גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החברה הרוסית ששוקלת לנחות ברמון והמדינה שרוצה שנגיע אליה

שדה התעופה רמון פותח את שעריו לטיסות בינלאומיות, וכעת חברה רוסית מזהה את הפוטנציאל ● באל על פותחים קו חדש לאלבניה ומסיטים את המטוסים מרוסיה ליעדים אחרים ● וגם: רוצים לבקר בבריטניה? זו דרישת התשלום החדשה ● חדשות התעופה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דני שדה, Shutterstock
אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דני שדה, Shutterstock
החברה הרוסית ששוקלת לנחות ברמון והתמריץ שהמדינה נתנה בעבר

בחברת תעופה רוסית זיהו את הפוטנציאל לטוס לשדה התעופה רמון ושוקלים להתחיל להפעיל קו חדש וישיר אליו. לפי ההערכות, מדובר בחברת התעופה רד ווינגס שפעלה בארץ ברציפות לאורך המלחמה ובעבר כמעט החלה לפעול בקו.

נזכיר כי בשבוע האחרון חברת התעופה ישראייר הודיעה על הפעלת טיסות בינלאומיות בין שדה התעופה רמון לאתונה החל מפברואר הקרוב לפרק זמן של חודשיים. בכך היא הופכת לחברה הראשונה שמחזירה את הפעילות הבינלאומית לנמל התעופה המנומנם בדרום הארץ. כעת עולה שאלה האם חברות נוספות כמו החברה הרוסית ילכו בעקבותיה. 

חברות התעופה הזרות קיבלו את ההטבה שדרשו, אך אינן ממהרות לחזור לישראל
גם ישראייר משיקה מבצע: סימני השאלה בהטבות של חברות התעופה
חברות התעופה הישראליות בוחנות הפעלת טיסות לארה"ב. האם המונופול של אל על יישבר?

בשנים שלפני מגפת הקורונה, משרד התיירות נקט צעד חריג כדי לעודד חברות תעופה להשיק קווים לנמל התעופה רמון: תמריץ כספי. מדובר במודל חריג בהשוואה למדינות אחרות שמנסות למשוך תיירים, שכן הסכומים שהוצעו בישראל היו גבוהים משמעותית, פי עשרה מהשקעה מקבילה במדינות אחרות. לפי הנוהל, כל חברת תעופה שהפעילה קו ישיר לרמון קיבלה 60 אירו עבור כל נוסע שנחת באילת.

עם זאת, לאחר תקופה, שר התיירות חיים כץ החליט להפסיק את הסבסוד לטיסות הלואו קוסט לרמון. ההחלטה נבעה מההבנה שהתוכנית נכשלה במטרה המקורית שלה להביא תיירים זרים לעיר, כאשר בפועל היא שירתה בעיקר את תושבי אילת ולא הצדיקה את ההשקעה הציבורית הגדולה.

לפי נתוני רשות שדות התעופה, בשדה התעופה רמון פעלו 45 טיסות שבועיות לחו"ל עד לפני הקורונה. בין החברות שפעלו היו בו בלטו חברות הלואו קוסט וויזאייר, ריינאייר וטראנסוויה, שהמריאו ליעדים באירופה בהם פריז, רומא ווינה. ניתן היה להמריא מהשדה אפילו להלסינקי באמצעות חברת תעופה פינית בשם פינאייר. עם ההתאוששות מהמגפה, ישראייר הפעילה לזמן קצר טיסות לאיסטנבול בירת טורקיה, וארקיע הפעילה טיסות ללרנקה ולבטומי, בשעה שחברות התעופה הזרות לא מיהרו לשוב.

אלא שגם החברות הישראליות ויתרו על הפעילות די מהר. ארקיע למשל, הודיעה בקיץ 2022 כי תסגור את הקווים ללרנקה ולבטומי שנסגרו לאחר חודשיים בשל תפוסות נמוכות וחוסר כדאיות כלכלית. לטענת החברה, הנתיב לחו"ל מחייב חזרה למרכז ואז יציאה מערבה - מה שהאריך את הטיסות בכ-20 דקות והפך את הקווים ללא אפקטיביים. ישראייר הודיעה על ביטול הקווים שהפעילה בשל חוסר בביקוש. 

