גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא מה שחשבתם: הימין הקיצוני בגרמניה ובאוסטריה כבר לא לגמרי בעד ישראל

מפלגות הימין הקיצוני בשתי המדינות זוכות לפופולריות חסרת תקדים בחודשים האחרונים ● ואולם, בעוד במשך שנים הן חיזרו אחרי ישראל, העמדות שלהן מאז 7 באוקטובר מציגות אותן באור שונה ● מפלגת החירות האוסטרית מקדמת "נייטרליות" שתמתן את התמיכה בירושלים ומפלגת אלטרנטיבה לגרמניה מתנגדת לחימוש ישראל

מנהיג מפלגת אלטרנטיבה לגרמניה, טינו כרופלה ומנהיג מפלגת החירות האוסטרית, הרברט קיקל / צילומים: רויטרס -Sebastian Kahnert - AP, Andreea Alexandru
מנהיג מפלגת אלטרנטיבה לגרמניה, טינו כרופלה ומנהיג מפלגת החירות האוסטרית, הרברט קיקל / צילומים: רויטרס -Sebastian Kahnert - AP, Andreea Alexandru

כבר שנים שמפלגות הימין הקיצוני באוסטריה ובגרמניה, מפלגת החירות האוסטרית (FPO) ואלטרנטיבה לגרמניה (AfD), מחזרות אחרי ישראל. מנהיגיהן ניסו לקבל הזמנות לביקורים רשמיים, הם הבטיחו גדולות בענייני העברת שגרירות לירושלים ומדיניות פרו-ישראלית, תמכו בהחלטות בעד ישראל ובשם ההגנה על חיי יהודים בפרלמנט האירופי, ובעיקר חברו למה שהן תפסו כמאבק ישראלי-אירופי "משותף" נגד האסלאם הקיצוני.

"אנחנו צריכים את גרינלנד": בדנמרק המומים מהאיומים של טראמפ לכבוש את האי הארקטי 
"כמו ארמגדון": הרחובות של השכונה היוקרתית בוערים, והעשירים בורחים 

הקהילות היהודיות בשתי המדינות נמנעו בעקביות מהחיבוק המוצע, ואף הפעילו לחץ על ירושלים בנושא. גם משרד החוץ הישראלי נעמד בכמה מקרים על הרגליים האחוריות. התוצאה: ממשלת ישראל לא היתה בקשר עם המפלגות, בעוד גורמים בליכוד וגורמים אחרים ניהלו אתן קשרים שוטפים.

ואולם, מאז התקפות הטרור של חמאס ב-7 באוקטובר 2023 נדמה כי הטון של שתי המפלגות השתנה, או שעמדותיהן הוארו באור חדש. אלטרנטיבה לגרמניה, ובמידה פחותה גם מפלגת החירות, מצטיירות כפחות פרו-ישראליות מאשר מפלגות המיינסטרים הפוליטי: בין אם מדובר בסוציאל-דמוקרטים בראשות אולף שולץ בגרמניה או בשמרנים בראשות קארל נהאמר באוסטריה.

בימים אלה, כאשר ה-FPO קיבלו לראשונה בהיסטוריה המודרנית של אוסטריה את המפתחות להקמת הממשלה, והסקרים אומרים ש-AfD בדרכה להיות המפלגה השנייה בגודלה בבחירות בגרמניה בחודש הבא, כדאי לתאר את התהליך.

חשוב להבהיר כי לא כל מפלגות הימין החדש באירופה, שחלק גדול מהן נהנה מתמיכה הולכת וגוברת על רקע סוגיות של הגירה, פשיעה וכלכלה, הן בבחינת ימין קיצוני. השימוש בהגדרה "ימין קיצוני" לשתי המפלגות הללו נובע בין היתר מאופי החברים בהן והמצביעים שלהן, שבמקרים רבים מקושר לתנועות ניאו-נאציות, לתקריות אנטישמיות מתועדות של חברי מפלגה או למשל לסירוב של ראשי שתי המפלגות לגנות באופן גורף את פשעי האס-אס ("כל מקרה לגופו", אמר ראש מפלגת החירות, הרברט קיקל).

