גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כל השיטות של חברות הצריכה לגרום לנו להמשיך לקנות גם כשהמחירים עולים

ההתייקרויות במשק מרתיעות לא מעט צרכנים, אבל אנשי השיווק ערוכים עם פתרונות ● מהקטנת אריזות תוך שמירה על המחיר, דרך פנייה לרגש ולרצון לפצות את הילדים - ועד יצירת תחושה שאם לא נקנה עכשיו, כנראה נפסיד ● "מפעילים עלינו מניפולציות", מזהירים המומחים

איור: גיל ג'יבלי
איור: גיל ג'יבלי

בכל פעם שבישראל נרשם גל העלאות מחירים, מפלסי הלחץ והכעס של הצרכנים עולים, בעיקר ברשתות החברתיות. החצים מופנים כמובן לחברות, למותגים ולרשתות, שמצדם משקיעים במציאת דרכים לשכנע את הצרכנים להמשיך לקנות את מוצריהם בהיקפים דומים. אילו טריקים ומניפולציות נמצאים בארסנל השיווקי, ומתאימים גם לימים שבהם צרכנים חוששים שלא יצליחו "לסגור את החודש"? 

המומחים שמסבירים: למה הישראלים לא מתרעמים על הגזירות הכלכליות שבפתח?
נתונים חדשים חושפים גל רכישות במשק, רגע לפני שהגזירות נכנסו לתוקף
המחירים בסל הצריכה שיתייקרו בשיעור דו־ספרתי

"הגזירות הכלכליות הן חוויה סובייקטיבית, שלא בהכרח קשורה בכמה המשכורת שלנו באמת תיפגע, אבל הרבה מאיתנו יעברו מכלכלת שפע לכלכלת מחסור", מסביר הפסיכולוג הקליני רועי סמנה. "בעוד שבימים של כלכלת שפע השיווק הוא על בסיס 'אתה רוצה' או 'אתה חושק', במצבים כאלה השיווק יהיה יותר לכיוון של 'אתה צריך' ו'אתה חייב'.

"הרבה צרכנים ידחו הוצאות יקרות או לא הכרחיות, אבל יש גם כאלה שינסו לאגור מוצרים בכמויות גדולות, כי המצב הולך להיות נורא, והמחירים רק יעלו, ולכן נראה הרבה מבצעים בסגנון 4 פלוס 1.

רועי סמנה / צילום: תמונה פרטית

"בתחום המזון, אנשים אולי יוציאו פחות על וולט ויבשלו בבית, אבל יקנו פרודוקטים יותר יקרים לפיצוי. יהיה מתח בין שני קטבים מנוגדים - החרדה והרצון לשמור על הכיס שלנו כשהערך של הכסף יורד, ומצד שני הרצון לפנק את עצמנו - ועל זה בונות החברות המסחריות.

"החברה הישראלית לא ידועה ככזו עם צרכנות חכמה במיוחד. ה־FOMO (Fear of missing out) עובד תמיד, ואנשי השיווק יעשו בו שימוש ביתר שאת, מכיוון שאנחנו בתחושה של חוסר. זה מיתר שאפשר לפרוט עליו".

משווים מחיר, לא משקל

שלושה טריקים שצפויים לבלוט בשנה הקרובה הם שרינקפלציה, פנייה לרגש והדגשת ערך. שרינקפלציה היא הקטנת גודל האריזה של מוצרים מוכרים ואהובים, תוך שמירה על תמחור כמו בגודל המקורי - למשל הקטנת טבלת שוקולד מ-100 גרם, הגודל הסטדנרטי המקובל, ל-80 גרם. "מדובר בטכניקה שיווקית שעוזרת ליצרנים לייקר את המחירים בצורה משמעותית בלי שכמעט אף אחד ישים לב", מחדד מוטי אלבז, מנכ"ל פירמת הייעוץ האסטרטגי שיווקי Success Code. "במקום להעלות מחיר, פשוט מקטינים את המוצר.

מוטי אלבז / צילום: עידו סקעת

"למה יצרנים עושים את זה? בגלל כמה עקרונות פסיכולוגיים בסיסיים. הראשון הוא שמירה על עקביות - אנחנו מתוכנתים לאהוב עקביות ולהימנע משינויים. כשאנחנו רואים את אותו מוצר על המדף במחיר המוכר, אנחנו מרגישים נוח לקנות אותו שוב, גם אם בפועל קיבלנו פחות. עיקרון שני קשור להרגל של השוואת מחירים ולא משקלים: רובנו נשווה את מחיר המוצר למחיר מוצרים דומים על המדף, אבל כמה מאיתנו באמת יבדקו את המשקל? כמעט אף אחד".

