גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שינוי במודל התמריצים: תוכנית משרד השיכון להשכרה ארוכת טווח נחשפת

במשרד השיכון גיבשו את עקרונות תוכנית השכירות ארוכת הטווח, עליה דווח באוגוסט - כך נודע לגלובס ● בין היתר, המדינה תעודד משקיעים באמצעות הטבות מס לשכירות לטווח ארוך ● התוכנית הייתה אמורה להיות מאושרת על ידי הממשלה לפני חודש, אך זה לא קרה

איור: גיל ג'יבלי
איור: גיל ג'יבלי

הגישה הממשלתית לשוק השכירות לא צלחה, ועל כן חייבת לעבור מהפך - כך עולה מעקרונות תוכנית השכירות המעוצבת בימים אלה במשרד הבינוי והשיכון. לגלובס נודע כי במשרד, כמו גם באוצר וברשות מקרקעי ישראל (רמ"י), הגיעו למסקנה כי אחרי 10 שנים של ניסיונות לתמרץ יזמים מוסדיים לבנות פרויקטים לשכירות ארוכת טווח, התפוקה דלה ובמציאות הכלכלית הנוכחית, לא ניתן לצפות למהפך במגמה. בעקבות זאת, המליצו במשרד כי יש לתמרץ את משקיעי הנדל"ן הפרטיים להשכיר את דירותיהם לטווח ארוך.

ניתוח | האקזיט של עמיר שאלתיאל והשאלות הפתוחות
משרד השיכון, רמ"י והאוצר דורשים ממינהל התכנון לעצור תוכניות להשכרה ארוכת טווח

באוגוסט 2024 יזם משרד הבינוי והשיכון תוכנית אסטרטגית לשוק השכירות. בדבריי ההסבר לתוכנית, נכתב כי "שיעור משקי הבית המתגוררים בשכירות בישראל נמצא במגמת עלייה לאורך השנים. מוערך כי בשנת 2023 מתגוררים בשכירות כ־29% מכלל משקי הבית המדינה. היקף שוק השכירות באותה שנה הוערך ב־42 מיליארד שקל". המשרד ביקש להטיל על המנכ"ל יהודה מורגנשטרן לגבש תוכנית אסטרטגית לשוק השכירות, ולהביאה לאישור הממשלה בתוך 120 יום. כלומר, התוכנית הייתה אמורה להיות על שולחן הממשלה כבר לפני חודש, אך זה לא קרה. כעת גלובס חושף את עקרונותיה.

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

הצעדים שבבסיס התוכנית הממשלתית

משיחות שערכנו עם גורמים שונים שמעורבים בגיבוש התוכנית, עולה כי הסיבה העיקרית לעיכובים בהצגתה הייתה החלטה לשנות את הגישה שמיושמת על ידי ממשלות בשנים האחרונות, והיא להישען על יזמי נדל"ן פרטיים ועל פרויקטים לשכירות ארוכת טווח. "באחת מהישיבות הראשונות שנערכו בעניין התוכנית הזו, קם אחד מנציגי האוצר, ואמר למורגנשטרן: '97% משוק הדירות להשכרה מרוכזים בידי משקיעים פרטיים. משקיע פרטי מוכן להסתפק בתשואה שנתית של 2.5% על הדירה שהוא משכיר, ואין סיכוי שזה יוכל להתקיים אצל יזמים פרטיים, בטח לא במצב הנוכחי'. מורגנשטרן הסכים עם הקביעות, ומכאן היה ברור שמשהו ישתנה", כך אמר אחד מאותם גורמים לגלובס.

במסגרת התוכנית, בכוונת משרד השיכון לעצב תוכנית שבה משקיעים שמחזיקים בדירה מושכרת או יותר, יחתמו עם השוכרים על חוזים ארוכי טווח ובתמורה יזכו בהטבות מס. נכון לעכשיו, טרם הגיעו למסקנה ברורה לגבי אופי ההטבות. לפי שעה נלקחות בחשבון הטבות במיסוי רכישה והכנסה. במקביל, פועלים במשרד השיכון מול משרד המשפטים לעיצוב מחודש של חוזי שכירות סטנדרטיים, שיותאמו למודל החדש של שכירות ארוכת טווח מול בעלי דירות פרטיים.