אותו מנהיג אוסטרי, שעשוי להפוך לקנצלר בקרוב, הגדיר את עצמו כ"קנצלר העם", מונח שבו השתמשו הנאצים, ואימץ מדיניות אנטי-ממסדית. בגרמניה, חלקים גדולים מה-AfD נמצאים תחת השגחת המשרד להגנת החוק בחשד לפעילות אנטי-דמוקרטית.

אוסטריה פחות להוטה ללגיטימציה הישראלית

אוסטריה תחילה: נדמה כי ה-FPO תחת הנהגת קיקל פחות להוטה ללגיטימציה הישראלית לעומת המפלגה בזמנו של היינץ כריסטיאן שטראכה, שכיהן עד 2019. המנהיג הקודם הגיע לביקורים רבים בישראל, כולל ביד ושם, נפגש עם נציגי ליכוד ואף עם שרים כמו אבי דיכטר. קיקל, לעומת זאת, לא ביקר בישראל בשנים האחרונות. הוא היה בכיר במפלגה עוד בתקופת הנהגתו של יירג היידר, שהיה פרו-אסלאמי והתרועע עם מנהיגים אנטי-ישראלים כמו מועמר קדאפי.

נציג המפלגה לפרלמנט האירופי, הרלד וילמסקי, אמר בסוף 2023 כי הסיוע האירופי לישראל הינו "טעות", אך לאחר מכן הבהיר שהוא תומך בזכותה של ישראל להגן על עצמה. וילמסקי היה זה שגם אמר ב-2009 כי ישראל מבצעת "קמפיין השמדה" נגד הפלסטינים במהלך מבצע עופרת יצוקה בעזה. אם מישהו מבקש דוגמה לטענות על הפכפכות התמיכה או הגינוי של מפלגות אלה בנוגע לישראל, וילמסקי עשוי להיות סמל.

לדברי פרשנים, העובדה כי שתי המפלגות תומכות ברוסיה (המבקרת בחריפות את ישראל) ומתנגדות לסיוע האירופי לאוקראינה (ולפיכך מתנגדות באופן גורף לסיוע אירופי צבאי למדינה כלשהי), פועלת כדי למסגר מחדש את עמדותיהן לאור המלחמה בעזה. עם זאת, גורמים פוליטיים מעריכים כי לא מדובר בשינוי מדיניות גורף, וכי ייתכן שבגרמניה ההתבטאויות האחרונות נעשות על רקע הבחירות הקרובות ורצון לקבל כמה שיותר קולות.

אנה תילהאמר, עורכת המגזין האוסטרי פרופיל, אומרת ל"גלובס" כי קיקל צפוי בכל מקרה לאמץ מדיניות בדלנית יותר. עד כה, תחת הובלתו של נהאמר, אוסטריה היתה מעוז פרו-ישראלי באיחוד האירופי ובכלל, כשהיא מתייצבת לצדה בזירה הבינלאומית גם בענייני משפט. קיקל, לעומת זאת, רוצה לחזור למעמדה של אוסטריה כ"נייטרלית".

"אני חושבת שממשלה בראשות ה-FPO, אם תוקם, תהיה אנטי האיחוד האירופי ובעד רוסיה", היא אומרת. "למעשה, מאחורי השאיפה של קיקל ל'נייטרליות' עומד הרצון להפסיק את הסנקציות על רוסיה ולשים קץ לתמיכה האירופית בקייב".

גרמניה בעימות פנימי סביב התמיכה בישראל

המקרה אולי ברור יותר בגרמניה. שם, מפלגת אלטרנטיבה לגרמניה נמצאת בעימות פנימי סביב שאלת התמיכה בישראל. כבר אחרי התקפות החמאס הביע ראש המפלגה (במשותף) טינו כרופלה "תנחומים לשני הצדדים" ותמך בהפסקת אש מידית.