מה אם אנחנו צריכים דווקא עכשיו להחליף טלפון, לפטופ או מקרר - הוצאה לא צפויה שצפויה להכביד עלינו? כאן החברות ינסו להדגיש את הערך. "חברות יגידו לנו שהמוצר יחזיק להרבה יותר זמן ממוצר שעולה פחות, כך שאת לא מבזבזת אלא משקיעה, או שיציעו תנאי תשלום טובים יותר", מסבירה ד"ר עינב סודאי מהמרכז הרב־תחומי לחקר המוח באוניברסיטת בר־אילן.

ד''ר עינב סודאי / צילום: חן דמרי

"הן גם יכולות לגרום לנו לרכוש דברים ש'חשוב' שנקנה דווקא בתקופה הזו, באמצעות מניפולציות רגשיות. הרי זה בדיוק מה שקרה רגע לפני, בדצמבר, כשהיה 'פיק' גם במוצרי הבסיס וגם במוצרי המותרות, במחשבה שאחרי העלאות המחירים לא נקנה. מדובר במנגנון קנייה הגנתי של 'אם אקנה עכשיו, בעצם אחסוך'.

"המוח שלנו לא יודע לערוך אקסל בצורה טובה. האזור במוח שהוא מערכת התגמול, הוא כמו הילד שנמצא בקניון, רוקע ברגליים ועושה סצנה; ויש את האזור הפרה־פרונטלי, המבוגר האחראי, שעושה את החישובים והאסטרטגיה, והוא זה שמנהל את האירוע של הסצנה בקניון.

"את האזור הפרה־פרונטלי אפשר לתחמן בקלות. אם נראה מבצע, 'הילד הקטן בקניון' יגיד שאם לא נקנה עכשיו זה יגרום נזק, כי בהמשך זה יעלה הרבה יותר. אם פעם הייתי מבינה עד כמה מבצע לא משתלם, כעת בגלל הפחד של עליות המחירים הוא יתפוס את העין שלי חזק יותר".

נקודה נוספת היא המגמה הגלובלית של ויתור על שימוש בכסף מזומן והתמקדות בתשלום בכרטיס אשראי. סודאי מצביעה על כך שהמגמה הזו מועילה בעיקר לקמעונאים: "מחקרים מראים שכשמשלמים במזומן, האזור במוח שאחראי על התחושות הלא נעימות, ואפילו על כאב, מופעל בצורה חזקה - ולעומת זאת, באשראי ובתשלומים תחושת הכאב מופחתת".

"אנחנו טרף קל"

בין המרוויחות יכולות להיות רשתות שנחשבות זולות יותר. "אנשים יחליטו לקנות יותר בסטוקים למיניהם, אבל אז זה יגרום להם לקנות בתדירות גבוהה יותר כי 'זה זול'", מציינת ד"ר סודאי. "אם לא ננהל את הדברים בצורה נכונה ואובייקטיבית, נרגיש שאנחנו חוסכים משהו, אבל בפועל נוכל להגיע לאותן הוצאות שהיו לפני כן".

גם חברות שמציעות מוצרים לילדים עשויות ליהנות מהעלייה ביוקר המחיה. אולי לא נקנה לעצמנו גבינות יקרות או שמלה בזארה, אבל קורנפלקס כריות - שבעצמו עמד לפני שנתיים במוקד זעם צרכני לאחר עוד גל העלאות מחירים - או משחק נינטנדו חדש לילדים, יעברו לנו בגרון, גם אם בקושי. "אם אני קונה למישהו אחר, לילד, אני מרגישה פחות שבזבזתי", מסבירה סודאי. "כשאני במוד רגשי מסוים, גם אם אני יודעת את השורה התחתונה, קבלת ההחלטות משתנה - ועולם הצרכנות יודע שניפול בבור הזה".

