גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הוועדות ממשיכות לתכנן, אבל הדירות לא מגיעות לביצוע

ועדות התכנון מתגאות בשיאי תכנון ורמ"י ממשיכה לשווק כמות גדולה של קרקעות, אך הבעיות בענף הבנייה לא משתנות ● היזמים לא מצליחים לממש את היתרי הבנייה, והריביות, הביקושים הנמוכים והמלחמה רק החמירו את המצב

תכנון דירה / אילוסטרציה: Shutterstock
תכנון דירה / אילוסטרציה: Shutterstock

החודש יצאו שני גורמים ממשלתיים בסיכומי שנה - מינהל התכנון התגאה באישורי תוכניות לכ־204 אלף יחידות דיור (יח"ד) ורמ"י פרסמה שיווק מוצלח של קרקעות ל־65 אלף יח"ד. ואולם, ניתוח שערכנו בגלובס מעלה כי בעוד מערכי התכנון והשיווק מייצרים היצע תכנוני וקרקעות גדול - הבעיות בענף הנדל"ן מתמקדות בתחומי הבנייה והביצוע.

ראיון | מנכ"ל חברת הנדל"ן שמסביר: אלה הסיבות למחירי הדירות "המטורפים"
הכלכלן הראשי חושף: המספרים מאחורי מבצעי המימון בנדל"ן  

שנה מוצלחת לרמ"י

נתחיל בנתוני התכנון והשיווק: 2024 יכולה להסתכם כשנה מוצלחת למדי מבחינת רמ"י, שלמרות המלחמה הצליחה לשווק בהצלחה כמות יפה של קרקעות לבנייה. הנתון עומד בסטנדרטים של כמויות השיווק הגבוהות של הרשות בארבע השנים האחרונות, שבכל אחת מהן שווקו יותר יח"ד מאשר התחלות הבנייה ((לאחר קיזוז התחלות בנייה שבוצעו בהתחדשות עירונית).

בפועל, ההפרשים גבוהים אף יותר מאלה שקיבלנו, שכן חלק מהתחלות הבנייה מבוצעות על קרקעות פרטיות שאינן קשורות לרמ"י, אך אין בנמצא נתוני התפלגות של התחלות בנייה על קרקעות רמ"י וקרקעות פרטיות.

עניין חשוב הוא שבשנים האחרונות הפערים בין שיווקי קרקע ליישומם בצורה של התחלות בנייה - עולים. זאת, משום שקרקעות שמשווקות ברמ"י לאלפי יח"ד בשנה, שמוגרלות בקרב זוגות צעירים במסגרת מבצעי הדיור נוסח "מחיר למשתכן", אינן בשלות מבחינות של תכנון ופיתוח.

בדיקה שערכנו בגלובס באחרונה העלתה כי ייקח ארבע־שש שנים לתרגם את מכרזי הקרקע להתחלות בנייה. מצוקת כוח האדם בקרב הקבלנים, צפויה לתרום להארכת לוחות הזמנים הללו עוד יותר.

שיא באישור יח"ד

כשמדובר בתפוקות התכנון, 2024 מהווה ככל הנראה שיא של אישור יחידות דיור, גידול של חמישית לעומת 2023. בדיקת שני גופי התכנון שתרמו לנתונים הללו - הוועדות המחוזיות לתכנון ולבנייה והוותמ"ל - מעלה כי שניהם שברו את השיאים האחרונים שלהם, ובעיקר אמורים הדברים על הוותמ"ל, שתרמה לשליש מהדירות המאושרות.

ואולם דווקא ההצלחות הללו של גופי התכנון והשיווק הלאומיים מפריכות את הטענות המסורתיות שמגיעות מצד גורמים שונים בממשלה בדבר מחסור במלאי דירות תכנוני וב"ספסור קרקעות" של רמ"י.

ההיפך הוא הנכון. מבחינה תכנונית נראה כי מדינת ישראל יצרה מנגנון תכנוני שמנפיק עוד ועוד אישורי דירות שאין בהן צורך אמיתי, גם אם חלקן מוטמעות בתוכניות שמכונות "אסטרטגיות", שאמורות להתמשש בעוד שנים. בעשר השנים האחרונות יצר המנגנון הזה כ־1.4 מיליון יח"ד, כמעט פי 2.5 מהתחלות הבנייה.