בדיון שהתקיים לפני כחודשיים הראה כי המצב מבחינתו לא השתנה. כרופלה השתלח ישירות בקנצלר שולץ, שאישר יצוא נשק בשווי 150 מיליון אירו לישראל בשנה האחרונה. "בעזרת משלוחי הנשק שאישרת לישראל אתה תורם להרג בשני הצדדים. אתה לא תורם לדה-אסקלציה, אלא שופך דלק על האש", אמר. כרופלה הוסיף כי על גרמניה להפסיק לספק נשק לאזורי מלחמה, כולל לישראל.

מה שממחיש את העמדות של המפלגות אולי בצורה הטובה ביותר אלו עמדות הבוחרים שלהן. באוסטריה, סקר שהתקיים אחרי 7 באוקטובר מצא כי רק 43% ממצביעי מפלגת החירות מביעים סולידריות כלשהי עם ישראל. זאת, לעומת 57% באוכלוסייה הכללית. בגרמניה, סקר שהתקיים בקיץ האחרון מצא כי 80% ממצביעי המפלגה מתנגדים לתמיכה צבאית בישראל, לעומת 68% בציבור הכללי. בשני המקרים, התמיכה בישראל היתה הכי נמוכה במפלגות אלו.

בגרמניה הדבר משתקף גם במצעי הבחירות, לקראת יום הבוחר הקרוב ב-23 בפברואר. בעוד השמרנים הנוצרים-דמוקרטים (CDU-CSU) וגם הליברלים (FDP) מזכירים את ישראל פעמים רבות במצע, וחוזרים על ההתחייבות של אנגלה מרקל לגבי היות ביטחון ישראל אחת מסיבות הקיום של גרמניה, ה-AfD מתחייבת רק "להגן על החיים היהודים בגרמניה". מבחינת ראש המפלגה כרופלה, הדברים ברורים: "המאבק נגד אנטישמיות בגרמניה ובאירופה לא מחייב תמיכה בהתנחלויות בעזה ובגדה. אנחנו צריכים תוכנית שלום שמגיעה מגרמניה".

לדברי ג'ושוע שולטהייס, עורך ועיתונאי בעיתון היהודי-גרמני Jüdische Allgemeine, "תמיד היו שני מחנות ב-AfD: האחד חיפש ברית עם ישראל מתוך מחשבות על מלחמה משותפת נגד האסלאם. המחנה השני, שהתחזק בשנים האחרונות, תמיד ראה ביחסים המיוחדים בין גרמניה לישראל בעיה, ולכן התנגד לסיוע הצבאי לישראל למשל. המחנה הזה דחה את הרעיון שיש לגרמניה אחריות מיוחדת, וזוהי הקבוצה ששולטת כעת במפלגה". לדבריו, "עכשיו יותר מתמיד ניתן לראות כי המסכה ירדה, וש-AfD לא היתה ולא נמצאת בצד של ישראל".

עוד כתבות

פרשים פולנים במלחמת העולם / צילום: ויקיפדיה

האם הפולנים הסתערו עם חרבות על הנאצים?

כדי להמחיש פערי כוחות בשדה קרב, מרבים לתאר את הפרשים הפולנים מול הטנקים הגרמניים. בפועל, מדובר במיתוס של התעמולה הנאצית

מייסדי אנדוסטרים, מימין: אלון מאי ודנאל מאייר / צילום: אלעד נפתלי

אנדוסטרים גייסה 5 מיליון דולר ונמכרת ב-100 מיליון – לפחות

אנדוסטרים תהפוך למרכז הפיתוח של תאגיד קנקה היפני בישראל ותגייס עובדים נוספים - המרוויחה הגדולה היא קרן פרגרין ● איל ליפשיץ, שותף בפרגרין: "למכור חברה ישראלית ליפנים באמצע מלחמה זה אירוע שאצטרך לכתוב עליו ספר"

