בצלאל סמוטריץ', הציונות הדתית (בחצי היום, כאן ב', 30.12.24) / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת
בשבוע שעבר המערכת הפוליטית סערה סביב ההעברה על חודו של קול את חוק הרווחים הכלואים, לאחר שהשר איתמר בן גביר החליט להתנגד לחוק כדי ללחוץ על הממשלה. מי שזעם על ההתנהגות הזו היה שר האוצר בצלאל סמוטריץ', בין השאר כי לדבריו בן גביר רצה להפיל חוק שהשפעתו תורגש רק על העשירים ביותר: "החוק... של הרווחים הכלואים הולך למאיון העליון", הוא אמר בכאן ב'. "האנשים הכי עשירים במדינת ישראל". האם באמת החוק הולך רק לאחוזון העליון?
● המתנה השקטה שניתנה למגזר העסקי במסגרת הרפורמה למיסוי רווחים כלואים
● שאלות ותשובות | חוק הרווחים הכלואים עבר: מי ישלם יותר מס ואיך אפשר להיערך?
● באוצר מכנים אותו "מס עשירים": על מי יחול מס היסף ובאילו ענפים?
נתחיל ביסודות: חוק הרווחים הכלואים נועד כדי לתפוס "חברות ארנק", קרי שכירים עם הכנסה גדולה במיוחד, שפותחים חברה במטרה להפחית את מס ההכנסה והביטוח הלאומי על משכורתם. במשרד האוצר סבורים כי הדבר יכניס לקופת המדינה 10 מיליארד שקל בשנה הראשונה ועוד 5 מיליארד בכל שנה שלאחר מכן.
את כל הניואנסים של החוק תוכלו לקרוא בבדיקה המלאה באתר, אבל הנה מה שצריך לדעת בקצרה. החוק מחיל את המס בשתי דרכים. סעיף 81 לחוק מטיל את המס, בגובה 2%, על חברות שלא חילקו את רווחיהן (שמשרד האוצר מתייחס אליהן כאל "חברות החזקה"), שמחזור העסקים השנתי שלהן הוא לפחות 30 מיליון שקל, ושהגיעו לרווחים צבורים של לפחות 750 אלף שקל. סעיף 62א עוסק במה שמכונה "חברות משלח יד" - חברות עם ארבעה עובדים לכל היותר, ושלפחות 70% מההכנסות שלהן מגיעות מלקוח אחד - שצברו לפחות 750 אלף שקל.
אז על מי החוק הזה ישפיע? זו לא שאלה מובנת מאליה, שכן החיבור שסמוטריץ' עשה אינו רגיל: מושגים כמו "מאיון" או "עשירון" עוסקים ביחידים או במשקי בית, בעוד החוק הנ"ל עוסק בחברות. לכן, קשה לדעת בדיוק כיצד תושפע כל שכבה באוכלוסייה.
ובכל זאת, ברשות המסים טרחו, חישבו ואפילו שלחו לנו את הממצאים. לפי סימולציה שערכו לגבי חברות משלח יד, 83% מהכסף שבבסיס המס צפוי להגיע מאחוזון ההכנסה העליון, או המאיון העליון בלשונו של סמוטריץ'. 93% מהכסף יגיעו מחמשת האחוזונים העליונים. בנוסף, 91% מהיחידים שישלמו מגיעים מחמשת האחוזונים העליונים. לחברות החזקה לא נערכה סימולציה, ולכן אין תחזית רשמית בעניין.
סמוטריץ', אם כך, לא לחלוטין דייק, אבל היה לו על מה להתבסס. אבל יש סייג שניתן להוסיף כדי לגבש עמדה על השינוי במבנה המס: לפי חלק מהעוסקים בתחום, היקף המושפעים יהיה רחב יותר. אחד מהם הוא רו"ח אבי ממן, שותף בחברת רואי החשבון רבינוביץ'־אבן־ממן, שמוסיף גם "פגיעה עקיפה": "השינויים יבואו לידי ביטוי בקיצוצים בהוצאות עסקיות ופיטורים".
מהשר סמוטריץ' לא נמסרה תגובה.
בשורה התחתונה: דברי סמוטריץ' חצי נכונים. לפי תחזית של רשות המסים, כאשר בוחנים את חברות משלח היד, 83% מהכסף שבבסיס מס הרווחים הכלואים יגיע מיחידים באחוזון העליון. חמשת האחוזונים העליונים מהווים 91% מהיחידים שישלמו, שאמורים לספק 93% מההכנסות מהמס. עם זאת, אין נתונים לגבי חברות החזקה, שיושפעו גם הן.
תחקיר: עדין קליין