במילים אחרות, גופי התכנון יכולים היפותטית לשבות למשך עשור־שניים ועדיין יש די והותר יח"ד מתוכננות בישראל. יותר מזה: גם אם היו מבטלים את הוותמ"ל לאלתר, ניתן היה למצוא עודף תכנוני אדיר של יח"ד.

אם נשוב לוותמ"ל, זה שנים שגורמי מקצוע קוראים לביטולה, ובשנים האחרונות נמצא לה יעד חלופי שהוא תכנון וקידום פרויקטים להתחדשות עירונית. ואולם סך היקף האישורים שלה בנושא זה הגיע בשנה שעברה לשישית מסך פעילותה.

הבעיה: בצעד האחרון

בעוד גופי התכנון והשיווק ברמות הלאומית והמחוזיות יוצרים היצע עודף של יחידות דיור, הקשר האמיתי בין התכנון לבנייה נמצא דווקא בוועדות המקומיות, שלמרבה הצער לא מפרסמות את התפוקות התכנוניות שלהן. מי שכן מפרסם נתונים בעניין זה, היא הלמ"ס, שמפרטת את תפוקות היתרי הבנייה השנתיים.

בעיקרון, היתר הבנייה הוא הצעד התכנוני האחרון של מערך התכנון, אם כי בשנים האחרונות רשויות מקומיות שונות הוסיפו לו עוד דרישות. לאור זאת, הוא מחובר הרבה יותר למציאות מאשר תפוקות התכנון של הוועדות המחוזיות והלאומיות.

החיבור הזה למציאות בא לידי ביטוי בקירוב גדול מאוד בין התחלות הבנייה להיתרי הבנייה לאורך השנים, שהופר ב־2021. מאז אותה שנה נפערים פערים משמעותיים בין מספר ההיתרים שמונפק לבין התחלות הבנייה. ב־2023 הפערים הגיעו ל־28 אלף, ואילו השנה, להערכתנו יעלו כבר ל־40 אלף.

מדובר בנתונים מטרידים, שמורים שמשהו רע קורה ליחידות הדיור לאחר שהן מאושרות סופית בוועדות התכנון. יזמים השקיעו אנרגיה וכסף רב כדי לקבל את ההיתרים הללו, ולפתע בוחרים שלא לממש אותם, או לפחות לדחות את המימוש.

יתרה מזאת, אם נחזור ארבע שנים לאחור, הנתונים הכלכליים והאחרים נראו אז מצויינים. לא סתם ב־2021 נשברו כל שיאי רכישת הדירות ומחירי הדירות עלו בקצב דו ספרתי. יותר מזה - קצב התחלות הבנייה זינק לרמה של 64 אלף ולרמה של 69 אלף ב־2022; היתרי הבנייה עלו לרמות גבוהות במיוחד של 73 ו־78 אלף בהתאמה בשנתיים הללו, אך כפי שניכר - הפערים החלו להפער דווקא אז.

להערכתנו, בשנתיים הללו באו לידי ביטוי המגבלות הפיזיות והטכנולוגיות של ייצור הדירות בישראל. היזמים היו שמחים לתרגם את כל ההיתרים להתחלות בנייה - אך לא יכלו, עקב המחסור בכוח האדם, הפיגור הטכנולוגי שבו נמצא הענף וחוסר היכולת שלו לעמוד בקצבים של התחלות בנייה של יותר מ־70 אלף יח"ד בשנה. הבעיות הללו היו ידועות היטב, אך שום צעד, למעט דיבורים לא ננקט, כדי להסיר את החסמים בתחום הבנייה.

מאוחר יותר באו לידי ביטוי הריביות העולות, הביקושים היורדים והמלחמה הקשה, שרק הגדילה את מצוקת כוח האדם, בעקבות גירוש העובדים הפלסטינים, מבלי שסופק עד כה פתרון אמיתי לבעיות הענפיות. טרם פרסמו הנתונים המלאים ל־2024, אך להערכתנו ההיתרים והתחלות הבנייה יפחתו ב־15%־20%.

הפערים בשטח

בשבוע שעבר פרסם הכלכלן הראשי באוצר ניתוח מצומצם יותר, שבחן את הפערים בין התחלות הבנייה לעסקאות שמבוצעות בפועל על דירות חדשות.

