על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין, בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.
● האיראנים נסוגים מהשטח האסטרטגי החשוב ביותר שלהם
● דירוג הדרכונים החזקים בעולם: מי במקום הראשון ואיפה הישראלי?
1שליח טראמפ לענייני החטופים מדבר: הנשיא הוא זה ש"מניע" את המשא ומתן
סטיב ויטקוף, הממונה המיוחד מטעם הנשיא האמריקאי הנבחר דונלד טראמפ על המשא ומתן בנוגע לשחרור החטופים הישראלים בעזה, דיבר אתמול באופן נדיר עם התקשורת האמריקאית, ואמר כי טראמפ "הוא זה שמניע את המשא ומתן - המוניטין שלו והדברים שהוא אמר"; כך מדווח הבוקר הוושינגטון פוסט. ויטקוף, חבר ותיק של טראמפ ועורך דין במקצועו, מונה לתפקיד השליח המיוחד של טראמפ למזרח התיכון, ואמר כי הוא מעורב באופן מלא במגעים המתנהלים עדיין בהובלת ממשל ביידן.
לדבריו, האיומים שהשמיע טראמפ בנוגע לצורך לשחרר את החטופים אחראים ל"התקדמות במשא ומתן... מבלי לזלזל בכבודו של ממשל ביידן". ויטקוף אמר את הדברים לתקשורת בתום מסיבת עיתונאים אתמול (ג'), שבה טראמפ שב ואיים ב"גיהנום" אם החטופים לא ישוחררו עד לתאריך השבעתו וכי "זה לא יהיה טוב לחמאס". טראמפ שיבח את ויטקוף ואמר כי הוא נושא ונותן מיומן ו"מה שהיינו צריכים שם". ויטקוף עידכן כי יגיע היום (ד') לדוחא לשיחות בנושא. "אני מקווה שזה (המגעים) יעבוד ונצליח להציל כמה חיים", הוסיף.
מאת קארן דה-יונג וקאט צאקרצווסקי, מתוך הוושינגטון פוסט. לקריאת הכתבה המלאה.
2תחקיר: ממשלת גרמניה הפסיקה את הסיוע הכספי ל-8 ארגונים פרו-פלסטיניים
ממשלת גרמניה קיצצה בחודשים האחרונים את אישורי הסיוע הכספי ללפחות שמונה ארגונים פרו-פלסטיניים, ביניהם ארגון זוכרות; כך מדווחת הבוקר רשת דויטשה וולה הממשלתית הגרמנית.
הצעד לא הוכרז רשמית, אך לפי תחקיר של הרשת שמבוסס על שיחות עם גורמים בתחום הסיוע ההומניטרי, הדבר נעשה בהדרגה אחרי התקפת הטרור של חמאס ב-7 באוקטובר, בשל העמדות של הארגונים הללו. הארגון הלא-ממשלתי הישראלי זוכרות, למשל, דיווח על אובדן של 100 אלף אירו מהתקציב השנתי שלו. גם הארגון פרופיל חדש, התומך במתנגדי מצפון לשירות צבאי, דיווח לרשת כי איבד מחצית מהתרומות של ארגוני סיוע גרמנים אליו. לדברי שני הארגונים, הם קיבלו סיוע מגרמניה במשך שני עשורים עד לחודשים האחרונים. בין ששת הארגונים הפלסטיניים שהפסיקו לקבל מימון נמצא אל-חאק, העומד בראש המאבק המשפטי הבינלאומי נגד ישראל באירופה וקשור להגשת התביעה נגד ישראל בבית הדין לענייני צדק בהאג.
הממשלה הגרמנית מסרה בתגובה כי היא ממשיכה לפעול בשיתוף פעולה עם ארגונים רבים בחברה האזרחית הישראלית והפלסטינית.
מאת נעמי קונראד ובריגיטה שילקה. מתוך DW. לקריאת הכתבה המלאה.
3פרשת צווי המעצר נגד חייל ישראלי בברזיל מעוררת סערה פוליטית
הפרשה במסגרתה הוציא בית משפט פדרלי בברזיל צו מעצר לצורך חקירה נגד יובל וגנדי, ששירת ברצועת עזה והיה בחופשה בבאהיה, הפכה לסערה פוליטית בברזיל; כך מדווח הבוקר העיתון הברזילאי או גלובו.
לפי הדיווח, החייל לשעבר פירסם באינסטגרם תמונה שבה הוא נראה עומד על חורבות בית בעזה, והוסיף כי הוא מקווה להמשיך ולהרוס את המקום עד לשורשיו. לאחר שהתברר לארגון פרו-פלסטיני כי הוא נכנס לברזיל, ביקשו עורכי דין מטעם הארגון להוציא נגדו צו מעצר כחלק מחקירה בנוגע לפשעי מלחמה, ובית משפט אישר זאת. וגנדי נמלט לפני שהמשטרה הגיעה אליו, אך כעת הפרשה התגלגלה לכדי עימות פוליטי.
הנשיא לשעבר, ז'איר בולסונרו, אמר כי מדובר ב"חייל של העם הנבחר", וכי לו הוא היה הנשיא כעת, הוא היה מקבל אותו בכבוד רב בארמון הנשיאות. הוא האשים את הנשיא המכהן, לואיז אינסיו דה סילבה (לולה), ב"חבירה לטרוריסטים" ובכך שלא עשה כלום נגד הצו. ממפלגת השלטון הגיבו ואמרו כי הימין "תמיד הגן על דיקטטורות, עינוי ומענים".
לפי הדיווח, הצו נגד וגנדי הוצא ב-30 בדצמבר, אך הוא הצליח לצאת מהמדינה ביום ראשון האחרון (5 בינואר), "בליווי נציגים מהשגרירות בברזיליה".
מאת רפאלה גמה. מתוך או גלובו. לקריאת הכתבה המלאה.
4באגודה ההיסטורית האמריקאית מגנים "השמדת החינוך" ברצועת עזה
האגודה ההיסטורית האמריקאית החליטה השבוע לאשר הצעה שנויה-במחלוקת, המגנה את "השמדת החינוך" (scholasticide, על משקל ג'נוסייד) ברצועת עזה על ידי ישראל; כך מדווח הבוקר (ד') הניו יורק טיימס. לפי הכתבה, ההחלטה מגנה את ההשמדה "המכוונת" של התשתית החינוכית ברצועת עזה, כולל ארכיונים וספריות. מדובר בארגון ההיסטוריונים הגדול ביותר בארה"ב, ו-428 מתוך 4,000 הנוכחים הצביעו בעד ההחלטה, לעומת 88 מתנגדים. באגודה חברים כ-10,000 אקדמאים.
"מדובר בשלב חדש במלחמות התרבות סביב המלחמה בין ישראל לחמאס", כתב העיתון. ההחלטה נמנעת מלקרוא לחרם אקדמי על מוסדות ישראלים, מצוין בדיווח. היא התבססה על דיווחי האו"ם מהרצועה לגבי הרס של בתי ספר ומוזיאונים "באופן שיחסל את המחקר העתידי של ההיסטוריה הפלסטינית". ישראל הכחישה את ההאשמות של האו"ם ואמרה כי מדובר בתוצאה של הניצול של חמאס מקומות כמו בתי ספר ואוניברסיטאות כדי להתחבא ולתקוף את ישראל. לפי דיווחים מתוך הוועידה, היא משקפת "חילופי דורות", ובעוד הוותיקים יותר תמכו בישראל, דור ההיסטוריונים הצעיר נוטה לתמוך בפלסטינים.
מאת ג'ניפר שוסלר. מתוך הניו יורק טיימס. לקריאת הכתבה המלאה.