מייסדי אנדוסטרים, מימין: אלון מאי ודנאל מאייר / צילום: אלעד נפתלי
רצף האקזיטים בחברות מכשור רפואי ישראליות נמשך למרות החולשה הכללית בסקטור הביומד. היום נמכרה אנדוסטרים (Endostream), חברה קטנה מאור עקיבא שכמעט ולא נחשפה לתקשורת. היא גייסה עד היום רק 5 מיליון דולר, ומעסיקה 12 עובדים בלבד, אך נמכרה בסכום מיידי של כ-100 מיליון דולר, עם אפשרות לתשלומי אבני דרך ותמלוגים שיכולים להניב לבעלי המניות עוד 200-100 מיליון דולר נוספים. הרוכשת היא קנקה (Kaneka), תאגיד מתחום המזון, התרופות, החומרים וגם המכשור הרפואי, הנסחר ביפן לפי שווי של כ-1.5 מיליארד דולר.
● המניה שקפצה בכ-160% בעקבות ניסוי מוצלח
● חברות הביומד הישראליות שהפתיעו וההזדמנויות שמחכות ב־2025
אנדוסטרים פיתחה שתל לטיפול במפרצות מוח, שהן התרחבויות של כלי דם במוח אשר משפיעות על זרימת דם ויכולות להוביל לדימומים מוחיים ולשבץ. המוצר של אנדוסטרים ייחודי ביכולתו לטפל במפרצות עם פתח רחב. ניתן לשלב את הטיפול יחד עם סלילים, שהיא אחת הטכנולוגיות הנפוצות לטיפול במפרצות מוחיות היום, אך קשה לטפל באמצעותם בסוגים מסוימים של מפרצות. קנקה היא אחת המשווקות של סלילים מסוג זה, כך שהיא מכירה את השוק היטב.
הכנסות של למעלה מ-120 מיליון דולר בשנה
עד היום נוסה המוצר בהצלחה במאות מטופלים, ולפני כמה חודשים התקבל אישור שיווק עבורו באירופה. קנקה העריכה בהודעתה לעיתונות כי תוכל להשיקו בארה"ב ב-2026, וביפן ב-2027.
אנדוסטרים מנוהלת על ידי דנאל מאייר, המשמש כמנכ"ל, אשר היה מיזמי חברת רפיד מדיקל יחד עם ד"ר שמעון אקהויז. לפני כן היה מנהל מוצר בחברת Concentric Medical בקליפורניה. מאייר הקים את החברה יחד עם אלון מאי, המשמש כסמנכ"ל הטכנולוגיה, בעבר בכיר בחברות סופרדיימנשן ואנדוקרוס.
מקנקה נמסר כי היא מעריכה שההכנסות מן המוצר יכולות להגיע למעל 120 מיליון דולר בשנה. לאחר השלמה הרכישה, אנדוסטרים תישאר לפעול בישראל וצפויה להפוך למרכז פיתוח של התאגיד היפני. כל העובדים הקיימים יישארו והחברה צפויה לגייס עובדים נוספים, להמשך פיתוח המוצר הקיים ומכשירים רפואיים נוספים.
ההימור המוצלח של פרגרין
המרוויחה הגדולה מן העסקה מלבד היזמים היא קרן פרגרין, קרן הון הסיכון היחידה בחברה. בנוסף גייסה החברה הון מקבוצה של נוירוכירורגים אמריקאים. החברה הייתה בעבר חלק מחממת אופק חדשנות (Go Innovation) בצפון.
עבור פרגרין מדובר ברצף של אקזיטים מוצלחים בשנים האחרונות, ביניהם CartiHeal המפתחת סחוס להשתלה שנרכשה ב-2023 על ידי Smith & Nephew (NASDAQ: SNN) תמורת 330 מיליון דולר; OutSense Diagnostics, שמתמחה בזיהוי מוקדם של מחלות כמו סרטן המעי הגס באמצעות ניתוח הפרשות באסלה, ונרכשה על ידי חברה ששמה לא פורסם; חברת CardioValve המתמחה בהחלפת מסתם בצנתור ומצמצמת את הצורך בניתוחי לב פתוח, שנרכשה על ידי Venus Medtech הסינית, ונולדה מתוך פיצול מתוך Valtech Cardio, שנרכשה על ידי Edwards Lifesciences. שוויין הכולל של עסקאות Valtech Cardio ו-CardioValve הוא למעלה מ-1 מיליארד דולר.