מסיכום זה עולה, כי גם בין נתונים אלה נרשם פער, שהחל ב־2022, שאז בנק ישראל החל להעלות את הריבית במשק. זאת, בעוד שבין אמצע 2020 לסוף 2021, מספר העסקאות על דירות חדשות עלה על התחלות הבנייה.

מהניתוח שערך הכלכלן הראשי לנתוני הלמ"ס עלה עוד כי הירידה המשמעותית בהתחלות הבנייה היתה בדירות המסובסדות (שהחליפו את "מחיר למשתכן"). "ירידות אלו מוסברות בעיקר בירידה החדה במכירת דירות אלו, עם סיום תכנית 'מחיר למשתכן' ופער הזמן הארוך שחלף עד אשר אושרו התכניות שהחליפו אותה", כתב הכלכלן הראשי בסקירה.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות נתוני האינפלציה: עליות חדות בוול סטריט, מניות הבנקים והמחשוב הקוונטי מזנקות

לאחר חמישה ימים רצופים של ירידות, נאסד"ק מזנק ב-2% ● קצב אינפלציית הליבה בארה"ב עלה ל-3.2%% בדצמבר - פחות מהצפי ● עונת הדוחות בארה"ב נפתחה היום באופן רשמי, תוצאות הבנקים עלו על הצפי ● ג'יי.פי.מורגן הרוויחה השנה 58 מיליארד דולר, שיא של בנק כלשהו בהיסטוריה של אמריקה ● תשואות האג"ח הממשלתיות נופלות והדולר נחלש מול סל המטבעות

המתקן החדש של אנבידיה במבוא כרמל / צילום: אסף גלעד

בלעדי: אנבידיה מקימה את אחת מחוות השרתים הגדולות בישראל בהשקעה כוללת של למעלה מחצי מיליארד דולר

חוות השרתים מוקמת באזור התעשייה מבוא כרמל שברמות מנשה סמוך לצומת אליקים, תהיה בשטח כולל העומד על 10,000 מ"ר ותצרוך כ-30 מגה-וואט ● המתקן יאכלס את מעבדי בלאקוול החדשים של אנבידיה וישמש את עובדי החברה לצורכי מחקר ופיתוח

האינפלציה יורדת אבל בשטח המחירים מטפסים

האינפלציה מפתיעה לטובה: ירדה לקצב שנתי של 3.2% בדצמבר; מחירי הדירות ממשיכים לעלות

בקצב חודשי ירדו המחירים ב-0.3% לעומת צפי לירידה של 0.1% בלבד • התחזיות עמדו על 3.4% בחישוב שנתי, מעל היעד של בנק ישראל ● מחירי הדירות עלו ב-7.8% בשנה ● מזרחי טפחות: "העלאת המע"מ תשפיע על המדדים הקרובים לרעה, מבחינת בנק ישראל, המבחן יהיה ממדדי מרץ ואילך"

מטה הבנק המרכזי של האיחוד האירופי / צילום: ap, BERND KAMMERER

משבר מעבר לפינה: עליית תשואות האג"ח הממשלתיות בעולם מהדהדת את 2008

שנת 2025 נפתחה בעליות חריגות בתשואות האג"ח של כמה מהממשלות המובילות בעולם ● בחלק ממדינות אירופה זה עלול להוביל להתפרצות משבר חוב חריף, שיחלחל לבנקים ולכלכלה ● מהם התרחישים האפשריים, מהקל אל המדאיג, והמשמעויות לביצועי השווקים

צילום: Shutterstock

משבר הביטוח הסיעודי: ההוראה החדשה של משרד הבריאות, ומה יקרה עכשיו

משרד הבריאות הוציא במפתיע הנחיה לקופות החולים, לפיה עליהם להיערך להפסקת פעילות הביטוח הסיעודי ● בכך מתמסמס הסדר הפשרה שהשיגה בחודש שעבר רשות שוק ההון, אשר נועד להעניק תקופה של שנתיים למציאת פתרון למשבר שנוצר בקופ"ח כללית ● לאן הולכים מכאן?