נושא אחר שבו פועלים במשרד הוא הרחבת והעמקת המידע על שוק השכירות. כיום שוק זה מצוי ב"אפלה", שכן בעלי הדירות אינם מחויבים לדווח על ביצוע עסקות שכירות, ואף לא מידע אודות הדירות שהם מחזיקים בבעלות, החלפת שוכרים וכד'. במשרד יודעים כי הנושא מעורר מחלוקות פוליטיות ונתקע כבר מספר פעמים בוועדת הכספים של הכנסת, אך מקווים לשנות זאת. על סמך מידע זה, ניתן יהיה לקיים מדדים שונים לגבי השוק, שיתוספו על המדדים הקיימים שעושים הלמ"ס וגופים פרטיים הפועלים בתחום.

באשר לחברות הפועלות בתחום הדיור לשכירות ארוכת טווח, נראה כי במשרדי השיכון ובאוצר לא רוצים להרע את מצבן, אך כפי שנראה עכשיו - גם לא לשפר אותו. לדברי אחד הגורמים עמם שוחחנו, הן יהיו בעדיפות משנית.

"10 שנים הלכנו בכיוון מסוים, וראינו לאן הגענו"

מאז תחילת העשור הקודם, ממשלות ישראליות מעודדות מעורבות של גורמים מוסדיים וחברות יזמיות בתחום ההשכרה ארוכת הטווח, באמצעות מספר צעדים: הכללת שכירות ארוכת טווח בתוכניות שיוזמים רמ"י ומינהל התכנון, במקביל לקידום צעדים רגולטוריים (חוק הריטים, שמעודד חברות ריט להיכנס לתחום; מיזם "דירה להשכיר"; והחוק לעידוד השקעות הון). צעדים אלו העלו עד כה תפוקה דלה של דירות. על פי הלמ"ס, רק 3.8% מהדירות להשכרה מצויות בבעלות חברות, רובן לא קשורות כלל למדיניות הממשלתית.

מדוח הלמ"ס עולה כי נכון לשנת 2023, העיר המובילה במספר הדירות להשכרה על ידי חברות היא תל אביב, עם 6,150 יחידות דיור (5.9% מכלל הדירות להשכרה בעיר); אחריה ירושלים עם 2,110 דירות (2.8% מכלל הדירות להשכרה בעיר); חיפה 1,909 (4.2%) והרצליה 1,340 דירות (9.9%). חשוב להדגיש, כי הנתונים כוללים חברות שפעלו בשוק השכירות הרבה לפני הטמעת המדיניות הממשלתית, ואינן קשורות אליה.

היזמים נוהגים להתלונן על אווירת הריבית הגבוהה, שמקשה עליהם התמודדות במכרזים במסגרת "דירה להשכיר", ועל הארכת משך השכרת הדירות המוכרות במסגרת חוק עידוד השקעות הון מחמש ל־15 שנים. זאת, בנוסף לקשיי מימון לחברות הריטים.

"10 שנים הלכנו בכיוון מסוים, וראינו לאן הגענו", אמר לגלובס אחד מהגורמים עמם שוחחנו. אחר סיפר כי "הריבית הגבוהה תישאר כאן. כיום חלק מהמכרזים לדירה להשכיר מצליחים, רק משום שהם במרכז הארץ ורק משום שרמ"י מורידה דראסטית את מחירי הקרקע. אבל מה עם הפריפריה? שם ערכי הקרקע נמוכים ולא ניתן לייצר ליזמים תמריצים נוספים. בסופו של דבר, צריך לשאול את עצמנו, מה עדיף: לאבד הכנסות אדירות על קרקע, לפרויקטים שיהיו מוכנים בעוד שנים, או לתמרץ בעלי דירות קיימות. יש סיכוי שהתימרוץ של בעלי הדירות יהיה נמוך משמעותית מהורדת מחירי הקרקעות".

המכתב החריף נגד מינהל התכנון

ברקע זה, השבוע פורסם בגלובס כי מורגנשטרן, סגן הממונה על התקציבים באוצר מתן יגל ומנהל רמ"י ינקי קוינט שלחו מכתב תקיף ליו"ר מטה התכנון נתן אלנתן ומנכ"ל מינהל התכנון רפי אלמליח, ובו דרשו מהאחרון להפסיק לדון בתוכניות לדיור להשכרה ארוכת טווח בתוכניות חדשות. זאת, עד שייקבעו הנחיות בעניין, במסגרת תוכנית השכירות האסטרטגית.

השלושה טענו כי קביעת מתחמים בתוכניות להשכרה ארוכת טווח מורידים מההיתכנות הכלכלית לשיווקם וגורמים לנזקים למכרזי הקרקעות, שחלקם נכשלים בגלל שילוב השכירות בתוכם. במכתב ציינו כי קיים מלאי תכנוני מספיק בתוכניות שאושרו, ועכשיו צריך לממש אותן.

