גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

12 ק"מ בשנה בלבד: נתוני סלילת נתיבי התחבורה הציבורית בישראל נחשפים

למשרד התחבורה היו תוכניות גדולות ל־2024, אך היא נגמרה עם תוספת של 9 נתיבי תחבורה ציבורית בלבד ● בינתיים העיכובים הולכים ומצטברים ● וגם: המספרים החריגים של ההרוגים בכבישים

נתיב תחבורה ציבורית / צילום: שלומי יוסף
נתיב תחבורה ציבורית / צילום: שלומי יוסף

במשרד התחבורה מספרים על תוכניות גדולות, אבל בכל הקשור לביצועים - המצב עגום. גם לאחר שהמשרד שיחק ביעדים, הוא לא הצליח לעמוד בהם בשנת 2024: אורך נתיבי התחבורה הציבורית כמעט ולא גדל, מספר ההרוגים בתאונות דרכים הגיע לשיא של קרוב ל־20 שנה וגם פרויקטי הענק מתעכבים. המשמעות היא שלמרות התוכניות השאפתניות והתקציבים שהוקצו, המשרד מתקשה לממש את תפקידי הליבה שלו בשיפור התחבורה הציבורית ובשמירה על בטיחות הנוסעים בדרכים.

שר העבודה מתנגד, ותאונות בדרך למשרד ימשיכו להיחשב לתאונת עבודה
הנתונים שמראים: גניבות הרכב זינקו, והחדשות הרעות באמת עוד לא הגיעו
המועמדת של מירי רגב ליו"ר חברת נתיבי איילון נפסלה

נתיבים נשארים על הנייר

מדי שנה מפרסמת הממשלה את ספר תוכנית העבודה השנתי. כך היעדים ל־2023 כללו את הגדלת אורך הנת"צים במדינה מ־456 ק"מ ל־550 ק"מ. אלא שבפועל אורך הנת"צים בסוף אותה שנה עמד על 476 ק"מ, עלייה של 20 ק"מ בלבד. גם ההסבר של משרד התחבורה שלפיו המלחמה האטה את קצב ביצוע הפרויקטים דחוק, שכן היא פרצה חודשיים לפני סוף השנה.

צריך להדגיש כי חלק משמעותי מאותם נתיבי העדפה מבוצעים על ידי משרד התחבורה במסגרת פעילותו בכבישים הבינעירוניים, ושהוא מכליל בפנים גם נתיבים שבהם מורשים לנסוע כלי רכב פרטיים עם נוסע נוסף או יותר (נתיב פלוס) וגם את פעילותן של רשויות מקומיות על ידי הסכמים מול המשרד. כך למשל בתל אביב לבדה, שיש לה מדיניות עצמאית בנושא, קיימים 73 ק"מ של נת"צים.

יש קושי אמיתי בקידום נת"צים לנוכח התנגדויות פוליטיות ברשויות המקומיות, בעיקר משום שהם נסללים פעמים רבות על חשבון נתיבים קיימים לכלי רכב פרטיים או על חשבון מקומות חניה ציבורית. באופן עקבי ותחת כל השרים במשרד התחבורה לא לוחצים על הרשויות לקדמם, אלא מעדיפים מדיניות של תמריצים.

למרות חשיבותם והקושי בקידומם ועל רקע התוצאות החלשות של שנת 2023, בספר תוכנית העבודה הממשלתי לשנת 2024 הנת"צים נעלמו וכלל לא הופיעו כיעד. במענה לפניית גלובס מסרו במשרד כי בשנה החולפת נסללו רק 12 ק"מ שהם 9 נת"צים, הרחק מהיעד שנקבע על ידי המשרד לפני שלוש שנים.