פרגרין ממשיכה בשנים האחרונות להשקיע ועל פי דוח ה-Health Tech 2024 Map של Startup Nation's Central, פרגרין היא המשקיעה הפעילה בישראל בתחום הבריאות בשנה האחרונה לאחר שביצעה 15 השקעות בתחום בשנת 2024.
איל ליפשיץ, שותף בפרגרין, מספר: "צנתורי מוח הם תחום מאוד מתפתח, יחד עם תחום הצנתורים בריאות שגם הוא חם מאוד. מפרצות מוחיות הן כמו מעין בלון שמתנפח בכלי הדם, ולתוכם נהוג להכניס מעין סליל. אבל חלק מההתנפחויות לא נראות כמו בועה של קומיקס, עם "צוואר" צר שאחריו התנפחות, אלא יותר כמעין גבעה על פני כלי הדם, והסלילים בורחים החוצה.
"אנחנו בפרגרין זיהינו את הבעיה הזו, ושאלנו את החברות הגדולות - מה אתם עושים עם זה? אבל החברות אמרו - זה קורה רק בחלק קטן מהמקרים. אנחנו זיהינו שזה קורה בכמעט חצי מהמקרים, ויצאנו לחפש פתרון. מצאנו את אנדוסטרים, שזה בדיוק מה שהם עשו, ולא השקיעו בהם הרבה כי התעשייה לא הבינה את הצורך.
"קנקה מתעניינים בהם זמן רב, כרוכשים או כמפיצים, אבל לעשות עסקה עם חברה יפנית באמצע מלחמה, זה אירוע שיום אחד אצטרך לכתוב עליו ספר. יפנים מקבלים החלטות בקונצנזוס. בכל דבר צריך לשכנע 30 אנשים. ואז כל פעם פתאום מתחיל משהו בעזה, ואז מתחיל בלבנון וצריך להרגיע אותם שהחברה לא תושמד".
לגבי הצוות אומר ליפשיץ: "מדובר בצוות מדהים. דנאל מאייר הוא אחד האנשים המסודרים. אנחנו צריכים עוד יזמים כאלה בתעשיה, ובכלל, צריך יזמים. לאנשים יש רעיונות מדהימים, והם חוששים לצאת איתם בתקופה הזו. אני אומר דווקא: בואו, אנחנו צריכים את הרעיונות. יש לנו כסף וגם יכולת לעזור".
פרגרין משקיעה מקרן הצמיחה שלה בחברות בשלבים מתקדמים ומקרן פרגרין 4 בחברות בשלבים מוקדמים. היא מתכננת לצאת לגייס את קרן פרגרין 5, ברגע שהמצב ירגע קצת, אם זה אכן יקרה מתי שהוא. למוסדיים אומר ליפשיץ: "כדאי להשקיע במדעי החיים, ההחזר שלנו בסופו של דבר הוא הוא לא פחות מסייבר. יש לישראל יתרון משמעותי בתחום המכשור הרפואי. נרכשות כאן יותר חברות בתחום הזה מאשר בעמק הסיליקון או בבוסטון.
"חלק מהמוסדיים הישראלים השקיעו בקרנות בחו"ל שממלאות את הפורטפוליו שלהן בחברות המשווקות לשווקים קיימים, חברות 'מי טו'. ואז כדי להצליח למכור חברה כזו צריך להראות לחברה הרוכשת הכנסות של 70-50 מיליון דולר. אנחנו משקיעים רק בחברות מאוד חדשניות, ואז יכולים למכור אותן אחרי שהראינו שהמוצר עובד ושיש לו מודל עסקי הגיוני. והיתרון שלנו על פני קרן ממוקדת בארה"ב או אירופה, הוא גם שאנחנו מוכרים את החברות שלנו לתאגידים מכל העולם, אמריקאים אבל גם סינים ויפנים ואירופאים, מה שאצל קרנות אחרות פחות נפוץ".