פאזאל מרצ'נט / צילום: Sara Vaz
אחרי מסכת של ראיונות וחיפושים, חד־הקרן הגדול בישראל, וויז (Wiz) ממנה סוף סוף סמנכ"ל כספים בכיר. מי שימונה לתפקיד הוא פאזאל מרצ'נט (Fazal Merchant), שרכש את עיקר ניסונו בתפקידי ניהול כספים בענף הקולנוע והטלוויזיה, ועד לפני שלוש שנים גם היה שותף לניהול של חברת סייבר פרטית. מרצ'נט, תושב ניו יורק ואיי קיימן, הוא סמנכ"ל כספים בכיר בשורת חברות, בעל פירמת ייעוץ לראיית חשבון וחבר דירקטוריון באולפני האחים וורנר-דיסקברי, תאגיד המלונות ריימן, המתמחה במרכזי כנסים וריזורטים, וחברת ההשקעות אריאל אינווסטמנטס משיקגו.
● חדשות ההייטק | SpaceX של מאסק נערכת לשיגור היסטורי וניסוי פורץ דרך בחלל
● תחרות לאנבידיה? החברה החדשה של אביגדור וילנץ מכוונת גבוה
מרצ'נט שימש במספר תפקידים בכירים בחברת הסייבר טאניום (Tanium), חברה המעסיקה כ-2,000 עובדים בסיאטל ומתמחה במוצרים ובשירותים בתחום הגנת מכשירי קצה ("אנדפוינט"). מרצ'נט היה כשנתיים בתפקיד סמנכ"ל כספים ותפעול בחברה, ולאחר מכן עבר לתפקיד מנכ"ל משותף שלה. הוא נשאר בתפקיד עד שנת 2020, אך המשיך לשמש כחבר דירקטוריון עד 2022, במקביל לתפקידי ייעוץ וחברות בדירקטוריונים.
את החלק הארי של 30 שנות הקריירה שלו, בילה מרצ'נט בעיקר בתחומי הקולנוע והטלוויזיה - הוא שימש כסמנכ"ל הכספים של אולפני האנימציה של דרימוורקס וליווה את הוצאתם לאקרנים של סרטים כמו: טרולים, קונג פו פנדה 3, בית והפינגווינים ממדגסקר. מרצ'נט הוביל את האולפנים למכירה לקומקסט - בעלי NBC ויוניברסל - ולאחר מכן מילא שורת תפקידים בכירים בדיירקט טי.וי, החברה הגדולה בארה"ב לשירותי טלוויזיה בלווין, שם הוביל את מכירתה לענקית התקשורת AT&T.
מרצ'נט הוא גם יועץ בכיר לפירמת ההשקעות סיקת' סטריט (Sixth Street), קרן פרייבט אקוויטי שביצעה השקעות בקבוצות הכדורגל ברצלונה וריאל מדריד, וכן בענקיות טכנולוגיה דוגמת ספוטיפיי ו־AirBnb. הוא יליד פקיסטן שהיגר לארה"ב בצעירותו' ולמד באוניברסיטת טקסס באוסטין ובאוניברסיטת אינדיאנה.
וויז תלך למכירה או להנפקה?
מרצ'נט נכנס לתפקיד הבכיר בחד־קרן הגדול בישראל, כשלפניו אתגר משמעותי: ניהול ופיקוח על עסקאות רבות בנות מיליוני דולרים, המבוססות ברובן על התחייבויות עתידיות של לקוחות להמשך העבודה עם וויז; זאת, כאשר לא בכל המקרים נערכים חידושי חוזים או שדרוגים - דבר שיכול לשנות את אופי תחזית הצמיחה וההכנסות של החברה.
מאחר שוויז, כמו חברות סייבר רבות, מתייחסת לנתון קצב ההכנסות השנתי (ARR) כאבן הבוחן המרכזית לצמיחתה - יש צורך לערוך בחינה מדוקדקת של אופן חישוב הצמיחה בהכנסות, על־מנת לייצר תחזיות יציבות ככל האפשר. וויז צמחה לממדים גדולים ביחס לסטארט-אפ ישראלי, כשהיא מעסיקה כאלף עובדים ומגלגלת הכנסות בקצב שנתי של כ-500 מיליון דולר (ARR).
מעל לכל זה, מנכ"ל וויז, אסף רפפורט, אמר כבר כמה פעמים בשנה שעברה כי החברה מכוונת ליציאה להנפקה. בשל כך, על מרצ'נט מוטלת המשימה לבסס קשר עם המשקיעים הגדולים בוול סטריט, ולאתר בנקאי השקעות וחתמים שילוו את ההנפקה. לפי ההערכה, וויז מתכננת לצאת להנפקה ב-2026 או ב-2027.
מה ניתן להסיק ממינויו של מרצ'נט לתפקיד הבכיר על כוונותיה של וויז? מרצ'נט הוא חסר ניסיון בהנפקות ראשונות לציבור בבורסה האמריקאית, וגם הניסיון שלו מתחום הסייבר או התוכנה הארגונית לא נעשה בחברה ציבורית. טניום עודנה חברה פרטית, ולמרות פרסומים על כוונותיה לצאת להנפקה בשנים 2023 או 2024, הדבר טרם קרה.
אם כבר, מרצ'נט הוא בעל ניסיון מרשים יותר בעולמות המיזוגים והרכישות - לאחר שניהל כסמנכ"ל כספים מכירה של חברות ענק לקומקסט ול-AT&T. האם הדבר מעיד על כוונותיה של וויז להימכר יותר מאשר לצאת להנפקה? לאו דווקא, זאת מאחר שחברות ישראליות יצאו להנפקה עם סמנכ"לי כספים נטולי ניסיון בהנפקות - כפי שהיה במקרה של מאנדיי, למשל.