אין ספק כי המלחמה האטה את קצב ביצוע הפרויקטים, וגם הבחירות המקומיות שנדחו לפברואר 2024 גרמו להקפאה בקידומם מחשש של ראשי ערים ליצור התנגדויות לפני בחירות. אבל אלו לא כל ההסברים: המדיניות המוצהרת של שרת התחבורה מירי רגב לא קוהרנטית - מצד אחד היא תומכת בפומבי בסלילת נת"צים, ומנגד דרשה לבחון ביטול של חלק מהם והפיכתם לנתיב פלוס, ביקשה לצמצם את האכיפה על ידי ניידות בצד הכביש, וצמצמה את הדרישות לנסיעה ברכב פרטי על הנתיב בכביש 1. גורמים בענף טוענים שלדרג המקצועי אין גיבוי במשא־ומתן מול ראשי הרשויות.

ניתן גם לטעון כי היעד הקודם נקבע בתקופת הממשלה הקודמת בכהונתה של מרב מיכאלי, אבל מדיניות תחבורה, משום שהיא מחייבת תכנון ארוך טווח - מחייבת גם עקביות. הסרת היעד מעידה על כך שמשרד התחבורה לא מודד את עצמו בפעילות הליבה שלו. אותם יעדים גובו גם בתקציבים, כשבתקציב 2021 הוחלט על מימון תוכנית חומש לסלילת נת"צים בעלות של 5.4 מיליארד שקל. אלא ששנים לאחר מכן, ברור שחלק גדול מהכסף שיועד לשיפור התחבורה הציבורית יישאר בקופת המדינה ולא ימומש בפועל.

המשרד נכשל ביעדים

היעד הממשלתי לשנת 2023 כלל גם את הורדת מספר ההרוגים בתאונות דרכים ביחס לנסועה (קילומטראז') מ־5.1 למיליארד ק"מ נסועה ל־4.9. בפועל, לפי נתונים שהעבירו ברלב"ד למשרוקית של גלובס, בשנת 2023 נספרו 5.5 הרוגים למיליארד ק"מ נסועה.

לאחר שלא הצליחו לעמוד ביעד, בהכנת התוכנית לשנת 2024 כבר דאגו לשנות את המדידה ולבחון את מספר ההרוגים ביחס לאוכלוסייה. הוסבר אז כי "תמונת הבטיחות עלולה להתעוות במצב שבו אנשים עוברים מתחבורה פרטית לציבורית - הנסועה יורדת והיחס של ההרוגים לנסועה עולה באופן מלאכותי", ואילו לפי המדד שמשווה את ההרוגים לאוכלוסייה הצפי הוא ירידה של 5% בכל שנה.

בשנת 2023 יחס ההרוגים לאוכלוסייה עמד על 3.67 הרוגים על כל 100 אלף איש, והיעד לשנת 2024 היה 3.48. בפועל הוא זינק ל־4.4. לא פלא, שכן בישראל אין תוכנית לאומית מתוקצבת לבטיחות בדרכים, והיא לא הוכנסה גם לתקציב הבא. כך במשרד התחבורה כשלו בשני יעדי הליבה: בתחבורה הציבורית ובבטיחות בדרכים. גם הפרויקטים הגדולים המקודמים כעת נקלעו לעיכובים. מועדי הסיום של המסילה הרביעית באיילון ושל פרויקט חשמול הרכבות נדחו, כמו גם השלמת הקו הירוק והסגול בגוש דן.

במשרד התחבורה מבטיחים שבשנה הבאה ייסללו 20 נת"צים ויחלו העבודות על הקמת קווי ה־BRT (מטרונית) בגוש דן - הקו הכחול בין רחובות לראשון לציון והקו החום בין ראשון לציון לרמלה וללוד.

יחד עם הכשלונות בעמידה ביעדים, ראוי לציין שהיו גם התקדמויות מסוימות בשנה החולפת בתחום השינויים המבניים בענף: בתקציב המדינה מוצע להקים על ידי משרדי האוצר והתחבורה רשויות מטרופוליניות לניהול התחבורה בהתאם להמלצות ולהחלטות שהיו על הנייר 20 שנה, אך גם הרכב הרשויות מעורר ביקורת. בנוסף, המשרדים מקדמים מהלך להסדרת ענף האוטובוסים והנמלים, שסוכם ועדיין מעוכב. גם סיכום דרמטי וסודי בין המשרדים להסרת התנגדות רגב לאגרות גודש תמורת רכבת לקרית שמונה - נמצא על הפרק.

