גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צבי סטפק מעריך: מה טומנת 2025 לאפיקי האג"ח השונים

בפתחה של השנה החדשה, ננסה לשרטט את תוואי האינפלציה והריביות בעולם ובישראל, מה המשמעות למשקיעים באיגרות החוב באפיקים ובטווחי הזמן השונים ● וגם: האם יש עדיפות למכשיר מסוים בטווח הקרוב ● מפת דרכים ב-5 נקודות

מה טומנת 2025 לאפיקי האג''ח השונים / אילוסטרציה: Shutterstock
מה טומנת 2025 לאפיקי האג''ח השונים / אילוסטרציה: Shutterstock

הכותב הוא יו"ר מיטב ניירות ערך

רק השבוע הותיר בנק ישראל את הריבית במשק ברמתה זו הפעם השמינית ברציפות, על 4.5%, וסיפק תחזיות באשר למהלכיו הבאים בשנה הקרובה. גם בארה"ב ובאירופה הבנקים המרכזיים עוקבים בדריכות אחרי מגמת המחירים, והכיוון שהיא גוזרת לריבית בכלכלותיהם. אפרוס את הערכותיי לגבי נתוני המאקרו הרלוונטיים וכיצד הם צפויים להתבטא בשוק איגרות החוב המקומי.

בדיקת גלובס | לקחת סיכון עד הקצה: הקרנות שעשו השנה תשואה של למעלה מ-60%
הודעה על שת"פ עם אנבידיה מזניקה מניות בעשרות ומאות אחוזים. מה קורה אחרי?

1 לאן פני הריבית בישראל

אך לפני מספר חודשים, ההערכה הייתה שהריבית בישראל בדרך לרדת באופן משמעותי. כיום די ברור שבנק ישראל לא צפוי להוריד את הריבית בפרק הזמן הקרוב; הנגיד עצמו אמר שאין מקום אפילו לשקול זאת עד אמצע 2025. יש לכך שתי סיבות: האינפלציה ב־12 החודשים האחרונים הסתכמה ב־3.5%, והיא עדיין לא מראה סימנים של התמתנות. הנגיד, פרופ' אמיר ירון אמר לאחרונה שהאינפלציה בהסתכלות של 12 חודשים אחורה אמורה לעבור את ה־4% ברביע הראשון של 2025, ורק אז להתחיל להתמתן.

הסיבה השנייה קשורה בתקציב 2025 ובמידת היכולת של הממשלה להעביר תקציב שכרוך גם בגזירות, שיהיה לרוחו של בנק ישראל חרף הגדלת תקציב הביטחון. עד אז בנק ישראל יחזיק את "קלפי הריבית" קרוב לחזה תוך אמירה שאם "הכוכבים יסתדרו", שהאינפלציה והציפיות לגביה יתמתנו, יהיה מקום לעד 2 הפחתות ריבית של 0.25% כל אחת במהלך 2025.

חלק מהאינפלציה, נציין, נובעת מצעדים צפויים של הממשלה, כמו העלאת שיעור המע"מ והעלאת מחיר החשמל, ובחלקה ־ ממהלכי הרשויות המקומיות דוגמת הארנונה. התחזקות השקל, אם תימשך, עשויה ללחוץ על האינפלציה כלפי מטה, ולקרב את המועד של הורדת הריבית.

בכל מקרה, חשוב להבין שההחלטות של בנק ישראל יתבססו על הנתונים שיגיעו מכמה זירות מאקרו, ובראשן האינפלציה.

2 כיוון הריבית בארה"ב ובאירופה

תחזית הריבית בארה"ב היא הרבה יותר ורודה וברורה. לאחרונה היא הופחתה מ־5.5% ל־4.5% לרמה הזהה לריבית בישראל.

לגבי 2025, הבנק המרכזי (פד) צופה עוד 2 הורדות ריבית בשיעור 0.25% כל אחת עד לרמה 4.0%.