בחברות התעופה הזרות טראנסוויה ורד ווינגס תכננו להתחיל לטוס לרמון בסוף אוקטובר 2023, אך אירועי ה-7 באוקטובר טרפו את הקלפים. כיום אייר חיפה, ארקיע וישראייר הן החברות היחידות שפועלות בשדה התעופה רמון ובטיסות פנימיות בלבד שממריאות משדה התעופה בחיפה ומנתב"ג.

החברה הישראלית שמחליפה את רוסיה ביעדים אחרים

ואם כבר מדברים על רוסיה, נזכיר כי בשבוע שעבר הודיעה חברת התעופה אל על כי היא מפסיקה את טיסותיה בקו תל אביב-מוסקבה עד לסוף חודש מרץ 2025. ההחלטה התקבלה על רקע אירוע התרסקות המטוס בו נהרגו 38 בני אדם. באותה התקרית, מטוס של חברת אזרבייג'ן איירליינס שטס מבאקו לגרוזני, צ'צ'ניה, נאלץ לסטות ממסלולו עקב פעילות של מערכות הגנה אווירית רוסיות שזיהו את המטוס כגורם עוין. המטוס ניסה לנחות מספר פעמים בגרוזני, אך בשל התנאים הופנה לנחיתת חירום באקטאו, קזחסטן, שם התרסק.

כעת, באל על מסיטים את המטוסים ליעדים אחרים, במטרה לתגבר יעדים מבוקשים. בין היעדים שהחברה החליטה לתגבר נמנות גם וינה ופרנקפורט, אליהן אל על קיבעה את מחירי הכרטיסים במחלקת התיירים.

זו רשימת היעדים המלאה:

וינה: מ-5 ל-6 טיסות שבועיות

פרנקפורט: מ-6 ל-8 טיסות שבועיות

פריז: מ-23 ל-25 טיסות שבועיות

ציריך: מ-7 ל-9 טיסות שבועיות

מינכן: מ-5 ל-6 טיסות שבועיות

המדינה שתוכלו לטוס אליה ישירות

לאחר המדינה המוסלמית השיעית אזרבייג'ן שניסתה למשוך תיירים ישראלים במהלך השנה האחרונה, יש מדינה נוספת שבקרוב ניתן יהיה לטוס אליה ישירות, ומעודדת הגעה של תיירים ישראלים: אלבניה, מדינה חילונית עם רוב מוסלמי.

חברת התעופה הישראלית סאן דור מקבוצת אל על משיקה קו טיסות סדיר חדש לטירנה שבאלבניה, שנמצאת במרחק שעתיים וחצי טיסה בלבד. הטיסות יופעלו שלוש פעמים בשבוע החל מסוף מרץ הקרוב.

לפי בדיקת גלובס באתר אל על, ניתן לרכוש כרטיסי טיסה לאלבניה במחיר השקה (מסוג LITE כולל טרולי ותיק גב) החל מ-279 דולר. לפי הנחיות המטה לביטחון לאומי, נכון להיום אלבניה נחשבת למדינה בטוחה לישראלים.

ראש ממשלת אלבניה, אדי רמה, פרסם ברשת X (טוויטר לשעבר): "אלה חדשות נפלאות לחיזוק הקשרים בין ישראל לאלבניה! טיסות ישירות לא רק שהופכות את הנסיעה לנוחה יותר, אלא גם פותחות דלתות להחלפת תרבויות, תיירות והזדמנויות עסקיות. הקשר ההיסטורי בין שתי המדינות, כולל תפקידה ההרואי של אלבניה בהצלת יהודים במהלך מלחמת העולם השנייה, מהווה בסיס לחיבור עמוק יותר. עידוד ישראלים לחקור את הנופים המדהימים של אלבניה, המסורות התוססות והכלכלה המתפתחת שלה, ללא ספק יחזק חברויות ושיתופי-פעולה. עתיד משותף של שיתוף-פעולה וכבוד הדדי יכול להוביל להזדמנויות יוצאות דופן עבור שתי המדינות. הנה לעוד זיכרונות בלתי נשכחים ולחברות משגשגת. תודה לאיש יוצא דופן, מנהיג מעורר השראה וחברי היקר, יצחק הרצוג, על כך שהביא עמו לאלבניה קבוצה מרשימה של יזמים ישראלים ועל דבריו המעודדים לקהילה העסקית היהודית, שקוראים להם לראות באלבניה כארץ אחווה והזדמנויות". 