כמו כן, במכתב צוין הצורך לגבש תוכניות גמישות יותר, שיאפשרו קיום מכרזי קרקעות גם בזמנים שהריבית גבוהות. "התוכניות כיום תואמות מצב של ריבית אפס בלבד, מה שלא יהיה כאן עוד הרבה זמן, ולכן צריך לגבש חשיבה אחרת בנושא", אמר אחד הגורמים.

עוד כתבות

מנהיג מפלגת אלטרנטיבה לגרמניה, טינו כרופלה ומנהיג מפלגת החירות האוסטרית, הרברט קיקל / צילומים: רויטרס -Sebastian Kahnert - AP, Andreea Alexandru

לא מה שחשבתם: הימין הקיצוני בגרמניה ובאוסטריה כבר לא לגמרי בעד ישראל

מפלגות הימין הקיצוני בשתי המדינות זוכות לפופולריות חסרת תקדים בחודשים האחרונים ● ואולם, בעוד במשך שנים הן חיזרו אחרי ישראל, העמדות שלהן מאז 7 באוקטובר מציגות אותן באור שונה ● מפלגת החירות האוסטרית מקדמת "נייטרליות" שתמתן את התמיכה בירושלים ומפלגת אלטרנטיבה לגרמניה מתנגדת לחימוש ישראל

נמל טיינג'ין בסין / צילום: ap, Mark Schiefelbein

ארה"ב הוסיפה חברות סיניות לרשימה שתקשה עליהן בביצוע עסקאות. איך יושפע שוק הרכב?

מספר ענקיות סיניות גלובליות, ביניהן חברות עם פעילות בתחום הרכב, צורפו לרשימת החברות הסיניות הצבאיות של משרד ההגנה האמריקני ● חברת פריזבי (קרסו מוטורס) החלה לשווק בישראל את הדור המחודש של הקרוס-אובר קופה "רנו ארקנה", שמיוצר בקוריאה ● לרשימה המתארכת של חשמליות יוקרתיות שנמכרות בישראל נוסף השבוע גם הקרוס-אובר Q6 E-TRON של אאודי ● ועוד חדשות מענף הרכב

אילון מאסק / צילום: Shutterstock

טסה על אוטומט: מניית טסלה דוהרת מעלה למרות מכירות מאכזבות

מסירות הרכב האלקטרוני של החברה בהובלת אילון מאסק התכווצו ברבעון ● החלק הארי משווי השוק של יצרנית הרכב החשמלי נשען על תקוות למוניות רובוטיות, רובוטים ובינה מלאכותית, אך כעת המניה נסחרת בביצועי יתר בהשוואה לשאר המניות בתחום

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בבורסת ת"א; אלוט זינקה בכ-14%, אל על ב-8%

ת"א 35 עלה ב-0.4%, ת"א 125 הוסיף 0.3% ות"א 90 ננעל ללא שינוי ● השקל נחלש קלות מול המטבעות הזרים ● בוול סטריט לא יתקיים מסחר היום לרגל יום זיכרון לאומי לנשיא ארה"ב ה-39, ג'ימי קרטר ● מהן הסיבות לעליית התשואות של אגרות החוב האמריקאיות? ● ומה צפוי במדד המחירים לצרכן בישראל בשבוע הבא?

השבוע בעולם / צילומים: AP(Fernando Vergara), Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טראמפ מכניס את האירופים להלם ואת הקנדים למגננה, ואלכוהול יהרוג אתכם

לצבוט את עצמנו: האירופים ההמומים מזהירים את טראמפ מפני פלישה לדנמרק ● הקנדים אומרים לטראמפ שיחפש כדורי שלג בגיהינום ● הנשיא המיועד מזכיר לישראל, אולי, ש"אמריקה תחילה" ● המרוץ לאנטארקטיקה ● מדוע הדוח על האלכוהול המסרטן לא זעזע את העולם ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

יריב לוין ושר החוץ גדעון סער

השתלטות פוליטיקאים וביטול ביקורת על חוקי יסוד: זו המשמעות של הצעת לוין וסער

ההסכמה בין לוין לסער, שני שרים מהקואליציה, על תיקון הרכב ודרכי המינוי בוועדה לבחירת שופטים, משנה את יחסי הכוחות בתוך הוועדה, מפחיתה מכוחם של השופטים ומעלה את כוחם של הפוליטיקאים ● שינוי דרמטי נוסף עליו סיכמו השניים הוא חקיקת חוק יסוד החקיקה, שכולל שינוי מסוכן בדמות ביטול הביקורת השיפוטית על חוקי יסוד