שר המשפטים יריב לוין ושר החוץ גדעון סער / צילום: מיכאל דימנשטיין, לע''מ

המתווה החדש של השרים לוין וסער לוועדה לבחירת שופטים

לפי המתווה, הרכב הוועדה יכלול שלושה חברי קואליציה (שרים וח"כ), חבר אופוזיציה, שלושה שופטים ושני עורכי דין שאינם נציגי לשכת עורכי הדין - אחד לפי בחירת הקואליציה והשני לפי בחירת האופוזיציה ● מינוי שופט לביהמ"ש העליון ידרוש תמיכה של לפחות חבר קואליציה אחד וחבר אופוזיציה אחד ● בכוונת הקואליציה לקדם תיקון להצעת החוק הקיימת שעברה קריאה ראשונה ולהביא את המתווה להצבעה עד סוף פברואר

תוכנית תע''ש / הדמיה: יח''צ

עד שיבנו על השטח, תוכנית תע"ש כבר תהיה שריד ארכיאולוגי לא עדכני

בית המשפט העליון החליט לאחרונה לחייב עריכת סקר קרקע במתחם תע"ש, דבר שידחה את מימוש התוכנית למועד בלתי ידוע ● ראשי הערים יבקשו להכריז על אזור תע"ש כעל יער, תוך שימור אלפי עצי האקליפטוסים במקום

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה מעורבת בוול סטריט; בכירים בבנק הפדרלי הביעו דאגה לגבי השפעות מדיניותו של טראמפ על האינפלציה

פרוטוקול הפד: פאוול תיאר את המצב כ"נהיגה בלילה ערפילי או כניסה לחדר חשוך מלא ברהיטים, פשוט מאטים" ● טראמפ שוקל להכריז על מצב חירום כלכלי ● מניות המחשוב הקוונטי נפלו, מנכ"ל אנבידיה על מועד השימוש בטכנולוגיה: "כנראה כ-20 שנה"● בסיטי פרסמו המלצת "מכירה" לסולאראדג' ● מספר המשרות בסקטור הפרטי בארה"ב ירד בחדות בדצמבר, אך מספר המובטלים ירד לשפל של שנה

ביוטק / צילום: Shutterstock, Gorodenkoff

המניה שקפצה בכ-160% בעקבות ניסוי מוצלח

סאנה ביוטכנולוגיה דיווחה היום שהטיפול בתאי איים שאחראים לייצור אינסולין בלבלב, הושתל בהצלחה אצל חולה סוכרת מסוג 1 ● זוהי טכנולוגיה מהפכנית שמסוגלת להפוך את המחלה, שדורשת הזרקות אינסולין יומיומיות, לכזו שניתן לרפא ללא צורך בתרופות נוספות ● מאז שהונפקה ב-2021, ירדה המניה בכ-87% והגיעה לשפל לפני שלושה שבועות

פאזאל מרצ'נט / צילום: Sara Vaz

צעד לקראת הנפקה? Wiz ממנה סמנכ"ל כספים

פאזאל מרצ'נט, שרכש את עיקר ניסיונו בתפקיד ניהול כספים בענף הקולנוע והטלוויזיה, וכן היה שותף לניהול חברת סייבר פרטית, ייכנס לתפקיד סמנכ"ל הכספים ב-WIZ ● מרצ'נט הוא חסר ניסיון בהנפקות ראשונות לציבור בוול סטריט, אך זה לא אומר בהכרח שאינה מכוונת לצאת להנפקה

אמברגו הנשק על ישראל התרחב, ואלה החברות שהרוויחו במיוחד

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התעשייה הביטחונית של ישראל בשיאה, הפסקת האש מתעכבת וצה"ל נאלץ להתמודד עם צלפים בצפון עזה, והתושבים באזור החיץ הסורי מפחדים מנוכחות צה"ל • כותרות העיתונים בעולם 