רוצים לבקר בבריטניה? זו הדרישה החדשה

החל מהיום, ישראלים שמתכננים לבקר בבריטניה נדרשים להגיש בקשה מקוונת לאישור כניסה באמצעות מערכת ה-ETA (Electronic Travel Authorization). דרישה זו חלה על כל האזרחים הישראלים, למעט בעלי אזרחות בריטית או אירית, וכן על מקרים נוספים הפטורים בהתאם לסוג אשרת הכניסה שברשותם.

התהליך כולל הגשת בקשה מקוונת באתר הרשמי של הרשויות הבריטיות, בעלות של כ-47 שקל. האישור המתקבל תקף למשך כשנתיים.

לצורך הגשת הבקשה יש להצטייד בדרכון בתוקף, פרטי הנסיעה המתוכננת, כתובת דואר אלקטרוני לקבלת האישור ותמונות של הדרכון והפנים.

מרגע שליחת הבקשה, האישור יתקבל בתוך כשלושה ימים. מומלץ לעקוב אחר עדכונים ושינויים בתהליך הבקשה באתר הרשמי של הרשויות הבריטיות.

מארגני התיירות הנכנסת לישראל פונים לארגוני יהודיים בארה"ב בתקווה שיחזירו את החברות האמריקאיות

חודשים ארוכים שבהם חברות התעופה האמריקאיות לא מגיעות לישראל נותנים את אותותיהם, ובלשכת מארגני התיירות דוחפים לפתרון משלהם. בשבוע שעבר פנתה לשכת מארגני התיירות הנכנסת בישראל, המייצגת כ-150 חברות ועמותות העוסקות בפיתוח תיירות נכנסת, במכתב רשמי ליו"ר ועידת הנשיאים של הארגונים היהודיים הגדולים בארה"ב (Conference of Presidents of Major American Jewish Organizations) ולמנהלים ודירקטוריונים של ארגונים יהודיים מובילים בארה"ב.

הנמענים כוללים גורמים מרכזיים בקהילה היהודית האמריקאית בעלי השפעה משמעותית גם בזירה הקהילתית וגם בממשל האמריקאי. במכתב, קוראים המארגנים לאותם ארגונים לנצל את השפעתם בקהילה היהודית ובממשל האמריקאי כדי לעודד את חברות התעופה האמריקאיות לשוב ולחדש את קווי התעופה לישראל.

בלשכת מארגני התיירות הנכנסת מאמינים כי הארגונים היהודיים בארה"ב יכולים להיות הגורם שיפתור את הפלונטר. במכתבם הם מבקשים מאנשי הקהילה לפנות ישירות לחברות התעופה ולשכנע אותן לשקול מחדש את החלטתן.

"אנו מודעים לכך שיש עניין רב ומוטיבציה בקרב נוסעים אמריקאים, יהודים ונוצרים כאחד, לבקר בישראל בעתיד הקרוב", נכתב בפנייה. "עם זאת, פוטנציאל זה לא יוכל להתממש ללא חידוש הטיסות על-ידי חברות התעופה האמריקאיות".

מעבר להשלכות הכלכליות, שיקום הקווים מארה"ב הוא קריטי, שכן מבחינה עונתית חברות תעופה מתכננות את לוחות הזמנים שלהן חודשים מראש. אם לא יצליחו להחזיר אותן עכשיו, בישראל עלולים לפספס את הטיסות בעונת הקיץ - עונה שבה התיירות הנכנסת משגשגת במיוחד.

