען שר האוצר? ● המשרוקית של גלובס

שלט לחיפוש עובדים באילינוי, ארה''ב. כל העיניים לדוח התעסוקה / צילום: ap, Nam Y. Huh

לאן הולכים השווקים? הסימן המדאיג באג"ח והמבחן הראשון של וול סטריט

בסוף השבוע הקרוב יפורסם דוח התעסוקה שיגלה אם שוק העבודה בארה"ב נותר חם או מראה סימני האטה ● החשש העיקרי בשווקים הוא מנתונים שיצביעו על לחצי שכר שיתדלקו את האינפלציה וירחיקו את הורדת הריבית

"הנשיא חבר לטרוריסטים": סערה בברזיל אחרי צווי המעצר לחייל צה"ל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הממונה המיוחד מטעם טראמפ דיבר באופן נדיר עם התקשורת האמריקאית, גרמניה הפסיקה את הסיוע הכספי לשמונה ארגונים פרו-פלסטיניים, וסערה פוליטית בברזיל אחרי צווי המעצר נגד החייל הישראלי • כותרות העיתונים בעולם 

מנכ''ל אנבידיה ג'נסן הואנג  בתערוכת CES / צילום: ap, Anadolu

מנכ"ל אנבידיה ג'נסן הואנג לגלובס: אנחנו תמיד פתוחים מחשבתית לעסקאות חדשות מישראל

מנכ"ל אנבידיה ג'נסן הואנג מתייצב שוב על הבמה בתערוכת הטכנולוגיה הגדול בעולם בלאס וגאס כדי להשיב לשאלות עיתונאים מהקהל ● הואנג ענה בין היתר על שאלת גלובס על הגדלת ההשקעה בישראל בצל שלבי עצימות נמוכים

מנהלי המשרד הממוזג גולדפרב גרוס זליגמן / צילום: דדי אליאס

משרד עורכי הדין שמינה את מספר השותפים הגבוה בתולדותיו, ופירמת הענק שמינתה רק ארבעה

בכל תחילת שנה מקדמות הפירמות הגדולות עורכי דין במשרד לשותפים, מהלך הכרוך בשדרוג כלכלי ובהערכה מקצועית ● גולדפרב גרוס זליגמן מוביל עם היחס הגדול ביותר בין עורכי דין לשותפים

ועדת נגל / צילום: מעיין טואף / לע״מ

דעת המיעוט על מודל הקבע: המחלוקות בתוך הוועדה לבחינת תקציב הביטחון

שלוש מחברות ועדת נגל הגישו חוות דעת שלא התקבלה הקוראת לרפורמה מיידית במודל הקבע, כולל שינוי במנגנון פנסיית הגישור ● גם הדרישה לפיקוח הדוק יותר על התקציב נותרה בחוץ

מגדל עמק הצבאים בירושלים / הדמיה: יסקי מור סיון אדריכלים ו־AA STUDIO

מקורות מתנגדת, ומגדל בן 30 קומות בירושלים בסכנת ביטול

מגדל המגורים והתעסוקה של אזורים ודלק נכסים רחוק 20 מטר בלבד מקידוח "ירושלים 1" של מקורות ● הוועדה המחוזית: "ההתנגדות תידון ותיבחן"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דני שדה, Shutterstock

החברה הרוסית ששוקלת לנחות ברמון והמדינה שרוצה שנגיע אליה

שדה התעופה רמון פותח את שעריו לטיסות בינלאומיות, וכעת חברה רוסית מזהה את הפוטנציאל ● באל על פותחים קו חדש לאלבניה ומסיטים את המטוסים מרוסיה ליעדים אחרים ● וגם: רוצים לבקר בבריטניה? זו דרישת התשלום החדשה ● חדשות התעופה

מתגייסים חרדים בתור ללשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בתוך עשור: מספר החרדים שמתגייסים לצה"ל צנח ב-36%

מספר החרדים המתגייסים בשנת 2023 עמד על 1,266, לעומת 1,972 מתגייסים ב-2013, כך עפ"י שנתון החברה החרדית של המכון הישראלי לדמוקרטיה ● מספר תלמידי הישיבה הגבוהה והאברכים זינק באותה התקופה ב-86%

הגרלת לוטו / צילום: שלומי יוסף

80 מיליון בלוטו: מה הסיכויים שלכם לזכות, וכמה באמת תכניסו לכיס?

סיכויי הזכייה בלוטו תלויים אולי במזל, אבל זה גם מאוד תלוי בסוג הטופס אותו ממלאים ● ואם בכל זאת תזכו, על זכיות קטנות יש חלק שפטור ממס, אך בזכיות מעל 67,680 שקל תשלמו מס של 35% על כל סכום הזכייה

מנכ''ל Open AI, סם אלטמן / צילום: ap, stf

אחותו של מנכ"ל OpenAI תובעת אותו על התעללות מינית בילדותה; המשפחה - "טענות שקריות"

כתב התביעה מתאר כי ההתעללויות לכאורה, התחילו מאז היותה של האחות בת 3, כשאלטמן היה כבן 13 ● בתגובה לתביעה, פרסמה משפחת אלטמן הצהרה משותפת המגבה את סם אלטמן ונטען בה בין היתר כי האחות אן אינה בריאה בנפשה