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בקשה לתביעה ייצוגית נגד הבורסה: "העניקה יתרון בלתי הוגן"

בשבוע שעבר דווח כי הבורסה לני"ע רכשה 4.8% מהון המניות שלה שהוחזקו ע"י קרן הגידור הזרה מניקיי, בעלת המניות הגדולה בבורסה ● בעקבות העסקה הוגשה בקשה לתובענה ייצוגית נגד הבורסה בטענה כי "ביצעה העדפת משקיעים"

שר הבריאות אוריאל בוסו / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

אולטימטום למדינה: משרד הבריאות הורה לקופות החולים לעצור את הביטוחים הסיעודיים ב־2026

החל מיולי השנה, הורה המשרד להפסיק צירוף של מבוטחים חדשים לפוליסות הביטוח הסיעודי של קופות החולים, והחל מינואר 2026 להפסיק לתפעל את הפוליסות הקיימות • בכך מציב המשרד אולטימטום לרשות שוק ההון לספק פתרון ארוך טווח למשבר הביטוח הסיעודי – ומחזיר את משבר לקדמת הבמה

בוול סטריט מחכים לדוחות הרבעוניים / צילום: ap, Richard Drew

האם מעונת הדוחות הרבעוניים תגיע התחייה לראלי המדשדש בוול סטריט?

שוק המניות האמריקאי מקרטע לאחרונה ומדאיג את המשקיעים, שמחפשים את הדלק להמשך הראלי, שהחל בעקבות הבחירה בטראמפ לנשיא, גם ב-2025 ● מאחר שהישועה לא צפויה להגיע מהורדת ריבית הפד, הרי שהצמיחה ברווחי החברות הופכת קריטית מתמיד

עמיחי אליהו / צילום: אתר הכנסת

האם לפני חוק הגיוס של לפיד 20% מהחרדים היו מתגייסים בכל מחזור?

מה שיעור החרדים שהתגייסו לפני חוק הגיוס של יאיר לפיד? יש בעיות בנתונים ● המשרוקית של גלובס

מחשב קוונטי / צילום: Shutterstock

הטרנד הזה הוא הבטחה או פלופ? למיקרוסופט ואנבידיה תשובות סותרות

למרות הספקות שהביעו מנכ"לי אנבידיה ומטא בעתיד המחשוב הקוונטי, במיקרוסופט חושבים אחרת ● "כאשר אנו מסתכלים על 12 החודשים הקרובים, קצב המחקר והפיתוח של המחשוב הקוונטי רק צפוי להאיץ"

קניון רמת אביב / צילום: גלית חתן

כישלון הפעילות של חברת מליסרון באונליין

10 חודשים אחרי השקת "רמת אביב Online Mall" - פעילות האונליין של קניון רמת אביב, חברת מליסרון סוגרת את הפעילות ● המרכז הרפואי איכילוב השיק את קרן "מומנטום" להחזרת רופאים מצטיינים מחו"ל, ליאור סושרד נכנס לקרן הון סיכון, והשף מושיק רוט משתף פעולה עם נספרסו ● אירועים ומינויים

משרד המשפטים בירושלים / צילום: יוסי זמיר

מחיר הסחבת: 90% מהבעיות המשפטיות כלל לא מגיעות להכרעה בבית המשפט

מחקר חדש שערך משרד המשפטים ממפה את הבעיות הניצבות בדרכם של הישראלים בדרך לפתרון בעיות משפטיות, ומגלה כמה זמן לוקח להגיע אליו ● וגם: באילו תחומים הבעיות המשפטיות נפוצות ביותר, באילו הן הכי חמורות, ומה המצב אצלנו בהשוואה לאירופה

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב הנכנס / צילום: ap, Evan Vucci

זה האינטרס של טראמפ בקידום עסקת חטופים והפסקת אש בעזה

המו"מ להפסקת אש ושחרור החטופים מתקדם לסגירה לקראת חילופי הממשל בארה"ב, ואת פריצת הדרך מומחים מייחסים ל"אפקט טראמפ" ● לדבריהם, זו רק ההתחלה: הנשיא הנבחר שואף לקבל פרס נובל על כינון יחסים היסטוריים בין ישראל לערב הסעודית, ובדרך לשם להתמודד עם הגרעין האיראני