אביגדור וילנץ / צילום: אינטל

תחרות לאנבידיה? החברה החדשה של יזם השבבים והמיליארדר אביגדור וילנץ מכוונת גבוה

אלמנט לאבס, חברה חדשה שהוקמה על ידי יזם ההייטק הוותיק והמיליארדר וילנץ ומייסדי הבאנה לאבס, מעוררת סערה על שאיפותיה להתחרות באנבידיה וברודקום ● לגלובס נודע כי החברה רוצה לפתח פתרונות טכנולוגיים שמכוונים לסייע לחברות כמו אמזון ו־OpenAI

הבניין בשוק העיראקי של מחנה יהודה / הדמיה: LSA אדריכלים

במקום עזורה: פנטהאוז ב־30 מיליון שקל

מסעדת עזורה הירושלמית המפורסמת עברה ממיקומה ברחוב האשכול בשוק העיראקי של מחנה יהודה. במקומה עתיד לקום בניין בן 6 קומות עם 16 יחידות דיור - רובן דירות בוטיק ● בניגוד לצפוי, כנס השיווק לצעירים שערכו השבוע איגוד השיווק וסוכנות TEENK של יניב ויצמן לא עסק בתחום הדיגיטל אלא דווקא במרחב הציבורי ● אירועים ומינויים

גנרל ג'וזף עון, נשיא לבנון הנבחר / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

לאחר יותר משנתיים: נבחר נשיא חדש ללבנון - הגנרל ג'וזף עון

אחרי יותר משנתיים שלבנון מתנהלת ללא נשיא מאז סיום כהונתו של מישל עאון, היא התכנסה לבחירות ● מפקד הצבא מאז 2017 הוא המועמד שבחרו חברי הפרלמנט ● זה המועמד של חיזבאללה שפרש

מייסדי אנדוסטרים, מימין: אלון מאי ודנאל מאייר / צילום: אלעד נפתלי

אנדוסטרים גייסה 5 מיליון דולר ונמכרת ב-100 מיליון – לפחות

אנדוסטרים תהפוך למרכז הפיתוח של תאגיד קנקה היפני בישראל ותגייס עובדים נוספים - המרוויחה הגדולה היא קרן פרגרין ● איל ליפשיץ, שותף בפרגרין: "למכור חברה ישראלית ליפנים באמצע מלחמה זה אירוע שאצטרך לכתוב עליו ספר"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

שווי של מאות מיליוני שקלים: האם אנו צפויים לגל הנפקות בת"א ומי היזמים שמחממים מנועים

חברת התוכנה אלעד מערכות, שמעוניינת לגייס 120 מיליון שקל בהנפקת IPO, עשויה לבשר על ראשיתו של גל הנפקות בת"א - לאחר שנתיים שחונות ● חתם: "אין היום מקום לחברות החלום שהגיעו לבורסה ב–2021; שוק ההון מחפש חברות גדולות, רווחיות, עם תזרים"

צורי דבוש / צילום: ראובן קפוצ'ינסקי

צורי דבוש, יו"ר חברת קליל: "החרם הטורקי לא הגדיל את המכירות שלנו"

חברת קליל יושבת בכרמיאל ומייצרת חלונות ומוצרים לדירות ● דבוש, שהגיע לתעשייה מההייטק, מודה בראיון לגלובס שיש כעת סנטימנט חיובי לתוצרת ישראלית, אבל מודה שקצב ההתאוששות תלוי בסיום המלחמה

קרנות כספיות. שימו לב לדמי הניהול / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

דמי הניהול בקרנות הכספיות זינקו עד פי שלושה. האם להוציא את הכסף?

העלאת דמי הניהול בקרנות הכספיות נשמעת דרמטית אך בפועל מדובר על תוספת של עשרות שקלים בודדים בשנה והן עדיין מספקות תשואה גבוהה משמעותית מהפיקדונות הבנקאיים ● ליאור כגן, מיטב: "קרן כספית זו דרך להתמודד עם יוקר המחיה" ● אייל גורן מאי.בי.אי: "בפיקדון בבנק אתה מקבל הרבה פחות, פשוט לא קוראים לזה דמי ניהול"

פסק דין / צילום: Shutterstock

האם ניתן להפר חוזה שכירות לטובת חוזה רווחי יותר?