מה שמאפשר לפד לשרטט את התוואי הזה זו התמתנות האינפלציה מצד אחד, וסימנים קלים בינתיים לחולשה בשוק העבודה האמריקאי ובצריכה הפרטית, כך שהמטרה היא למנוע מההאטה להפוך למיתון של ממש. עם זאת, נראה שהציפיות המוקדמות להורדת ריבית אגרסיבית התנפצו עם ההודעה האחרונה של הפד.

באשר לאירופה, כאן רמת הפעילות הכלכלית היא ממותנת מאוד עם אינפלציה מעט גבוהה מהרצוי, כך שאפשר לצפות להמשך הורדת הריבית מרמתה הנוכחית של 3%.

מה זה אומר מבחינת המשקיעים? הפחתת ריבית פועלת לטובת המחזיקים באיגרות חוב, ובדרך כלל יותר לטובת המחזיקים באג"ח ארוכות שנהנות יותר ממנוף הזמן.

אבל זה לא תמיד קורה, כפי שנוכחנו בשלושת החודשים האחרונים. הריבית לטווח קצר בארה"ב באמצע ספטמבר האחרון עמדה על 5.5% והתשואה לפדיון לטווח ארוך של האיגרת הממשלתית ל־10 שנים הגיעה ל־3.6%. והנה, כשלושה חודשים אחרי כן הריבית הורדה באופן מצטבר ב־1% לשיעור של 4.5%, ואילו האג"ח לטווח ארוך לא רק שלא עלו, אלא שהן ירדו בלא פחות מכ־9% ותשואתן השנתית לפדיון עומדת כעת על 4.6%.

3 כדאיות ההשקעה במכשירים לטווח קצר

השקעה במכשירי השקעה לטווח קצר היא הרבה פחות מסוכנת מהשקעה באג"ח לטווח ארוך, אך גם פחות פוטנציאל לרווח בתרחיש האופטימלי.

הדרכים העיקריות להיצמד להשקעות לטווח קצר הן לרכוש מק"מ של בנק ישראל (נייר ערך שבנק ישראל מוכר לתקופות קצרות) לשנה וליהנות מתשואה ברוטו של כ־4.2% (לפני עמלות ולפני מס בשיעור של 15%), או לפתוח פיקדון בבנק וליהנות מתשואה ברוטו ונטו קרובה לכך כשמדובר בסכומים גדולים ־ אבל הרבה פחות כאשר מדובר בסכומים קטנים־בינוניים; או לחלופין לרכוש קרן נאמנות כספית שקלית שהתשואה הפנימית השנתית בניכוי דמי הניהול שהיא מעניקה עומדת על קרוב ל־4.3%.

היתרונות של הקרן הכספית לעומת החלופה של הפיקדון בבנק הם ברורים:
● ראשית, השקעה בפיקדון כרוכה בסגירת הכסף לפרק זמן מסוים, נניח שנה. לעומת זאת, השקעה בקרן כספית היא נזילה ואפשר להפוך אותה למזומן על ידי מכירת היחידות בקרן בכל יום מסחר.

● שנית, סכומי השקעה קטנים מקבלים בדיוק את אותה תשואה שמקבלים סכומים גדולים.

● שלישית - יתרון מיסויי. השקעה בפיקדון שקלי בבנק כרוכה בתשלום מס בשיעור של 15% על הריבית כל אימת שהיא מתקבלת בלי קשר לאינפלציה. אם האינפלציה עולה וגבוהה יותר מהריבית המתקבלת, אזי המשקיע לא רק שאינו נהנה מההשקעה ־ אלא שהוא גם משלם מס וגם מאבד מהערך הריאלי של ההשקעה.

לעומת זאת, בקרן כספית המשקיע משלם אומנם מס בשיעור 25% אבל רק על הרווח האמיתי שיש לו, אם יש, מעבר לאינפלציה. בתנאי אינפלציה כפי שהיא כיום ועתידה להיות, זהו יתרון גדול.