"תמיכתכם בעניין זה לא רק תסייע להחייאת התיירות הנכנסת, אלא גם תתרום תרומה משמעותית להתאוששות הכלכלית הרחבה של ישראל. מטרה משותפת זו קרובה ללב כולנו, ויש לה חשיבות אסטרטגית ארוכת-טווח ליחסי ישראל-ארה"ב", נכתב.

 

עוד כתבות

דיון בוועדת החוקה על תקציב לשכת עורכי הדין / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

"הקיצוץ יוביל לסגירת הלשכה": דיון סוער על תקציב לשכת עורכי הדין

נציגי לשכת עורכי הדין התנגדו בוועדת החוקה למהלך שמקדם ח"כ שמחה רוטמן לקיצוץ מיידי של 20% בדמי החבר של הלשכה ● לדברי רוטמן, לשכת עורכי הדין תוכל לספוג את הקיצוץ כבר כעת באמצעות העודפים התקציביים שברשותה ● במהלך הדיון רוטמן הרחיק מהישיבה את ראש הלשכה, עו"ד עמית בכר

אילון מאסק / צילום: Shutterstock

טסה על אוטומט: מניית טסלה דוהרת מעלה למרות מכירות מאכזבות

מסירות הרכב האלקטרוני של החברה בהובלת אילון מאסק התכווצו ברבעון ● החלק הארי משווי השוק של יצרנית הרכב החשמלי נשען על תקוות למוניות רובוטיות, רובוטים ובינה מלאכותית, אך כעת המניה נסחרת בביצועי יתר בהשוואה לשאר המניות בתחום

עמיר שאלתיאל - חברת אלדר / צילום: איל יצהר

האקזיט של עמיר שאלתיאל והשאלות הפתוחות

עמיר שאלתיאל הודיע היום על אקזיט מרשים במסגרתו ימכור 25% מחברת ההתחדשות העירונית מטרופוליס לאלייד • כיצד ייראה מתווה התמורה, מה צפוי לחברות בעתיד, ומה הסיכוי להנפקה בבורסה?

דונלד טראמפ וראש ממשלת דנמרק, מדה פרדריקסן / צילומים: AP (Saul Loeb), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

"אנחנו צריכים את גרינלנד": בדנמרק המומים מהאיומים של טראמפ לכבוש את האי הארקטי

הנשיא הנבחר של ארה"ב מאיים במכסים ואף אינו שולל אמצעים צבאיים - במטרה להשתלט על האי העצום שבשליטת קופנהגן ● ראש ממשלת דנמרק, שבעבר הגדירה את הצעת טראמפ לרכוש את גרינלנד כ"אבסורדית", זהירה יותר הפעם ואפילו "מברכת על העניין האמריקאי בנעשה בצפון האטלנטי" ● המתיחות מטלטלת גם את שוק המט"ח ומובילה להתחזקות הדולר

דונלד טראמפ ואילון מאסק. מהות השותפות טרם התבהרה / צילום: Reuters, Brandon Bell

תורת התוהו ובוהו של טראמפ: להדהים, לבלבל ולהביך יריבות ובעלות ברית

נשיא ארה"ב הנכנס ושותפו הפוליטי אילון מאסק מערערים את יציבותן של ארבע דמוקרטיות חברות נאט"ו ● הם גרמו למשבר בקנדה והם מקווים למשברים בגרמניה, בבריטניה ובדנמרק ● טראמפ יודע לאן הוא רוצה להגיע, אבל הוא מניח שסיכוייו תלויים בהצלחתו לבלבל את היריב

ועדת נגל / צילום: מעיין טואף / לע״מ

דעת המיעוט על מודל הקבע: המחלוקות בתוך הוועדה לבחינת תקציב הביטחון

שלוש מחברות ועדת נגל הגישו חוות דעת שלא התקבלה הקוראת לרפורמה מיידית במודל הקבע, כולל שינוי במנגנון פנסיית הגישור ● גם הדרישה לפיקוח הדוק יותר על התקציב נותרה בחוץ