אנשים אומרים לעצמם שהכול פה קשה ויקר, ולכן יפנקו את עצמם.
"אנחנו כמו טרף קל בעולם הצרכנות. בהתחלה אנשים יפחדו להוציא, וההידוק יהיה מסיבי, אבל אז יהיה פרץ של 'פרס' לעצמי. אבל אם נעשה לעצמנו רשימות של ההוצאות החודשיות, יצטרכו לצוד אותנו בצורה קצת אחרת כדי שנקנה. אולי כדאי להעביר יותר קניות לאונליין, כי הסופר בנוי כך שתחרשי את כולו כדי להגיע לביצים וללחם, ובדרך אנחנו מוסיפים לעגלה דברים ומבצעים שלא תכננו מראש".

אלבז מזכיר כי הטריק הזה נהוג גם בחנויות האופנה. "היכן ממקמים את פינות המבצעים? לרוב בעומק החנות, כדי שהצרכן יראה כמה שיותר פריטים עד לשם. מדוע הרשתות לא מביאות מלאים גדולים? משתי סיבות: כדי לייצר תחושת FOMO, שלקוחות יבינו שאם הם לא קונים עכשיו זה ייגמר, וכדי לגרום לצרכן להבין שבכל פעם מחדשים עיצובים, ולסקרן אותו".

טריק נוסף שנוגע למיקומים של פריטים בחנות הוא "הזול בהתחלה". לדברי אלבז, "בחנויות מזון ממקמים מוצרים עם מחירים מוזלים בכניסה, כדי לתת הרגשה שכל החנות מוזלת. זו גם הסיבה שבסופר־פארם, לדוגמה, יש מדף ענק מצד ימין שכתוב מעליו Super 5. כולם מוצרים שנמכרים במחיר הפסד, אבל המטרה היא לפרק את ההגנות של הצרכן כבר בהתחלה ולתת לו הרגשה שזול כאן, כדי שלא יחשוב פעמיים לפני שיעמיס מוצרים בעגלה".

עוד כתבות

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באירופה; הניקיי ירד בכ-1%

ההנג סנג ירד ב-0.2% ● הדולר התחזק לאחר התבטאות טראמפ כי הוא שוקל להכריז על "מצב חירום כלכלי לאומי" ● סולאראדג' ירדה ב-15% לאחר שאנליסטים של סיטי הורידו את הדירוג של המניה ● בוול סטריט לא יתקיים מסחר היום לרגל יום זיכרון לאומי לנשיא ארה"ב ה-39, ג'ימי קרטר ● ומהן הסיבות לעליית התשואות של אגרות החוב האמריקאיות?

דונלד טראמפ ואילון מאסק. מהות השותפות טרם התבהרה / צילום: Reuters, Brandon Bell

תורת התוהו ובוהו של טראמפ: להדהים, לבלבל ולהביך יריבות ובעלות ברית

נשיא ארה"ב הנכנס ושותפו הפוליטי אילון מאסק מערערים את יציבותן של ארבע דמוקרטיות חברות נאט"ו ● הם גרמו למשבר בקנדה והם מקווים למשברים בגרמניה, בבריטניה ובדנמרק ● טראמפ יודע לאן הוא רוצה להגיע, אבל הוא מניח שסיכוייו תלויים בהצלחתו לבלבל את היריב

סניף קרפור מרקט בנס ציונה / צילום: שירה ספיר

חודשיים אחרי ירדן: קרפור סוגרת את הפעילות בעומאן

לפי דיווחים בחו"ל, קרפור עומאן הפסיקה את פעילותה במדינה ב-7 בינואר, ומתחילה להפעיל את סניפיה תחת מותג אחר בשם היפרמקס ● מהלך זהה בוצע בירדן בנובמבר האחרון, כאשר לפי חלק מהדיווחים, הוא בא על רקע חרם צרכנים שיזמה תנועת ה-BDS בשל פעילות קרפור בישראל

הקמפיינים ההומוריסטיים של מילקי, ביטוח 9 ו–am:pm שעלו השנה / צילום: צילומי מסך מיוטיוב

הומור במלחמה הוא לא גילטי פלז'ר, הוא תרופה אפקטיבית

הפרסומות ההומוריסטיות שעלו השנה על מסך הטלוויזיה סיפקו לישראלים הפוגה מהמלחמה ● מחברות ביטוח ועד רשתות מזון, מחלחלת ההבנה שהצחוק הוא לא למרות המצב - אלא בגללו

בצלאל סמוטריץ', הציונות הדתית / צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת

שר האוצר טוען שמס הרווחים הכלואים משפיע רק על העשירים ביותר. בדקנו

האם חוק הרווחים הכלואים יחול רק על המאיון העליון, כפי שטען שר האוצר? ● המשרוקית של גלובס

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

לאחר בצורת: יזמי נדל"ן, מחשוב ומזון מחממים מנועים לקראת הנפקה בת"א

חברת התוכנה אלעד מערכות, שמעוניינת לגייס 120 מיליון שקל בהנפקת IPO, עשויה לבשר על ראשיתו של גל הנפקות בת"א - לאחר שנתיים שחונות ● חתם: "אין היום מקום לחברות החלום שהגיעו לבורסה ב–2021; שוק ההון מחפש חברות גדולות, רווחיות, עם תזרים"

"הנשיא חבר לטרוריסטים": סערה בברזיל אחרי צווי המעצר לחייל צה"ל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הממונה המיוחד מטעם טראמפ דיבר באופן נדיר עם התקשורת האמריקאית, גרמניה הפסיקה את הסיוע הכספי לשמונה ארגונים פרו-פלסטיניים, וסערה פוליטית בברזיל אחרי צווי המעצר נגד החייל הישראלי • כותרות העיתונים בעולם 

בורסת וול סטריט. האם ''אפקט ינואר'' יגיע לשוקי המניות / צילום: ap, Peter Morgan

חודש ינואר עשוי לקבוע איך תיראה כל השנה בוול סטריט. מה מלמדת ההיסטוריה?

אנליסטים רבים חולקים על כלל האצבע ולפיו שוק המניות רושם ביצועי יתר בחודש הראשון של השנה, ויש הטוענים כי הוא משול להטלת מטבע ● מנגד, אחרים מעריכים שאפקט ינואר מתקיים ואף מסמן את הכיוון לשנה כולה בשוק המניות ● אלה ההסברים והמצב בשוק נכון להיום

השופט נעם סולברג / צילום: רפי קוץ

השופט סולברג: הזדעזענו שיש 80 אלף חרדים בני גיוס שלא גויסו

בג"ץ דן היום בעתירות הדורשות לגייס את כל החרדים חייבי הגיוס ● במהלך הלילה הוגשה לבג"ץ עמדת היועמ"שית, לפיה החל מיולי 2026 לא תהיה לצה"ל מגבלה על גיוס החרדים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דני שדה, Shutterstock

החברה הרוסית ששוקלת לנחות ברמון והמדינה שרוצה שנגיע אליה

שדה התעופה רמון פותח את שעריו לטיסות בינלאומיות, וכעת חברה רוסית מזהה את הפוטנציאל ● באל על פותחים קו חדש לאלבניה ומסיטים את המטוסים מרוסיה ליעדים אחרים ● וגם: רוצים לבקר בבריטניה? זו דרישת התשלום החדשה ● חדשות התעופה

אש משתוללת בשכונת פסיפיק פליסיידס, קליפורניה, היום (ד') / צילום: ap, Ethan Swope

מצב חירום: שריפות ענק משתוללות בקליפורניה

השריפה "פליסיידס" התפשטה תוך מספר שעות לשטח של כ-12 אלף דונם ● בין היתר היא פגעה באחת משכונות היוקרה של לוס אנג'לס, בה גרים כוכבים רבים ● מושל קליפורניה הכריז על מצב חירום והודיע כי השריפות אינן תחת שליטה

אביגדור וילנץ / צילום: אינטל

תחרות לאנבידיה? החברה החדשה של יזם השבבים והמיליארדר אביגדור וילנץ מכוונת גבוה

אלמנט לאבס, חברה חדשה שהוקמה על ידי יזם ההייטק הוותיק והמיליארדר וילנץ ומייסדי הבאנה לאבס, מעוררת סערה על שאיפותיה להתחרות באנבידיה וברודקום ● לגלובס נודע כי החברה רוצה לפתח פתרונות טכנולוגיים שמכוונים לסייע לחברות כמו אמזון ו־OpenAI

אירוע ההריסה לפרויקט פינוי־בינוי של מטרופוליס בנאות אפקה / צילום: רענן כהן

עשר עסקאות גדולות תוך שנה: ההתחדשות העירונית לוהטת

העסקה שתהפוך את אלייד לבעלים יחידי של מטרופוליס תמורת 200 מיליון שקל ממשיכה גל רכישות בתחום ההתחדשות העירונית, שהגדולות מביניהן מסתכמות בכמעט מיליארד שקל ● איך הריבית הגבוהה דוחפת את השינויים בענף, ואיפה מציבה העסקה את מטרופוליס ביחס לשוק? ● וגם: יותר מוסדיים מצטרפים לחגיגה