הגליידר מתוצרת סינית שהתגלה ע''י הפיליפינים / צילום: מתוך יוטיוב

הנשק הסיני החדש שנחשף כמעט בטעות

אוקראינה מטמיעה שלל מערכות צבאיות חדשות, ובמקביל רוסיה מפיקה לקחים ומבצעת התאמות למערכות שלה ● סין משתמשת באמצעים בלתי מאוישים לאיסוף מודיעין ימי בפיליפינים ● ואלביט מוכרת מערכת הגנה מכטב"מים למדינה אירופית ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מגי אזרזר וגל תורן בקמפיין בנק לאומי – הזכור ביותר ב-2024 / צילום: צילום מסך מתוך הקמפיין

סיכום שנה בפרסומות: האהובות, הזכורות והמשרדים שהצטיינו

פרסומות הטלוויזיה בשנה החולפת התאפיינו בהתגייסות למלחמה, מבלי לוותר על ההומור - כך עולה מהדירוג הפרסומות השנתי של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● בנק מזרחי טפחות נכנס למדד הכי הרבה פעמים ב–2024 ● המשרדים הבולטים: מקאן ת"א, אדלר־חומסקי & ורשבסקי וגליקמן שמיר סמסונוב

אחוזה בשכונת פלסיידס שבלוס אנג'לס עולה באש, אתמול (ד') / צילום: ap, Eugene Garcia

"כמו ארמגדון": הרחובות של השכונה היוקרתית בוערים, והעשירים בורחים

האזור, הידוע בנופי הטבע והאוקיינוס שלו, לא היה נתון לשריפות יער בעשורים האחרונים, אך 96% מן הנכסים בשכונה יהיו נתונים לסכנת שריפות ב-30 השנים הבאות ● שווי הבית הטיפוסי בפסיפיק פליסיידס יורד ב-4.9% מדי שנה

ג'ף בזוס, סונדאר פיצ'אי, טד סרנדוס, דאג מקמילון, טים קוק / צילומים: AP - Evan Vucci,  Jose Luis Magana, John Locher, Alberto Pezzali, Richard Shotwell

עם מיליון דולר ביד: מנכ"לים עולים לרגל לאחוזת טראמפ בפלורידה

הכניסה של דונלד טראמפ לבית הלבן מלווה בחיזורים ובהתלהבות שלא נחזו בכהונתו הראשונה ● ענקי טכנולוגיה ומיליארדרים תורמים לטקס השבעתו של הנשיא הנבחר ונוהרים לאחוזתו בפלורידה, אף שחלקם הביעו התנגדות עזה אליו בעבר ● הם מגיעים עם אסטרטגיה ברורה: ניסיון להתחבב, תוך דיון בנושאי מדיניות שעשויים להטריד אותם תחת הממשל החדש

אילוסטרציה: Shutterstock, Burdun Iliya

האם טקס אירוסין יכול להיות חוזה מחייב, ומה קורה אם מתחרטים?

בני זוג ערכו טקס אירוסין, אך בהמשך האישה ביטלה את הנישואים, והצדדים נפרדו ● האיש הגיש תביעת נזיקין שכללה מספר עילות, לרבות תשלום פיצויי הסתמכות בגין הפרת ההבטחה להינשא ● האם לבית המשפט יש בכלל סמכות לשפוט מי אשם בפרידה?

השבוע בעולם / צילומים: AP(Fernando Vergara), Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טראמפ מכניס את האירופים להלם ואת הקנדים למגננה, ואלכוהול יהרוג אתכם

לצבוט את עצמנו: האירופים ההמומים מזהירים את טראמפ מפני פלישה לדנמרק ● הקנדים אומרים לטראמפ שיחפש כדורי שלג בגיהינום ● הנשיא המיועד מזכיר לישראל, אולי, ש"אמריקה תחילה" ● המרוץ לאנטארקטיקה ● מדוע הדוח על האלכוהול המסרטן לא זעזע את העולם ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מארק צוקרברג, נשיא מטא / צילום: ap, Mark Lennihan

צוקרברג נפרד מבודקי העובדות המקצועיים ועורר סערה

בצעד מפתיע, מארק צוקרברג הודיע שמטא תפסיק להיאבק במידע כוזב באמצעות בודקי עובדות חיצוניים ותעבור למודל של רשת איקס ● ארגוני בדיקת העובדות מחו על הצעד ועל הניסיון של צוקרברג לשייך להם הטיה פוליטית ● אבל בסופו של דבר, איזה מנגנון עדיף?

