אביגדור וילנץ / צילום: אינטל
חברת הסטארט־אפ החדשה של היזם והמיליארדר אביגדור וילנץ ושל מייסדי הבאנה לאבס, מעוררת סערה בענף ההייטק בכוונותיה להתחרות עם ענקיות שבבים בינלאומיות ובדרך בה היא מגייסת עובדים. לגלובס נודע כי בחודשים האחרונים אימצה אלמנט לאבס אסטרטגיה שמעמידה אותה במסלול הישיר לתחרות עם חברות כמו ברודקום, מארוול וכן בתחרות עקיפה עם אנבידיה.
● הודעה על שת"פ עם אנבידיה מזניקה מניות בעשרות ומאות אחוזים. מה קורה אחרי?
● ארבה רובוטיקס מנצלת את הגאות במניה ומגייסת 29 מיליון דולר
● הצהרה אחת של מנכ"ל אנבידיה הביאה למפולת בטרנד החם של וול סטריט
מניית ברודקום למשל, עלתה בחודש האחרון ב־28% בזכות הידיעות על כך שהיא מפתחת מעבד גרפי עבור אפל ו־OpenAI ומאיץ גרפי עבור גוגל (TPU). מארוול גם היא קפצה בקרוב ל־9% בחודש האחרון בזכות שותפויות חדשות באשר לפיתוח מעבדי AI של אמזון ופיתוח מאיץ בינה מלאכותית עבור מיקרוסופט.
אלמנט לאבס מקימה כעת פעילות פיתוח שתאפשר לה להתחרות במארוול וברודקום ולהציע לחברות כמו אמזון, OpenAI ומיקרוסופט מערכת חומרה מקצה לקצה הכוללת שבבי תקשורת, מעבדי ליבה, מעבד גרפי ושכבת תוכנה המנהלת את כל הרכיבים הללו. עבור חברות נטולות חטיבות חומרה, כמו מטא ו־OpenAI, עשויה אלמנט לאבס להיות יעילה במיוחד. הדבר גם מאפשר לאותן ענקיות טכנולוגיה להתחרות באנבידיה, שלא רק מעוניינת למכור להן מערכות יקרות מקצה לקצה, אלא בעתיד אף להתחרות עמן ישירות.
להוריד את התלות באנבידיה
יותר ויותר חברות ביג טק מחפשות דרך לפתח שבבים ומערכות תקשורת שיאפשרו להן להתגבר על הביקוש הגדל לשירותי AI ואגב כך הופכות לצרכניות השבבים הגדולות בעולם, דבר שמסייע מאוד לשורה התחתונה של ביצועי אנבידיה. על מנת להסתמך פחות ככל האפשר על אנבידיה, שמציעה מעבדים גרפיים, מעבדי תקשורת, מתגי תקשורת (סוויצ'ים) ושרתים במחירים גבוהים, או על אינטל, שלא הצליחה להשיק שבבים רלוונטיים לשוק, מבקשות לפתח חלק מרכיבים אלה אצלן בבית.
לשם כך רבות מהן הקימו מחלקות פיתוח פנימיות בתחום, רבות מהן מנוהלות בישראל, המבוססות בין השאר על מנהלים יוצאי אינטל ומארוול. כך, למשל, גוגל בחרה באורי פרנק, לשעבר סמנכ"ל פיתוח באינטל, לניהול פיתוח המעבדים שלה ולסגנו את גיא אזרד, לשעבר מנכ"ל מארוול ישראל. בגוגל מפתחים מעבדי ליבה וכן מאיצי AI בשיתוף עם ברודקום וכן מעבדי ליבה בשיתוף עם מארוול.
גם אפל הקימה פעילות פיתוח שבבים בניהולו של הישראלי ג'וני סרוג'י, אך זו מתמקדת בעיקר בפיתוח חומרה עבור מכשירי קצה. עבור פיתוח שבבי בינה מלאכותית לשרתים נעזרת החברה כעת בברודקום. אמזון גם היא הקימה פעילות פיתוח פנימית באמצעות רכישת אנפורנה לאבס אותה הקים וילנץ עצמו עם היזמים בילי הרבויה ונאפע בשארה.
כיום מפתחת אנפורנה לאמזון שבבי תקשורת, מעבד ליבה לענן וכן מעבדים גרפיים לאימון מודלים והפעלתם ובחברה אף הסבירו כי כלל ההכנסות ממוצרי אנפורנה מוערכים בכ־35 מיליארד בשנה. ויחד עם זאת, גם אמזון נעזרת במארוול בפיתוח ליבת מעבדי אימון המודלים וההפעלה.