ביוטק / צילום: Shutterstock, Gorodenkoff

המניה שקפצה בכ-160% בעקבות ניסוי מוצלח

סאנה ביוטכנולוגיה דיווחה היום שהטיפול בתאי איים שאחראים לייצור אינסולין בלבלב, הושתל בהצלחה אצל חולה סוכרת מסוג 1 ● זוהי טכנולוגיה מהפכנית שמסוגלת להפוך את המחלה, שדורשת הזרקות אינסולין יומיומיות, לכזו שניתן לרפא ללא צורך בתרופות נוספות ● מאז שהונפקה ב-2021, ירדה המניה בכ-87% והגיעה לשפל לפני שלושה שבועות

ועדת נגל / צילום: מעיין טואף / לע״מ

דעת המיעוט על מודל הקבע: המחלוקות בתוך הוועדה לבחינת תקציב הביטחון

שלוש מחברות ועדת נגל הגישו חוות דעת שלא התקבלה הקוראת לרפורמה מיידית במודל הקבע, כולל שינוי במנגנון פנסיית הגישור ● גם הדרישה לפיקוח הדוק יותר על התקציב נותרה בחוץ

אילון מאסק / צילום: Shutterstock

טסה על אוטומט: מניית טסלה דוהרת מעלה למרות מכירות מאכזבות

מסירות הרכב האלקטרוני של החברה בהובלת אילון מאסק התכווצו ברבעון ● החלק הארי משווי השוק של יצרנית הרכב החשמלי נשען על תקוות למוניות רובוטיות, רובוטים ובינה מלאכותית, אך כעת המניה נסחרת בביצועי יתר בהשוואה לשאר המניות בתחום

אילוסטרציה: Shutterstock, Burdun Iliya

האם טקס אירוסין יכול להיות חוזה מחייב, ומה קורה אם מתחרטים?

בני זוג ערכו טקס אירוסין, אך בהמשך האישה ביטלה את הנישואים, והצדדים נפרדו ● האיש הגיש תביעת נזיקין שכללה מספר עילות, לרבות תשלום פיצויי הסתמכות בגין הפרת ההבטחה להינשא ● האם לבית המשפט יש בכלל סמכות לשפוט מי אשם בפרידה?

אבי רוזן / צילום: יח''צ

זה המנכ"ל חדש של קבוצת יוסי אברהמי

רשות האוכלוסין וההגירה הודיעה למספר רב של תאגידי כוח אדם זרים בענף הבניין שלא תחדש את הרישיונות לשנת 2025 ● מנכ"ל חברת הנדל"ן נוה גד, אבי רוזן, ימונה למנכ"ל קבוצת יוסי אברהמי ● חברת רוטשטיין תקים 973 דירות חדשות בנתניה, בהשקעה של כ-1.75 מיליארד שקל ● חדשות השבוע בנדל"ן 

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

עליות קלות בבורסה המקומית; אל על קופצת בכ-4%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.5% ● השקל נחלש קלות מול המטבעות הזרים ● סולאראדג' ירדה ב-15% לאחר שאנליסטים של סיטי הורידו את הדירוג של המניה ● בוול סטריט לא יתקיים מסחר היום לרגל יום זיכרון לאומי לנשיא ארה"ב ה-39, ג'ימי קרטר ● מהן הסיבות לעליית התשואות של אגרות החוב האמריקאיות? ● ומה צפוי במדד המחירים לצרכן בישראל בשבוע הבא?

דונלד טראמפ / צילום: ap, Rick Scuteri

טראמפ יכריז על "מצב חירום כלכלי"? הדיווח שהקפיץ את הדולר

מצב החירום אם יוכרז יאפשר לטראמפ להכריז על מכסים נוספים ● מקורב לעניין אמר ל-CNN כי "הכול על השולחן", ואישר כי נערכה שיחה בנושא הכרזת מצב חירום לאומי ● הדיווח הוביל להתחזקות חדה של הדולר מול סל המטבעות ולתנודתיות רבה בבורסות בעולם