בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock
לאחר שנתיים שחונות בשוק הראשוני של ת"א, הוגש השבוע תשקיף הנפקה ראשון לשנת 2025 על ידי חברת שירותי המחשוב (IT) בתחום התוכנה אלעד מערכות, שנקלעה פעמיים בשנה החולפת לסערה בעקבות תקלות ב"קמיליון", מערכת ניהול התיקים הרפואיים שלה. אלעד, בבעלות האחים אלעד טירן ויואש טרוקמן, מבקשת לגייס מהגופים המוסדיים בהצעה לא אחידה 120 מיליון שקל, באמצעות הנפקה של 25% ממניותיה לפי שווי של 350 מיליון שקל לפני הכסף.
● בנקי ההשקעות פרסמו את המניות המומלצות ל-2025, ויש גם ישראליות ברשימות
● בדיקת גלובס | לקחת סיכון עד הקצה: הקרנות שעשו השנה תשואה של למעלה מ-60%
אלעד מערכות היא חברה ותיקה שנוסדה בשנת 1982 ומעסיקה כ-1,250 עובדים. היא פועלת בעיקר בתחום אספקת שירותים בתחום התוכנה כמו מערכות לניהול קשרי לקוחות (CRM), דאטה, דיגיטל ו"עיצוב וחוויית משתמש ושירותי פיתוח בתחום הדיגיטל, וכן פעילות של הכשרות וקורסים מקצועיים בתחומי העיצוב וה-UI/UX". החברה מנוהלת על ידי דגן הלוי והיו"ר שלה הוא אדיב ברוך. בששת החודשים הראשונים של 2024 הציגה החברה רווח נקי של 7.6 מיליון שקל על מחזור של 235 מיליון שקל, עלייה של 19% ו-4.5% בהתאמה לעומת התקופה המקבילה.
בשוק החיתום מעריכים, כי הנפקת אלעד עשויה להיות יריית פתיחה לקראת החזרה למספר דו-ספרתי של הנפקות IPO בשנה הקרובה. בדומה למגמה בעולם, בשנתיים האחרונות נעלמו הנפקות ה-IPO כמעט לחלוטין משוק המניות התל אביבי. אשתקד הצטרפו לבורסה רק חמש חברות חדשות (חברת המסחר בני"ע מיטב טרייד, חברות הנדל"ן אפי קפיטל, עמרם אברהם ולוזון רונסון וכן חברת הטכנולוגיה הביטחונית TSG). הללו גייסו יחד כ-830 מיליון שקל, לאחר שבשנת 2023 הונפקה חברה חדשה אחת בלבד (זפירוס בתחום האנרגיה המתחדשת).
מספר ההנפקות המועט הוסבר בין היתר בגל ההנפקות העכור של השנים 2020-2021, שבו נוספו לבורסה יותר מ-100 חברות, רובן מיזמי טכנולוגיה מפסידים שסיפקו למשקיעים אכזבות למכביר, ושחלקן אף קרסו בתוך זמן קצר ונעלמו השוק.
עם זאת, צריך להזכיר כי סך הגיוס בשוק המניות בשנת 2024 בבורסה בת"א הסתכם ב-8.2 מיליארד שקל, סכום דומה לזה של השנה שלפניה (8.5 מיליארד שקל), ורוב הגיוס במניות בוצע על ידי חברות רשומות או הקצאות פרטיות, וכן באמצעות מימוש אופציות. במקביל, שוק האג"ח הקונצרני ממשיך להיות פעיל, עם גיוסי חברות בהיקף של 93 מיליארד שקל (בהשוואה ל-88 מיליארד שקל בשנת 2023).
מתחממות על הקווים
כעת, לאחר השנה החזקה בשוק המניות בת"א והתגברות הרעב של המשקיעים לסחורה איכותית חדשה, הולכים ומתרבים הפרסומים על עוד ועוד חברות העושות את דרכן לבורסה בת"א, מגמה שתמשיך לצבור תאוצה ככל שמחירי המניות יוסיפו להיות גבוהים. לבד מאלעד, חברת הנדל"ן שובל הנדסה שבשליטת משה מילר תחל להיסחר בקרוב, אחרי שכבר השלימה את הגיוס שלה.
לצידן, מחממות מנועים לקראת הנפקת מניות ראשונית גם חברת הנדל"ן היזמי מגידו (שבשליטת אאורה), חברת המזון בלדי, שכבר נסחרת באמצעות אג"ח, פאי סיאם בתחום המלונאות (בשליטת אספן גרופ ושלמה דהוקי) וחברת תוכנת השכר מיכפל, הפועלת בתחום של אלעד מערכות (IT).