ממשרד התחבורה נמסר: "השנה מתוכננים צירים של כ־90 קילומטרים ביותר מ־20 צירים בכל הארץ. השרה רגב הביעה את עמדתה בעד נת"צים ובלבד שימלאו את תכליתם. השרה העבירה החלטת ממשלה להקמת ועדת שרים למאבק בתאונות הדרכים".

עוד כתבות

אירוע ההריסה לפרויקט פינוי־בינוי של מטרופוליס בנאות אפקה / צילום: רענן כהן

עשר עסקאות גדולות תוך שנה: ההתחדשות העירונית לוהטת

העסקה שתהפוך את אלייד לבעלים יחידי של מטרופוליס תמורת 200 מיליון שקל ממשיכה גל רכישות בתחום ההתחדשות העירונית, שהגדולות מביניהן מסתכמות בכמעט מיליארד שקל ● איך הריבית הגבוהה דוחפת את השינויים בענף, ואיפה מציבה העסקה את מטרופוליס ביחס לשוק? ● וגם: יותר מוסדיים מצטרפים לחגיגה

תאונת דרכים / צילום: Shutterstock

שר העבודה מתנגד, ותאונות בדרך למשרד ימשיכו להיחשב לתאונות עבודה

ועדה של משרד העבודה והביטוח הלאומי מצאה כי כרבע מתאונות העבודה בישראל מתרחשות בדרך לעבודה וממנה - רובן המכריע בתאונות דרכים ● הוועדה המליצה לבטל את ההכרה בתאונות כאלה כתאונות עבודה וכך לחסוך בגמלאות שמשלמת המדינה, אך שר העבודה יואב בן צור הבהיר כי הוא מתנגד למהלך

אבי רוזן / צילום: יח''צ

זה המנכ"ל חדש של קבוצת יוסי אברהמי

רשות האוכלוסין וההגירה הודיעה למספר רב של תאגידי כוח אדם זרים בענף הבניין שלא תחדש את הרישיונות לשנת 2025 ● מנכ"ל חברת הנדל"ן נוה גד, אבי רוזן, ימונה למנכ"ל קבוצת יוסי אברהמי ● חברת רוטשטיין תקים 973 דירות חדשות בנתניה, בהשקעה של כ-1.75 מיליארד שקל ● חדשות השבוע בנדל"ן 

קרנות כספיות. שימו לב לדמי הניהול / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

דמי הניהול בקרנות הכספיות זינקו עד פי שלושה. האם להוציא את הכסף?

העלאת דמי הניהול בקרנות הכספיות נשמעת דרמטית אך בפועל מדובר על תוספת של עשרות שקלים בודדים בשנה והן עדיין מספקות תשואה גבוהה משמעותית מהפיקדונות הבנקאיים ● ליאור כגן, מיטב: "קרן כספית זו דרך להתמודד עם יוקר המחיה" ● אייל גורן מאי.בי.אי: "בפיקדון בבנק אתה מקבל הרבה פחות, פשוט לא קוראים לזה דמי ניהול"

הגליידר מתוצרת סינית שהתגלה ע''י הפיליפינים / צילום: מתוך יוטיוב

הנשק הסיני החדש שנחשף כמעט בטעות

אוקראינה מטמיעה שלל מערכות צבאיות חדשות, ובמקביל רוסיה מפיקה לקחים ומבצעת התאמות למערכות שלה ● סין משתמשת באמצעים בלתי מאוישים לאיסוף מודיעין ימי בפיליפינים ● ואלביט מוכרת מערכת הגנה מכטב"מים למדינה אירופית ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אביגדור וילנץ / צילום: אינטל

תחרות לאנבידיה? החברה החדשה של יזם השבבים והמיליארדר אביגדור וילנץ מכוונת גבוה

אלמנט לאבס, חברה חדשה שהוקמה על ידי יזם ההייטק הוותיק והמיליארדר וילנץ ומייסדי הבאנה לאבס, מעוררת סערה על שאיפותיה להתחרות באנבידיה וברודקום ● לגלובס נודע כי החברה רוצה לפתח פתרונות טכנולוגיים שמכוונים לסייע לחברות כמו אמזון ו־OpenAI