אלוף במיל' עמוס ידלין / צילום: מורג ביטן

"לא סוף המערכה מול חמאס": האלוף שמעריך מה צפוי ביום שאחרי העסקה

ברקע עסקת הפסקת האש והחזרת החטופים, האלוף במיל' עמוס ידלין, ראש אמ"ן לשעבר, אומר: "ישראל לא מתקדמת אל 'הניצחון המוחלט' בחודשים האחרונים. להפך - חמאס מתאושש, ואנו משלמים מחיר כבד על המשך הלחימה" ● לדבריו, "היום ההרתעה הישראלית חזקה משהייתה ב-6 באוקטובר"

רחוב התחייה, תל אביב / צילום: כדיה לוי

6 שנים אחרי הרכישה: קרן ריאליטי מוכרת נכס בת"א במאות מיליוני שקלים

יובלים סיטי בוי רכשה מקרן ריאליטי מבנה מגורים, שמאפשר לבנות 186 דירות, תמורת 250 מיליון שקל ● במכרז בבאר שבע שווקו "רק" 684 יח"ד מתוך 1,545, שיווקן של 645 יח"ד נכשלה ● קבוצת היזמות והבנייה אלמוג ביחד עם קבוצת הביטוח והפיננסים הראל יוצאות במיזם משותף לדיור להשכרה ארוכת־טווח ● חדשות השבוע בנדל"ן 

עו''ד רואי כחלון / צילום: שלי פדן

בג"ץ מציע: רואי כחלון ישמש כמ"מ נציב שירות המדינה לשלושה חודשים בלבד

ההחלטה התקבלה במסגרת עתירה שהגישה התנועה לאיכות השלטון בדרישה לבטל את המינוי ● ראש הממשלה בנימין נתניהו צריך להשיב אם ההצעה מקובלת עליו

שירותי בריאות כללית. 2.6 מיליון מבוטחים בביטוח סיעודי / צילום: תמר מצפי

"לא מבינים את מי זה משרת": ברשות שוק ההון הופתעו מהשינוי בביטוח הסיעודי

משרד הבריאות מוביל בצורה מודעת לחזרתו לשולחן של משבר הביטוח הסיעודי ● ברשות שוק ההון מתקשים להבין: "אין בהוראה של משרד הבריאות פתרון, הם יודעים שיש דד-ליין של שנתיים כדי לפתור את המצב. אם היה להם פתרון בזמן הקצר שהיינו צריכים למצוא פתרון זמני, למה הם לא פעלו כבר אז?"

בית המשפט המחוזי בתל אביב / צילום: Shutterstock, Vered Barequet

תביעת רשלנות על סך 5 מיליון שקל נגד אחד ממשרדי עורכי הדין המובילים

משרד בלטר, גוט, אלוני והשותף לשעבר במשרד, עו"ד גיא נאמן, נתבעים ב-5 מיליון שקל על שלא הגישו במועד תביעה על סך 20 מיליון שקל מטעם לקוח שהיה מצוי בסכסוך עסקי ● הלקוח טוען כי חלון הזמנים לתביעה נסגר, והיא התיישנה ● מהמשרד ומעו"ד נאמן לא נמסרה תגובה

טכנופלס רוכשת את סקיילוק, מתחום טכנולוגיות הזיהוי לרחפנים / צילום: יח''צ החברה

נדל"ן, ביטחון, תשתיות: שלוש עסקאות שמעידות על רעב בת"א לסחורה חדשה

מניות חברת הבנייה למגורים שזינקו לאחר ההנפקה, קבוצת הפיננסים לשעבר שהוסיפה מעל 50% לשוויה בשל הסכם לרכישת פעילות בתחום איכות הסביבה, והשלד הבורסאי שחוגג מיזוג עם חברת הגנה מפני רחפנים ● אלה היו העסקאות החמות של השבוע בבורסה בת"א

אילון מאסק / צילום: ap, Susan Walsh

מאסק שוקל לרכוש את טיקטוק, אבל נתבע על רכישת רשת חברתית אחרת

רשות ני"ע האמריקאית טוענת כי איש העשיר בעולם הפר את החוק בקשר עם מניות הרשת החברתית טוויטר שרכש ב-2022 ● מבקשת להטיל עליו קנס וכן לחייבו בתשלום  הסכומים שלכאורה חסך לעצמו