4 כדאיות הרכישה של אג"ח קונצרניות בישראל

תשובה: לכאורה, התשובה היא חיובית שכן בהגדרה אג"ח קונצרניות אמורות לספק תשואה גבוהה יותר מאלו הממשלתיות, וכך אכן היה לאורך תקופה ארוכה מאוד, כולל ב־2024. אחת הסיבות לכך היא ביקוש מתמשך מצד גופים מוסדיים.

ואולם, התוצאה של כל מה שקרה עד עכשיו היא שתוספת התשואה שמעניקות הקונצרניות על פני איגרות החוב הממשלתיות הצטמקה מאוד. כך למשל, באג"ח שהנפיקו הבנקים שמדורגות גבוה (AA), תוספת התשואה השנתית עומדת על כ־0.7% בלבד, ובדירוג הנמוך יותר (A) התוספת מסתכמת ב־1.2%. בהתחשב באי ודאות העצומה שמאפיינת את המציאות הכלכלית של ישראל במיוחד כעת, זוהי תוספת ממש לא מספקת, שאינה הולמת את תוספת הסיכון שנוטל המשקיע על עצמו ברכישת אג"ח קונצרנית, בהשוואה לאג"ח ממשלתית.

ואסייג שזו כמובן הכללה, וכל רכישה של איגרת חוב קונצרנית מצריכה בדיקה וניתוח יסודיים של יכולת הפירעון של החברה המנפיקה.

5 באפיק הממשלתי, העדיפות היא לאיגרות שקליות או צמודות מדד?

תשובה: התשובה לשאלה הזו תלויה קודם כל בשאלה מה מעניקות איגרות החוב האלה בכל נקודת זמן, וזה משתנה כמובן מדי יום בבורסה.

כך למשל, איגרת ממשלתית שקלית במח"מ של 8.3 שנים מעניקה תשואה שנתית לפדיון של כ־4.5%, בעוד האיגרת הצמודה למדד עם מח"מ זהה מעניקה כ־2.0%. הפער בשיעור של 2.5% משקף את הקונצנזוס של השוק שהאינפלציה השנתית הממוצעת צפויה לעמוד על 2.5%. כך גם לגבי איגרות חוב עם מח"מ קצר יותר של 3.7 שנים. משקיע שסבור שהאינפלציה בפועל תהיה גבוהה יותר ממה שהשוק מחשב ומשקף, יעדיף לקנות את האיגרת הצמודה למדד המחירים, בעוד משקיע שחושב הפוך יעדיף את האג"ח השקלית.

הערכה שלי היא, שבמצב הנוכחי של אי בהירות לגבי האינפלציה העתידית נכון יותר להעדיף את איגרת החוב הצמודה, גם אם בדיעבד יסתבר ששולמה פרמיה מסוימת עבור הקטנת האי־ודאות. עם זאת הניסיון, לפחות עד כה, מראה שלאורך זמן איגרות החוב השקליות מוכיחות עצמן יותר מאשר איגרות החוב הצמודות.

בבית ההשקעות מנוהלות בין היתר קרנות נאמנות מהסוג הנזכר בכתבה. אין לראות באמור המלצה או תחליף לשיקול־דעתו העצמאי של הקורא, או הזמנה לבצע רכישה או השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול שינויי שוק

עוד כתבות

אירוע ההריסה לפרויקט פינוי־בינוי של מטרופוליס בנאות אפקה / צילום: רענן כהן

עשר עסקאות גדולות תוך שנה: ההתחדשות העירונית לוהטת

העסקה שתהפוך את אלייד לבעלים יחידי של מטרופוליס תמורת 200 מיליון שקל ממשיכה גל רכישות בתחום ההתחדשות העירונית, שהגדולות מביניהן מסתכמות בכמעט מיליארד שקל ● איך הריבית הגבוהה דוחפת את השינויים בענף, ואיפה מציבה העסקה את מטרופוליס ביחס לשוק? ● וגם: יותר מוסדיים מצטרפים לחגיגה

אילוסטרציה: Shutterstock, Burdun Iliya

האם טקס אירוסין יכול להיות חוזה מחייב, ומה קורה אם מתחרטים?