ראש הממשלה בנימין נתניהו מעיד בבית המשפט המחוזי בתל אביב, דצמבר 2024 / צילום: ראובן קסטרו/פול וואלה

ביהמ"ש דחה את טענת נתניהו: 315 סעיפי הסיקור יישארו בכתב האישום

סנגוריו של ראש הממשלה טענו כי כתב האישום לא מייחס לו מודעות לשליש מאירועי הסיקור המפורטים באישום 4000 ● השופטים דחו את הטענות וקבעו כי "אין בהן כדי לשנות ממסגרת הדיון כפי שהותוותה בכתב האישום ובתשובת נאשם 1"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

עליות קלות בבורסה המקומית; אל על קופצת בכ-4%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.5% ● השקל נחלש קלות מול המטבעות הזרים ● סולאראדג' ירדה ב-15% לאחר שאנליסטים של סיטי הורידו את הדירוג של המניה ● בוול סטריט לא יתקיים מסחר היום לרגל יום זיכרון לאומי לנשיא ארה"ב ה-39, ג'ימי קרטר ● מהן הסיבות לעליית התשואות של אגרות החוב האמריקאיות? ● ומה צפוי במדד המחירים לצרכן בישראל בשבוע הבא?

אילוסטרציה: Shutterstock, Burdun Iliya

האם טקס אירוסין יכול להיות חוזה מחייב, ומה קורה אם מתחרטים?

בני זוג ערכו טקס אירוסין, אך בהמשך האישה ביטלה את הנישואים, והצדדים נפרדו ● האיש הגיש תביעת נזיקין שכללה מספר עילות, לרבות תשלום פיצויי הסתמכות בגין הפרת ההבטחה להינשא ● האם לבית המשפט יש בכלל סמכות לשפוט מי אשם בפרידה?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה אדומה בת"א; מדדי מניות הנדל"ן ירדו בחדות

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ● בנק ישראל חתך את תחזית הצמיחה של הסחר העולמי ב־2025, על רקע צעדים מתוכננים של ממשל טראמפ ● בלמ"ס מעודדים מסנטימנט החברות במשק שטיפס בדצמבר, "עם עלייה בולטת במחוז חיפה" ● דיסקונט: "שוק האג"ח הממשלתי האמריקאי צפוי להיות תנודתי בשבועות הקרובים" ● בנק EFG: הריבית באירופה עשויה לרדת מהר יותר מצפי השווקים

דונלד טראמפ / צילום: ap, Rick Scuteri

טראמפ יכריז על "מצב חירום כלכלי"? הדיווח שהקפיץ את הדולר

מצב החירום אם יוכרז יאפשר לטראמפ להכריז על מכסים נוספים ● מקורב לעניין אמר ל-CNN כי "הכול על השולחן", ואישר כי נערכה שיחה בנושא הכרזת מצב חירום לאומי ● הדיווח הוביל להתחזקות חדה של הדולר מול סל המטבעות ולתנודתיות רבה בבורסות בעולם

איור: Shutterstock

הסוכרייה של הדקה ה־90 בחוק הרווחים הכלואים. למי מתאימה ומתי זו מלכודת מס?

במסגרת חוק הרווחים הכלואים נוצרת הזדמנות להעביר נכסים מידיהן של חברות לבעלות פרטית כמעט מבלי שיחול מס על המהלך ● מומחי מס מסבירים לגלובס מהם המקרים שבהם ההטבה הזו כדאית במיוחד, מי צפוי להרוויח ממנה הכי הרבה ומתי כדאי להיזהר

"הנשיא חבר לטרוריסטים": סערה בברזיל אחרי צווי המעצר לחייל צה"ל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הממונה המיוחד מטעם טראמפ דיבר באופן נדיר עם התקשורת האמריקאית, גרמניה הפסיקה את הסיוע הכספי לשמונה ארגונים פרו-פלסטיניים, וסערה פוליטית בברזיל אחרי צווי המעצר נגד החייל הישראלי • כותרות העיתונים בעולם 