מה טומנת 2025 לאפיקי האג''ח השונים / אילוסטרציה: Shutterstock

צבי סטפק מעריך: מה טומנת 2025 לאפיקי האג"ח השונים

בפתחה של השנה החדשה, ננסה לשרטט את תוואי האינפלציה והריביות בעולם ובישראל, מה המשמעות למשקיעים באיגרות החוב באפיקים ובטווחי הזמן השונים ● וגם: האם יש עדיפות למכשיר מסוים בטווח הקרוב ● מפת דרכים ב-5 נקודות

מסוק מתיז מים על השריפה בגבעות הוליווד בלוס אנג'לס, קליפורניה, היום (ה') / צילום: ap, Ethan Swope

פסיפיק פליסיידס היא ביתם של העשירים והמפורסמים. עכשיו הם נאלצים לברוח.

האזור, הידוע בנופי הטבע והאוקיינוס שלו, לא היה נתון לשריפות יער בעשורים האחרונים, אך 96% מן הנכסים בשכונה יהיו נתונים לסכנת שריפות ב-30 השנים הבאות ● שווי הבית הטיפוסי בפסיפיק פליסיידס יורד ב-4.9% מדי שנה

שלט לחיפוש עובדים באילינוי, ארה''ב. כל העיניים לדוח התעסוקה / צילום: ap, Nam Y. Huh

לאן הולכים השווקים? הסימן המדאיג באג"ח והמבחן הראשון של וול סטריט

בסוף השבוע הקרוב יפורסם דוח התעסוקה שיגלה אם שוק העבודה בארה"ב נותר חם או מראה סימני האטה ● החשש העיקרי בשווקים הוא מנתונים שיצביעו על לחצי שכר שיתדלקו את האינפלציה וירחיקו את הורדת הריבית

דונלד טראמפ / צילום: ap, Rick Scuteri

טראמפ יכריז על "מצב חירום כלכלי"? הדיווח שהקפיץ את הדולר

מצב החירום אם יוכרז יאפשר לטראמפ להכריז על מכסים נוספים ● מקורב לעניין אמר ל-CNN כי "הכול על השולחן", ואישר כי נערכה שיחה בנושא הכרזת מצב חירום לאומי ● הדיווח הוביל להתחזקות חדה של הדולר מול סל המטבעות ולתנודתיות רבה בבורסות בעולם

אביגדור וילנץ / צילום: אינטל

תחרות לאנבידיה? החברה החדשה של יזם השבבים והמיליארדר אביגדור וילנץ מכוונת גבוה

אלמנט לאבס, חברה חדשה שהוקמה על ידי יזם ההייטק הוותיק והמיליארדר וילנץ ומייסדי הבאנה לאבס, מעוררת סערה על שאיפותיה להתחרות באנבידיה וברודקום ● לגלובס נודע כי החברה רוצה לפתח פתרונות טכנולוגיים שמכוונים לסייע לחברות כמו אמזון ו־OpenAI

בורסת וול סטריט. האם ''אפקט ינואר'' יגיע לשוקי המניות / צילום: ap, Peter Morgan

חודש ינואר עשוי לקבוע איך תיראה כל השנה בוול סטריט. מה מלמדת ההיסטוריה?

אנליסטים רבים חולקים על כלל האצבע ולפיו שוק המניות רושם ביצועי יתר בחודש הראשון של השנה, ויש הטוענים כי הוא משול להטלת מטבע ● מנגד, אחרים מעריכים שאפקט ינואר מתקיים ואף מסמן את הכיוון לשנה כולה בשוק המניות ● אלה ההסברים והמצב בשוק נכון להיום

אבי רוזן / צילום: יח''צ

זה המנכ"ל חדש של קבוצת יוסי אברהמי

רשות האוכלוסין וההגירה הודיעה למספר רב של תאגידי כוח אדם זרים בענף הבניין שלא תחדש את הרישיונות לשנת 2025 ● מנכ"ל חברת הנדל"ן נוה גד, אבי רוזן, ימונה למנכ"ל קבוצת יוסי אברהמי ● חברת רוטשטיין תקים 973 דירות חדשות בנתניה, בהשקעה של כ-1.75 מיליארד שקל ● חדשות השבוע בנדל"ן 

פסק דין / צילום: Shutterstock

האם ניתן להפר חוזה שכירות לטובת חוזה רווחי יותר?

