מארק צוקרברג, מנכ''ל מטא / צילום: Shutterstock
מטא , חברת האם של פייסבוק ואינסטגרם, הודיעה היום (ג') על שינוי דרמטי במדיניות התוכן שלה- ביטול מערך בדיקת העובדות ברשתות החברתיות. המהלך, כך לפי גופי התקשורת האמריקאית- משקף שינוי אידיאולוגי בצמרת החברה כמו גם התקרבות משמעותית בין מארק צוקרברג לממשל טראמפ הנכנס.
● המניה קפצה בציפייה: מנכ"ל אנבידיה חשף הלילה שורה של מוצרים חדשים
● תשכחו מ-7 המופלאות והכירו את "באטמן", הביטוי החדש של וול סטריט
● לקראת הדיון על טיקטוק בביהמ"ש העליון בארה"ב: עד כמה חזקה האחיזה הסינית?
מהו מערך בדיקת העובדות של מטא?
מאז שנת 2016, ובין היתר בעקבות החשש מהתערבות זרה בבחירות האמריקאיות, הפעילה מטא מערך של בודקי עובדות עצמאיים - עיתונאים וארגוני תקשורת מוכרים שתפקידם היה לבחון תכנים ויראליים ולסמן מידע שגוי או מטעה. כשפוסט סומן כ"שקרי" או "מטעה", הפלטפורמה הגבילה את תפוצתו והציגה אזהרה לצד התוכן. כעת, החברה תעבור למודל של "הערות קהילתיות", בדומה למערכת הקיימת ברשת החברתית X של אילון מאסק.
בסרטון שפורסם היום, מצטט ה"וול סטריט ג'ורנל" את צוקרברג שאמר: "אנחנו חוזרים לשורשים שלנו". על פי CNN, הוא הוסיף כי "המערכת הנוכחית הפכה למוטה מדי פוליטית. מה שהתחיל כניסיון להגן על משתמשים מפני מידע כוזב, הפך לכלי להשתקת דעות לגיטימיות". דברים דומים השמיע גם קפלן, שאמר בראיון לפוקס כי השותפות עם בודקי העובדות "הייתה בעלת כוונות טובות בתחילה, אך הייתה מוטה פוליטית מדי". הביקורת על "הטיה פוליטית" מהדהדת את טענותיו של טראמפ, שלאורך השנים האשים את הרשתות החברתיות ב"צנזורה" של קולות שמרניים.
מבקרי המהלך מזהירים כי ביטול מערך בדיקת העובדות, עלול להוביל להצפה של מידע כוזב ותיאוריות קונספירציה ברשתות החברתיות. על פי הדיווח ב-CNN, צוקרברג עצמו מודה כי המדיניות החדשה עלולה להוביל להופעת יותר תכנים מזיקים בפלטפורמה. "זו פשרה", צוטט צוקרברג. "נתפוס פחות תוכן בעייתי, אבל גם נפחית את מספר הפוסטים התמימים שנחסמים בטעות". החברה הבהירה כי תמשיך לאכוף מדיניות נגד תכנים בלתי חוקיים כמו טרור, ניצול קטינים, סמים והונאות.
שינוי מדיניות בדיקת העובדות מצטרפת למספר צעדים מהשבועות האחרונים המעידים על התקרבות לממשל טראמפ, לפי דיווח ב"וול סטריט ג'ורנל". ביניהם, העובדה שבסוף נובמבר נפגשו צוקרברג וטראמפ לארוחת ערב במועדון מאר-א-לאגו, ולאחרונה תרמה מטא מיליון דולר לקרן ההשבעה של הנשיא הנבחר. במקביל, כך על פי CNN, מינתה החברה את ג'ואל קפלן, רפובליקאי בכיר, לתפקיד ראש מחלקת העניינים הגלובליים, וצירפה את דאנה ווייט, נשיא ה-UFC ותומך מוצהר של טראמפ, לדירקטוריון החברה. בנוסף, החליטה מטא להעביר את צוותי האמון והבטיחות מקליפורניה לטקסס, מהלך שצוקרברג אמר שנועד "לבנות אמון במקומות בהם יש פחות חשש מהטיה".
"צל חיוור של X"
איגוד האינטרנט הישראלי בתגובה: "פגיעה פוטנציאלית דרמטית בביטחון המידע של המשתמשים - עד כדי אפשרות של זעזועים במדינות דמוקרטיות; ייתכן שהפייסבוק בדרך להפוך לצל חיוור של X - ולכר פורה להפצת דיסאינפורמציה ותוכן פוגעני".
סמנכ"ל קהילה באיגוד האינטרנט הישראלי, עידן רינג, וניצן יסעור, מנהל תחום דיסאינפורמציה באיגוד האינטרנט מסבירים: "ההחלטה הדרמטית של חברת מטא לנטוש את שיתוף הפעולה החשוב עם גופי בדיקת עובדות מקצועיים ולעבור למנגנון של הערות משתמשים, כפי שנהוג ברשת X בשנה האחרונה, מטרידה מאוד ומסכנת את בטיחות המידע והמשתמשים בפלטפורמות של מטא ברחבי העולם ובישראל. לאור נסיון העבר קיים חשש כי מהלך זה למעשה מהווה התנערות מוחלטת של מטא מאחריות על הבטיחות ועל האמינות של התכנים המופצים בפלטפורמה ומשליכה אותה באופן בלעדי לידי המשתמשים מבלי לתת להם כלים אמיתיים לעשות זאת.
"במקום להתעקש על בטיחות ואמינות, מטא עשויה להפוך לצל חיוור של X. רשת X תחת מאסק הפכה למקום קיצוני, אלים ומסית יותר - ובטוח הרבה פחות עבור המשתמשים. החשש כעת הוא כי גם ההכרזה על שינוי מדיניות הבטיחות בפייסבוק ואינסטגרם - שפופולריות בעולם הרבה יותר מ-X - יהפכו גם אותן לסביבות פחות בטוחות ופחות אמינות ולכר פורה להפצת דיסאינפורמציה ותוכן פוגעני שיזעזע מדינות דמוקרטיות רבות".