דונלד טראמפ וראש ממשלת דנמרק, מדה פרדריקסן / צילומים: AP (Saul Loeb), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

"אנחנו צריכים את גרינלנד": בדנמרק המומים מהאיומים של טראמפ לכבוש את האי הארקטי

הנשיא הנבחר של ארה"ב מאיים במכסים ואף אינו שולל אמצעים צבאיים - במטרה להשתלט על האי העצום שבשליטת קופנהגן ● ראש ממשלת דנמרק, שבעבר הגדירה את הצעת טראמפ לרכוש את גרינלנד כ"אבסורדית", זהירה יותר הפעם ואפילו "מברכת על העניין האמריקאי בנעשה בצפון האטלנטי" ● המתיחות מטלטלת גם את שוק המט"ח ומובילה להתחזקות הדולר

דיון בוועדת החוקה על תקציב לשכת עורכי הדין / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

"הקיצוץ יוביל לסגירת הלשכה": דיון סוער על תקציב לשכת עורכי הדין

נציגי לשכת עורכי הדין התנגדו בוועדת החוקה למהלך שמקדם ח"כ שמחה רוטמן לקיצוץ מיידי של 20% בדמי החבר של הלשכה ● לדברי רוטמן, לשכת עורכי הדין תוכל לספוג את הקיצוץ כבר כעת באמצעות העודפים התקציביים שברשותה ● במהלך הדיון רוטמן הרחיק מהישיבה את ראש הלשכה, עו"ד עמית בכר

פסק דין / צילום: Shutterstock

האם ניתן להפר חוזה שכירות לטובת חוזה רווחי יותר?

חברה שהשכירה שטח לחברה אחרת גרמה לה לפנות את השטח ולאחר מכן השכירה אותו לגורם אחר בסכום גבוה יותר ● האם זה נחשב עשיית עושר שלא במשפט?

איור: Shutterstock, טלי בוגדנובסקי

אסטרטגיית ההשקעה שאכזבה השנה בוול סטריט והוכיחה את עצמה בבורסת ת"א

אסטרטגיית ההשקעה במניות שהציגו את תשואת הדיבידנד הגבוהה ביותר לא עבדה בוול סטריט אשתקד, כשאלה נותרו הרחק מאחורי המדדים ● מנגד, בישראל שיטה שונה במקצת הניבה תשואה של מעל 30% ● וגם: מי המניות שברשימת "הכלבים" של וול סטריט ות"א לשנת 2025

איור: גיל ג'יבלי

כל השיטות של חברות הצריכה לגרום לנו להמשיך לקנות גם כשהמחירים עולים

ההתייקרויות במשק מרתיעות לא מעט צרכנים, אבל אנשי השיווק ערוכים עם פתרונות ● מהקטנת אריזות תוך שמירה על המחיר, דרך פנייה לרגש ולרצון לפצות את הילדים - ועד יצירת תחושה שאם לא נקנה עכשיו, כנראה נפסיד ● "מפעילים עלינו מניפולציות", מזהירים המומחים

פרשים פולנים במלחמת העולם / צילום: ויקיפדיה

האם הפולנים הסתערו עם חרבות על הנאצים?

כדי להמחיש פערי כוחות בשדה קרב, מרבים לתאר את הפרשים הפולנים מול הטנקים הגרמניים. בפועל, מדובר במיתוס של התעמולה הנאצית

עמיר שאלתיאל - חברת אלדר / צילום: איל יצהר

האקזיט של עמיר שאלתיאל והשאלות הפתוחות

עמיר שאלתיאל הודיע היום על אקזיט מרשים במסגרתו ימכור 25% מחברת ההתחדשות העירונית מטרופוליס לאלייד • כיצד ייראה מתווה התמורה, מה צפוי לחברות בעתיד, ומה הסיכוי להנפקה בבורסה?