חזון מרחיק לכת עבור חברה ישראלית
הצעד החדש של וילנץ ושותפיו באלמנט לאבס הוא חזון מרחיק לכת עבור חברה ישראלית, שידרוש השקעה של מאות מיליוני דולרים בטווח הארוך. ככל שנודע, החברה גייסה עד כה כמה עשרות מיליוני דולרים מכספם של המייסדים - כולם משקיעים פרטיים אמידים שמכרו חברות במיליארדי דולרים.
אביגדור וילנץ הוא יזם ומשקיע סדרתי בתחום השבבים שחתום על מכירת הבאנה לאבס לאינטל בתמורה ל־2 מיליארד דולר; מכירת אנפורנה לאבס לאמזון בתמורה ל־380 מיליון דולר; ומכירת גלילאו ב־ 2 מיליארד דולר למארוול טכנולוגיות בתחילת האלף. המייסדים האחרים הם שותפיו של וילנץ להקמת הבאנה לאבס - דוד דהן ורן חלוץ, ושותפו לשעבר בגלילאו, מנואל אלבה־מרקז.
לפי רשם החברות, בין בעלי המניות בחברה גם חברת השקעות אמריקאית בשם ווהט קפיטל, שבראשה עומד רואה חשבון מקומי, ולפי הערכה היא מייצגת כמה משקיעים פרטיים זרים. בהתאם לכך, פוטנציאל השווי אליו מכוון וילנץ הוא גבוה במיוחד ועומד על מיליארדי דולרים רבים, זאת על סמך ההערכה לו אנפורנה הייתה נמכרת היום, שוויה היה לפחות 20 מיליארד דולר. בהתחשב בעובדה שהסינרגיה שלה עם אמזון מביאה את האחרונה לייצר סך הכנסות של 35 מיליארד דולר בשנה משימוש במוצרים שלה. גם הבאנה שהייתה עשויה לפעול באופן עצמאי מאינטל הייתה עשויה להיות היום חברה של מיליארדי דולרים רבים.
בשל העובדה שהחברה עוסקת במודל המספק שירות מותאם אישית, מכירה של מערכת שלמה (סיסטם) ובשל ההון שנדרש לפיתוח המוצרים ייתכן שהחברה לא תימכר בקלות, ובכל מקרה בתעשייה סוברים שאלמנט לאבס מכוונת להנפקה, ומעדיפה להימנע מרכישה ככל האפשר.
"יש הייפ גדול סביב החברה"
בכירים בענף ההייטק וכן נותני שירות בתעשייה מספרים על התנהלות חשאית באלמנט לאבס, שאיננה מאפיינת חברות הייטק המעוניינות בגיוס עובדים. איש ממייסדי ועובדי החברה לא עדכן ברשתות החברתיות כי החל לעבוד בה - יתר על כן, רבים מהעובדים והבכירים בה עדיין רשומים ברשת לינקדאין, למשל, כעובדי הבאנה לאבס, ממנה הגיעו יזמי החברה. מייסדי החברה מתרחקים מהתקשורת, הם אינם מפעילים אתר אינטרנט ולא מגייסים עובדים בחברות השמה.
אסטרטגיית הגיוס בנויה כולה על שיטת חבר מביא חבר, דבר שמייצר גל של הילה סביב החברה. "יש הייפ גדול סביב החברה", מספרת מנהלת השמת עובדים בהייטק בעילום שם. "מועמדים מבקשים שאעזור להם להגיע לשם או להתחבר עם אנשים שעובדים". נוסף על כך, מנכ"לים בכירים מודים כי הם סופגים תחרות קשה על מהנדסי פיתוח מנוסים וכי במספר פעמים הפסידו עובדים לאלמנט לאבס גם כשאלה היו בשלבים מתקדמים של קבלה לעבודה.
בראיון שנתן לגלובס בשנה שעברה הצהיר וילנץ, שעבר להתגורר בשוויץ כאקט מחאה על התנהלותה של ממשלת ישראל ורשות המסים, כי יחדל לבצע השקעות חדשות בישראל, אך יתמוך ביזמים ישראלים שמקימים את החברות שלהם בחו"ל. לפי בכירים בשוק, וילנץ ממשיך להגיע לישראל ולבקר במשרדי החברה תל אביב.
דהן וחלוץ פרשו במהלך השנה שעברה מהבאנה לאבס, שנמכרה ב־2 מיליארד דולר לאינטל לפני שש שנים אך לא הצליחה לשלב את מוצריה בשוק, ייתכן כי בשל העובדה שנמכרה לאינטל בשלב מוקדם. אינטל ששמרה על עצמאותה של החברה כל השנים מאז, מיזגה את החברה אל תוכה במסגרת תהליך ארגון מחדש באינטל ועובדים רבים בהבאנה פרשו, רבים מהם נקלטו באלמנט לאבס. מהחברה לא התקבלה תגובה לכתבה.