חברה שהשכירה שטח לחברה אחרת גרמה לה לפנות את השטח ולאחר מכן השכירה אותו לגורם אחר בסכום גבוה יותר ● האם זה נחשב עשיית עושר שלא במשפט?

איור: גיל ג'יבלי

כל השיטות של חברות הצריכה לגרום לנו להמשיך לקנות גם כשהמחירים עולים

ההתייקרויות במשק מרתיעות לא מעט צרכנים, אבל אנשי השיווק ערוכים עם פתרונות ● מהקטנת אריזות תוך שמירה על המחיר, דרך פנייה לרגש ולרצון לפצות את הילדים - ועד יצירת תחושה שאם לא נקנה עכשיו, כנראה נפסיד ● "מפעילים עלינו מניפולציות", מזהירים המומחים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה מעורבת בוול סטריט; בכירים בבנק הפדרלי הביעו דאגה לגבי השפעות מדיניותו של טראמפ על האינפלציה

פרוטוקול הפד: פאוול תיאר את המצב כ"נהיגה בלילה ערפילי או כניסה לחדר חשוך מלא ברהיטים, פשוט מאטים" ● טראמפ שוקל להכריז על מצב חירום כלכלי ● מניות המחשוב הקוונטי נפלו, מנכ"ל אנבידיה על מועד השימוש בטכנולוגיה: "כנראה כ-20 שנה"● בסיטי פרסמו המלצת "מכירה" לסולאראדג' ● מספר המשרות בסקטור הפרטי בארה"ב ירד בחדות בדצמבר, אך מספר המובטלים ירד לשפל של שנה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה אדומה בת"א; מדדי מניות הנדל"ן ירדו בחדות

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ● בנק ישראל חתך את תחזית הצמיחה של הסחר העולמי ב־2025, על רקע צעדים מתוכננים של ממשל טראמפ ● בלמ"ס מעודדים מסנטימנט החברות במשק שטיפס בדצמבר, "עם עלייה בולטת במחוז חיפה" ● דיסקונט: "שוק האג"ח הממשלתי האמריקאי צפוי להיות תנודתי בשבועות הקרובים" ● בנק EFG: הריבית באירופה עשויה לרדת מהר יותר מצפי השווקים

סניף קרפור מרקט בנס ציונה / צילום: שירה ספיר

חודשיים אחרי ירדן: קרפור סוגרת את הפעילות בעומאן

לפי דיווחים בחו"ל, קרפור עומאן הפסיקה את פעילותה במדינה ב-7 בינואר, ומתחילה להפעיל את סניפיה תחת מותג אחר בשם היפרמקס ● מהלך זהה בוצע בירדן בנובמבר האחרון, כאשר לפי חלק מהדיווחים, הוא בא על רקע חרם צרכנים שיזמה תנועת ה-BDS בשל פעילות קרפור בישראל

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Reuters, Kyodo

הצהרה אחת של מנכ"ל אנבידיה הביאה למפולת בטרנד החם של וול סטריט

כאשר מנכ"ל אנבידיה ג'נסן הואנג נשאל אמש בתערוכת CES מתי נוכל להשתמש במחשב קוונטי מהיר בעל ביצועים מספקים, הוא השיב כי "תוך 15 שנה זו הערכה אופטימית, 30 שנה זו ההערכה הפסימית, והממוצעת סובבת כנראה סביב 20 שנה" ● אמירה זו של הואנג שילחה למטה את מניות חברות הקוונטום

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

לאחר בצורת: יזמי נדל"ן, מחשוב ומזון מחממים מנועים לקראת הנפקה בת"א

חברת התוכנה אלעד מערכות, שמעוניינת לגייס 120 מיליון שקל בהנפקת IPO, עשויה לבשר על ראשיתו של גל הנפקות בת"א - לאחר שנתיים שחונות ● חתם: "אין היום מקום לחברות החלום שהגיעו לבורסה ב–2021; שוק ההון מחפש חברות גדולות, רווחיות, עם תזרים"