בני זוג ערכו טקס אירוסין, אך בהמשך האישה ביטלה את הנישואים, והצדדים נפרדו ● האיש הגיש תביעת נזיקין שכללה מספר עילות, לרבות תשלום פיצויי הסתמכות בגין הפרת ההבטחה להינשא ● האם לבית המשפט יש בכלל סמכות לשפוט מי אשם בפרידה?

אבי רוזן / צילום: יח''צ

זה המנכ"ל חדש של קבוצת יוסי אברהמי

רשות האוכלוסין וההגירה הודיעה למספר רב של תאגידי כוח אדם זרים בענף הבניין שלא תחדש את הרישיונות לשנת 2025 ● מנכ"ל חברת הנדל"ן נוה גד, אבי רוזן, ימונה למנכ"ל קבוצת יוסי אברהמי ● חברת רוטשטיין תקים 973 דירות חדשות בנתניה, בהשקעה של כ-1.75 מיליארד שקל ● חדשות השבוע בנדל"ן 

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית באירופה; לא מתקיים היום מסחר בוול סטריט

מדד קאק עלה ב-0.5%, פוטסי ב-0.8% ● בוול סטריט לא מתקיים מסחר היום לרגל יום זיכרון לאומי לנשיא ארה"ב ה-39, ג'ימי קרטר ● הדולר התחזק לאחר התבטאות טראמפ כי הוא שוקל להכריז על "מצב חירום כלכלי לאומי" ● סולאראדג' ירדה ב-15% במסחר המאוחר על וול סטריט לאחר שאנליסטים של סיטי הורידו את דירוג המניה

פסק דין / צילום: Shutterstock

האם ניתן להפר חוזה שכירות לטובת חוזה רווחי יותר?

חברה שהשכירה שטח לחברה אחרת גרמה לה לפנות את השטח, ולאחר מכן השכירה אותו לגורם אחר בסכום גבוה יותר ● האם זה נחשב עשיית עושר שלא במשפט?

פאזאל מרצ'נט / צילום: Sara Vaz

צעד לקראת הנפקה? Wiz ממנה סמנכ"ל כספים

פאזאל מרצ'נט, שרכש את עיקר ניסיונו בתפקיד ניהול כספים בענף הקולנוע והטלוויזיה, וכן היה שותף לניהול חברת סייבר פרטית, ייכנס לתפקיד סמנכ"ל הכספים ב-WIZ ● מרצ'נט הוא חסר ניסיון בהנפקות ראשונות לציבור בוול סטריט, אך זה לא אומר בהכרח שאינה מכוונת לצאת להנפקה

נמל טיינג'ין בסין / צילום: ap, Mark Schiefelbein

ארה"ב הוסיפה חברות סיניות לרשימה שתקשה עליהן בביצוע עסקאות. איך יושפע שוק הרכב?

מספר ענקיות סיניות גלובליות, ביניהן חברות עם פעילות בתחום הרכב, צורפו לרשימת החברות הסיניות הצבאיות של משרד ההגנה האמריקני ● חברת פריזבי (קרסו מוטורס) החלה לשווק בישראל את הדור המחודש של הקרוס-אובר קופה "רנו ארקנה", שמיוצר בקוריאה ● לרשימה המתארכת של חשמליות יוקרתיות שנמכרות בישראל נוסף השבוע גם הקרוס-אובר Q6 E-TRON של אאודי ● ועוד חדשות מענף הרכב

פרשים פולנים במלחמת העולם / צילום: ויקיפדיה

האם הפולנים הסתערו עם חרבות על הנאצים?