איור: גיל ג'יבלי

קבוצת המשקיעים המסתורית שמסחררת את שוק החוב בוול סטריט

בשבועות האחרונים נרשמה תופעה ייחודית הופיעה בשוק החוב האמריקאי: למרות שהריבית הפדרלית יורדת, התשואות על איגרות החוב מזנקות ומחירן צונח ● גיל בפמן מבנק לאומי מסביר מה עומד מאחורי המגמה וגם מי הם המשקיעים שנקראים "ציידי האג"ח" ומסחררים את השוק ● שאלת השבוע

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית באירופה; לא מתקיים היום מסחר בוול סטריט

מדד קאק עלה ב-0.5%, פוטסי ב-0.8% ● בוול סטריט לא מתקיים מסחר היום לרגל יום זיכרון לאומי לנשיא ארה"ב ה-39, ג'ימי קרטר ● הדולר התחזק לאחר התבטאות טראמפ כי הוא שוקל להכריז על "מצב חירום כלכלי לאומי" ● סולאראדג' ירדה ב-15% במסחר המאוחר על וול סטריט לאחר שאנליסטים של סיטי הורידו את דירוג המניה

יירוטים / צילום: Shutterstock, Shimon Gabai

בפעם השלישית הערב: כטב"ם נוסף ששוגר מתימן יורט בים

בעקבות צווי המעצר נגד נתניהו וגלנט: בית הנבחרים בארה"ב אישר סנקציות נגד בית הדין בהאג ● צה"ל על ההתרעות שהופעלו במערב הנגב: יורט כטב"ם ששוגר ממזרח ● כ-800 הורים לחיילים בפנייה לנתניהו: "דורשים את סיום המלחמה" ● נבחר נשיא חדש ללבנון: הגנרל ג'וזף עון, מפקד הצבא מאז 2017 ● סמ"ר מתתיהו יעקב פרל, סמ"ר קנאו קאסה וסמ"ר נבו פישר נפלו בקרב בבית חאנון ● 99 חטופים - 461 ימים למלחמה ● עדכונים שוטפים

מה טומנת 2025 לאפיקי האג''ח השונים / אילוסטרציה: Shutterstock

צבי סטפק מעריך: מה טומנת 2025 לאפיקי האג"ח השונים

בפתחה של השנה החדשה, ננסה לשרטט את תוואי האינפלציה והריביות בעולם ובישראל, מה המשמעות למשקיעים באיגרות החוב באפיקים ובטווחי הזמן השונים ● וגם: האם יש עדיפות למכשיר מסוים בטווח הקרוב ● מפת דרכים ב-5 נקודות

נמל טיינג'ין בסין / צילום: ap, Mark Schiefelbein

ארה"ב הוסיפה חברות סיניות לרשימה שתקשה עליהן בביצוע עסקאות. איך יושפע שוק הרכב?

מספר ענקיות סיניות גלובליות, ביניהן חברות עם פעילות בתחום הרכב, צורפו לרשימת החברות הסיניות הצבאיות של משרד ההגנה האמריקני ● חברת פריזבי (קרסו מוטורס) החלה לשווק בישראל את הדור המחודש של הקרוס-אובר קופה "רנו ארקנה", שמיוצר בקוריאה ● לרשימה המתארכת של חשמליות יוקרתיות שנמכרות בישראל נוסף השבוע גם הקרוס-אובר Q6 E-TRON של אאודי ● ועוד חדשות מענף הרכב