חברה שהשכירה שטח לחברה אחרת גרמה לה לפנות את השטח, ולאחר מכן השכירה אותו לגורם אחר בסכום גבוה יותר ● האם זה נחשב עשיית עושר שלא במשפט?

ביוטק / צילום: Shutterstock, Gorodenkoff

המניה שקפצה בכ-160% בעקבות ניסוי מוצלח

סאנה ביוטכנולוגיה דיווחה היום שהטיפול בתאי איים שאחראים לייצור אינסולין בלבלב, הושתל בהצלחה אצל חולה סוכרת מסוג 1 ● זוהי טכנולוגיה מהפכנית שמסוגלת להפוך את המחלה, שדורשת הזרקות אינסולין יומיומיות, לכזו שניתן לרפא ללא צורך בתרופות נוספות ● מאז שהונפקה ב-2021, ירדה המניה בכ-87% והגיעה לשפל לפני שלושה שבועות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה מעורבת בוול סטריט; בכירים בבנק הפדרלי הביעו דאגה לגבי השפעות מדיניותו של טראמפ על האינפלציה

פרוטוקול הפד: פאוול תיאר את המצב כ"נהיגה בלילה ערפילי או כניסה לחדר חשוך מלא ברהיטים, פשוט מאטים" ● טראמפ שוקל להכריז על מצב חירום כלכלי ● מניות המחשוב הקוונטי נפלו, מנכ"ל אנבידיה על מועד השימוש בטכנולוגיה: "כנראה כ-20 שנה"● בסיטי פרסמו המלצת "מכירה" לסולאראדג' ● מספר המשרות בסקטור הפרטי בארה"ב ירד בחדות בדצמבר, אך מספר המובטלים ירד לשפל של שנה

חממה לגידול קנאביס רפואי / אילוסטרציה: Shutterstock

קנאביס לטיפול בפוסט־טראומה? לוועדה שתכריע יש מעט מאוד מידע על יעילותו

הוועדה של משרד הבריאות, שהייתה אמורה להגיש את המלצותיה כבר בינואר, מתחילה לעבוד רק עכשיו - כך נודע לגלובס ● למסקנות שלה עשויות להיות השלכות רפואיות וכלכליות מרחיקות לכת, אבל יש לה מעט מאוד מחקר להתבסס עליו

הקמפיינים ההומוריסטיים של מילקי, ביטוח 9 ו–am:pm שעלו השנה / צילום: צילומי מסך מיוטיוב

הומור במלחמה הוא לא גילטי פלז'ר, הוא תרופה אפקטיבית

הפרסומות ההומוריסטיות שעלו השנה על מסך הטלוויזיה סיפקו לישראלים הפוגה מהמלחמה ● מחברות ביטוח ועד רשתות מזון, מחלחלת ההבנה שהצחוק הוא לא למרות המצב - אלא בגללו

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית באירופה; לא מתקיים היום מסחר בוול סטריט

מדד קאק עלה ב-0.5%, פוטסי ב-0.8% ● בוול סטריט לא מתקיים מסחר היום לרגל יום זיכרון לאומי לנשיא ארה"ב ה-39, ג'ימי קרטר ● הדולר התחזק לאחר התבטאות טראמפ כי הוא שוקל להכריז על "מצב חירום כלכלי לאומי" ● סולאראדג' ירדה ב-15% במסחר המאוחר על וול סטריט לאחר שאנליסטים של סיטי הורידו את דירוג המניה

ג'ף בזוס, סונדאר פיצ'אי, טד סרנדוס, דאג מקמילון, טים קוק / צילומים: AP - Evan Vucci,  Jose Luis Magana, John Locher, Alberto Pezzali, Richard Shotwell

עם מיליון דולר ביד: מנכ"לים עולים לרגל לאחוזת טראמפ בפלורידה

הכניסה של דונלד טראמפ לבית הלבן מלווה בחיזורים ובהתלהבות שלא נחזו בכהונתו הראשונה ● ענקי טכנולוגיה ומיליארדרים תורמים לטקס השבעתו של הנשיא הנבחר ונוהרים לאחוזתו בפלורידה, אף שחלקם הביעו התנגדות עזה אליו בעבר ● הם מגיעים עם אסטרטגיה ברורה: ניסיון להתחבב, תוך דיון בנושאי מדיניות שעשויים להטריד אותם תחת הממשל החדש