כדי להמחיש פערי כוחות בשדה קרב, מרבים לתאר את הפרשים הפולנים מול הטנקים הגרמניים. בפועל, מדובר במיתוס של התעמולה הנאצית

דונלד טראמפ וראש ממשלת דנמרק, מדה פרדריקסן / צילומים: AP (Saul Loeb), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

"אנחנו צריכים את גרינלנד": בדנמרק המומים מהאיומים של טראמפ לכבוש את האי הארקטי

הנשיא הנבחר של ארה"ב מאיים במכסים ואף אינו שולל אמצעים צבאיים - במטרה להשתלט על האי העצום שבשליטת קופנהגן ● ראש ממשלת דנמרק, שבעבר הגדירה את הצעת טראמפ לרכוש את גרינלנד כ"אבסורדית", זהירה יותר הפעם ואפילו "מברכת על העניין האמריקאי בנעשה בצפון האטלנטי" ● המתיחות מטלטלת גם את שוק המט"ח ומובילה להתחזקות הדולר

סניף קרפור מרקט בנס ציונה / צילום: שירה ספיר

חודשיים אחרי ירדן: קרפור סוגרת את הפעילות בעומאן

לפי דיווחים בחו"ל, קרפור עומאן הפסיקה את פעילותה במדינה ב-7 בינואר, ומתחילה להפעיל את סניפיה תחת מותג אחר בשם היפרמקס ● מהלך זהה בוצע בירדן בנובמבר האחרון, כאשר לפי חלק מהדיווחים, הוא בא על רקע חרם צרכנים שיזמה תנועת ה-BDS בשל פעילות קרפור בישראל

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

שווי של מאות מיליוני שקלים: האם אנו צפויים לגל הנפקות בת"א ומי היזמים שמחממים מנועים

חברת התוכנה אלעד מערכות, שמעוניינת לגייס 120 מיליון שקל בהנפקת IPO, עשויה לבשר על ראשיתו של גל הנפקות בת"א - לאחר שנתיים שחונות ● חתם: "אין היום מקום לחברות החלום שהגיעו לבורסה ב–2021; שוק ההון מחפש חברות גדולות, רווחיות, עם תזרים"

חממה לגידול קנאביס רפואי / אילוסטרציה: Shutterstock

קנאביס לטיפול בפוסט־טראומה? לוועדה שתכריע יש מעט מאוד מידע על יעילותו

הוועדה של משרד הבריאות, שהייתה אמורה להגיש את המלצותיה כבר בינואר, מתחילה לעבוד רק עכשיו - כך נודע לגלובס ● למסקנות שלה עשויות להיות השלכות רפואיות וכלכליות מרחיקות לכת, אבל יש לה מעט מאוד מחקר להתבסס עליו

יריב לוין ושר החוץ גדעון סער

השתלטות פוליטיקאים וביטול ביקורת על חוקי יסוד: זו המשמעות של הצעת לוין וסער

ההסכמה בין לוין לסער, שני שרים מהקואליציה, על תיקון הרכב ודרכי המינוי בוועדה לבחירת שופטים, משנה את יחסי הכוחות בתוך הוועדה, מפחיתה מכוחם של השופטים ומעלה את כוחם של הפוליטיקאים ● שינוי דרמטי נוסף עליו סיכמו השניים הוא חקיקת חוק יסוד החקיקה, שכולל שינוי מסוכן בדמות ביטול הביקורת השיפוטית על חוקי יסוד

באר שבע. עיר מסוכנת למשקיעים / צילום: Shutterstock

העיר שהייתה כוכבת והפכה למלכודת למשקיעי הנדל"ן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● נתוני האוצר העלו כי באר שבע במקום ראשון בשיעור הדירות הנמכרות בהפסד ריאלי, לעתים של עשרות אלפי שקלים ● מדובר בעיקר בדירות ישנות, בזמן שהשוק מוצף בחדשות עם ממ"ד