גל ההנפקות הבא, מסכימים בשוק, צפוי לכלול בעיקר חברות נדל"ן יזמיות למגורים, שמספרן מוערך בעשרות. בחלק מהמקרים מדובר בחברות נדל"ן שכבר הנפיקו אג"ח, וכעת נערכות לשלב הבא, של מניות (כמו שעשו עמרם אברהם ואפי קפיטל). באחרות מושקעים גופים מוסדיים המבקשים להפוך את השקעתם לנזילה.
גם הסקטור הביטחוני, לאחר שנה מופלאה בשוק המניות, צפוי לשלוח נציגות חדשות לבורסה, אם המומנטום החיובי יימשך, וכן חברות הפועלות בתחומי הקמעונות, שנהנות מפריחה בשנה האחרונה.
"אין מקום לחלומות"
מכנה משותף להנפקות הללו צפויה להיות העובדה שמדובר בחברות מבוססות יחסית המציגות רווחים (בניגוד לרוב המכריע של החברות מגל ההנפקות הקודם). פחות הנפקות הייטק שילוו במצגות צופות תוצאות ורודות בעתיד, ויותר כלכלה ריאלית עם תזרים ורווח, של חברות שיתומחרו בשווי של מאות מיליוני שקלים.
אורן פרוינד, סמנכ"ל לאומי פרטנרס חתמים, שותף להערכה שלפיה שוק ההנפקות החדשות נמצא לקראת התחממות.
לדבריו, "אנחנו בפתחו של איזשהו גל של הנפקות אקוויטי. לא יודע להעריך את גודלו, אבל בהחלט מזהים חברות שמרגישות בנוח להגיע לשוק במחירים הנוכחיים. זה מתומרץ על ידי העליות שהיו בשוק ההון בשנה האחרונה, לצד הגיוסים הנרחבים בקרנות הנאמנות.
"מה שכן, אין היום מקום לחברות חלום שהגיעו בגל של 2021. חברות בלי רווחים. שוק ההון מחפש חברות גדולות, רווחיות, חברות עם תזרים שמציגות צמיחה לאורך זמן. זה איזשהו תהליך בגרות שהשוק עבר".
פרוינד מוסיף כי "מבחינת סקטור מועדף על השוק זה היה תמיד ונשאר נדל"ן. מזהים את זה יותר בעולם של גיוסי חוב. יש לא מעט חברות חדשות שהצטרפו וצפויות להצטרף באמצעות גיוסי חוב. כפי שנעשה על ידי לא מעט חברות, לפעמים זה הנפקת חוב ואחר כך מניות. יש סקטורים נוספים שמתעוררים, כמו סקטור ה-IT. אלעד מערכות הגישה תשקיף ופורסם בעיתונות על עוד חברה מהתחום שנערכת להנפקה".
פרוינד מסביר את הציפייה לגל חדש של הנפקות. לדבריו, "יש התעניינות גדולה של המוסדיים. לא ברמות של 2021, וגם לא חצי מזה. אני מאמין שבשנים 2025-2026 נחזור לרמות הנורמליות של 7-10 הנפקות חדשות בשנה".
"עוד גל תשקיפים"
גורם בכיר אחר בשוק החיתום מזהה זינוק במספר החברות שינפיקו בשנה הקרובה. "יש התחממות, ויש לא מעט חברות שאנחנו רואים שמגיעות ומתעניינות בהנפקה. מתחילת השנה יש כבר כמה שמות. אני מניח שנראה עוד גל של תשקיפים לאחר הכנת הדוח השנתי (2024) לקראת מאי".
לדבריו, "הרוב המוחלט של החברות שרוצות להנפיק הוא בתחום הנדל"ן. זאת לאחר הקפיצה המשמעותית במחירי המניות בבורסה החל מספטמבר האחרון. ראינו גם ירידה בריביות שלפיהן מגייסות החברות איגרות חוב. אנשים רואים שהסיכון ירד ויש הרבה כסף בחוץ.
"מרווחי הגיוסים באג"ח (מעל אג"ח ממשלת ישראל, ח' ש') יחסית נמוכים. אני צופה התעוררות, אבל יש להדגיש שזה בכפוף למצב השוק. אנו יודעים שזה עלול להשתנות במהירות".
המודל שבו חברת נדל"ן מגייסת אג"ח ואז מנפיקה מניות, עדיין עובד להערכת אותו גורם. "באמצעות האג"ח, חברת הנדל"ן 'טועמת' ורואה אם מתאים לה לפעול בשוק ההון שדורש שקיפות, דיווחים מיידיים ועוד. מהצד השני גם שוק ההון לומד לראות אם יש פערים בין מה שהוצג במצגת הראשונה למציאות. לא אחת יש הרבה סיפורים שמספרים ערב הגיוס. ככה שרואים מי מספק את הסחורה, ואז יותר קל להנפיק".