מנהיג מפלגת אלטרנטיבה לגרמניה, טינו כרופלה ומנהיג מפלגת החירות האוסטרית, הרברט קיקל / צילומים: רויטרס -Sebastian Kahnert - AP, Andreea Alexandru

לא מה שחשבתם: הימין הקיצוני בגרמניה ובאוסטריה כבר לא לגמרי בעד ישראל

מפלגות הימין הקיצוני בשתי המדינות זוכות לפופולריות חסרת תקדים בחודשים האחרונים ● ואולם, בעוד במשך שנים הן חיזרו אחרי ישראל, העמדות שלהן מאז 7 באוקטובר מציגות אותן באור שונה ● מפלגת החירות האוסטרית מקדמת "נייטרליות" שתמתן את התמיכה בירושלים ומפלגת אלטרנטיבה לגרמניה מתנגדת לחימוש ישראל

צילומים: יונתן זינדל/פלאש 90, נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת, מעיין טואף/לע''מ

גירעון 2024 פחות גרוע מהתחזיות, אבל רק כי הגזירות דחפו את הציבור לפעולה

הגירעון לא גרוע כמו שחשבנו, אבל לא בגלל צמיחה אמיתית ● תיאוריות הקונספירציה מסוכנות לכולנו ● ודווקא דעת המיעוט מציעה חלופה של ממש ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

איור: Shutterstock, טלי בוגדנובסקי

אסטרטגיית ההשקעה שאכזבה השנה בוול סטריט והוכיחה את עצמה בבורסת ת"א

אסטרטגיית ההשקעה במניות שהציגו את תשואת הדיבידנד הגבוהה ביותר לא עבדה בוול סטריט אשתקד, כשאלה נותרו הרחק מאחורי המדדים ● מנגד, בישראל שיטה שונה במקצת הניבה תשואה של מעל 30% ● וגם: מי המניות שברשימת "הכלבים" של וול סטריט ות"א לשנת 2025

איור: Shutterstock

הסוכרייה של הדקה ה־90 בחוק הרווחים הכלואים. למי מתאימה ומתי זו מלכודת מס?

במסגרת חוק הרווחים הכלואים נוצרת הזדמנות להעביר נכסים מידיהן של חברות לבעלות פרטית כמעט מבלי שיחול מס על המהלך ● מומחי מס מסבירים לגלובס מהם המקרים שבהם ההטבה הזו כדאית במיוחד, מי צפוי להרוויח ממנה הכי הרבה ומתי כדאי להיזהר

מגי אזרזר וגל תורן בקמפיין בנק לאומי – הזכור ביותר ב-2024 / צילום: צילום מסך מתוך הקמפיין

סיכום שנה בפרסומות: האהובות, הזכורות והמשרדים שהצטיינו

פרסומות הטלוויזיה בשנה החולפת התאפיינו בהתגייסות למלחמה, מבלי לוותר על ההומור - כך עולה מהדירוג הפרסומות השנתי של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● בנק מזרחי טפחות נכנס למדד הכי הרבה פעמים ב–2024 ● המשרדים הבולטים: מקאן ת"א, אדלר־חומסקי & ורשבסקי וגליקמן שמיר סמסונוב

אביגדור וילנץ / צילום: אינטל

תחרות לאנבידיה? החברה החדשה של יזם השבבים והמיליארדר אביגדור וילנץ מכוונת גבוה

אלמנט לאבס, חברה חדשה שהוקמה על ידי יזם ההייטק הוותיק והמיליארדר וילנץ ומייסדי הבאנה לאבס, מעוררת סערה על שאיפותיה להתחרות באנבידיה וברודקום ● לגלובס נודע כי החברה רוצה לפתח פתרונות טכנולוגיים שמכוונים לסייע לחברות כמו אמזון ו־OpenAI